Berkhasiatkah Makanan Frozen Diberikan Kepada Bayi?

Berkhasiatkah Makanan Sejuk Beku Untuk Diberikan Kepada Bayi?

Di barat, makanan bayi yang disediakan di rumah dan disejukbekukan menjadi pilihan buat ibu bapa. Ini adalah kerana, kesibukan ibu pada hari ini menyebabkan ramai di kalangan ibu yang tidak sempat menyediakan sendiri makanan untuk anak. Disebabkan permintaan ini juga, terdapat pelbagai makanan bayi segera yang dijual di pasaraya seperti bijirin bayi atau makanan tersedia di dalam botol. Adakah makanan segera ini berkhasiat kepada bayi?

Menurut Pakar Pemakanan, makanan segera  seperti bubur segera, makanan dalam jar, tidak digalakkan diberikan kepada bayi kerana mempunyai 60% gula atau garam atau kedua-duanya sekali yang lebih tinggi dan tidak selamat buat bayi.

Oleh itu, untuk memastikan anak mendapat makanan berkhasiat walaupun ibu sibuk bekerja, ibu bapa perlu merancang makanan harian si manja dan mendalami ilmu pengetahuan tentang pemakanan bayi daripada proses penyediaan, cara menyimpan sehinggalah cara memasak. So, Aya akan kongsikan info penting yang sangat berguna buat ibu bapa serta soalan yang kerap kali diajukan kepada saya sendiri 😀

makanan frozen bayi

Berapa lama ketahanan makanan sejuk beku ini?

Jangka hayat makanan yang disejukbekukan bergantung kepada jenisnya. Sayur-sayuran perlu disediakan seminggu sekali dalam bentuk puri, protein seperti ayam, ikan dan daging boleh bertahan dalam sebulan, manakala buah-buahan sebaiknya tidak perlu dipurikan terlebih dahulu untuk mengekalkan khasiatnya.

Tips penting yang perlu dititikberatkan semasa penyediaan makanan sejuk beku.

  1. Ibu bapa perlu memastikan tangan dibersihkan sebelum memegang sebarang makanan.
  2. Peralatan juga perlu dibersihkan dan dinyahkuman (rendam air panas dalam beberapa minit)
  3. Gunakan peralatan mengisar puri khas untuk bayi, jangan campur adukkan untuk mengisar bahan masakan lain.
  4. Gunakan bekas menyimpan khas yang bersih serta BPA free. Ada dijual dalam bentuk bekas kecil-kecil, bekas plastik sejuk beku atau seperti bekas kiub ais. Aya sendiri gemar menggunakan bekas kiub ais ni kerana mudah diagihkan kepada kuantiti sekali makan.
  5. Untuk menyejukbekukan sayur-sayuran, celur atau stim sayur sehingga masak. Masukkan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga menjadi puri. Sejukkan dalam suhu bilik kemudian masukkan ke dalam bekas kiub ais atau bekas kecil. Masukkan ke dalam bahagian sejuk beku peti ais.
  6. Untuk menyejukbekukan buah-buahan pula, bersihkan, potong dan simpan di dalam bekas kecil, ia dicairkan pada suhu bilik sebelum dipurikan dan segeralah diberikan kepada anak.
  7. Jika disediakan dan disimpan dengan cara yang betul, makanan sejuk beku boleh disimpan selama satu hingga dua bulan, dan maksimum tiga bulan. Ini banyak dipengaruhi oleh peti ais anda.
  8. Jika makanan diletakkan pada ruang sejuk peti ais, jangka hayatnya kurang daripada 48 jam.
  9. Pastikan peti ais berada dalam keadaan baik iaitu pada suhu beku kurang 0°C.

bekas puri bayi beku

Info harus tahu tentang makanan sejuk beku.

  1. Makanan sejuk beku adalah pilihan kedua terbaik selepas pengambilan makanan segar.
  2. Walaupun makanan disejukbekukan, ia tetap mengekalkan nutrien yang terkandung di dalamnya.
  3. Semua jenis buah dan sayur, jenis ubi, kekacang yang sesuai, ayam, ikan daging boleh dibekukan.
  4. Telur tidak boleh disejukbekukan.
  5. Makanan yang telah dicairkan dan dipanaskan, tidak boleh dipanaskan semula untuk mengelakkan pencemaran.
  6. Makanan yang telah cair, jangan pula disejukbekukan semula.
  7. Sangat digalakkan untuk menghabiskan makanan sejuk beku dalam tempoh sebulan.

Bagaimana cara memanaskan makanan sejuk beku ni?

  1. Makanan yang beku perlu dikeluarkan dalam kuantiti yang diperlukan dan diletakkan di bahagian peti ais ruangan sejuk semalaman.
  2. Ketika mahu dipanaskan, gunakan mangkuk kaca.
  3. Dua cara memanaskan makanan iaitu dengan menggunakan microwave, cara kedua pula adalah kaedah “double boil”
  4. Untuk kaedah Microwave, masukkan makanan ke dalam mangkuk kaca dan panaskan selama 30 saat. Pastikan makanan betul-betul telah sejuk sebelum memberikan kepada anak. Memanas menggunakan ketuhar gelombang micro akan menyebabkan pemanasan yang tidak sekata kepada makanan. Sebab tu ibu perlu mengacau makanan sehingga sebati dan sejuk.
  5. Bagi kaedah kedua iaitu “double boil”, didihkan air dan letakkan mangkuk kaca di atas air yang mendidih tu. Pastikan menggunakan mangkuk yang tahan panas.

Pengalaman Aya memberikan makanan frozen buat Baby Rara.

Aya adalah seorang Work At Home Mom, duduk di rumah tetapi memang sibuk kerana menguruskan bisnes Shaklee dan juga organisasi Pollux Family (group Shaklee dibawah naungan Aya). So, memang Aya putuskan untuk berikan Rara makanan yang bernutrisi yang dimasak di rumah. Cuma sekali baby Rara makan makanan segera Heinz tu konon nak mudah ketika on the go, kali kedua dia dah refuse, siap nangis mengamuk, hoho… So, setiap kali jalan-jalan ke shopping mall Aya memang akan bawa makanan di dalam Thermos, dan alhamdulillah memang licin dia makan.

Mengapa Aya suka frozen solid food? Sebab Aya boleh sediakan sekaligus makanan untuk 3-5 hari, dan walaupun Aya sibuk, Rara tetap mendapat pelbagai nutrisi selain dari susu ibu. Sejak usia 6 bulan Rara memang akan makan 1 lauk (ayam/ikan/ikan bilis) dan 3-4 jenis sayuran. Aya pernah terbaca, untuk mengelakkan anak yang picky eater, maknya haruslah pelbagaikan makanan sejak dari bayi. Setelah Aya gagal untuk anak 1st sehingga 3rd, kali ni memang Aya cuba pelbagai makanan untuk baby Rara.

makanan bayi 8 bulan

Untuk resipi makanan bayi, Aya just follow Resipi Bubur, Puri, Stok Ayam dan Sayuran sebagai asas penyediaan makanan baby Rara dan Idea Menu Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan.

Alhamdulillah, kini baby Rara berusia 9 bulan, dia tak pernah lagi sembelit, demam tak pernah, batuk dan selesema baru 2 kali. Tu pun kejap dah sembuh, syukur sangat.

Kalau mommies nak tahu lebih lanjut tentang frozen solid food ni, ibu boleh baca kat artikel Tips Memulakan Pemakanan Pertama Bayi ni atau 20 Petua Penyediaan Makanan Bayi Yang Mak Mesti Tahu atau jangan segan silu untuk hubungi Aya. InsyaAllah, Aya akan berkongsi tips dan pendapat berkenaan topik ni.

Semoga info ini berguna buat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Idea Menu Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan

Memulakan pemakanan bayi pada usia 6 bulan perlu disediakan dengan teliti untuk mengelakkan alahan dan sembelit. Makanan pelengkap ni perlu sesuai dan seiring dengan perkembangan diri bayi. Ia perlu mengandungi campuran makanan yang membekalkan tenaga dan nutrien yang secukupnya untuk tumbesaran yang sihat.

resipi dan makanan bayi 6 hingga 8 bulan

Makanan bayi seharusnya disediakan dengan menggunakan bahan segar di rumah. 

Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan. Apa makanan yang boleh diberikan?

Ibu boleh memperkenalkan makanan yang dicadangkan di bawah mengikut peringkat usia bayi. Paling penting, mulakan dengan makanan berasaskan bijirin seperti bubur nasi selama beberapa minggu, diikuti dengan bijirin lain, disusuli buah-buahan dan sayur-sayuran, dan akhir sekali daging. Teruskan memberi susu ibu sekerap yang perlu, kerana susu ibu tetap merupakan makanan paling penting untuk si manja.

Makanan tertentu boleh meningkatkan risiko mendapat alahan jika diperkenalkan terlalu awal. Elakkan pemberian makanan berikut sebelum bayi mencapai usia 12 bulan iaitu:

  •  Putih telur
  •  Mentega kacang dan produk kacang yang lain
  •  Makanan bercengkerang dan beberapa jenis ikan tertentu, seperti ikan kembung, pari dan keli
Menu Makanan Bayi

[Infografik]: Idea Menu Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan

Menu Makanan Bayi 6 Hingga 8 Bulan

Antara menu makanan solid food yang sesuai disediakan buat bayi berusia 6 hingga 8 bulan adalah:

  • Bijiran: Beras, barli dan oat
  • Buah-buahan: Epal, pear, pisang dan prun
  • Sayur-sayuran: Kacang hijau, labu, keledek, tomato, lobak merah dan kacang pis
  • Daging: Ayam, tauhu dan ikan
  • Tekstur makanan: Cair, puri, kisar atau lenyek

Menu Makanan Bayi 8 Hingga 10 Bulan

Ini pula adalah cadangan makanan solid food buat bayi berusia 8 hingga 10 bulan.

  • Bijiran: Beras, barli, oat dan biskut tawar pelbagai bijian
  • Buah-buahan: Epal, pisang, pear, prun, betik dananggur
  • Sayur-sayuran: Kacang hijau, labu, keledek, tomato, lobak merah, kacang pis, kubis bunga, brokoli, asparagus, kacang buncis dan kacang panjang
  • Daging: Ayam, tauhu, kuning telur, kekacang, daging lembu dan ikan (seperti tenggiri, kurau)
  • Tekstur makanan: Cincang, dadu, cincang halus dan makanan lembut

Menu Makanan Bayi 10 Hingga 12 Bulan

Bagi bayi berusia 10 hingga 12 bulan pula, ini adalah makanan pelengkap yang sesuai buat si manja.

  • Bijiran: Beras, barli, oat, biskut tawar pelbagai bijian dan bijirin gandum
  • Buah-buahan: Epal, pisang, pear, prun, betik, anggur, buah-buahan sitrus dan beri
  • Sayur-sayuran: Kacang hijau, labu, keledek, tomato, lobak merah, kacang pis, kubis bunga, brokoli, asparagus, kacang buncis dan kacang panjang
  • Daging: Ayam, tauhu, seluruh telur (12 bulan), kekacang, daging lembu dan ikan (seperti salmon, ikan merah)
  • Tekstur makanan: Potongan kecil, kiub kecil atau ketulan makanan lembut
tekstur makanan bayi 6 hingga 12 bulan

Tekstur makanan bayi 6 hingga 12 bulan

Sedikit tips penting, ibu boleh menentukan jenis tekstur makanan yang boleh diperkenalkan kepada bayi bergantung pada pertumbuhan giginya. Sebagai contoh, apabila gigi si manja mula tumbuh, ibu boleh memperkenalkan makanan cincang yang boleh dikunyah olehnya. Apabila lebih banyak giginya tumbuh, tambahkan makanan potongan dadu dan cebisan kecil ke dalam makanannya.

Semoga info ini berguna buat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Resipi Bubur, Puri, Stok Ayam Dan Sayuran Untuk Bayi 6 Bulan

Sebelum Aya kongsikan resipi asas membuat Bubur Nasi, Puri Buah-Buahan dan Sayuran serta cara-cara penyediaan stok ayam, ikan bilis serta stok sayuran untuk dijadikan makanan pelengkap kepada bayi berusia 6 hingga 8 bulan, Aya mahu kongsikan beberapa tips penting buat ibu dalam proses penyediaan ni.

resipi bubur bayi, puri buah, puri sayur dan stok ayam serta sayuran

Tips Penyediaan Dan Penyimpanan Makanan Bayi

  1. Bayi tidak mampu menjilat sudu dengan lidah, jadi gunakan sudu plastik yang kecil dan nipis supaya dia boleh mengambil makanan dengan bibir.
  2. Sayur-sayuran yang berserat atau berbiji perlu dilenyek dan ditapis untuk mendapat tekstur yang lembut. Hampas sayuran tidak dapat dihadam pada umur ini.
  3. Makanan yang anda hendak sejuk beku haruslah ditutup dengan baik untuk mengelakkan ia daripada kering. Ia juga membantu mengekalkan kualiti makanan.
  4. Simpan di dalam bahagian sejuk beku yang boleh membekukan makanan daripada -18°C ke 0°C.

Bubur Nasi ( 2 hidangan)

resipi bubur nasi bayi

Bubur Nasi. Ibu juga boleh menggunakan beras perang buat si manja.

Bahan-Bahan:

1⁄4 cawan beras, dikisar halus
1 3⁄4 cawan air

Cara memasak:
  1. Didihkan air. Masukkan beras yang dikisar halus, kacau dari semasa ke semasa.
  2. Reneh selama 10 minit dan teruskan mengacau.
  3. Hidangkan semasa panas.
Tips Penyediaan:
  1. Untuk menambah khasiat, beras putih boleh digantikan dengan beras perang (mengandungi Vitamin B dan serat)
  2. Tambahkan susu ibu ke dalam bubur.

Puri Lobak (2 hidangan)

carrot puree recipe resipi puri lobak

Puri Sayuran. Selain daripada lobak, ibu boleh membuat puri sawi, bayam, brokoli dan labu.

Bahan-Bahan:

1⁄2 cawan lobak merah
Air yang secukupnya untuk mengukus

Cara memasak:
  1. Masukkan lobak merah ke dalam pengukus dan letakkan di atas air mendidih dan kukus selama 15 minit atau sehingga lembut.
  2. Masukkan lobak merah dikukus tadi ke dalam mesin pengisar dan kisar dengan menggunakan air yang secukupnya. Lenyek lobak merah sehingga menjadi puri.
Cadangan:
  1. Hidangkan dengan bubur nasi atau susu ibu sebelum hidang.
  2. Lobak merah juga boleh digantikan dengan bayam, labu atau daun sawi.
  3. Puri sayur-sayuran boleh dimasukkan ke dalam sup sayur-sayuran.

Puri Buah-buahan (2 hidangan)

puri apple epal untuk makanan bayi

Ibu boleh menggantikan epal kepada tembikai susu atau buah pir.

Bahan-bahan:

1 biji epal merah, dibersihkan, dikupas, dibuang kulit, bijinya dan dipotong kepada saiz sederhana.
1 cawan air

Cara memasak:
  1. Tuang air ke dalam kuali dan didihkan.
  2. Masukkan buah epal ke dalam periuk. Tutup dan renehkan selama 10 minit atau sehingga buah epal menjadi lembut.
  3. Lenyek epal dengan menggunakan garpu sehingga menjadi puri.
Cadangan:
  1. Hidang bersama susu ibu.
  2. Buah epal boleh digantikan dengan buah-buahan yang lain seperti tembikai susu ataupun buah pir.

Stok Ayam Dan Ikan Bilis

cara membuat stok ayam untuk makanan bayi

Stok ayam dan ikan bilis ini boleh menambah perisa kepada makanan bayi.

Bahan-bahan:

800 g tulang ayam bahagian dada
1 1⁄2 cawan ikan bilis
4 cawan air

Cara memasak:
  1. Bersihkan tulang ayam dan buangkan lemak, kulit dan darah beku daripada tulang ayam.
    Buang kepala dan isi perut ikan bilis.
  2. Didihkan 1 liter atau 4 cawa air dan masukkan tulang ayam dan ikan bilis. Sebaik sahaja mendidih, reneh ayam selama 45 minit atau sehingga pati tinggal separuh daripada jumlah asal.
  3. Tapis dan biarkan sejuk. Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk semalaman. Setelah disejukkan, buang lapisan lemak di bahagian atas.
  4. Stok boleh disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu atau boleh disejuk bekukan sehingga sebulan.
Cadangan:
  1. Hidang bersama bubur bayi untuk menambah perisa.

Stok Sayuran

stok sayur-sayuran untuk makanan bayi

Stok sayur-sayuran sebagai perisa semulajadi makanan bayi

Bahan-bahan:

1⁄2 cawan lobak merah, kupas kulitnya
2 biji ubi kentang bersaiz sederhana dan dipotong dadu
1 cawan daun sawi, dipotong kasar
1 1⁄4 cawan air

Cara memasak:
  1. Basuh sayur-sayuran dengan air yang bersih. Didihkan air dan rebuskan ubi kentang dan lobak sehingga lembut. Kemudian masukkan daun sawi dan masak selama 3 minit.
  2. Tapis air rebusan sayur-sayuran. (Tekan sayur-sayuran dengan menggunakan sudu untuk mengeluarkan lebihan air).
  3. Hidangkan pati sayuran tadi ke dalam cawan bayi atau tambahkan ke dalam bubur nasi.

Selamat mencuba mommies! (Oh tak sabarnya nak bagi baby Rara makan) 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

20 Petua Penyediaan Makanan Bayi Yang Mak Mesti Tahu

Pada usia 6 bulan, bayi anda kini bersedia untuk diperkenalkan dengan makanan pelengkap. Meskipun proses penyediaan makanan si manja akan mengambil masa sedikit, namun ibu harus ingat, ianya tidaklah sesukar mana. Apa yang penting, bayi mendapat makanan yang berkhasiat dan segar yang disediakan dengan penuh kasih sayang oleh anda.

tips penyediaan makanan bayi 1

20 Petua Menyediakan Makanan Bayi

  1. Gunakan ramuan segar dan elakkan penggunaan bahan makanan dalam tin kerana kandungan garam yang tinggi.
  2. Jangan tambah garam, gula, kicap ke dalam makanan bayi, terutama jika umur di bawah 1 tahun.
  3. Elakkan pemberian putih telur sebelum mencapai usia 1 tahun untuk mengelakkan alahan.
  4. Makanan boleh dicampurkan dengan susu ibu agar bayi lebih bersedia menerima makanan baru dan menjadikan makanannya lebih berkhasiat.
  5. Elakkan menggoreng makanan untuk bayi dalam minyak yang banyak.
  6. Kukus sayur untuk mengekalkan kandungan nutriennya. Sayuran yang dikukus kemudian boleh dijadikan puri dan masukkan ke dalam bubur.
  7. Buah-buahan lembut boleh dilenyek dengan menggunakan garpu manakala yang lebih keras boleh dikukus dahulu, kemudian dilenyek atau dijadikan puri.
  8. Anda boleh masak sayuran dan buah-buahan berkulit lembut dengan kulitnya sekali untuk mengekalkan nutrien.
  9. Daging, ikan atau ayam hendaklah dimasak dengan betul. Cara untuk memasak makanan ini dengan mengekalkan kandungan nutriennya ialah dengan mengukus, mereneh atau merebus.
  10. petua menyediakan makanan bayiMakanan lembut lebih memudahkan bayi menerima dan menghadamkannya.
  11. Mulakan dengan makanan yang mempunyai tekstur halus, licin dan lembut (seperti makanan yang dijadikan puri, dilenyek).
  12. Elakkan pemberian makanan yang boleh menyebabkan bayi tercekik, seperti bijian, anggur dan sayuran mentah.
  13. Elakkan menambah terlalu banyak air ke dalam makanan sebaliknya ibu boleh menambah susu ibu, stok ayam, ikan bilis, sayuran atau sedikit minyak sayuran untuk mencapai kepekatan yang diingini.
  14. Sediakan lebih daripada yang diperlukan dan sejuk bekukan bahagian lebihan dalam dulang kiub ais atau bekas kecil. Dengan cara ini, anda tidak perlu masak pada setiap hari. Makanan yang dibekukan tahan sehingga 3 bulan.
  15. Makanan hendaklah dicair-beku di bahagian bawah peti sejuk semalaman, bukan di dalam singki atau dengan merendamnya dalam air.
  16. Sediakan ramuan seperti air rebusan lebih awal dan sejuk bekukan. Ia menyenangkan kerja bila anda kesuntukan masa.
  17. Sentiasa jaga kebersihan dan amalkan cara yang betul apabila mengendalikan dan menyediakan makanan.
  18. Sentiasa gunakan peralatan yang bersih apabila memberi bayi makan.
  19. Gunakan peralatan memasak yang dikhaskan untuk memasak makanan bayi sahaja, jangan guna mesin pengisar cili untuk mengisar makanan bayi.
  20. Sebaik sahaja makanan dicair beku, jangan sejuk bekukan sekali lagi untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria. Tindakan ini juga akan menjejaskan tekstur, kesegaran dan juga kandungan nutrien makanan.

Selamat menyediakan juadah dengan penuh kasih sayang buat si manja!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

Pantang Larang Ketika Memperkenalkan Makanan Pelengkap Kepada Bayi

Pemberian makanan pelengkap biasanya boleh dimulakan apabila bayi anda berusia 6 bulan kerana pada usia ini sistem penghadamannya sudah cukup matang untuk menghadamkan makanan pepejal dan separa pepejal yang berlainan jenis serta kurangkan risiko sembelit.

Bayi juga akan menunjukkan tanda kesediaan untuk menerima makanan pelengkap melalui tanda berikut iaitu;-

  • Boleh duduk dengan sedikit sokongan atau tanpa sokongan dan dapat mengawal kepalanya sendiri.
  • Cepat lapar, meminta susu walaupun selepas diberikan susu ibu atau kerap menyusu.
  • Boleh mengawal lidahnya dengan baik.
  • Mula mengunyah atau menggerakkan mulutnya ke atas ke bawah seperti mengunyah.
  • Gemar memasukkan benda ke dalam mulutnya. Ini habit terkini baby Rara, gemar sangat masukkan jari ke dalam mulut. Sabar sayang, lagi sebulan dah boleh makan sedap-sedap 😀
  • Menunjukkan minat kepada makanan yang anda makan, seperti cuba merampas makanan atau membuka mulutnya.

Mengetahui cara untuk memulakan pemberian makanan pelengkap adalah penting, kerana anda bukan sahaja dapat memastikan si manja mendapat segala nutrien yang diperlukan, tetapi juga membantu memupuk tabiat makan yang baik sejak dari kecil.

cara memulakan pemakanan bayi 6 bulan

Sekerap mana anda patut memberi makanan pelengkap?

  • 6-8 bulan: makanan utama 2-3 kali sehari dan pastikan susu ibu diberi 5-6 kali sehari. Makanan snek umumnya tidak perlu diberikan, tetapi boleh diberi jika dapat diterima oleh bayi.
  • 9-11 bulan: makanan utama 3-4 kali sehari ditambah 1-2 snek berkhasiat.
  • 1-2 tahun: Makanan utama 4-5 kali sehari ditambah 1-2 snek berkhasiat.

Perkara Yang BOLEH Dilakukan Oleh Ibu

  1. Perkenalkan kepadanya hanya satu makanan pada satu masa. Sebagai contoh, mulakan dengan bubur nasi. Setelah anak dapat membiasakan diri dengannya, perkenalkan makanan kedua daripada satu lagi kumpulan makanan.
  2. Tunggu selama 4 hari selepas memperkenalkan makanan baru; ini akan membantu menentukan sama ada bayi anda gemarkan makanan yang baru diperkenalkan dan membolehkannya membiasakan diri dengannya. Dalam masa 4 hari ini, anda juga boleh mengesan tanda alahan kepada makanan.
  3. Mulakan dengan kuantiti yang sedikit. Tambah sedikit demi sedikit apabila usia anak meningkat.
  4. Setelah bayi dapat membiasakan diri dengan pelbagai jenis makanan, anda bolehlah mencampurkan beberapa jenis makanan dalam satu hidangan, seperti bubur nasi dengan ayam cincang dan puri sayur.
  5. Pastikan rasa dan tekstur makanan sesuai dengan tahap perkembangan anak.
  6. Suap makanan sebaik sahaja anak lapar, sebaik-baiknya sebelum si manja anda meragam atau hilang selera makan.
  7. Bergantung pada keupayaan anak, beri makanan yang boleh diambil sendiri atau air dalam cawan yang boleh dipegang.
  8. Elakkan benda yang boleh mengalih perhatian, seperti TV, tablet dan mainan, semasa makan supaya anak boleh memberi tumpuan penuh dan menikmati makanannya.
  9. Makan bersamanya. Ibu boleh menggalakkan anak untuk makan atau belajar menyuapkan makanan sendiri.
tips memujuk anak makan

Cara ibu memperkenalkan makanan kepada anak akan menentukan samada anak suka makan atau sebaliknya.

Perkara Yang TIDAK BOLEH Lakukan Oleh Ibu

  1. Mencampurkan makanan yang berlainan jenis dalam satu masakan apabila mula memperkenalkan makanan pelengkap.
  2. Memberi makanan yang boleh menyebabkan anak tercekik, seperti kekacang dan bijian.
  3. Memaksa bayi makan atau memberi makanan secara berlebihan. Hentikan pemberian makanan apabila anak memalingkan muka atau menunjukkan tanda tidak berminat; dia mungkin sudah kenyang.

Semoga ibu mendapat sedikit info dan idea untuk memulakan makanan pelengkap kepada bayi. Ingat pantang larang di atas tau. Ia sangat penting sebagai “masa depan” penerimaan makanan terhadap anak-anak anda.

Saya dah mengalami betapa sukarnya nak menghadapi anak yang kurang selera makan. Ya saya akui, saya langgar pantang larang kerana sebelum ni tidak mempunyai info dan ilmu mencukupi tentang ni. Dah anak ke-empat baru nak insof. InsyaAllah untuk baby Rara saya akan patuhi pantang larang macam kat atas, semoga tak bentan! hihihi.. All the best mommy 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

 

Tips Memulakan Pemakanan Pertama Bayi Buat Ibu Muda

Hari ni genap usia baby Rara 4 bulan. Lagi dua bulan bolehlah mula berikan dia makanan pejal. Walaupun Rara ni anak keempat, tapi nak juga buat research sikit tentang pemakanan pertama bayi, well, setiap anak tu Aya rasa macam lahirkan anak pertama, hehe… Saya kongsikan apa info yang penting untuk mommies ya.

Sebaiknya jangan mulakan makanan pertama bayi sebelum usianya 6 bulan. Memulakan pemakanan lebih awal sangat tidak digalakkan kerana sistem pencernaan bayi belum matang dan ia akan meningkatkan risiko alergi makanan. Selain itu, ia juga meningkatkan risiko bayi mengalami sembelit.

So mommies jangan excited sangat tau. Fikirkan kesan jangka masa panjang baby.

Pemakanan Pertama Bayi 6 Bulan, Info Makanan Bayi, Makanan Pejal Bayi

Bagaimana nak tahu yang bayi anda bersedia untuk makan?

Selalunya tanda-tanda “mahu makan” ini akan bermula dari 4 bulan sehingga 6 bulan. Namun, mommies perlu tahu yang tanda-tanda ini berbeza antara bayi. Mungkin ada bayi yang menunjukkan satu, dua tanda, atau kesemua tanda yang ada di dalam senaraikan ini. Mommies boleh perhatikan tanda-tanda seperti;-

  • Bayi menunjukkan respon “masih lapar” walaupun sudah minum susu dengan cukup.
  • Permintaan sesi menyusu bayi bertambah kerap.
  • Bayi mula bangun pada tengah malam selepas satu tempoh penyusuan biasa.
  • Bayi menunjukkan minat ketika melihat orang lain sedang makan. Kekadang sampai menitik-nitik air liur, hihihi..
  • Bayi mampu menegakkan kepala dan leher ketika dalam posisi duduk.

Untuk kesihatan dan keselamatan bayi, mulakan pemakanan pejal bila bayi memasuki usia 6 bulan ok 😀

Bagaimana memulakan makanan pertama bayi ketika 6 bulan?

Mulakan makanan pejal pertama bayi anda dengan puri apple, pear, lobak, ubi kentang, ubi manis yang dilenyek halus dan cair. Mommies boleh tambah campuran buah dan sayur ke dalam bubur bayi.

Jangan fikirkan yang bayi anda mampu makan dengan banyak pada minggu pertama. Berikan makanan pejal ini sehari sekali dan pilihlah masa yang anda berdua tenang agar sesi pengenalan berjalan lancar. Anda mungkin perlu berikannya susu ibu setelah selesai.

Kadang-kala sesi memulakan makanan pertama bayi ini mungkin gagal. Ini disebabkan bayi masih belum bersedia. Bertenang mommies, anda boleh saja mencuba semula selang beberapa hari selepas cubaan gagal.

Makanan Pertama Bayi

Makanan Pertama Bayi: Pisang dan Papaya tidak perlu dimasak.

Buah dan Sayur Pertama Bayi Anda

Makanan pertama bayi haruslah makanan yang mudah dihadam dan yang tidak akan menyebabkan reaksi alergi.

Sayuran berakar seperti lobak merah, ubi manis, lobak putih, kentang sering kali menjadi pilihan sebagai makanan pejal pertama bayi kerana ia mempunyai rasa manis semulajadi dan mempunyai tekstur halus setelah menjadi puri.

Buah-buahan terbaik untuk dijadikan makanan pertama bayi pula adalah apple, pear, pisang dan papaya. Sangat penting untuk memilih buah-buahan yang mudah dimasak dan mempunyai rasa yang enak. Mommies jangan lupa untuk mencuba sendiri makanan bayi barulah berikan kepada bayi tau.

Tips Penting Setelah Memulakan Makanan Pejal Kepada Bayi

Ramai yang mengatakan apabila memperkenalkan makanan kepada bayi, jarakkan jenis makanan yang berbeza selama tiga hari untuk melihat reaksi alergi. Anda boleh melakukan sebegini jika bayi anda sejarah alergi, namun, jika tidak ada, anda boleh memperkenalkan makanan baru pada setiap hari yang penting anda mencatat jadual pemakanan bayi anda.

Mommies kena ingat, memperkenalkan makanan pejal kepada bayi bukan bererti mengurangkan pengambilan susu bayi. Susu bayi tak kira lah susu ibu atau susu formula tetap penting dalam pertumbuhan dan perkembangan bayi anda.

Mommies juga perlu berhati-hati dalam memberikan makanan masam seperti oren, nenas, beri dan kiwi kerana dikhuatiri tidak sesuai dengan bayi. Sebaiknya mommies boleh meluaskan lagi menu makanan pejal kepada bayi agar si comel dapat pelbagai khasiat dan nutrisi yang penting semasa membesar.

Akan datang saya akan kongsikan resipi makanan bayi pula. Saya harap perkongsian ini berguna buat mommies. Tak sabar menunggu hari pertama baby Rara makan nanti <3

Take Care!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart