Rawatan Masalah Vagina “Longgar” Selepas Bersalin

 

Ramai ibu yang sudah melahirkan anak risau apabila mengalami masalah “longgar” di bahagian sulit dan kemutan yang tidak sehebat sewaktu malam pertama.

Masalah vagina longgar bukanlah satu masalah yang baru dikalangan ibu. Namun, masalah ini tidak boleh dibiarkan, sebab kalau dibiarkan ia boleh membawa kepada masalah hubungan seksual dan memberi kesan kepada kebahagiaan rumah tangga.

rawatan-masalah-vagina-longgar-selepas-bersalin

Bagaimana perubahan ini boleh berlaku?

Semasa tempoh kehamilan, saiz pelvik wanita membesar untuk menyokong proses kelahiran kelak. Pembesaran ini memberi perubahan kepada lantai pelvik dan vagina wanita. Proses kelahiran turut menambah lagi perubahan tersebut.

Bayi yang besar berkemungkinan akan mengoyakkan dan melukakan vagina manakala proses kelahiran yang berulang-kali turun menyebabkan saluran vagina mengembang dan longgar.

Apa rawatan yang boleh dibuat untuk mengatasi masalah vagina longgar?

Terdapat pelbagai rawatan boleh dibuat oleh ibu untuk mengurangkan masalah kelonggaran tersebut. Ia boleh dilakukan di rumah atau di spa.

  1. Bertangas

Rawatan sauna atau bertangas mampu memberikan kesan mengetatkan semula bahagian intim dan menghilangkan masalah bauh an keputihan.

  1. Bertungku

Rawatan bertungku boleh menggunakan tungku herba, tungku batu atau tungku besi. Tungku herba yang terdiri daripada herba-herba seperti sirih, halia, serai wangi dan temulawak dikatakan mampu memberikan manfaat kepada bahagian sulit seperti mengetatkan dan menghilangkan keputihan.

  1. Rawatan Tradisional

Rawatan tradisional seperti mencuci bahagian sulit seperi mencuci menggunakan rebusan air sirih selang sehari dipercayai dapat mematikan bakteria yang boleh menimbulkan kegatalan dan keputihan di bahagian sulit.

Ibu boleh mencuba petua ini, rebus 15 helai dauh sirih, 3 biji gambir ditumbuk halus, sedikit kulit pinang dicarik-carik dan sedikit air kapur sirih di dalam 2 liter air. Sejukkan air dan biarkan semua serbuk mendap, kemudian ambil air rebusan dan basuh alat sulit 3 kali sehari semasa berpantang. Luka akan cepat kering dan vagina kembali ketat.

  1. Rawatan Scrub atau Sentalan

Rawatan sentalan menggunakan bahan-bahan tertentu membantu membersihkan bahagian kelengkang yang berubah semasa hamil.

  1. Senaman Kegel

Senaman Kegel antara satu cara termudah untuk mengetatkan kembali vagina. Ia juga antara satu senaman yang boleh diamalkan semasa berpantang untuk membantu proses penyembuhan luka episiotomy dengan lebih pantas. Senaman kegel juga dapat membantu ibu dalam mengawal air kencing dan menguatkan kembali otot-otot pelvik ibu.

Cara-buat-senaman-kegelSelain daripada rawatan, pemakanan yang sihat juga sangat penting untuk menjaga kesihatan dalaman. Seeloknya elakkan makanan kategori sejuk seperti timun, kobis, ais kerana ia memberikan kesan tidak elok kepada otot pelvik.

Pengambilan ulam seperti ulam lengkuas dikatakan mampu merapatkan semula peranakan. Manakala herba seperti biji manjakani boleh menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan sekaligus merapatkan bahagian vagina yang longgar dan kendur.

 

Fuh.. banyak tips yang kak Aya kongsikan atas tu. Semoga bermanfaat buat ibu-ibu yang risau dengan prestasi memasing selepas bersalin terutama anak pertama tu kan.

Kak Aya faham sebab kak pun macam tu juga dulu. Hihi.. apa-apa pun, senaman kena buat, makanan kena jaga, rawatan kena buat dan satu lagi kak Aya mau share, semasa berpantang anak ke-empat kak Aya amalkan 1 “jamu modern” ni, dan kesannya, fuhhh… sampai husband tanya makan apa, haha… ok, mau tau yang tu kena tinggalkan komen, nanti kak kongsi, hihi…

Jumpa lagi di entry akan datang.

Luv,
Kak Aya Chalo
Mak anak 4 yang tak mau longgar-longgar, hiks..

Tips Atasi Sakit Pinggang, Kejang & Kebas Ibu Hamil

Seksanya rasa bila mengandung dan terpaksa menanggung kesakitan pinggang dan tulang belakang. Lain lagi cerita bila balik-balik diserang kebas-kebas jari, lengan, kaki sewaktu tidur. Kekadang cramp pula datang menyerang, bilalah seksaan ini akan berakhir?

Tips-atasi-sakit-pinggang-kejang-kebas-ibu-hamil

Tahukah anda, sebenarnya masalah ini boleh diselesaikan? Kak Aya pun dulu pernah melalui keadaan yang sama terutama ketika hamil anak pertama. Sakit pinggang sampai susah untuk bangun, duduk kejap pun rasa mencucuk-cucuk, kekejangan kaki di waktu malam, alahai seksa sangat.

Tapi, sewaktu kehamilan ke-4 kak Aya mula rasai kelainan. Malahan mengandung anak keempat kak Aya tidak pernah diserang cramp yang sangat sakit tu.

Mahu tahu apa rahsia kak Aya menghilangkan sakit pinggang?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya menghilangkan sakit belakang?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya untuk atasi kebas-kebas?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya mengelakkan cramp?

Sebenarnya tiadalah rahsia sangat. Hihi… Kak Aya cuma mengamalkan pil putih yang sangat berkesan untuk menghilangkan sakit pinggang, sakit belakang, kebas-kebas, cramp dan tambah satu lagi, iaitu pil putih ni bantu kak Aya elakkan sembelit. Bahaya tau sembelit ketika mengandung ni, boleh menyebabkan buasir!

Sebelum kak cerita dengan panjang lebar, kak kongsikan dulu pengalaman ibu-ibu hamil yang turut merasi benda yang sama macam kak Aya alami. Kak Aya mahu korang tahu kak bukan buat-buat cerita tau, tapi orang lain yang mengamalkan pil putih ni pun turut merasai kesan yang sama.

Testimonial-ostematrix-shaklee-ibu-hamil

Testimonial Puan Huda: Alhamdulillah, setelah seminggu lebih amalkan produk Shaklee, tidak sangka tiap-tiap hari membuang, sedangkan dulu 3-4 hari baru membuang”. Puan Huda berjaya mengatasi masalah sembelit ketika hamil yang beliau hadapi. Bayangkan 3-4 hari baru membuang, seksa…

Jenis-Kalsium-selamat-dan-berkesan-untuk-ibu-mengandung

Puan Honey pula “Saya start makan masa mengandungkan anak yang kedua. Masa mengandungkan anak pertama, alah saya memang teruk sampai muntah kuning, memang pahit sungguh. Anak yang kedua ni saya kena juga tapi tidak lama, sebab kakak saya suruh saya amalkan B-Complex, Vita C, Vitalea dan Ostematrix. Alhamdulillah kurang morning sickness, yang paling berbeza masa mengandung anak pertama dan kedua adalah masalah kebas-kebas di kaki. Memang langsung tiada“. Bestkan kesan yang puan Honey rasai 😀

Tips-elak-kaki-cramp-kejang

Puan Shida: Salam semua, saja nak share produk ostematrix, saya ni pregnant 7 bulan. Memang kerap la malam-malam cramp dekat betis dan perut yang berulang-ulang setiap hari. Baru 3 hari amalkan ostematrix 4 biji, macam tak percaya pula, malam tadi tak kena langsung, walhal hujan lebat dan cuaca sejuk sangat. Bangun pagi betapa lancarnya “usus dicuci”. Pasni tidur lena dah, tak payah bangun malam nak hilangkan cramp-cramp“. Kejang dah tiada, proses pembuangan pun lancar. Alhamdulillah puan Shida sudah boleh tidur lena.

Rawatan-sakit-belakang-ibu-hamil

Ini pula testimoni Set Mengandung iaitu Vitalea, B-Complex, Vita C, Ostematrix dan ESP. Apa kesan baik yang ibu ni dapat: 1. Berat badan terkawal 2. Muka tak kembang sangat 3. Simpul mengkarung (bengkak urat) tidak pernah lagi datang menyinggah. 4. Muka glowing…

Bagaimana Ostematrix Membantu Dalam Menyelesaikan Masalah Sakit Pinggang, Sakit Belakang, Kebas, Kejang dan Sembelit?

Perasankah persamaan keempat-empat testimoni di atas? Semua ibu-ibu ni mengamalkan Ostematrix kan? Jom kita lihat macamana Ostematrix membantu.

Ostematrix adalah mineral penting yang perlu diambil oleh semua wanita terutamanya ibu mengandung dan menyusukan. Ia terdiri daripada Kalsium, Magnesium, Boron, Vitamin D, Kuprum, Zinc dan Mangan.

Kesemua nutrisi ini penting dan perlu digabungkan sekali untuk memaksimumkan penyerapan di dalam badan. Perlu tahu bahawa kalsium sahaja tanpa magnesium, vitamin D dan lain-lain menjadikannya susah diserap di dalam badan. Takut-takut pula tertinggal di buah pinggang. So kena pilih kalsium yang benar-benar selamat untuk dimakan ya.

Bagi ibu yang tidak boleh menelan susu atau loya apabila minum susu, memang wajib la telan pil kalsium Shaklee ni untuk mengelakkan kekurangan mineral yang kak Aya sebutkan di atas.

Selain baik untuk tulang, nutrisi di atas sangat penting untuk memelihara kesihatan otot, saraf dan saluran darah.

Kekurangan mineral seperti kalsium dan magnesium mengundang berlakunya kekejangan semasa hamil. Selain itu, tekanan pada saraf juga boleh menyebabkan cramp, sakit belakang dan kebas-kebas. Sebab itu ibu mengandung perlu mengamalkan Ostematrix untuk memastikan tulang, otot, saraf dan saluran darah berfungsi sebaiknya,

Selain itu, dengan adanya magnesium di dalam Ostematrix, ia meransang lebih banyak aliran air ke dalam saluran usus sekaligus melembutkan najis. Tu sebab ibu-ibu semuanya lancar membuang tu, hihi…

Banyak sangat manfaat amalkan Ostematrix ni kan, lagi penting sebab ianya boleh mengurangkan seksaan ibu mengandung, aduh teringat pula sakitnya sembelit dan cramp kaki, huhu… So, kalau mahu try, boleh order dengan meng-klik gambar di bawah (bayaran menggunakan Debit atau Kredit Card) atau hubungi kak Aya untuk konsultasi dan tempahan.

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota Kinabalu

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

 

Tips Elak Sembelit, Luka Lambat Kering dan Meroyan Ketika Berpantang

Untunglah orang yang berpantang ada mak disisi kan, boleh lah ajak datang ke rumah dan mak uruskan kesemua keperluan semasa berpantang. Tapi, hakikatnya, ramai jak yang berpantang sorang-sorang sebab ada mak yang sudah uzur, ataupun mak ada kekangan untuk menjaga.

So, cemana mahu survive sorang-sorang dengan tubuh badan yang masih belum pulih daripada proses kehamilan dan bersalin. Suami pula bukannya dapat bercuti 40 hari untuk menjaga ibu dan baby. Mahu tidak mahu, ibu berpantang kena “paksa” diri untuk kuat walhal luka bersalin, tenaga serta emosi ibu masih belum stabil lebih-lebih lagi rutin harian pun berubah dengan kehadiran si manja.

Oleh itu, (semangat pula mau cerita ni), hehe.. So macamana mau pastikan berpantang tanpa sembelit, tanpa terpaksa melalui sakit luka yang bernanah dan bengkak, serta bagaimana mau elakkan meroyan apatah lagi berpantang sorang-sorang?

Kak Aya mau bagi tips ni, pertama sekali, kak Aya sangatlah mencadangkan agar ibu menjaga makan minum dengan mencuba 12 makanan berkhasiat yang wajib dimakan semasa berpantang ni dan kedua, untuk pastikan ibu tidak menghadapi masalah yang kak Aya sebutkan di atas, jalan terbaik adalah dengan mengamalkan makanan tambahan yang ada di dalam Set Berpantang Shaklee untuk membantu ibu sihat dengan lebih cepat.

Mengapa Kak Aya cadangkan Set Berpantang ni?

  1. Sebab ia merangkumi semua keperluan tubuh badan untuk pulih selepas melahirkan baby. Mesti mahu cepat sembuh kan? Lebih-lebih lagi badan akan rasa lebih bertenaga sampai orang cakap seperti bukan ibu berpantang, muka naik seri dan yang paling best, susu badan insyaAllah meriah. [Produk Cadangan Vitalea & ESP]
  2. Lepas bersalin samaada Pembedahan atau Normal, mesti ada luka bersalin kan? Untuk memastikan luka bersalin cepat kering dan sembuh, ia mestilah dirawat dari dalam. So, “nutrisi” yang boleh menggalakkan penyembuhan luka agar boleh cepat-cepat kering dan kurangkan bengkak sangat penting. Set ni memang membantu mengelakkan luka bernanah dan bengkak dalam tempoh yang lama. [Produk Cadangan Vitamin C & ESP]
  3. Ketakutan ibu berpantang yang paling utama adalah Sembelit. Mostly ramai sangat yang kena Buasir semasa berpantang. So dengan set ni, insyaAllah sesi pembuangan ibu berpantang akan lebih lancar tanpa rasa sakit di bahagian jahitan. [Produk Cadangan Ostematrix]
  4. Risiko baby blues atau meroyan adalah tinggi semasa berpantang. Apatah lagi kalau berpantang sorang-sorang kan? Ia sangat bahaya buat ibu apatah lagi baby. Sudah tentu ibu tidak mahu perkara kemurungan terjadi kan? So pengambilan set ini dapat berikan nutrisi secukupnya untuk mengelak rasa tertekan dan stress sepanjang berpantang.  [Produk Cadangan B-Complex]
  5. Lagi satu yang paling penting, bila berpantang sorang-sorang ni kengkadang masak pun tidak sempat sebab baby menempek ja kan? Lebih-lebih kalau ada anak dua tiga orang yang perlu dijaga, memang haru sebab sampai menggigil-gigil kelaparan (kak Aya mcm ada pengalaman jak kan? hihi), so memang sangat pentinglah ada “Makanan Segera” yang penuh nutrisi, mengenyangkan serta membekalkan tenaga berpanjangan dan memeriahkan susu ibu. [Produk Cadangan ESP, bancuh-bancuh kenyang gittew]
set-berpantang-murah-dan-berkesan

Set Berpantang Shaklee

Kak Aya bebel bestnya Set Berpantang ni macam syiok sendiri ja kan? Sebenarnya kak Aya berpantang 2 kali dengan Set ni, hihihi.. dan, meh kak Aya share pengalaman ibu-ibu yang berpantang dengan set ni, so cerita atas ni bukan kisah dongeng semata tau.

Testimonial Ibu Yang Berpantang Dengan Set Berpantang Shaklee

Testimonial 1:

berpantang-elak-buasir-cepat-sembuhkan-luka

“Mula saya ambil set berpantang iaitu Zinc, Vitalea, Vita c, B-Complex dan ESP, yang saya perasan saya lebih bertenaga tak letih berbeza dengan bersalin sebelum ni. Pastu anak kuning sikit je dan yang paling gembira cepat kurus. Dulu anak 1st & 2nd saya susah kembali ke berat ideal, tapi dengan amalkan set pantang ni cepat kurus, hehe”

“Lagi satu nak share, selalu lepas bersalin mesti sembelit. Saya mengalami sembelit yang teruk sebab dalam pantang saya amalkan ubat farmasi. Bile berenti makan ubat terus jadi sembelit teruk sampai menangis-nangis dan ambil masa yang lama dalam toilet. Jadi solution saya, saya kembali ambil Zinc dan Ostematrix. Hanya 4 hari saja saya pulih dari sengsara sembelit. Alhamdulillah dengan izin Allah saya tak mengalami mimpi ngeri lagi”

Testimonial 2:

set-berpantang-terbaik-dan-berkesan

“Salam, nak share tantang Set Pantang Shaklee. Mula-mula beli dulu macam tak percaya, ye lah, selalunya pantang mestilah kena makan jamu untuk panaskan badan dan kurus. Vitamin Shaklee ni pendapat saya macam supplement sampingan je, maksudnya untuk kita jadi lebih sihat. Tapi selepas bersalin terus makan set pantang. Alhamdulillah rahim saya kecut dalam masa 3 ke 5 hari. Lepas baby elok kuning makan Alfalfa, berpeluh-peluh sampai lenjun baju. Badan rasa panas dan kepala pun rasa ringan. ESP pula selain pekatkan susu, kulit hitam saya semasa preggy semua menggelupas macam daki, dah putih balik”

Testimonial 3:

testimonial-luka-cepat-sembuh-berpantang

“Alhamdulillah…hari ni hari ke 12 saya berpantang. Kali ke-3 operation, berpantang dengan Set Pantang Shaklee. Sangat-sangat membantu, luka cepat kering, cepat sembuh. Walaupun mula-mula sakit sikit tapi berkat amalkan dengan konsisten sekarang banyak perbezaan. Badan segar, badan tak letih, sentiasa rasa kenyang, pergi klinik pun orang tegur kenapa jalan laju sangat, tak nampak macam orang bersalin operation pun. Syukur sangat-sangat kali ni luka cepat sembuh banding anak no 1 dan no 2 dulu. Susu pun sangat meriah. Thanks Shaklee kerana membuat saya rasa segar bugar, tak letih, bertenaga sepanjang hari. Rasa rugi lambat tahu pasal Shaklee” (kan Kak Aya dah kata memang rugi lambat tahu, sebab kak Aya pon sama, hihi)

Hmm, so amacam, bestkan Set Pantang Shaklee. Kalau dah rasa effect dia nanti pasti tersenyum-senyum sepanjang tempoh berpantang tu, hihi…

Mesti tertanya-tanya berapa Harga Set Berpantang Shaklee ni kan, ok, jangan suspen, harga semua ada kat sini (ce klik) ORDER SET BERPANTANG SHAKLEETapi ini cadangan jak tau, kalau nak sesuaikan dengan Budget, bolehlah kontek kak Aya untuk konsultasi atau boleh pilih vitamins tu ikut budget ibu (klik jak link atas tu).

Macam biasa, kak Aya boleh berikan konsultation berkenaan apa saja tentang Set ini KECUALI Cara pengambilan vitamin yang paling berkesan sebab yang ni istimewa Khas buat Customer kak Aya jak tauuu.. so, pastikan dapatkan Set Berpantang Shaklee yang dijamin Selamat, Berkesan dan 100% Natural ini dari kak Aya.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Like Page kami di MyLittleMomo By AyaChalo

12 Makanan Berkhasiat Yang Wajib Dimakan Ketika Berpantang

12 Makanan Berkhasiat Yang Wajib Dimakan Ketika Berpantang

40 hari berpantang merupakan satu tempoh yang penuh cabaran yang perlu dilalui oleh ibu selepas bersalin. Pelbagai makanan dikatakan mampu mengembalikan kecergasan dan bentuk badan, mengelakkan urat kembang, menghilangkan angin  serta menyembuhkan luka-luka dalaman sekaligus memberikan kesihatan menyeluruh kepada ibu berpantang. Namun, tidak kurang juga terdapat beberapa makanan yang dikatakan panas, tajam, sejuk dan sebagainya yang mampu membuatkan ibu bentan.

Makanan yang seimbang dan bernutrisi tinggi serta pengambilan air yang mencukupi sangat penting sepanjang tempoh berpantang untuk kekal cergas.

 

Aya nak kongsikan 12 makanan yang sebaiknya diambil oleh ibu berpantang agar badan segera sembuh dan mengembalikan semula kecergasan selepas bersalin.

makanan untuk pantang selepas bersalin1

Antara makanan berkhasiat yang sebaiknya dimakan ketika berpantang adalah;-

  1. Jamu – Kebanyakan ibu-ibu berpantang mengamalkan pemakanan jamu bagi memulihkan semula tenaga dan memperbaiki bentuk badan agar kembali asal. Namun, jamu tidak sesuai dimulakan di awal waktu berpantang kerana mengandungi bahan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi yang disusukan.
  2. Rempah Ratus – Rempah ratus yang digunakan di dalam masakan dikatakan mampu mengurangkan berat badan dan memulihkan tahap kesihatan ibu.
  3. Bawang Putih – Berfungsi untuk mengembalikan tenaga yang hilang ketika bersalin, mampu membuang angin dan juga melancarkan peredaran darah di dalam tubuh.
  4. Halia Muda – Halia bagus ditambah ke dalam masakan kerana ianya boleh memecahkan angin di dalam badan, memanaskan badan dan melancarkan proses penghadaman.
  5. Kunyit – Kunyit sering dijadikan sebagai minuman kerana dikatakan mampu mengecutkan rahim dan mencuci darah.
  6. Asam Jawa – Membantu dalam mengatasi masalah membuang air besar selain menyegarkan tubuh.
  7. Sayur dan ulam-ulaman – Sayur dan ulaman membantu ibu untuk mengelakkan sembelit dan membekalkan vitamin serta mineral untuk membantu mengembalikan kecergasan ibu berpantang.
  8. Sawi – Sayur sawi dipercayai dapat membuang angin di dalam tubuh ibu.
  9. Pegaga – Daun pegaga dipercayai mampu menambahkan ingatan dan merehatkan minda. Ia dapat mengatasi masalah kemurungan dan kerap lupa selepas bersalin.
  10. Peria – Peria sangat membantu untuk mengatasi masalah sembelit. Ibu berpantang perlu menjaga pemakanan untuk mengelakkan buasir yang mudahh menyerang ketika berpantang. Peria juga dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu ibu serta melancarkan peredaran darah.
  11. Ikan tenggiri dan haruan – Pemakanan ikan tenggiri dan haruan dapat membantu menyembuhkan luka dalaman dan luaran serta membantu menegangkan kulit tubuh. Ia juga menaikkan seri wajah.
  12. Ayam dan daging – Ia merupakan sumber protein haiwan yang penting untuk memulihkan tenaga ibu selepas bersalin.

Kongsi Pengalaman Aya Berpantang

Sewaktu Aya berpantang anak pertama, Aya kurang ilmu tentang berpantang ni. Tambahan pula ibu Aya juga tidak mengamalkan tradisi pantang yang ketat. Cukup sekadar memakan makanan berkhasiat agar cepat sembuh dan cergas seperti biasa. Ketika itu, Aya kononnya nak mengamalkan jamu. Ya la, haruslah terpengaruh dengan iklan kat majalan Pa & Ma tu kan.

Tapi malangnya Aya tak dapat meneruskan pengambilan jamu dari awal kerana baby Aya jaundis. Mak Aya pun suruh stop, badan pula rasa berat sangat. Nasib baik lah ada juga kawan sekerja yang cadangkan untuk berurut, maka selepas berurut tu barulah badan terasa ringan, namun, terasa badan lambat sangat cergas. Naik stress dibuatnya dengan baby yang nak menyusu sepanjang masa, mungkin susu cair dan tak kenyang.

Pengalaman yang hampir sama Aya lalui ketika berpantang anak kedua. Kali ni pula berpantang selepas bersalin ceaserian. Tuhan saja yang tahu peritnya, time ni memang tak ready jamu or apa-apa suplemen pun, luka lambat sangat sembuh. Memang relakan jek diri terseksa gittew. 100% bergantung kepada makanan sahaja. Sehingga setahun juga barulah rasa sengal-sengal kat bekas jahitan tu hilang. Badan pula kerap penat lebih-lebih lagi menguruskan 2 budak kecil yang lahir berturutan, tahun 2008 dan 2009. Cuba bayangkan? Jam 9 malam memang dah pengsan. 😀

Namun, ketika Aya berpantang anak ketiga, Aya cuma teruskan pengambilan vitamin yang Aya makan untuk naikkan bacaan Hb sekaligus menyelesaikan masalah Anemia Aya dan cuma tambah beberapa vitamin untuk mencukupkan keperluan semasa berpantang.

Perasaan amazing tu Aya dah rasakan sejak hari pertama berpantang. Beza memang sangat berbeza. Tak nak percaya tak pa. Tapi bukan Aya seorang yang rasa macam ni. Yang bestnya lagi, dah la badan terasa sihat semacam, tiada sembelit, susu meriah, muka pun tak pucat, muka berseri-seri lepas pantang dan naik kerja pula semua orang kata kurus, hihih…

Bersambung pula sewaktu Aya berpantang anak keempat, Aya masih setia mengamalkan vitamin ini sebab Aya percaya, badan Aya ni akan segera pulih dan sembuh sepenuhnya dengan pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi selain daripada apa yang diperolehi melalui pemakanan berpantang dan penjagaan pantang seperti berurut, bertungku, mandi herba, bertangas dan berbengkung. Luar dan dalam kena jaga kan mommies?

So apa vitamin yang Aya makan ketika berpantang yang menjadikan Aya kekal bertenaga, luka cepat sembuh dan susu meriah? Aya mengamalkan Set Berpantang Shaklee.

Aya belanja 4 testimonial ibu berpantang yang mengamalkan Set Berpantang Shaklee ni ketika berpanjang dan dilanjutkan untuk menyusukan bayi pula.

Testimonial Set Berpantang Shaklee

Testimonial 1:

“Salam, nak share tentang Set Pantang Shaklee. Mula-mula beli dulu macam tak percaya, ye lah, selalunya pantang ni mesti lah kena makan jamu untuk panaskan badan dan kurus. Vitamin shaklee ni pendapat saya macam suplemen sampingan je, maksudnya untuk kita lebih sihat. Tapi selepas bersalin, terus makan set pantang, alhamdulillah rahim saya kecut dalam masa tiga hingga lima hari, selepas baby elok kuning, saya makan alfalfa. Berpeluh-peluh sampai lenjun baju, badan rasa panas dan kepala rasa ringan. ESP pula selain pekatkan susu, kulit hitam saya masa preggy semua menggelupas macam daki, dah putih balik.tips berpantang tanpa jamu

Testimonial 2:

“Salam semua. Hari ni nak kongsi pengalaman saya dengan shaklee. Mula saya ambil set berpantang: Zinc, Vitalea, Vitamin C, B-Compleks dan ESP. Yang saya perasan saya lebih bertenaga, tak letih berbeza dengan bersalin sebelum ni. Pastu anak kuning sikit je. Dan yang paling gembira sebab cepat kurus. Dulu anak 1st & 2nd susah nak kembali ke berat ideal. Tapi dengan amalkan set pantang ni cepat kurus.

Lagi satu nak share, selalu bersalin mesti sembelit. Lepas pantang saya just amik alfalfa saje. Saya mengalami sembelit yang teruk sebab dalam pantang saya amalkan ubat farmasi. Bila berenti makan terus je sembelit teruk. Sampai menangis-nangis & ambil masa di dalam toilet. Jadi solution saya, saya kembali ambil Zinc dan Ostematrix. Hanya 4 hari saja saya pulih dari sengsara sembelit. Alhamdulillah dengan izin Allah saya tidak mengalami mimpi ngeri lagi”

testimonial set berpantang shaklee cepat sembuh

Testimonial 3:

“Alhamdulillah hari ni hari ke 15 saya berpantang. Nak share testimoni menggunakan Set Berpantang, ESP dan Omega.

  1. Saya rasa bertenaga. Takde rasa letih sangat macam bersalin anak pertama.
  2. Darah nifas juga cepat kering. Arini dah sangat-sangat sikit darah nifas. Sebelum ni nak dekat sampai habis pantang baru habis. Luka pun dah baik, dah boleh jalan laju-laju.
  3. Susu macam biasa. Masih belum banyak lagi tapi cukup untuk baby. Yang penting, hari pertama tu susu dah keluar dan dah rasa bengkak.
  4. Berat badan saya lagi sikit nak kembali ke berat asal. Last timbang sebelum bersalin 63kg, sekarang tinggal 55kg. Lagi 3kg nak kembali ke berat asal. Memang sangat cepat, mana taknya tak sampai sebulan lagi dah turun berat banyak tu.

Saya tidak makan alfalfa lagi sebab baby masih tak stabil jaundicenya. Kalau dah makan alfalfa mesti lebih lancar pembuangan, ni tinggal nak touch up kat bahagian perut je lagi sikit.”

testimonial set pantang shaklee

Testimonial 4:

“Semasa dalam pantang, saya ambil set shaklee untuk berpantang. Hasilnya bila masuk kerja selepas bercuti pantang 2 bulan, ramai kawan-kawan tegur cepatnya kurus, muka nampak kecil, alhamdulillah back to normal. Sebelum pregnant 52kg, 9 bulan pregnant 59kg. Selepas 2 bulan selepas bersalin berat badan 52kg.”

cara turunkan berat badan pantas selepas bersalin dan sewaktu berpantang

Apa Manfaat Set Berpantang Shaklee ni?

Set berpantang Shaklee mempunyai manfaat serta gabungan suplemen yang terdiri daripada;-

  1. ESP – Minuman berasaskan protein soya berperisa vanilla yang bermanfaat untuk membaiki sel-sel dalaman yang luka ketika bersalin, memberikan tenaga berpanjangan, memekatkan susu ibu agar bayi cepat kenyang sekaligus kurang meragam serta mengurangkan sembelit.
  2. Vitalea – Multivitamin dan multimineral yang membekalkan nutrisi lengkap untuk mengembalikan kesihatan menyeluruh tubuh serta membantu membina darah yang hilang ketika bersalin agar ibu cepat naik seri, sihat dan cergas.
  3. B-Complex – Bermanfaat untuk memberikan perasaan tenang kepada ibu agar menghindari kemurungan, meroyan, melancarkan penghasilan susu ibu serta membantu ibu agar lebih bertenaga.
  4. Vitamin C – Meningkatkan sistem imun ibu dan bayi yang menyusu susu ibu. Ia juga berfungsi untuk menyembuhkan luka dengan lebih cepat serta membantu dalam memaksimumkan penyerapan zat besi untuk penghasilan semula darah di dalam badan.
  5. Zinc Complex – Manfaat utama zinc untuk mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran serta mengelakkan rambut gugur dengan banyaknya selepas bersalin.

set berpantang shaklee untuk ibu berpantang selepas bersalin ceaserian

Harga Set Berpantang Shaklee:

1. Vitalea: RM94.08 / 120 biji
2. B-Complex: RM56.98 / 120 biji
3. Vitamin C: RM98.05 / 180 biji
4. ESP: RM159.00 / 850g
Jumlah: RM408.11

Set lengkap ni berjumlah RM408.11 tidak termasuk kos penghantaran. Penggunaannya sehingga 2-4 bulan dan masih boleh digunakan walaupun dah habis berpantang. Kalau nak dapat harga lebih murah, ibu boleh pertimbangkan untuk join ahli Shaklee.

Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat consultation seumur hidup daripada saya. Berganda-ganda jimat!

Jika anda sedang sarat mengandung atau menunggu hari dan sedang mencari-cari Set Berpantang yang boleh sembuhkan luka dengan cepat, bertenaga, susu ibu meriah dan nak kembalikan berat badan dengan pantas, sudah tiba masanya untuk menghubungi Aya di 013-8633224. Jangan pula dah bersalin nanti dan dah tak larat ataupun sembelit dan buasir baru nak cari tau. Takut menyesal pula.

Aya akan bantu ibu dan guide tentang cara pemakanan berkesan seperti mana yang Aya amalkan ketika berpantang. Rahsia pemakanan ni eksklusif hanya kepada pelanggan Aya.

Jumpa lagi di entry akan datang!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

7 Petua Mengatasi Rambut Gugur Teruk Selepas Bersalin

Keguguran rambut selepas bersalin adalah perkara normal, namun ia amat menggusarkan. Bagi wanita biasa, keguguran rambut sehari adalah dalam lingkungan 50 hingga 100 helai. Namun, semasa mengandung, pertambahan hormon estrogen akan menyebabkan rambut tumbuh dengan lebih banyak, menjadi tebal dan lebih sihat berbanding biasa.

Selepas bersalin, paras hormon estrogen akan turun mendadak ke paras normal. Penurunan hormon estrogen ini mengambil masa 2 hingga 3 bulan atau ada yang mencapai sehingga 9 bulan lamanya bergantung kepada badan ibu. Jadi, di sepanjang tempoh penurunan ini, ibu akan mengalami keguguran rambut yang amat teruk.

petua atasi rambut gugur selepas bersalin

Sekarang Aya sendiri sedang mengalami masalah ini, ngeri tengok water trap setiap kali lepas mandi. Banyaknya rambut walhal baby Rara sudah hampir menjejak usia 5 bulan. T_T

Selepas tempoh tersebut, proses keguguran rambut akan kembali seperti asal. Pertumbuhan serta keadaan rambut juga akan kembali normal seperti sebelum hamil. Walau bagaimanapun, ibu usah risau, situasi ini tidak akan mempengaruhi pengeluaran susu ibu.

Tentu ibu tertanya-tanya, adakah cara untuk mengatasi masalah ni kan? atau sekurang-kurangnya dapat mengurangkan keguguran rambut, silap langkah boleh botak pula. Jom kita baca petua yang Aya kongsikat di bawah. 😀

vitamin atasi masalah keguguran rambut selepas bersalin

Memang sedihkan bila nampak rambut banyak ni setiap kali lepas mandi? T_T

Cara mengatasi rambut gugur selepas bersalin

  1. Potong rambut menjadi pendek. Rambut yang pendek dapat mengurangkan keguguran rambut serta mudah diurus.
  2. Gunakan sikat rambut yang lembut dan bergigi jarang. Kemudian sikat rambut dengan lemah lembut untuk mengelakkan sikat menarik rambut dengan lebih banyak.
  3. Elakkan menyikat rambut ketika rambut basah kerana ia akan menyebabkan rambut mudah tercabut.
  4. Elakkan mewarnakan rambut, mengeriting, merawat rambut atau meletakkan pelembut rambut sehingga rambut kembali normal.
  5. Tingkatkan pengambilan makanan atau vitamin tambahan yang tinggi protein, zink dan zat besi kerana vitamin ini membantu dalam pembentukan rambut dan kulit kepala yang sihat.
  6. Amalkan pengambilan multivitamin untuk memastikan nutrien sampai ke bahagian rambut.
  7. Minum air yang mencukupi untuk melembapkan kulit kepala dan mengelakkan kelemumur.

Sekiranya masalah ibu bertambah teruk, silalah berjumpa doktor dengan segera. Usah tunggu sehingga botak pula ya. Diharap sedikit petua ini boleh membantu ibu menghadapi krisis rambut gugur selepas bersalin. Bertabahlah ibu, ia pasti akan berakhir jua.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

6 Persoalan Glamour Tentang Perancang Keluarga Selepas Bersalin

Seringkali selepas bersalin, pada pertemuan pertama dengan Pakar Sakit Puan atau Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, ibu akan dimaklumkan tentang kepentingan dan kaedah Perancang Keluarga yang ada disediakan. Nampak macam penting sangat mengambil perancang keluarga ni kan?

Perancang keluarga bertujuan untuk merancang bilangan anak, menjarakkan kehamilan dan menentukan masa kehamilan yang sesuai.

Kebaikan perancang keluarga

Thanks Google!

Ketika bersalin anak pertama tahun 2008, saya mengambil kaedah perancang keluarga yang nurse cadangkan iaitu melalui suntikan. Saya dah lupa bagaimana kesannya, tapi seingat saya, apabila saya stop, terus melekat anak kedua. Hihihi.. since tu sehinggalah anak keempat sekarang ni saya merancang secara semulajadi sahaja. (nak juga cerita, haha) >.<

Persoalan #1 – Apa Faedah Merancang Keluarga ni?

  1. Membantu ibu untuk bersedia dari segi mental, sosial dan kesihatan untuk hamil semula.
  2. Memberi peluang kepada suami untuk bersedia dan mampu menyediakan kemudahan asas keluarga mengikut kemampuan dalam semua segi.
  3. Memberi peluang kepada anak untuk mendapat kasih sayang, perhatian serta penjagaan secukupnya dan proses pemakanan yang sihat melalui susu ibu telah lengkap.
  4. Untuk hamil dengan jarak kehamilan yang sesuai iaitu sekurang-kurangnya 2 tahun selepas anak terakhir lahir.
  5. Untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

Persoalan #2 – Apa Kaedah Yang Boleh Digunakan Sebagai Perancang Keluarga?

Terdapat beberapa Kaedah Merancang Keluarga yang terbukti berkesan secara saintifik, namun, kalau terrrlepas, itu sudah tentu rezeki daripada Allah 🙂

Antara Kaedah Perancang Keluarga adalah;-

  1. Pil
  2. Suntikan
  3. Implan
  4. Alat Dalam Rahim – IUCD
  5. Kondom, Topi Servik, Diafram
  6. Kaedah Pemandulan Kekal bagi wanita (Ikatan pada Tiub Fallopian) dan bagi lelaki (Pembedahan Salur Air Mani)
kaedah merancang dengan implanon

Kaedah Implan. Satu tiub hormon berukuran lebih kurang sebatang macis akan dimasukkan ke dalam lengan.

Kaedah lain yang boleh digunakan adalah Kaedah Semulajadi yang mana merupakan cara merancang kehamilan tanpa ubat.

Kaedah ini boleh dipilih, namun ianya kurang berkesan berbanding kaedah di atas. Kaedahnya adalah;-

  1. Kaedah Tanpa Haid Semasa Penyusuan Bayi
  2. Kaedah Cairan dan Lendiran faraj
  3. Kaedah Masa Subur
pil perancang keluarga

Kaedah Perancang Keluarga menggunakan pil. Ia boleh dibeli di Farmasi.

Persoalan #3 – Dimana Ia Boleh Diperolehi?

Kebanyakan kaedah ini boleh diperolehi di;-

  • Klinik atau Hospital Kerajaan
  • Klinik atau Hospital Swasta
  • Klinik LPPKN (Perkhidmatan dan Harga sila rujuk website LPPKN ni ya)
  • Klinik Persatuan Perancang Keluarga

Bagi kaedah tertentu seperti Pil dan Kondom, ianya boleh diperolehi daripada Farmasi atau Kedai Serbaneka.

Persoalan #4 – Bilakah Ia Boleh Dimulakan Selepas Bersalin?

Tiada masa yang tetap tentang bila Perancang Keluarga perlu dimulakan. Ia bergantung kepada kaedah apa yang dipilih. Perbincangan dengan Doktor atau Nurse Klinik Kesihatan adalah amat digalakkan. Selain itu, ibu mengandung juga boleh berbincang mengenai kaedah perancang keluarga ini semasa lawatan pemeriksaan sebelum bersalin.

Persoalan #5 – Selepas Bersalin, Perlukan Menunggu Datang Haid Untuk Memulakan Kaedah Perancang Keluarga?

Tidak perlu mommies, kerana kebanyakan kaedah merancang boleh dimulakan seawal 6 minggu selepas bersalin bergantung kepada kaedah yang dipilih dan keadaan ibu pada ketika itu.

Persoalan #6 – Bagaimana Hendak Memilih Kaedah Yang Sesuai?

Pemilihan kaedah yang sesuai bergantung kepada individu. Ibu perlu mengkaji apa pilihan yang ada dan mengambilkira faktor umur, masalah perubatan, penyusuan susu ibu, pengambilan ubat-ubatan serta lain-lain faktor.

Diharap info ringkas ini dapat menjawab persoalan mommies tentang perancang keluarga yang dapat menghasilkan memastikan mommies bersedia untuk menerima orang baru secara mental, fizikal dan sosial.

Nasihat saya, dapatkan pandangan Doktor atau Nurse anda tentang kaedah yang paling sesuai untuk anda, dan pastikan anda merancang untuk jarakkan kehamilan terutama ibu yang baru bersalin anak pertama. Jangan jadi macam saya pula, baby baru berusia 8 bulan dan mengandung adik. Kesian tau anak 1st kurang kasih sayang. 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

7 Tanda Bakal Hadapi Masalah Berbahaya Selepas Bersalin

Ketika mengandung, tentu tidak sabar-sabar hendak bersalin kan? Nak berjumpa dengan baby yang dikandungkan selama 9 bulan, pasti comel dan berbau wangi. Ia merupakan saat bahagia suami dan isteri. Namun, selepas bersalin sama ada bersalin normal ataupun melalui pembedahan, ibu terdedah kepada risiko yang tinggi terhadap beberapa masalah yang berbahaya, yang boleh meragut nyawa.

Oleh itu, jika ibu mengalami masalah tersebut, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan bantuan dan rawatan. Jangan pandang remeh tau mommies.

Tanda masalah selepas bersalin

7 masalah di bawah meningkatkan risiko berbahaya kepada ibu selepas bersalin dan ibu perlu mendapatkan bantuan segera.

#1 : Sakit di bahagian betis

Sakit di kawasan ini seringkali disebabkan oleh darah beku yang tersumbat di saluran darah. Darah beku ini boleh bergerak ke saluran darah di paru-pru yang boleh menyebabkan sesak nafas dan kematian. Kadangkala ibu boleh nampak tanda merah dan bengkak di sekitar betis.

#2 : Sakit Dada

Kadang kala ibu akan mengalami sakit di bahagian dada. Ini mungkin berpunca daripada ketegangan otot semasa proses meneran. Jika ibu mengalami sesak nafas, kesakitan atau batuk berdarah, itu mungkin penunjuk lain. Silalah ke hospital dengan sedera.

#3 : Tumpah Darah

Tumpah darah disebabkan oleh rahim yang tidak menguncup dengan sempurna atau terdapat cebisan uri tertinggal di dalam rahim ibu. Keadaan ini akan menyebabkan kehilangan darah yang banyak dan memerlukan rawatan segera di hospital.

Ibu yang kerap hamil merupakan ibu yang mempunyai risiko tinggi mengalami masalah ini. Antara tanda ibu mengalami tumpah darah adalah apabila pening kepala, denyutan jantung yang pantas, seram sejuk dan mungkin berpeluh serta pitam.

#4 : Sakit Kepala Yang Teruk

Ini kemungkinan kesan suntikan epidural ataupun bius spinal. Ibu dinasihatkan berjumpa dengan doktor dengan kadar segera.

Masalah yang ni saya sendiri mengalaminya semasa saya bersalin anak kedua melalui caesarian. Saya memang mengalami masalah sakit kepala yang teruk selepas hari ke 6 bersalin. Time tu tidak tahu pun kesan daripada bius spinal, ketika sakit menyerang saya kurangkan kesakitan dengan baring. Nasib baik tiada perkara buruk berlaku. Tapi memang sakit kepala kaw-kaw juga la.

#5 : Jangkitan Kuman Di Perineum (Kemaluan)

Jangkitan kuman di perineum akan menyebabkan luka episiotomy lambat sembuh. Apabila keadaan ini berlaku, kuman boleh merebak ke bahagian pundi kencing dan menyebabkan kesakitan ketika membuang air kencing dan jika lebih teruk, kuman boleh merebak melalui darah.

Sangat penting untuk menjaga kebersihan di bahagian ini dan sentiasa pastikan ianya kering. Ibu juga perlu meningkatkan kesihatan diri agar serangan kuman boleh dielakkan. Ini boleh dicapai melalui pemakanan yang seimbang dengan nutrisi yang lengkap.

#6 : Demam Yang Tinggi Secara Tiba-Tiba

Selepas bersalin, ibu boleh mendapat demam yang teruk dalam jangka masa yang singkat jika tidak dirawat dengan segera disebabkan jangkitan di bahagian luka perineum atau luka pembedahan di perut. Pastikan kedua-dua luka ini mendapat penjagaan sebaiknya.

tanda-tanda meroyan selepas bersalin

Dapatkan bantuan keluarga dan kaunseling jika ibu mengalami kemurungan

#7 : Meroyan

Meroyan dialami oleh sesetengah ibu selepas bersalin kerana perubahan drastik pada keadaan emosi dan mental ibu serta perubahan hormon. Ibu yang mengalami simptom meroyan berisiko untuk mencederakan diri sendiri dan bayi dan ini turut memberi kesan kepada proses penyusuan susu ibu.

Diharap perkongsian ini dapat membantu ibu-ibu untuk  mendapat “alarm” awal tentang masalah yang boleh berlaku selepas bersalin. Maklumkan suami anda tentang petanda ini agar mereka tahu langkah yang boleh dibuat untuk menyelamatkan anda. Take care mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-863 3224
ID 889835
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar