Berbaloikah Berhenti Kerja Untuk Fokus Berniaga Shaklee?

Wah, kerlas tajuk entry kak Aya hari ni. Hari ni kita sempoi-sempoi jak la ya memandangkan sebenarnya kak Aya tengah packing baju ni, esok mau balik raya, hihi… tapi boleh lah menyelit update blog ni kan.

Cerita pasal packing-packing ni, rindu pula dengan trip melancong Shaklee yang super-duper-best-gilak tu. Sejak terjebak dengan bisnes ni sejak Oktober 2012, memang tersangatlah banyak perubahan dalam hidup kak Aya.

Dari sekadar ikhtiar untuk mengatasi masalah anemia sebulan sebelum bersalin,  sehinggalah naik ke rank tertinggi Shaklee dalam masa 11 bulan dan mengambil keputusan untuk berhenti kerja sebagai pensyarah di institusi pengajian awam, sekarang, alhamdulillah satu persatu impian kak Aya tercapai dan banyak pengalaman hidup yang tidak mungkin kak Aya lupakan termasuklah berpeluang berjumpa dengan Angkasawan Twins NASA yang glemer ittew Mark & Scott Kelly. Serius rasa bagaikan mimpi!

So, kak sajikan gambar-gambar kenangan (sikit jak ni), sebagai “cerita” perjalanan Shaklee kak Aya yang baru setahun jagung ni.

perniagaan-untuk-surirumah-shaklee

BIG WHY kak Aya. Anak-anak 😀

Rutin, beli stock di Kota Kinabalu Shaklee Branch, COD, pos, coaching, mentoring, bebeling my team #PolluxBiz #PolluxFamily, haha… Itu semua kerja seorang pengedar shaklee dan leader shaklee.

stokis-shaklee-kota-kinabalu-sabah

Walaupun bisnes kali hampir 85% secara online (class, webinar,  mentoring, coaching etc) tapi kelas offline pun best juga. Dapat laga-laga pipi dengan anak cucu Shaklee <3

ejen-shaklee-sabah-ready-stock-vivix

Ini pun sesi laga-laga pipi dengan my team #PolluxFamily. Dinner tahunan yang kami buat since tahun 2013. Even ni kami namakan PAG – Pollux Appreciation Gala. Tahun ni kitorang buat PAG RAYA, weee….

ejen-shaklee-sabah-kota-kinabalu

Kenangan Master Celebration pada tahun 2014. Acah-acah sanding kali kedua katanya. All sponsored by Shaklee. Dulu kawin pun buat di Kampung jak, haha…

sabah-kota-kinabalu-shaklee-leader

Wakil Shaklee Malaysia ke Global Conference Shaklee Orlando USA 2016. Bangga kak nama bergema satu convention hall, lagi bangga sebab pegang jalur gemilang, hihi…

shaklee-mark-scott-kelly-nasa

Abaikan muka terlebih excited kak tu. Haha… Yeay dapat bergambar dengan Astronaut Celebrity NASA, Mark & Scott Kelly, diorang ni kembar. Best gila dengar sendiri pengalaman beliau sejak kecik sehinggalah menjadi angkasawan, sungguh menginspirasikan.

saintis-shaklee-dr-bruce-daggy

Ini pula Saintis Shaklee iaitu Dr. Bruce Daggy. Beliau ni umpama ketua saintis lah. Bestkan dapat we-fie 😀

pengedar-shaklee-tawau-roger-barnett

Ini pula CEO Shaklee Mr. Roger Barnett, Billionaire ni. Gambar ni kat Orlando sewaktu menghadiri Global Conference tahun 2016.

Ini pula gambar kenangan dengan Presiden Shaklee Malaysia yang baru iaitu Madam Helen Lam. Kak Aya pernah “dating” dengan beliau di Cafe berdekatan dengan Shaklee KK Branch, best sangat bercerita dengan dia, aura positive kuat, rasa debar ja dada, meresappp.. haha.. next time try borak-borak dengan beliau, memang best!

master-shaklee-aya-chalo

Walaupun kak Aya bekas pensyarah, tapi kak Aya segan tau bercakap di pentas di hadapan ribuan orang. Tapi, di Shaklee, beberapa kali kak Aya dijemput sebagai Speaker jemputan dan yang paling mendebarkan sekali pada tahun 2015 ketika dijemput sebagai Speaker National Conference Shaklee, fuhhhhhhhhhhhh… debar weh. Tapi memang satu pengalaman yang tidak mungkin kak Aya lupakan sampai bila-bila. Ingat senang mau dijemput sebagai Speaker, hehe…

ejen-shaklee-aktif-di-sabah

Gambar kenangan bersama Leader-leader Pollux Family kak Aya sewantu Business Leader National Conference awal tahun 2017 ni. Blue wave gittew…

ejen-shaklee-indah-permai

Rindunya trip percuma Shaklee ni. Ini trip terkini iaitu bulan Mei 2017. Yang bestnya bisnes Shaklee, kita bukan saja boleh bawa suami, tapi kita boleh bawa anak dan ibu bapa sekali. Kejayaan dikongsikan dengan orang tersayang lebih seronokkan?

pelan-perniagaan-shaklee-melancong-percuma

Ini Disneyland ketiga kak Aya yang disponsor oleh Shaklee. Berbaloi usaha bila kena rewards boleh bergembira main macam kanak-kanak, hihi…

ejen-shaklee-vivix-kota-kinabalu-sabah

Posing di dalam Colosseum Rome. Ini trip percuma Shaklee tahun 2015 ke Italy. Rinduuuuuuuu….

Ok lah, cukup la kan, kalau ikut hati kak Aya mau ja tempek gambar bebanyak, tapi next time pula la kak Aya share, hihi… kena sambung packing semula ni. Besok mau balik raya, weee…

Oh ya, menjawab persoalan berbaloi ka tidak kak Aya resign kerja dan fokus berniaga Shaklee di atas tu, semestinya kak kata sangat berbaloi. Cuma, kita kena pastikan untuk sentiasa fokus, kerja keras, jangan lalai, bantu downline untuk sama-sama berjaya dan kita kena yakin, rezeki Allah itu luas, kita boleh jana pendapatan melalui pelbagai cara, dan kak Aya pilih Shaklee.

So, kalau cik kak berminat mahu tahu dengan lebih lanjut tentang perniagaan Shaklee, jangan segan untuk kontek kak Aya tau. Klik ja ini untuk direct wasap 013.863.3224. Jumpa lagi!

Luv,
Kak Aya Chalo
Syioknya kerja dari rumah

Makanan Halal Mesti Cuba Jika Melancong Ke Hong Kong

Makan adalah satu elemen penting dalam travel. Betulkah tidak? Kalau travel, kenalah mencuba makanan local kan? Dalam beberapa negara yang kak Aya sudah jejaki, negara yang paling kak gemari adalah negara yang mempunyai banyak makanan sedap (di tekak kak Aya lah) antaranya Seoul Korea, Jakarta Bandung, Indonesia dan Bangkok, Thailand.

Kali ni kak Aya mahu share 3 restoren makanan halal mesti dicuba jika melancong ke Hong Kong. Bukan makanan arab tau, tapi makanan local chinese muslim Hong Kong. Rasanya ramai dah pergi tempat ni tapi kak Aya pun mau juga share pengalaman uolls.

Makanan di Hong Kong ni sangat mahal. Jadi, kak Aya ingatkan supaya sediakanlah budget lebih-lebih sikit untuk makan. Macam kak, kitorang hanya makan di luar untuk lunch sahaja. Selebihnya lagi best masak di apartment Airbnb. Jimat gittew kan?

makanan-halal-hong-kong-itik-dim-sum-lamb-ghoulash

Kenangan di SkyTerrance Victoria Peak. Inilah 1st trip satu family siap bawa mak dan adik. All sponsored by orang kaya-kaya kak Aya. Haha… (gurau bah) Alhamdulillah ada rezeki lebih, kenalah bahagiakan orang tersayang kan 😀

3 Restoren Halal Mesti Cuba Jika Melancong ke Hong Kong

  1. Wai Kee Duck Rice Halal Restaurant

Sebenarnya restoran ni tidak di dalam list lunch kak Aya pun, tapi sudah rezeki dapat try Itik yang sedap. Memula kak Aya plan untuk makan dim sum di Canteen Masjid Ammar & Osman Ramju tapi wrong timing kerana datang ketika waktu rehat. Kebetulan uncle empunya kantin pun on the way balik, so dia offer untuk bawa dan tunjukkan jalan ke gerai Wai Kee ni.

harga-makanan-halal-di-hong-kong

Menu di Wai Kee Duck Rice Restaurant. Wajib try menu Roast Duck tau. Sedap gilak.

Menurut uncle kantin dim sum (lupa pula tanya nama pakcik, huhu), Wai Kee Restaurant ni adalah restoren halal yang wujud sejak berbelas tahun, tidak silap sudah 17 tahun. Makanan yang famous di sini adalah Roast Duck.

Memandangkan kami lapar gila selepas turun dari Victoria Peak, kak pun order sajalah Half Roast Duck dan Curry Beef. Rasanya? Sangat sedap! Ya ampun, tidak sangka licin anak-anak kak makan itik tu. Walhal first time tu, kaa diorang ingatkan ayam. Syukurlah semua spesis piranha macam maknya. Kikiki… Beef Curry tu pula memang lain dari kari daging yang selalu kak Aya makan tu. Semua orang makan licin, nasib mangkuk tidak ditelan sekali, haha…

tempat-makan-halal-di-hong-kong

Alhamdulilah, akhirnya jumpa makanan halal setelah frust Canteen Masjid Ammar tutup, hihi.. rezeki anak-anak makan itik hari ni.

Sebenarnya kak hampir lupa bila terakhir makan itik, tapi masyaAllah sedap gila itik goreng di sini, teringat-ingat sampai sekarang atau mungkin sebab kami dah kebuluran. Haha… dan jumlah makanan di sini cuma HKD 273 (RM150) untuk 4 dewasa dan 4 kanak-kanak riang.

wai-kee-halal-duck-rice-hong-kong

Inilah Roast Duck dan Beef Curry. Maafkan gambar comot mungkin sebab dah hilang akal kerana kelaparan. Haha… (Nasib ingat amik gambar, lol)

Lokasi Wai Kee Duck Rice: 21, Bowrington Rd, Wan Chai, Hong Kong.
Waktu Operasi: 11.00 pagi – 7.00 petang

Kak tambah sikit, lokasi Wai Kee Duck Rice ni di dalam bangunan pasar kering area Bowrington Road. Di bawah bangunan pasar banyak gerai-gerai macam pasar malam. Refer gambar agar untuk info tambahan lokasi. Hihi… Untuk ke sini cuma perlu berjalan kaki selama lebih kurang 10-15 minit daripada Masjid Ammar & Osman Ramju tadi.

wai-kee-location-halal-food-in-hong-kong

Kena masuk lorong-lorong di area Bowrington Road tu dan bangunan sebelah kanan tu adalah Pasar Kering. Boleh nampak signage atas tu “Cooked Food Centre”. Tabah betul uncle dim sum hantar sampai depan kedai, siap bagitau dengan tokey itik.

lokasi-wai-kee-roasted-duck

Naik kat tingkat 1. Tapi kalau suda sampai kat sini, insyaAllah senang ja jumpa. Tanya ja Wai Kee Halal Roast Duck Rice, confirm pakcik makcik dalam ni tau.

owner-wai-kee-duck-rice-hong-kong

Bergambar dengan owner Wai Kee Restaurant. Apasal muka “makcik” sangat tu, hahahhaa… ni muka penat dan kekenyangan selepas kelaparan. hihi…

  1. Halal Dim Sum at Canteen Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre

Kali kedua datang ke sini (dengan strategi yang betul, bangun awal, gerak awal) akhirnya kak dan family dapat juga merasa dim sum halal yang famous itu. Kenapa famous? Sebab uncle dim sum tu kata sejak masuk rancangan Halal Oriental, tidak putus-putus customer dari Malaysia, Indonesia dan Brunei datang. Alhamdulillah uncle, itu namanya rezeki. Dan sebenarnya sangat memudahkan pelancong muslim untuk merasa sendiri makanan tempatan Hong Kong.

Makanan-halal-di-hong-kong-dim-sum-masjid-ammar

Dim Sum ini dijual di Canteen Masjid Ammar. Ada 30 jenis Dim Sum yang boleh dicuba, di sini juga menyediakan lauk pauk sama seperti restoran lain. Berapa kak Aya bayar untuk makanan ni? Kak lupa, hihi… tapi yang bestnya kak Aya suka tengok Dim Sum tu, memang comel sangat.

dim-sum-halal-di-hong-kong-masjid-ammar

Ikut nafsu mau jak amik bebanyak ni, haha.. nasib baik la waras sikit sebab masa ni belum kebulur sikit, hihi..

Harga dimsum di Masjid Ammar ni. Mahal ka murah? double dari Malaysia untuk satu bekas tu. Tu sebab untuk budget makanan sila estimate double ok?

 

menu-dimsum-halal-masjid-ammar-hong-kong

Selain Dim Sum, Canteen Islamic Centre HK juga ada menu nasi, mee dan lauk pauk.

Kiosk Dim Sum di Canteen Masjid Ammar. Just tulis nombor dim sum macam dalam menu dan berikan ke makcik ni. Banyak sangat pilihan, best gila

manfaat-vivix-shaklee

Haippp, apa dia buat di sini ni? Dia pun ikut ke Hong Kong? betul-betul la Vivix bertuah, haha…

Lokasi Dim Sum Masjid Ammar: 5th Floor, Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 40 Oi Kwan Road, Wan Chai, Hong Kong.
Waktu Operasi: 10 pagi – 3 petang, pastu tutup jam 6 petang buka balik

Cara untuk sampai ke sini? Kak Aya google maps jak, hahahahah.. Alhamdulillah sampai nda sesat pun, kitorang anak beranak jalan kaki dari Causeway Bay Station. Tabah kan?

Lagi satu tips, kalau berniat mahu naik teksi, pastikan screenshot alamat atas tu dan tunjukkan kepada pemandu teksi. Pemandu teksi di sini tidak speaking sangat.

  1. Ma’s Restaurant

Penutup tirai untuk trip family kali ni kak Aya ajak family makan di sini. Kenapa kak Aya pilih restoren ni? Sebab satu dekat dengan airbnb kami berhampir Prince Edward Station. Jalan kaki ja sampai (suka betul jalan kaki kan?) hihi… salah satu menu wajib yang mesti dicuba adalah Lamb Gaulash. Kak Aya ingatkan Lamb Gaulash ni sejenis puff yang berintikan Lamb macam di Malaysia ni, rupa-rupanya dia adalah sejenis dim sum diluarnya pastry dalamnya ada lamb berkuah. Susah mau explain, tengok gambar la ya.

ma's-restaurant-halal-di-hong-kong

Restoren ketiga wajib try. Sepanjang kak Aya makan di kedai ni, memang full house tau. 😀

menu-makanan-ma's-restaurant-halal-hong-kong

Menu dan harga Dim Sum dan makanan di Ma’s Restaurant. Wajib try Lamb Goulash dan Lamb Roll.

makanan-sedap-di-hong-kong

Kalau malas nak fikir, pilih ja pakej ni.

Untuk lunch terakhir ni kak Aya memang tidak pandang harga dah, main order ja ni lagipun ada refund octopus card dalam HKD 600, so, boleh la makan sakan kan? hihi

So kami pun decide untuk ambil Set of 6 berharga HKD855, muahahhaa, pastu tambah lagi beberapa menu tiada dalam ni.. inilah makanan paling mahal kak Aya pernah order. Tidak apalah, kononnya mau bagi kenangan buat mak khennn, Hihi…

Lokasi Ma’s Restaurant Hong Kong: 21-25 Cheung Sha Wan Road, Hong Kong.
Waktu Operasi: 11.30 pagi – 11.00 malam

Lamb-Gaulash-must-try-food-hong-kong

Lamb Gaulash yang glemer tu. Kak Aya sudah try! Not bad. Unik dan sedap.

Lamb-Gaulash-ma's-restaurant-hong-kong

Uniknya sejenis dim sum ini. Nampak basah kan? sedappppp…

tips-melancong-bersama-anak-di-hong-kong

Fuhh, penuh meja. Sesuai la dengan harga, huhu… Bismillahh.. jemput makan 😀

ma's-restaurant-halal-oreintel-hong-kong

Sempat lagi diorang ni posing sementara tunggu van datang ambil dan hantar ke airport. Yeay, kami sudah kenyang!

Alhamdullah, selesai makan kami terus bergerak ke airport. Jam 7.30 malam lebih kurang macam tu flight balik ke Kota Kinabalu Sabah. Pengalaman best berholiday dengan anak-anak, mak dan adik. Dah tu jalan sendiri tanpa travel agent. Best tauu.. suka hati ko mau buat apa tanpa terikat masa ikut jadual guide, hihi.. InsyaAllah tahun depan kita ke Perth pula.

Buat kamu yang baca entry ni, bila lagi mau ke Hong Kong? Hehe…

Luv,
Kak Aya Chalo
Travel-Preneur 

 

Shaklee Business Leaders National Conference 2017, Built To Last

Agak terlewat kak Aya share aktiviti dua minggu lepas. Ni semua gara-gara terlebih makan pulut mangga di Bangkok (juga 2 minggu lepas), hihi…

17 Februari lepas, kak Aya fly dari Kota Kinabalu ke KL untuk menghadiri Shaklee  Business Leaders Conference 2017. Kak bukan turun seorang, tapi dengan berbelas-belas Leader #PolluxFamily dari Borneo. Aumm gittew.

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Touchdown KLIA, naik Grab ke hotel dengan my leaders.

Ini merupakan 1st time Shaklee anjurkan BLNC sejak wujud di Malaysia 25 tahun lepas, bertuah la kan terjebak sama. Jadi hanya Leader Shaklee yang layak ja dijemput hadir untuk menghadiri BLNC yang best gila sebab makan free dan banyak free gift juga, kihkih…

Shaklee Leaders National Conference 2017

Tu dia, semua leader-leader hebat Shaklee Malaysia. Aumm!

Banyak perkara yang super-best sepanjang berlangsungnya conference ni antaranya:

  • Bertemu dan mendengar amanat CEO Shaklee Corporation Mr. Roger Barnett, yang terbang jauh dari US semata-mata untuk bertemu dengan Malaysian Shaklee Leaders. Banyak yang beliau kongsikan. Antaranya tentang Forum Ekonomi Dunia dan bertemu dengan Menteri Kesihatan Malaysia yang mempunyai matlamat mencegah lebih baik dari mengubati. Cerah peluang berniaga Shaklee di Malaysia ya. Hihi…
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

CEO Mr. Roger Barnett yang turut hadir bersama-sama BLNC pertama ni.

  • Roundtable forum tentang kepentingan suplemen. Speakernya terdiri daripada Saintis Shaklee, Dr. Bruce Daggy (terbang khas dari US, Doktor selebriti Dato Dr. Rajbans Singh dan Dietition (lupa pula nama). Best forum ni sebab Dr. Rajbans sebagai doktor sendiri mengakui beliau tidaklah pakar dalam bidang Nutrisi berbanding drugs. See? So bukan mau kata jangan percaya kata doktor kalau bercakap tentang suplemen, tapi berjumpalah dengan Nutritionist.
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Do Suplement Works? Eh offcos. Sekarang suplemen sudah jadi keperluan tau, bukan lagi hobby. Banyak faktor seperti makanan tidak sihat, lifestyle, pencemaran, kekurangan nutrisi pada makanan dan banyak lagi

  • Pengumuman tentang Incentive Trip untuk FY2018. Wohoo… no more melancong dalam negeri, tapi dua-duanya ke Oversea. Bole la kumpul koleksi stamp imiggration. Ahaks.. Kita ada trip to Bangkok dan Mediterranean Cruise ~ singgah 3 negara, Italy, Spain & France, 7 bandar. Aummm… #KakAyaHappy

Presiden Shaklee Malaysia Madam Helen Lam mengumumkan Incentive Trip FY2018. Perghhh… kak Aya mesti tidur dalam cruise tu 7 malam. Hihi…

  • Lagi, Bahagian Marketing present the New Starter Kit untuk keahlian baru mulai April 2017. Gila gojess Starter Kit baru ni. Info pula tip top.. confirm kalau bawa time meeting orang nda lari, hihihi… ya la, bawa briefcase ni kan tipical MLM, orang takut weh 😂
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

The new Starter Kit Shaklee. Bila belek satu-satu memang superb lah. Lepas ni semua yang join ahli bole terus mengorak langkah hanya dengan refer kit ni jak. Terbaiklah Shaklee!

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Pabila puan Presiden menggayakan Starter Kit Baru. Comel jak. Hihi

  • Selain Starter Kit baru, Shaklee juga mengumumkan beberapa produk dan sales aid baru yang lebih mengujakan dan sangat menarik. Serius, besttt…tapi biarlah rahsia. Yang satu ni ja kak Aya share sebab nda sabar suda iaitu Shaklee Baby 😍😍. Memandangkan kak Aya sudah decide tuk tutup kilang, maka, kak Aya putuskan sabun ni nanti baby besar yang pakai, hahaha…
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Bak pesanan Ee Ling ~ Suka takkk??? Offcos kak Aya sukaaa 😂😂

  • Haaa… hampir terlupa. Yang lagi best sebenarnya time BLNC ni leader-leader yang layak ke Jepun (Incentive Trip Cycle ni), dijemput untuk fitting Yukata. Yukata ni ala2 kimono tapi simple sket la, kengkonon sebagai kenang-kenangan untuk trip Jepun Mei ni. Kak Aya, Masta Sam dan Awal insyaAllah pegi trip kali ni. Jadi sesiap ukur Yukata dulu la. Hikhik..
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Yukata Fitting untuk Qualifier Jepun 2017 😍

Overall itu ja la yang menarik dengan #BLNC2017 ni. Berkumpul dengan Leaders saya, bertemu dengan geng-geng sidelines, serap-serap aura, makan-makan, dapat free gift dan dapat tips best dari CEO Shaklee.

Lepas ni, memang sangat jelaslah halatuju Shaklee Malaysia. Support company tu pentingkan untuk pastikan organisasi kita tahan lama? Tu sebab wajib join event Shaklee gittew.

Ok jom layan gambar pula.

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Barisan #PolluxLeader yang berikan 200% komitmen dengan empayar Shaklee masing-masing. Kami terbang dari Borneo ok?

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Makan percuma memang best, hihi…

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Kengkonon mau bagitau yang kami biz Shaklee 90% secara online. Biz di hujung jari gittew…

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Pengasas Pollux Family ~ Master Aya & Sam. Mau jadi salah seorang leader kami? Cari kak Aya di http://bit.ly/pm_ayachalo (direct wasap). Hihi

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Wajib We-fie

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Aktiviti keesokan harinya pula. Roadshow LandMark Study bersama Dr. Bruce Daggy.

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Hasil ber-Conference. Lumayan!

Bah, bah, bah… cukup lah kan gambar. Sebelum kak say goodbye, kak Aya mau pesan jak, kalau ko mau join Ahli Shaklee dan mau berada dalam group yang betul, pilihlah #PolluxFamily, insyaAllah kak guide sampai jadi.

Sejak 2012, ramai sudah yang dapat income stabil dalam Shaklee, cuma, pastikan join group yang betul dan mentor yang sedia membantu.

Kita mau biz bukan takat 1-2 hari, tapi kita biz untuk diwariskan ke anak cucu.

We build to last!

Salam sayang,
Master Aya Chalo
Cari kak di http://bit.ly/pm_ayachalo
Founder Of Pollux Family
Group Paling Aktif di Sabah

Resipi dan Step By Step Homemade Kimbap

Kimbap (김밥) adalah makanan Korea yang diperbuat daripada nasi putih (bap) dan ditambah dgn macam-macam ingredient dan digulung dalam lapisan seaweed kering (kim/gim). Kira macam nasi gulung la ni. 
Korea ada Kimbap, Jepun pula ada Sushi. Bezanya, nasi Kimbap ditambah dgn minyak bijan, sushi pula ditambah vinegar. Filling pun berbeza. 

Antara bahan wajib yang diletak didalam kimbap adalah danmuji/takuan, telur dadar, crab stick, cheese, sayuran seperti bayam, carrot dan timun. Kemudian bolelah letak bahan pilihan seperti tuna, udang tempura, ayam dan daging untuk menjadikannya Kimbap Tuna, Kimbap Udang dan sebagainya. 

Selalunya kimbap disajikan dgn kimchi atau danmuji. 

Dalam entry ni kak Aya share step by step dan bahan yang diperlukan untuk membuat Homemade Tuna Kimbap. 

Sebenarnya teringin makan Tempura Prawn Kimbap, sebab hari tu makan di Seoul sedap gilak 😂

Secara ringkasnya bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  1. Beras sushi 
  2. Kimbap Laver (Seaweed)
  3. Tuna In Water (Ayam Brand)
  4. Mayonise
  5. Timun
  6. Bayam
  7. Lobak Merah
  8. Danmuji (White Raddish Pickle)
  9. Sesame Seed
  10. Sesame Oil
  11. Garam
  12. Gula
  13. Serbuk Lada Putih
  14. Kicap Soya (dipping)

Ok, belek gambar satu persatu untuk cara2 dan resipi Tuna Kimbap. 

resipi_kimbap_cara_buat_kimbap
Penerangan step by step buat Kimbap ada di bawah setiap gambar ok? Follow jak. 

resipi_kimbap_cara_buat_kimbap
Step 1: Masak Nasi Putih 

Bahan-bahan: 

– 2 cup Beras Sushi

– 2.5 cup air untuk masak nasi

– 2 sudu besar Minyak Bijan 

– 1/2 sudu kecil Garam 

Langkah penyediaan:

– Rendam 2 cup Beras Sushi + 2.5 cup air selama 30 minit lepas tu masuk rice cooker dan masak macam biasa. (Kak Aya guna noxxa, LP 7 minit)

– Bila sudah masak, keluarkan ke dalam bekas lain dan masukkan minyak bijan garam. Gaul sehingga sebati.

Tips: garam boleh juga di-add semasa masak nasi. Kalau sudah add semasa memasak, tidak perlu add sudah selepas masak. Nanti darah tinggi uolls 😂


Ini contoh beras sushi yang kak Aya beli. Harga? Maaf sebab kak lupa, huhu… satu paket ni 6 cup beras tak silap. 2 cup beras boleh buat 5-6 roll kimbap. 


Step 2: Buat Filling Tuna Mayo

Bahan-bahan: 

– 1 tin Tuna In Water (yg ni rasa lebih sedap)

– Mayonise secukupnya

– Gula secukup rasa

– Garam secukup rasa

– Serbuk Lada hitam secukupnya

– Serbuk Lada putih secukupnya

Langkah penyediaan:

– Buang semua air tuna, pastikan kering sekering yang mampu. Masukkan semua bahan2 dan gaul sebati. Adjust rasa sampai sedap 😋

Tips:

– Kak Aya suka rasa yang kuat sket (masin + manis) sbb nanti letak sikit ja dalam kimbap, so kalau kurang rasa, nda dapat feel tuna tu. 😂


Step 3: Buat Filling Wajib 😅

Bahan-bahan:

– Bayam

– Timun (sebaiknya timun jepun tu)

– Carrot

– Danmuji/Takuan

Langkah penyediaan:

– Bayam: Ambil daun jak dan rebus bersama beberapa titis minyak bijan. 

– Timun: Hiris memanjang. 

– Carrot: Hiris nipis2 dan masak sebentar. Semasa masak, letak sikit garam dan blackpepper. 

– Danmuji/Takuan: Yang ni kena buat sendiri 😂 sebaiknya time buat tu buat secara jejari memanjang. Kak Aya lupa buat so gunakan ja yang ada. 

Tips:

– Takuan ada dijual di kedai2 yg menjual makanan korea seperti Jaya Grocer, Everise. Di CKS Menggatal pun ada. Tapi nda yakin dengan kehalalannya. Takut ada alcohol. So better buat sendiri. Resipi Danmuji nanti kak Aya update di gambar bawah ya. Simple jak bahan dan sangat mudah dibuat. 


Ini rupa Danmuji yang kak Aya buat. Rangup dan cukup rasa macam danmuji yang kak Aya makan di Seoul 😂

DANMUJI (Yellow Pickled Radish)
– White Raddish (yg gemuk & panjang)

– 1/2 sudu kecik serbuk kunyit

– Sebotol Cuka Beras (sll beli yg 280ml nda silap)

– Air (sama kuantiti dengan rice vinegar, kasi lebih sikit dlm 100ml)

– 1 cup gula

– 1 sudu besar garam (tp kak aya letak 1/2 ja)

– 2 helai bay leaves

– 20 biji Black Pepper

Cara-cara:

– Untuk Banchan: Kopek kulit white raddish dan hiris2. Jangan nipis sgt kasi tebal2 sikit ja baru rasa crunchy. 

– Untuk Kimbap: Kopek kulit dan hiris setebal 1cm dan potong memanjang (mcm timun atas tu)

– Panaskan Rice Vinegar, air, gula, serbuk kunyit, black pepper dan bay leaves sehingga mendidih. Lepas tu matikan api. 

– Masukkan white raddish yang sudah dipotong2 tu dan biarkan menyejuk dalam suhu bilik. 

– Selepas sejuk, pindahkan ke dalam bekas tertutup yang muat di peti ais dan biarkan semalaman di dalam peti ais sebelum makan. 

Siap! Simple ja kan? 

Untuk beberapa hari, bau cuka tu ada kuat sikit, tapi lama2 hilang jg. Bau white raddish pun ada kuat sikit, tp time makan nda jg menggangulah. Cuma anak2 sll cakap “eee bau apa ni” 😅 Yang penting, rasanya yang sedap (manis, masam) dan rangup tu yang nyaman.


Step 4: Buat Telur Dadar

Bahan-bahan:

– 3 biji telur Grad A (kalau guna telur grade B, C, kasi add kuantiti telur)

– Serbuk lada putij

– Garam

Langkah Penyediaan:

– Buat ja macam telur dadar biasa, masak dan hiris2 dalam lebar 1.5cm. 

Step 5: Sediakan Seaweed Laver dan Tikar Bambu

– Seaweed Laver ni kak Aya beli online dengan seller korean food halal. Bila sampai, baru kak Aya perasan, seaweed laver ni sama macam dijual di Everise Imago. So lepas ni boleh la beli sana jak. Hehe jimat duit pos 😋

– Tikar bambu kak Aya beli di Daiso. Kalau boleh jangan beli size kecik (time tu ada 2 size), beli size biasa ni. 


Hiasan: Minyak Bijan dan Sesame Seed untuk hiasan. 

Bahan-bahan:

– Minyak bijan 

– Sesame Seed

Cara Penyediaan:

– Sesame seed tu panaskan dalam 1-2 minit dalam microwave atau bole sangai kejap. 

– Dua bahan ni digunakan untuk sapu dan tabur selepas kimbap siap digulung. 


Gunakan berus comel ni untuk sapu2 atas kimbap nanti. Kalau teda berus, ko sapu2 guna jari pun boleh 😋


Step 6: Jom buat Kimbap

– Selepas semua bahan ready, bolelah kita start gulung2. 

– Sebelum gulung, sediakan seaweed laver dan letakkan di atas tikar bambu. 

– Seaweed laver ni ada dua muka: satu kasar, satu berkilat. Pastikan yang berkilat tu belah bawah, yang kasar tu belah atas. Kita tayang muka yang licin jak 😂

– Ok, pastu letak nasi macam atas tu. Jangan banyak sangat nanti kimbap jadi gemuk gilos, nipis2 cukup dan tinggalkan ruang atas tu dalam 1-2 inci, bawah tu pun tinggalkan sedikit ruang supaya dia bole melekat. 

– Ratakan dulu nasi, barulah penyek2kan supaya padat. 


Step 7: Letak filling

– Ok, kena ikut tips menyusun filling ni supaya senang mau roll. 

1. Memula susun timun dan telur. Jarakkan dalam 1 inci. (Bahan keras ala2 tembok penahan la di tepi2 tu)

2. Kemudian letakkan bayam, lobak dan tuna mayo di antara timun dan telur. 

3. Atas tuna mayo tu letak danmuji.


Ok, ala2 gini la kejadian dalam step 7 tu ya. Tidak perlu letak disepanjang-panjang hamparan nasi tu. Letak di area bawah jak.


Step 8: Roll roll roll Kimbap

– Ok yang ni kena hati2 dan penuh keyakinan. 
– Semasa mula menggulung, kena pegang hujung bambu dan jari jemari lain kena tahan segala timun tu. 

– Kalau nda tahan, nanti dia akan terburai ke bawah. Tapi jangan panic, ikut ja tips kak Aya ni. Confirm cun! 😂


Step 9: Teruskan usaha me-roll kimbap itu

– Bila dah jadi macam ni, silalah genggam tikar tu kuat2 sket supaya nasi dan filling bersatu dan padat. 

– Guna dua2 tangan tau. Kak Aya nda dapat buat dua2 time ni sebab sebelah tangan tekan camera ni haa 😂

– So tekan ja dan buka tikar bhgn atas tu pelan2 (time ni nampak area bawah seaweed yg kita tinggalkan 1 inci tu sudah melekat ke nasi bhgn atas)

– Jadi tarik tikar tu dan roll sampai habis. 

– Amik masa untuk tekan2 lagi kimbap tu sampai rasa dia suda padat dan bolehlah buka balik tikar tu dan tada! Kimbap suda siap! 😍


Lepas tikar tu kita buka, ginilah hasilnya. Nyum-nyum. Area hujung ni paling sedap tau. Sebab apa? Nasi kurang, filling banyak. Hahahaha…


Step 10: Sapu sesame oil atas kimbap dan tabur2 sesame seed. 

Bila sapu minyak ni selain buatkan kimbap berkilat dan menyelerakan, ia juga beri aroma dan tambah sedap gittew.
Tada! Kimbap siap digulung, nyum-nyumm…


Step 11: Potong-potong kimbap macam ni dan susun atas pinggan. 


Step 11: Siap untuk dimakan 😍😍

Sajikan Kimbap dengan kicap soya cair, danmuji dan kimchi. Dan, bolelah la fefeling makan di Korea, layannn…

Kalau dah try, tinggalkan komen tauuu 😄

♥️

Kak Aya 

Resipi Homemade Meatball Simple dan Sedap

Awal bulan ni kak Aya berjaya memiliki Food Processor idaman setelah berbulan-bulan kak Aya skodeng, ngeh ngeh.. alhamdulillah, akhirnya ada rezeki juga beli FP ni kan. So, sejak semalam teringat-ingat suda lama tidak masakkan anak-anak Spaghetti Bolognese, jadi kononnya kak Aya mahulah merasmikan FP ni dengan mengisar daging untuk dimasukkan ke dalam sos spaghetti tu, tapi, ntah mengapa, gatal pula pi buat Meatball. Maka, jadilah makanan dinner tadi Spaghetti Bolognese Meatball. Homemade Meatball pertama kak Aya tau, hihi…

Seperti dijanjikan, kak Aya akan kongsikan resipi Meatball ni. Resipi Spageti tidak perlu la kan? Yang tu just beli Sos Bolognese di kedai, hihihi.. pastu add ja bawang besar yang dipotong dadu, tomato potong dadu dan kalau ada capsicum bole add sekali. Spaghetti pula rebuslah sehingga “Al-Dente”. Selalu kak Aya buat macam tu jak. Kalau mau enhance rasa dia, boleh la add sos tomato dan sos cili sikit dan add garam, gula sikit, herbs sikit. Confirm mertua lalu pun nda perasan. Ahaks…

resipi-spageti-bol

Spaghetti ni memang fav kak Aya anak beranak, tiada yang terkecualo, hehe…

Ok, tanpa membuang masa, kak Aya kongsikan resipi google (lupa suda blog mana satu, adehh) tapi kak Aya add sikit-sikit ikut suka hati kak.

Resipi Homemade MeatBall 

Bahan-bahan:

  • 500g daging – buang segala lemak dan apa-apa selain daging, kemudian kisar. Guna daging kisar beli di kedai pun boleh.
  • Bawang besar – hiris-hiris
  • Serbuk garlic – kalau teda, boleh guna bawang putih biasa tu, hiris-hiris
  • Butter –  untuk menumis bawang
  • Bread Crumbs – agak agak dalam 3-4 sudu besar, blend halus
  • Blackpepper – kasar dan serbuk
  • Whitepepper – serbuk
  • Mixed herbs – agak-agak dalam 1/2 sudu besar
  • 1 biji telur – saiz apa pun boleh
  • Garam & Gula – agak agak jak
  • Seasoning – Kak Aya pakai Organik Mushroom Seasoning no MSG
  • Susu segar – 1/3 cup

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan butter dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu dan naik bau. Tutup api. Biarkan sejuk sebelum masuk ke FP atau blender.
  2. Hiris daging kecik-kecik sikit supaya senang kisar dan kisar sampai mencapai kepuasan hati. Kalau tiada FP, jangan kecewa, boleh juga guna Minced Beef yang dibeli dari pasaraya. Cuma, ada banyak lemak sket la. (Tu faktor terbesar kepada kak Aya beli FP) mau juga bagitau. Kalau anda ada blender yang pisaunya bergigi, boleh juga try test blend daging, hihi…
  3. Gunakan dry mill blender dan blend bread crumbs sehingga halus.
  4. Masukkan bawang tadi beserta bread crumbs, blackpepper, whitepepper, mixed herbs, garam, gula, telur dan seasoning dan susu ke dalam FP atau Blender (kalau dua-dua tiada, boleh la gaul manual guna tangan) dan blend sehingga sebati dan cukup rasa.
  5. Bulat-bulatkan dan goreng separuh masak atas minyak yang sedikit. (Kalau mau makan meatball ala-ala Ikea tu, bolehlah biarkan sehingga masak sepenuhnya. Untuk blackpepper, google la sendiri ya, hihi…)
  6. Masukkan meatball ke dalam sos bolognese tadi dan biarkan masak sepenuhnya.
  7. Sedia untuk dihidang.

Gambar Penyediaan Step by Step macam ni pula:

resipi-bebola-daging-sedap-dan-simple

Kisar daging sehingga halus

recipe-homemade-mealball-ikea

Tumis bawang menggunakan butter sehingga layu dan naik bau

resipi-meatball-ikea-yang-sedap-dan-mudah

Kemudian, mix semua bahan. Rupa macam Bibimbap pula, haha…

resipi-meatball-ala-ala-ikea

Bulat-bulatkan seperti baby Dragon Ball

ikea-meatball-simple

Panaskan separuh masak sebab lepas ni mau masukkan dalam sos Bolognese pula kan..

cara-buat-meatball-ikea

Alhamdulillah sudah siap! Boleh makan, hihi…

Yeay, siap! Mudahkan buat homemade meatball yang sihat dan sedap ikut tekak sendiri? hehe.. Selepas baca resipi ni pastikan buat tau, penat kak Aya share. Hihi…

Mealball ni sesuai juga kalau mahu dijadikan sup bebola daging, dan apa-apa jak la resipi yang sesuai. Bahhh.. itu jak, jumpa lagi di entry memasak akan datang. Jangan lupa try tau.

Luv,
Kak Aya Chalo
Surirumah Sepenuh Masa yang juga Online Seller Tegar

National Conference Shaklee 2016 dan Air Mata

Alhamdulillah, saya selamat kembali ke Kota Kinabalu semalam selepas menghadiri National Conference 2016 di Sunway Convention Centre, Sunway Pyramid 28 Mei tu.

Aura National Conference Shaklee kali ini memang lain macam sedikit. Ini kali ketiga saya menghadiri Shaklee NC, tapi kali ni, banyak sangat moment-moment penting yang meresap ke dalam jiwa saya yang menjadikan saya lebih jelas tentang apa sebenarnya yang saya mahukan melalui bisnes ini.

Suasana National Conference 2016

Suasana National Conference 2016 di Sunway Pyramid Convention Centre

Pengakuan ikhlas Adibah Noor yang merupakan Emcee kali ini pun membuat saya sedar dan bertambah yakin bisnes ni lain daripada MLM lain. Ini antara apa yang diucapkan oleh beliau dan saya tahu, beliau ikhlas mengatakan ini kerana kata-katanya menusuk terus ke dalam kalbu, sebak bah…

“… What i saw there, is ketaksuban terhadap wang ringgit. Wang ringgit itu seolah-oleh Tuhan. Mereka bersorak, mereka macam taksub sangat dengan kejayaan dari segi wang ringgit. Tapi, although i was skeptical when i was here, in Shaklee, but i’m not a member yet, what i see today, that u people sharing experiences from your soul. Which is soo Ohsem!

Kebebasan kewangan itu hanyalah BONUS sahaja, dan bukan merupakan matlamat utama, matlamat sebenar yg saya nampaklah, dari my observation the whole day from morning is, YOU PUNYA KEINGINAN UNTUK MENGECAPI KEBAHAGIAAN DEMI INSAN-INSAN YANG TELAH BERKORBAN UNTUK ANDA. Wow! That really touched me ”
– Adibah Noor.

Saksikan Pengakuan ikhlas Adibah Noor terhadap Shaklee di sini.

Adibah Noor di National Conference Shaklee 2016

Emcee of the day – Adibah Noor, ohsem man… terbaik dan menghiburkan.

O ya, excited mau kongsikan cerita sehingga lupa cerita apa benda Shaklee NC (National Conference) ni? NC ni merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Shaklee Malaysia untuk memberi penghargaan kepada ejen-ejen Shaklee yang memenuhi kriteria Star Achiever.

Time ni la segala usaha keras tahun sebelumnya diiktiraf dan dihargai. Best sangat sebab dapat naik pentas amik award. Dan bezanya Shaklee, disebabkan ianya bisnes keluarga, anda boleh lihat ramai yang naik pentas bersama anak-anak. Last year saya naik pentas bertiga dengan baby Rara, tapi tahun ni saya pergi berdua dengan suami, insyaAllah next year saya mahu naik pentas bersama 4 orang anak dan suami. Doakan saya ya.

Alhamdulillah, thank u Shaklee

Alhamdulillah, thank u Shaklee!

Terdapat pelbagai aktiviti sepanjang NC ni berlangsung. Ada pameran, ada demo produk, ada penjualan item premium Shaklee, dan yang bestnya ada Promosi Istimewa sempena NC (ramai yang berbaris 2-3 jam, huhu), nasib baik saya beli awal, hehe..

Lagi best sebab Shaklee turut menyediakan Child Care yang lengkap dengan free flow minuman kesukaan kanak-kanak Mealshakes serta popcorn buat anak-anak. Bapa-bapa pun ramai lepak sambil tengok movie di layar besar yang disediakan. Seronok kan? Alhamdulillah, Shaklee memang sangat memahami keperluan ejen-ejennya.

Mak bapa bz conference, anak pula bz main :D

Mak bapa bz conference, anak pula bz main 😀

Seronokkann?? :D

Child Care di Shaklee NC 2016. Seronokkann?? 😀

NC kali ni juga banyak perkongsian tentang #ShakleeEffect. Antaranya kisah pengorbanan Ibu kerana anak yang menghidap penyakit yang sukar diubati, namun setelah berikhtiar dengan Shaklee dan anak sembuh, si anak pula membalas jasa baik ibunya. Sayu sangat dengar sharing Master Alice Koh dan Master Daniel Loo. Saya hurai kisah mereka di post ini #ShakleeEffect Pesakit SLE Lupus.

Perkongsian daripada SLE Survivor

Perkongsian daripada SLE Survivor. Alhamdulillah kini beliau bebas daripada penyakit Lupus. Semoga kekal sihat agar dapat membantu lebih ramai pesakit SLE ya Master.

Sesi Forum juga penuh dengan linangan air mata. Bagaimana seorang surirumah, yang hanya mempunyai taraf pendidikan SPM, berjaya menghadiahkan suami sebuah kereta Toyota dan tiket percuma ke Umrah (Video perkongsian beliau di sini Kisah Surirumah Jana 5 Angka).

Barisan Forumer yang menyebabkan ramai menitiskan air mata mendengar kisah mereka

Barisan Forumer yang menyebabkan ramai menitiskan air mata mendengar kisah mereka

Juga satu lagi perkongsian bagaimana seorang Nose Cancer Survivor, yang dikatakan hanya mampu hidup dalam tempoh 3 bulan, namun akhirnya sembuh dari cancer (Nanti saya update link, dari pagi upload video tapi line slow).

Banyak lagi perkongsian lain seperti kisah mentor saya, Master Lyna Noh, yang dulunya seorang Jurutera Oil & Gas namun akhirnya resign dan berikan tumpuan 100% menjadi Shaklee Independent Distributor. Rakaman video beliau ada di sini Ada apa dengan Shaklee?

Tidak kurang juga kisah Master Farihah, yang suaminya tiba-tiba mengambil keputusan untuk resign 24 jam dari agensi kerajaan dan mengajaknya berpindah ke kampung untuk berbakti kepada ayah yang sakit.

Perkongsian yang best daripada Master Farihah

Perkongsian yang best daripada Master Farihah

Jika, mereka ini tidak bersungguh-sungguh berniaga Shaklee, agak-agak dapatkah mereka memilih untuk meninggalkan pekerjaan mereka? Kerana berniaga Shakleelah, mereka ini punyai pilihan. Kita pun boleh memilih jika kita sanggup komited terhadap perniagaan sendiri.

Sungguh menginspirasikan kisah Shaklee Effect ni kan?

Itu antara pengisian event, dan kali ni saya juga mendapat Award. Tapi, award tu tidaklah penting sangat berbanding apa yang telah saya dapat melalui bisnes ni. Dan yang paling best adalah, aura yang ditiupkan ke dalam diri dan dapat bertemu upline, sidelines yang dirindui, hihihi..

Keluarga besar iReach Family

Keluarga besar iReach Family

Interprem jap

Interprem jap

Sideline, Downline and Uplines. Kami satu family dan kami adalah Fighters.

Sideline, Downline and Uplines. Kami satu family dan kami adalah Fighters.

Rombongan Pollux Family yang terbang jauh dari Sabah.

Rombongan Pollux Family yang terbang jauh dari Sabah. Tahniah my leader Alexandra Brigett dan Hidayah Kassim.

Soooo.. jika anda (yg sedang baca ni) adalah seorang SID (ejen Shaklee), pastikan NC2017 anda hadir untuk merasai dan mendengar sendiri kisah-kisah Shaklee Effect yang dikongsikan.

Kedua, kalau anda (yang sedang membaca ni) belum lagi menjadi Ejen Shaklee or Ahli Shaklee, silalah hubungi akak untuk join dan sama-sama mengubah hidup menjadi lebih sihat dan lebih baik dari sebelum ini.

Let’s be part of Shaklee Effect!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Resipi Ayam Grill Simple, Sedap Sehingga Menjilat Jari

Dah lama nak share Resipi Ayam Grill yang mudah, simple dan yang paaaaling penting, sedap sehingga menjilat jari. Ilham resipi ni saya dapat time proses cuba-jaya ketika merasmikan oven baru, hihi.. sejak itu, menu ni lah yang saya selalu buat lebih-lebih lagi suami dan anak-anak bagaikan ketagih dan yang bestnya boleh buat banyak-banyak sekaligus dan difrozenkan.

Ayam yang difrozenkan ni lebih sedap rasanya sebab rempah dah meresap sehingga ke tulang dan cara ni memang menjimatkan masa memasak kerana hanya perlu cairkan, bakar di oven dan siap!

Ayam Grill Resipi mudah dan sedap

Nyummy… ni lauk kegemaran anak-anak dan suami. Makan sampai bohsannn.. hihi

So tanpa membuang masa, hari ni saya nak kongsikan resipi rahsia (pasni dah bukan rahsia lagi, hihi). Nasihat saya, ketika menyediakan menu ni, pastikan mommies happy, mata bersinar-sinar dan hati penuh dengan kasih sayang. Barulah rasa sedap berganda-ganda dan menusuk ke jiwa suami dan anak-anak. Kidding 😀

Resipi Ayam Grill Resipi Bonda

Bahan-Bahan:

4 ketul Ayam bahagian paha – Kelarkan
15 biji Bawang Merah – Dikisar/Tumbuk
10 ulas Bawang Putih – Dikisar/Tumbuk
4 sudu besar Kari Ikan (memang sengaja tidak guna kari ayam, rasanya lagi sedap)
3 sudu besar Serbuk Kunyit
2 sudu besar Kicap Manis
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Mixed Herbs
Gula
Garam
Perasa

Cara penyediaan:
1. Bersihkan dan kelar-kelarkan ayam, tambahkan semua bahan ke dalam bekas dan gaul sebati. Adjust perasa sehingga menepati tekak.
2. Masukkan ke dalam tray membakar. Saya guna casserole sebab nak berkuah sikit.
3. Tutupkan menggunakan aluminium foil. Pastikan aluminium foil ditebuk agar terdapat kitaran haba semasa memasak.
4. Masukkan tray membakar ke dalam Oven dan setkan suhu 200 hingga 250 degree, api atas dan bawah selama 30-40 minit. Yang ni bergantung kepada oven masing-masing, jangan takut untuk cuba-jaya okeh.
5. Setelah 40 minit, buka aluminum foil dan panaskan semula selama 20 minit dengan suhu 180 hingga 200 degree. Ini untuk menjadikan ayam juicy di dalam tapi garing di permukaan luar.
6. Anda bole mengurangkan atau menambah tempoh memasak bergantung kepada ayam anda. Jangan makan ayam mentah pula.
7. Hidang dan sedia untuk dimakan.

Untuk bekukan ayam yang telah diperap, masukkan ke dalam bekas dan asingkan mengikut portion satu kali masak. Saya selalu mengasingkan dua paha untuk sekali makan. Untuk memasak ayam yang telah difrozenkan, keluarkan 2 jam lebih awal agar ayam cair sepenuhnya.

Ok jom cuci-cuci mata tengok gambar cara menyediakan Ayam Grill Resipi Bonda ni.

Resipi Ayam Grill Mudah dan Sedap

Saya suka grill menggunakan casserole sebab kuahnya nanti sedap. Kalau nak diet jangan tiru tau. Banyak minyak. Hehehe..

cara masak ayam grill

Jangan lupa untuk tebuk-tebukkan aluminium foil.

resipi ayam berempah yang sedap dan mudah

Setting kat oven: Api atas bawah, 40 minit, 230 Degree. Kalau paha besar kena tambahkan masa dan grill sehingga masak.

Cara masak ayam grill yang mudah

Emmmm.. wangi semerbakkkk…

Resipi mudah, bahan simple tetapi hasilnya sungguh sedap. Jangan lupa kongsikan resipi ini tau. Selamat mencuba. Pasti tak menyesal.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

 

PAG 2015 Annual Dinner Shaklee Pollux Family

Meriahnya acara kali kedua Pollux Appreciation Gala (PAG 2015) yang berlangsung pada 18 April lepas. Hampir sebulan berlalu, tapi auranya masih terasa. Kami bukan sekadar rakan bisnes Shaklee semata-mata, tapi sebenarnya jauh lebih itu. Saya amat bersyukur dengan bisnes ni saya dapat berjumpa dan berkawan dengan ramai insan hebat 🙂

PAG 2015 merupakan acara tahunan group Shaklee kami sejak penubuhannya pada October 2012. Dulu saya seorang-seorang, kini setelah hampir 3 tahun berlalu alhamdulillah empayar Pollux Family semakin hari semakin berkembang.

Group yang happening, saling bantu membantu dan yang best sebab sporting sangattt…

Kalau nak tahu cara untuk menyertai kami bolehlah ke entry bagaimana menjadi pengedar shaklee, pasti tak menyesal 🙂

Perjalanan majlis sangat smooth sebab floor manager kak Dzu Amri sangat menjaga masa. Kihkihkih, tak sempat emcee Suzu dan Ujye makan dah kena sound. Tapi semua comittee memang terbaiklah!

Meh saya kongsi perjalanan majlis melalui gambar-gambar, baru rasa feel kan?

POLLUX NITE SHAKLEE

Malam yang dinanti-nantikan, acara tahunan group Shaklee Terbesar di Sabah iaitu POLLUX FAMILY. Mahu jadi sebahagian daripada kami? Whatsapp 0138633224 😀

Aya Chalo Pollux

Mama dan Apak POLLUX Family. <3

Pollux Leaders

Recognition buat leaders hebat Pollux

cabutan bertuah pollux shaklee

Lagi pemenang cabutan bertuah. Memang bertuah sungguh, dapat vacuum tu yang i jealous tu. Hihi

games Pollux Shaklee

Games paling best! Semua sporting. Hampir menangis sebab ketawa.

games shaklee Pollux

Games time… teamwork yang hebat semua.

lucky draw pollux shaklee

Antara hadiah Cabutan Bertuah yang buat semua tak sabar-sabar mahu menang. Hehe

lucky draw shaklee pollux

Murah rezeki mereka malam ni. Pemenang cabutan bertuah PAG 2015

makan time shaklee pollux

Makan time..

Produk Demo Vitalea Shaklee

Produk Demo Vitalea Shaklee. Beberapa minit sahaja vitamin larut di dalam air. So jangan risau, vitamin Shaklee dijamin Selamat, Berkesan dan Mesra Alam.

recognition rank up shaklee

Congratulation Kak Long Pollux!

recognition shaklee pollux

Sepatah dua kata dari leader hebat

recognition shaklee

Pollux Supervisor. Keep it up!

shaklee coordinator pollux

Recognition for my Coordinator, Dayang Hamidah Othman, Tahniah dear.

Shaklee Motivation

Sesi kenal-mengenali antara ahli Pollux Family. Selalu mesra secara online, hari ni jumpa depan-depan.

shaklee Pollux recognition

Masa untuk mengiktiraf mereka-mereka yang berusaha keras untuk mencapai apa yang mereka inginkan

Pollux Emma Sharing Shaklee

Perkongsian dari seorang leader hebat, Emma Francisca yang betul-betul menusuk kalbu. Kagum dengan usaha beliau dalam mencapai impian sendiri. You Go Girl!

Success Sharing Irayanti Mohamad Pollux Shaklee

Perkongsian jatuh bangun di dalam Shaklee oleh Irayanti. Terharu saya mendengarnya.

The Committee Shaklee Pollux Dinner

Jawatankuasa PAG 2015 yang ohsem

PAG 2015 POLLUX SHAKLEE

Kesemua nadi program PAG 2015. Terima kasih atas komitmen tidak berbelah bahagi. I Love You All.

Pollux Family PAG 2015 Shaklee

We: POLLUX FAMILY, Together We Succeed!

Jumpa lagi tahun depan, insyaAllah!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
ID 889835
Master Coordinator Shaklee Malaysia (Sept 2013)
The Founder of Pollux Family
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar

Bagaikan Mimpi Apabila Ella Muncul Di National Conference Shaklee 2015

Genap seminggu National Conference 2015 Shaklee berakhir namun aura masih terasa. Terlalu banyak perkara seronok untuk diceritakan. Suara manja Ella masih terngiang-ngiang, apatah lagi kali ini saya dijemput sebagai salah seorang Speaker National Conference. Fuhhhh.. berbulan juga tidak tidur lena, Hihi.. Saat berada di pentas dihadapan ribuan Shaklee Family tu memang sangat priceless lah. Terima Kasih kepada Shaklee Malaysia atas peluang seumur hidup yang diberikan ni.

Terasa bagaikan mimpi bila Ella muncul di pentas dan menyanyikan lagu Master Celebration saya tempoh hari. Feelingnya tu ala-ala dia nyayikan lagu Standing In The Eyes Of The World buat Aya sorang. hehe..

Ella National Conference Shaklee 2015

Tidak pernah terlintas di fikiran dapat berjumpa dengan Ella dan dengar sendiri beliau menyanyikan lagu secara live. Memang ohsemmm dan manja. hehe..

Apa Sebenarnya National Conference ni?

Setiap apa yang diusahakan, penat lelah serta kesungguhan Shaklee Independent Distributor di dalam Shaklee akan mendapat pengiktirafan di dalam majlis gilang gemilang ini. Itulah tujuan utama National Conference ni. Mereka yang mendapat pengiktirafan ini akan digelar sebagai Star Achiever Qualifiers.

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Tahniah kepada semua leaders Pollux Family yang berjaya mendapat Award masing-masing. Tahun depan kita turun beramai-ramai lagi ke Sunway Pyramid pula ya.

hall of fame pollux family NC 2015

Kami terbang dari Sabah tau. Inilah my Pollux Leaders. Sebenarnya ada ramai lagi tapi tak dapat turun. Next year semua wajib turun ya.

Selain memberikan pengiktirafan kepada Star Achiever Qualifiers, terdapat juga peserta yang datang ke National Conference ni sebagai NC Qualifier. Mereka ni yang terdiri daripada Leaders-Leaders Shaklee yang layak dan akan diberikan penginapan Hotel Bertaraf 6 Bintang secara PERCUMA sepanjang National Conference ini berlangsung.

Aya sangat cemburu sebab tahun ni turun sebagai Speaker dan bukannya NC Qualifier. Diorang dapat banyak surprise gift, huhuhu… tapi tak apa, kat Italy nanti Aya pula yang akan dapat gift best-best, tak mo kalah 😛

Apa Program Di Sepanjang 3 Hari National Conference Kali Ini

National Conference kali ini diadakan pada 5, 6 dan 7 June 2015 bertempat di MIECC, Sri Kembangan. Bagi NC Qualifier, program bermula pada 5 June 2015 iaitu check in di hotel 6 star (kata google) di Palace Of The Golden Horses. Selepas tu aktiviti melawat sekitar KL dijalankan iaitu ke Muzium, KL Central dan Aquaria, malam tu pula dinner di Grand Hyatt.

hotel percuma shaklee

Lihat ramainya yang dapat tidur hotel percuma. Seronokkan ada company yang sanggup belanjakan jutaan ringgit untuk pengedarnya 🙂

palace of the golden horses shaklee nc 2015

Katil yang sungguh mengancam. Kalau diri sendiri sah-sah tidak sanggup nak stay sini.

dinner nc qualifier shaklee grand hyatt

Kambing itu pujaan hatiku.

National Conference Shaklee 2014/2015

Kejutan selepas dinner. Collagen Shaklee sekotak berharga lebih RM300.

special gift shaklee burberry

Kejutan lagi. Dapat shawl Burberry pula!

Bilik free, makan free, elaun free dan dapat surprise gift pula tu. Betapa Shaklee bersungguh-sungguh memberikan pengiktirafan terbaik buat leaders yang sentiasa gigih berusaha. Good job semua.

6 dan 7 June pula bermulalah program untuk Star Achiever Qualifier di MIECC. Selain penganugerahan Award kepada Star Achiever Qualifier, ada bermacam-macam aktiviti lain antaranya Pemeriksaan Kesihatan Percuma oleh Nutritionist Shaklee, Shaklee Sales Expo, Product Demonstration dan yang paling best, Day Care untuk kanak-kanak juga disediakan dan yang paling best adalah sharing daripada tujuh Master Coordinator terpilih yang memasing berkongsi tentang topik berlainan yang kalau anda dengar confirm meremang bulu roma. Malamnya pula diadakan Majestic Dinner khas untuk pada penerima Awards.

aya chalo speaker national conference shaklee 2015

How To Do An Effective Goal Setting oleh saya sendiri.

national conference shaklee miecc 2015

Suasana di dalam MIECC. Ada rasa aura kah?

national conference shaklee 2015 MIECC

Dapat Award yeay!

master parade lyna noh azrin mohd aya chalo shaklee

Master iReach: Aya Chalo, Azrin Mohd, Norhanita dan Lyna Noh

ireach pollux shaklee national conference 2015

Ireach Family, YES, YES, YES!!

pollux family shaklee national conference 2015

My Leaders tunggu giliran naik pentas terima Award. Congrates!

aya chalo national conference shaklee 2015

Tahun ni datang bertiga dengan baby Rara.

National Conference kali ini berakhir dengan kemunculan Ratu Rock negara iaitu Ella. Beliau menyanyikan 4 buah lagu antaranya Gemilang dan Standing In The Eyes Of The World. Best sangat, memang menusuk ke dalam kalbu.

Nak tengok betapa meriahnya Event ni, saksikan video ringkas ni dan rasai getarannya.

Ini pula perkongsian saya tentang bagaimana menukar impian anda menjadi realiti. Saya ada menceritakan kisah sebenar yang saya alami sendiri tentang The Power of Goal Setting.

Selepas video ni saya kongsikan di facebook, ramai kawan bekas seopis, sekolah hubungi saya untuk membantu mereka membuat Goal Setting kerana katanya mereka pun ada impian yang mahu dicapai. Happy rasanya dapat timbulkan kesedaran tentang pentingnya menulis segala impian yang kita inginkan.

Jumpa lagi tahun depan di National Conference 2016 yang akan diadakan di Sunway Pyramid.

Luv,

Aya Chalo | 013-8633224