Resipi Homemade Meatball Simple dan Sedap

Awal bulan ni kak Aya berjaya memiliki Food Processor idaman setelah berbulan-bulan kak Aya skodeng, ngeh ngeh.. alhamdulillah, akhirnya ada rezeki juga beli FP ni kan. So, sejak semalam teringat-ingat suda lama tidak masakkan anak-anak Spaghetti Bolognese, jadi kononnya kak Aya mahulah merasmikan FP ni dengan mengisar daging untuk dimasukkan ke dalam sos spaghetti tu, tapi, ntah mengapa, gatal pula pi buat Meatball. Maka, jadilah makanan dinner tadi Spaghetti Bolognese Meatball. Homemade Meatball pertama kak Aya tau, hihi…

Seperti dijanjikan, kak Aya akan kongsikan resipi Meatball ni. Resipi Spageti tidak perlu la kan? Yang tu just beli Sos Bolognese di kedai, hihihi.. pastu add ja bawang besar yang dipotong dadu, tomato potong dadu dan kalau ada capsicum bole add sekali. Spaghetti pula rebuslah sehingga “Al-Dente”. Selalu kak Aya buat macam tu jak. Kalau mau enhance rasa dia, boleh la add sos tomato dan sos cili sikit dan add garam, gula sikit, herbs sikit. Confirm mertua lalu pun nda perasan. Ahaks…

resipi-spageti-bol

Spaghetti ni memang fav kak Aya anak beranak, tiada yang terkecualo, hehe…

Ok, tanpa membuang masa, kak Aya kongsikan resipi google (lupa suda blog mana satu, adehh) tapi kak Aya add sikit-sikit ikut suka hati kak.

Resipi Homemade MeatBall 

Bahan-bahan:

  • 500g daging – buang segala lemak dan apa-apa selain daging, kemudian kisar. Guna daging kisar beli di kedai pun boleh.
  • Bawang besar – hiris-hiris
  • Serbuk garlic – kalau teda, boleh guna bawang putih biasa tu, hiris-hiris
  • Butter –  untuk menumis bawang
  • Bread Crumbs – agak agak dalam 3-4 sudu besar, blend halus
  • Blackpepper – kasar dan serbuk
  • Whitepepper – serbuk
  • Mixed herbs – agak-agak dalam 1/2 sudu besar
  • 1 biji telur – saiz apa pun boleh
  • Garam & Gula – agak agak jak
  • Seasoning – Kak Aya pakai Organik Mushroom Seasoning no MSG
  • Susu segar – 1/3 cup

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan butter dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu dan naik bau. Tutup api. Biarkan sejuk sebelum masuk ke FP atau blender.
  2. Hiris daging kecik-kecik sikit supaya senang kisar dan kisar sampai mencapai kepuasan hati. Kalau tiada FP, jangan kecewa, boleh juga guna Minced Beef yang dibeli dari pasaraya. Cuma, ada banyak lemak sket la. (Tu faktor terbesar kepada kak Aya beli FP) mau juga bagitau. Kalau anda ada blender yang pisaunya bergigi, boleh juga try test blend daging, hihi…
  3. Gunakan dry mill blender dan blend bread crumbs sehingga halus.
  4. Masukkan bawang tadi beserta bread crumbs, blackpepper, whitepepper, mixed herbs, garam, gula, telur dan seasoning dan susu ke dalam FP atau Blender (kalau dua-dua tiada, boleh la gaul manual guna tangan) dan blend sehingga sebati dan cukup rasa.
  5. Bulat-bulatkan dan goreng separuh masak atas minyak yang sedikit. (Kalau mau makan meatball ala-ala Ikea tu, bolehlah biarkan sehingga masak sepenuhnya. Untuk blackpepper, google la sendiri ya, hihi…)
  6. Masukkan meatball ke dalam sos bolognese tadi dan biarkan masak sepenuhnya.
  7. Sedia untuk dihidang.

Gambar Penyediaan Step by Step macam ni pula:

resipi-bebola-daging-sedap-dan-simple

Kisar daging sehingga halus

recipe-homemade-mealball-ikea

Tumis bawang menggunakan butter sehingga layu dan naik bau

resipi-meatball-ikea-yang-sedap-dan-mudah

Kemudian, mix semua bahan. Rupa macam Bibimbap pula, haha…

resipi-meatball-ala-ala-ikea

Bulat-bulatkan seperti baby Dragon Ball

ikea-meatball-simple

Panaskan separuh masak sebab lepas ni mau masukkan dalam sos Bolognese pula kan..

cara-buat-meatball-ikea

Alhamdulillah sudah siap! Boleh makan, hihi…

Yeay, siap! Mudahkan buat homemade meatball yang sihat dan sedap ikut tekak sendiri? hehe.. Selepas baca resipi ni pastikan buat tau, penat kak Aya share. Hihi…

Mealball ni sesuai juga kalau mahu dijadikan sup bebola daging, dan apa-apa jak la resipi yang sesuai. Bahhh.. itu jak, jumpa lagi di entry memasak akan datang. Jangan lupa try tau.

Luv,
Kak Aya Chalo
Surirumah Sepenuh Masa yang juga Online Seller Tegar

One thought on “Resipi Homemade Meatball Simple dan Sedap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge