5 Restoren Halal di Seoul Korea Wajib Try Kalau Ke Sana

Kak Aya teruja bila bercerita pasal makanan ni. Lebih-lebih lagi makanan kampung sendiri di Seoul tu kan, jangan nda tau kak ni orang Korea sesat, hihih… Antara salah satu sebab mengapa kak Aya balik-balik rindu kampung adalah makanannya. Dari Dakgalbi, ke Bulgogi, ke Kimbap, ke Lamb BBQ, ke Tteokbokki ke food street di Myeongdong memang boleh buat gila bayang.

restoren-halal-di-seoul-korea

Gara-gara rindu kak Aya siap try buat sendiri Danmuji (jeruk lobak putih), Kimbap, Bulgogi dan beberapa jenis makanan korea lagi. Step by step buat Danmuji dan Tuna Kimbap kak kongsikan dalam entry ni. Resipi Bulgogi pun ada. Try la, sedap 😀

So malam ni kak akan share beberapa restoren halal atau yang diyakini di Seoul yang kak Aya sudah try sendiri. Untuk info, kebanyakan restoren di Seoul menghidangkan banchan dan air putih secara percuma. Banchan tu adalah side dish contohnya kimchi, seaweed, danmuji, ikan bilik, dan macam-macam lagi.

Restoren Halal Wajib Try Jika Ke Seoul Korea

  1. Nami-Ok Restaurant

Jika ke Nami Island, bolehlah singgah lunch sebentar ke Restoren Nami-Ok. Restoren ni adalah restoren halal (kat luar kedai ada logo halal). So bolehlah makan ayam atau daging dengan gembira.

Menu yang famous di sini adalah Chicken Dakgalbi. Dakgalbi ni acah-acah nasi goreng. Tapi menggunakan paste Gochujang. Rasanya pedas-pedas manis dan memang heaven lah. Selalunya pelayan restoren akan sediakan bahan-bahannya seperti nasi, rice cake, kobis, marinated chicken, seaweed dan kita yang akan “goreng” nasi tu.

cara-pergi-ke-nami-ok-halal-dakgalbi-seoul

Husband ku kaki selfie, haha.. nampak logo halal tu?

Satu lagi menu yang biasa dicuba dalah Stir-Fried Squid, tapi kak Aya tidak sempat try hari tu. Oh ya, kak pergi Seoul dah 2 kali. 1st dengan personal tour guide, yang kedua backpack jak dengan Husband. Restoren ni kak pergi semasa travel backpack tu.

Dari Seoul ke Gapyeong boleh menaiki bas atau ITX. Kak prefer ITX sebab laju dan santai. Boleh baca sini untuk Tips ke Nami Island menaiki ITX.

nami-ok-halal-makanan-korea-dakgalbi

Halal Chicken Dalgalbi. Yeehaa! Jom makan!

Sedikit Travel Tips dari kak, rancang perjalanan ke Nami Island ni, ambil ITX sebelah pagi (9am gitu) dan sebaik saja sampai, terus ke Nami-Ok sebelum ke Nami Island. So bila sudah kenyang, masuk ke Nami Island terus boleh round satu pulau. Kalau lapar lagi, di Nami Island ada 2 restoren halal juga iaitu Asian Cuisine dan nasi goncang di Drama Cafe, makanan ringan seperti jagung dan ubi manis panas-panas pun ada dijual kat sana.

Alamat: South Korea, Gyeonggi-do, Gapyeong-gun, Gapyeong-eup, 읍내리 786-2
Waktu Operasi: 9am – 7pm
Phone: +82 10-2181-1686
Price: Chicken Dakgalbi – 12000won seorang

2. Yang Good Halal BBQ Lamb Restaurant

Kalau ke korea, tidak aci kalau tidak try Lamb BBQ halal ni, sedap weh. Haha.. 1st time datang ke Seoul, kak guide ada bawa kak Aya kat sini, tapi bukan rezeki, restoren tutup. Kali kedua ni kak Aya datang sendiri dengan husband. Alhamdulillah ada rezeki dan makanannya memang sedap ya ampunnnn… Lamb grill ja pun but the feeling tu yang buat rasa best. Dah la boleh bancuh free flow coffee maxim (korean coffee) secara free. Bayangkan weather di luar sejuk, di dalam restauran hangat. Best!

yang-good-korean-bbq-lamb-halal-seoul

Lepas turun bukit, jalan sikit boleh nampak signage kuning ni. Nampak tu logo halal besar gedabak di atas map Aussie?

Kalau makan sini kenalah try makan Lamb Rack dan Soybean Paste Stew. Oh ya, restoren ni pun ada sijil Halal tau. So makanlah lamb ittew tanpa was-was.

Alamat: 서울특별시 강남구 논현로95길 15 (Seoul, Gangnam-gu, Nonhyeon-ro, 95 gil, 15)
Waktu Operasi: 4pm – 2am

Phone: 02-567-7060
Price: Lamb Rack – 22000won, Soybean Paste Stew – 3000won

yang-good-halal-seoul-bbq

Lamb Rack yang telah dipotong-potong. Best sangat sebab grill sendiri. Hehe…

Tips, restoren ni hanya buka pada jam 4 petang. So datang untuk Dinner. Macamana nak ke Yang Good Restaurant ni? Kak Aya ke sini dengan  menaiki Subway. Naik Subway sampai Station Yeoksan (Line 2), dan keluar ke Exit 6. Jalan terus sampai hujung, nanti jumpa KFC sebelah kiri. Masuk simpang kiri tu. Belok kanan, jalan naik ke arah bukit dan jumpa simpang pertama sebelah kiri, masuk simpang tu dan jalan sikit (turun bukit pula) dan akan jumpa restoren ni (sebelah kiri), bangunan yang ada map Australia besar gedabak.

3. Busan Jib Halal Restaurant

Ok, restoren ketiga pula. Yang ni kak Aya tak rekomen sangat sebab mahal gilos. Kak makan dalam kesenduan. Hihi.. tapi yang best sebab dia halal di tengah-tengah kebizian Myeongdong.

makan-halal-di-myeongdong-busan-jib

Restoren Halal di tengah-tengah Myeongdong. Agak pricey dengan makanan yang sebegitu. Kalau mau budget sket boleh jalan terus sehingga ke hujung lorong ni dan ada restoren Yooganae depan tu. Boleh makan Dakgalbi Seafood. Sedap gak.

Makanan yang kak Aya try disini adalah Asam Pedas dan Oyster Pancake. Rasanya pun sederhana sahaja. Sebenarnya dulu di barisan deretan kedai ni ada 1 restoren yang kak guide bawa kak Aya. Asam pedasnya ya ampun sedap gilaaaa.. tu sebab kak Aya datang sini konon cari restoren tu tapi malangnya dah tutup, sobs.

asam-pedas-korea-halal-di-myeongdong

Asam pedas korea. Tapi kak tetap rindu yang di kedai tutup tu, huhu…

menu-harga-makanan-busan-jib-myeongdong-seoul

Menu yang mencekik darah bagi kak Aya. Apa boleh buat dah terminum air baru buka menu, terpaksa la teruskan order, haha…

Lokasi restoren ni di celah bangunan. Kalau  naik subway dan turun di Myeongdong Station Line 4 (Biru) dan keluar di Exit 6. Pergi ke arah kiri dan jalan terus sehingga jumpa Frisbee Apple (logo Apple Iphone tu) dan belok kanan. Di celah ni la boleh jumpa Busan Jib. Kalau jalan terus akan jumpa restoren Yoogane (kak cerita kat bawah).

Address: 11-4 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, 서울특별시 South Korea
Waktu Operasi: 10am – 10pm
Phone: +82 2-777-8660
Price: Asam Pedas – 20000won, Oyster Pancake – 20000won

4. Mabongnim Halmoeni Tteokbokki di Sindang-Dong

Restoren yang ni tiada logo halal tapi menurut buku Backpack Korea yang ditulis oleh pelajar Malaysia di Korea, restoren ini cuma menghidangkan seafood. So, bagi kak Aya ok jak sebab tiada pun yang meragukan.

Sindang-Dong ni adalah area yang glamour dengan Tteokbokki (Spicy Stir Fry Rice Cake) dan digelar sebagai Tteokbokki Town . Tteokbokki ni adalah makanan korea yang terdiri daripada kek beras, fishcake, sayuran, telur, kadang kala diletak ramen dan diletakkan dengan Gochujang (paste lada besar). Rasanya manis-manis pedas, memang sedap!

Cara ke sini? Kak Aya naik subway jak, turun di Sindang Line 2, Exit 8. Exit 8 ni susah sket mau nampak, so just follow laluan brown-orange Exit 6 sehingga jumpa Exit 8. Bila sampai luar, akan nampak Fire Station, belok kiri dan jalan terus sehingga nampak arch lampu lip lap. Restoren makcik tu cuma sebelah kiri selepas arch tu. Boleh tengok ramai orang restaurant tu.

tteokbokki-halal-sindang-dong-makanan-seoul

Malam-malam dingin mencucuk tulang pun kak Aya sampai tau demi makan, haha.. Restoren Tteokbokki belah kiri tu, yang ada hijau-hijau, betul-betul di belakang arch ni.

Cara order? cakap ja nak Tteokbokki, ahjumma tu dah faham dah sebab ramai juga orang Malaysia datang sini. Kena try la sekali. So balik Malaysia boleh banding dengan mana-mana restoren Korean sini pula.

Rasanya? Sungguh tidak mengecewakan sebab acah-acah makanan kita juga (cuma tidak berempah ratus lah), manis, pedas, memang ngam dengan tekak kak Aya dan husband. Licin kitorang makan, hahaha…

tteokbokki-halal-di-seoul-korea

Hehe, muka puas hati hajat tercapai… tengah tunggu makanan mendidih dan masak.

sindang-dong-tteokbokki-halal-korea

Slurppp… tengok gambar pun boleh terliur ni, haha…serius sedap.

Alamat: 5, Dasan-ro 35-gil, Jung-gu, Seoul
Waktu operasi: 9am – 12am
Phone: +82-2-2232-8930
Price: Tteokbokki – 11000won/2 orang

5. Yoogane Myeongdong

Restoren ni menawarkan pelbagai Dakgalbi (nasi goreng korea). Ok, ni pun sama status dengan restoren Tteokbokki tadi. Logo halal tiada, so maksudnya tidak boleh makan makanan yang ada daging or ayam, tapi kat sini tiada v*vi tu ya. So apa yang boleh dimakan? tentunya seafood.

lokasi-yoogane-myeongdong-seoul

Nampak signage putih-oren-kuning ni, itulah restoren Yoogane. Merata-rata kat Seoul.

So boleh order Seafood Dakgalbi. Sama macam di Nami-Ok tadi. Waitress akan serve nasi, seaweed, sayuran, octopus dan Gochujang paste untuk dimasak. Yang ni diorang yang akan masakkan. So tunggu ja la. Di sini ada kaunter banchan, so sila amik sendiri, free flow juga.

yoogane-seafood-dakgalbi-myeongdong

Muka happy jumpa makanan

Yoogane ni banyak cawangan. So mana-mana cawangan pun sama. Di Myeongdong ni ada 2 cawangan tidak silap. Kak Aya pegi yang berhampiran dengan Busan Jib tu. So mau ke sini follow jak macam arahan kak bagi untuk Busan Jib.

Address: 8 Myeongdong 4-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, Seoul, South Korea
Waktu operasi: 10am – 1am
Phone: +82 2-3789-2492
Price: 11000won/2pax

Myeongdong Food Street

Ok, selain 5 restoren di atas, sebenarnya di Myeongdong Street pun sangat banyak makanan “food street” yang mengenyangkan. Selalunya sebelah malam area ni sangat happening, penuh gerai dan penuh juga dengan pelancong. Ini antara makanan yang boleh dimakan tanpa ragu-ragu.

street-food-roti-telur-halal-di-myeongdong-street

Korean Egg Muffin. Rasanya sedap, dalamya ada telur. Rasa manis-manis sket.

pancake-pisang-halal-korea

Pancake pisang

pancake-ikan-myeongdong-halal-food-street

Pastry Ikan. Filling dia ada macam-macam.

makanan-tepi-jalan-di-myeongdong

Seafood tempura. Yang ni kak Aya beli 2x. Haha.. sedap dimakan bersama sos yang disediakan. Pedasss…

makanan-halal-di-myeongdong-kentang

Kentang ni sedap. Tapi Malaysia pun ada kan? hihi…

lobster-cheese-myeongdong-makanan-halal

Lobster Cheese, nyums!

kuih-tradisi-korea-di-myeongdong

Yang ni kuih tradisional korea, iaitu Gula Tarik (tidak tau korean name dia apa) diperbuat daripada madu dan diletakkan filling memacam. Boleh pilih.

kimbap-halal-di-myeongdong-seoul

Kimbap! Sebenarnya rindu kimbap di SInchon Hostel tapi tidak sempat ke sana. So tapau ini jak balik Malaysia. Octopus ni pedassss.

kimbap-halal-di-seoul-myeongdong

Berliur pula tengok ni, haha!

mochi-korea-strawberry-myeongdong

Yang ni kak Aya lupa apa nama dia, tapi acah-acah mochi, kuih pulut dalamnya ada red bean paste. Yang ni special sikit, sebab selain red bean paste dalamnya ada juga sebiji strawberry. Serius sangat refreshing. Gabungan manis masam-masam, sedap!

susu-pisang-korea-onigiri

Snack untuk mengisi perut kosong sementara tunggu sampai ke restoren atau bila-bila masa. Boleh beli susu pisang pelbagai perisa di 7E, boleh juga beli Tuna Onigiri sekali (pinjam nama dalam bahasa Jepun, lupa sudah korea panggil apa). Tips untuk beli Onigiri tu, tanya dulu tau kalau ragu-ragu, sebab ada macam-macam jenis juga. Carilah yang seafood.

Fuhh.. terdera emosi (dan perut) kak Aya siapkan entry ni. Tapi info bebanyak simpan sorang-sorang buat apa kan? Bila kongsi tu jadi lebih bermanfaat terutamanya buat traveller muslim yang akan ke Seoul, mudahlah mencari makanan halal kan?

Ok lah, cukup ini saja entry kali ni. Siapa mau tau restoren dan makanan best di Bangkok pula? Entry akan datang kak Aya share ya. Jumpa lagi!

Luv,
Kak Aya Chalo
Korea dihatiku

Resipi dan Step By Step Homemade Kimbap

Kimbap (김밥) adalah makanan Korea yang diperbuat daripada nasi putih (bap) dan ditambah dgn macam-macam ingredient dan digulung dalam lapisan seaweed kering (kim/gim). Kira macam nasi gulung la ni. 
Korea ada Kimbap, Jepun pula ada Sushi. Bezanya, nasi Kimbap ditambah dgn minyak bijan, sushi pula ditambah vinegar. Filling pun berbeza. 

Antara bahan wajib yang diletak didalam kimbap adalah danmuji/takuan, telur dadar, crab stick, cheese, sayuran seperti bayam, carrot dan timun. Kemudian bolelah letak bahan pilihan seperti tuna, udang tempura, ayam dan daging untuk menjadikannya Kimbap Tuna, Kimbap Udang dan sebagainya. 

Selalunya kimbap disajikan dgn kimchi atau danmuji. 

Dalam entry ni kak Aya share step by step dan bahan yang diperlukan untuk membuat Homemade Tuna Kimbap. 

Sebenarnya teringin makan Tempura Prawn Kimbap, sebab hari tu makan di Seoul sedap gilak 😂

Secara ringkasnya bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  1. Beras sushi 
  2. Kimbap Laver (Seaweed)
  3. Tuna In Water (Ayam Brand)
  4. Mayonise
  5. Timun
  6. Bayam
  7. Lobak Merah
  8. Danmuji (White Raddish Pickle)
  9. Sesame Seed
  10. Sesame Oil
  11. Garam
  12. Gula
  13. Serbuk Lada Putih
  14. Kicap Soya (dipping)

Ok, belek gambar satu persatu untuk cara2 dan resipi Tuna Kimbap. 

resipi_kimbap_cara_buat_kimbap
Penerangan step by step buat Kimbap ada di bawah setiap gambar ok? Follow jak. 

resipi_kimbap_cara_buat_kimbap
Step 1: Masak Nasi Putih 

Bahan-bahan: 

– 2 cup Beras Sushi

– 2.5 cup air untuk masak nasi

– 2 sudu besar Minyak Bijan 

– 1/2 sudu kecil Garam 

Langkah penyediaan:

– Rendam 2 cup Beras Sushi + 2.5 cup air selama 30 minit lepas tu masuk rice cooker dan masak macam biasa. (Kak Aya guna noxxa, LP 7 minit)

– Bila sudah masak, keluarkan ke dalam bekas lain dan masukkan minyak bijan garam. Gaul sehingga sebati.

Tips: garam boleh juga di-add semasa masak nasi. Kalau sudah add semasa memasak, tidak perlu add sudah selepas masak. Nanti darah tinggi uolls 😂


Ini contoh beras sushi yang kak Aya beli. Harga? Maaf sebab kak lupa, huhu… satu paket ni 6 cup beras tak silap. 2 cup beras boleh buat 5-6 roll kimbap. 


Step 2: Buat Filling Tuna Mayo

Bahan-bahan: 

– 1 tin Tuna In Water (yg ni rasa lebih sedap)

– Mayonise secukupnya

– Gula secukup rasa

– Garam secukup rasa

– Serbuk Lada hitam secukupnya

– Serbuk Lada putih secukupnya

Langkah penyediaan:

– Buang semua air tuna, pastikan kering sekering yang mampu. Masukkan semua bahan2 dan gaul sebati. Adjust rasa sampai sedap 😋

Tips:

– Kak Aya suka rasa yang kuat sket (masin + manis) sbb nanti letak sikit ja dalam kimbap, so kalau kurang rasa, nda dapat feel tuna tu. 😂


Step 3: Buat Filling Wajib 😅

Bahan-bahan:

– Bayam

– Timun (sebaiknya timun jepun tu)

– Carrot

– Danmuji/Takuan

Langkah penyediaan:

– Bayam: Ambil daun jak dan rebus bersama beberapa titis minyak bijan. 

– Timun: Hiris memanjang. 

– Carrot: Hiris nipis2 dan masak sebentar. Semasa masak, letak sikit garam dan blackpepper. 

– Danmuji/Takuan: Yang ni kena buat sendiri 😂 sebaiknya time buat tu buat secara jejari memanjang. Kak Aya lupa buat so gunakan ja yang ada. 

Tips:

– Takuan ada dijual di kedai2 yg menjual makanan korea seperti Jaya Grocer, Everise. Di CKS Menggatal pun ada. Tapi nda yakin dengan kehalalannya. Takut ada alcohol. So better buat sendiri. Resipi Danmuji nanti kak Aya update di gambar bawah ya. Simple jak bahan dan sangat mudah dibuat. 


Ini rupa Danmuji yang kak Aya buat. Rangup dan cukup rasa macam danmuji yang kak Aya makan di Seoul 😂

DANMUJI (Yellow Pickled Radish)
– White Raddish (yg gemuk & panjang)

– 1/2 sudu kecik serbuk kunyit

– Sebotol Cuka Beras (sll beli yg 280ml nda silap)

– Air (sama kuantiti dengan rice vinegar, kasi lebih sikit dlm 100ml)

– 1 cup gula

– 1 sudu besar garam (tp kak aya letak 1/2 ja)

– 2 helai bay leaves

– 20 biji Black Pepper

Cara-cara:

– Untuk Banchan: Kopek kulit white raddish dan hiris2. Jangan nipis sgt kasi tebal2 sikit ja baru rasa crunchy. 

– Untuk Kimbap: Kopek kulit dan hiris setebal 1cm dan potong memanjang (mcm timun atas tu)

– Panaskan Rice Vinegar, air, gula, serbuk kunyit, black pepper dan bay leaves sehingga mendidih. Lepas tu matikan api. 

– Masukkan white raddish yang sudah dipotong2 tu dan biarkan menyejuk dalam suhu bilik. 

– Selepas sejuk, pindahkan ke dalam bekas tertutup yang muat di peti ais dan biarkan semalaman di dalam peti ais sebelum makan. 

Siap! Simple ja kan? 

Untuk beberapa hari, bau cuka tu ada kuat sikit, tapi lama2 hilang jg. Bau white raddish pun ada kuat sikit, tp time makan nda jg menggangulah. Cuma anak2 sll cakap “eee bau apa ni” 😅 Yang penting, rasanya yang sedap (manis, masam) dan rangup tu yang nyaman.


Step 4: Buat Telur Dadar

Bahan-bahan:

– 3 biji telur Grad A (kalau guna telur grade B, C, kasi add kuantiti telur)

– Serbuk lada putij

– Garam

Langkah Penyediaan:

– Buat ja macam telur dadar biasa, masak dan hiris2 dalam lebar 1.5cm. 

Step 5: Sediakan Seaweed Laver dan Tikar Bambu

– Seaweed Laver ni kak Aya beli online dengan seller korean food halal. Bila sampai, baru kak Aya perasan, seaweed laver ni sama macam dijual di Everise Imago. So lepas ni boleh la beli sana jak. Hehe jimat duit pos 😋

– Tikar bambu kak Aya beli di Daiso. Kalau boleh jangan beli size kecik (time tu ada 2 size), beli size biasa ni. 


Hiasan: Minyak Bijan dan Sesame Seed untuk hiasan. 

Bahan-bahan:

– Minyak bijan 

– Sesame Seed

Cara Penyediaan:

– Sesame seed tu panaskan dalam 1-2 minit dalam microwave atau bole sangai kejap. 

– Dua bahan ni digunakan untuk sapu dan tabur selepas kimbap siap digulung. 


Gunakan berus comel ni untuk sapu2 atas kimbap nanti. Kalau teda berus, ko sapu2 guna jari pun boleh 😋


Step 6: Jom buat Kimbap

– Selepas semua bahan ready, bolelah kita start gulung2. 

– Sebelum gulung, sediakan seaweed laver dan letakkan di atas tikar bambu. 

– Seaweed laver ni ada dua muka: satu kasar, satu berkilat. Pastikan yang berkilat tu belah bawah, yang kasar tu belah atas. Kita tayang muka yang licin jak 😂

– Ok, pastu letak nasi macam atas tu. Jangan banyak sangat nanti kimbap jadi gemuk gilos, nipis2 cukup dan tinggalkan ruang atas tu dalam 1-2 inci, bawah tu pun tinggalkan sedikit ruang supaya dia bole melekat. 

– Ratakan dulu nasi, barulah penyek2kan supaya padat. 


Step 7: Letak filling

– Ok, kena ikut tips menyusun filling ni supaya senang mau roll. 

1. Memula susun timun dan telur. Jarakkan dalam 1 inci. (Bahan keras ala2 tembok penahan la di tepi2 tu)

2. Kemudian letakkan bayam, lobak dan tuna mayo di antara timun dan telur. 

3. Atas tuna mayo tu letak danmuji.


Ok, ala2 gini la kejadian dalam step 7 tu ya. Tidak perlu letak disepanjang-panjang hamparan nasi tu. Letak di area bawah jak.


Step 8: Roll roll roll Kimbap

– Ok yang ni kena hati2 dan penuh keyakinan. 
– Semasa mula menggulung, kena pegang hujung bambu dan jari jemari lain kena tahan segala timun tu. 

– Kalau nda tahan, nanti dia akan terburai ke bawah. Tapi jangan panic, ikut ja tips kak Aya ni. Confirm cun! 😂


Step 9: Teruskan usaha me-roll kimbap itu

– Bila dah jadi macam ni, silalah genggam tikar tu kuat2 sket supaya nasi dan filling bersatu dan padat. 

– Guna dua2 tangan tau. Kak Aya nda dapat buat dua2 time ni sebab sebelah tangan tekan camera ni haa 😂

– So tekan ja dan buka tikar bhgn atas tu pelan2 (time ni nampak area bawah seaweed yg kita tinggalkan 1 inci tu sudah melekat ke nasi bhgn atas)

– Jadi tarik tikar tu dan roll sampai habis. 

– Amik masa untuk tekan2 lagi kimbap tu sampai rasa dia suda padat dan bolehlah buka balik tikar tu dan tada! Kimbap suda siap! 😍


Lepas tikar tu kita buka, ginilah hasilnya. Nyum-nyum. Area hujung ni paling sedap tau. Sebab apa? Nasi kurang, filling banyak. Hahahaha…


Step 10: Sapu sesame oil atas kimbap dan tabur2 sesame seed. 

Bila sapu minyak ni selain buatkan kimbap berkilat dan menyelerakan, ia juga beri aroma dan tambah sedap gittew.
Tada! Kimbap siap digulung, nyum-nyumm…


Step 11: Potong-potong kimbap macam ni dan susun atas pinggan. 


Step 11: Siap untuk dimakan 😍😍

Sajikan Kimbap dengan kicap soya cair, danmuji dan kimchi. Dan, bolelah la fefeling makan di Korea, layannn…

Kalau dah try, tinggalkan komen tauuu 😄

♥️

Kak Aya