Follow:
    Keibubapaan, Tips & Petua Buat Ibu Bapa, WAHM

    TIPS ANAK MUDAH DENGAR CAKAP

    Kak kongsi sket Tips Parenting yang kak dapat dalam Seminar Kepimpinan yang kak join dengan Pakar Motivasi Parenting.

    Tips kak ni dikongsikan oleh Majalah Keluarga Karangkraf pada 8 November 2017 dalam entrynya yang bertajuk Anak Degil & Tak Mahu Dengar Cakap, 5 Cara Yang Dikongsikan Wanita Ini Sangat Membantu. Thanks Majalah Keluarga kerana sudi share penulisan kak, kalau linkkan ke blog or Facebook kak kan lagi best, hihi…

    tips-anak-mendengar-kata-dan-tidak-degil

    Tulisan ini agak panjang, kalau rasa tidak larat baca, jangan lah baca… tapi kalau rasa mahu ILMU KEIBUBAPAAN, yang mungkin mengubah untuk kita jadi ibu bapa yang lebih baik, teruskan baca sampai habis…

    Walaupun namanya Seminar Kepimpinan, tapi penceramah, Tn Hj Hushim Salleh (Pakar Motivasi & Parenting) banyak kaitkan dengan parenting.

    Lagipun dalam biz Shaklee, biz partner ni kita anggap sebagai anak-anak;- kita mahu meraka lebih berjaya dari diri kita sendiri. Rasanya mostly leaders rasa dan mau buat macam ni.

    So, long story cut short, adalah beberapa Tips Parenting yang kak dapat, yang mana ianya SIMPLE sangat, dan kerana ianya SIMPLE ia seringkali dilupakan, tidak dibuat dan dianggap tidak penting.

    Bila penceramah kongsikan jumlah penagih dadah yang ada di Malaysia sekarang ni ada dalam 1.6 juta orang, agak2 mengapa benda ni terjadi?

    Tu belum lagi kes kerana ejek-mengejek habis dibakar asrama sehingga kehilangan nyawa. Marah sikit, habis tikam-menikam insan paling rapat, dikelar ibu, bapa, nenek dan pelbagai lagi kisah yang kadangkala kita sebagai ibu bapa tidak pernah terfikir pun.

    Salah siapa?

    Semuanya bermula dari rumah, peranan IBUBAPA saaaaangat penting. Terutamanya Pemimpin Keluarga iaitu BAPA.

    Kadang bapa ni ego. Lagi teruk kalau mak pun ego sama. Jangan biarkan benda ni berlaku… sebab masa tidak akan boleh dikembalikan.

    Anak-anak2 bersama kita tidak lama. Pejam celik sudah tinggalkan kita. Jadi sementara masih ada PELUANG, jom kita amalkan tips ni agar anak-anak DEKAT dengan kita, kata-kata kita didengari, hatinya terpaut dengan ibubapa, bukannya dengan kawan-kawan, bukan dengan orang lain.

    Kita semua mau anak kita macam tu kan?

    So jom kita baiki beberapa perkara…

    kesan-kurang-kasih-sayang-dan-perhatian-ibu-bapa

    Al-Fatihah kepada anak-anak syurga mangsa kebakaran pusat Tahfiz yang membuatkan satu Malaysia menangis dan kesal.

    1. Sentiasa PELUK CIUM anak sehingga besar. 

    Bukan peluk cium time baby jak, tapi SEHINGGA BESAR. Mungkin mak memang selalu buat, tapi ajak BAPA buat sama. Tidak kira anak lelaki atau perempuan. Semai dari sekarang:- PELUK CIUM anak. Paut hatinya. Pedulikan kata orang lain, ya lah sebab suda besar pun peluk cium lagi. Abaikan, kita mahu anak kita terpaut dengan kita sehingga mereka dewasa kan?

    Ramai antara kita terutama lelaki, just salam ja dengan ibu bapa, peluk jarang (yang langsung tidak salam pun ada)! Inilah yang kita perlu baiki.

    Kalau family kita tidak pernah amalkan benda ni, why not kita start dulu. Ia akan beri perubahan perhubungan yang besar.

    Try lah.

    2. Teknik Usapan:- Bila peluk usap belakang bahu (anak lelaki) atau belakang kepala (anak perempuan).

    Lagi tips yang bernilai buat kak Aya. Tips ni kak pernah baca di facebook, selepas baca tu kak amalkan, memang nampak perubahan iaitu anak lebih mendengar kata berbanding sebelum ni dan semalam Hj kongsikan semula.

    Bila anak buat silap, atau sedih, atau perlukan nasihat, kita peluk dia, usap bahu (anak lelaki) dan bisikkan kata2 nasihat buat dia, kalau anak perempuan, peluk dan usap kepala (bahagian belakang kepala), dan nasihatkan dia.

    Jiwanya akan tenang, bila tenang, mudah untuk dia mendengar nasihat tu, dan insyaAllah masuk ke hatinya. Perubahan pun kita boleh tengok.

    Kalau tantrum, try peluk dan buatlah usapan tu, insyaAllah lebih cepat tenang berbanding peluk biasa.

    petua-anak-mendengar-kata-dan-tidak-melawan
    Teknik Usapan Anak Perempuan: Peluk dan usap di bahagian belakang kepala.
    teknik-usapan-anak-lelaki-agar-mendengar-kata
    Teknik Usapan Anak Lelaki: Peluk dan usap di bahagian belakang bahu.

    Sedikit tambahan, antara timing paling sesuai untuk lakukan Teknik Usapan Anak ini adalah sebelum anak-anak masuk tidur, buat pelukan usapan ini dan salam cium anak. InsyaAllah, jiwa anak kurang memberontak, tenang-tenang saja gitu.

    3. Jangan cakap KASAR, ia akan bentuk Karektor anak.

    Anak umur 1-7 tahun: Fasa awal kanak-kanak
    Anak umur 8-12 tahun: Fasa kanak-kanak
    Anak umur 13-17 tahun: Remaja (Peringkat yang paling mencabar)

    Pembentukan karektor anak bermula pada zaman kanak-kanak.

    Kalau kita as parents kerap bercakap KASAR dalam tempoh tu, ia akan kekal sampai besar. Bila kita terlepas tempoh tu, agak susah untuk mengubahnya semula

    So, kita as parents kena beringat-ingat la ya.

    4. Ibu:- Hati-hati dengan kata-katamu kerana kata-kata Ibu adalah DOA.

    Kata2 yang keluar dari mulut ibu adalah DOA. Kita tidak tahu kata-kata kita yang mana satu Allah akan kabulkan. Jadi, hati-hati keluarkan kata-kata kepada anak.

    Parents kita zaman dulu kalau anak nakal atau buat perangai, dia akan cakap “Anak bertuah”, etc

    Tapi zaman sekarang, ramai parents yang suka maki-maki dengan kata-kata kesat, atau tidak menjaga perkataan yang keluar dari mulut cth: Bod*h, Nakal, etc… Dan tengoklah hasilnya, anak jadi apa, makin bod*h, makin nakal, makin teruk…

    Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda :”Ada tiga doa yang diterima Allah secara langsung iaitu doa orang yang dianiaya, doa seorang musafir dan doa orang tua terhadap anaknya.” (Hadis Riwayat Tirmizi, Ahmad dan Daud).

    Itu bukan salah anak, tapi itu DOA yang keluar sendiri dari mulut IBU. So, sekali lagi, sama-samalah kita beringat ya.

    5. Ibu bapa tunjuk CONTOH yang baik.

    Bagi anak nampak benda yang baik, walk the talk dan jangan gaduh depan anak-anak.

    Sebab anak-anak belajar dari pemerhatian. Anak-anak lebih banyak belajar daripada MELIHAT dan MENDENGAR.

    Jangan sesekali katakan PENAT depan anak-anak.

    Mama PENAT kerja
    Mama PENAT masak
    Mama PENAT jaga kamu etc

    Sebab, semua tu tanggungjawab kita as ibu bapa. Memang TANGGUNGJAWAB, so jangan sebut depan anak-anak. Nanti anak-anak seolah-olah diajar untuk jadi orang yang tidak bertanggungjawab.

    Ok lah… cukup 5 kak kongsikan. Kak kongsi bukan sebab kak Aya ni ibu yang PERFECT, kak pun terlalu banyak kelemahan, kena sentiasa perbaiki diri… Tapi sebab benda ni selalu DILUPAKAN. Kita perlu ingat-mengingati kannn…

    Semoga coretan panjang gila ni beri manfaat buat kita semua.

    “To be in your children’s memories tomorrow, you have to be in their lives today.”


    Kak Aya Chalo
    Mahu jadi ibu terbaik dunia akhirat
    ayachalo.com