Apa Istimewanya Alfalfa Complex Shaklee

Alfalfa merupakan satu tumbuhan yang kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang penting yang diperlukan oleh tubuh. Ia juga dikenali sebagai “The King Of All Food” kerana mempunyai khasiat yang sangat banyak untuk kesihatan tubuh badan.

Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam 6 meter ke dalam tanah mampu menyerap nutrien dan mineral daripada tanah secara maksimum, manakala daunnya kaya dengan klorofil.

khasiat-alfalfa-shaklee

Alfalfa kaya dengan vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K serta fiber, protein, kalsium, potassium, fosforus dan zat besi.

Keunikan Dan Keistimewaan Alfalfa Complex Shaklee

Alfalfa Complex merupakan Signature Formula Shaklee yang dibangunkankan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an.

Alfalfa yang digunakan dalam Alfalfa Complex Shaklee adalah Alfalfa yang dituai ketika cukup matang iaitu 2 tahun dan ia ditanam secara 100% organic tanpa baja beracun dan bebas daripada penggunaan racun perosak. Ratusan saringan kualiti dibuat untuk memastikan produk yang dihasilkan benar-benar selamat, kaya dengan nutrisi dan organik.

harga-alfalfa-shaklee-2017

Penyediaan Alfalfa Complex juga amat ketat iaitu dengan menggunakan suhu rendah dan teknologi angin kering untuk mengekalkan enzim dan nutrien yang terkandung di dalamnya.

Apa Kepentingan Alfalfa Complex Kepada Anda

Alfalfa Complex Shaklee bersifat alkali. Ia diuretik, anti-histamin, anti-inflamasi, anti-bakteria dan ejen pembersih darah semulajadi (detoks).

Antara kegunaan alfalfa adalah untuk mengembalikan gaya hidup sihat seseorang yang mengalami:

  • Berat badan berlebihan atau obesiti
  • Buasir
  • Darah cair
  • Kekurangan tenaga
  • Gastrik atau pedih ulu hati
  • Masalah gout
  • Masalah vagina longgar
  • Masalah Susu Ibu merundum
  • Masalah jangkitan pundi kencing
  • Masalah keputihan berlebihan
  • Masalah prostat
  • Masalah resdung
  • Ingin membuat detox untuk membersih hati, kolon dan darah
  • Masalah ekzema
  • Masalah jerawat
  • Masalah penghadaman
  • Mencegah edema (pengumpulan air dalam badan/water retention)
  • Lemak dan kolestrol tinggi
  • Simptom menopause
  • Paras gula di dalam darah yang tidak stabil
khasiat-alfalfa-shaklee-ibu-menyusu

Antara manfaat dan khasiat Alfalfa Complex Shaklee

Siapa Yang Boleh Mengambil Alfalfa Complex

  • Individu berumur 13 tahun dan ke atas
  • Individu yang mengalami masalah yang disenaraikan di atas
  • Individu yang mempunyai berat badan berlebihan
  • Individu yang tidak gemar memakan sayur
  • Wanita menyusukan bayi

Siapa Yang TIDAK DIGALAKKAN Mengambil Alfalfa Complex Shaklee

  • Individu yang menghidap Penyakit Lupus/SLE.
  • Individu yang sedang mendapat rawatan daripada pakar kesihatan.

Harga Alfalfa Complex

Alfalfa Complex Shaklee dijual dalam dua serving size iaitu S (330 biji) dan L (700 biji)

Harga: RM 60.95 (S), RM108.65 (L)
Kuantiti: 330 tablets (S), 700 tablets (L)
Sajian: 30 hari

Untuk tempahan, klik icon BUY NOW di bawah atau hubungi Kak Aya dengan meng-klik link direct WASAP ini 013.863.3224.ejen-shaklee-sabah-kota-kinabalu

*Jaminan Shaklee: Sentiasa Selamat, Berkesan dan Semulajadi
**Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

Bahaya Keputihan Semasa Hamil Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

Lelehan keputihan yang berlebihan semasa hamil adalah sesuatu yang normal selagi ianya berwarna putih. Namun ianya bertukar menjadi abnormal sekiranya lelehan bertukar warna menjadi kekuningan atau kehijauan.

punca-keputihan-teruk-semasa-hamil

Lelehan berlebihan ini disebabkan oleh perubahan hormon Estrogen yang membantu aliran darah ke bahagian pelvik dan meransang selaput lendir iaitu Leukorrhea atau Keputihan semasa hamil. Leakorrhea berfungsi untuk melindungi saluran kelahiran daripada terkena jangkitan dan mengekalkan keseimbangan flora bakteria baik di dalam faraj.

Jika lelehan faraj sudah berwarna kuning kehijauan, berbau kuat dan disertai dengan gatal di bahagian luar faraj, ini bermaksud anda sedang mengalami jangkitan faraj.

Selalunya jangkitan faraj ini disebabkan Jangkitan Yeast atau Candidiasis atau jangkitan kuman penyakit kelamin seperti syphilis, chlamydia atau gonorrhea. Jangkitan ini perlu segera dirawat untuk elak kesan yang buruk kepada janin.

Sepanjang mengandungkan 4 orang anak, Kak Aya pernah terkena jangkitan faraj sekali sewaktu hamil anak pertama.

Mula-mula cuma ada lebihan lelehan berwarna putih, lama kelamaan ia bertukar menjadi kekuningan dan kehijauan. Lepas tu gatal ya ampun. Memang tidak sedar tangan ni asyik menggaru sampai tahap luka kulit tu, huhu… sampai satu tahap kak Aya tidak dapat tahan, barulah kak pergi ke Klinik dan dapatlah ubat untuk dimasukkan ke faraj.

Ubat pertama ni kurang berkesan. Kejap jak bertahan. Kemudian dijangkiti semula. Kali kedua kak Aya inform nurse di KKIA, so doktor check guna “mulut itik” acah-acah papsmear untuk ambil sample lelehan. Ya… memang lelehan tu sudah berwarna kehijauan, patutlah gatal gila!

cara-mengubati-keputihan-ketika-mengandung

Jangkitan yis semasa hamil.

 

Selepas result lab keluar, kak Aya pun diberikan ubat yang sesuai dengan jangkitan yang kak hadapi, ubat ni untuk dimasukkan ke dalam faraj. Kak lupa berapa hari kena masukkan ubat, tapi yang kak ingat memang setiap pagi sewaktu kencing, akan keluar semua putih-putih tu dari faraj. Alhamdulillah kali ni berkesan. Kegatalan tidak kembali dan lelehan pun terkawal.

Selepas kes ni, barulah kak Aya study pasal keputihan. Rupa-rupanya antara satu risiko jangkitan faraj ni boleh menyebabkan mata bayi buta, huhuhu… insaf mak, nasib baik anak sihat walafiat. Ya lah, bayangkan kalau kak Aya biarkan keadaan tu sebab malas pergi klinik kan? Nauzibillah min zalik, huhu…

Mengambil pengajaran dari pengalaman ni, setiap kali mengandung kak Aya betul-betul jaga kebersihan agar tidak mendapat jangkitan faraj. Sewaktu hamil anak keempat, kak Aya amalkan suplemen untuk elak jangkitan kuman dan kuatkan antibodi. Almaklumlah anak keempat baru berkenalan dengan suplemen kan. Dan hasilnya? Alhamdulillah tiada jangkitan sehingga melahirkan.

Ok, memandangkan keputihan ni masalah biasa dikalangan ibu hamil, dan seringkali dianggap perkara remeh, kak Aya share apa risiko keputihan semasa hamil jika tidak dirawat dengan segera.

Antara Risiko Keputihan Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

1. Sawan

Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida Albican boleh meningkatkan risiko epilepsi atau sawan terhadap bayi.

2. Gangguan Pernafasan Kepada Bayi

Jangkitan keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian bayi.

3. Kelahiran Pra-Matang

Keputihan yang disebabkan oleh Chlamydia boleh menyebabkan kelahiran pra-matang kerana menyebabkan selaput ketuban pecah sebelum cukup bulan.

4. Jangkitan mata

Keputihan yang berpunca oleh Neisserea Gornorrnoeae boleh menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan mata bayi buta.

Tips Mencegah Jangkitan Faraj

  1. Pakai seluar dalam daripada material kapas yang longgar.
  2. Jangan mencuci faraj menggunakan sabun. Ia akan membunuh bakteria baik yang melindungi faraj anda.
  3. Sentiasa pastikan faraj bersih dan kering. Lapkan punggung dari hadapan ke belakang selepas masuk tandas.
  4. Elakkan penggunaan pantiliner yang kerap. Gunalah jika perlu sahaja.
  5. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi gula sebab ketika hamil faraj mengandungi gula yang tinggi disebuk glikogen, inilah yang menggalakkan pertumbuhan kulat.
  6. Basuh faraj dengan bersih sebelum dan selepas berjimak.
  7. Amalkan suplemen anti-fungus dan penggalak sistem imun untuk melawan jangkitan kuman.

Untuk tips ke-7, kak Aya mau kongsikan sket tentang suplemen yang boleh membantu ibu-ibu sepanjang tempoh kehamilan.

Dua suplemen yang kak Aya amalkan sewaktu hamil anak keempat adalah Garlic dan Nutriferon. Dua-duanya diperbuat daripada bahan semulajadi yang disimplify untuk memudahkan diambil.

Apa fungsi Garlic Complex dan Nutriferon ni?

#1 – Garlic

Ianya dibuat daripada Bawang Putih premium yang ditanam secara organik yang bebas daripada racun berbahaya. Berbeza dengan produk garlic di pasaran, Garlic Complex Shaklee menggabungkan manfaat bawang putih dengan herba rosemary sebagai antioksida. Untuk mengurangkan bau bawang putih, Garlic Complex ditambah dengan Spearmint, tu yang wangi sangat tablet garlic shaklee ni.

rawatan-keputihan-semasa-mengandung

Fungsinya? Ia merupakan Antibiotik semulajadi yang menghalang penyakit berjangkit seperti jangkitan yis candida, jangkitan virus, jangkitan kuman dan ia juga meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Ia juga berfungsi untuk menstabilkan glukos. Ingat lagi tadi gula boleh menggalakkan pertumbuhan kulat? Inilah fungsi garlic dalam memberikan perlindungan secara semulajadi.

#2 – Nutriferon

Nutriferon adalah produk berpaten yang dibuat daripada ekstrak 4 tumbuhan iaitu Biji Labu, Bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan Biji Plantago. Nutriferon ni merupakan satu formula eksklusif dan dipaten oleh Shaklee, so memang tidak akan jumpa di kedai-kedai, kena beli dengan kak Aya jak, hihi…

Nutriferon berfungsi untuk meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Apabila sistem pertahanan imun kita lemah dan jika kita diserang oleh kuman, mikrofaj yang banyak melalui pernafasan, sentuhan, makanan, persekitaran dan sebagainya, badan kita akan mudah sakit, stress, alergi, kena jangkitan dan sebagainya.

Pada saat kehamilan, sistem imun kita berada pada tahap terendah, tu sebab kena juga amalkan immune booster untuk pastikan badan sentiasa kuat untuk melawan jangkitan termasuklah serangan kulat, virus dan sebagainya.

ubat-keputihan-teruk-semasa-hamil

So, agak lengkap juga penerangan kak Aya tentang keputihan semasa mengandung ni kan? Ingat ibu-ibu, jangan pandang remeh keputihan ni terutama kalau sudah jadi abnormal tu. Sebab kita bukan tahu “siapa” yang menyerang kita kan. Takut-takut ja virus/bakteria yang paling jahat sekali yang boleh beri kesan terhadap baby dalam kandungan, huhu…

Jadi, nasihat kak Aya, amalkan semua tips yang kak cadangkan di atas. Kalaulah lelehan tu sudah pelik lain macam, tolonglah berjumpa doktor dengan segera. Jangan gadaikan nyawa anak dan diri kita sendiri sebab anggap benda ni remeh temeh.

Kalau mahu melindungi diri sebelum terkena jangkitan, bolehlah amalkan suplemen yang kak cadangkan. Wasap kak Aya untuk konsultasi, klik ja link kat bawah tu ATAU klik icon BUY NOW dibawah untuk tempahan Garlic dan Nutriferon (atau salah satu) secara online dan pembayaran boleh menggunakan Debit/Kredit Kad. Mudah sangats 😀

ubat-keputihan-semasa-mengandung-5-bulan

Luv,
Kak Aya Chalo
Direct wasap klik 013-8633224
Say No To Keputihan Semasa Hamil

Tips Mudah Hamil Untuk Elak Soalan Bonus Di Pagi Raya

“Ko suda ada berapa orang anak?”, soalan keramat yang paling sukar dijawab tiap kali tiba Syawal bagi pasangan yang belum dikurniakan zuriat. Ya lah, sejak 5 tahun berkahwin, setiap kali balik kampung dapat soalan yang sama. Walaupun faham soal rezeki tu ditentukan oleh Allah, tapi tetap perit bila menusuk gegendang telinga, berjuta perit lagi menusuk ke jiwa.

Soalan-soalan sebegini biasa diajukan bila tiba Hari Raya. Yang tiada anak akan dapat soalan “bila lagi nak mengandung?” Yang ada anak pula akan dapat soalan “bila lagi mahu tambah rakyat?”

Masalah kesuburan ni memang menjadi satu “beban” kepada pasangan yang telah lama berkahwin.

tips-untuk-mengandung-hamil-awal

Antara penyebab kepada masalah kesuburan suami dan isteri termasuklah:

  • Suami yang mempunyai saluran sperma yang tersumbat yang menghalang sperma daripada bercampur dengan air mani suami
  • Kualiti dan kuantiti sperma suami yang rendah
  • Masalah ejakulasi dan mati pucuk
  • Masalah obesiti samada suami atau isteri
  • Tiub fallapio isteri tersumbat
  • Masalah cyst, fibroid atay endometriosis
  • Rahim terbalik
  • Tekanan atau stress

Dan pelbagai lagi masalah lain.

ubat-subur-untuk-hamil

Namun, selain berdoa, kita perlu berusahakan?

Malam ni kak Aya mahu share satu tips daripada pakar sakit puan terkemuka negara iaitu Dr. Hamid Arsyat. Seperti yang kita tahu, beliau telan membantu ramai pasangan untuk mendapat cahayamata (izin Allah jua).

tips-cepat-hamil-selepas-haid

Tips tingkatkan kesuburan untuk cepat hamil oleh Pakar Sakit Puan Dr. Hamid Arshat

“Seorang pesakit berumur 32 tahun, sudah 11 tahun kahwin dan sudah buat ujian dan berbagai jenis rawatan kesuburan termasuk IUI tapi gagal hamil. Ada seorang anak angkat berumur 7 tahun. Jumpa saya untuk rawatan pada bulan october 2012. Saya beri Adipex untuk pecah lemak, Vit E, Vit C dan Folix Asid. Alhamdulillah dia sudah hamil 7 minggu dan scan sahkan kandungannya baik. Saya pesan dengan dia dan suami buat amal2 untuk tunjuk syukur kepada Allah SWT.” – Dr Hamid Arshat.

Kalau melihat kepada kebanyakan status Facebook Dr. Hamid Arshat, mostly dia akan suggest kepada pemakanan seimbang, amalan rohani dan amalkan suplemen untuk melengkapkan nutrisi yang menyokong badan untuk meningkatkan peluang kehamilan.

Bagaimana Nutrisi Di Dalam Suplemen Boleh Membantu Dalam Masalah Kesuburan?

Empat suplemen yang Dr Hamid cadangkan di atas iaitu Pemecah Lemak, Vit E, Vit C dan Folic Asid ada di dalam range produk semulajadi Shaklee. Produk semulajadi insyaAllah lebih mudah diserap oleh badan dan tidak meninggalkan kesan negatif.

So kak Aya akan terangkan tentang kepentingan setiap suplemen berdasarkan kepada produk Shaklee ya.

Lecithin Pemecah Lemak

Lecithin Shaklee diperbuat menggunakan sumber semulajadi daripada kacang soya non-GMO. Lecithin sangat penting diambil bagi pasangan yang mempunyai masalah obesiti atau berlebihan berat badan untuk menurunkan berat badan secara efisien.

Lecithin berfungsi untuk membantu dalam pemecahan lemak secara semulajadi kepada molekul-molekul kecil untuk penghadaman sekaligus menurunkan berat badan secara efisien.

Harganya yang mampu milik sudah tentu tidak membebankan pasangan yang betul-betul mahu memiliki cahayamata.

Vita E Complex Shaklee

Vitamin E adalah satu vitamin anti-oksida yang sangat baik untuk melindungi sel daripada mengalami kerosakan. Istimewanya Vita E Shaklee kerana dilengkapi dengan Selenium dan Ekstrak Biji Anggur untuk menambahkan lagi kuasa anti-oksidannya.

makanan-subur-buat-suami

Kajian Vita E dan Selenium yang membuktikan mampu membantu meningkatkan kualiti sperma

 

Antara manfaat Vita E adalah untuk meningkatkan kesuburan dengan mengurangkan radikal bebas yang boleh merosakkan sperma.

Gabungan Vita E dan Selenium pula berkuasa untuk meningkatkan kualiti sperma dan meningkatkan pergerakan sperma, laju gittew.

Vita C Plus Shaklee

Vita C Shaklee berbeza dengan Vitamin C di pasaran kerana diperbuat daripada sumber semulajadi ekstrak kanji jagung yang mempunyai sistem pelepasan yang konsisten agar lebih berkesan.

sebab-susah-hamil

Melalui kajian, Vita C memainkan peranan yang penting untuk meningkatkan peluang untuk hamil, menjaga kualiti sperma, memberi keseimbangan hormon dan meningkatkan sistem imun tubuh serta support kehamilan yang sihat.

Suami isteri amalkan memang cun sangat ni.

Asid Folic di Dalam B-Complex Shaklee

Asid folic ataupun Folat/B9 vitamin terkandung di dalam B-Complex Shaklee. Ia sangat penting diambil ketika merancang untuk hamil, ketika hamil dan selepas melahirkan bayi.

Asid Folic (B9) adalah satu vitamin yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak. Jadi ia sangat penting dalam proses kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan penting disaat telur “ditanam” di dalam rahim.

Untuk suami pula, asid folik turut membantu mengatasi masalah kesuburan. Ia akan mengurangkan kecacatan dalam kromosom sperma suami. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom dan jika disenyewakan akan menghasilkan janin yang tidak sihat dan tidak dapat hidup lama. So, kalau isteri balik-balik keguguran pun ini antara satu puncanya. Jadi, pihak suami pun kenalah amalkan B-Complex ya.

Nampaknya sangat besar fungsi Asid Folik ni, patutlah Dr. Hamid duk ulang-ulang makan folic asid, makan folic asid. Hihi…

makanan-untuk-cepat-hamil

Bila doktor pun suggest, mestilah bertambah yakin dengan Nutrisi Kesuburan Shaklee kan.. kak Aya pun planning dapat anak keempat dengan set ni tau. Alhamdulillah sekarang babynya suda berusia 2 tahun lebih 😀

Panjang lebar kak Aya explain ni. Kalau tak paham, boleh wasap kak Aya terus. Kak bukan apa, sebenarnya tadi baru dapat whatsapp dari kawan meluah perasaan almaklumlah minggu depan sudah nak raya kan. Sebelum ni Kak Aya pesan amik set ni dan try petua mempercepatkan kehamilan secara moden dan tradisional ni, tapi biasalah manusia memang degil, huhu…. Lagi seminggu raya baru order, terlepas lah peluang untuk jadi baby Ramadhan, tapi insyaAllah boleh jadi baby Syawal, hihi… Kita usaha dan doa bebanyak ja la kan.

Kak Aya belanja 2 testimoni customer kak Aya yang sudah hamil dengan mengambil nutrisi kesuburan shaklee.

tips-cepat-mengandung-selepas-haid

“The greatest gift ever bila nampak 2 line yang ditunggu-tunggu sudah muncul! Hehe, tidak juga la lama suda berkahwain, cuma kami try-try dan rancang mau dapat baby tapi belum dapat rezeki. Sampai beratus-ratus duit habis check di hospital, beli pregnancy test la semua, semua sia-sia jak. Sampai saya nampak iklan di Facebook pada ni set kesuburan untuk husband and wife, dan nampak testimoni yang sangat positive, tanpa mengira harga tu supliment dengan perasaan kecewa time tu, kami terus beli di hari 1st saya period juga. Nah! tidak sampai 1 bulan ja saya makan tu Shaklee, hari ni saya positive. Thanks God, tq kak..”

cara-cepat-hamil-selepas-haid

Customer kak Aya yang ni pun memang beli sewaktu period. Alhamdulillah dipermudahkan untuk beliau untuk hamil anak ke-3.

 

Kalau mahu order set ni (jangan jadi macam kawan kak Aya tu, bertahun baru nak try, ), klik gambar BUY NOW di bawah untuk pembelian secara online menggunakan Debit/Credit Card atau hubungi kak Aya melalui whastapp http://ayachalo.wasap.myubat-supaya-subur-mudah-hamil

Luv,
Kak Aya Chalo
013.863.3224
Sedia membantu untuk lebih subur

5 Restoren Halal di Seoul Korea Wajib Try Kalau Ke Sana

Kak Aya teruja bila bercerita pasal makanan ni. Lebih-lebih lagi makanan kampung sendiri di Seoul tu kan, jangan nda tau kak ni orang Korea sesat, hihih… Antara salah satu sebab mengapa kak Aya balik-balik rindu kampung adalah makanannya. Dari Dakgalbi, ke Bulgogi, ke Kimbap, ke Lamb BBQ, ke Tteokbokki ke food street di Myeongdong memang boleh buat gila bayang.

restoren-halal-di-seoul-korea

Gara-gara rindu kak Aya siap try buat sendiri Danmuji (jeruk lobak putih), Kimbap, Bulgogi dan beberapa jenis makanan korea lagi. Step by step buat Danmuji dan Tuna Kimbap kak kongsikan dalam entry ni. Resipi Bulgogi pun ada. Try la, sedap 😀

So malam ni kak akan share beberapa restoren halal atau yang diyakini di Seoul yang kak Aya sudah try sendiri. Untuk info, kebanyakan restoren di Seoul menghidangkan banchan dan air putih secara percuma. Banchan tu adalah side dish contohnya kimchi, seaweed, danmuji, ikan bilik, dan macam-macam lagi.

Restoren Halal Wajib Try Jika Ke Seoul Korea

  1. Nami-Ok Restaurant

Jika ke Nami Island, bolehlah singgah lunch sebentar ke Restoren Nami-Ok. Restoren ni adalah restoren halal (kat luar kedai ada logo halal). So bolehlah makan ayam atau daging dengan gembira.

Menu yang famous di sini adalah Chicken Dakgalbi. Dakgalbi ni acah-acah nasi goreng. Tapi menggunakan paste Gochujang. Rasanya pedas-pedas manis dan memang heaven lah. Selalunya pelayan restoren akan sediakan bahan-bahannya seperti nasi, rice cake, kobis, marinated chicken, seaweed dan kita yang akan “goreng” nasi tu.

cara-pergi-ke-nami-ok-halal-dakgalbi-seoul

Husband ku kaki selfie, haha.. nampak logo halal tu?

Satu lagi menu yang biasa dicuba dalah Stir-Fried Squid, tapi kak Aya tidak sempat try hari tu. Oh ya, kak pergi Seoul dah 2 kali. 1st dengan personal tour guide, yang kedua backpack jak dengan Husband. Restoren ni kak pergi semasa travel backpack tu.

Dari Seoul ke Gapyeong boleh menaiki bas atau ITX. Kak prefer ITX sebab laju dan santai. Boleh baca sini untuk Tips ke Nami Island menaiki ITX.

nami-ok-halal-makanan-korea-dakgalbi

Halal Chicken Dalgalbi. Yeehaa! Jom makan!

Sedikit Travel Tips dari kak, rancang perjalanan ke Nami Island ni, ambil ITX sebelah pagi (9am gitu) dan sebaik saja sampai, terus ke Nami-Ok sebelum ke Nami Island. So bila sudah kenyang, masuk ke Nami Island terus boleh round satu pulau. Kalau lapar lagi, di Nami Island ada 2 restoren halal juga iaitu Asian Cuisine dan nasi goncang di Drama Cafe, makanan ringan seperti jagung dan ubi manis panas-panas pun ada dijual kat sana.

Alamat: South Korea, Gyeonggi-do, Gapyeong-gun, Gapyeong-eup, 읍내리 786-2
Waktu Operasi: 9am – 7pm
Phone: +82 10-2181-1686
Price: Chicken Dakgalbi – 12000won seorang

2. Yang Good Halal BBQ Lamb Restaurant

Kalau ke korea, tidak aci kalau tidak try Lamb BBQ halal ni, sedap weh. Haha.. 1st time datang ke Seoul, kak guide ada bawa kak Aya kat sini, tapi bukan rezeki, restoren tutup. Kali kedua ni kak Aya datang sendiri dengan husband. Alhamdulillah ada rezeki dan makanannya memang sedap ya ampunnnn… Lamb grill ja pun but the feeling tu yang buat rasa best. Dah la boleh bancuh free flow coffee maxim (korean coffee) secara free. Bayangkan weather di luar sejuk, di dalam restauran hangat. Best!

yang-good-korean-bbq-lamb-halal-seoul

Lepas turun bukit, jalan sikit boleh nampak signage kuning ni. Nampak tu logo halal besar gedabak di atas map Aussie?

Kalau makan sini kenalah try makan Lamb Rack dan Soybean Paste Stew. Oh ya, restoren ni pun ada sijil Halal tau. So makanlah lamb ittew tanpa was-was.

Alamat: 서울특별시 강남구 논현로95길 15 (Seoul, Gangnam-gu, Nonhyeon-ro, 95 gil, 15)
Waktu Operasi: 4pm – 2am

Phone: 02-567-7060
Price: Lamb Rack – 22000won, Soybean Paste Stew – 3000won

yang-good-halal-seoul-bbq

Lamb Rack yang telah dipotong-potong. Best sangat sebab grill sendiri. Hehe…

Tips, restoren ni hanya buka pada jam 4 petang. So datang untuk Dinner. Macamana nak ke Yang Good Restaurant ni? Kak Aya ke sini dengan  menaiki Subway. Naik Subway sampai Station Yeoksan (Line 2), dan keluar ke Exit 6. Jalan terus sampai hujung, nanti jumpa KFC sebelah kiri. Masuk simpang kiri tu. Belok kanan, jalan naik ke arah bukit dan jumpa simpang pertama sebelah kiri, masuk simpang tu dan jalan sikit (turun bukit pula) dan akan jumpa restoren ni (sebelah kiri), bangunan yang ada map Australia besar gedabak.

3. Busan Jib Halal Restaurant

Ok, restoren ketiga pula. Yang ni kak Aya tak rekomen sangat sebab mahal gilos. Kak makan dalam kesenduan. Hihi.. tapi yang best sebab dia halal di tengah-tengah kebizian Myeongdong.

makan-halal-di-myeongdong-busan-jib

Restoren Halal di tengah-tengah Myeongdong. Agak pricey dengan makanan yang sebegitu. Kalau mau budget sket boleh jalan terus sehingga ke hujung lorong ni dan ada restoren Yooganae depan tu. Boleh makan Dakgalbi Seafood. Sedap gak.

Makanan yang kak Aya try disini adalah Asam Pedas dan Oyster Pancake. Rasanya pun sederhana sahaja. Sebenarnya dulu di barisan deretan kedai ni ada 1 restoren yang kak guide bawa kak Aya. Asam pedasnya ya ampun sedap gilaaaa.. tu sebab kak Aya datang sini konon cari restoren tu tapi malangnya dah tutup, sobs.

asam-pedas-korea-halal-di-myeongdong

Asam pedas korea. Tapi kak tetap rindu yang di kedai tutup tu, huhu…

menu-harga-makanan-busan-jib-myeongdong-seoul

Menu yang mencekik darah bagi kak Aya. Apa boleh buat dah terminum air baru buka menu, terpaksa la teruskan order, haha…

Lokasi restoren ni di celah bangunan. Kalau  naik subway dan turun di Myeongdong Station Line 4 (Biru) dan keluar di Exit 6. Pergi ke arah kiri dan jalan terus sehingga jumpa Frisbee Apple (logo Apple Iphone tu) dan belok kanan. Di celah ni la boleh jumpa Busan Jib. Kalau jalan terus akan jumpa restoren Yoogane (kak cerita kat bawah).

Address: 11-4 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, 서울특별시 South Korea
Waktu Operasi: 10am – 10pm
Phone: +82 2-777-8660
Price: Asam Pedas – 20000won, Oyster Pancake – 20000won

4. Mabongnim Halmoeni Tteokbokki di Sindang-Dong

Restoren yang ni tiada logo halal tapi menurut buku Backpack Korea yang ditulis oleh pelajar Malaysia di Korea, restoren ini cuma menghidangkan seafood. So, bagi kak Aya ok jak sebab tiada pun yang meragukan.

Sindang-Dong ni adalah area yang glamour dengan Tteokbokki (Spicy Stir Fry Rice Cake) dan digelar sebagai Tteokbokki Town . Tteokbokki ni adalah makanan korea yang terdiri daripada kek beras, fishcake, sayuran, telur, kadang kala diletak ramen dan diletakkan dengan Gochujang (paste lada besar). Rasanya manis-manis pedas, memang sedap!

Cara ke sini? Kak Aya naik subway jak, turun di Sindang Line 2, Exit 8. Exit 8 ni susah sket mau nampak, so just follow laluan brown-orange Exit 6 sehingga jumpa Exit 8. Bila sampai luar, akan nampak Fire Station, belok kiri dan jalan terus sehingga nampak arch lampu lip lap. Restoren makcik tu cuma sebelah kiri selepas arch tu. Boleh tengok ramai orang restaurant tu.

tteokbokki-halal-sindang-dong-makanan-seoul

Malam-malam dingin mencucuk tulang pun kak Aya sampai tau demi makan, haha.. Restoren Tteokbokki belah kiri tu, yang ada hijau-hijau, betul-betul di belakang arch ni.

Cara order? cakap ja nak Tteokbokki, ahjumma tu dah faham dah sebab ramai juga orang Malaysia datang sini. Kena try la sekali. So balik Malaysia boleh banding dengan mana-mana restoren Korean sini pula.

Rasanya? Sungguh tidak mengecewakan sebab acah-acah makanan kita juga (cuma tidak berempah ratus lah), manis, pedas, memang ngam dengan tekak kak Aya dan husband. Licin kitorang makan, hahaha…

tteokbokki-halal-di-seoul-korea

Hehe, muka puas hati hajat tercapai… tengah tunggu makanan mendidih dan masak.

sindang-dong-tteokbokki-halal-korea

Slurppp… tengok gambar pun boleh terliur ni, haha…serius sedap.

Alamat: 5, Dasan-ro 35-gil, Jung-gu, Seoul
Waktu operasi: 9am – 12am
Phone: +82-2-2232-8930
Price: Tteokbokki – 11000won/2 orang

5. Yoogane Myeongdong

Restoren ni menawarkan pelbagai Dakgalbi (nasi goreng korea). Ok, ni pun sama status dengan restoren Tteokbokki tadi. Logo halal tiada, so maksudnya tidak boleh makan makanan yang ada daging or ayam, tapi kat sini tiada v*vi tu ya. So apa yang boleh dimakan? tentunya seafood.

lokasi-yoogane-myeongdong-seoul

Nampak signage putih-oren-kuning ni, itulah restoren Yoogane. Merata-rata kat Seoul.

So boleh order Seafood Dakgalbi. Sama macam di Nami-Ok tadi. Waitress akan serve nasi, seaweed, sayuran, octopus dan Gochujang paste untuk dimasak. Yang ni diorang yang akan masakkan. So tunggu ja la. Di sini ada kaunter banchan, so sila amik sendiri, free flow juga.

yoogane-seafood-dakgalbi-myeongdong

Muka happy jumpa makanan

Yoogane ni banyak cawangan. So mana-mana cawangan pun sama. Di Myeongdong ni ada 2 cawangan tidak silap. Kak Aya pegi yang berhampiran dengan Busan Jib tu. So mau ke sini follow jak macam arahan kak bagi untuk Busan Jib.

Address: 8 Myeongdong 4-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, Seoul, South Korea
Waktu operasi: 10am – 1am
Phone: +82 2-3789-2492
Price: 11000won/2pax

Myeongdong Food Street

Ok, selain 5 restoren di atas, sebenarnya di Myeongdong Street pun sangat banyak makanan “food street” yang mengenyangkan. Selalunya sebelah malam area ni sangat happening, penuh gerai dan penuh juga dengan pelancong. Ini antara makanan yang boleh dimakan tanpa ragu-ragu.

street-food-roti-telur-halal-di-myeongdong-street

Korean Egg Muffin. Rasanya sedap, dalamya ada telur. Rasa manis-manis sket.

pancake-pisang-halal-korea

Pancake pisang

pancake-ikan-myeongdong-halal-food-street

Pastry Ikan. Filling dia ada macam-macam.

makanan-tepi-jalan-di-myeongdong

Seafood tempura. Yang ni kak Aya beli 2x. Haha.. sedap dimakan bersama sos yang disediakan. Pedasss…

makanan-halal-di-myeongdong-kentang

Kentang ni sedap. Tapi Malaysia pun ada kan? hihi…

lobster-cheese-myeongdong-makanan-halal

Lobster Cheese, nyums!

kuih-tradisi-korea-di-myeongdong

Yang ni kuih tradisional korea, iaitu Gula Tarik (tidak tau korean name dia apa) diperbuat daripada madu dan diletakkan filling memacam. Boleh pilih.

kimbap-halal-di-myeongdong-seoul

Kimbap! Sebenarnya rindu kimbap di SInchon Hostel tapi tidak sempat ke sana. So tapau ini jak balik Malaysia. Octopus ni pedassss.

kimbap-halal-di-seoul-myeongdong

Berliur pula tengok ni, haha!

mochi-korea-strawberry-myeongdong

Yang ni kak Aya lupa apa nama dia, tapi acah-acah mochi, kuih pulut dalamnya ada red bean paste. Yang ni special sikit, sebab selain red bean paste dalamnya ada juga sebiji strawberry. Serius sangat refreshing. Gabungan manis masam-masam, sedap!

susu-pisang-korea-onigiri

Snack untuk mengisi perut kosong sementara tunggu sampai ke restoren atau bila-bila masa. Boleh beli susu pisang pelbagai perisa di 7E, boleh juga beli Tuna Onigiri sekali (pinjam nama dalam bahasa Jepun, lupa sudah korea panggil apa). Tips untuk beli Onigiri tu, tanya dulu tau kalau ragu-ragu, sebab ada macam-macam jenis juga. Carilah yang seafood.

Fuhh.. terdera emosi (dan perut) kak Aya siapkan entry ni. Tapi info bebanyak simpan sorang-sorang buat apa kan? Bila kongsi tu jadi lebih bermanfaat terutamanya buat traveller muslim yang akan ke Seoul, mudahlah mencari makanan halal kan?

Ok lah, cukup ini saja entry kali ni. Siapa mau tau restoren dan makanan best di Bangkok pula? Entry akan datang kak Aya share ya. Jumpa lagi!

Luv,
Kak Aya Chalo
Korea dihatiku

Lelaki Bocor Rahsia Cara Hilangkan Parut & Lubang Chicken Pox

Terkejut kak Aya baca status seorang lelaki bernama Donny Reyn di Facebook yang berkongsi cerita beliau memicit nanah chicken pox sehingga meninggalkan lubang dalam dan parut teruk di wajahnya. Siap picit tu, confirm lah lubang akan kekal selama-lamanya cik abang oiiii..

Donny cerita lagi bahawa doktor sendiri katakan lubang dan parut cacar air tu sukar untuk sembuh dan kalau sembuh pun ia akan mengambil masa yang lama dan bukannya sembuh 100% seperti sediakala.

Ya lah, maklum sajalah kalau sudah dewasa ni segala parut dan lubang-lubang ni degil sangat mau pulih kan, bukan macam budak-budak.

Jadi siapa tidak panik bila doktor katakan sedemikian. Hilanglah wajah hensem dan halus selama ni. Lubang chicken pox dan parut tu confirm lah akan kekal. Sedihnya!cara-merawat-chicken-pox-cacar-air

Tapi, Donny katanya beliau berjaya pulihkan lubang dan parut tu dan kulit wajahnya kembali seperti asal. Bagaimana Donny lakukannya?

Suspen pula. Betul ka tidak cerita beliau ni? Jom kita baca dulu status asal beliau. Siap ditujukan kepada Pengedar Shaklee tu, huhu… berdebar kak.

Kpd Syarikat & Agen2 SHAKLEE… ini utk kamu…

Tujuan sy buat pkongsian ni bukan mahu mjatuhkan @ mgaibkan Syarikat…..
Sy hnya bkongsi kpd kwn2 fb mnatau bmanfaat… tahun lepas lbh kurang 29.11.16 sy mula kena cikon pox. Mulanya sy fikir jerawat jd sy x peduli. Sy makan ja kerang. Sekali trus jd byak & gatal sampai sy x blh tahan. Sy tampar2 muka sy. Sy garu. Barulah sy perasan rupanya cikon pox…mgkn sbb sy mkn kerang trus bernanah. Jd krna gatal sy pn picit tu nanah spy kluar. Apa lg muka sy pn trus blubang.. dlm lg tu..doktor cakap susah mau sembuh tu lubang klu sembuh pn mgkn ambil masa yg lama tp bukan 100% sbb kulit sy bukan lg kulit budak2. Perasaan sy masa tu takut.. Camna sy bdepan dgn org dgn muka yg hancur😂😂😂..sampai sy jln2 pn guna penutup muka….bila sy post pic sy d fb ramai kwn2 yg bg cadangan guna produk dr A ke Z & herba kg. Klu herba kg camna sy mo cari d tengah2 bandar ni😂😂😂….Terima kasih kpd smua kwn2 yg bg cadangan.. yg pertama mdahului cadangan adalah produk shaklee. SHAKLEE ni sdh sy dgar btahun2 tp sy x pernah ambil peduli. Sy ni jenis negatif dgn produk2 apalagi yg bkaitan dgn MLM. Tp krna tpaksa, sy pn cuba…sy gunakan ESP & VITAMIN C…apa yg tjadi mmang luar biasa… dlm seminggu ja sy guna sy sdh merasa ada perubahan pd muka sy. Proses pyembuhan yg cepat. Cikon pox jd kering & mgecut.. ptengahan bln 12 cikon pox sy mula pudar. Hanya sebulan lbh shja cikon pox sy sembuh 100%.. langsung x kesan d muka sy. Lubang2 yg besar serta dalam hilang.. bln januari 2017 ada kwn tnya…aiks bukan ko kena cikon pox ka dia blang hairan… sy jwb…iya tp sdh sembuh 100%😂😂.. Hebat kan😀😀..gambar tu x d edit & bukan guna camera 360… camera sy biasa ja…tu pic original.. blh jumpa & cek sndiri muka sy mmang sdh x bekas cikon pox…mcm x pernah kena…yg tggal lubang hidung & tai lalat sy lg😂😂…. Sorry sy bukan agen @ member Shaklee… sy hnya ingin bkongsi & btrima kasih kpd produk Shaklee….jd pgajarannya jika ada kwn2 fb tag kta apa2 produk smada Shaklee, La soul, Stg, trutama produk2 kesihatan yg sah & bdaftar KKM, jgn marah & negatif…manatau 1 hari nant kta perlukan…x paya kta cari2 d luar.. hubungi ja agen dia…sekian pkongsian sy….manatau bmanfaat…

Ini post asal beliau. Fuhh… baca sampai keluar peluh. Ingatkan dia mau kutuk Shaklee, hihi…

Memandangkan dua produk yang beliau guna ni berkesan, jom kak Aya ceritakan lebih lanjut tentang dua produk yang membantu dalam mengembalikan kehemseman beliau iaitu ESP dan Vita C Shaklee. Dua-dua masuk dalam Produk Top 10 Shaklee ni.ubat-hilangkan-parut-bekas-chicken-pox-cacar-air

Bagaimana ESP dan Vita C Shaklee boleh membantu kulit beliau pulih.

ESP

ESP merupakan satu sumber protein berkualiti tinggi berasaskan tumbuhan. Sel Kulit kita terhasil daripada blok-blok protein. Protein ni bahan asas untuk sel. Cukup bekalan protein berkualiti tinggi, cun lah kejadian sel tu.

Jadi, bila sel kulit kita rosak, protein untuk bantu repair dan hasilkan sel-sel sihat sekaligus kulit tu nampak lebih sihat, gebu sekaligus membaiki struktur kulit seperti parut dan lubang. Protein juga membantu menghasilkan collagen di dalam badan, collagen bagi kesan tegang pada kulit. Nah, jadi tau sudah kan cemana Donny boleh “dapat balik” kehensemannya, hihi… Orang bilang, sihat di dalam, terpancar di luar gittew.

Vita C

Istimewanya Vita C Shaklee sebab ada sistem pelepasan berperingkat (lepas slow-slow) yang membolehkan vitamin c diserap secara maksimum ke dalam badan. Vitamin C ni adalah vitamin larut air. Kalau tiada sistem pelepasan ni, itu yang kata jadi urin mahal sebab semua vitamin c keluar melalui air kencing sejam selepas diambil.

So, vitamin c yang menyerap sepenuhnya ke dalam darah membolehkan badan mendapat vitamin c yang cukup untuk bantu pembaikan sel kulit setiap hari. Vitamin C juga sangat bagus dalam mempercepatkan penyembuhan luka. Tu yang Donny cakap cepat jak sembuh chicken pox dia tu.

Selain itu, vitamin c juga terbukti memutihkan dan mencerahkan kulit. Jadi, parut-parut hitam tu secara perlahan-lahan menjadi cerah.

Itulah sebenarnya yang berlaku kepada Donny. Untunglah beliau mahu berikhtiar dengan Shaklee kan?

Badan kita kalau mahu sembuh lebih cepat kena amalkan makanan seimbang, minum air yang cukup, tapi, faham-faham la kan, kalau sudah sakit, gatal sana sini, makan pun kena hati-hati, salah makan gatal pula. Tu sebab mengambil makanan tambahan (suplemen) sangat penting untuk mempercepatkan penyembuhan luka tanpa meninggalkan parut.

So, kak Aya mahu bagitau ni, dua produk ni bukan terhad kepada masalah Cacar Air atau Chicken Pox sahaja, tapi juga boleh diambil untuk kekalkan wajah yang flowless, cerah, gebu atau jika ada masalah jerawat teruk pun boleh juga. Kita repair dari dalam.

Kalau berminat untuk try dua produk ni, boleh klik poster BUY NOW di bawah atau hubungi kak Aya untuk info lanjut. Klik link ni untuk direct whatsapp http://ayachalo.wasap.my.harga-ESP-shaklee-dan-cara-order-ESP-shaklee

Luv,
Kak Aya Chalo
Pengedar Shaklee Kota Kinabalu
Like Fanpage Rak Vitamin AyaChalo
Follow Instagram ayachalo_vits

6 “Penyakit” Semasa Berpuasa Dan Tips Menghadapinya

Semasa berpuasa tubuh badan kita berhadapan dengan pelbagai ketidakselesaan yang diibaratkan sebagai “penyakit bulan puasa” yang mengganggu emosi, fizikal dan mental semasa berpuasa. Antara “penyakit” atau ketidakselesaan yang biasa dialami termasuklah masalah pedih ulu hati, sembelit, kelesuan, sakit kepala yanag teruk, dehidrasi, naik berat badan dan sebagainya.tips-hadapi-pedih-ulu-hati-semasa-puasaHari ni kak Aya kongsikan apa “penyakit bulan puasa” yang kerap dialami dan bagaimana mengatasi masalah ketidakselesaan yang kak sebutkan di atas, agar dapat menjalankan Ibadah puasa dengan lancar dan gembira. Ya lah, takkan mau ponteng puasa kan? Hihi…

Ketidakselesaan Yang Kerap Berlaku Semasa Berpuasa

  1. Masalah Pedih Ulu Hati

Keadaan berasid di dalam perut berfungsi untuk menghadam makanan dan membunuh bakteria. Tapi, jika asid perut terhasil secara berlebihan atau ia naik semula ke kawasan esophagus, ini akan menyebabkan pedih ulu hati atau heartburn.

Semasa berpuasa, kebiasannnya asid perut yang terhasil akan berkurangan. Tetapi, masalah pedih ulu hati boleh berpunca daripada kerana terbayang tentang makanan atau aroma makanan yang mana menyebabkan tindak balas semulajadi dari otak untuk meningkatkan penghasilan asid di dalam perut.

Pedih Ulu Hati boleh dikawal dengan:

  • Makanlah secara sederhana
  • Elakkan memakan makanan berminyak dan pedas
  • Kurangkan pengambilan kafien
  • Mengambil protein berkualiti tinggi berasaskan tumbuhan untuk menguatkan otot perut dan esofagus. Jadi tidaklah mudah dicederakan oleh asid perut.

Tips Kak Aya:

Musim puasa ni kak tiada masalah pedih ulu hati. Cuma, kak selalu kembung perut, stress juga. Untuk pastikan angin keluar dari badan secara efisien, kak amalkan makanan tambahan Peppermint Ginger untuk mengatasi masalah ketidakselesaan perut tu. Untuk atasi masalah pedih ulu hati, kak Aya juga sarankan masukkan ESP Protein dalam menu sebab ia bagus untuk otot perut dan esofagus.

  1. Sembelit

Sembelit adalah masalah biasa yang dihadapi di bulan Ramadhan. Ini berpunca daripada kekurangan bendalir dalam badan dan kurangnya mengambil fiber/serat semasa berbuka dan bersahur.

Bagaimana mengatasi masalah Sembelit ni pula? Kenalah buat benda ni:

  • Pastikan minum air secukupnya semasa sahur dan iftar.
  • Banyakkan mengambil makanan yang tinggi serat seperti buah-buahan dan sayuran.

Tips Kak Aya:

Ambil makanan tambahan yang boleh meransang aktiviti usus seperti Herblax iaitu sejenis julap lembut, so tiadalah masalah sembelit teruk di bulan Ramadhan. Nda mau la kan time raya kena buasir pula. Huhu…

  1. Keletihan

Kurang tidur, makan makanan kurang bernutrisi dan kurang seimbang, dan kehilangan elektrolit badan akan menyebabkan badan mengalami keletihan.

So, sepanjang bulan Ramadhan, pastikan;

  • Dapat rehat yang cukup, tidur yang berkualiti supaya boleh bangun dengan segar semasa sahur. Tiadalah jadi macam zombie kampong pisang kan, hihi…

Tips Kak Aya

Pastikan badan kekal hidrat dengan Perfomance Drink untuk tenaga berpanjangan. Rancang menu berbuka dan sahur yang mengandungi makanan yang dapat kekalkan tenaga lebih lama seperti ESP Protein.

  1. Sakit Kepala

Dehidrasi atau kekurangan bendalir di dalam badan yang disebabkan kandungan elektrolit badan yang tidak seimbang, kelaparan, atau keletihan boleh menyebabkan sakit kepala menyerang.

Tips elak sakit kepala, pastikan:

  • Jangan skip sahur dan kekalkan diet yang seimbang.

Tips Kak Aya

Masukkan ESP Protein dalam menu untuk kekalkan tenaga dan panjangkan tempoh rasa kenyang tu. Untuk mengatasi masalah kekurangan bendalir badan, kak Aya amalkan Performance Drink yang terkandung campuran unik elekrolit yang sangat membantu untuk kekal hidrat. Stress tau kalau migraine time puasa.

  1. Dehidrasi/Kekurangan Air

Semasa berpuasa, secara semulajadi badan akan kehilangan elektrolit melalui pernafasan, perpeluhan dan perkumuhan. Pengurangan air yang berlebihan boleh berlaku bila terdedah kepada cuaca panas, tidak meminum air mencukupi semasa berbuka atau sebelum sahur dan juga disebabkan aktiviti fikizal.

Elakkan dehidrasi dengan

  • Elakkan terdedah kepada panas
  • Kurangkan aktiviti fizikal yang menyebabkan berpeluh dengan banyak

Tips Kak Aya

Offcourse minum Performance Drink agar menyeimbangkan elektrolit badan dan untuk tenaga berpanjangan.

tips-minum-8-gelas-air-di-bulan-ramadhan

  1. Naik Berat Badan dan Obesiti

Sepatutnya bila puasa ni berat turun la kan? Tapi tidak mustahil juga naik kalau makan secara berlebihan, makan makanan tinggi lemak, makanan tinggi gula dan sebagainya. Dah kenyang tidur pula, alahai, confirm naik berat badan, huhu…

Jadi, solusinya

  • Makanlah secara sederhana, kalau boleh elakkan la bazar ramadhan sebab nanti macam-macam pula dibeli, pastu sudah beli, kena habiskan pula sebab takut membazir kan.
  • Disiplin yang ketat, dan kawal pemakanan boleh elak daripada berat badan naik.

Tips Kak Aya

Untuk mencukupkan nutrisi harian, kak amalkan Mealshakes sebab ia bekalkan kak dengan 19 jenis vitamins dan mineral dan yang paling penting, kak Aya telan Lecithin yang merupakan natural fat emulsifier yang berfungsi untuk emulsi dan pecahkan lemak yang masuk dalam badan dan bawanya keluar daripada badan. So, boleh la kurangkan lemak yang diserap dalam badan. Aci la kan?

Fuhh.. settle. Panjang lebar kak Aya ulas dengan penyakit bulan puasa kali ni. Lagi satu masalah yang kerap berlaku juga adalah Gastrik. Yang ni kak cerita panjang lebar di artikel Penawar Gastrik Teruk Di Bulan Ramadhan ni.

So kak Aya pesan supaya penyakit-penyakit ni tidak datang menjenguk, silalah minum air secukupnya, makan secara sederhana, jangan membazir, keep cool agar tidak mudah dehidrasi, makan buah dan sayur dan suplement wisely.

Luv,
Kak Aya Chalo
Ibu menyusu tapi kekal bertenaga sepanjang hari
Alhamdulillah!

 

Makanan Halal Mesti Cuba Jika Melancong Ke Hong Kong

Makan adalah satu elemen penting dalam travel. Betulkah tidak? Kalau travel, kenalah mencuba makanan local kan? Dalam beberapa negara yang kak Aya sudah jejaki, negara yang paling kak gemari adalah negara yang mempunyai banyak makanan sedap (di tekak kak Aya lah) antaranya Seoul Korea, Jakarta Bandung, Indonesia dan Bangkok, Thailand.

Kali ni kak Aya mahu share 3 restoren makanan halal mesti dicuba jika melancong ke Hong Kong. Bukan makanan arab tau, tapi makanan local chinese muslim Hong Kong. Rasanya ramai dah pergi tempat ni tapi kak Aya pun mau juga share pengalaman uolls.

Makanan di Hong Kong ni sangat mahal. Jadi, kak Aya ingatkan supaya sediakanlah budget lebih-lebih sikit untuk makan. Macam kak, kitorang hanya makan di luar untuk lunch sahaja. Selebihnya lagi best masak di apartment Airbnb. Jimat gittew kan?

makanan-halal-hong-kong-itik-dim-sum-lamb-ghoulash

Kenangan di SkyTerrance Victoria Peak. Inilah 1st trip satu family siap bawa mak dan adik. All sponsored by orang kaya-kaya kak Aya. Haha… (gurau bah) Alhamdulillah ada rezeki lebih, kenalah bahagiakan orang tersayang kan 😀

3 Restoren Halal Mesti Cuba Jika Melancong ke Hong Kong

  1. Wai Kee Duck Rice Halal Restaurant

Sebenarnya restoran ni tidak di dalam list lunch kak Aya pun, tapi sudah rezeki dapat try Itik yang sedap. Memula kak Aya plan untuk makan dim sum di Canteen Masjid Ammar & Osman Ramju tapi wrong timing kerana datang ketika waktu rehat. Kebetulan uncle empunya kantin pun on the way balik, so dia offer untuk bawa dan tunjukkan jalan ke gerai Wai Kee ni.

harga-makanan-halal-di-hong-kong

Menu di Wai Kee Duck Rice Restaurant. Wajib try menu Roast Duck tau. Sedap gilak.

Menurut uncle kantin dim sum (lupa pula tanya nama pakcik, huhu), Wai Kee Restaurant ni adalah restoren halal yang wujud sejak berbelas tahun, tidak silap sudah 17 tahun. Makanan yang famous di sini adalah Roast Duck.

Memandangkan kami lapar gila selepas turun dari Victoria Peak, kak pun order sajalah Half Roast Duck dan Curry Beef. Rasanya? Sangat sedap! Ya ampun, tidak sangka licin anak-anak kak makan itik tu. Walhal first time tu, kaa diorang ingatkan ayam. Syukurlah semua spesis piranha macam maknya. Kikiki… Beef Curry tu pula memang lain dari kari daging yang selalu kak Aya makan tu. Semua orang makan licin, nasib mangkuk tidak ditelan sekali, haha…

tempat-makan-halal-di-hong-kong

Alhamdulilah, akhirnya jumpa makanan halal setelah frust Canteen Masjid Ammar tutup, hihi.. rezeki anak-anak makan itik hari ni.

Sebenarnya kak hampir lupa bila terakhir makan itik, tapi masyaAllah sedap gila itik goreng di sini, teringat-ingat sampai sekarang atau mungkin sebab kami dah kebuluran. Haha… dan jumlah makanan di sini cuma HKD 273 (RM150) untuk 4 dewasa dan 4 kanak-kanak riang.

wai-kee-halal-duck-rice-hong-kong

Inilah Roast Duck dan Beef Curry. Maafkan gambar comot mungkin sebab dah hilang akal kerana kelaparan. Haha… (Nasib ingat amik gambar, lol)

Lokasi Wai Kee Duck Rice: 21, Bowrington Rd, Wan Chai, Hong Kong.
Waktu Operasi: 11.00 pagi – 7.00 petang

Kak tambah sikit, lokasi Wai Kee Duck Rice ni di dalam bangunan pasar kering area Bowrington Road. Di bawah bangunan pasar banyak gerai-gerai macam pasar malam. Refer gambar agar untuk info tambahan lokasi. Hihi… Untuk ke sini cuma perlu berjalan kaki selama lebih kurang 10-15 minit daripada Masjid Ammar & Osman Ramju tadi.

wai-kee-location-halal-food-in-hong-kong

Kena masuk lorong-lorong di area Bowrington Road tu dan bangunan sebelah kanan tu adalah Pasar Kering. Boleh nampak signage atas tu “Cooked Food Centre”. Tabah betul uncle dim sum hantar sampai depan kedai, siap bagitau dengan tokey itik.

lokasi-wai-kee-roasted-duck

Naik kat tingkat 1. Tapi kalau suda sampai kat sini, insyaAllah senang ja jumpa. Tanya ja Wai Kee Halal Roast Duck Rice, confirm pakcik makcik dalam ni tau.

owner-wai-kee-duck-rice-hong-kong

Bergambar dengan owner Wai Kee Restaurant. Apasal muka “makcik” sangat tu, hahahhaa… ni muka penat dan kekenyangan selepas kelaparan. hihi…

  1. Halal Dim Sum at Canteen Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre

Kali kedua datang ke sini (dengan strategi yang betul, bangun awal, gerak awal) akhirnya kak dan family dapat juga merasa dim sum halal yang famous itu. Kenapa famous? Sebab uncle dim sum tu kata sejak masuk rancangan Halal Oriental, tidak putus-putus customer dari Malaysia, Indonesia dan Brunei datang. Alhamdulillah uncle, itu namanya rezeki. Dan sebenarnya sangat memudahkan pelancong muslim untuk merasa sendiri makanan tempatan Hong Kong.

Makanan-halal-di-hong-kong-dim-sum-masjid-ammar

Dim Sum ini dijual di Canteen Masjid Ammar. Ada 30 jenis Dim Sum yang boleh dicuba, di sini juga menyediakan lauk pauk sama seperti restoran lain. Berapa kak Aya bayar untuk makanan ni? Kak lupa, hihi… tapi yang bestnya kak Aya suka tengok Dim Sum tu, memang comel sangat.

dim-sum-halal-di-hong-kong-masjid-ammar

Ikut nafsu mau jak amik bebanyak ni, haha.. nasib baik la waras sikit sebab masa ni belum kebulur sikit, hihi..

Harga dimsum di Masjid Ammar ni. Mahal ka murah? double dari Malaysia untuk satu bekas tu. Tu sebab untuk budget makanan sila estimate double ok?

 

menu-dimsum-halal-masjid-ammar-hong-kong

Selain Dim Sum, Canteen Islamic Centre HK juga ada menu nasi, mee dan lauk pauk.

Kiosk Dim Sum di Canteen Masjid Ammar. Just tulis nombor dim sum macam dalam menu dan berikan ke makcik ni. Banyak sangat pilihan, best gila

manfaat-vivix-shaklee

Haippp, apa dia buat di sini ni? Dia pun ikut ke Hong Kong? betul-betul la Vivix bertuah, haha…

Lokasi Dim Sum Masjid Ammar: 5th Floor, Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 40 Oi Kwan Road, Wan Chai, Hong Kong.
Waktu Operasi: 10 pagi – 3 petang, pastu tutup jam 6 petang buka balik

Cara untuk sampai ke sini? Kak Aya google maps jak, hahahahah.. Alhamdulillah sampai nda sesat pun, kitorang anak beranak jalan kaki dari Causeway Bay Station. Tabah kan?

Lagi satu tips, kalau berniat mahu naik teksi, pastikan screenshot alamat atas tu dan tunjukkan kepada pemandu teksi. Pemandu teksi di sini tidak speaking sangat.

  1. Ma’s Restaurant

Penutup tirai untuk trip family kali ni kak Aya ajak family makan di sini. Kenapa kak Aya pilih restoren ni? Sebab satu dekat dengan airbnb kami berhampir Prince Edward Station. Jalan kaki ja sampai (suka betul jalan kaki kan?) hihi… salah satu menu wajib yang mesti dicuba adalah Lamb Gaulash. Kak Aya ingatkan Lamb Gaulash ni sejenis puff yang berintikan Lamb macam di Malaysia ni, rupa-rupanya dia adalah sejenis dim sum diluarnya pastry dalamnya ada lamb berkuah. Susah mau explain, tengok gambar la ya.

ma's-restaurant-halal-di-hong-kong

Restoren ketiga wajib try. Sepanjang kak Aya makan di kedai ni, memang full house tau. 😀

menu-makanan-ma's-restaurant-halal-hong-kong

Menu dan harga Dim Sum dan makanan di Ma’s Restaurant. Wajib try Lamb Goulash dan Lamb Roll.

makanan-sedap-di-hong-kong

Kalau malas nak fikir, pilih ja pakej ni.

Untuk lunch terakhir ni kak Aya memang tidak pandang harga dah, main order ja ni lagipun ada refund octopus card dalam HKD 600, so, boleh la makan sakan kan? hihi

So kami pun decide untuk ambil Set of 6 berharga HKD855, muahahhaa, pastu tambah lagi beberapa menu tiada dalam ni.. inilah makanan paling mahal kak Aya pernah order. Tidak apalah, kononnya mau bagi kenangan buat mak khennn, Hihi…

Lokasi Ma’s Restaurant Hong Kong: 21-25 Cheung Sha Wan Road, Hong Kong.
Waktu Operasi: 11.30 pagi – 11.00 malam

Lamb-Gaulash-must-try-food-hong-kong

Lamb Gaulash yang glemer tu. Kak Aya sudah try! Not bad. Unik dan sedap.

Lamb-Gaulash-ma's-restaurant-hong-kong

Uniknya sejenis dim sum ini. Nampak basah kan? sedappppp…

tips-melancong-bersama-anak-di-hong-kong

Fuhh, penuh meja. Sesuai la dengan harga, huhu… Bismillahh.. jemput makan 😀

ma's-restaurant-halal-oreintel-hong-kong

Sempat lagi diorang ni posing sementara tunggu van datang ambil dan hantar ke airport. Yeay, kami sudah kenyang!

Alhamdullah, selesai makan kami terus bergerak ke airport. Jam 7.30 malam lebih kurang macam tu flight balik ke Kota Kinabalu Sabah. Pengalaman best berholiday dengan anak-anak, mak dan adik. Dah tu jalan sendiri tanpa travel agent. Best tauu.. suka hati ko mau buat apa tanpa terikat masa ikut jadual guide, hihi.. InsyaAllah tahun depan kita ke Perth pula.

Buat kamu yang baca entry ni, bila lagi mau ke Hong Kong? Hehe…

Luv,
Kak Aya Chalo
Travel-Preneur 

 

Rawatan Masalah Vagina “Longgar” Selepas Bersalin

 

Ramai ibu yang sudah melahirkan anak risau apabila mengalami masalah “longgar” di bahagian sulit dan kemutan yang tidak sehebat sewaktu malam pertama.

Masalah vagina longgar bukanlah satu masalah yang baru dikalangan ibu. Namun, masalah ini tidak boleh dibiarkan, sebab kalau dibiarkan ia boleh membawa kepada masalah hubungan seksual dan memberi kesan kepada kebahagiaan rumah tangga.

rawatan-masalah-vagina-longgar-selepas-bersalin

Bagaimana perubahan ini boleh berlaku?

Semasa tempoh kehamilan, saiz pelvik wanita membesar untuk menyokong proses kelahiran kelak. Pembesaran ini memberi perubahan kepada lantai pelvik dan vagina wanita. Proses kelahiran turut menambah lagi perubahan tersebut.

Bayi yang besar berkemungkinan akan mengoyakkan dan melukakan vagina manakala proses kelahiran yang berulang-kali turun menyebabkan saluran vagina mengembang dan longgar.

Apa rawatan yang boleh dibuat untuk mengatasi masalah vagina longgar?

Terdapat pelbagai rawatan boleh dibuat oleh ibu untuk mengurangkan masalah kelonggaran tersebut. Ia boleh dilakukan di rumah atau di spa.

  1. Bertangas

Rawatan sauna atau bertangas mampu memberikan kesan mengetatkan semula bahagian intim dan menghilangkan masalah bauh an keputihan.

  1. Bertungku

Rawatan bertungku boleh menggunakan tungku herba, tungku batu atau tungku besi. Tungku herba yang terdiri daripada herba-herba seperti sirih, halia, serai wangi dan temulawak dikatakan mampu memberikan manfaat kepada bahagian sulit seperti mengetatkan dan menghilangkan keputihan.

  1. Rawatan Tradisional

Rawatan tradisional seperti mencuci bahagian sulit seperi mencuci menggunakan rebusan air sirih selang sehari dipercayai dapat mematikan bakteria yang boleh menimbulkan kegatalan dan keputihan di bahagian sulit.

Ibu boleh mencuba petua ini, rebus 15 helai dauh sirih, 3 biji gambir ditumbuk halus, sedikit kulit pinang dicarik-carik dan sedikit air kapur sirih di dalam 2 liter air. Sejukkan air dan biarkan semua serbuk mendap, kemudian ambil air rebusan dan basuh alat sulit 3 kali sehari semasa berpantang. Luka akan cepat kering dan vagina kembali ketat.

  1. Rawatan Scrub atau Sentalan

Rawatan sentalan menggunakan bahan-bahan tertentu membantu membersihkan bahagian kelengkang yang berubah semasa hamil.

  1. Senaman Kegel

Senaman Kegel antara satu cara termudah untuk mengetatkan kembali vagina. Ia juga antara satu senaman yang boleh diamalkan semasa berpantang untuk membantu proses penyembuhan luka episiotomy dengan lebih pantas. Senaman kegel juga dapat membantu ibu dalam mengawal air kencing dan menguatkan kembali otot-otot pelvik ibu.

Cara-buat-senaman-kegelSelain daripada rawatan, pemakanan yang sihat juga sangat penting untuk menjaga kesihatan dalaman. Seeloknya elakkan makanan kategori sejuk seperti timun, kobis, ais kerana ia memberikan kesan tidak elok kepada otot pelvik.

Pengambilan ulam seperti ulam lengkuas dikatakan mampu merapatkan semula peranakan. Manakala herba seperti biji manjakani boleh menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan sekaligus merapatkan bahagian vagina yang longgar dan kendur.

 

Fuh.. banyak tips yang kak Aya kongsikan atas tu. Semoga bermanfaat buat ibu-ibu yang risau dengan prestasi memasing selepas bersalin terutama anak pertama tu kan.

Kak Aya faham sebab kak pun macam tu juga dulu. Hihi.. apa-apa pun, senaman kena buat, makanan kena jaga, rawatan kena buat dan satu lagi kak Aya mau share, semasa berpantang anak ke-empat kak Aya amalkan 1 “jamu modern” ni, dan kesannya, fuhhh… sampai husband tanya makan apa, haha… ok, mau tau yang tu kena tinggalkan komen, nanti kak kongsi, hihi…

Jumpa lagi di entry akan datang.

Luv,
Kak Aya Chalo
Mak anak 4 yang tak mau longgar-longgar, hiks..

Tips Buat Passport Untuk Kanak-kanak

Kurang sebulan lagi sebelum percutian bersama anak-anak dan nenek ke Hong Kong. Excited kak Aya sebab 1st time ni bawa satu family siap dengan nenek dan uncle ke oversea. Tercapai gak salah satu impian kak Aya selama ni. Hihihi…

So, perkara penting yang wajib ada untuk ke oversea adalah Passport Antarabangsa barulah kita bole masuk ke negara orang lain. Jadi, hari ni kak Aya mau share cemana proses permohonan passport Malaysia untuk kanak-kanak. Rasanya sama ja lah untuk dewasa, cuma kali ni kak Aya pi buatkan Rara dan Awal sebab diorang dua lagi yang tiada passport.

Kali ni Kak Aya buat passport di UTC Kota Kinabalu, Sabah. Rasanya UTC ni semua negeri pun ada kan? Yang bestnya UTC ni lengkap dan kak Aya tau jam 9 malam baru tutup, so nda la sampai sana tetiba tutup pula kan. Oh ya, TIADA gambar dalam premis Imigresen yang akan kak Aya tunjuk ok, sebab katanya nda boleh, so kak Aya cerita ja la ya.Cara-buat-passport-kanak-kanak (1)

Sebelum ke UTC, pastikan segala dokumen untuk apply passport sudah lengkap, so sampai sana proses akan smoothnya gitu. Jadi antara dokumen yang diperlukan untuk permohonan passport kanak-kanak antaranya:

  1. Mykid
  2. Surat Beranak
  3. Mykad parents
  4. 1 Salinan Mykid
  5. 1 Salinan Surat Beranak
  6. 1 Salinan Parents (mak & bapa)
  7. RM100 / anak
  8. Jiwa yang cool dan sabar hihi…

Gambar passport tidak perlu disediakan sebab gambar terus boleh diambil di kaunter Imigresen nanti. Cuma ada beberapa peraturan yang perlu dipatuhilah time bergambar tu.

Kak Aya ringkaskan proses yang akan berlaku start daripada melangkah masuk ke UTC KK tu supaya nanti nda la terpinga-pinga apa perlu buat kan. Hihi… so, follow ja step by step cerita kak Aya ni.

1st, selepas masuk ke pejabat Imigresen, cari Kuanter Nombor Giliran. Kalau UTC KK, kaunter hujung sebelah kanan. Bole tengok orang beratur situ.

Apa perlu buat? Follow tips kak Aya ni, sebelum bebaris, pegi dulu ukur ketinggian anak di ruangan ukur ketinggian di hadapan kaunter nombor giliran tu. So bila sudah sampai giliran di kaunter tu nanti, nda perlulah baru sibuk2 mau pi ukur kan.  Jadi sudah ukur sesiap, bila pegawai check dokumen (yg kak Aya listkan di atas tu), dia akan tanya berapa ketinggian anak dan nombor handphone parents so nda perlulah baru terkial-kial pi ukur. Ok?

Bila dokumen lengkap, pegawai akan susun dokumen tu (dia akan ambil mana yang perlu dan bagi balik yang nda perlu), barulah nombor giliran akan diberikan. So tunggu sampai nombor giliran sampai untuk proses berikutnya.

Setelah nombor dipanggil, bolelah pergi ke kuanter. Di situ nanti gambar akan diambil oleh pegawai. Sebelum datang tu pastikan pakai baju gelap, rambut sisir balah tengah ka, belah siring ka yang penting jangan tutup dahi, telinga mesti jelas, jangan pakai kontek lens, yang pakai tudung, pakai la kaler gelap, jangan banyak bunga kaler kuning-kuning lagi, confirm kena suh balik hahaha.. pakai kaler gelap dan serlahkan keayuanmu itteww… ok memelalut suda. Terlupa kejap mau cerita pasal anak ba kan? 😂😂

Ok tuk kanak-kanak, pepandailah pujuk dan puji supaya anak bagi kerjasama time ambil gambar. Pastikan kasi minyak rambut supaya kemas dan bukan macam rambut k-pop yang tutup dahi tu, dahi mesti terbuka luas2 aaa.. telinga nda tertutup, kepala jangan senget, baju gelap. Macam Rara tadi alahai demand betul nda mau dengan pegawai lelaki, mau juga dengan pegawai kakak yang baik hati dan cun, tapi alhamdulillah, 1x gambar trus ngam, phewww.. habis liur mama puji-puji dia cakap cantik la, good girl la, syukur la menjadik. Hoho…

So cemena gaya rambut yang ngam nanti refer gambar yang kak Aya bagi di bawah ni aaa… dan, selepas amik gambar, pegawai akan bagi 1 kertas summary yang tercatat segala info kita macam alamat, no surat beranak anak dan nama penjamin. Nama penjamin ni kamu bincanglah laki bini mau letak nama siapa. Macam kami, memang kami bagi-bagi.. Rara dengan mama, Awal dengan papa. Haa sonang. Memasing ada tanggungjawab. Haha… Dokumen ni nanti kalau segala info sudah lengkap dan tepat, anak kena turunkan cap jari dan penjamin pun kena sign dan cap jari juga. Settle.

Gambar-buat-passport-antarabangsa

Rules yang kena dipatuhi semasa ambil gambar. Sumber: google.

Ok, selesai di situ, kita tunggu pula dipanggil untuk buat pembayaran. Untuk kanak-kanak, bayaran membuat passport adalah sebanyak RM100 seorang untuk tempoh 5 tahun. Untuk jadikan ianya berbaloi, silalah bawa anak travel oversea setiap tahun hokeyyy… (tu impian kak Aya tu, hihi)

Ini pula info kadar pembayaran passport untuk 5 tahun ok?

  • Permohonan Biasa Dewasa – RM200
  • Warga Emas (60 Tahun ke atas) – RM100
  • Kanak-kanak Dibawah 12 Tahun – RM100
  • Pelajar Mengikuti Program Ijazah Diluar Negara Dibawah 21 Tahun – RM100
  • Jemaah Haji – RM100
  • Orang Kelainan Upaya (OKU) – Percuma

Sekarang ni dah tiada passport untuk 2 tahun ya, semuanya untuk tempoh 5 tahun.

Settle bayaran, maknanya tinggal 1 step ja lagi iaitu tunggu passport siap. Bila passport sudah ready, pegawai akan panggil nama dan minta anak kita untuk turunkan cap jari lagi di passport baru tu.

Haaa gitu jak prosesnya, senangkan? Tadi nda ramai sangat di UTC so prosesnya cuma 1 jam. Fuhh… syukur, sebab lepas tu sempatlah kak Aya berlari ke Shaklee Branch untuk beli order customer. Bz buat passport alhamdulillah masuk gak order, hihi…

Kak Aya share lagi beberapa info yang kak Aya dapat dari pegawai imigresen tadi. Memandangkan passport kak Aya akan expired pada Jan 2019, so kak tanyalah, ok kah kalau renew awal? Pegawai tu cakap better renew 6 bulan sebelum expired date tu, sebab kalau nda, rugi lah tempoh yang belum digunakan tu. Ya la, sebab bebaru ni ada juga tanya-tanya geng travel ni, ada yang cakap date tu disambung terus, ada yang kata ikut date kita renew, yang betulnya adalah, date passport baru tu dia akan follow tarikh kita buat ditambah dengan 5 tahun 6 bulan. Haa gittew, kalau nda faham nda pa, sila la renew passport tu 6 bulan sebelum expired ya. Hihi.. insyaAllah lepas tu akan faham, haha! Zalim pula.

So, alhamdulillah selesai part Passport. Sekarang ni anak-anak kak Aya semua sudah berpassportlah. Doakan perjalanan kami sekeluarga termasuk nenek dan uncle Hapik ke Hong Kong dipermudahkan dan dilindungi dari pergi sehingga balik.

Booking bilik hotel di Hollywood Disney Hotel sudah settle, booking 2-Day Pass ke Disneyland Park sudah settle, booking AirBnB untuk lagi 3 malam juga sudah settle. Add on luggage & Meal AirAsia blum buat, study mana mau pegi yang lagi 3 hari tu belum finalized. Doakan dipermudahkan yaaa…

Jumpa lagi di-entry akan datang. Nanti kak Aya share itinerary percutian dengan anak-anak ke Hong Kong pula. Emmuahh! Take care kamurang!

Luv,
Aya Chalo