Bahaya Keputihan Semasa Hamil Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

Lelehan keputihan yang berlebihan semasa hamil adalah sesuatu yang normal selagi ianya berwarna putih. Namun ianya bertukar menjadi abnormal sekiranya lelehan bertukar warna menjadi kekuningan atau kehijauan.

punca-keputihan-teruk-semasa-hamil

Lelehan berlebihan ini disebabkan oleh perubahan hormon Estrogen yang membantu aliran darah ke bahagian pelvik dan meransang selaput lendir iaitu Leukorrhea atau Keputihan semasa hamil. Leakorrhea berfungsi untuk melindungi saluran kelahiran daripada terkena jangkitan dan mengekalkan keseimbangan flora bakteria baik di dalam faraj.

Jika lelehan faraj sudah berwarna kuning kehijauan, berbau kuat dan disertai dengan gatal di bahagian luar faraj, ini bermaksud anda sedang mengalami jangkitan faraj.

Selalunya jangkitan faraj ini disebabkan Jangkitan Yeast atau Candidiasis atau jangkitan kuman penyakit kelamin seperti syphilis, chlamydia atau gonorrhea. Jangkitan ini perlu segera dirawat untuk elak kesan yang buruk kepada janin.

Sepanjang mengandungkan 4 orang anak, Kak Aya pernah terkena jangkitan faraj sekali sewaktu hamil anak pertama.

Mula-mula cuma ada lebihan lelehan berwarna putih, lama kelamaan ia bertukar menjadi kekuningan dan kehijauan. Lepas tu gatal ya ampun. Memang tidak sedar tangan ni asyik menggaru sampai tahap luka kulit tu, huhu… sampai satu tahap kak Aya tidak dapat tahan, barulah kak pergi ke Klinik dan dapatlah ubat untuk dimasukkan ke faraj.

Ubat pertama ni kurang berkesan. Kejap jak bertahan. Kemudian dijangkiti semula. Kali kedua kak Aya inform nurse di KKIA, so doktor check guna “mulut itik” acah-acah papsmear untuk ambil sample lelehan. Ya… memang lelehan tu sudah berwarna kehijauan, patutlah gatal gila!

cara-mengubati-keputihan-ketika-mengandung

Jangkitan yis semasa hamil.

 

Selepas result lab keluar, kak Aya pun diberikan ubat yang sesuai dengan jangkitan yang kak hadapi, ubat ni untuk dimasukkan ke dalam faraj. Kak lupa berapa hari kena masukkan ubat, tapi yang kak ingat memang setiap pagi sewaktu kencing, akan keluar semua putih-putih tu dari faraj. Alhamdulillah kali ni berkesan. Kegatalan tidak kembali dan lelehan pun terkawal.

Selepas kes ni, barulah kak Aya study pasal keputihan. Rupa-rupanya antara satu risiko jangkitan faraj ni boleh menyebabkan mata bayi buta, huhuhu… insaf mak, nasib baik anak sihat walafiat. Ya lah, bayangkan kalau kak Aya biarkan keadaan tu sebab malas pergi klinik kan? Nauzibillah min zalik, huhu…

Mengambil pengajaran dari pengalaman ni, setiap kali mengandung kak Aya betul-betul jaga kebersihan agar tidak mendapat jangkitan faraj. Sewaktu hamil anak keempat, kak Aya amalkan suplemen untuk elak jangkitan kuman dan kuatkan antibodi. Almaklumlah anak keempat baru berkenalan dengan suplemen kan. Dan hasilnya? Alhamdulillah tiada jangkitan sehingga melahirkan.

Ok, memandangkan keputihan ni masalah biasa dikalangan ibu hamil, dan seringkali dianggap perkara remeh, kak Aya share apa risiko keputihan semasa hamil jika tidak dirawat dengan segera.

Antara Risiko Keputihan Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

1. Sawan

Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida Albican boleh meningkatkan risiko epilepsi atau sawan terhadap bayi.

2. Gangguan Pernafasan Kepada Bayi

Jangkitan keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian bayi.

3. Kelahiran Pra-Matang

Keputihan yang disebabkan oleh Chlamydia boleh menyebabkan kelahiran pra-matang kerana menyebabkan selaput ketuban pecah sebelum cukup bulan.

4. Jangkitan mata

Keputihan yang berpunca oleh Neisserea Gornorrnoeae boleh menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan mata bayi buta.

Tips Mencegah Jangkitan Faraj

  1. Pakai seluar dalam daripada material kapas yang longgar.
  2. Jangan mencuci faraj menggunakan sabun. Ia akan membunuh bakteria baik yang melindungi faraj anda.
  3. Sentiasa pastikan faraj bersih dan kering. Lapkan punggung dari hadapan ke belakang selepas masuk tandas.
  4. Elakkan penggunaan pantiliner yang kerap. Gunalah jika perlu sahaja.
  5. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi gula sebab ketika hamil faraj mengandungi gula yang tinggi disebuk glikogen, inilah yang menggalakkan pertumbuhan kulat.
  6. Basuh faraj dengan bersih sebelum dan selepas berjimak.
  7. Amalkan suplemen anti-fungus dan penggalak sistem imun untuk melawan jangkitan kuman.

Untuk tips ke-7, kak Aya mau kongsikan sket tentang suplemen yang boleh membantu ibu-ibu sepanjang tempoh kehamilan.

Dua suplemen yang kak Aya amalkan sewaktu hamil anak keempat adalah Garlic dan Nutriferon. Dua-duanya diperbuat daripada bahan semulajadi yang disimplify untuk memudahkan diambil.

Apa fungsi Garlic Complex dan Nutriferon ni?

#1 – Garlic

Ianya dibuat daripada Bawang Putih premium yang ditanam secara organik yang bebas daripada racun berbahaya. Berbeza dengan produk garlic di pasaran, Garlic Complex Shaklee menggabungkan manfaat bawang putih dengan herba rosemary sebagai antioksida. Untuk mengurangkan bau bawang putih, Garlic Complex ditambah dengan Spearmint, tu yang wangi sangat tablet garlic shaklee ni.

rawatan-keputihan-semasa-mengandung

Fungsinya? Ia merupakan Antibiotik semulajadi yang menghalang penyakit berjangkit seperti jangkitan yis candida, jangkitan virus, jangkitan kuman dan ia juga meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Ia juga berfungsi untuk menstabilkan glukos. Ingat lagi tadi gula boleh menggalakkan pertumbuhan kulat? Inilah fungsi garlic dalam memberikan perlindungan secara semulajadi.

#2 – Nutriferon

Nutriferon adalah produk berpaten yang dibuat daripada ekstrak 4 tumbuhan iaitu Biji Labu, Bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan Biji Plantago. Nutriferon ni merupakan satu formula eksklusif dan dipaten oleh Shaklee, so memang tidak akan jumpa di kedai-kedai, kena beli dengan kak Aya jak, hihi…

Nutriferon berfungsi untuk meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Apabila sistem pertahanan imun kita lemah dan jika kita diserang oleh kuman, mikrofaj yang banyak melalui pernafasan, sentuhan, makanan, persekitaran dan sebagainya, badan kita akan mudah sakit, stress, alergi, kena jangkitan dan sebagainya.

Pada saat kehamilan, sistem imun kita berada pada tahap terendah, tu sebab kena juga amalkan immune booster untuk pastikan badan sentiasa kuat untuk melawan jangkitan termasuklah serangan kulat, virus dan sebagainya.

ubat-keputihan-teruk-semasa-hamil

So, agak lengkap juga penerangan kak Aya tentang keputihan semasa mengandung ni kan? Ingat ibu-ibu, jangan pandang remeh keputihan ni terutama kalau sudah jadi abnormal tu. Sebab kita bukan tahu “siapa” yang menyerang kita kan. Takut-takut ja virus/bakteria yang paling jahat sekali yang boleh beri kesan terhadap baby dalam kandungan, huhu…

Jadi, nasihat kak Aya, amalkan semua tips yang kak cadangkan di atas. Kalaulah lelehan tu sudah pelik lain macam, tolonglah berjumpa doktor dengan segera. Jangan gadaikan nyawa anak dan diri kita sendiri sebab anggap benda ni remeh temeh.

Kalau mahu melindungi diri sebelum terkena jangkitan, bolehlah amalkan suplemen yang kak cadangkan. Wasap kak Aya untuk konsultasi, klik ja link kat bawah tu ATAU klik icon BUY NOW dibawah untuk tempahan Garlic dan Nutriferon (atau salah satu) secara online dan pembayaran boleh menggunakan Debit/Kredit Kad. Mudah sangats 😀

ubat-keputihan-semasa-mengandung-5-bulan

Luv,
Kak Aya Chalo
Direct wasap klik 013-8633224
Say No To Keputihan Semasa Hamil

Ujian Fungsi Hati dan Cara Rawat Masalah Hati Bengkak

Ujian fungsi hati berfungsi untuk mengukur paras enzim tertentu bersama protein di dalam darah. Perbezaan rendah atau tinggi daripada tahap normal menunjukkan masalah hati.

Secara umumnya, ujian fungsi hati membantu menilai kesihatan keseluruhan berkaitan hati dan kadang-kadang boleh juga menunjukkan penyakit lain.

Dua bulan lepas kak Aya didatangi seorang customer, namanya Encik Amirul. Beliau tunjukkan keputusan ujian darah beliau. Kak Aya baca keputusan ujian darah tersebut dan mendapati beberapa bacaan yang sangat tinggi di bahagian Liver Function Tests.

Bacaan enzim hati ALT (Alanine transaminase) hampir 3 kali ganda nilai normal (normal 0-53 IU/L, bacaan beliau 147!!). Enzim ALT ni ditemui pada sel hati, tapi bila hati rosak, ia akan dilepaskan ke dalam saluran darah. Itulah jawapan mengapa bacaan ALT beliau tinggi. Waduh, kritikal sangatkah hatinya?

ujian-fungsi-hati-dan-cara-rawat-hati-bengkak

Encik Amirul beritahu kak Aya tentang apa yang diterangkan oleh Doktor. Beliau mengalami hati bengkak yang mungkin disebabkan oleh hati berlemak, mata pun agak kekuningan sedikit tanda paras Bilirubin yang agak tinggi. Ini mengakibatkan badan selalu berasa lemas, kurang bertenaga dan berat turun dengan mendadak.

Situasi ni buat beliau berasa amat risau dan mencari alternatif untuk mengubati masalah hati beliau ni, ya lah, siapa yang tidak risau kan? dan apa yang beliau alami tu adalah tanda-tanda penyakit hati yang jika tidak dirawat akan mendedahkan diri kepada sirosis hati dan seterusnya kanser hati, nauzubillah min zalik.

Jadi, berdasarkan ilmu yang seciput di dada (hehe), kak Aya pun suggest kepada beliau untuk mengambil Vivix, DTX dan Nutriferon. Kak Aya juga ingatkan untuk makan suplemen dengan konsisten, minum air mencukupi dan jaga pemakanan.

Doktor turut menasihati beliau untuk menjaga pemakanan, rehat yang cukup dan elakkan pemakanan yang boleh menyebabkan hati berkerja keras untuk elakkan hati semakin parah.

Dua bulan berlalu, beliau hubungi kak Aya balik untuk share keputusan terbaru bacaan darah beliau. Alhamdulillah boleh tengok perubahan bacaan bahagian Liver beliau. Kalau sebelum ni bacaan tinggi (H) ada 5 sekarang sudah tinggal 2. Bacaan SGPT (ALT) yang dulunya 147 kini menghampiri normal, tinggal 60 jak lagi (bacaan normal 0-53). Bayangkan cuma 2 bulan bacaan hatinya hampir normal semula, alhamdulillahhh…

Benda baik takkan kak Aya simpan sorang-sorang kan? jadi kak mahu share testimonial hati bengkak Encik Amirul ni dan semoga dapat membantu anda yang mengalami masalah yang sama sebelum ianya bertambah teruk.

Ubat-rawat-hati-bengkak

Result keputusan darah Encik Amirul bertarikh 20 Mac 2017. Bacaan Liver Function Test menunjukkan 5 bacaan fungsi hati tinggi daripada normal. Ini menunjukkan tanda masalah hati.

Tanda-tanda-penyakit-hati-bengkak-berlemak

Ini pula ujian darah pada 17 Mei 2017 dan boleh lihat kesan selepas mengambil Suplemen Vivix, DTX dan Nutriferon dalam tempoh 2 bulan. Alhamdulillah dengan izin Allah, kini bacaan enzim hati semakin normal.

ubat-rawat-penyakit-hati-bengkak-hati-berlemak

Set inilah yang diambil oleh Encik Amirul. Suplemen semulajadi yang berkesan untuk memelihara kesihatan hati serta membantu menyelesaikan masalah berkaitan hati. 

Bagaimana Vivix, DTX dan Nutriferon membantu dalam memulihkan masalah bengkak hati?

Vivix

Vivix terdiri daripada 4 bahan botani utama iaitu Anggur Muscadine, Elderberri Eropah, Lobak Ungu dan Polygonum Cuspidatum yang terbukti dalam research mampu mencegah kancer. Ia juga adalah satu sirap yang kaya dengan resveratrol, tinggi anti-oksida dan anti-bengkak yang sangat mujarab. Ia membantu melindungi sel-sel hati yang masih sihat, membaiki sel-sel yang telah rosak, menghalang hati untuk lebih rosak lagi dan menggalakkan pertumbuhan sel hati baru yang lebih sihat.

DTX Complex

DTX yang terdiri daripada ekstrak biji milk thistle, cendawan reishi, schizandra, dandelion, kunyit dan articok berfungsi untuk melindungi dan mengekalkan fungsi hati yang sihat. Milk thistle terbukti melalui 100 ujian klinikal mampu membantu dalam masalah kesihatan hati. Ia terkenal sebagai tonik hati. Ia juga adalah anti-oksidan dan anti-bengkak yang memainkan peranan dalam merawat penyakit berkaitan hati. DTX turut membantu dalam menyingkirkan toksin untuk mengembalikan dan mengekalkan kesihatan hati agar terus sihat dan bertenaga.

Nutriferon

Nutriferon adalah satu sebatian proprietari eksklusif yang diekstrak dari empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysucle. Satu seumpamanya di dunia.

Nutriferon berfungsi untuk meningkatkan sistem pertahanan badan (sistem imun) secara semulajadi untuk memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel. Nutriferon penting untuk mengelakkan sel-sel hati daripada semakin rosak. Ia juga membantu untuk mengelakkan jangkitan ke atas hati dan menyebabkan hati bengkak bertambah teruk.

Nutriferon tidak dijual di mana-mana kedai kerana hak eksklusif telah diberikan kepada Shaklee (formula berpaten). Jadi haruslah dapatkan daripada Pengedar Shaklee yang Sah ya 😀

Dr-yasihiko-kojima-pencipta-nutriferon-shaklee

Gambar kenangan bersama ahli sains yang menemui interferon, pakar imunology terkemuka dunia Dr. Yasuhiko Kojima sewaktu trip Shaklee ke Tokyo bulan lepas. Bertuah kak oiiii.. Beliaulah pencipta Nutriferon, saintik ok? hihih…

Ok lah. Kalau anda atau sesiapa yang dikenali mempunyai masalah yang sama dengan Encik Amirul, boleh lah hubungi kak Aya untuk konsultasi lanjut atau buat pembelian melalui website Shaklee dengan meng-klik gambar di bawah, anda boleh membuat bayaran menggunakan Debit Card atau Kredit Card. Jangan biarkan masalah hati berlarutan kerana makin lama dibiarkan, risiko untuk dapat penyakit yang lebih kronik seperti kanser hati semakin tinggi. Tidak mau sakit kan?

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota Kinabalu

Chuppp.. kalau mahu jimat sehingga 25%?, anda boleh menikmatinya dengan mendaftar sebagai Ahli Shaklee. Klik gambar kak Aya di bawah untuk pra-pendaftaran dan tunggu kak Aya hubungi anda sepantasnya. Mudah jak.

cara-daftar-jadi-ahli-shaklee

Jika perlukan konsultasi sebelum pembelian, hubungi kak Aya (klik no hp di bawah untuk direct whatsapp). InsyaAllah kak Aya akan membantu dan kak doakan, anda masalah hati anda akan sembuh, insyaAllah…

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah