Follow:
Alfalfa Complex, Berpantang, Kelahiran, Tips & Petua Buat Ibu Bapa

Rawatan Masalah Vagina “Longgar” Selepas Bersalin

 

Ramai ibu yang sudah melahirkan anak risau apabila mengalami masalah “longgar” di bahagian sulit dan kemutan yang tidak sehebat sewaktu malam pertama.

Masalah vagina longgar bukanlah satu masalah yang baru dikalangan ibu. Namun, masalah ini tidak boleh dibiarkan, sebab kalau dibiarkan ia boleh membawa kepada masalah hubungan seksual dan memberi kesan kepada kebahagiaan rumah tangga.

rawatan-masalah-vagina-longgar-selepas-bersalin

Bagaimana perubahan ini boleh berlaku?

Semasa tempoh kehamilan, saiz pelvik wanita membesar untuk menyokong proses kelahiran kelak. Pembesaran ini memberi perubahan kepada lantai pelvik dan vagina wanita. Proses kelahiran turut menambah lagi perubahan tersebut.

Bayi yang besar berkemungkinan akan mengoyakkan dan melukakan vagina manakala proses kelahiran yang berulang-kali turun menyebabkan saluran vagina mengembang dan longgar.

Apa rawatan yang boleh dibuat untuk mengatasi masalah vagina longgar?

Terdapat pelbagai rawatan boleh dibuat oleh ibu untuk mengurangkan masalah kelonggaran tersebut. Ia boleh dilakukan di rumah atau di spa.

  1. Bertangas

Rawatan sauna atau bertangas mampu memberikan kesan mengetatkan semula bahagian intim dan menghilangkan masalah bauh an keputihan.

  1. Bertungku

Rawatan bertungku boleh menggunakan tungku herba, tungku batu atau tungku besi. Tungku herba yang terdiri daripada herba-herba seperti sirih, halia, serai wangi dan temulawak dikatakan mampu memberikan manfaat kepada bahagian sulit seperti mengetatkan dan menghilangkan keputihan.

  1. Rawatan Tradisional

Rawatan tradisional seperti mencuci bahagian sulit seperi mencuci menggunakan rebusan air sirih selang sehari dipercayai dapat mematikan bakteria yang boleh menimbulkan kegatalan dan keputihan di bahagian sulit.

Ibu boleh mencuba petua ini, rebus 15 helai dauh sirih, 3 biji gambir ditumbuk halus, sedikit kulit pinang dicarik-carik dan sedikit air kapur sirih di dalam 2 liter air. Sejukkan air dan biarkan semua serbuk mendap, kemudian ambil air rebusan dan basuh alat sulit 3 kali sehari semasa berpantang. Luka akan cepat kering dan vagina kembali ketat.

  1. Rawatan Scrub atau Sentalan

Rawatan sentalan menggunakan bahan-bahan tertentu membantu membersihkan bahagian kelengkang yang berubah semasa hamil.

  1. Senaman Kegel

Senaman Kegel antara satu cara termudah untuk mengetatkan kembali vagina. Ia juga antara satu senaman yang boleh diamalkan semasa berpantang untuk membantu proses penyembuhan luka episiotomy dengan lebih pantas. Senaman kegel juga dapat membantu ibu dalam mengawal air kencing dan menguatkan kembali otot-otot pelvik ibu.

Cara-buat-senaman-kegelSelain daripada rawatan, pemakanan yang sihat juga sangat penting untuk menjaga kesihatan dalaman. Seeloknya elakkan makanan kategori sejuk seperti timun, kobis, ais kerana ia memberikan kesan tidak elok kepada otot pelvik.

Pengambilan ulam seperti ulam lengkuas dikatakan mampu merapatkan semula peranakan. Manakala herba seperti biji manjakani boleh menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan sekaligus merapatkan bahagian vagina yang longgar dan kendur.

 

Fuh.. banyak tips yang kak Aya kongsikan atas tu. Semoga bermanfaat buat ibu-ibu yang risau dengan prestasi memasing selepas bersalin terutama anak pertama tu kan.

Kak Aya faham sebab kak pun macam tu juga dulu. Hihi.. apa-apa pun, senaman kena buat, makanan kena jaga, rawatan kena buat dan satu lagi kak Aya mau share, semasa berpantang anak ke-empat kak Aya amalkan 1 “jamu modern” ni, dan kesannya, fuhhh… sampai husband tanya makan apa, haha… ok, mau tau yang tu kena tinggalkan komen, nanti kak kongsi, hihi…

Jumpa lagi di entry akan datang.

Luv,
Kak Aya Chalo
Mak anak 4 yang tak mau longgar-longgar, hiks..

Share on
Previous Post Next Post

Artikel ini pun menarik tau

6 Comments

  • Reply sharren kaur

    wah! mcm kak aya (master) paam ja apa akan sia lalui nnt hehe..sia mau taw apa jamu modern master ambil tu? hehe..

    June 12, 2017 at 3:42 pm
  • Reply sharren kaur

    Wah! macam paham ja ni..sia suka ni post tapi sia maw taw apa jamu modern kana cakap tu ehhe

    June 12, 2017 at 3:40 pm
  • Reply Kuai

    Nak tau tips jamu moden!

    June 9, 2017 at 3:05 pm
  • Reply Girllyen Marcie

    hehehe.. sy suka ni kalau part part yang mau kasi ketat.. hahaha.. biarpun sy tidak bersalin secara normal.. sy tetap jaga miss V.. supaya sentiasa ketat.. hahaha.. sy tidak ikut petua lama2.. sy berpantang secara moden.. tiada ambil jamu.. makan supplemen sama diet lepas bersalin saja.. syukurlah sampai skrg tiada juga timbul sakit2 pinggang berbanding yg tidak ambil supplemen langsung..

    June 9, 2017 at 2:43 pm
  • Reply hidayah ak

    dalaman wanita banyak mau di jaga terutama yang satu ni kan. mau kena rajin la begini ni hihi
    hidayah ak pun ada entry best yang bertajuk Kisah Ramadhan Dan GigiMy Profile

    June 9, 2017 at 12:03 pm
  • Reply Sylvia Yong

    Wahhh.. tips yang sangat membantu ni?
    Nanti saya amalkan lepas beranak

    June 9, 2017 at 9:58 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge