8 Panduan Kenali Tanda Bersalin Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

8 Panduan Kenali Tanda Bersalin Yang Anda Perlu Tahu

Setiap ibu yang bakal bersalin akan mengalami tanda-tanda bersalin. Ada yang sama, dan ada juga yang berbeza bagi setiap anak. Buat pasangan yang bakal menimang cahayamata pertama, adalah sedikit sukar untuk mengenalpasti bagaimanakah tanda bersalin yang sebenar. Aya sendiri mengalami tanda yang berbeza walaupun sudah beranak 4. Anak pertama dan keempat Aya mengalami bloody show, anak kedua leaking dan anak ketika pula kontraksi rahim. Jom kita ketahui bagaimana cara untuk mengenali tanda bersalin.

Oh ya, Aya kena pesan ni, walaupun mungkin ada di antara tanda-tanda ini cumalah tanda awal kelahiran, tetapi ibu mesti segera ke hospital terutamanya jika anda merasakan pergerakan bayi kurang. Sebagai info, dalam tempoh 12 jam, bayi perlu bergerak sekurang-kurangnya 10 kali. Jika didapati bayi kurang bergerak, segeralah ke hospital.

tanda-tanda mahu bersalin

Apakah tanda-tanda bersalin yang perlu ibu ketahui?

Tanda Bersalin 1: Sakit Belakang

Sakit belakang merupakan sakit yang paling kerap dialami oleh ibu hamil. Ia juga merupakan salah satu tanda awal kelahiran yang akan ibu alami. Sakit belakang ini akan semakin lama semakin kerap dan kuat dirasai di bahagian bawah belakang. Keadaan ini berlaku kerana bayi bergerak menurun dan menolak tulang belakang.

Untuk mengurangkan sakit belakang, ibu boleh meminta suami untuk mengurut bahagian bawah belakang secara lembut.

Tanda Bersalin 2: Kontraksi Rahim

Ia merupakan tanda terpenting yang menunjukkan isyarat sudah tiba masa untuk bersalin. Kontraksi adalah rasa tegang pada bahagian tengah perut sehingga ke ari-ari. Sekiranya tanda ini muncul, ibu perlu mencatat jarak masa dan memerhati kekerapan sakit yang dialami. Kontraksi sebenar berlaku secara teratur pada jarak yang konsisten. Jika semakin lama semakin panjang tempoh kontraksi (tempoh sakit perut mengeras) iaitu dalam masa 20 hingga 45 saat dan semakin kerap dirasai, segeralah ke hospital. Terdapat juga kontraksi palsu (Braxton Hicks). Cara mengenalpastinya adalah ianya kurang menyakitkan, tidak teratur dan lama kelamaan hilang.

Aya teringat sewaktu menunggu hari nak bersalinkan baby Rara. 3 hari sebelum bersalin Aya dah turun tanda Bloody Show iaitu lendir coklat-coklat. Kebetulan hari tu hari check-up dengan Gynea. So, doktor pun ada buat VE (cek bukaan). Dua hari sebelum bersalin  Aya memang mengalami Braxton Hicks yang agak sakit. Sepanjang malam Aya monitor kekerapan, dan sakit pun dah hampir 20-30 saat. Tapi kata hati Aya masanya belum tiba lagi, memang benar, lepas beberapa jam tu sakit tu stop pula.

Keesokan harinya, Aya mengalami kontraksi lagi, asal malam ja datang sakit tu, hihi… tapi kali ni memang rasa agak kuat berbanding sebelumnya, dan kali ni memang kuat instict kata dah nak bersalin. Apa lagi, tepat jam 1 pagi Aya dan Husband gerak ke hospital. Kali ni Aya memilih untuk bersalin di KPJ Sabah. Sepanjang perjalanan memang terasa kuat kontraksi, sehingga kalau kereta terhenjut-henjut pun terasa sakitnya. Selepas check in hospital jam 2 pagi, akhirnya Aya selamat bersalin jam 7.34 pagi. Alhamdulillah untuk kelahiran ke-empat ni sangat dipermudahkan. Sakit  kontraksi tak kaw-kaw berbanding anak ketiga (siap nangis waktu tu), sekali push baby dah keluar. Jam 6 pagi tu masih aktif ber-whatsapp dengan family Shaklee yang turut excited tunggu baby girl keluar, doktor sampai jam 7 pagi, dan jam 7.34 pagi dah dapat kiss pipi baby Rara. Memang pengalaman bersalin paling mudah seperti abang sulungnya. Alhamdulillah… ok sambung ke tanda berikutnya 😀

Tanda Bersalin 3

Terdapat segelintir ibu hamil yang mengalami tanda ni (Aya 2 kali tanda gini, hihi). Ia merupakan tanda berupa lendir pekat bercampur darah yang keluar melalui faraj. Lendir ini merupakan “gam” yang keluar daripada laluan pintu rahim apabila serviks mula menipis. Tanda ini menunjukkan bayi sudah bersedia untuk bergerak ke saluran peranakan. Jika ibu mengalami tanda sebegini, ibu tidak perlu tergesa-gesa ke hospital kerana tanda seperti ini mengambil masa beberapa hari untuk bersalin. Kalau pengalaman Aya, dalam 3-4 hari akan bersalin. So enjoy dulu, hihi…

Tanda Bersalin 4: Pecah Ketuban

Pecah air ketuban berlaku apabila ada lelehan air yang banyak yang mengalir keluar dari faraj tanpa mengalami rasa ingin membuang air kencing. Air ketuban selalunya berwarna jernih dan tidak berwarna. Sekiranya air ketuban didapati berwarna hijau, itu menandakan bayi telah pun membuang air besar di dalam kandungan. Jika ibu mengalami tanda ni, sebaik-baiknya berangkatlah segera ke hospital untuk pemeriksaan.

Terdapat satu situasi lagi iaitu “leaking”. Perbezaan leaking dgn pecah air ketuban adalah kuantiti air yang lebih sedikit. Kedua-dua situasi ini tidak boleh dibiarkan lama. Ibu perlu segera ke hospital kerana ia boleh menyebabkan jangkitan kuman. Menurut kajian kebanyakan ibu tidak tidak mengalami pecah air ketuban sehingga saat-saat akhir bersalin dan yang kerap berlaku adalah doktor yang akan memecahkan ketuban untuk mempercepatkan proses bersalin.

Tanda Bersalin 5: Serviks Terbuka

Apabila kontraksi bermula, pangkal rahim akan menjadi lembut dan menipis. Pemeriksaan bukaan pangkal rahim dijalankan dengan melakukan prosedur VE (vagina examination) iaitu doktor akan memasukkan jari dan mengukur bukaan pangkal rahim dalam skala 1cm sehingga ke 10cm.

Pengalaman Aya, jika 4 cm tu tandanya dah nak kena sorong ke Labour Room, 10cm pula dah boleh meneran. Prosedur VE ni paling Aya tak suka. Lebih-lebih lagi kalau bersalin kat hospital kerajaan, bukan doktor saja yang nak cek, bidan pun sama. Bukan sekali, tapi berkali-kali. Ibu kena banyak-banyak bersabar dan turutkan sajalah prosedur yang ditetapkan untuk kelancaran proses bersalin.

Tanda Bersalin 6: Perut Memulas

Oleh kerana bayi sudah mula turun ke bawah, ia akan memberi tekanan kepada saluran membuang air besar. Sesetengah ibu akan mengalami rasa hendak membuang air besar. Ibu dinasihatkan agar berhati-hati untuk mengelakkan ter-bersalin di dalam tandas.

Tanda Bersalin 7: Kerap Membuang Air Kecil

Apabila bayi mula bergerak turun, susah pasti ia akan menekan pundi kencing. Atas sebab ni ibu akan kerap merasa ingin kencing.

Tanda Bersalin 8: Perut “Turun”

Apabila memasuki minggu ke-38 pada tempoh kehamilan, perut yang membuncit akan perlahan-lahan turun. Ini menjadikan ruangan abdomen sebelah atas seakan-akan kosong. Keadaan ini menunjukkan yang bayi sudah mula turun ke bawah dan memasuki saluran peranakan.

So Aya dah kongsikan 8 tanda bersalin. Aya nak ingatkan juga, ketika menunggu hari (38 minggu dan ke atas), ibu perlulah sentiasa monitor pergerakan bayi untuk mengelakkan bayi lemas di dalam kandungan. Ibu kena pastikan bayi bergerak sekurang-kurangnya 10 kali dalam tempoh 24 jam. Cara mengira pula seperti apa yang pihak klinik maklumkan iaitu satu sesi pergerakan dikira sebagai sekali gerakan. Ertinya, bila bayi bergerak ke kiri, siku sana, siku sini kemudian berhenti, itu dikira 1 kali. Jika ibu mendapati bayi kurang bergerak, jangan teragak-agak untuk terus ke hospital.

Aya doakan semua ibu-ibu hamil yang membaca entry ni dipermudahkan bersalin nanti. Aya ada kongsikan teknik semulajadi untuk kurangkan sakit bersalin kat sini dan kalau ada diantara ibu yang ada masalah anemia yang tak naik-naik walaupun dah hampir nak bersalin, Aya ada berkongsi rahsia mengatasi masalah anemia sebulan sebelum bersalin yang Aya sendiri alami sewaktu hamil anak ketiga. Ibu baca ok?

Moga bermanfaat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Rahsia Mengatasi Masalah Anemia Sebulan Sebelum Bersalin

Rahsia Bagaimana Saya Naikkan Bacaan Hb Sekaligus Bebas Anemia Ketika Hamil Anak Ketiga. Hamil Anak Keempat Pula, Tiada Lagi Masalah Kurang Darah 😀

Assalamualaikum mommies,

Hari ni Aya nak share pengalaman sendiri, masalah kurang darah atau anemia ketika hamil. Ketika hamil anak pertama, kedua, dan ketiga, Aya mengalami Anemia iaitu masalah kurang darah. Patutpun sepanjang kehamilan Aya kerap migrain, pening, pucat, lesu dan tidak bermaya. Namun, tak terfikir pula ia disebabkan masalah kurang darah tu.

cara mengatasi anemia

 

Keadaan kurang darah yang paling teruk yang Aya alami sewaktu mengandung anak ketiga iaitu bacaan Hb cuma 8.7gm/dl. Ketika itu Aya sibuk sangat kat office, kerap outstation, tidak mengambil apa-apa vitamin prenatal sebelum mendaftar klinik dan tidak mengambil makanan seimbang. Lebih-lebih lagi hamil anak ketiga ni loya kuat sikit, selera makan kurang sangat, berat pula turun, so faham-faham la kan.

Seseorang ibu hamil dikatakan mengalami Anemia apabila bacaan paras hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah kurang daripada 11gm/dl. Ibu perlu membuat ujian darah untuk mengetahui bacaan ni. Hemoglobin berfungsi untuk mengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan.

Kalau kat KKIA (Klinik Kesihatan Ibu dan Anak), setiap kali review bacaan darah akan diambilkan? Jadi memang tau lah berapa Hb setiap bulan. Yang tak tahan bila dah low Hb ni, nurse akan suruh datang buat review setiap 2 minggu sekali. Penat sangat, dan sampai satu tahap terpaksa dengar nasihat dan leteran hampir 2 jam dalam bilik nurse tentang bagaimana nak buat untuk naikkan bacaan Hb. Sebab apa kena leter? sebab kurang darah ni bahayakan mommies, banyak risikonya.

Antaranya risiko kurang darah atau anemia adalah jantung bayi tidak terbentuk sempurna dan terbantut, tangan dan kaki tidak lengkap, pembentukan otak terganggu, bayi kurang berat badan ketika dilahirkan dan yang paling menakutkan ia boleh menyebabkan kematian di dalam kandungan.

Risiko kepada ibu pula seperti tumpah darah semasa atau selepas bersalin, keguguran dan juga boleh menyebabkan kematian. Darah yang mencukupi sangat penting kerana ia membawa nutrisi kepada ibu dan bayi.

Sehingga minggu ke-34 mengandung, bacaan Hb Aya cuma 10gm/dl. Masih low Hb, masih Anemia. Naik buntu dibuatnya. Namun, dalam tempoh 2 minggu selepas itu, Aya berjaya naikkan bacaan Hemoglobin ke paras normal iaitu 11mg/dl. Nak tahu rahsianya? Kena baca sampai habis dan tengok sendiri bacaan Hb dalam buku klinik ni ya mommies 😀

status low hb

Throwback status gembira bila Hb naik. Hehe…

Bagaimana saya mengatasi masalah Anemia ketika mengandung anak ke-3?

Bacaan Hb ketika mengamalkan ubat klinik

masalah low hb dan cara naikkan bacaan darah

Bacaan Hb pada minggu ke 17. Waktu ni Aya buka buku (daftar kehamilan di KKIA). Hb cuma 8.7gm/dl, dan sejak itu Aya perlu review 2 minggu sekali T_T

cara naikkan bacaan Hb darah

Ini pula bacaan Hb pada minggu ke 34, 10gm/dl sahaja. Lagi 4 minggu sebelum “menunggu hari”. Dari minggu ke 17 hingga minggu 34 ni bacaan Hb naik turun macam gunung Kinabalu tapi tak pernah mencapai bacaan NORMAL.

Disebabkan memasuki minggu ke 34 saya masih kurang darah, nurse dah bagi warning, siap kata nak suntik iron dalam badan kalau tak naik-naik lagi. Kecut perut dengar. At last, saya decide untuk mencuba Set Anemia Shaklee setelah berbulan kakak saya Lin Chalo SweetBonda suruh makan dan hasilnya seperti gambar di bawah. Hihihi…

Bacaan Hb selepas 2 minggu mengambil Set Anemia Shaklee

Alhamdulillah. Sesuai sangat vitamin di dalam Set Anemia Shaklee ni dengan Aya. Bacaan terus melonjak ke normal. Kalau tahu macam ni, dari awal lagi dah amalkan set ni. Hihi…

Aya juga terus berhenti mengambil ubat yang dibekalkan dari klinik sewaktu start makan Set Anemia Shaklee ni. Kiranya 100% guna Shaklee lah. Lagipun dah berbulan makan Iberet tak naik-naik bacaan darah pon kan?

Mommies nak tahu tak bagaimana Set Anemia Shaklee ni boleh membantu ibu untuk menaikkan bacaan Hb? Baca selanjutnya ok 😀

ubat tambah darah ketika mengandung

3 Oktober – 10mg/dl. Start consume Set Anemia Shaklee. 2 minggu kemudian, bacaan Hb NORMAL. Alhamdulillahhhh.. syukur sangat. 1st time saya bangga duduk depan nurse. hihihi…

tips mengatasi anemia

Minggu ke 37. Bacaan naik lagi…

bacaan hb rendah

Minggu ke 38. Naik lagi, alhamdulillah… time ni dah berdebar nak tunggu hari bersalin. Tak sabar lettew…

Ubat atasi kurang darah anemia

Hmmm.. Overdue pula. Tapi bacaan Hb tetap maintain. Syukurrr… pada 15 November Aya selamat melahirkan baby boy yang ke3. Boy lagi… hahaha..

Bagaimana Set Anemia Shaklee membantu ibu naikkan atau maintain bacaan Hb?

Ok, ni yang best nak cerita ni. Sebenarnya vitamin dalam Set Anemia Shaklee ni “sama” dengan pil hematinik (ubat klinik) yang disediakan di klinik seperti Iron, Folic Asid, Vitamin B dan Vitamin C.

Tetapi, istimewanya Shaklee kerana ianya 100% diperbuat daripada bahan semulajadi, ianya selamat dan insyaAllah berkesan (jaminan Shaklee, sentiasa selamat, berkesan dan mesra alam). Manakala ubat klinik pula adalah vitamin sintetik, iaitu diperbuat daripada bahan kimia dengan meniru komposisi dalam vitamin semulajadi.

So ibu pilih, nak makan yang semulajadi atau tiruan? kalau Aya offcos nak makan yang semulajadi sebab lebih mudah diserap oleh badan dan selamat untuk kandungan.

Vitamin Shaklee juga telah melalui pelbagai ujian klinikal agar ianya mudah diserap oleh badan dan tidak membebankan buah pinggang. Bila dah tahu wujud vitamin semulajadi, tentulah pilih yang terbaik buat baby kan?

Jom kita lihat fungsi vitamin yang terdapat di dalam Set Anemia Shaklee ni.

Set Anemia Shaklee terdiri daripada;

  1. Vitalea With Iron Formula – Ia merupakan multivitamin dan multimineral yang lengkap dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan hemoglobin. Vitamin dan mineral selebihnya pula (yang ada di dalam Vitalea) sangat penting untuk cover kelompongan vitamin yang tidak tiada diambil semasa mengandung melalui pemakanan kerana loya, kurang selera makan dan sebagainya. Jadi, dengan mengambil Vitalea, ibu dapat memberikan nutrisi buat diri dan bayi di dalam kandungan.
  2. B-Complex With Acid Folic – Asid folik juga penting di dalam pembentukan sel darah merah. Selain itu, ia juga sangat penting untuk mengelakkan kecacatan saraf bayi dan juga membantu dalam pembentukan otak bayi. Juga penting untuk tukarkan gula kepada tenaga agar ibu tak lemah lesu.
  3. Vitamin C – Vitamin C sangat penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi/iron. Lebih banyak iron diserap, lebih lancarlah penghasilan sel darah merah dan semakin normallah bacaan Hb ibu. Sebab itu, kalau nak naikkan Hb, ibu selalu dinasihatkan untuk makan pil zat besi bersama jus oren. Betul ka tidak? 😀
  4. ESP (Energizing Isolated Protien) – Kenapa Aya cadangkan protein juga? Sebab tau tak setiap sel di dalam badan kita ni terdiri daripada protein? Hemoglobin sendiri terdiri daripada protein. Jadi ia sangat membantu dalam penghasilan sel darah merah yang sihat. Protein juga sangat penting untuk tumbesaran bayi dan juga memberi tenaga kepada ibu hamil.
set kurang darah anemia shaklee

Set Anemia Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, Vitamin C, B-Complex dan ESP.

Sebenarnya Set Anemia Shaklee ni boleh diamalkan oleh ibu hamil yang tidak mengalami masalah Anemia pun kerana vitamin dalam set ni cumalah vitamin asas ibu hamil.

Aya pun amalkan vitamin yang sama sejak mula mengambilnya pada minggu ke 34 hamil anak ke-3 sehingga mengandung anak ke-4. Alhamdulillah, ketika mengandungkan baby Rara (anak ke 4), bacaan Hb saya normal sehingga bersalin. Nampak tak Shaklee Effectnya? Mommies boleh play video kat bawah kalau nak dengar sendiri apa Shaklee Effect saya dan juga boleh lihat betapa “cantiknya” bacaan Hb saya ketika mendaftar klinik di KKIA pada minggu ke-11 kandungan keempat tahun lepas. 😀

cara naikkan bacaan hb darah

Dalam sejarah bila mendaftar kehamilan di klinik tanpa Anemia. Syukur sangat-sangat ya Allah. Tak sia-sia amalkan Vitamin-vitamin Shaklee sejak bersalin anak ke -3 dulu 😀

Saya juga telah dihubungi oleh ramai ibu hamil yang mempunyai masalah anemia dan ada juga yang sudi dibantu. Terima kasih kerana percayakan saya untuk membantu anda. Ibu boleh baca testimonial ibu hamil anemia di sini.

Nasihat saya kepada ibu diluar sana, kalau ada masalah kurang darah atau anemia tu, jangan berkira-kira sangat untuk tukar vitamin dan invest untuk vitamin prenatal yang lain (tak kisah la nak try Shaklee or brand lain).

Fikirkan tentang bayi anda dan juga diri ibu sendiri. Nak tak tumpah darah or bayi lahir tak sempurna? Tak nak kan? Apalah sangat nilai vitamin ni jika dibandingkan dengan nyawa anda dan bayi. Tak mahal pun, dan boleh dimakan sehingga berpantang. Harga Set Anemia Shaklee ni seperti kat bawah:

Harga Set Anemia Shaklee:

1. Vitalea: RM88.75 / 120 biji (Percuma jika join ahli sehingga Oktober 2015)
2. B-Complex: RM53.75 / 120 biji
3. Vitamin C: RM92.50 / 180 biji
4. ESP: RM150.00 / 850g
Jumlah: RM385.00

Set lengkap ni berjumlah RM385.00 tidak termasuk kos penghantaran. Penggunaannya 2-4 bulan, jimat kan? Tak perlu beli setiap bulan. Kalau nak dapat harga murah, ibu boleh pertimbangkan untuk join ahli Shaklee.

Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat konsultation seumur hidup daripada saya. Kalau join bulan ni sehingga Oktober 2015 pula, ibu boleh dapatkan VITALEA SECARA PERCUMA. Jimat RM88.75 dan dapat harga ahli pula tu. Berganda-ganda jimat!

Jika ibu sedang mengalami masalah kurang darah, sering lesu, tiada selera makan dan risau bayi tak membesar sebaiknya kerana kurang nutrisi, sudah tiba masanya untuk menghubungi Aya di 013-8633224.

Aya akan bantu ibu dan guide tentang cara pemakanan berkesan seperti mana yang Aya amalkan sehingga bacaan Hb kembali normal. Rahsia pemakanan ni eksklusif hanya kepada pelanggan Aya. Jangan nanti dah jadi macam customer Aya yang anemia teruk ni baru nak start makan. Takut-takut dah tak sempat.

Sekian saja perkongsian kisah anemia Aya. Jumpa lagi di entry akan datang!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart