Resipi Bulgogi (Grilled Marinated Beef) Mudah dan Sedap

Pagi tadi tiba-tiba teringat keenakan Bulgogi kegemaran cik suami. Selalunya kalau makan di Dubuyo dia mesti order Bulgogi. Siapa-siapa yang pernah rasa Bulgogi di Korea atau restoren Korea mesti tahu rasanya yang sedap tu kan?

Resipi-bulgogi-makanan-korea-yang-mudah-dan-sedap

Berliurkah nampak gambar ni? Hihi.. kalau gitu wajib try resipi ni ya 😄

Memandangkan kak Aya ada stok daging di peti ais, so apa lagi, haruslah google resipi. Bila baca resipi, terus senyum simpul sebab semua bahan ada di dapur. Yesss! Nda perlu pening kepala mau masak lunch hari ni, hehe…

Bulgogi ni merupakan salah satu makanan Korea yang terkenal. Ia merupakan daging grill yang dihiris halus, diperap dengan kicap soya, minyak bijan, bawang putih dan beberapa bahan lain dan rasanya agak manis-manis gitu.

Ok, mesti nda sabar-sabar sudah mau tahu apa resipinya kan? Orites, teruskan membaca…

BULGOGI (Grilled Marinated Beef)
Bahan-bahan:
  • 500g daging dihiris halus
  • 1/3 cawan Kicap Soya Cair
  • 1/4 cawan Minyak Bijan
  • 4 ulas Bawang Putih dicincang
  • 1bj Bawang Besar, hiris dan bahagi 2
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit garam
  • Sesame seed – grill kejap guna microwave atau atas api pun boleh.
  • 2 batang carrot – hiris nipis.
Cara memasak:
  1. Campurkan semua bahan kecuali carrot dan bawang besar (separuh): daging, kicap soya cair, minyak bijan, garlic, bawang besar hiris (separuh lagi), garam, gula dan sesame seed (tinggalkan sikit untuk hiasan).
  2. Perapkan di peti ais selama 1-2 jam.
  3. Selepas diperap, masak (grill) sehingga masak.
  4. Sebelum angkat, masukkan hirisan carrot dan bawang tadi dan biarkan sehingga layu.
  5. Bila semua suda masak, tutup api dan sedia untuk dihidang.

Senang kan? Rasanya pun insyaAllah sedap banget.. bolehlah dihidang bersama nasi panas dengan kimchi dan seaweed kalau ada.

Ok, kak Aya mau bagi beberap tips memasak dan penyediaan bahan-bahan.

Resipi-bulgogi-makanan-korea-yang-mudah-dan-sedap

Tips memotong daging dengan halus: Pastikan daging dipotong ketika masih beku dan gunakan pisau yang tajam. Jangan lupa untuk elakkan daging liat, daging perlu dihiris bertentangan dengan “ira” daging.


Resipi-bulgogi-makanan-korea-yang-mudah-dan-sedap

Bahan-bahan Bulgogi yang simple: Daging, kicap soya cair, minyak bijan, bawang besar, bawang putih, garam (kak Aya guna garam Himalaya tu yang warna pink), gula (guna gula organik) dan sesame.


Resipi-bulgogi-makanan-korea-yang-mudah-dan-sedap

Ginilah rupa dia bila sudah campurkan semua bahan. Tutup dan letak dalam peti ais selama 1-2 jam supaya bahan-bahan menyerap ke dalam daging.


Resipi-bulgogi-makanan-korea-yang-mudah-dan-sedap

Kak Aya masak guna magic pan ni. So kejap ja la masaknya. Bila daging dah empuk dan masak, masukkan hirisan carrot dan bawang besar. Kacau sehingga layu kemudian bolehlah matikan api. Sebelum hidang bolehlah letak lebihan sesame seed tadi sebagai hiasan.


Resipi-bulgogi-makanan-korea-yang-mudah-dan-sedap

Tada! Siap! Nom nom nom… ready untuk dimakan. Jangan lupa baca Doa Makan tau.

Ok, selesai sudah perkongsian resipi Bulgogi. Simple jak kan? So kepada peminat makanan Korea, kalau makan di restoren nda puas kan? Lepas ni bolehlah masak sendiri. Hihi…

Selamat mencuba. Jumpa di entry resipi akan datang.

Luv, kak Aya Chalo yang kekadang jak rajin masak 😅

One thought on “Resipi Bulgogi (Grilled Marinated Beef) Mudah dan Sedap

  1. Nida says:

    Kak aya.. Huhu..

    Laparrr..

    Makasih resipinya. I folo ja ni kalau koreang. Hehe.

    Gula organic kakak beli d mana? Aku ada garam himalaya ja d rumah. Hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge