8 Produk Shaklee Jepun Kalau Masuk Pasaran Malaysia Mesti Best Gila

Sebenarnya kak Aya teruja dengan entry hari ni. Sebab kak mau share beberapa produk Shaklee Japan yang sangat best yang kak Aya dapat atau beli bulan lepas sewaktu menghadiri incentive trip ke sana.

Shaklee sebenarnya ada di 8 buah negara termasuklah Jepun. Produk Shaklee pun sebenarnya sangat banyak dan berbeza di setiap negara bergantung kepada permintaan atau kelulusan pihak berkuasa. Produk yang masuk ke Malaysia pula sangat istimewa sebab dibuat di kilang berbeza dengan produk lain yang diluluskan Halal oleh Islamic Service Of Amerika (ISA). Badan ini diiktiraf oleh JAKIM sejak tahun 1983.

So hari ni kak Aya akan kongsikan beberapa produk Shaklee Jepun yang kak dah try.

Kalaulah semua produk ni masuk Malaysia kan besttttt… cuma kenalah dapatkan sijil halal dan kelulusan masuk Malaysia. Oh ya, produk yang kak beli ni kak sudah check (staff Shaklee pun dah checkkan), insyaAllah tiada bahan-bahan yang meragukan, sebab kat Jepun, produknya ada juga menggunakan porcine, hihi… so kalau nak ke Jepun dan beli produk Jepun, kena hati-hati tau.

vivix-ready-stock-sabah-indah-permai

8 Produk Shaklee Jepun Yang Kalau Masuk Malaysia Mesti Best Gila

  1. ESP Pelbagai Perisa

    Semua pun tahunESP merupakan salah satu produk Top 10 di Malaysia. Yang ada di sini cumalah perisa Vanilla. Di Jepun pula ada pelbagai perisa iaitu Choco, Pecan, Coffee, Peach, Regular dan Vanilla. Mana satu yang sedap? Sejujurnya kak Aya suka kesemua perisa yang ada. Semua sedap! Tapi yang kak paling suka sekali adalah Peach sebab wangiiii sangat.

    ejen-shaklee-kk-sabah

    Instant Protein Assorted Pack. Ni best gila kalau ada di Malaysia, senang nak bawa balik kampung, senang bawa travel, boleh tukar-tukar taste. hihi… Doakan masuk Malaysia suatu hari nanti. Tinggi permintaan ni.

    Manfaatnya? sama macam ESP Shaklee yang ada disini. Untuk gebu-gebu, untuk cantikkan kulit, kuku, rambut, untuk sustained energy dan untuk kenyang yang lebih lama. Banyak lagilah manfaat ESP ni.

2. Shaklee Fiber

Shaklee Fiber ni dulu tidak silap memang ada di Malaysia. Tapi kak Aya no idea kenapa dihentikan pada pertengahan 2013. Alhamdulillah merasa juga yang dari Jepun ni.

Shaklee Fiber ni adalah satu serbuk fiber semulajadi tanpa perisa yang boleh di tambah ke dalam minuman seperti ESP, Instant Protein, jus, Vivix atau Performance Drink. Minum macam tu saja pun boleh.

pengedar-shaklee-kota-kinabalu-ready-stock

Shaklee Fiber ni kak Aya dapat sebagai gift semasa Dinner bersama Dr. Kojima (Inventor Nutriferon Shaklee) di Imperial Jepun tempoh hari. Dapatlah 3 kotak, kak 1, Awal 1, papanya 1. Alhamdulillah merasa gak. Sekarang ni setiap kali sahur kami minum ni, anak-anak pun kak Aya bagi sebab ia bantu juga untuk rasa kenyang yang lebih lama.

Antara manfaat Shaklee Fiber termasuklah untuk kesihatan usus, mudah lawas, elak sembelit dan buasir. Kak Aya minum ni memang rasa best jak membuang, puas gittew, hihihihi… jadi kalau Shaklee Fiber ni masuk Malaysia, boleh la kita “geng”kan dengan Herblax untuk pastikan membuang dengan lancar setiap hari. Selain tu terdapat pelbagai manfaat fiber yang lain termasuklah kesihatan jantung dan merendahkan kolestrol.

3. Shaklee Bifidus

Produk yang direka untuk berdasarkan tiga idea untuk persekitaran usus yang baik iaitu probiotik, prebiotik, biogenics. Ia menggabungkan bifidobakteria dan bakteria asid laktik, oligosakarida dan laktoferin yang membantu meningkatkan fungsinya.

Dengan mengamalkan Shaklee Bifidus ni, kita sediakan usus dengan bakteria baik yang sangat bagus untuk kesihatan.

pengedar-shaklee-di-sabah

Shaklee Malaysia tiada produk yang ada probiotics ni. So memang sangat baguslah kan kalau produk ni masuk. Dengar-dengar untuk penghidap eczema, antara satu cara untuk control adalah dengan mengamalkan probiotik ni.

Memandangkan Shaklee Bifidus belum ada di Malaysia, kak suggest untuk dapatkan persekitaran usus yang kaya dengan bakteria baik, amalkanlah minuman kultur. Hehe…

4. Shaklee Kids: All In One Shake

Yang ni sedap sangat, anak-anak kak Aya memang suka. Memang berlainan sikit dengan Mealshakes sebab berperisa Strawberry dan acah-acah yogurt gitu. Add air biasa or dalam susu. Dua-dua pun sedap.

Kandungannya lebih kurang dengan Mealshakes iaitu multivitamin yang lengkap dengan fiber dan beberapa nutrien lain yang penting untuk perkembangan pesat anak-anak.

pengedar-shaklee-sepanggar-sabah

Yang ni kak Aya dapat as welcome gift (suprise kat bilik) sebab kak bawa Awal Syahmi sekali ke trip Jepun. Kawan-kawan yang tiada bawa anak tak dapat ni. Untunglahhhh Awal Syahmi boleh abang adik merasa sekali. hihi…

5. Shaklee Collagen Powder

Haa, yang ni tak hairan kan sebab ada kat Malaysia. Tapi kak Aya mau story ni, Collagen Shaklee Jepun dia add on nutrien untuk meningkatkan moisture dengan lebih effective. Double moist gittew. Patutlah minum beberapa hari rasa kulit muka ni best jak.

ejen-vivix-sabah-kota-kinabalu

Lagi satu, Collagen Shaklee ni dikilangkan di Jepun so, harganya jauh lebih murah, ce teka berapa harga sekotak? hihihi… harganya kurang RM100 dari Collagen Powder Malaysia. Menggoda bak hang! Kak Aya tergoda sampai beli 5 kotak uolls. Hihi… ya lah, umur dah masuk 35 ni, collagen sangat perlu tau. Nak juga ada effect toing-toing sana sini.

Kalau mahu gebu gebas, tegangkan sana sini dan kecikkan liang roma yang semakin membesar tu, boleh la usha harga Collagen Powder Malaysia sini.

6. NutriFeron Shaklee

Yang ni pun tidak hairan sebab ada di Malaysia. Tapi, jangan tak tau, NutriFeron dicipta oleh pakar imunologi terkemuka dunia Dr. Yasuhiko Kojima yang berasal dari Jepun. Jadi NutriFeron yang datangnya dari Jepun sangatlah special. Malaysia punya datang dari US.
ubat-bengkak-tonsil-teruk

Fungsinya sama iaitu sebagai immune booster semulajadi yang meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Kalau mudah sakit, kerap tonsil, eczema, dan apa-apa yang berkaitan dengan sistem imun, eloklah amalkan Nutriferon ni.

Dr-yasihiko-kojima-pencipta-nutriferon-shaklee

Gambar kenangan bersama Pakar Immunology terkenal Dunia yang menemui interferon, Dr. Yasuhiko Kojima sewaktu trip Shaklee ke Tokyo Mei 2017 lepas. Bangga tau dapat jumpa beliau sendiri sebab kak Aya memang tidak tinggal NF ni sebab dulu-dulu kak kerap kena tonsel. Fuhh.. serik kalau boleh nda mau kena lagi.

7. Premium Mask 3D

Wow! Sebenarnya ini antara kegemaran kak Aya iaitu produk special care Shaklee Jepun Premium Mask 3D.

Pemenang Gold Medal Monde Selection tiga tahun berturutan (2014, 2015, 2016) ni bukti keberkesanan produk ni tiada tandingan. Kak Aya yang baru pakai sekali pun rasa kelainan di kulit muka apatah lagi kalau habis sekotak kan? mesti kalah Rita Rudaini ni, ahaks.

masker-shaklee-kota-kinabalu-sabah

Sebenarnya kak jarang pakai mask-mask ni, selalu buat masker jak. Bukan apa, takut mencuba brand lain, almaklumlah dulu muka teruk sangat. So bila nampak Shaklee Jepun ada produk ni, kak Aya pun teruslah order. Mahal belakang kira yang penting yakin selamat. 😀

Serius best pakai mask ni, nasib jak nda nangis, hahaha… berbaloi beli walaupun harga boleh tahan gak dengan 6 keping sekotak. Mask ni baiki struktur muka, jadikan glowing, melembapkan dan menghilangkan garis halus wajah. Bak kata dalam website Shaklee Japan “We deliver prominent moisture, and it looks beautiful and shiny like after aesthetic. It prepares the texture and makes fine wrinkles less pronounced by drying”

Efficiency assessment tested tau kesan dia. Patutlah menang award kan. Kalau tengok Monde Selection tu bukan benda memain, world class tau. Kak beli ni 2 kotak, kemain kan? hihi… cantik punya pasal.

8. Refuncell UV Cut Bass Lasting BB (spf 30) dan Treatment Powder Foundation

BB Cream ni pun tiada kat Malaysia, please lah masukkan Make Up produk masuk pasaran Malaysia. InsyaAllah sentiasa licin! Haha.. ya la, bukan senang kan nak dapat produk makup natural dan organik ni.

BB Cream ni khas untuk warna kulit wajah yang tidak sekata dan berpori. Dia tutup cela uolls. Memang licin dan nampak glowing pakai cream ni. Kak Aya sebelum ni guna BB Cream MEK (bukan nama sebenar), BB Cream Shaklee ni rasa lebih ringan, murah diserap dan mudah dibersihkan menggunakan makeup remover Nutriwhite.

vitamin-jerawat-jeragat-shaklee-kota-kinabalu-sabah

Treatment Powder Foundation ni pula bedak muka yang dikhaskan untuk menutup cela dan kelihatan natural pada wajah. Ia lengkap dengan bahan yang melembapkan kulit. Yang ni pun kak Aya suka. Serius rasa cerah dan sekata ja kulit wajah tu. Pakai pun jimat-jimat ni takut habis. Kang terpaksa terbang ke Tokyo semata-mana nak beli bedak, hihi…

Fuhh, selesai 8 produk kak kongsikan.

So, mana satu produk yang menggiurkan? Haha… sewaktu di Jepun tempoh hari sempat juga lepak dengan Presiden Shaklee Malaysia, Madam Helen, dan sempat jugalah tanya tentang produk Jepun untuk dimasukkan ke Malaysia ni. Beliau kata memang ada niat nak bawa masuk, cuma ya lah, kena ikut prosedur dan kena dapatkan Halal certification, penting tu.

Jadi, kita tunggu jak lah. Kalau rasa-rasa tak sabar tunggu, boleh la terbang ke Jepun, dan ajak uncle-aunty Jepun jadi ahli kat sana dan belilah dengan diorang, huhu… Bagi yang sudah jadi ahli Shaklee di Malaysia ni, boleh juga beli Ambassador Pack dan cari downline kat sana. Bolelah dia uruskan pembelian nanti. Bijak tak kak Aya, siap bagi tips ni. Hihi…

Ok lah, itu ja perkongsian hari ni. Jangan lupa follow blog kak Aya ni untuk jadi orang pertama dapat new updates tau. Take care! Jangan mimpi pakai masker 3D pula ya, hihi…

Luv,
Kak Aya Chalo
Kak Suka Produk Jepun!

6 “Penyakit” Semasa Berpuasa Dan Tips Menghadapinya

Semasa berpuasa tubuh badan kita berhadapan dengan pelbagai ketidakselesaan yang diibaratkan sebagai “penyakit bulan puasa” yang mengganggu emosi, fizikal dan mental semasa berpuasa. Antara “penyakit” atau ketidakselesaan yang biasa dialami termasuklah masalah pedih ulu hati, sembelit, kelesuan, sakit kepala yanag teruk, dehidrasi, naik berat badan dan sebagainya.tips-hadapi-pedih-ulu-hati-semasa-puasaHari ni kak Aya kongsikan apa “penyakit bulan puasa” yang kerap dialami dan bagaimana mengatasi masalah ketidakselesaan yang kak sebutkan di atas, agar dapat menjalankan Ibadah puasa dengan lancar dan gembira. Ya lah, takkan mau ponteng puasa kan? Hihi…

Ketidakselesaan Yang Kerap Berlaku Semasa Berpuasa

  1. Masalah Pedih Ulu Hati

Keadaan berasid di dalam perut berfungsi untuk menghadam makanan dan membunuh bakteria. Tapi, jika asid perut terhasil secara berlebihan atau ia naik semula ke kawasan esophagus, ini akan menyebabkan pedih ulu hati atau heartburn.

Semasa berpuasa, kebiasannnya asid perut yang terhasil akan berkurangan. Tetapi, masalah pedih ulu hati boleh berpunca daripada kerana terbayang tentang makanan atau aroma makanan yang mana menyebabkan tindak balas semulajadi dari otak untuk meningkatkan penghasilan asid di dalam perut.

Pedih Ulu Hati boleh dikawal dengan:

  • Makanlah secara sederhana
  • Elakkan memakan makanan berminyak dan pedas
  • Kurangkan pengambilan kafien
  • Mengambil protein berkualiti tinggi berasaskan tumbuhan untuk menguatkan otot perut dan esofagus. Jadi tidaklah mudah dicederakan oleh asid perut.

Tips Kak Aya:

Musim puasa ni kak tiada masalah pedih ulu hati. Cuma, kak selalu kembung perut, stress juga. Untuk pastikan angin keluar dari badan secara efisien, kak amalkan makanan tambahan Peppermint Ginger untuk mengatasi masalah ketidakselesaan perut tu. Untuk atasi masalah pedih ulu hati, kak Aya juga sarankan masukkan ESP Protein dalam menu sebab ia bagus untuk otot perut dan esofagus.

  1. Sembelit

Sembelit adalah masalah biasa yang dihadapi di bulan Ramadhan. Ini berpunca daripada kekurangan bendalir dalam badan dan kurangnya mengambil fiber/serat semasa berbuka dan bersahur.

Bagaimana mengatasi masalah Sembelit ni pula? Kenalah buat benda ni:

  • Pastikan minum air secukupnya semasa sahur dan iftar.
  • Banyakkan mengambil makanan yang tinggi serat seperti buah-buahan dan sayuran.

Tips Kak Aya:

Ambil makanan tambahan yang boleh meransang aktiviti usus seperti Herblax iaitu sejenis julap lembut, so tiadalah masalah sembelit teruk di bulan Ramadhan. Nda mau la kan time raya kena buasir pula. Huhu…

  1. Keletihan

Kurang tidur, makan makanan kurang bernutrisi dan kurang seimbang, dan kehilangan elektrolit badan akan menyebabkan badan mengalami keletihan.

So, sepanjang bulan Ramadhan, pastikan;

  • Dapat rehat yang cukup, tidur yang berkualiti supaya boleh bangun dengan segar semasa sahur. Tiadalah jadi macam zombie kampong pisang kan, hihi…

Tips Kak Aya

Pastikan badan kekal hidrat dengan Perfomance Drink untuk tenaga berpanjangan. Rancang menu berbuka dan sahur yang mengandungi makanan yang dapat kekalkan tenaga lebih lama seperti ESP Protein.

  1. Sakit Kepala

Dehidrasi atau kekurangan bendalir di dalam badan yang disebabkan kandungan elektrolit badan yang tidak seimbang, kelaparan, atau keletihan boleh menyebabkan sakit kepala menyerang.

Tips elak sakit kepala, pastikan:

  • Jangan skip sahur dan kekalkan diet yang seimbang.

Tips Kak Aya

Masukkan ESP Protein dalam menu untuk kekalkan tenaga dan panjangkan tempoh rasa kenyang tu. Untuk mengatasi masalah kekurangan bendalir badan, kak Aya amalkan Performance Drink yang terkandung campuran unik elekrolit yang sangat membantu untuk kekal hidrat. Stress tau kalau migraine time puasa.

  1. Dehidrasi/Kekurangan Air

Semasa berpuasa, secara semulajadi badan akan kehilangan elektrolit melalui pernafasan, perpeluhan dan perkumuhan. Pengurangan air yang berlebihan boleh berlaku bila terdedah kepada cuaca panas, tidak meminum air mencukupi semasa berbuka atau sebelum sahur dan juga disebabkan aktiviti fikizal.

Elakkan dehidrasi dengan

  • Elakkan terdedah kepada panas
  • Kurangkan aktiviti fizikal yang menyebabkan berpeluh dengan banyak

Tips Kak Aya

Offcourse minum Performance Drink agar menyeimbangkan elektrolit badan dan untuk tenaga berpanjangan.

tips-minum-8-gelas-air-di-bulan-ramadhan

  1. Naik Berat Badan dan Obesiti

Sepatutnya bila puasa ni berat turun la kan? Tapi tidak mustahil juga naik kalau makan secara berlebihan, makan makanan tinggi lemak, makanan tinggi gula dan sebagainya. Dah kenyang tidur pula, alahai, confirm naik berat badan, huhu…

Jadi, solusinya

  • Makanlah secara sederhana, kalau boleh elakkan la bazar ramadhan sebab nanti macam-macam pula dibeli, pastu sudah beli, kena habiskan pula sebab takut membazir kan.
  • Disiplin yang ketat, dan kawal pemakanan boleh elak daripada berat badan naik.

Tips Kak Aya

Untuk mencukupkan nutrisi harian, kak amalkan Mealshakes sebab ia bekalkan kak dengan 19 jenis vitamins dan mineral dan yang paling penting, kak Aya telan Lecithin yang merupakan natural fat emulsifier yang berfungsi untuk emulsi dan pecahkan lemak yang masuk dalam badan dan bawanya keluar daripada badan. So, boleh la kurangkan lemak yang diserap dalam badan. Aci la kan?

Fuhh.. settle. Panjang lebar kak Aya ulas dengan penyakit bulan puasa kali ni. Lagi satu masalah yang kerap berlaku juga adalah Gastrik. Yang ni kak cerita panjang lebar di artikel Penawar Gastrik Teruk Di Bulan Ramadhan ni.

So kak Aya pesan supaya penyakit-penyakit ni tidak datang menjenguk, silalah minum air secukupnya, makan secara sederhana, jangan membazir, keep cool agar tidak mudah dehidrasi, makan buah dan sayur dan suplement wisely.

Luv,
Kak Aya Chalo
Ibu menyusu tapi kekal bertenaga sepanjang hari
Alhamdulillah!

 

Penawar Sakit Gastrik Yang Teruk Di Bulan Ramadhan

“2 tahun yang lalu saya kena gastrik for the 1st time ever. Serius sengsara okay, sungguh tidak selesa, makan itu ini kena kontrol. Waktu tu hanya rajin telan ubat doktor & beli dari farmasi. Beberapa minggu sebelum masuk bulan puasa, keadaan masih belum kembali normal. Saya ingat lagi waktu tu, dalam hati saya cakap, Tuhan tolonglah saya sembuhkan masalah gastrik saya ni, supaya saya boleh berpuasa nanti…” ~ Suzu.

Ini sebahagian dari cerita salah seorang kawan travel Kak Aya iaitu Suzu. Macamana beliau akhirnya boleh berpuasa tanpa diserang gastrik pada ketika itu? haa, tu nanti kak Aya sambung di bawah ya. Kak cerita dulu tentang gastrik ni.

Masalah Gastrik ni selalunya dikaitkan dengan masalah pedih atau sakit di bahagian perut atau sakit di bahagian ulu hati. Tanda gastrik menyerang antaranya apabila mula muntah berhari-hari sehingga demam, muntah darah, kembung perut melampau, sendawa yang kerap, sakit, pedih, lemah, sengsara kerana perut sakit atau pedih ulu hati. Ada yang menahan kesakitan sehingga seperti udang, ada yang siap pengsan, huhu.. tidak terbayang azabnya.

Mengapa perlu menahan azab kalau boleh cuba petua hilangkan gastrik yang bakal kak Aya kongsikan ni?

Bila suda diserang gastrik buat pertama kalinya, bermulalah episode bergantung kepada ubat klinik atau farmasi seperti Gaviscon, atau ubat tahan sakit yang boleh menyebabkan lapisan perut terhakis yang boleh menyebabkan gastrik bertambah teruk. Takkan mahu bergantung kepada ubat kapur putih seumur hidup?

Serangan gastrik berulang kali boleh menyebabkan lapisan perut melecet, luka, timbul tompok-tompok merah dan boleh berlaku pendarahan. Disebabkan ini, najis boleh kelihatan kehitaman. Gastrik juga boleh menyebabkan lemah, letih, lesu dan kadang kala pitam kerana komplikasi pendarahan di perut serta kekurangan sel darah merah.

Mengapa tidak cuba rawatan gastrik secara semulajadi yang boleh mengembalikan hidup tanpa gastrik tanpa perlu menanggung azab yang boleh berlarutan berpuluh tahun?

Kak Aya kongsikan kisah Puan Fara yang menghidap penyakit gastrik kronik selama lebih 10 tahun. Dengar sendiri perkongsian beliau.

Puan Fara sudah lebih 10 tahun menghidap gastrik kronik, namun, setelah mengamalkan Set Berpantang Shaklee yang kebetulan dalamnya ada ESP, Ostematrix dan Peppermint Ginger, secara tidak sengaja set ini membantu mengatasi masalah gastrik beliau, sehingga skip makan pun gastrik tidak menyerang. Alangkah seronoknya beliau bila dapat kembali nikmat hidup bebas gastrik selepas mengamalkan Set Berpantang termasuklah ESP, Ostematrix dan Peppermint Ginger.

Kini tidak perlu bergantung kepada ubat, tidak perlu menahan sakit dan kini bila skip makan pun gastrik tidak menyerang.

Ubat-gastrik-ketika-berpuasa

Testimonial Gastrik sejak berusia 10 tahun. Amalkan ESP, Mealshakes, PD setiap kali sahur dan sebelum tidur membantu beliau untuk berpuasa dengan lebih bertenaga tanpa gastrik.

Rawatan-gastrik-secara-semulajadi

Testimonail dari Puan Suzu, beliau juga berjaya berpuasa tanpa masalah gastrik dan berjaya mengawal masalah gastrik beliau sepanjang tahun bukan seperti sebelum ini. Selain daripada mengamalkan suplemen, beliau juga jaga makan. Kena balance la kan 😀

Bagaimana Set Gastrik Shaklee boleh membantu?

Setiap suplemen di dalam set ini membantu mengatasi masalah gastrik dan memasing ada fungsi tersendiri, jadi kak Aya sangat sarankan untuk mengambil satu set lengkap untuk kesan yang maksimum.

Set Gastrik ini terdiri daripada ESP, Ostematrix, Peppermint Ginger dan Alfalfa. Jom kita baca apa fungsi setiap produk ni.

Set-berpuasa-set-gastrik-shaklee-ramadhan

Set vitamin yang boleh membantu masalah gastrik di bulan ramadhan ataupun hari biasa.

ESP: Energizing Soy Protein Berperisa Vanilla

Esp adalah minuman protein yang sangat baik dalam memberikan rasa kenyang yang lebih lama kepada pesakit gastrik. Selain itu, ia juga membantu untuk membaiki tisu yang sudah rosak di bahagian lapisan perut yang luka akibat jus gastrik.

Jika permukaan perut yang telah terhakis oleh asid perut semakin teruk dan menyebabkan kecederaan semakin besar ia berpotensi menjadi ulser. Salah satu cara merawat ulser adalah melalui pembedahan. Ngeri pula kan. Jadi, ESP yang merupakan protein tumbuhan adalah sangat bermanfaat untuk mempercepatkan penyembuhan dan pembaharuan sel dinding perut yang lebih sihat.

Ostematrix

Ostematrix yang terdiri daripada kalsium, zink, magnesiam yang sangat membantu dalam meneutralkan asid berlebihan di dalam perut. Ini boleh mengelakkan asid perut terus menghakis lapisan perut dan menyebabkan serangan gastrik. Zink di dalam ostematrix pula berfungsi untuk penyembuhan luka dengan lebih berkesan. Sifat alkali di dalam Ostematrix juga boleh mengelakkan jus perut memasuki esofagus yang boleh menyebabkan pedih ulu hati.

Peppermint Ginger Plus

Mengandungi pelbagai herba seperti pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis yang sangat baik dalam melegakan ketidakselesaan perut dan juga usus. Ia turut membantu melegakan kembung perut dan pedih ulu hati. Peppermint Ginger juga membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman yang sihat dengan melegakan perut.

Alfalfa

Alfalfa merupakan suplemen yang kaya dengan serat yang juga bersifat alkali dan membantu dalam masalah penghadaman. Alfalfa juga sangat bagus sebagai ejen anti-inflamasi iaitu mengurangkan bengkak dan radang di dinding perut yang mana jika dibiarkan boleh mengakibatkan ulser pada perut.

Kalau anda salah seorang yang mengalami masalah gastrik dan sudah bosan sakit dan bergantung kepada ubat penahan sakit atau kapur putih, boleh la ikhtiarkan dengan Set Gastrik Shaklee ni pula. Klik gambar di bawah untuk pembelian;

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota Kinabalu

Mahu jimat sehingga 25%?, anda masih boleh mendapatkannya dengan harga istimewa dengan menjadi ahli. Klik di bawah untuk mendaftar dan nikmatilah penjimatan sehingga 25%.

Pengedar-Shaklee-Malaysia-Sabah

Jika nak konsultasi sebelum pembelian, hubungi kak Aya (klik no hp di bawah untuk direct whatsapp). InsyaAllah kak Aya akan membantu dan kak doakan, anda tidak menderita lagi.

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

10 Hari Terakhir Promosi ESP dan Vita C Yang Hot Ittew

Sedar nda sedar sudah memasuki 20 September besok. Maknanya cuma ada 10 hari saja lagi untuk Promosi minuman soya semulajadi yang menguruskan ESP dan Vitamin C yang hot tu.

Beli pada harga promosi  memang menjimatkan. Kepada #ShakleeLover atau kepada anda yang baru mau test-try produk Shaklee ni kan, try-lah dua Produk Hot Seller Shaklee ni.

promosi-vitamin-c-shaklee-dan-esp-shaklee

Secara ringkas MANFAAT yang anda dapat kalau amalkan ESP – Energizing Soy Protein ni:

  1. ESP merupakan Protein Berasaskan Tumbuhan yang mampu menggantikan fungsi Protein Haiwan. (Tau la kan protein haiwan ni banyak lemak, banyak suntikan bahan kimia (mcm ayam utk cepat besar dan banyak isi), so kita boleh dapat Asid Amino yang badan kita perlu tanpa perlu makan bahan-bahan kimia tu.)
  2. Bagus untuk bina otot. Terutamanya abang-abang yang mau sado. Protein sihat bantu berikan otot yang lebih mantap.
  3. Protein sangat penting untuk penghasilan rambut yang lebih cantik. Protein kurang boleh nampak dari rambut yang kering, bercabang dan mudah gugur.
  4. Untuk kuku pun penting. Kuku yang cepat rapuh, cepat patah, itu tanda badan kurang protein.
  5. Untuk kulit yang cantik berseri. Kulit perlukan protein untuk memperbaharui sel-sel yang baru. Setiap hari sel kulit matikan? So sumber protein yang sihat sangat penting supaya dapat hasilkan kulit yang lawa gitteww.
  6. Protein dari soya juga dapat mengekalkan tenaga, tahan lama dan kekalkan stamina.
  7. Protein soya mampu menyokong kesihatan jantung dengan cara menurunkan kadar LDL (kolestrol jahat) dalam badan. Ia juga bantu menyihatkan saluran darah (arteri) supaya risiko penyakit seperti stroke, jantung dan darah tinggi semakin berkurangan.
  8. Untuk ibu hamil, protein yang lengkap sangat penting untuk memastikan pertumbuhan bayi yang sihat dari segi pembentukan organ, tulang dan sel-sel.
  9. Untuk ibu selepas bersalin, mereka perlukan protein lengkap untuk penghasilan susu ibu yang penuh nutrisi yang ada antibodi, bantu untuk tingkatkan sistem imun baby dan membantu perkembangan bayi agar lebih sihat.

Ok, tetiba terasa panjang pula Ai cerita pasal ESP ni. Hihih… selain di atas, ada banyak lagi manfaat protein tau. Tapi sila baca di sini la, Manfaat Minuman Soya ESP Shaklee.

Mau cerita tentang Vitamin C pula, nda payah panjang lebar la, jemput baca saya share dalam entry ni 7 Sebab Mengapa Ramai Amalkan Vitamin C. Pasti anda nda sabar-sabar mau try, hihi…

Ok, jom kita tengok apa Promosi Shaklee Bulan September ni. Jeng jeng… hehe…

promosi-shaklee-murah-vitamin-c-esp

Ini dia Promosi Shaklee bulan ni 😀

Ada 3 Produk on promo iaitu;

1. ESP Twin Pack 5% Off RM302.10~ Klik POSTER untuk ORDER.
promosi-esp-shaklee-murah
2. Vita C SR Twin Pack 5% Off  RM 186.30~ Klik POSTER untuk ORDER.

promosi-vita-c-plus-shaklee-vitamin-semulajadi-vitamin-organik
3. Vitalea For Children Buy 4 Free 1 (the best deal in town ni) RM352.98~ Klik POSTER untuk ORDER.

vitamin-kanak-kanak-terbaik-dan-murah

Selain pembelian dari E-Sell di atas, anda juga boleh menghubungi saya terus untuk konsultasi percuma atau tempahan produk. Walau bagaimanapun, konsultasi berkaitan cara pengambilan vitamin dan cara makan saya cuma akan berikan buat Customer tersayang. Haruslah special gittew kann?

Oh ya, ada juga promo ESP Buy 6 Free 1 dan Vitamin C Buy 6 Free 1. Kalau nak yang tu whatsapp terus ya.

Ok itu jak, roger jak kalau mau order 😀

Luv,
Aya Chalo || Whatsapp/Telegram 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

Tips & Trick Mengatasi Masalah Susu Ibu Merundum

Mindset ibu-ibu yang merasakan mereka tidak mempunyai susu yang mencukupi adalah antara punca utama kegagalan penyusuan susu ibu. Ibu perlu ketahui asas penyusuan seperti teori permintaan dan bekalan, tanda bayi mendapat cukup susu ibu dan juga perlu mengetahui sebab-sebab kekurangan susu ibu sebelum ibu memutuskan untuk memberikan susu formula kepada bayi anda.

Ketahuilah bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak-anak. Selagi mampu, usahakanlah, don’t gibab mommies. 😀

Tips Atasi Masalah Susu Ibu Merundum dengan Set Ibu Menyusu Shaklee

Jom kita lihat apa tips & trick untuk mengatasi masalah susu ibu yang merundum. Namun, sebelum itu, ibu perlu tahu tanda bayi mendapat cukup susu ibu sebelum mengatakan yang anda mempunyai masalah susu merundum dan saya juga kongsikan tips mengatasi masalah ini buat ibu 😀

Tanda Bayi Mendapat Cukup Susu Ibu

  1. Bayi kelihatan kenyang dan tenang selepas menyusu. Biasanya bayi akan tertidur dan melepaskan sendiri payudara ibu.
  2. Kulit bayi tegang dan lembap.
  3. Berat bayi bertambah mengikut umur iaitu 0-4 bulan purata kenaikan 170 gram, 4-6 bulan 130 gram, dan 6 hingga setahun adalah 60-110 gram.
  4. Kekerapan kencing dan membuang air besar mencukupi seperti rajah di bawah.

    kekerapan bayi kencing dan membuang air besar

    Ibu boleh merujuk gambarajah ini untuk memastikan bayi anda mendapat susu yang cukup dan juga mengenali saiz perut bayi.

  5. Payudara ibu penuh menjadi lembik apabila bayi selesai menyusu.
  6. Ibu berasa haus dan berpeluh selepas sesi penyusuan susu ibu.

Tips Menghasilkan Lebih Banyak Susu

  1. Perhatikan cara penyusuan. Betulkan posisi dan lekapan sekiranya bayi tidak melekap dengan betul. Posisi dan lekapan yang betul akan mengembalikan aliran susu ibu.
  2. Menyusukan bayi dengan lebih kerap. Penyusuan lebih kerap terutamanya pada hari-hari terawal kelahiran akan membantu penghasilan lebih banyak susu ibu.
  3. Pastikan bayi disusukan setiap dua hingga tiga jam dan mengikut yang dikehendaki oleh bayi.
  4. Pada waktu malam pula, pastikan jarak menyusu tidak melebihi empat hingga lima jam.
  5. Semakin kerap bayi disusukan bermakna lebih isyarat yang dihantar kepada badan untuk menghasilkan lebih banyak susu.
  6. Mengosongkan payudara antara sesi penyusuan amat penting agar protein perencat susu ibu tidak terkumpul di dalam payudara dan menyebabkan susu berkurangan.
  7. Mengosongkan payudara selepas sesi penyusuan adalah salah satu cara yang sangat berkesan bagi meningkatkan penghasilan susu ibu.
  8. Memerah selepas sesi penyusuan memang memberikan hasil yang tidak banyak, namun, badan mendapat syarat bahawa lebih banyak susu yang diperlukan.
  9. Untuk mengumpul stok susu yang banyak, perahlah selepas sejam sesi penyusuan.
  10. Mengurut payudara dapat memberikan stimulasi yang hebat kepada payudara untuk menghasilkan susu.
  11. Ransangan pada puting ibu dapat menggalakkan refleks ejeksi susu (let down reflex) dan lebih banyak susu dapat dikeluarkan daripada payudara.

Selain daripada tips & trick di atas, ibu juga perlu makan makanan seimbang, minum air mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari dan boleh mengambil makanan, suplemen dan ubatan penggalak susu.

Antara makanan penggalak susu yang boleh diamalkan adalah lobak putih, sup betik, kurma, soya, sayur-sayuran hijau, longan kering, herba seperti fenugreek, milk thistle, alfalfa dan macam-macam lagi. Walaupun tidak banyak kajian saintifik yang dijalankan, tetapi ia sudah diamalkan secara turun temurun. Bagi ubat-ubatan pula, antaranya adalah Metoclopromide (Reglan) dan Domperidone (Motilium).

Saya nak kongsi makanan tambahan yang saya dan ramai ibu-ibu bekerjaya di luar sana amalkan. Cara makan yang mudah, berkesan serta selamat untuk bayi menyebabkan ramai ibu-ibu memilih Set Ibu Menyusu Shaklee ni. Jom kita baca apa kata mereka 😀

tips banyakkan susu ibu dengan set ibu menyusu shaklee

#1 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Assalam, ni just nak share tentang Set Berpantang & Set Ibu Menyusu Shaklee. Selama ni just baca orang punya, hihihi… saya start makan alfalfa baru 1 week. Pagi tadi pukul 5.30am after susukan baby, saya gi pump balance susu untuk buat stock, then after selesai, saya ambil 1 cawan esp dan alfalfa. After 1 hour, saya dapat rasa miss B start to fulfil. So..so..so.. amazing”

cara mengatasi masalah susu merundum dengan set ibu menyusu shaklee

#2 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Salam semua, Hari ni rasa nak senyum-senyum kambing je. Kenapa? sebab tadi suami cakap ‘eh betullah kan, muka baby macam dah nampak vibrant (berseri-seri) dan makin cerah.. kesan baby ambil vitamin shaklee la tu…

Hehehe.. saya baru sebulan guna… ambil Set Ibu Menyusu 3M dan Vitamin E. Sejak ambil Set Ibu Menyusu ni dah boleh simpan stok EBM.. kalau dulu, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tak dapat pun simpan stok, dan lagi, bonus la ni kulit makin ada perubahan. Hihi..

Tak sabar nak tunggu 3 bulan. Macamana nanti perubahannya” 

vitamin banyakkan susu ibu set ibu menyusu shaklee

#3 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Stok EBM untuk Saffiys sebelum masuk kerja hari ini. Sekadar berkongsi untuk beri semangat kepada ibu-ibu menyusu. Dengan mengamalkan Set Ibu Menyusu 3M, Lecithin, Omega, Zinc dan Vitamin E”

cara hasilkan susu ibu selepas melahirkan bayi dengan bantuan set menyusu shaklee

#4 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Assalamualaikum.. saya nak share pengalaman sendiri. Alhamdulillah rezeki untuk anak. Mula-mula biasalah selepas bersalin susu tak keluar, dan pelbagai usahanya antaranya pengambilan Set Ibu Menyusu Shaklee semasa pantang sehingga sekarang yang membantu saya dalam penghasilan susu. Before this pakai pump manual, dari 6oz sekarang 18oz dengan bantuan pam elektrik snow bear juga dapat buatkan breast jadi kosong.

Betul kata orang, makan B-Complex juga boleh tambah kepekatan susu ibu. Saya pernah cuba. Mudah-mudahan saya dapat menyusukan anak sehingga 2 tahun. Wish me luck”

testimonial set ibu menyusu shaklee

#5 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Salam, teringin nak share testimonial sendiri. Saya bermula dengan ESP, mula-mula rasa tak yakin, just nak try je. Bila nampak kesan baru la jatuh cinta dengan Shaklee. Mula-mula minum ESP stretch mark kat perut dah nampak pudar, seronok sangat, badan pun rasa ringan, lagi-lagi bila opismate puji “patutlah akak slim, makan shaklee rupanya…”, bangga pun ada. Lepas tu saya try Set Ibu Menyusu dengan tujuan nak bagi susu banyak nutrisi.

Alhamdulillah, sampai sekarang masih lagi breastfeeding (anak dah 7 bulan lebih, compate anak 1st 3 bulan lebih dah campur Formula Milk). Syukur sangat-sangat, suami pun puji “sayang best la sekarang ni”, saya pun senyum je lah. Sekarang tengah try Ostematrix pula. Setakat ni alhamdulillah, rasa sengal-sengal badan dah kurang. InsyaAllahh akan terus setia dengan Shaklee. TQ Shaklee”

Memperkenalkan Set Ibu Menyusu Shaklee

Apa yang istimewanya Set Ibu Menyusu Shaklee ni?

  1. Vitalea merupakan Multivitamin dan Multimineral yang membekalkan nutrisi kepada ibu dan juga bayi.
  2. Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun ibu dan bayi, ia juga penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Vitamin C memang sangat membantu ketika bayi selesema. Dengan hanya menelan double dosage Vitamin C, selesema bayi saya boleh sembuh tanpa ubat.
  3. B-Complex memberi ketenangan kepada ibu, elakkan stress dan kemurungan. Stress dan kemurungan juga mempengaruhi penghasilan susu ibu. Semakin stress, semakin merundumlah susu ibu.
  4. ESP sebagai Energy Booster agar ibu kekal bertenaga, memudarkan stretch mark, memekatkan susu ibu dan memberi rasa kenyang yang lama kepada ibu sekaligus mengurangkan nafsu makan.
  5. Alfalfa yang merupakan herba turun menurun untuk Milk Booster dan juga penting untuk memelihara “dalaman” ibu, kalau nak mengembalikan hubungan suami isteri selepas bersalin, memang sangat digalakkan untuk mengambil Alfalfa ni 😀
Set Ibu Menyusu Shaklee

Set Ibu Menyusu Shaklee terdapat dalam Set Lengkap dan Set Budget. Kalau nak tahu mana satu yang sesuai boleh hubungi saya ya 😀

Walaupun ibu mengambil Set Ibu Menyusu ni dan apa jua makanan, herba, suplemen atau ubat yang untuk membanyakkan susu ibu, perlu ditekankan bahawa ia bukanlah “ubat ajaib” yang memberi kesan serta merta. Konsep supply & demand perlu dipatuhi. Apa jua yang ibu makan tidak akan memberi kesan sekiranya ibu tidak menyusu dan mengosongkan payudara dengan lebih kerap dan efektif. Diharap tips dan info ini membantu ibu untuk menjayakan penyusuan susu ibu.

Jika ibu berminat nak ikhtiarkan dengan Set Ibu Menyusu Shaklee ni, saya menyediakan Set Lengkap dan Set Budget mengikut keperluan dan budget ibu. Hubungi nombor yang tertera di bawah ya. 😀

Pssttt… kalau ada ibu menyusu yang menunaikan ibadah Puasa 6 boleh baca tips banyakkan susu ibu walaupun berpuasa di sini.

Semoga membantu mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo.com – Parenting From The Heart

7 Petua Mengatasi Rambut Gugur Teruk Selepas Bersalin

Keguguran rambut selepas bersalin adalah perkara normal, namun ia amat menggusarkan. Bagi wanita biasa, keguguran rambut sehari adalah dalam lingkungan 50 hingga 100 helai. Namun, semasa mengandung, pertambahan hormon estrogen akan menyebabkan rambut tumbuh dengan lebih banyak, menjadi tebal dan lebih sihat berbanding biasa.

Selepas bersalin, paras hormon estrogen akan turun mendadak ke paras normal. Penurunan hormon estrogen ini mengambil masa 2 hingga 3 bulan atau ada yang mencapai sehingga 9 bulan lamanya bergantung kepada badan ibu. Jadi, di sepanjang tempoh penurunan ini, ibu akan mengalami keguguran rambut yang amat teruk.

petua atasi rambut gugur selepas bersalin

Sekarang Aya sendiri sedang mengalami masalah ini, ngeri tengok water trap setiap kali lepas mandi. Banyaknya rambut walhal baby Rara sudah hampir menjejak usia 5 bulan. T_T

Selepas tempoh tersebut, proses keguguran rambut akan kembali seperti asal. Pertumbuhan serta keadaan rambut juga akan kembali normal seperti sebelum hamil. Walau bagaimanapun, ibu usah risau, situasi ini tidak akan mempengaruhi pengeluaran susu ibu.

Tentu ibu tertanya-tanya, adakah cara untuk mengatasi masalah ni kan? atau sekurang-kurangnya dapat mengurangkan keguguran rambut, silap langkah boleh botak pula. Jom kita baca petua yang Aya kongsikat di bawah. 😀

vitamin atasi masalah keguguran rambut selepas bersalin

Memang sedihkan bila nampak rambut banyak ni setiap kali lepas mandi? T_T

Cara mengatasi rambut gugur selepas bersalin

  1. Potong rambut menjadi pendek. Rambut yang pendek dapat mengurangkan keguguran rambut serta mudah diurus.
  2. Gunakan sikat rambut yang lembut dan bergigi jarang. Kemudian sikat rambut dengan lemah lembut untuk mengelakkan sikat menarik rambut dengan lebih banyak.
  3. Elakkan menyikat rambut ketika rambut basah kerana ia akan menyebabkan rambut mudah tercabut.
  4. Elakkan mewarnakan rambut, mengeriting, merawat rambut atau meletakkan pelembut rambut sehingga rambut kembali normal.
  5. Tingkatkan pengambilan makanan atau vitamin tambahan yang tinggi protein, zink dan zat besi kerana vitamin ini membantu dalam pembentukan rambut dan kulit kepala yang sihat.
  6. Amalkan pengambilan multivitamin untuk memastikan nutrien sampai ke bahagian rambut.
  7. Minum air yang mencukupi untuk melembapkan kulit kepala dan mengelakkan kelemumur.

Sekiranya masalah ibu bertambah teruk, silalah berjumpa doktor dengan segera. Usah tunggu sehingga botak pula ya. Diharap sedikit petua ini boleh membantu ibu menghadapi krisis rambut gugur selepas bersalin. Bertabahlah ibu, ia pasti akan berakhir jua.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart