Punca dan Cara Merawat Kayap Dengan Berkesan

Awal bulan lepas saya dapat whatsapp dari seorang teman Facebook. Beliau mencari-cari “ubat” untuk Kayap yang dihidapi isterinya. Sakit, rasa terbakar, bengkak, berdenyut-denyut katanya. Sudah ke Klinik dan dapat Antibiotik serta ubat penahan sakit tapi dek kerana tidak tahan melihat isterinya sakit, mereka mencari ikhtiar lain, dan alhamdulillah mereka terbuka hati untuk mencuba produk Shaklee. Saya kongsikan dulu apa benda Kayap ni dan apa tanda-tanda Kayap baru story cemana Produk Shaklee boleh membantu ya 😀

Kayap ni dikenali sebagai Herpes Zoster dalam istilah perubatan. Ia sejenis penyakit saraf dan kulit yang disebabkan oleh Virus Varicella Zoster (VZV).

ubat-kayap-dan-punca-kayap

Gelembung-gelembung air yang muncul semasa Virus menyerang. Ya Allah, sakitnya!

Punca Penyakit Kayap

Penyebab Penyakit Kayap ni disebabkan pengaktifan Virus Varicella Zoster ni la. Virus ni mula masuk kedalam badan apabila menghidapi Chicken Pox. Selepas Cacar Air ni sembuh, virus ni kekal di dalam pusat saraf. Apabila sistem imun kita lemah, ia akan menjadi aktif semula dan menyerang urat saraf dan menyebabkan keradangan saraf. Semua orang yang pernah dijangkiti Cacar Air berpotensi untuk mendapatkan serangan Kayap ni terutama jika daya tubuh lemah.

Tanda-Tanda Serangan Kayap

Kayap selalunya menyebabkan keradangan pada satu urat saraf sahaja dan di satu bahagian badan sahaja. Selalunya ia melibatkan bahagian dada atau muka. Tapi ada juga di bahagian belakang dada dan menjalar ke leher dan lain-lain tempat.

Petanda awal serangan Kayap ni bermula dengan sakit, panas dan kebas-kebas di bahagian urat saraf yang terlibat diikuti dengan demam, sakit kepala dan keletihan. Keadaan ini akan berlarutan dalam 3 hingga 5 hari.

Dalam 1 hingga 2 hari akan timbul tompok-tompok kemerah-merahan pada urat saraf yang terlibat dan dalam beberapa hari timbul gelembung-gelembung air kecil berwarna kuning. Gelembung-gelembung itu akan menjadi kering dan akhirnya akan jatuh dengan sendirinya dalam beberapa hari sehingga ke minggu bergantung kepada sistem imun badan.

Kayap boleh bertambah teruk jika terdapat jangkitan kuman atau merebak ke bahagian lain. Ini terjadi sekiranya sistem imun pesakit terlalu lemah dan menyebabkan kayap sukar untuk sembuh.

Sekiranya kayap menyerang bahagian muka pula, ia boleh menyebabkan komplikasi kepada mata yang boleh menyebabkan buta dan facial palsy (paralisis di bahagian otot-otot muka). Ada juga kes kayap yang boleh menyebabkan karadangan organ dalaman termasuk jantung, otak, paru-paru dan usus.

So jangan pandang remeh penyakit Kayap ni ya.

Bagaimana merawat Kayap dengan berkesan?

Seperti yang kita tahu,Virus Varicella Zoster ni akan menyerang jika sistem imun lemah, dan komplikasinya juga bergantung kepada tahap daya tahan badan seseorang.

Oleh itu, selain daripada ubat yang diberikan oleh doktor, ikhtiar menggunakan suplemen Penggalak Sistem Imun juga amat penting untuk mengelakkan Kayap merebak dan bertambah teruk.

Berbalik kepada cerita rakan Facebook saya tadi, walaupun isteri beliau sudah ke klinik, tapi beliau mengatakan isterinya masih merasa sakit dan tidak mahu hanya sekadar bergantung kepada ubat hospital, tetapi beliau mahu suplemen untuk meningkatkan sistem imun isterinya supaya askar-askar di dalam badan mampu membantu melawan Virus yang menyerang.

Jadi saya cadangkan Nutriferon, Vitamin C dan Garlic sebagai suplemen untuk boost Immune System.

Set Immune Booster Untuk Kayap

Set Immune Booster terdiri daripada Nutriferin, Vita-C SR dan Garlic Complex. Bagaimana ketiga-tiga vitamin ni mampu membantu pesakit Kayap untuk sembuh dengan lebih pantas dan mengelakkan agar serangan Kayap berulang?

1. Nutriferon

Ia merupakan penggalak imun (Immune Booster) yang dicipta oleh pakar Imun Dr Yasuhiko Kojima dari Universiti Jepun pada tahun 1954. Ia terhasil daripada kajian selama 40 tahun oleh Dr. Kojima dalam pencarian penggalak imun secara semulajadi berasaskan tumbuh-tumbuhan. Nutriferon terhasil daripada ekstrak Biji Labu, Bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan Biji Plantago. Anda tidak akan menjumpai Nutriferon ini dimana-mana farmasi atau kedai SELAIN SHAKLEE kerana formula ini telah DIPATENKAN oleh Shaklee. Hehe, special kan? Jadi, anda hanya boleh dapatkannya daripada saya (Pengedar Sah Shaklee). *wink*wink*

Mereka yang mempunyai antibodi yang lemah, mudah jatuh sakit namun lambat sembuh, mereka ini sangat digalakkan mengambil Nutriferon.

Ingat, Kayap tu menyerang sebab kita memiliki SISTEM IMUN YANG LEMAH! Jadi, untuk melawan virus ni supaya tidak merebak dengan lebih ganas dan supaya serangan dapat dihentikan, kita perlu tingkatkan sistem imun dengan segera.

nutriferon-ubat-kayap-mujarab

Nutriferon Penggalak Imun Badan. Dipatenkan untuk Shaklee kerana itu ia hanya dijual melalui Pengedar Shaklee yang Sah. Whatsapp 013-8633224 untuk tempahan.

2. Vita-C SR Shaklee (Vitamin C)

Vitamin C secara umumnya dikenali sebagai vitamin perbagai fungsi dan sangat penting untuk meningkatkan sistem pertahanan badan. Selain itu, Vitamin C juga sangat penting dalam mempercepatkan penyembuhan luka. Jadi selain tingkatkan sistem imun, Vitamin C bantu gelembung-gelembung air mengering dan sembuh dengan lebih cepat.

vitamin-c-shaklee-murah

Vitamin C yang dijamin selamat dan berkesan untuk penyembuhan luka dan untuk meningkatkan sistem imun secara semulajadi.

Vita-C SR Shaklee berbeza dengan Vitamin C yang ada dipasaran. Ia dibuat daripada sumber semulajadi iaitu daripada ekstrak jagung. Ini bermakna ia selamat dimakan oleh pesakit Kayap yang menghidap gastrik kerana tidak akan menyebabkan jus asid bertambah. Selain itu, Vita-C SR Shaklee juga menyediakan 500mg Vitamin C dengan sistem pelepasan berperingkat, iaitu vitamin c dilepaskan ke dalam darah setiap jam untuk penyerapan dan fungsi yang lebih berkesan. Lain-lain fungsi saya kongsikan dalam entry Fungsi dan Manfaat Vitamin C ni. 😀

3. Garlic Complex

Garlic Complex merupakan antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk meningkatkan sistem daya tahan badan. Ia juga berfungsi untuk melawan jangkitan. Ini sangat penting buat pesakit Kayap kerana Garlic Complex dapat membantu untuk mengelakkan Kayap merebak dengan lebih teruk dan juga dapat meningkatkan sistem imun badan.

garlic-complex-ubat-kayap-ular-mujarab-dan-murah

Antibiotik semulajadi yang membantu dalam melawan serangan virus.

Testimonial Pesakit Kayap

Alhamdulillah rakan Facebook saya tadi gembira kerana kurang 2 minggu kayap isterinya kering dan kulit pun cun tiada parut hitam seperti kebanyakan pesakit Kayap. Happy rasanya dapat membantu kerana ada juga rakan yang memaklumkan pengalaman beliau terkena Kayap yang cuma sembuh dalam tempoh sebulan. Ya Allah, sengsaranya!

Saya share berita gembira yang beliau kongsikan melalui whatsapp.

testimonial-kayap-sembuh-dengan-ubat-mujarab-kayap

Alhamdulillah, dalam dua minggu Kayap kering. Penting untuk naikkan sistem pertahanan badan agar virus-virus ni dapat dikalahkan dalam masa yang singkat. Ada pesakit terpaksa menanggung kesakitan ini sehingga sebulan. Huhu…

ubat-kayap-berkesan-penawar-kayap-mujarab

Ini pula testimoni anak buah rakan saya yang berusia 11 bulan. Bayangkan betapa sengsaranya anak kecil ni menanggung sakit apabila krim yang diberikan oleh doktor tidak mengurangkan sakit si kecil. Akhirnya si ibunya mahu berikhtiar dengan Shaklee. Dalam tempoh kurang seminggu, kulit baby pulih seperti sediakala. Alhamdulillahhh…. Oh ya, ibu ini turut mengambil OMEGA GUARD kerana ia berfungsi sebagai anti-radang, so ia dapat membantu mengurangkan bengkak kayap. Kalau ada budget, bolehlah add Omega Guard dalam rejim melawan Kayap anda 😀

Ok lah, selepas baca kepentingan suplemen Set Immune Booster dan baca dua testimoni ni, mesti anda tertanya-tanyakan berapa harga ketiga-tiga Produk ni? Saya listkan harga satu persatu ya. Then boleh decide produk mana satu yang memenuhi budget anda.

Senarai Harga Set Immune Booster

  1. Nutriferon (30 stick) – RM 192.13
  2. Vita-C SR Shaklee (180 tabs) – RM 103.35
  3. Garlic Complex (60 tabs) – RM 59.63

Total : RM 355.11

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota-Kinabalu

Klik sini untuk pembelian terus secara online. Pembayaran secara online menggunakan Debit atau Kredit Kad.

Mahu jimat sehingga 25%?, anda masih boleh mendapatkannya dengan harga istimewa dengan menjadi ahli. Klik di bawah untuk mendaftar dan nikmatilah penjimatan sehingga 25%.

Pengedar-Shaklee-Malaysia-Sabah

 

Cara pengambilan vitamin dengan berkesan juga akan saya berikan kepada anda yang menjadi customer. Kalau bukan customer saya, saya minta maaf kerana tidak dapat memberikan consultasi terbaik.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut. Jangan biarkan Kayap tu lama-lama, sakit dan seksa tau. Jom sama-sama tingkatkan sistem pertahanan badan untuk mengelakkan mudah jatuh sakit pada masa akan datang.

Jumpa lagi di entry akan datang! Take care!

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge