Resipi Rendang Daging Ala Kenduri

Rendang Daging adalah satu menu wajib yang mak kak Aya mesti sediakan di pagi raya. Makan dengan nasi impit dan kuah kacang memang tangkap leleh… 

Resipi-rendang-daging-mudah-dan-sedap
So malam ni kak Aya mau share resipi Rendang Daging. Resipi ni simple jak sebab kak Aya just gunakan rempah rendang abadi so tidak perlu sediakan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih, lepas ni bolehlah masak untuk open house sempena Raya ni kan 😄

RESIPI RENDANG DAGING ALA KENDURI

Bahan A:

  1. 2kg daging 
  2. Rempah Rendang Adabi – 1 paket kecil
  3. Daun kunyit – 1 helai
  4. Daun Limau Purut ~ 6-7 helai
  5. Kerisik – 5 sudu
  6. Santan – 1 kotak besar
  7. Serbuk kunyit ~ 1 sudu kecil
  8. Cili boh ~ 4 sudu
  9. Asam keping ~ 2 keping
  10. Gula merah/melaka ~ secukup rasa
  11. Garam ~ secukup rasa

Bahan B: (Semua diblender Halus)

  1. Bawang merah ~ 5-10biji
  2. Bawang putih ~ 2 cloves
  3. Bawang besar ~ 2 biji
  4. Serai ~ 2-3 batang
  5. Halia ~ 2 inci
  6. Lengkuas ~ 3 inci* (Blender asing/beli yg siap blend di pasar 😂)

Cara-cara memasak:

  1. Potong daging dan rebus selama 30 minit. Kalau ada periuk bertekanan tinggi, boleh juga rebus daging dalam tu, HP 15 minit. 
  2. Sementara daging direbut, tumis bahan B sehingga naik bau, kemudian masukkan cili boh dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Tips: Untuk hasilkan rendang yang tidak mudah basi, sila tumis bawang-bawang lama-lama sikit biar betul-betul masak. 
  3. Masukkan Rempah Rendang Adabi dan tumis sebentar. Perasakan dengan garan dan gula merah dan masukkan asam keping. 
  4. Masukkan daging yang telah direbus. Kacau sebentar. 
  5. Tuang santan (boleh cairkan dulu atau tambah air selepas add santan pekat. Agak-agak air menutup semua daging ok lettew. 
  6. Add kerisik dan lengkuas. 
  7. Test lagi rasa dia, kak Aya suka balance kan rasa masin, manis dan masam2 sket. 
  8. Perlahankan api dan kacau sehingga daging lembut dan kuah rendang start memekat. 
  9. Masukkan daun limat purut (telah dicarik) dan daun kunyit (hiris nipis-nipis)
  10. Kacau lagi dan kalau daging sudah empuk, rasa sudah balance, bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidang. 

Amacam, mudah ja kan? Hihi… kejap ja licin rendang kak Aya tadi. Tidak sempat pula makan lebih-lebih. Tapi nda apa, balik KK nanti kak Aya masak lagi hehe…

Ok lah, kalau sudah cuba resipi ni bagi kak Aya feedback di ruangan komen ya. 

Dikesempatan ni kak Aya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya (lagik), Maaf Zahir dan Batin kepada anda semua yang sudi singgah di blog kak ni. 😍

Pengedar-shaklee-kota-kinabalu-tawau-sabah

Salam Kosong-Kosong uolls ❤️


Luv, kak Aya. Chef jadian. 

6 “Penyakit” Semasa Berpuasa Dan Tips Menghadapinya

Semasa berpuasa tubuh badan kita berhadapan dengan pelbagai ketidakselesaan yang diibaratkan sebagai “penyakit bulan puasa” yang mengganggu emosi, fizikal dan mental semasa berpuasa. Antara “penyakit” atau ketidakselesaan yang biasa dialami termasuklah masalah pedih ulu hati, sembelit, kelesuan, sakit kepala yanag teruk, dehidrasi, naik berat badan dan sebagainya.tips-hadapi-pedih-ulu-hati-semasa-puasaHari ni kak Aya kongsikan apa “penyakit bulan puasa” yang kerap dialami dan bagaimana mengatasi masalah ketidakselesaan yang kak sebutkan di atas, agar dapat menjalankan Ibadah puasa dengan lancar dan gembira. Ya lah, takkan mau ponteng puasa kan? Hihi…

Ketidakselesaan Yang Kerap Berlaku Semasa Berpuasa

  1. Masalah Pedih Ulu Hati

Keadaan berasid di dalam perut berfungsi untuk menghadam makanan dan membunuh bakteria. Tapi, jika asid perut terhasil secara berlebihan atau ia naik semula ke kawasan esophagus, ini akan menyebabkan pedih ulu hati atau heartburn.

Semasa berpuasa, kebiasannnya asid perut yang terhasil akan berkurangan. Tetapi, masalah pedih ulu hati boleh berpunca daripada kerana terbayang tentang makanan atau aroma makanan yang mana menyebabkan tindak balas semulajadi dari otak untuk meningkatkan penghasilan asid di dalam perut.

Pedih Ulu Hati boleh dikawal dengan:

  • Makanlah secara sederhana
  • Elakkan memakan makanan berminyak dan pedas
  • Kurangkan pengambilan kafien
  • Mengambil protein berkualiti tinggi berasaskan tumbuhan untuk menguatkan otot perut dan esofagus. Jadi tidaklah mudah dicederakan oleh asid perut.

Tips Kak Aya:

Musim puasa ni kak tiada masalah pedih ulu hati. Cuma, kak selalu kembung perut, stress juga. Untuk pastikan angin keluar dari badan secara efisien, kak amalkan makanan tambahan Peppermint Ginger untuk mengatasi masalah ketidakselesaan perut tu. Untuk atasi masalah pedih ulu hati, kak Aya juga sarankan masukkan ESP Protein dalam menu sebab ia bagus untuk otot perut dan esofagus.

  1. Sembelit

Sembelit adalah masalah biasa yang dihadapi di bulan Ramadhan. Ini berpunca daripada kekurangan bendalir dalam badan dan kurangnya mengambil fiber/serat semasa berbuka dan bersahur.

Bagaimana mengatasi masalah Sembelit ni pula? Kenalah buat benda ni:

  • Pastikan minum air secukupnya semasa sahur dan iftar.
  • Banyakkan mengambil makanan yang tinggi serat seperti buah-buahan dan sayuran.

Tips Kak Aya:

Ambil makanan tambahan yang boleh meransang aktiviti usus seperti Herblax iaitu sejenis julap lembut, so tiadalah masalah sembelit teruk di bulan Ramadhan. Nda mau la kan time raya kena buasir pula. Huhu…

  1. Keletihan

Kurang tidur, makan makanan kurang bernutrisi dan kurang seimbang, dan kehilangan elektrolit badan akan menyebabkan badan mengalami keletihan.

So, sepanjang bulan Ramadhan, pastikan;

  • Dapat rehat yang cukup, tidur yang berkualiti supaya boleh bangun dengan segar semasa sahur. Tiadalah jadi macam zombie kampong pisang kan, hihi…

Tips Kak Aya

Pastikan badan kekal hidrat dengan Perfomance Drink untuk tenaga berpanjangan. Rancang menu berbuka dan sahur yang mengandungi makanan yang dapat kekalkan tenaga lebih lama seperti ESP Protein.

  1. Sakit Kepala

Dehidrasi atau kekurangan bendalir di dalam badan yang disebabkan kandungan elektrolit badan yang tidak seimbang, kelaparan, atau keletihan boleh menyebabkan sakit kepala menyerang.

Tips elak sakit kepala, pastikan:

  • Jangan skip sahur dan kekalkan diet yang seimbang.

Tips Kak Aya

Masukkan ESP Protein dalam menu untuk kekalkan tenaga dan panjangkan tempoh rasa kenyang tu. Untuk mengatasi masalah kekurangan bendalir badan, kak Aya amalkan Performance Drink yang terkandung campuran unik elekrolit yang sangat membantu untuk kekal hidrat. Stress tau kalau migraine time puasa.

  1. Dehidrasi/Kekurangan Air

Semasa berpuasa, secara semulajadi badan akan kehilangan elektrolit melalui pernafasan, perpeluhan dan perkumuhan. Pengurangan air yang berlebihan boleh berlaku bila terdedah kepada cuaca panas, tidak meminum air mencukupi semasa berbuka atau sebelum sahur dan juga disebabkan aktiviti fikizal.

Elakkan dehidrasi dengan

  • Elakkan terdedah kepada panas
  • Kurangkan aktiviti fizikal yang menyebabkan berpeluh dengan banyak

Tips Kak Aya

Offcourse minum Performance Drink agar menyeimbangkan elektrolit badan dan untuk tenaga berpanjangan.

tips-minum-8-gelas-air-di-bulan-ramadhan

  1. Naik Berat Badan dan Obesiti

Sepatutnya bila puasa ni berat turun la kan? Tapi tidak mustahil juga naik kalau makan secara berlebihan, makan makanan tinggi lemak, makanan tinggi gula dan sebagainya. Dah kenyang tidur pula, alahai, confirm naik berat badan, huhu…

Jadi, solusinya

  • Makanlah secara sederhana, kalau boleh elakkan la bazar ramadhan sebab nanti macam-macam pula dibeli, pastu sudah beli, kena habiskan pula sebab takut membazir kan.
  • Disiplin yang ketat, dan kawal pemakanan boleh elak daripada berat badan naik.

Tips Kak Aya

Untuk mencukupkan nutrisi harian, kak amalkan Mealshakes sebab ia bekalkan kak dengan 19 jenis vitamins dan mineral dan yang paling penting, kak Aya telan Lecithin yang merupakan natural fat emulsifier yang berfungsi untuk emulsi dan pecahkan lemak yang masuk dalam badan dan bawanya keluar daripada badan. So, boleh la kurangkan lemak yang diserap dalam badan. Aci la kan?

Fuhh.. settle. Panjang lebar kak Aya ulas dengan penyakit bulan puasa kali ni. Lagi satu masalah yang kerap berlaku juga adalah Gastrik. Yang ni kak cerita panjang lebar di artikel Penawar Gastrik Teruk Di Bulan Ramadhan ni.

So kak Aya pesan supaya penyakit-penyakit ni tidak datang menjenguk, silalah minum air secukupnya, makan secara sederhana, jangan membazir, keep cool agar tidak mudah dehidrasi, makan buah dan sayur dan suplement wisely.

Luv,
Kak Aya Chalo
Ibu menyusu tapi kekal bertenaga sepanjang hari
Alhamdulillah!