Tips Atasi Sakit Pinggang, Kejang & Kebas Ibu Hamil

Seksanya rasa bila mengandung dan terpaksa menanggung kesakitan pinggang dan tulang belakang. Lain lagi cerita bila balik-balik diserang kebas-kebas jari, lengan, kaki sewaktu tidur. Kekadang cramp pula datang menyerang, bilalah seksaan ini akan berakhir?

Tips-atasi-sakit-pinggang-kejang-kebas-ibu-hamil

Tahukah anda, sebenarnya masalah ini boleh diselesaikan? Kak Aya pun dulu pernah melalui keadaan yang sama terutama ketika hamil anak pertama. Sakit pinggang sampai susah untuk bangun, duduk kejap pun rasa mencucuk-cucuk, kekejangan kaki di waktu malam, alahai seksa sangat.

Tapi, sewaktu kehamilan ke-4 kak Aya mula rasai kelainan. Malahan mengandung anak keempat kak Aya tidak pernah diserang cramp yang sangat sakit tu.

Mahu tahu apa rahsia kak Aya menghilangkan sakit pinggang?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya menghilangkan sakit belakang?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya untuk atasi kebas-kebas?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya mengelakkan cramp?

Sebenarnya tiadalah rahsia sangat. Hihi… Kak Aya cuma mengamalkan pil putih yang sangat berkesan untuk menghilangkan sakit pinggang, sakit belakang, kebas-kebas, cramp dan tambah satu lagi, iaitu pil putih ni bantu kak Aya elakkan sembelit. Bahaya tau sembelit ketika mengandung ni, boleh menyebabkan buasir!

Sebelum kak cerita dengan panjang lebar, kak kongsikan dulu pengalaman ibu-ibu hamil yang turut merasi benda yang sama macam kak Aya alami. Kak Aya mahu korang tahu kak bukan buat-buat cerita tau, tapi orang lain yang mengamalkan pil putih ni pun turut merasai kesan yang sama.

Testimonial-ostematrix-shaklee-ibu-hamil

Testimonial Puan Huda: Alhamdulillah, setelah seminggu lebih amalkan produk Shaklee, tidak sangka tiap-tiap hari membuang, sedangkan dulu 3-4 hari baru membuang”. Puan Huda berjaya mengatasi masalah sembelit ketika hamil yang beliau hadapi. Bayangkan 3-4 hari baru membuang, seksa…

Jenis-Kalsium-selamat-dan-berkesan-untuk-ibu-mengandung

Puan Honey pula “Saya start makan masa mengandungkan anak yang kedua. Masa mengandungkan anak pertama, alah saya memang teruk sampai muntah kuning, memang pahit sungguh. Anak yang kedua ni saya kena juga tapi tidak lama, sebab kakak saya suruh saya amalkan B-Complex, Vita C, Vitalea dan Ostematrix. Alhamdulillah kurang morning sickness, yang paling berbeza masa mengandung anak pertama dan kedua adalah masalah kebas-kebas di kaki. Memang langsung tiada“. Bestkan kesan yang puan Honey rasai 😀

Tips-elak-kaki-cramp-kejang

Puan Shida: Salam semua, saja nak share produk ostematrix, saya ni pregnant 7 bulan. Memang kerap la malam-malam cramp dekat betis dan perut yang berulang-ulang setiap hari. Baru 3 hari amalkan ostematrix 4 biji, macam tak percaya pula, malam tadi tak kena langsung, walhal hujan lebat dan cuaca sejuk sangat. Bangun pagi betapa lancarnya “usus dicuci”. Pasni tidur lena dah, tak payah bangun malam nak hilangkan cramp-cramp“. Kejang dah tiada, proses pembuangan pun lancar. Alhamdulillah puan Shida sudah boleh tidur lena.

Rawatan-sakit-belakang-ibu-hamil

Ini pula testimoni Set Mengandung iaitu Vitalea, B-Complex, Vita C, Ostematrix dan ESP. Apa kesan baik yang ibu ni dapat: 1. Berat badan terkawal 2. Muka tak kembang sangat 3. Simpul mengkarung (bengkak urat) tidak pernah lagi datang menyinggah. 4. Muka glowing…

Bagaimana Ostematrix Membantu Dalam Menyelesaikan Masalah Sakit Pinggang, Sakit Belakang, Kebas, Kejang dan Sembelit?

Perasankah persamaan keempat-empat testimoni di atas? Semua ibu-ibu ni mengamalkan Ostematrix kan? Jom kita lihat macamana Ostematrix membantu.

Ostematrix adalah mineral penting yang perlu diambil oleh semua wanita terutamanya ibu mengandung dan menyusukan. Ia terdiri daripada Kalsium, Magnesium, Boron, Vitamin D, Kuprum, Zinc dan Mangan.

Kesemua nutrisi ini penting dan perlu digabungkan sekali untuk memaksimumkan penyerapan di dalam badan. Perlu tahu bahawa kalsium sahaja tanpa magnesium, vitamin D dan lain-lain menjadikannya susah diserap di dalam badan. Takut-takut pula tertinggal di buah pinggang. So kena pilih kalsium yang benar-benar selamat untuk dimakan ya.

Bagi ibu yang tidak boleh menelan susu atau loya apabila minum susu, memang wajib la telan pil kalsium Shaklee ni untuk mengelakkan kekurangan mineral yang kak Aya sebutkan di atas.

Selain baik untuk tulang, nutrisi di atas sangat penting untuk memelihara kesihatan otot, saraf dan saluran darah.

Kekurangan mineral seperti kalsium dan magnesium mengundang berlakunya kekejangan semasa hamil. Selain itu, tekanan pada saraf juga boleh menyebabkan cramp, sakit belakang dan kebas-kebas. Sebab itu ibu mengandung perlu mengamalkan Ostematrix untuk memastikan tulang, otot, saraf dan saluran darah berfungsi sebaiknya,

Selain itu, dengan adanya magnesium di dalam Ostematrix, ia meransang lebih banyak aliran air ke dalam saluran usus sekaligus melembutkan najis. Tu sebab ibu-ibu semuanya lancar membuang tu, hihi…

Banyak sangat manfaat amalkan Ostematrix ni kan, lagi penting sebab ianya boleh mengurangkan seksaan ibu mengandung, aduh teringat pula sakitnya sembelit dan cramp kaki, huhu… So, kalau mahu try, boleh order dengan meng-klik gambar di bawah (bayaran menggunakan Debit atau Kredit Card) atau hubungi kak Aya untuk konsultasi dan tempahan.

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota Kinabalu

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

 

Tips & Trick Mengatasi Masalah Susu Ibu Merundum

Mindset ibu-ibu yang merasakan mereka tidak mempunyai susu yang mencukupi adalah antara punca utama kegagalan penyusuan susu ibu. Ibu perlu ketahui asas penyusuan seperti teori permintaan dan bekalan, tanda bayi mendapat cukup susu ibu dan juga perlu mengetahui sebab-sebab kekurangan susu ibu sebelum ibu memutuskan untuk memberikan susu formula kepada bayi anda.

Ketahuilah bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak-anak. Selagi mampu, usahakanlah, don’t gibab mommies. 😀

Tips Atasi Masalah Susu Ibu Merundum dengan Set Ibu Menyusu Shaklee

Jom kita lihat apa tips & trick untuk mengatasi masalah susu ibu yang merundum. Namun, sebelum itu, ibu perlu tahu tanda bayi mendapat cukup susu ibu sebelum mengatakan yang anda mempunyai masalah susu merundum dan saya juga kongsikan tips mengatasi masalah ini buat ibu 😀

Tanda Bayi Mendapat Cukup Susu Ibu

  1. Bayi kelihatan kenyang dan tenang selepas menyusu. Biasanya bayi akan tertidur dan melepaskan sendiri payudara ibu.
  2. Kulit bayi tegang dan lembap.
  3. Berat bayi bertambah mengikut umur iaitu 0-4 bulan purata kenaikan 170 gram, 4-6 bulan 130 gram, dan 6 hingga setahun adalah 60-110 gram.
  4. Kekerapan kencing dan membuang air besar mencukupi seperti rajah di bawah.

    kekerapan bayi kencing dan membuang air besar

    Ibu boleh merujuk gambarajah ini untuk memastikan bayi anda mendapat susu yang cukup dan juga mengenali saiz perut bayi.

  5. Payudara ibu penuh menjadi lembik apabila bayi selesai menyusu.
  6. Ibu berasa haus dan berpeluh selepas sesi penyusuan susu ibu.

Tips Menghasilkan Lebih Banyak Susu

  1. Perhatikan cara penyusuan. Betulkan posisi dan lekapan sekiranya bayi tidak melekap dengan betul. Posisi dan lekapan yang betul akan mengembalikan aliran susu ibu.
  2. Menyusukan bayi dengan lebih kerap. Penyusuan lebih kerap terutamanya pada hari-hari terawal kelahiran akan membantu penghasilan lebih banyak susu ibu.
  3. Pastikan bayi disusukan setiap dua hingga tiga jam dan mengikut yang dikehendaki oleh bayi.
  4. Pada waktu malam pula, pastikan jarak menyusu tidak melebihi empat hingga lima jam.
  5. Semakin kerap bayi disusukan bermakna lebih isyarat yang dihantar kepada badan untuk menghasilkan lebih banyak susu.
  6. Mengosongkan payudara antara sesi penyusuan amat penting agar protein perencat susu ibu tidak terkumpul di dalam payudara dan menyebabkan susu berkurangan.
  7. Mengosongkan payudara selepas sesi penyusuan adalah salah satu cara yang sangat berkesan bagi meningkatkan penghasilan susu ibu.
  8. Memerah selepas sesi penyusuan memang memberikan hasil yang tidak banyak, namun, badan mendapat syarat bahawa lebih banyak susu yang diperlukan.
  9. Untuk mengumpul stok susu yang banyak, perahlah selepas sejam sesi penyusuan.
  10. Mengurut payudara dapat memberikan stimulasi yang hebat kepada payudara untuk menghasilkan susu.
  11. Ransangan pada puting ibu dapat menggalakkan refleks ejeksi susu (let down reflex) dan lebih banyak susu dapat dikeluarkan daripada payudara.

Selain daripada tips & trick di atas, ibu juga perlu makan makanan seimbang, minum air mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari dan boleh mengambil makanan, suplemen dan ubatan penggalak susu.

Antara makanan penggalak susu yang boleh diamalkan adalah lobak putih, sup betik, kurma, soya, sayur-sayuran hijau, longan kering, herba seperti fenugreek, milk thistle, alfalfa dan macam-macam lagi. Walaupun tidak banyak kajian saintifik yang dijalankan, tetapi ia sudah diamalkan secara turun temurun. Bagi ubat-ubatan pula, antaranya adalah Metoclopromide (Reglan) dan Domperidone (Motilium).

Saya nak kongsi makanan tambahan yang saya dan ramai ibu-ibu bekerjaya di luar sana amalkan. Cara makan yang mudah, berkesan serta selamat untuk bayi menyebabkan ramai ibu-ibu memilih Set Ibu Menyusu Shaklee ni. Jom kita baca apa kata mereka 😀

tips banyakkan susu ibu dengan set ibu menyusu shaklee

#1 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Assalam, ni just nak share tentang Set Berpantang & Set Ibu Menyusu Shaklee. Selama ni just baca orang punya, hihihi… saya start makan alfalfa baru 1 week. Pagi tadi pukul 5.30am after susukan baby, saya gi pump balance susu untuk buat stock, then after selesai, saya ambil 1 cawan esp dan alfalfa. After 1 hour, saya dapat rasa miss B start to fulfil. So..so..so.. amazing”

cara mengatasi masalah susu merundum dengan set ibu menyusu shaklee

#2 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Salam semua, Hari ni rasa nak senyum-senyum kambing je. Kenapa? sebab tadi suami cakap ‘eh betullah kan, muka baby macam dah nampak vibrant (berseri-seri) dan makin cerah.. kesan baby ambil vitamin shaklee la tu…

Hehehe.. saya baru sebulan guna… ambil Set Ibu Menyusu 3M dan Vitamin E. Sejak ambil Set Ibu Menyusu ni dah boleh simpan stok EBM.. kalau dulu, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tak dapat pun simpan stok, dan lagi, bonus la ni kulit makin ada perubahan. Hihi..

Tak sabar nak tunggu 3 bulan. Macamana nanti perubahannya” 

vitamin banyakkan susu ibu set ibu menyusu shaklee

#3 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Stok EBM untuk Saffiys sebelum masuk kerja hari ini. Sekadar berkongsi untuk beri semangat kepada ibu-ibu menyusu. Dengan mengamalkan Set Ibu Menyusu 3M, Lecithin, Omega, Zinc dan Vitamin E”

cara hasilkan susu ibu selepas melahirkan bayi dengan bantuan set menyusu shaklee

#4 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Assalamualaikum.. saya nak share pengalaman sendiri. Alhamdulillah rezeki untuk anak. Mula-mula biasalah selepas bersalin susu tak keluar, dan pelbagai usahanya antaranya pengambilan Set Ibu Menyusu Shaklee semasa pantang sehingga sekarang yang membantu saya dalam penghasilan susu. Before this pakai pump manual, dari 6oz sekarang 18oz dengan bantuan pam elektrik snow bear juga dapat buatkan breast jadi kosong.

Betul kata orang, makan B-Complex juga boleh tambah kepekatan susu ibu. Saya pernah cuba. Mudah-mudahan saya dapat menyusukan anak sehingga 2 tahun. Wish me luck”

testimonial set ibu menyusu shaklee

#5 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Salam, teringin nak share testimonial sendiri. Saya bermula dengan ESP, mula-mula rasa tak yakin, just nak try je. Bila nampak kesan baru la jatuh cinta dengan Shaklee. Mula-mula minum ESP stretch mark kat perut dah nampak pudar, seronok sangat, badan pun rasa ringan, lagi-lagi bila opismate puji “patutlah akak slim, makan shaklee rupanya…”, bangga pun ada. Lepas tu saya try Set Ibu Menyusu dengan tujuan nak bagi susu banyak nutrisi.

Alhamdulillah, sampai sekarang masih lagi breastfeeding (anak dah 7 bulan lebih, compate anak 1st 3 bulan lebih dah campur Formula Milk). Syukur sangat-sangat, suami pun puji “sayang best la sekarang ni”, saya pun senyum je lah. Sekarang tengah try Ostematrix pula. Setakat ni alhamdulillah, rasa sengal-sengal badan dah kurang. InsyaAllahh akan terus setia dengan Shaklee. TQ Shaklee”

Memperkenalkan Set Ibu Menyusu Shaklee

Apa yang istimewanya Set Ibu Menyusu Shaklee ni?

  1. Vitalea merupakan Multivitamin dan Multimineral yang membekalkan nutrisi kepada ibu dan juga bayi.
  2. Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun ibu dan bayi, ia juga penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Vitamin C memang sangat membantu ketika bayi selesema. Dengan hanya menelan double dosage Vitamin C, selesema bayi saya boleh sembuh tanpa ubat.
  3. B-Complex memberi ketenangan kepada ibu, elakkan stress dan kemurungan. Stress dan kemurungan juga mempengaruhi penghasilan susu ibu. Semakin stress, semakin merundumlah susu ibu.
  4. ESP sebagai Energy Booster agar ibu kekal bertenaga, memudarkan stretch mark, memekatkan susu ibu dan memberi rasa kenyang yang lama kepada ibu sekaligus mengurangkan nafsu makan.
  5. Alfalfa yang merupakan herba turun menurun untuk Milk Booster dan juga penting untuk memelihara “dalaman” ibu, kalau nak mengembalikan hubungan suami isteri selepas bersalin, memang sangat digalakkan untuk mengambil Alfalfa ni 😀
Set Ibu Menyusu Shaklee

Set Ibu Menyusu Shaklee terdapat dalam Set Lengkap dan Set Budget. Kalau nak tahu mana satu yang sesuai boleh hubungi saya ya 😀

Walaupun ibu mengambil Set Ibu Menyusu ni dan apa jua makanan, herba, suplemen atau ubat yang untuk membanyakkan susu ibu, perlu ditekankan bahawa ia bukanlah “ubat ajaib” yang memberi kesan serta merta. Konsep supply & demand perlu dipatuhi. Apa jua yang ibu makan tidak akan memberi kesan sekiranya ibu tidak menyusu dan mengosongkan payudara dengan lebih kerap dan efektif. Diharap tips dan info ini membantu ibu untuk menjayakan penyusuan susu ibu.

Jika ibu berminat nak ikhtiarkan dengan Set Ibu Menyusu Shaklee ni, saya menyediakan Set Lengkap dan Set Budget mengikut keperluan dan budget ibu. Hubungi nombor yang tertera di bawah ya. 😀

Pssttt… kalau ada ibu menyusu yang menunaikan ibadah Puasa 6 boleh baca tips banyakkan susu ibu walaupun berpuasa di sini.

Semoga membantu mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo.com – Parenting From The Heart

[InfoGrafik] 4 Tips Banyakkan Susu Ibu Walaupun Berpuasa

Setiap kali bulan Ramadhan menjelma tentu ibu yang menyusukan mula bimbang akan kemampuan untuk berpuasa dan juga risau penghasilan susu ibu bekurangan. Jangan risau ibu, saya kongsikan 4 tips mudah untuk banyakkan susu ibu dan memastikan susu si comel cukup walaupun ibu berpuasa penuh.

Rahsianya simple. Yang paling penting adalah ibu menjaga 4 perkara ini.

Tips banyakkan susu ibu walaupun berpuasa

#1: Makan Makanan Seimbang

Ibu perlu memastikan mengambil makanan seimbang iaitu, karbohidrat, protein, sayur-sayuran, buah-buahan, makanan yang tinggi kalsium dan zat besi. Ibu juga boleh mengambil snek sihat seperti yogurt dan kekacang. Elakkan mengambil minuman berkafien, beralkohol kerana ia boleh menyerap ke dalam susu badan. Makanan yang seimbang juga akan membantu ibu lebih cergas, penghasilan susu ibu yang berkualiti dan meriah. Ibu juga boleh mengambil makanan penggalak susu yang sesuai dengan badan ibu.

#2: Minum Air Secukupnya

Air yang cukup sangat penting buat ibu menyusu yang berpuasa. Bayangkan seharian berpuasa, jika ibu tidak minum air yang mencukupi, berkemungkinan besar air susu tidak dapat dihasilkan dengan mencukupi atau ibu akan mengalami dehidrasi. Pengalaman saya sendiri, jika minum air tidak cukup, susu akan berkurang, badan penat, letih lesu, kepala sakit. Sebab tu saya sangat disiplin untuk mencukupkan 3 liter air setiap hari. Nak tahu tips bagaimana jadual pengambilan air saya untuk pastikan ia cukup 3 liter?

Saya buat macam ni, semasa berbuka saya sediakan 1 liter air letak sesiap dalam botol 1 liter tupperware. Selalunya saya akan buat sirap oren yang ditambah dengan Performance Drink untuk seimbangkan kembali bendalir di dalam badan. Selesai solat isyak, tengah duduk-duduk depan laptop update blog, saya akan sediakan 1 liter air lagi dan mesti habiskan sebelum tidur. Kadang-kadang saya minum lebih dari 1 liter. Hehe.. selepas tu, sewaktu sahur tu saya akan habiskan 1 liter air lagi. Haaa.. ni memang nak kena ada kesungguhan. Kalau tak boleh ikut tips sini, saya ada juga kongsikan tips mudah minum 8 gelas air di bulan ramadhan kat sini.

#3: Pam Tepat Pada Waktunya

Bagi ibu bekerjaya, pastikan ibu mengepam tepat pada waktunya setiap hari. Jadikan ianya rutin. Jika ibu selalu skip, lama kelamaan otak akan mendapat signal bahawa permintaan susu kurang dan akan menyebabkan penghasilan susu turut berkurangan. Jadi, kalau nak penghasilan susu tu maintain, ibu mesti pam pada masa yang sama pada setiap hari. Contohnya ibu pam pada jam 10 pagi dan 2 petang setiap hari.

#4: Doa, Zikir dan Sedekah

Susu ibu adalah rezeki daripada Allah.Tiada daya kekuatan kita melainkan dengan bantuan Allah. Mohonlah kepada Allah agar diberikan rezeki melimpah-ruah buat bayi. Amalkan membaca doa ini dan spesifikkan doa agar Allah izinkan untuk menyusukan bayi sekurang-kurangnya dua tahun.

“Ya Allah Ya Tuhanku…permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan, amin…”

Selain itu, ibu boleh mengamalkan zikir untuk banyakkan susu iaitu zikir “Ya Matin” sebanyak 70 kali sebaiknya pada waktu subuh dan malam dan boleh juga dihembuskan ke air dan dijadikan minuman.

Ibu perlu ingat, kejayaan menyusukan bayi 90% terletak pada mindset, dan 10% pada teknikal. Pemikiran positif, kesungguhan ibu dan sokongan insan sekeliling insyaAllah membantu dalam menjayakan penyusuan susu ibu walaupun berpuasa.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

3 Cara Pantas Cukupkan Stok Susu Ibu Sebelum Kembali Bekerja

Sedar tidak sedar, cuti bersalin sudah sampai ke penghujungnya dan tarikh ibu kembali bekerja semakin hampir. Persoalan tentang cukup atau tidak stok susu ibu sebelum kembali bekerja semakin menghantui ibu. Bagaimana cara mengumpul stok susu dengan masa yang semakin suntuk ni?

Jangan panic Ibu. Ia tidak akan membantu, malahan akan merencatkan Let Down Reflex atau kata mudahnya Refleks Ejeksi Susu. Perah susu ibu seperti biasa dan cuba tiga cara ini untuk meningkatkan penghasilan susu ibu.

cara mengumpul stok susu ibu sebelum kembali bekerja

Tiga Cara Yang Boleh Dicuba Untuk Mengumpul Stok Susu Ibu

#Cara Pertama – Perah Susu Sambil Menyusukan Anak

Cara ini sangat membantu dalam meningkatkan Let Down Reflex kerana kedua-dua payudara digunakan serentak.

Untuk memulakan cara ini, bayi boleh diletakkan pada posisi mendakap (football hold) dengan badan dan kakinya diampu bantal. Pastikan bayi selesa, disokong sepenuhnya dengan bantal dan melekap sempurna. Kemudian, satu tangan ibu digunakan untuk meletakkan dan mengepam di payudara sebelah.

football hold posisi menyusu bayi

Posisi “football hold” semasa melakukan perahan susu sambil menyusukan anak

Cara ini lebih mudah dilakukan ketika bayi masih kecil dan tidak mudah dipengaruh oleh keadaan sekeliling. Namun, apabila bayi sudah berumur 6 bulan ke atas dan mulai lasak, cara ini boleh menjadi agak mencabar sedikit kerana bayi mula mempunyai keinginan ingin tahu yang tinggi dan memberi gangguan semasa sesi memerah stok susu ibu.

#Cara Kedua – Perah Selepas Menyusu

Cara ini mampu untuk memberi isyarat kepada badan ibu untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu. Di awal sesi, ibu akan merasakan tidak banyak susu yang terhasil, namun selepas beberapa hari, badan ibu akan secara semulajadinya menyesuaikan diri dengan rutin ini dan lebih banyak susu boleh dihasilkan dan diperah.

60 minit selepas sesi menyusu adalah masa yang paling sesuai untuk mengamalkan cara ini. Jika terlalu lewat, ia tidak akan memberi manfaat kepada usaha ibu untuk mengumpul stok susu ibu.

#Cara Ketiga – Memerah Pada Tengah Malam Atau Awal Pagi

Memerah pada waktu malam atau awal pagi memberikan ibu jumlah susu perahan yang banyak kerana pada waktu ini hormon prolaktin adalah pada tahap paling tinggi sekali.

Hormon prolaktin adalah hormon yang penting bagi penghasilan susu dan meransang perasaan kasih seorang ibu kepada bayinya. Ia dirembeskan 7 hingga 20 kali sehari dan lebih banyak pada waktu tidur. Semakin kerap bayi disusukan, semakin tinggi paras prolaktin dan semakin banyak susu dihasilkan.

kaedah power pumping untuk mengumpul stok susu ibu

Pam susu yang bersesuaian amat penting untuk memaksimumkan kuantiti perahan susu ibu

Oleh itu, pada waktu ini ibu sangat digalakkan untuk melakukan Kaedah Power Pumping. Power Pumping adalah satu kaedah memerah susu selama 5 hingga 10 minit setiap 45 minit atau satu jam. Selang selikan payudara kanan dan kiri iaitu contohnya 10 minit di payudara kanan dan beralih ke payudara kiri dan pam sehingga 10 minit.

Setelah mencuba ketiga-tiga cara mengumpul stok susu ibu di atas, ibu hendaklah sentiasa berfikiran positif dan cuba amalkan doa banyakkan susu ibu. Saya juga mahu berkongsi kisah bagaimana seorang ibu bekerjaya yang kerap penat sehingga tidak larat untuk mengumpul stok akhirnya berjaya akhirnya. Semoga menjadi inspirasi kepada ibu bekerjaya di luar sana.

doa banyakkan air susu

Amalkan doa ini, insyaAllah susu akan sentiasa ada untuk bayi anda

Susu ibu adalah anugerah dan rezeki Allah untuk bayi. Mintalah daripada Allah agar diberikan rezeki yang melimpah-ruah untuk perkembangan dan kesihatan bayi. Nyatakan secara spesifik keinginan ibu untuk menyusukan bayi sekurang-kurangnya dua tahun. InsyaAllah dipermudahkan buat ibu dan bayi.

Jika anda ada masalah berkenaan penyusuan susu ibu dan ingin berkongsi dengan saya, anda boleh menghubungi saya. Saya tidaklah expert, tapi saya sangat happy jika dapat berkongsi ilmu 😀

Take care Mommies!

Sharing With Love,
Aya Chalo | 0138633224
Parenting From The Heart

 

Tips Memilih Pam Susu Terbaik Buat Ibu Bekerjaya

Perjalanan bergelar ibu menyusu yang bekerja sepenuh masa ternyata bukanlah mudah. Namun, kejayaan penyusuan susu ibu sebenarnya banyak dipengaruhi oleh diri sendiri. Niat menyusukan sejak mengandung amatlah penting dan 90% kejayaan penyusuan susu ibu adalah bergantung kepada niat ini selain daripada sokongan orang sekeliling. Sokongan dari suami, ibu mertua, adik-beradik, rakan sekerja juga sangat penting untuk kekuatan mental mommies.

Antara satu tips untuk menjayakan penyusuan susu ibu ini adalah dengan pemilihan pam susu yang sesuai dan tidak semestinya mahal. Kini, terdapat pelbagai jenama di pasaran dengan harga yang murah sehingga mencecah ribuan ringgit.

Tips penyusuan susu ibu di pejabat

Bagi ibu bekerjaya, gajet penyusuan seperti ini adalah antara satu keperluan yang sangat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu.Kebanyakan ibu bekerjaya menggunakan pam susu bermula sewaktu pantang (untuk mengumpul stok susu ibu) sehingga seusia dengan anak yang menyusu iaitu selama lebih kurang 6 bulan (penyusuan ekslusif) dan diteruskan sehingga 2 tahun.

Mengapa ibu bekerjaya memerlukan pam susu?

  • Mengumpul stok ketika berpantang sebagai persediaan bekerja kelak.
  • Memudahkan ketika outstation. Untuk memastikan supply susu sentiasa ada, pam susu amat diperlukan untuk mengepam susu menggantikan hisapan bayi. Susu yang dipam boleh dijadikan stok. Ini juga untuk mengelakkan bengkak susu atau pengurangan supply susu.
  • Untuk sesi mengepam di tempat kerja. 

Pam Susu mempunyai ciri-ciri berikut;-

1. Jenis Pam

Terdapat beberapa jenis pam susu iaitu Manual, Elektik serta Elektrik & Bateri.

  • PAM MANUAL –  adalah pam yang memerlukan tangan untuk menekan pam sepanjang sesi mengepam. Kekurangannya, ia mengambil banyak masa, tenaga ibu dan agak melenguhkan.
  • PAM ELEKTRIK – ialah pam yang memerlukan tenaga elektrik. Juga terdapat dalam bentuk elektrik dan bateri. Pam jenis ini amat mudah dan lebih menjimatkan masa dan tenaga ibu bekerja.

2. Pam Elektrik Double Pumping atau Single Pumping

  • Pam Elektrik terdapat dalam 2 jenis iaitu Double Pumping atau Single Pumping. Untuk ibu bekerja, memiliki pam yang boleh digunakan secara serentak amat digalakkan untuk menjimatkan masa. 
  • Ibu juga perlu memilih pam yang dapat meniru seperti hisapan bayi.

Terdapat juga pam susu yang boleh ditukarkan daripada elektik pam ke pam manual seperti Unimom Allegro atau daripada single pumping ke double pumping seperti Spectra 3. Ibu hanya perlu membeli switch kit atau aksesori tambahan.

Tips Memilih Pam Susu Yang Berkualiti

  • Kekuatan sedutan: ada ibu yang menggemari hisapan kuat, ada yang perlahan. Memilih pam yang mempunyai panel laras jenis hisapan adalah yang terbaik untu hasil yang meriah.
  • Cara pam berfungsi yang dapat menyerupai cara hisapan bayi agar mampu meransang hormon prolaktin dan oksitosin.
  • Tidak menyakitkan
  • Tempoh jangka hayat penggunaan yang lama
  • Tahan lasak
  • Mudah dibawa, ringan
  • Boleh menggunakan bateri
  • Aksesori sedikit dan mudah dibasuh
  • Bunyi mesin yang tidak mengganggu ketika mengepam
  • Review pengguna (penting tau, survey dulu sebelum beli)
  • Harga mengikut kemampuan

Ciri-ciri di atas amat penting dan bergantung kepada komitmen kerja ibu menyusu. Memilih pam yang memenuhi ciri-ciri di atas sangat penting untuk memudahkan proses pengepaman di pejabat.

Terdapat pelbagai pilihan Pam Susu di Pasaran, antara pilihan HOT Ibu Bekerjaya adalah:-

Medela Harmony

Manual Pump: Medela Harmony

Avent Manual Pump

Avent Manual Pump

Autumnz bliss3D-single-pump

Autumnz Bliss 3D Single Pump

Unimom Allegro

Unimom Allegro: Boleh convert ke manual, single atau double pump.

Spectra S2

Rumble Tuff Duo Breast Pump

Rumble Tuff Duo Breast Pump

pam susu terbaik medela freestyle

Pam impian saya: Medela Freestyle, memang kelasss..

Kini terdapat pelbagai pilihan buat anda. Pilih secara teliti dan pastikan memenuhi keperluan dan mengikut budget anda. Jika anda mahu sentiasa cergas dan bertenaga sebagai ibu menyusu, anda boleh dapatkan info penyusuan di entry penyusuan ini, atau, dengarkan sendiri bagaimana ibu muda dengan kerja yang tidak menentu ini berjaya menyusukan bayinya sehingga 2 tahun.

Selamat menyusukan bayi anda dengan susu ibu eksklusif selama 6 bulan sehingga 2 tahun mommies <3

Luv,

Aya Chalo | 013-8633224

Parenting From The Heart