Rahsia Mengatasi Masalah Anemia Sebulan Sebelum Bersalin

Rahsia Bagaimana Saya Naikkan Bacaan Hb Sekaligus Bebas Anemia Ketika Hamil Anak Ketiga. Hamil Anak Keempat Pula, Tiada Lagi Masalah Kurang Darah 😀

Assalamualaikum mommies,

Hari ni Aya nak share pengalaman sendiri, masalah kurang darah atau anemia ketika hamil. Ketika hamil anak pertama, kedua, dan ketiga, Aya mengalami Anemia iaitu masalah kurang darah. Patutpun sepanjang kehamilan Aya kerap migrain, pening, pucat, lesu dan tidak bermaya. Namun, tak terfikir pula ia disebabkan masalah kurang darah tu.

cara mengatasi anemia

 

Keadaan kurang darah yang paling teruk yang Aya alami sewaktu mengandung anak ketiga iaitu bacaan Hb cuma 8.7gm/dl. Ketika itu Aya sibuk sangat kat office, kerap outstation, tidak mengambil apa-apa vitamin prenatal sebelum mendaftar klinik dan tidak mengambil makanan seimbang. Lebih-lebih lagi hamil anak ketiga ni loya kuat sikit, selera makan kurang sangat, berat pula turun, so faham-faham la kan.

Seseorang ibu hamil dikatakan mengalami Anemia apabila bacaan paras hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah kurang daripada 11gm/dl. Ibu perlu membuat ujian darah untuk mengetahui bacaan ni. Hemoglobin berfungsi untuk mengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan.

Kalau kat KKIA (Klinik Kesihatan Ibu dan Anak), setiap kali review bacaan darah akan diambilkan? Jadi memang tau lah berapa Hb setiap bulan. Yang tak tahan bila dah low Hb ni, nurse akan suruh datang buat review setiap 2 minggu sekali. Penat sangat, dan sampai satu tahap terpaksa dengar nasihat dan leteran hampir 2 jam dalam bilik nurse tentang bagaimana nak buat untuk naikkan bacaan Hb. Sebab apa kena leter? sebab kurang darah ni bahayakan mommies, banyak risikonya.

Antaranya risiko kurang darah atau anemia adalah jantung bayi tidak terbentuk sempurna dan terbantut, tangan dan kaki tidak lengkap, pembentukan otak terganggu, bayi kurang berat badan ketika dilahirkan dan yang paling menakutkan ia boleh menyebabkan kematian di dalam kandungan.

Risiko kepada ibu pula seperti tumpah darah semasa atau selepas bersalin, keguguran dan juga boleh menyebabkan kematian. Darah yang mencukupi sangat penting kerana ia membawa nutrisi kepada ibu dan bayi.

Sehingga minggu ke-34 mengandung, bacaan Hb Aya cuma 10gm/dl. Masih low Hb, masih Anemia. Naik buntu dibuatnya. Namun, dalam tempoh 2 minggu selepas itu, Aya berjaya naikkan bacaan Hemoglobin ke paras normal iaitu 11mg/dl. Nak tahu rahsianya? Kena baca sampai habis dan tengok sendiri bacaan Hb dalam buku klinik ni ya mommies 😀

status low hb

Throwback status gembira bila Hb naik. Hehe…

Bagaimana saya mengatasi masalah Anemia ketika mengandung anak ke-3?

Bacaan Hb ketika mengamalkan ubat klinik

masalah low hb dan cara naikkan bacaan darah

Bacaan Hb pada minggu ke 17. Waktu ni Aya buka buku (daftar kehamilan di KKIA). Hb cuma 8.7gm/dl, dan sejak itu Aya perlu review 2 minggu sekali T_T

cara naikkan bacaan Hb darah

Ini pula bacaan Hb pada minggu ke 34, 10gm/dl sahaja. Lagi 4 minggu sebelum “menunggu hari”. Dari minggu ke 17 hingga minggu 34 ni bacaan Hb naik turun macam gunung Kinabalu tapi tak pernah mencapai bacaan NORMAL.

Disebabkan memasuki minggu ke 34 saya masih kurang darah, nurse dah bagi warning, siap kata nak suntik iron dalam badan kalau tak naik-naik lagi. Kecut perut dengar. At last, saya decide untuk mencuba Set Anemia Shaklee setelah berbulan kakak saya Lin Chalo SweetBonda suruh makan dan hasilnya seperti gambar di bawah. Hihihi…

Bacaan Hb selepas 2 minggu mengambil Set Anemia Shaklee

Alhamdulillah. Sesuai sangat vitamin di dalam Set Anemia Shaklee ni dengan Aya. Bacaan terus melonjak ke normal. Kalau tahu macam ni, dari awal lagi dah amalkan set ni. Hihi…

Aya juga terus berhenti mengambil ubat yang dibekalkan dari klinik sewaktu start makan Set Anemia Shaklee ni. Kiranya 100% guna Shaklee lah. Lagipun dah berbulan makan Iberet tak naik-naik bacaan darah pon kan?

Mommies nak tahu tak bagaimana Set Anemia Shaklee ni boleh membantu ibu untuk menaikkan bacaan Hb? Baca selanjutnya ok 😀

ubat tambah darah ketika mengandung

3 Oktober – 10mg/dl. Start consume Set Anemia Shaklee. 2 minggu kemudian, bacaan Hb NORMAL. Alhamdulillahhhh.. syukur sangat. 1st time saya bangga duduk depan nurse. hihihi…

tips mengatasi anemia

Minggu ke 37. Bacaan naik lagi…

bacaan hb rendah

Minggu ke 38. Naik lagi, alhamdulillah… time ni dah berdebar nak tunggu hari bersalin. Tak sabar lettew…

Ubat atasi kurang darah anemia

Hmmm.. Overdue pula. Tapi bacaan Hb tetap maintain. Syukurrr… pada 15 November Aya selamat melahirkan baby boy yang ke3. Boy lagi… hahaha..

Bagaimana Set Anemia Shaklee membantu ibu naikkan atau maintain bacaan Hb?

Ok, ni yang best nak cerita ni. Sebenarnya vitamin dalam Set Anemia Shaklee ni “sama” dengan pil hematinik (ubat klinik) yang disediakan di klinik seperti Iron, Folic Asid, Vitamin B dan Vitamin C.

Tetapi, istimewanya Shaklee kerana ianya 100% diperbuat daripada bahan semulajadi, ianya selamat dan insyaAllah berkesan (jaminan Shaklee, sentiasa selamat, berkesan dan mesra alam). Manakala ubat klinik pula adalah vitamin sintetik, iaitu diperbuat daripada bahan kimia dengan meniru komposisi dalam vitamin semulajadi.

So ibu pilih, nak makan yang semulajadi atau tiruan? kalau Aya offcos nak makan yang semulajadi sebab lebih mudah diserap oleh badan dan selamat untuk kandungan.

Vitamin Shaklee juga telah melalui pelbagai ujian klinikal agar ianya mudah diserap oleh badan dan tidak membebankan buah pinggang. Bila dah tahu wujud vitamin semulajadi, tentulah pilih yang terbaik buat baby kan?

Jom kita lihat fungsi vitamin yang terdapat di dalam Set Anemia Shaklee ni.

Set Anemia Shaklee terdiri daripada;

  1. Vitalea With Iron Formula – Ia merupakan multivitamin dan multimineral yang lengkap dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan hemoglobin. Vitamin dan mineral selebihnya pula (yang ada di dalam Vitalea) sangat penting untuk cover kelompongan vitamin yang tidak tiada diambil semasa mengandung melalui pemakanan kerana loya, kurang selera makan dan sebagainya. Jadi, dengan mengambil Vitalea, ibu dapat memberikan nutrisi buat diri dan bayi di dalam kandungan.
  2. B-Complex With Acid Folic – Asid folik juga penting di dalam pembentukan sel darah merah. Selain itu, ia juga sangat penting untuk mengelakkan kecacatan saraf bayi dan juga membantu dalam pembentukan otak bayi. Juga penting untuk tukarkan gula kepada tenaga agar ibu tak lemah lesu.
  3. Vitamin C – Vitamin C sangat penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi/iron. Lebih banyak iron diserap, lebih lancarlah penghasilan sel darah merah dan semakin normallah bacaan Hb ibu. Sebab itu, kalau nak naikkan Hb, ibu selalu dinasihatkan untuk makan pil zat besi bersama jus oren. Betul ka tidak? 😀
  4. ESP (Energizing Isolated Protien) – Kenapa Aya cadangkan protein juga? Sebab tau tak setiap sel di dalam badan kita ni terdiri daripada protein? Hemoglobin sendiri terdiri daripada protein. Jadi ia sangat membantu dalam penghasilan sel darah merah yang sihat. Protein juga sangat penting untuk tumbesaran bayi dan juga memberi tenaga kepada ibu hamil.
set kurang darah anemia shaklee

Set Anemia Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, Vitamin C, B-Complex dan ESP.

Sebenarnya Set Anemia Shaklee ni boleh diamalkan oleh ibu hamil yang tidak mengalami masalah Anemia pun kerana vitamin dalam set ni cumalah vitamin asas ibu hamil.

Aya pun amalkan vitamin yang sama sejak mula mengambilnya pada minggu ke 34 hamil anak ke-3 sehingga mengandung anak ke-4. Alhamdulillah, ketika mengandungkan baby Rara (anak ke 4), bacaan Hb saya normal sehingga bersalin. Nampak tak Shaklee Effectnya? Mommies boleh play video kat bawah kalau nak dengar sendiri apa Shaklee Effect saya dan juga boleh lihat betapa “cantiknya” bacaan Hb saya ketika mendaftar klinik di KKIA pada minggu ke-11 kandungan keempat tahun lepas. 😀

cara naikkan bacaan hb darah

Dalam sejarah bila mendaftar kehamilan di klinik tanpa Anemia. Syukur sangat-sangat ya Allah. Tak sia-sia amalkan Vitamin-vitamin Shaklee sejak bersalin anak ke -3 dulu 😀

Saya juga telah dihubungi oleh ramai ibu hamil yang mempunyai masalah anemia dan ada juga yang sudi dibantu. Terima kasih kerana percayakan saya untuk membantu anda. Ibu boleh baca testimonial ibu hamil anemia di sini.

Nasihat saya kepada ibu diluar sana, kalau ada masalah kurang darah atau anemia tu, jangan berkira-kira sangat untuk tukar vitamin dan invest untuk vitamin prenatal yang lain (tak kisah la nak try Shaklee or brand lain).

Fikirkan tentang bayi anda dan juga diri ibu sendiri. Nak tak tumpah darah or bayi lahir tak sempurna? Tak nak kan? Apalah sangat nilai vitamin ni jika dibandingkan dengan nyawa anda dan bayi. Tak mahal pun, dan boleh dimakan sehingga berpantang. Harga Set Anemia Shaklee ni seperti kat bawah:

Harga Set Anemia Shaklee:

1. Vitalea: RM88.75 / 120 biji (Percuma jika join ahli sehingga Oktober 2015)
2. B-Complex: RM53.75 / 120 biji
3. Vitamin C: RM92.50 / 180 biji
4. ESP: RM150.00 / 850g
Jumlah: RM385.00

Set lengkap ni berjumlah RM385.00 tidak termasuk kos penghantaran. Penggunaannya 2-4 bulan, jimat kan? Tak perlu beli setiap bulan. Kalau nak dapat harga murah, ibu boleh pertimbangkan untuk join ahli Shaklee.

Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat konsultation seumur hidup daripada saya. Kalau join bulan ni sehingga Oktober 2015 pula, ibu boleh dapatkan VITALEA SECARA PERCUMA. Jimat RM88.75 dan dapat harga ahli pula tu. Berganda-ganda jimat!

Jika ibu sedang mengalami masalah kurang darah, sering lesu, tiada selera makan dan risau bayi tak membesar sebaiknya kerana kurang nutrisi, sudah tiba masanya untuk menghubungi Aya di 013-8633224.

Aya akan bantu ibu dan guide tentang cara pemakanan berkesan seperti mana yang Aya amalkan sehingga bacaan Hb kembali normal. Rahsia pemakanan ni eksklusif hanya kepada pelanggan Aya. Jangan nanti dah jadi macam customer Aya yang anemia teruk ni baru nak start makan. Takut-takut dah tak sempat.

Sekian saja perkongsian kisah anemia Aya. Jumpa lagi di entry akan datang!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

 

[Julai Promo] Kawal Diabetes Dengan Vivix, Ikhtiar Masalah Anemia Dan Vitamin Kanak-Kanak Terbaik

Whoaaa.. bulan ni promo yang ditunggu-tunggu iaitu Promosi Vivix. Ramai yang teringin merasa Vivix ni, almaklumlah harga boleh tahan juga, sebab tu masa promosi ni lah masa yang paling sesuai untuk mencubanya kan? Dua item promo lain adalah B-Complex dan Vitalea For Children.

#1: Vivix

Vivix merupakan campuran ekstrak anggur Muscadine (anggur sebesar bola golf), Polygonum Cuspidatum, Purple Carrot & European Elderberry yang berupaya melambatkan penuaan.

Walau bagaimanapun, memandangkan ianya satu sirap antioksidan yang tinggi, ia dapat membantu dalam memelihara kesihatan jantung, kesihatan imun, sendi dan sangat membantu kepada pesakit kencing manis, darah tinggi, cancer, strok dan pelbagai penyakit kritikal yang lain.

ubat kencing manis diabetes

Bacaan gula pesakit diabetes, dari 23.8 ke 7.3. 😀

ubat sembuhkan kencing manis diabetes darah tinggi

Shaklee Effect Story. 😀

Mostly customer Aya yang diabetes, kanser paru-paru, strok mengambil vivix dan alhamdulillah saya menerima feedback positif. Lagi best bila ada kawan inform perut suami yang boroi semakin berkurang boroinya dan ada juga yang ikhtiarkan untuk berhenti merokok akhirnya berjaya dengan vivix. Haa.. boleh dengar sendiri kisah Vivix di bawah ni. Kalau nak tahu testimonial lain boleh baca kat Koleksi Testimonial Hebat Vivix Shaklee ni.

#2: B-Complex Shaklee

B-Complex Shaklee mengandungi kesemua 8 komponen vitamin B. Kira dah lengkap, cukup, complete dah untuk memenuhi keperluan seharian kita. Istimewanya B-Complex Shaklee berbanding produk seumpamanya di pasaran kerana saintis Shaklee telah mencipta Asid Folik secara semulajadi yang pertama di dunia yang mempunyai kadar serapan tinggi dan berkualiti.

Asid Folic semulajadi sebenarnya tidak mudah diserap oleh badan dan hampir 99% Asid Folic yang berada di pasaran adalah vitamin sintetik (buatan manusia melalui proses kimia). Sekarang dah ada vitamin semulajadi kan, so better makan yang semulajadi berbanding yang sintetik.

Asid Folic juga sangat penting buat ibu yang merancang untuk hamil dan yang sedang hamil untuk mengelakkan kecacatan bayi dan membantu dalam pembentukan sel darah merah sekaligus mengelakkan anemia.

ubat sukar hamil dan cara mengatasi anemia kurang darah ketika hamilubat sukar hamil dan cara mengatasi anemia kurang darah ketika hamil

Ni sama kes dengan customer Anemia saya. Pregnant pertama makan Shaklee, alhamdulillah anak lahir sihat dan sepanjang pregnant tiada masalah low hb dan GDM, cuma anak lahir berat hampir 4kg. Mengandung anak kedua, beliau tidak mengambil Shaklee langsung, namun malangnya beliau mengalami anemia teruk, GDM dan berat bayi kurang. Nasib baik beliau menghubungi saya pada minggu ke 31 pregnancy untuk mengambil Set Mengandung Shaklee dan alhamdulillah beliau berjaya naikkan Hb sebelum bersalin dan melahirkan bayi yang sihat. So ibu-ibu, jangan take for granted ya.

B-Complex juga dapat membantu Pesakit Diabetes dalam proses menukarkan gula kepada tenaga sekaligus mengurangkan tahap gula di dalam darah. B-Complex juga penting dalam memastikan kesihatan saraf, thats why ia sangat membantu dalam mengurangkan stress, sakit kepala, insomnia dan tekanan.

ubat kencing manis vivix shaklee

Testimonial penggamal Shaklee: Bacaan gula ibu turun selepas menggamalkan B-Complex, ESP dan Zink Shaklee. Alhamdulillah. Diabetes berbahaya kerana ia merupakan pencetus kepada penyakit kritikal lain seperti serangan jantung, penyakit buah pinggang, darah tinggi dan strok. Mencegah lebih awal lebih baik.

Aya sendiri kekadang diserang migrain, kalau dahulu memang telan penadol la jawabnya, tapi selepas menggunakan Shaklee, Aya just telan 2biji B-Complex dan tidur. InsyaAllah bila bangun kepala dah ringan. Tidak perlu makan drugs 😀

#3: Vitalea For Children

Selepas Vitalea For Children ni kembali ke pasaran setelah hampir setahun tiada di Malaysia, Shaklee telah memberikan promosi setiap bulan termasuk bulan ini. Namun, jangan terlambat beli, mana tahu ini bulan terakhir promo dan bulan depan ia kembali kepada harga asal, banyak beza tau.

Vitalea For Children ini merupakan multivitamin dan multimineral berbentuk tablet yang memenuhi 100% keperluan vitamin harian kanak-kanak dengan 18 vitamin dan mineral lengkap, berperisa anggur dan yang paling penting selamat untuk gigi anak anda. Vitamin ni dicipta untuk anak yang memilih makan, kurang makan sayur dan buah serta kurang mengambil makanan yang bernutrisi lengkap.

vitamin terbaik untuk kanak-kanak

Manfaat yang terdapat pada setiap tablet Vitalea For Children

Vitamin Kanak-Kanak ni boleh diambil oleh kanak-kanak berusia setahun ke atas yang penting dah pandai menghisap or mengunyah tablet. Sebagai ibu bapa kalau mahu anak sentiasa sihat, jika sakit pun biarlah cepat sembuh, kita kena invest untuk makanan tambahan seboleh-bolehnya yang semulajadi. Bila dah sakit nanti lagi mahal kosnya berbanding beli sebotol vitamin setiap bulan. Betul kan? Jom kita lihat apa kata mommies yang memberikan VFC ni kepada anak mereka.

vitamin kanak-kanak shaklee

Saya sendiri mempunyai anak yang “lemah sistem pernafasan”. Kerap sangat batuk, berkahak, selesema. Pernah pada tahun 2012 saya ke 3 klinik dengan kos hampir RM600 pada bulan tu sahaja untuk mencari ubat budak-budak ni. Sejak tu saya start berikan anak saya vitamin shaklee. Biar badan diorang sendiri hasilkan imun sistem. Alhamdulillah, sekarang dah bulan Julai, sekali pun tak pernah bawa ke klinik. Bukan sebab tak sakit langsung, tapi bila sakit batuk, selesema dan berkahak sekejap ja sembuh, tak perlu pam 😀

cara tambah selera makan anak

Anak sihat, ibu gembira. Memang investment yang berbaloi.

Ok, kalau rasa-rasa nak tahu lebih lanjut sila cari Aya ok. Saya boleh consult anda apa vitamin yang paaling sesuai untuk anda sekeluarga. Nak vitamin lain pun boleh. InsyaAllah saya bantu. Take care!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart

Promosi B-Complex dan Vitalea For Children Beli 3 Percuma 1. Beli 1 Pun Boleh

Promosi Vivix Shaklee Beli 6 Percuma 1. Beli 1 Pun Boleh

Nak try? roger-roger tau 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Facebook Page – AyaChalo.com – Parenting From The Heart​