5 Restoren Halal di Seoul Korea Wajib Try Kalau Ke Sana

Kak Aya teruja bila bercerita pasal makanan ni. Lebih-lebih lagi makanan kampung sendiri di Seoul tu kan, jangan nda tau kak ni orang Korea sesat, hihih… Antara salah satu sebab mengapa kak Aya balik-balik rindu kampung adalah makanannya. Dari Dakgalbi, ke Bulgogi, ke Kimbap, ke Lamb BBQ, ke Tteokbokki ke food street di Myeongdong memang boleh buat gila bayang.

restoren-halal-di-seoul-korea

Gara-gara rindu kak Aya siap try buat sendiri Danmuji (jeruk lobak putih), Kimbap, Bulgogi dan beberapa jenis makanan korea lagi. Step by step buat Danmuji dan Tuna Kimbap kak kongsikan dalam entry ni. Resipi Bulgogi pun ada. Try la, sedap 😀

So malam ni kak akan share beberapa restoren halal atau yang diyakini di Seoul yang kak Aya sudah try sendiri. Untuk info, kebanyakan restoren di Seoul menghidangkan banchan dan air putih secara percuma. Banchan tu adalah side dish contohnya kimchi, seaweed, danmuji, ikan bilik, dan macam-macam lagi.

Restoren Halal Wajib Try Jika Ke Seoul Korea

  1. Nami-Ok Restaurant

Jika ke Nami Island, bolehlah singgah lunch sebentar ke Restoren Nami-Ok. Restoren ni adalah restoren halal (kat luar kedai ada logo halal). So bolehlah makan ayam atau daging dengan gembira.

Menu yang famous di sini adalah Chicken Dakgalbi. Dakgalbi ni acah-acah nasi goreng. Tapi menggunakan paste Gochujang. Rasanya pedas-pedas manis dan memang heaven lah. Selalunya pelayan restoren akan sediakan bahan-bahannya seperti nasi, rice cake, kobis, marinated chicken, seaweed dan kita yang akan “goreng” nasi tu.

cara-pergi-ke-nami-ok-halal-dakgalbi-seoul

Husband ku kaki selfie, haha.. nampak logo halal tu?

Satu lagi menu yang biasa dicuba dalah Stir-Fried Squid, tapi kak Aya tidak sempat try hari tu. Oh ya, kak pergi Seoul dah 2 kali. 1st dengan personal tour guide, yang kedua backpack jak dengan Husband. Restoren ni kak pergi semasa travel backpack tu.

Dari Seoul ke Gapyeong boleh menaiki bas atau ITX. Kak prefer ITX sebab laju dan santai. Boleh baca sini untuk Tips ke Nami Island menaiki ITX.

nami-ok-halal-makanan-korea-dakgalbi

Halal Chicken Dalgalbi. Yeehaa! Jom makan!

Sedikit Travel Tips dari kak, rancang perjalanan ke Nami Island ni, ambil ITX sebelah pagi (9am gitu) dan sebaik saja sampai, terus ke Nami-Ok sebelum ke Nami Island. So bila sudah kenyang, masuk ke Nami Island terus boleh round satu pulau. Kalau lapar lagi, di Nami Island ada 2 restoren halal juga iaitu Asian Cuisine dan nasi goncang di Drama Cafe, makanan ringan seperti jagung dan ubi manis panas-panas pun ada dijual kat sana.

Alamat: South Korea, Gyeonggi-do, Gapyeong-gun, Gapyeong-eup, 읍내리 786-2
Waktu Operasi: 9am – 7pm
Phone: +82 10-2181-1686
Price: Chicken Dakgalbi – 12000won seorang

2. Yang Good Halal BBQ Lamb Restaurant

Kalau ke korea, tidak aci kalau tidak try Lamb BBQ halal ni, sedap weh. Haha.. 1st time datang ke Seoul, kak guide ada bawa kak Aya kat sini, tapi bukan rezeki, restoren tutup. Kali kedua ni kak Aya datang sendiri dengan husband. Alhamdulillah ada rezeki dan makanannya memang sedap ya ampunnnn… Lamb grill ja pun but the feeling tu yang buat rasa best. Dah la boleh bancuh free flow coffee maxim (korean coffee) secara free. Bayangkan weather di luar sejuk, di dalam restauran hangat. Best!

yang-good-korean-bbq-lamb-halal-seoul

Lepas turun bukit, jalan sikit boleh nampak signage kuning ni. Nampak tu logo halal besar gedabak di atas map Aussie?

Kalau makan sini kenalah try makan Lamb Rack dan Soybean Paste Stew. Oh ya, restoren ni pun ada sijil Halal tau. So makanlah lamb ittew tanpa was-was.

Alamat: 서울특별시 강남구 논현로95길 15 (Seoul, Gangnam-gu, Nonhyeon-ro, 95 gil, 15)
Waktu Operasi: 4pm – 2am

Phone: 02-567-7060
Price: Lamb Rack – 22000won, Soybean Paste Stew – 3000won

yang-good-halal-seoul-bbq

Lamb Rack yang telah dipotong-potong. Best sangat sebab grill sendiri. Hehe…

Tips, restoren ni hanya buka pada jam 4 petang. So datang untuk Dinner. Macamana nak ke Yang Good Restaurant ni? Kak Aya ke sini dengan  menaiki Subway. Naik Subway sampai Station Yeoksan (Line 2), dan keluar ke Exit 6. Jalan terus sampai hujung, nanti jumpa KFC sebelah kiri. Masuk simpang kiri tu. Belok kanan, jalan naik ke arah bukit dan jumpa simpang pertama sebelah kiri, masuk simpang tu dan jalan sikit (turun bukit pula) dan akan jumpa restoren ni (sebelah kiri), bangunan yang ada map Australia besar gedabak.

3. Busan Jib Halal Restaurant

Ok, restoren ketiga pula. Yang ni kak Aya tak rekomen sangat sebab mahal gilos. Kak makan dalam kesenduan. Hihi.. tapi yang best sebab dia halal di tengah-tengah kebizian Myeongdong.

makan-halal-di-myeongdong-busan-jib

Restoren Halal di tengah-tengah Myeongdong. Agak pricey dengan makanan yang sebegitu. Kalau mau budget sket boleh jalan terus sehingga ke hujung lorong ni dan ada restoren Yooganae depan tu. Boleh makan Dakgalbi Seafood. Sedap gak.

Makanan yang kak Aya try disini adalah Asam Pedas dan Oyster Pancake. Rasanya pun sederhana sahaja. Sebenarnya dulu di barisan deretan kedai ni ada 1 restoren yang kak guide bawa kak Aya. Asam pedasnya ya ampun sedap gilaaaa.. tu sebab kak Aya datang sini konon cari restoren tu tapi malangnya dah tutup, sobs.

asam-pedas-korea-halal-di-myeongdong

Asam pedas korea. Tapi kak tetap rindu yang di kedai tutup tu, huhu…

menu-harga-makanan-busan-jib-myeongdong-seoul

Menu yang mencekik darah bagi kak Aya. Apa boleh buat dah terminum air baru buka menu, terpaksa la teruskan order, haha…

Lokasi restoren ni di celah bangunan. Kalau  naik subway dan turun di Myeongdong Station Line 4 (Biru) dan keluar di Exit 6. Pergi ke arah kiri dan jalan terus sehingga jumpa Frisbee Apple (logo Apple Iphone tu) dan belok kanan. Di celah ni la boleh jumpa Busan Jib. Kalau jalan terus akan jumpa restoren Yoogane (kak cerita kat bawah).

Address: 11-4 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, 서울특별시 South Korea
Waktu Operasi: 10am – 10pm
Phone: +82 2-777-8660
Price: Asam Pedas – 20000won, Oyster Pancake – 20000won

4. Mabongnim Halmoeni Tteokbokki di Sindang-Dong

Restoren yang ni tiada logo halal tapi menurut buku Backpack Korea yang ditulis oleh pelajar Malaysia di Korea, restoren ini cuma menghidangkan seafood. So, bagi kak Aya ok jak sebab tiada pun yang meragukan.

Sindang-Dong ni adalah area yang glamour dengan Tteokbokki (Spicy Stir Fry Rice Cake) dan digelar sebagai Tteokbokki Town . Tteokbokki ni adalah makanan korea yang terdiri daripada kek beras, fishcake, sayuran, telur, kadang kala diletak ramen dan diletakkan dengan Gochujang (paste lada besar). Rasanya manis-manis pedas, memang sedap!

Cara ke sini? Kak Aya naik subway jak, turun di Sindang Line 2, Exit 8. Exit 8 ni susah sket mau nampak, so just follow laluan brown-orange Exit 6 sehingga jumpa Exit 8. Bila sampai luar, akan nampak Fire Station, belok kiri dan jalan terus sehingga nampak arch lampu lip lap. Restoren makcik tu cuma sebelah kiri selepas arch tu. Boleh tengok ramai orang restaurant tu.

tteokbokki-halal-sindang-dong-makanan-seoul

Malam-malam dingin mencucuk tulang pun kak Aya sampai tau demi makan, haha.. Restoren Tteokbokki belah kiri tu, yang ada hijau-hijau, betul-betul di belakang arch ni.

Cara order? cakap ja nak Tteokbokki, ahjumma tu dah faham dah sebab ramai juga orang Malaysia datang sini. Kena try la sekali. So balik Malaysia boleh banding dengan mana-mana restoren Korean sini pula.

Rasanya? Sungguh tidak mengecewakan sebab acah-acah makanan kita juga (cuma tidak berempah ratus lah), manis, pedas, memang ngam dengan tekak kak Aya dan husband. Licin kitorang makan, hahaha…

tteokbokki-halal-di-seoul-korea

Hehe, muka puas hati hajat tercapai… tengah tunggu makanan mendidih dan masak.

sindang-dong-tteokbokki-halal-korea

Slurppp… tengok gambar pun boleh terliur ni, haha…serius sedap.

Alamat: 5, Dasan-ro 35-gil, Jung-gu, Seoul
Waktu operasi: 9am – 12am
Phone: +82-2-2232-8930
Price: Tteokbokki – 11000won/2 orang

5. Yoogane Myeongdong

Restoren ni menawarkan pelbagai Dakgalbi (nasi goreng korea). Ok, ni pun sama status dengan restoren Tteokbokki tadi. Logo halal tiada, so maksudnya tidak boleh makan makanan yang ada daging or ayam, tapi kat sini tiada v*vi tu ya. So apa yang boleh dimakan? tentunya seafood.

lokasi-yoogane-myeongdong-seoul

Nampak signage putih-oren-kuning ni, itulah restoren Yoogane. Merata-rata kat Seoul.

So boleh order Seafood Dakgalbi. Sama macam di Nami-Ok tadi. Waitress akan serve nasi, seaweed, sayuran, octopus dan Gochujang paste untuk dimasak. Yang ni diorang yang akan masakkan. So tunggu ja la. Di sini ada kaunter banchan, so sila amik sendiri, free flow juga.

yoogane-seafood-dakgalbi-myeongdong

Muka happy jumpa makanan

Yoogane ni banyak cawangan. So mana-mana cawangan pun sama. Di Myeongdong ni ada 2 cawangan tidak silap. Kak Aya pegi yang berhampiran dengan Busan Jib tu. So mau ke sini follow jak macam arahan kak bagi untuk Busan Jib.

Address: 8 Myeongdong 4-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, Seoul, South Korea
Waktu operasi: 10am – 1am
Phone: +82 2-3789-2492
Price: 11000won/2pax

Myeongdong Food Street

Ok, selain 5 restoren di atas, sebenarnya di Myeongdong Street pun sangat banyak makanan “food street” yang mengenyangkan. Selalunya sebelah malam area ni sangat happening, penuh gerai dan penuh juga dengan pelancong. Ini antara makanan yang boleh dimakan tanpa ragu-ragu.

street-food-roti-telur-halal-di-myeongdong-street

Korean Egg Muffin. Rasanya sedap, dalamya ada telur. Rasa manis-manis sket.

pancake-pisang-halal-korea

Pancake pisang

pancake-ikan-myeongdong-halal-food-street

Pastry Ikan. Filling dia ada macam-macam.

makanan-tepi-jalan-di-myeongdong

Seafood tempura. Yang ni kak Aya beli 2x. Haha.. sedap dimakan bersama sos yang disediakan. Pedasss…

makanan-halal-di-myeongdong-kentang

Kentang ni sedap. Tapi Malaysia pun ada kan? hihi…

lobster-cheese-myeongdong-makanan-halal

Lobster Cheese, nyums!

kuih-tradisi-korea-di-myeongdong

Yang ni kuih tradisional korea, iaitu Gula Tarik (tidak tau korean name dia apa) diperbuat daripada madu dan diletakkan filling memacam. Boleh pilih.

kimbap-halal-di-myeongdong-seoul

Kimbap! Sebenarnya rindu kimbap di SInchon Hostel tapi tidak sempat ke sana. So tapau ini jak balik Malaysia. Octopus ni pedassss.

kimbap-halal-di-seoul-myeongdong

Berliur pula tengok ni, haha!

mochi-korea-strawberry-myeongdong

Yang ni kak Aya lupa apa nama dia, tapi acah-acah mochi, kuih pulut dalamnya ada red bean paste. Yang ni special sikit, sebab selain red bean paste dalamnya ada juga sebiji strawberry. Serius sangat refreshing. Gabungan manis masam-masam, sedap!

susu-pisang-korea-onigiri

Snack untuk mengisi perut kosong sementara tunggu sampai ke restoren atau bila-bila masa. Boleh beli susu pisang pelbagai perisa di 7E, boleh juga beli Tuna Onigiri sekali (pinjam nama dalam bahasa Jepun, lupa sudah korea panggil apa). Tips untuk beli Onigiri tu, tanya dulu tau kalau ragu-ragu, sebab ada macam-macam jenis juga. Carilah yang seafood.

Fuhh.. terdera emosi (dan perut) kak Aya siapkan entry ni. Tapi info bebanyak simpan sorang-sorang buat apa kan? Bila kongsi tu jadi lebih bermanfaat terutamanya buat traveller muslim yang akan ke Seoul, mudahlah mencari makanan halal kan?

Ok lah, cukup ini saja entry kali ni. Siapa mau tau restoren dan makanan best di Bangkok pula? Entry akan datang kak Aya share ya. Jumpa lagi!

Luv,
Kak Aya Chalo
Korea dihatiku

Tips Ke Nami Island Menaiki ITX dan Lunch di Nami-Ok, Restoran Halal Korea (Seoul Part 4)

Nami Island adalah salah satu tempat wajib yang mesti dilawati bila sampai di Seoul. Ia adalah pulau buatan yang cantik dan Nami Island terkenal sebab disinilah lokasi penggambaran drama Winter Sonata.

Cara-ke-nami-island-menaiki-itx-dan-review-restoren-nami-ok

Autumn di Nami Island. Cantik sangat kan?

Tips-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-dan-cara-booking-online-letskorail

Target kak Aya mesti datang sini untuk semua musim kecuali summer. So, kita tunggu winter sonata pula. Hihi

percutian-musim-luruh-di-pulau-nami-seoul-korea

Autumn ni memang padat betul Nami Island dengan tourist.

Winter Sonata merupakan antara 1st drama korea yang kak Aya layan pada tahun 2002 nda silap. Sebelum tu kak Aya layan drama jepun. Rupa-rupanya drama korea lagi best! Hihi.. so start dari sana, sampai la ke hari ini, kak Aya memang suka layan drama korea dan movie korea, berbanding drama melayu. Tapi Ejaz kak Aya layan gak… hahah..

tips-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-dan-lunch-di-nami-ok

Acah-acah winter sonata, ahaks… pinjam gambar Spring 2014 dulu, hihi…

Ok sambung. So bagaimana cara untuk sampai ke Nami Island? Kak Aya pergi ke Nami Island menaiki ITX. ITX ni salah satu train yang ada di Seoul. ITX cuma stop di beberapa station saja dan salah satunya di station Gapyeong yang berhampiran dengan Nami Island. Untuk membeli tiket ITX ada 2 cara. Pertama beli di kaunter ITX di Yongsan Station. Kedua, beli secara online melalui letskorail.com.

Tips-membeli-tiket-ITX-ke-nami-island

Pembelian tiket ITX secara online boleh dibuat melalui website ni letskorail.com. Beli advance sebulan pun boleh.

Kak Aya cadangkan kalau memang planning ke Nami Island, belilah tiket secara online. Sebab apa? Sebab seat dalam train adalah limited. Kalau beli sesiap, insyaAllah bolehlah lepak duduk-duduk sambil layan FB dan coaching rakan bisnes sepanjang 55 minit perjalanan. Bukan apa, sebab ramai gila kak Aya nampak orang yang duduk di lantai train gara-gara seat dah full. Siap ada yang bawa baby lagi. Tu sebab kak Aya cadangkan belilah tiket sesiap ok?

Tips-membeli-tiket-ITX-ke-nami-island-dari-yongsan-station

Kalau booking dan beli tiket ITC secara online sesiap, boleh la duduk lepak minum-minum kopi sepanjang perjalanan ke Gapyeong Station. Hehe…

Prosesnya membeli tiket sangat mudah. Hanya perlu booking masa perjalanan, bayar menggunakan Debit Card dan print resit tiket untuk ditukar kepada tiket sebenar di kaunter ITX nanti. Korang decide la mau pergi ke Nami Island bila, kak Aya suggest pergi pada hari bekerja sebab hujung minggu sangatlah ramai orang. Huhu… Ok, jom kita baca step by step beli tiket ITX ke Nami Island.

Tips-membeli-tiket-ITX-ke-nami-island-dari-yongsan-station

Autumn memang high-peak katanya. Kak Aya pegi hari isnin dan lihatlah barisan manusia. Hihi… banyak gila tourist dari pelbagai negara. Kak Aya acah-acah wakil Malaysia. Ni berbaris untuk naik feri ke tanah besar. On da way balik.

Cara Booking Tiket ITX Secara Online

Untuk booking tiket, sila pergi ke website letskorail.com dan klik Booking Online. Dalam website ni, tiket yang dijual hanyalah one-way tiket. So, kena ulang proses yang sama untuk beli tiket balik pula. Means kena 2 kali bayar la ya. Harga tiket dewasa one-way adalah 5200 won.

Tips-melancong-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station

Layari letskorail.com dan isi seperti yang kak Aya pilih ni.

Langkah 1: Cara isi form di Booking Online

Travel Category: Normal Type
Travel Type: Direct
Departure time: Pilih Tahun, Bulan, Hari dan Masa bila mahu pergi tu
Departure/Arrival: Yongsan – Gapyeong (Boleh juga naik dari Station Cheongnyangni)
Train: ITX-Cheongchun
Passangers: Pilih berapa tiket Dewasa dan Kanak-kanak

Langkah 2: Pilih Arrival Time

Langkah seterusnya adalah pilih Masa Ketibaan Train yang anda mahukan. Sebaiknya pergilah awal supaya puas round satu pulau, hihi…

Tips-membeli-tiket-itx-ke-nami-island

Klik Select untuk pilih masa yang dimahukan.

Kak Aya pilih jam 9.00 pagi dan balik jam 4.28 petang. Masa perjalanan adalah selama 55 minit. Bagi kak Aya biar pegi awal sikit sebab plan untuk singgah makan di Restoren Dakgalbi Halal Nami-Ok sebelum ke Nami Island. Pastikan anda tiba di station Yongsan 30-45 minit lebih awal daripada jadual sebab nanti kena beratur untuk tukar tiket ITX pula. Kalau ramai orang beratur memang boleh buat nervous juga, hihi…

Langkah 3: Isi Info Peribadi

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Isikan info yang diperlukan untuk membeli tiket ITX. Pastikan segala info betul terutamanya Nombor Passport pembeli tiket.

Passport diperlukan untuk buat booking ni ya. Dah settle booking, sila print resit (klik My Reservation) untuk dibawa ke Seoul nanti. Jangan lupa tau, sebab tanpa resit ni, anda tidak boleh tukar tiket ITX.

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Kaunter untuk menukar resit booking kepada tiket ITX sebenar. Jangan lupa sediakan Passport seperti dalam booking form ok. Tengok dari jauh mak aihhh ramainya orang beratur. Tu sebab kena datang 45 minit awal tau.

Langkah 4: Tukar resit ke Tiket ITX Sebenar

Untuk proses penukaran resit booking ITX ke tiket sebenar, anda perlu keluar dari station asal (subway dari hotel) dan pergi ke ITX Ticket kaunter seperti gambar di atas tu.

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Jangan lupa tukar terus tiket pergi balik.

Pastikan bawa sekali resit booking dan passport yang digunakan untuk booking. Tukar tiket termasuk tiket balik sekali. So di station Gapyeong nanti tidak perlu berbaris semula untuk tukar tiket kembali ke Yongsan.

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Ok! Tiket dah ready. Hikhik… Pastikan anda cari coach yang betul, contoh macam ni, gerabak (car) no.1, seat no. 8A. Ada juga gerabak dua tingkat tau. Just refer tiket. Kalau dua tingkat dia ada tulis UP, DOWN tidak silap.

Settle tukar tiket ITX, tunggu train di line yang ditetapkan dan duduk di nombor seat seperti dalam tiket. Cerita seat ni pun lawak juga, rupa-rupanya kak Aya duduk di seat ajumma ni. Almaklumlah tidak terfikir pula tengok nombor coach tu, tu yang terduduk di seat orang, huhu… Time ajumma tu datang, dia siap jeling-jeling lagi, so kak Aya tunjuk la tiket, nombar seat sama, tapi rupa2nya kak Aya silap coach. Ajumma tu kata, “no.1” sambil tunjuk-tunjuk belakang. Hahaha.. sorry ajumma. Hikhik… kami pun pindahlah ke coach kami. Best juga ada pengalaman silap coach ni, boleh la kak Aya share dengan uolls kan?

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Tracks ITX Cheongchun. Atas tu nama-nama station perhentian ITX.

Selain Yongsan, station ITX yang singgah ke Gapyeong juga terdapat di Cheongnyangni. Anda bole pilih station mana satu yang berhampiran hotel anda.

Dari Road-House Myeongdong GuestHouse, Kak Aya naik Metro subway dari Chungmuro Station Exit 7, naik train Line 4: Oido, transfer di Seoul Station ke Line 1: Incheon/Sindang dan akhirnya sampai ke Yongsan Station. Untuk melancarkan perjalanan, silalah install apps Subway dan buat homework ok?

Tips-menaiki-itx-ke-nami-island-nami-ok

Train di track no 1. Jom tunggu di bawah.

Sesampainya di Gapyeong Station, cari exit dan keluar. Di hadapan station terdapat perhentian bas dan teksi. Kak Aya naik teksi ja sebab mau pergi makan chicken Dakgalbi di restoren halal Nami-Ok. Untuk ke Nami Island, naik teksi boleh, naik bas pun boleh.

Tips-ke-nami-island-menaiki-itx

Bus stop dan teksi pickup point ada di hadapan Gapyeong Station. Pastikan berbaris ya. Di Korea ni pemandu teksi sangat strict, kalau potong queue confirm dia tidak dibenarkan naik. Hihi…

Tips-naik-bas-ke-nami-island

Selain teksi, boleh juga naik bas ni ke Nami Island. Kalau kak Aya tidak silap, jika mahu pergi ke Petite France pun naik bas ni. Petite France tu yang tempat shooting My Love From The Star, part Do Min Joon “tunjuk” yang dia tu “alien”, hehe… sempat lagi selitkan bah, haha!

Lupa mau cerita, semasa di station Yongsan, kak Aya terserempak dengan seorang gadis lone ranger, Medi. Pergh, salute dengan dia berani jalan sorang-sorang. Tapi di Seoul ni kak Aya rasa lebih selamat banding Malaysiaku, huhu… So kak Aya ajaklah Medi makan sekali di Nami-Ok. Kami janji jumpa balik di luar station Gapyeong dan sama2 naik teksi ke Nami-Ok. Hihi…

Untuk ke Restoren Nami-Ok, naik teksi dan inform ja ajussi teksi tu mahu ke Nami-Ok. Driver teksi disini maklum sangat la tu ramai orang Malaysia datang restoran Nami-Ok tu sebab halal dan sedap! Caj teksi 4200 won.

review-makan-di-nami-ok-restoran-halal-korea-dakgalbi

Bila jumpa Restoran Halal di Korea means bolehlah kita makan ayam, daging dan sewaktu dengannya. Kalau tiada halal, pilihlah kedai yang tidak menghidangkan makanan jelas haramnya. Selain itu, boleh pilih restoran seafood dan vegetarian. Gitulah tipsnya supaya tidak kebulur di negara orang. Kalau mau cari halal jakim memang tiada la kan. Hihi..

 Naik teksi dari Gapyeong Station dan bagitau ajussi untuk hantar ke Nami-Ok, Halal Restaurant.

Naik teksi dari Gapyeong Station dan bagitau ajussi untuk hantar ke Nami-Ok, Halal Restaurant.

Review-makan-di-restoren-halal-korea-nami-ok-dakgalbi-ayam-halal

Excited kak Aya mentang-mentang tukang bukak kedai hari ni kan. Kehkeh.. dengar-dengar kalau lunch time jam 1-2pm, restoren ni penuh dengan pelancong. Time kami siap makan, memang betul datang 1 bas pelancong. Hihi glemer gitu.

Sesampainya di Nami-Ok, kami merupakan pelanggan pertama. Ahjumma sudah maklum, confirm datang mau makan Dakgalbi Halal kan? So dia tanya, Halal? halal? Kami pun angguk2.
Seminit kemudian ajumma datang dengan membawa periuk leper dakgalbi tu. Dakgalbi ni macam biasa, ko panaskan sehingga rice cake tu lembut, ayam masak dan sedia untuk dihidang. Kebiasaannya orang akan minta ramen (mee kuning) untuk ditambah ke dalam dakgalbi, tapi kami minta nasik. Lapar oo.. hihi… so kami pun makan sampai kenyang. Harga dakgalbi ni 11000 won seorang.

makanan-halal-korea-nami-ok

Bertuah betul peniaga korea ni, pelanggan masak sendiri, hihihi.. kak Aya admire la dengan pan dia ni, kena beli satu tuk masak di rumah ni, haha…Ok, apa rasa dakgalbi ni? Dakgalbi ni ala-ala nasi goreng (boleh juga letak ramen), tapi bahan asas ada korean chilli paste, kobis, ayam, rice cake, dan sayuran lain. Rasanya pula gabungan pedas, manis, masin sikit. Side dish seperti kimchi dan salad turut disediakan. Ermm.. sedap lah, sukar diterangkan. Datanglah korea dan try sendiri ok? Kak Aya kasik 5 bintang.

Selesai makan, ajumma offer tuk panggilkan teksi. Tapi malangnya tiada teksi yang available ke Nami-Ok. Haaaa, sudah! Cemana mau pi Nami Island ni? Kami bincang-bincang dan decide untuk jalan kaki ke area yang ada teksi lalu lalang.

Makanan-halal-korea-di-restoran-nami-ok-nami-island

Selesai makan, kena berjalan pula. Hoho..ini kalilah, tapi best pula dapat merasai suasana pinggir bandar (ka pekan?) Gapyeong. Lalu pula tepi kebun cili ni. Tapi semua sudah kering. Hehe…

Agak jauh juga kami jalan menuruni bukit, memang lenggang betul jalanraya area situ, sudah la sejuk gila, huhu… Last-last terjumpa dengan pakcik ni, kak Aya pun approach dia dan sapa, “Annyeong Ajussi, teksi?” sambil buat sign sedang bertelepon. Haaa cakap gitu pun pakcik ni sudah paham. Dia terus call teksi. Tidak sampai 5 minit teksi pun sampai. Fuhh legaaaaa. Punya la excited time tu, nda terbayang kalau kena jalan kaki sampai Nami Island ni, hahahah… Rasa mau peluk ja pakcik. Hahah, sempat gak la selfie. Kamsahamnida Ajussi ❤️

review-makan-di-nami-ok-restoran-halal-korea-dakgalbi

Penyelamat kami. Hihi.. Kamsahamnida Ajussi ❤️

Ok, teruskan perjalanan ke Nami-Island, sebenarnya tidak sampai 10 minit pun naik teksi tu, bayaran cuma 6400 won. Approaching kaunter tiket Nami Island, barulah perasan banyak gila bas pelancong beratur dan teksi pun banyak gila di situ. So memang confirmlah ramai orang kan? Hihi… patutpun tiada teksi ke Nami-Ok, semua busy di sini. Beli 2 tiket masuk ke Nami Island, 8000won each. Tiket ni termasuk bayaran feri pergi dan balik.

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Nampak steel structure tinggi tu? Berdekatan situlah terletaknya kaunter penjualan tiket ke Nami Island.

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Selain menaiki feri, boleh juga ke Nami Island melalui Zip-Wire ala-ala flying fox. Eh betul ka flying fox? 😂 Ajak encik Shuben, dia nda mau. Isk…

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Beratur untuk beli tiket. Pastikan beli tiket pergi dan balik. Harga tiket termasuk feri.

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Tu dia… ramaikan Malaysian? Hihi…

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Pintu masuk untuk menaiki Feri. Nasib baik barisan tidak panjang.

Selepas beli tiket, ngam-ngam feri sedang menunggu. So kami pun naik la feri. Kak Aya lepak di luar ja. Mau merasa sejuk yang mencucuk tu. Kehkeh.. di dalam Feri ada heater. So kalau tidak tahan sejuk, boleh la lepak di dalam. Sorry gambar feri nda dijumpai.

Dalam kurang 10 minit naik feri, sampai lah ke Nami Island. Orang yang beratur untuk balik, ramai gila. Memang sah la high peak Nami Island ni di musim Luruh. Dulu kak Aya pegi sewaku musim Bunga, tiada pack macam ni. Rileks jak semua orang. Hihi… Oh ya, ramai gila orang Malaysia disini. So, anda tidak akan keseorangan.

 

Tips-melancong-ke-nami-island-menaiki-itx

Di Nami Island ada juga tourism center, kalau perlukan apa-apa info ada volunteer tunggu di depan bangunan tu.

Kali ni kak Aya cuma mau bergambar dengan pokok kuning. So kak Aya teda bergambar satu pun dengan benda-benda yang berkaitan dengan Winter Sonata. Boleh solat jamak dan qasar di Surau di area Library.

 

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Nampak sangat ramai Malaysian datang sini kan? Ada satu patung lagi tulis “apa kabar?”

musim-luruh-dan-surau-di-nami-island-seoul-korea

Surau berada di bangunan kuning ni. Restoren Asian Cuisine tu pun halal, tapi kak Aya belum berpeluang untuk try lagi. Last time datang sini kak Aya makan nasi goncang, (nasi goreng goncang kak Aya bagi 2 bintang jak). hohoho…

musim-luruh-autumn-di-nami-island

Ok, mission accomplised. Walaupun cuaca agak mendung sepanjang hari di Nami Island ni, tapi kak Aya happy, sebab lawa gila scenery dia. Next time kak Aya datang lagi, sebab ada 1 port lagi sebenarnya kak Aya nda sempat pegi. Kalau mau tau port apa, kena tunggu entry Winter Sonata pula, hihihi…

musim-luruh-di-nami-island-seoul-korea

Pokok maple yang comel. Rendang-rendang ja semua. Yang ni daun kemerah-merahan, oren pun ada. Cantiknya ciptaan Allah.

apa-yang-best-di-nami-island-korea

Antara yang ada di Nami Island. Kalau 1st time datang sini, silalah tawaf satu pulau. Sewa basikal pun boleh. So lagi “laju” lah tuk tawaf pulau ni.

apa-yang-best-di-musim-luruh-nami-island-korea

Kalaulah langit membiru kan best… hihih… (Aya, sila bersyukur sebab nda hujan, huhu)

 

tips-bercuti-di-nami-island-di-musim-luruh

Sebenarnya kak Aya mau share banyak-banyak gambar, so buat macam ni la senang, hehehe..

tips-bercuti-di-nami-island-di-musim-luruh

Jagung tu sangat sedap. Apa nda sedap, cuaca sejuk gila lepas tu layan jagung panas-panas, tu sebab berganda sedap, hihi…

Tepat jam 3.15 petang kak Aya dan husband kembali ke entrance Nami Island untuk kejar train ITX jam 4.28 petang. Memandangkan tadi ramai gila orang, so memang kena awal sejam keluar dari Nami Island ni sebab kena beratur naik Feri, kemudian beratur lagi untuk naik teksi. Bayaran teksi 3100 won. Berdebar jugalah sebab naik teksi pun panjang gila barisan, siap ada tourist potong queue lagi, nasib baik Ajussi teksi suh orang tu turun balik. Debar tau takut tertinggal train, haha…

apa-yang-best-di-musim-luruh-nami-island-korea

See you soon Nami Island, winter nanti kak Aya datang balik. Tahunnya nda tau bila, hihi.. ada rezeki cepatla tu sampai.

Tepat jam 4.10 kami sampai ke Station Gapyeong dan terus naik ke atas tunggu train ke Yongsan. Time tu sejuk gila, nda silap 6 darjah, mengigil, haha… beberapa minit kemudian train ITX pun sampai.

Entry akan datang kak Aya kongsikan review dinner di restoran halal Busan-Jib dan food street di Myeongdong pula. Buat yang pertama kali follow travelog Seoul 2016 kak Aya ni, bolehlah baca Part 1, Part 2 dan Part 3 di bawah nunnn, macam novel pula kan? haha…

Jangan lupa tinggalkan la komen. Hehe… tata…

Luv,
Kak Aya Chalo | Seoul 2016 Travelog

Terbang ke Seoul Korea Dari Kota Kinabalu Menaiki Air Asia (Part 1)

Tempat Lepak Best di KLIA2 Jika Tidak Check-In Hotel (Seoul Part 2)

Tips Menaiki Airport Limousine Bus Dari Incheon Airport dan T-Money (Seoul Part 3)