Berkhasiatkah Makanan Frozen Diberikan Kepada Bayi?

Berkhasiatkah Makanan Sejuk Beku Untuk Diberikan Kepada Bayi?

Di barat, makanan bayi yang disediakan di rumah dan disejukbekukan menjadi pilihan buat ibu bapa. Ini adalah kerana, kesibukan ibu pada hari ini menyebabkan ramai di kalangan ibu yang tidak sempat menyediakan sendiri makanan untuk anak. Disebabkan permintaan ini juga, terdapat pelbagai makanan bayi segera yang dijual di pasaraya seperti bijirin bayi atau makanan tersedia di dalam botol. Adakah makanan segera ini berkhasiat kepada bayi?

Menurut Pakar Pemakanan, makanan segera  seperti bubur segera, makanan dalam jar, tidak digalakkan diberikan kepada bayi kerana mempunyai 60% gula atau garam atau kedua-duanya sekali yang lebih tinggi dan tidak selamat buat bayi.

Oleh itu, untuk memastikan anak mendapat makanan berkhasiat walaupun ibu sibuk bekerja, ibu bapa perlu merancang makanan harian si manja dan mendalami ilmu pengetahuan tentang pemakanan bayi daripada proses penyediaan, cara menyimpan sehinggalah cara memasak. So, Aya akan kongsikan info penting yang sangat berguna buat ibu bapa serta soalan yang kerap kali diajukan kepada saya sendiri 😀

makanan frozen bayi

Berapa lama ketahanan makanan sejuk beku ini?

Jangka hayat makanan yang disejukbekukan bergantung kepada jenisnya. Sayur-sayuran perlu disediakan seminggu sekali dalam bentuk puri, protein seperti ayam, ikan dan daging boleh bertahan dalam sebulan, manakala buah-buahan sebaiknya tidak perlu dipurikan terlebih dahulu untuk mengekalkan khasiatnya.

Tips penting yang perlu dititikberatkan semasa penyediaan makanan sejuk beku.

  1. Ibu bapa perlu memastikan tangan dibersihkan sebelum memegang sebarang makanan.
  2. Peralatan juga perlu dibersihkan dan dinyahkuman (rendam air panas dalam beberapa minit)
  3. Gunakan peralatan mengisar puri khas untuk bayi, jangan campur adukkan untuk mengisar bahan masakan lain.
  4. Gunakan bekas menyimpan khas yang bersih serta BPA free. Ada dijual dalam bentuk bekas kecil-kecil, bekas plastik sejuk beku atau seperti bekas kiub ais. Aya sendiri gemar menggunakan bekas kiub ais ni kerana mudah diagihkan kepada kuantiti sekali makan.
  5. Untuk menyejukbekukan sayur-sayuran, celur atau stim sayur sehingga masak. Masukkan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga menjadi puri. Sejukkan dalam suhu bilik kemudian masukkan ke dalam bekas kiub ais atau bekas kecil. Masukkan ke dalam bahagian sejuk beku peti ais.
  6. Untuk menyejukbekukan buah-buahan pula, bersihkan, potong dan simpan di dalam bekas kecil, ia dicairkan pada suhu bilik sebelum dipurikan dan segeralah diberikan kepada anak.
  7. Jika disediakan dan disimpan dengan cara yang betul, makanan sejuk beku boleh disimpan selama satu hingga dua bulan, dan maksimum tiga bulan. Ini banyak dipengaruhi oleh peti ais anda.
  8. Jika makanan diletakkan pada ruang sejuk peti ais, jangka hayatnya kurang daripada 48 jam.
  9. Pastikan peti ais berada dalam keadaan baik iaitu pada suhu beku kurang 0°C.

bekas puri bayi beku

Info harus tahu tentang makanan sejuk beku.

  1. Makanan sejuk beku adalah pilihan kedua terbaik selepas pengambilan makanan segar.
  2. Walaupun makanan disejukbekukan, ia tetap mengekalkan nutrien yang terkandung di dalamnya.
  3. Semua jenis buah dan sayur, jenis ubi, kekacang yang sesuai, ayam, ikan daging boleh dibekukan.
  4. Telur tidak boleh disejukbekukan.
  5. Makanan yang telah dicairkan dan dipanaskan, tidak boleh dipanaskan semula untuk mengelakkan pencemaran.
  6. Makanan yang telah cair, jangan pula disejukbekukan semula.
  7. Sangat digalakkan untuk menghabiskan makanan sejuk beku dalam tempoh sebulan.

Bagaimana cara memanaskan makanan sejuk beku ni?

  1. Makanan yang beku perlu dikeluarkan dalam kuantiti yang diperlukan dan diletakkan di bahagian peti ais ruangan sejuk semalaman.
  2. Ketika mahu dipanaskan, gunakan mangkuk kaca.
  3. Dua cara memanaskan makanan iaitu dengan menggunakan microwave, cara kedua pula adalah kaedah “double boil”
  4. Untuk kaedah Microwave, masukkan makanan ke dalam mangkuk kaca dan panaskan selama 30 saat. Pastikan makanan betul-betul telah sejuk sebelum memberikan kepada anak. Memanas menggunakan ketuhar gelombang micro akan menyebabkan pemanasan yang tidak sekata kepada makanan. Sebab tu ibu perlu mengacau makanan sehingga sebati dan sejuk.
  5. Bagi kaedah kedua iaitu “double boil”, didihkan air dan letakkan mangkuk kaca di atas air yang mendidih tu. Pastikan menggunakan mangkuk yang tahan panas.

Pengalaman Aya memberikan makanan frozen buat Baby Rara.

Aya adalah seorang Work At Home Mom, duduk di rumah tetapi memang sibuk kerana menguruskan bisnes Shaklee dan juga organisasi Pollux Family (group Shaklee dibawah naungan Aya). So, memang Aya putuskan untuk berikan Rara makanan yang bernutrisi yang dimasak di rumah. Cuma sekali baby Rara makan makanan segera Heinz tu konon nak mudah ketika on the go, kali kedua dia dah refuse, siap nangis mengamuk, hoho… So, setiap kali jalan-jalan ke shopping mall Aya memang akan bawa makanan di dalam Thermos, dan alhamdulillah memang licin dia makan.

Mengapa Aya suka frozen solid food? Sebab Aya boleh sediakan sekaligus makanan untuk 3-5 hari, dan walaupun Aya sibuk, Rara tetap mendapat pelbagai nutrisi selain dari susu ibu. Sejak usia 6 bulan Rara memang akan makan 1 lauk (ayam/ikan/ikan bilis) dan 3-4 jenis sayuran. Aya pernah terbaca, untuk mengelakkan anak yang picky eater, maknya haruslah pelbagaikan makanan sejak dari bayi. Setelah Aya gagal untuk anak 1st sehingga 3rd, kali ni memang Aya cuba pelbagai makanan untuk baby Rara.

makanan bayi 8 bulan

Untuk resipi makanan bayi, Aya just follow Resipi Bubur, Puri, Stok Ayam dan Sayuran sebagai asas penyediaan makanan baby Rara dan Idea Menu Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan.

Alhamdulillah, kini baby Rara berusia 9 bulan, dia tak pernah lagi sembelit, demam tak pernah, batuk dan selesema baru 2 kali. Tu pun kejap dah sembuh, syukur sangat.

Kalau mommies nak tahu lebih lanjut tentang frozen solid food ni, ibu boleh baca kat artikel Tips Memulakan Pemakanan Pertama Bayi ni atau 20 Petua Penyediaan Makanan Bayi Yang Mak Mesti Tahu atau jangan segan silu untuk hubungi Aya. InsyaAllah, Aya akan berkongsi tips dan pendapat berkenaan topik ni.

Semoga info ini berguna buat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

20 Tips Elak Kematian Bayi Secara Mengejut Ketika Tidur

20 Tips Yang Boleh Ibu Lakukan Untuk Elak Kematian Bayi Secara Mengejut Ketika Tidur

Pernah tak ibu mendengar tentang Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) ni? Tahu tak ibu bahawa SIDS kerap berlaku kepada bayi berusia di bawah setahun? Mengikut statistik di negara Barat, lebih 9O% kes SIDS berlaku kepada bayi berusia di bawah 7 bulan. Sangat menakutkan, nauzubillah…

Kebanyakkan kes, SIDS berlaku kepada bayi yang sebelumnya sihat namun tanpa sebarang tanda, bayi ditemui mati di tempat tidur. Antara punca yang dikenalpasti menyumbang kepada kematian mengejut ini disebabkan oleh masalah kesihatan dan juga kelalaian ibu bapa itu sendiri.

tips elak bahaya ketika bayi tidur SIDS

So hari ni Aya nak share bagaimana ibu boleh mengelakkan bahaya ketika bayi tidur. Ibu harus ingat, malang tak berbau, jadi seeloknya kita mengambil langkah berjaga-jaga dan tanamkan di minda, bahawa semua yang berada di sekeliling kita termasuk diri sendiri boleh menjadi ancaman termasuk ibu yang menyusukan yang tidur bersama-sama bayi.

20 Langkah Yang Boleh Diambil Untuk Elak Bahaya Ketika Bayi Tidur

  1. Pastikan tempat tidur bayi anda selamat.
  2. Elakkan terlalu banyak aksesori berada di sekitarnya. Patung-patung memang comel, tapi ia juga boleh menjadi ancaman kepada bayi.
  3. Pastikan muka bayi tidak ditutupi sesuatu seperti bantal, selimut mahupun mainan lembut.
  4. Jangan tidurkan bayi secara meniarap atau mengiring. Sebaiknya adalah secara menelentang.
  5. Ubah posisi bayi setiap kali ibu melihatnya meniarap atau mengiring.
  6. Jika bayi ditidurkan di katil bayi, pastikan kedudukan kakinya berada di hujung katil untuk mengelakkannya bergerak ke bawah.
  7. Jika bayi memakai selimut sewaktu di katil bayi, selitkan selimut di bawah tilam – kiri, kanan dan hujung.
  8. Pilih katil yang mempunyai aras tilam yang dalam untuk mengelakkan bayi memanjat keluar.
  9. Letakkan katil bayi di tempat yang jauh dari tingkap, pintu dan apa-apa bukaan serta terlindung dari sinaran matahari.
  10. Jika bayi sudah pandai berdiri, alihkan semua mainan bergantung pada katil bayi.
  11. Pastikan hiasan katil bayi tidak berlebihan dan jika terdapat tali, ikat tali dengan kemas dan tidak berjuntaian.
  12. Elakkan meletakkan mainan kecil di katil bayi. Bayi anda mungkin akan memasukkannya ke dalam mulut.
  13. Sentiasa perhatikan sekeliling katil bayi bebas dari mainan kecil terutamanya sekiranya bayi sudah mempunyai abang atau kakak yang suka memberikannya mainan.
  14. Pilih tilam yang mempunyai permukaan rata, mendatar dan mantap.
  15. Elakkan meletakkan bayi pada tilam yang lembut kerana boleh menyebabkan bayi lemas terustamanya ketika bertiarap.
  16. Sebaiknya bayi tidak perlu baring beralaskan bantal. Tidur di atas tilam sahaja lebih selamat.
  17. Pastikan bayi tidak dibiarkan menghisap botol sendirian. Ini boleh menyebabkan bayi tersedak dan sukar bernafas.
  18. Pastikan ibu sentiasa peka terhadap bayi ketika memberi susu ibu. Sebaiknya berikan dalam posisi duduk berbanding dalam posisi baring.
  19. Gunakan baju yang sesuai ketika malam agar bayi tidak perlu diselimutkan.
  20. Gunakan selimut bayi yang ringan agar bayi tidak mudah lemas.

Walaupun tips di atas kelihatan simple, tapi ibu dan bapa perlu ambil berat kerana si kecil masih belum mampu untuk mengawal situasi tidur mereka sendiri. Tambahan pula, si manja sudah semestinya belum memahami erti bahaya dan tidak berupaya untuk mengelak situasi bahaya. Jadi, langkah berjaga-jaga itu sudah semestinya perlu diambil sebelum perkara buruk terjadi.

Semoga ibu mendapat manfaat dari perkongsian ringkas ni. Jom kita buat spot check katil dan tempat tidur si manja selepas ni 😀

Luv,
Kak Aya
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

7 Tips Memilih Kasut Untuk Si Manja Agar Tidak Tersalah Beli

Apa Kriteria Yang Diperlukan Untuk Memilih Kasut Yang Sesuai Untuk Anak Anda Agar Tidak Tersalah Beli?

Apabila anak memasuki usia 1 tahun dan mula berjalan, semestinya ibu dan ayah sangat excitedkan? Tentu ibu rambang mata untuk memilih kasut apa yang sesuai untuk si manja. Memilih kasut dianggap mudah dan remeh namun, ia sangat penting agar dapat memilih kasut yang sesuai, selamat untuk perkembangan kaki anak dan untuk mengelakkan pembaziran.

tips membeli kasut anak perempuan

Tak sabarnya nak tunggu Baby Rara pandai berjalan, kasut dah siap-siap beli setahun yang lalu. Hahaha.. Saya tahu, saya over 😀

Tujuan penggunaan kasut adalah untuk memberi perlindungan kepada kaki serta mengelakkan kecederaan. Oleh itu, ibu perlulah memilih kasut yang sesuai dengan tapak kaki anak, tidak terlalu sempit atau terlalu besar yang boleh menyebabkan ketidakselesaan, kecederaan atau kecacatan tetap.

Beberapa info Ibu harus tahu tentang pemakaian kasut untuk anak yang baru mula bertatih berjalan;

  1. Kasut bukan sekadar alas kaki atau penyeri kasut sahaja, ia penting untuk pembentukan otot dan tulang kaki si manja yang masih sangat sentitif.
  2. Elakkan memilih kasut berdasarkan rupa bentuk dan cantik untuk mengelakkan kesan negatif kepada kaki anak seperti melecet kerana ini boleh mengurangkan motivasi anak untuk berjalan.
  3. Elakkan membeli saiz kasut yang terlalu besar kerana ia akan membuatkan anak tidak selesa dan mudah tersungkur atau jatuh.
  4. Kasut yang terlalu kecil pula boleh membuatkan kaki anak membengkok.
  5. Waktu yang sesuai untuk memilih dan membeli kasut untuk anak adalah pada usia 12 hingga 15 bulan atau ketika anak pandai berdiri dan berjalan.
  6. Jika anak masih belum boleh berjalan, gunakan stokin atau pelapik kaki untuk melindungi kaki bayi terutamanya ketika merangkak agar sentiasa selamat.
tips memilih kasut bayi

Comelnyaaaaaa…

Tips & kriteria memilih kasut anak agar tidak tersalah beli;

Tips 1 – Dalaman kasut

Kasut seharusnya lembut dan mudah lentur serta mempunyai ruang yang selesa dan bertapak lembut sesuai untuk kanak-kanak.

Ruang jari kaki perlu mempunyai ruangan yang secukupnya serta lebar yang bersesuaian dengan tumbesaran anak untuk menyediakan ruang pergerakan jari kaki yang selesa.

Tips 2 – Reka bentuk kasut

Elakkan memilih kasut yang berhujung runcing kerana ia membuat jari kaki anak tersepit. Bagi anak perempuan, jangan beli kasut bertumit tinggi kerana ia membuatkan kaki anak cenderung ke depan dan mengganggu pertumbuhan jari-jari kaki.

Sentiasa memeriksa kaki anak anda agar tidak melecet, luka dan sebagainya.

Tips 3 – Ukuran kasut

Sebelum membeli kasut, cuba pakaikan kasut tersebut di kaki anak dalam keadaan berdiri dan memakai stokin. Selalunya kaki kiri dan kanan tidak sama besar. Pilihlah saiz mengikut ukuran kaki yang lebih besar. Minta anak untuk berjalan menggunakan kasut yang ingin dibeli. Pastikan anak selesa. Waktu yang sesuai untuk membawa anak membeli kasut adalah pada waktu petang.

Jika ibu membeli kasut secara online, ibu boleh meminta ukuran panjang kasut daripada hujung ibu jari ke bahagian tengah tumit daripada online seller dan mengukurnya semula kaki anak anda untuk memastikan tidak tersalah pilih size.

Tips 4 – Ruang dalaman kasut

Kaki anak sangat sensitif dan lembut. Oleh itu, ibu harus memastikan kasut yang dipilih mempunyai pengalas yang lembut dan menyerap hentakan ketika si manja berjalan dan berlari. Kasut juga perlu mempunyai ruang pengaliran udara yang baik untuk mengelakkan kaki berbau.

Tips 5 – Bahan Kasut

Kasut yang dipilih haruslah dibuat daripada bahan yang lembut dan fleksibel. Elakkan memilih kasut daripada bahan yang keras kerana ia berisiko mengganggu perkembangan tulang kaki. Kesannya bentuk kaki anak anda tidak berkembang dengan baik.

Tips 6 – Ringan

Untuk anak yang baru mula berjalan, kasut yang terbaik adalah kasut jenis ringan. Ia akan memudahkan pergerakan si manja dan untuk mengelakkan anak jatuh dengan mudah. Kasut yang berat akan menyukarkan pergerakan anak.

Tips 7 – Mudah dipakai

Akhir sekali, dapatkan kasut yang mudah dipakai dan ditanggalkan buat si manja. Sebaiknya ibu memilih kasut jenis velcro berbanding bertali untuk anak yang baru sahaja diperkenalkan dengan pemakaian kasut.

Selain daripada tips di atas, ibu juga boleh memilih kasut berwarna terang dan cerah agar lebih menarik untuk kanak-kanak. Ibu juga perlu ingat bahawa bukan semua jenis dan rekaan kasut sesuai dengan kaki anak anda.

Semoga sedikit tips santai berkenaan tips memilih kasut anak ini dapat membantu ibu untuk memilih kasut yang terbaik buat si manja.

Oh ya, sekarang ni musim selesema kan? Kalau anak anda mengalami selesema, ibu mungkin perlukan petua merawat selesema dan batuk bayi tanpa perlu ke klinik. Moga membantu!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

8 Tips Menghadapi & Mengatasi Masalah Kembung Perut Bayi

Bayi sememangnya tidak boleh berpisah dengan tangisan. Menangis merupakan komunikasi bayi yang biasanya menandakan bayi tidak selesa, berada dalam kesakitan, lapar, kesejukan atau kepanasan ataupun bayi sedang mengalami masalah kembung perut ataupun kolik.

tips menghadapi dan cara mengatasi kembung perut bayi 1

Tanda berlakunya kolik adalah apabila bayi kembung perut, menangis sambil mengangkat kakinya dan menjerit pada satu masa biasanya di antara jam 6 petang sehingga 12 malam. Sehingga 28% bayi mengalami keadaan ini dan biasanya berlaku pada minggu ke 2 hingga 6 selepas dilahirkan. Lebih 85% kes sebegini berakhir ketika bayi berusia 3 bulan.

Tips Menghadapi & Mengatasi Masalah Kembung Perut Bayi

Masalah kembung perut bayi merupakan masalah yang biasa berlaku namun boleh diatasi dan juga boleh dielakkan. Ya la kan, kesian sangat dekat baby kalau kembung perut, serba serbi tidak kena, nangis memanjang. Alahai sakitnya. Aya ingat sewaktu anak 1st (Faeq) minggu pertama ditinggalkan ke taksa. Waktu tu saya sediakan Susu Perahan. Hari pertama ambil dari taska, dia nangis tak berhenti. Dekat sejam juga menangis. Time tu memang segala cara Aya cuba; sapu minyak, dukung ke sana ke mari, tiarapkan, “cyclekan” kaki, macam-macam. Alhamdulillah, akhirnya berhenti juga dia menangis. Sampai sekarang teringat-ingat. Itulah pengalaman yang mengerikan kembung perut ni.

tanda-tanda bayi mengalami kembung perut

Tanda-tanda bayi mengalami kembung perut

Terdapat beberapa perkara yang boleh ibu lakukan untuk menghadapi dan mengatasi masalah kembung perut ni. Aya share 8 tips, baca sampai habis tau. 😀

Tips 1 – Dukung dan dakapkan perut bayi ke dada anda

Apabila bayi mengalami kembung perut, cuba dukung bayi sambil mendakapkan perutnya ke bahagian dada ibu. Selain itu, ibu juga boleh tiarapkan bayi dan urut belakangnya perlahan-lahan.

Tips 2 – Dukung bayi lebih kerap di waktu siang

Kajian menunjukkan, mendukung bayi lebih kerap pada waktu siang dapat mengurangkan kembung perut bayi atau elak bayi meragam pada waktu petang kerana kembung perut kerap berlaku pada waktu petang.

Tips 3 – Berhati-hati dalam pemakanan (Bagi bayi yang diberikan Susu Ibu)

Jika bayi yang diberikan susu ibu mengalami kembung perut, ada kemungkinan ianya berpunca daripada pemakanan ibu. Ibu tentu tahu kan apa makanan yang boleh menyebabkan kembung perut? Jadi, elakkan lah. Jika kembung perut terjadi akibat pemakanan ibu, ia akan berkurang dalam sehari dua selepas ibu mengubah pemakanan.

Saya pantang makan sayur nangka. Makan sikit pun confirm kembung. Memandangkan masih menyusukan baby Rara, saya memang tak berani makan. Ibu pun mesti ada juga makanan yang boleh menyebabkan kembung perut kan? So, hati-hati ya mommies.

Tips 4 – Elak berikan puri buah-buahan sebelum usia bayi 6 bulan

Elakkan memberi puri buah-buahan kepada bayi sebelum dia berumur 6 bulan. Sesetengah bayi yang berumur 4 hingga 6 bulan dan pernah mengalami kembung perut didapati lebih mudah mengalami kembung perut, ketidakselesaan dan gangguan semasa tidur selepas meminum puri epal dan puri pir.

Tips 5 – Jangan goncangkan bayi

Ketika bayi sedang mengalami masalah kembung perut, jangan sesekali mengoncang-goncangkan bayi kerana ia boleh menyebabkan pendarahan di dalam otak, memberi kesan kepada mata dan boleh membawa maut. Berikan bayi anda urutan lembut di perut atau dada.

Tips 6 – Penawar kepada masalah kembung perut

Cara menyembuhkan kembung perut adalah dengan menyendawakan bayi, mengurut perut dengan minyak/tuala panas, mengurut belakang bayi, memandikan bayi dengan air suam dan juga boleh mencuba buat gerakan seakan-akan mengayuh basikal kepada bayi.

Tips 7 – Ibu jangan stress

Tangisan bayi boleh menyebabkan ibu merasa stress, cemas dan kadang kala menyebabkan marah. Sabar ibu, cuba tarik nafas dalam-dalam selama beberapa saat, dan hembuskan perlahan-lahan. Fahamilah keadaan bayi yang sedang kesakitan. Namun, jika ibu tidak mampu menahan perasaan, serahkan bayi dengan orang lain dan ambil masa untuk menenangkan fikiran. Ibu harus tabah, saat inilah bayi anda sangat memerlukan belaian dan sokongan ibunya.

Tips 8 – Bawalah berjumpa doktor

Jika keadaan bayi tidak surut setelah mencuba teknik dan tips mengatasi masalah kembung perut di atas, segeralah bawa bayi berjumpa doktor agar doktor boleh pastikan yang anak anda cuma mengalami kembung perut dan bukannya kerana penyakit lain.

Ibu perlu ingat, selagi bayi berhenti meragam selepas beberapa jam dan bertenang sepanjang hari, ibu tidak perlu risau. Perangai bayi yang mengalami kembung perut biasanya bukanlah tanda satu penyakit dan tidak membawa kesan berterusan kepada bayi. Namun, jika bayi demam, muntah atau mengalami cirit birit atau perut kelihatan kembung sehingga menampakkan garisan urat, segeralah bawa bayi ke hospital.

Semoga bermanfaat mommies 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

 

9 Makanan Ransang Otak Genius Bayi Sejak Dalam Rahim Ibu

Makanan Yang Boleh Dimakan Oleh Ibu Mengandung Untuk Ransang Otak Genius Bayi

Setiap ibu semestinya menginginkan anak yang pintar dan geniuskan? Tahu tak mommies, anda boleh meransang perkembangan otak bayi untuk menjadi genius sejak berada di dalam rahim melalui pemakanan? Kajian turut menunjukkan 90% kepintaran anak bermula sejak dalam rahim dan makanan antara sumber yang sangat penting untuk meransang otak bayi.

Nak tahu apa makanan yang best tu? jom khatamkan artikel ni 😀

makanan untuk ransang bayi genius sejak dalam rahim

9 Makanan Yang Boleh Meransang Otak Genius Bayi

#1. Madu

Makanan yang sangat berkhasiat yang juga dikenali sebagai makanan penyembuh penyakit. Ia mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, D, K, E, mineral seperti zat besi, zink. Selain itu ia juga mengandungi protein, hormon, antiseptik dan enzim yang mampu meningkatkan daya ingatan dan kecergasan mental.

#2. Kismis

Kismis kaya dengan zat besi yang sangat penting untuk membina darah agar bekalan oksigen cukup untuk disalurkan ke otak. Darah mengangkut kesemua nutrisi yang penting agar sampai ke tempat yang diperlukan. Oleh itu, darah yang mencukupi membantu dalam pembentukan otak anak yang genius.

#3. Telur

Telur berfungsi untuk menambah kecerdasan otak kerana mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, magnesium, kalium, sulfur, natrium, zat besi, fosforus, air dan bahan-bahan aktif. Telur ayam yang terbaik adalah telur ayam kampung, tetapi telur yang mengandungi omega dan selenium juga tidak kurang baiknya untuk kepintaran anak.

#4. Susu Segar

Susu segar mampu meransang otak, membekalkan tenaga dari segi mental dan fikizal, menajamkan fikiran dan menguatkan ingatan. Susu adalah makanan yang lengkap dan berkhasiat serta memenuhi 6 kumpulan makanan yang diperlukan tubuh badan dan otak seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral dan air. Susu yang terbaik untuk genius adalah susu kambing, biri-biri dan susu lembu segar.

#5. Buah Delima

Buah ini juga mampu berfungsi sebagai penerang hati. Menurut kajian, mengamalkan jus buah delima ketika kehamilan membantu melindungi otak bayi ketika proses kelahiran. Buah delima juga bermanfaat kepada kulit bayi. Ia juga tinggi dengan asid folik untuk elak kecacatan tiub saraf bayi.

#6. Kurma

Kurma kaya dengan sumber zat galian dan vitamin seperti A, B, B1, B2, B3, vitamin C dan vitamin E. Jus kurma mampu memanaskan badan dan mencerdaskan otak serta membantu dalam tumbesaran bayi sekaligus minda yang sihat.

#7. Labu

Labu kuning kaya dengan Vitamin A, C, K, zat besi dan protein untuk menambah keupayaan fizikal dan otak bayi. Labu bagus dimakan oleh ibu hamil dan juga apabila bayi berusia 6 bulan, ia juga menjadi pilihan makanan yang terbaik buat bayi kerana kaya dengan serat.

#8. Kekacang

Kekacang juga sangat elok dimakan oleh ibu hamil untuk meningkatkan perkembangan genius otak bayi. Kekacang seperti kacang hijau, kacang merah dan soya. Kekacang ini dipercayai memberi kesan kepada kecerdasan otak kerana mengandungi protein, karbohidrat, Vitamin B1, B2, Kalsium, asid folik, omega 3 dan omega 6 yang sangat penting dalam pembentukan otak bayi.

#9. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran segar dan buah-buahan kaya dengan vitamin yang terpelihara. Vitamin dan mineral yang ada di dalam sayur dan buah amat penting untuk pembentukan otak bayi.

makanan terbaik buat ibu mengandung

Berilah si manja nutrisi terbaik melalui pemakanan sejak berada di dalam rahim.

Perasan tak mommies kesemua makanan di atas sangat bagus untuk perkembangan otak bayi di dalam kandungan kerana mengandungi vitamin, mineral dan zat galian, protein yang penting untuk otak bayi. Oleh itu, disepanjang tempoh hamil, makanlah makanan yang seimbang dan bernutrisi. Jangan diikutkan sangat selera yang berkurangan tu, kesian baby kat dalam perut kan? Kalau ibu susah sangat telan makanan di atas, Aya cadangkan ambil vitamin semulajadi yang dapat memberikan ibu nutrisi yang lengkap untuk perkembangan bayi seperti multivitamin, protein soya, minyak ikan omega 3 dan kalsium. Mudah dan lengkap mommies. 😀

Semoga info yang ringkas ni dapat membantu mommies melahirkan baby yang comel serta genius. Jumpa lagi di entry akan datang.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart