Lelaki Bocor Rahsia Cara Hilangkan Parut & Lubang Chicken Pox

Terkejut kak Aya baca status seorang lelaki bernama Donny Reyn di Facebook yang berkongsi cerita beliau memicit nanah chicken pox sehingga meninggalkan lubang dalam dan parut teruk di wajahnya. Siap picit tu, confirm lah lubang akan kekal selama-lamanya cik abang oiiii..

Donny cerita lagi bahawa doktor sendiri katakan lubang dan parut cacar air tu sukar untuk sembuh dan kalau sembuh pun ia akan mengambil masa yang lama dan bukannya sembuh 100% seperti sediakala.

Ya lah, maklum sajalah kalau sudah dewasa ni segala parut dan lubang-lubang ni degil sangat mau pulih kan, bukan macam budak-budak.

Jadi siapa tidak panik bila doktor katakan sedemikian. Hilanglah wajah hensem dan halus selama ni. Lubang chicken pox dan parut tu confirm lah akan kekal. Sedihnya!cara-merawat-chicken-pox-cacar-air

Tapi, Donny katanya beliau berjaya pulihkan lubang dan parut tu dan kulit wajahnya kembali seperti asal. Bagaimana Donny lakukannya?

Suspen pula. Betul ka tidak cerita beliau ni? Jom kita baca dulu status asal beliau. Siap ditujukan kepada Pengedar Shaklee tu, huhu… berdebar kak.

Kpd Syarikat & Agen2 SHAKLEE… ini utk kamu…

Tujuan sy buat pkongsian ni bukan mahu mjatuhkan @ mgaibkan Syarikat…..
Sy hnya bkongsi kpd kwn2 fb mnatau bmanfaat… tahun lepas lbh kurang 29.11.16 sy mula kena cikon pox. Mulanya sy fikir jerawat jd sy x peduli. Sy makan ja kerang. Sekali trus jd byak & gatal sampai sy x blh tahan. Sy tampar2 muka sy. Sy garu. Barulah sy perasan rupanya cikon pox…mgkn sbb sy mkn kerang trus bernanah. Jd krna gatal sy pn picit tu nanah spy kluar. Apa lg muka sy pn trus blubang.. dlm lg tu..doktor cakap susah mau sembuh tu lubang klu sembuh pn mgkn ambil masa yg lama tp bukan 100% sbb kulit sy bukan lg kulit budak2. Perasaan sy masa tu takut.. Camna sy bdepan dgn org dgn muka yg hancur😂😂😂..sampai sy jln2 pn guna penutup muka….bila sy post pic sy d fb ramai kwn2 yg bg cadangan guna produk dr A ke Z & herba kg. Klu herba kg camna sy mo cari d tengah2 bandar ni😂😂😂….Terima kasih kpd smua kwn2 yg bg cadangan.. yg pertama mdahului cadangan adalah produk shaklee. SHAKLEE ni sdh sy dgar btahun2 tp sy x pernah ambil peduli. Sy ni jenis negatif dgn produk2 apalagi yg bkaitan dgn MLM. Tp krna tpaksa, sy pn cuba…sy gunakan ESP & VITAMIN C…apa yg tjadi mmang luar biasa… dlm seminggu ja sy guna sy sdh merasa ada perubahan pd muka sy. Proses pyembuhan yg cepat. Cikon pox jd kering & mgecut.. ptengahan bln 12 cikon pox sy mula pudar. Hanya sebulan lbh shja cikon pox sy sembuh 100%.. langsung x kesan d muka sy. Lubang2 yg besar serta dalam hilang.. bln januari 2017 ada kwn tnya…aiks bukan ko kena cikon pox ka dia blang hairan… sy jwb…iya tp sdh sembuh 100%😂😂.. Hebat kan😀😀..gambar tu x d edit & bukan guna camera 360… camera sy biasa ja…tu pic original.. blh jumpa & cek sndiri muka sy mmang sdh x bekas cikon pox…mcm x pernah kena…yg tggal lubang hidung & tai lalat sy lg😂😂…. Sorry sy bukan agen @ member Shaklee… sy hnya ingin bkongsi & btrima kasih kpd produk Shaklee….jd pgajarannya jika ada kwn2 fb tag kta apa2 produk smada Shaklee, La soul, Stg, trutama produk2 kesihatan yg sah & bdaftar KKM, jgn marah & negatif…manatau 1 hari nant kta perlukan…x paya kta cari2 d luar.. hubungi ja agen dia…sekian pkongsian sy….manatau bmanfaat…

Ini post asal beliau. Fuhh… baca sampai keluar peluh. Ingatkan dia mau kutuk Shaklee, hihi…

Memandangkan dua produk yang beliau guna ni berkesan, jom kak Aya ceritakan lebih lanjut tentang dua produk yang membantu dalam mengembalikan kehemseman beliau iaitu ESP dan Vita C Shaklee. Dua-dua masuk dalam Produk Top 10 Shaklee ni.ubat-hilangkan-parut-bekas-chicken-pox-cacar-air

Bagaimana ESP dan Vita C Shaklee boleh membantu kulit beliau pulih.

ESP

ESP merupakan satu sumber protein berkualiti tinggi berasaskan tumbuhan. Sel Kulit kita terhasil daripada blok-blok protein. Protein ni bahan asas untuk sel. Cukup bekalan protein berkualiti tinggi, cun lah kejadian sel tu.

Jadi, bila sel kulit kita rosak, protein untuk bantu repair dan hasilkan sel-sel sihat sekaligus kulit tu nampak lebih sihat, gebu sekaligus membaiki struktur kulit seperti parut dan lubang. Protein juga membantu menghasilkan collagen di dalam badan, collagen bagi kesan tegang pada kulit. Nah, jadi tau sudah kan cemana Donny boleh “dapat balik” kehensemannya, hihi… Orang bilang, sihat di dalam, terpancar di luar gittew.

Vita C

Istimewanya Vita C Shaklee sebab ada sistem pelepasan berperingkat (lepas slow-slow) yang membolehkan vitamin c diserap secara maksimum ke dalam badan. Vitamin C ni adalah vitamin larut air. Kalau tiada sistem pelepasan ni, itu yang kata jadi urin mahal sebab semua vitamin c keluar melalui air kencing sejam selepas diambil.

So, vitamin c yang menyerap sepenuhnya ke dalam darah membolehkan badan mendapat vitamin c yang cukup untuk bantu pembaikan sel kulit setiap hari. Vitamin C juga sangat bagus dalam mempercepatkan penyembuhan luka. Tu yang Donny cakap cepat jak sembuh chicken pox dia tu.

Selain itu, vitamin c juga terbukti memutihkan dan mencerahkan kulit. Jadi, parut-parut hitam tu secara perlahan-lahan menjadi cerah.

Itulah sebenarnya yang berlaku kepada Donny. Untunglah beliau mahu berikhtiar dengan Shaklee kan?

Badan kita kalau mahu sembuh lebih cepat kena amalkan makanan seimbang, minum air yang cukup, tapi, faham-faham la kan, kalau sudah sakit, gatal sana sini, makan pun kena hati-hati, salah makan gatal pula. Tu sebab mengambil makanan tambahan (suplemen) sangat penting untuk mempercepatkan penyembuhan luka tanpa meninggalkan parut.

So, kak Aya mahu bagitau ni, dua produk ni bukan terhad kepada masalah Cacar Air atau Chicken Pox sahaja, tapi juga boleh diambil untuk kekalkan wajah yang flowless, cerah, gebu atau jika ada masalah jerawat teruk pun boleh juga. Kita repair dari dalam.

Kalau berminat untuk try dua produk ni, boleh klik poster BUY NOW di bawah atau hubungi kak Aya untuk info lanjut. Klik link ni untuk direct whatsapp http://ayachalo.wasap.my.harga-ESP-shaklee-dan-cara-order-ESP-shaklee

Luv,
Kak Aya Chalo
Pengedar Shaklee Kota Kinabalu
Like Fanpage Rak Vitamin AyaChalo
Follow Instagram ayachalo_vits

7 Sebab Mengapa Ramai Amalkan Vitamin C

Dalam banyak-banyak vitamin, rasanya yang paling glemer sekali adalah Vitamin C kan? Apatah lagi ia sinonim dengan perempuan, orang kata Vitamin Cantik kerana fungsinya yang boleh mencerahkan dan juga sangat penting untuk awet muda. Ada juga yang amalkan Vitamin C untuk maintainkan kesihatan supaya tidak mudah diserang selesema, batuk dan demam.

Disebabkan fungsinya yang pelbagai, bukan setakat untuk kulit yang cantik, dan meningkatkan sistem imun, tu sebab la rata-rata orang amalkan Vitamin C.

manfaat-dan-kelebihan-vitamin-c-shaklee

Fungsi Vitamin C

Dengan jolokan nama “The All Do Vitamin”, Vitamin C memang mempunyai pelbagai fungsi dan ia merupakan salah satu Essential Vitamin (nutrisi perlu dimakan setiap hari) yang tidak dihasilkan oleh badan dan larut air. Jadi, ini bermaksud, setaip kali Vitamin C masuk ke dalam badan melalui pemakanan, jika tidak digunakan, ia akan keluar bersama urin. Tu sebab, jika mahu amalkan Vitamin C, pilihlah Vitamin C yang mempunyai sistem pelepasan (sustained release), dalam erti kata lain, ia mempunyai timing supaya tidaklah Vitamin C tu terbazir melalui air kencing.

Vitamin C berfungsi untuk?

1. Melawan Jangkitan dan Tingkatkan Sistem Imun. Terutama seseorang yang kerap jatuh sakit seperti selesema, demam, batuk. Jadi Vitamin C membantu meningkatkan daya tahan badan secara semulajadi. Sekarang ni lagi kecoh tentang Virus Zika kan? Inilah masanya untuk protect diri anda.

2. Mencantikkan Kulit kerana Vitamin C membantu penghasilan kolagen. Kolagen akan dihasilkan oleh badan dengan natural. Tapi bila usia meningkat, penghasilan kolagen akan berkurang. So, kalau anda mau amalkan Kolagen di pasaran, pastikan pilih produk kolagen yang ada Vitamin C atau makanlah bersama-sama Vitamin C untuk meningkatkan keberkesanan dan penyerapan ke dalam badan.

3. Memusnahkan Radikal Bebas. Radikal bebas sangat jahat yang masuk ke dalam badan setiap hari atau terbentuk di dalam badan. Radikal bebas ni yang memusnahkan sel badan dan akhirnya menyebabkan penuaan pramatang (tua sebelum usia), penyakit seperti cancer, sakit jantung, ketumbuhan bukan cancer dan boleh dikatakan pencetus penyakit. Jadi Vitamin C adalah vitamin anti-oksida dan mampu memusnahkan radikal bebas dalam badan kita. Kalau dikelilingi oleh perokok, anda juga terdedah dengan radikal bebas, dan andalah orang yang betul-betul perlukan Vitamin C.

4. Membantu Membaiki Tisu Penghubung. Vitamin C penting untuk bantu membaiki tisu penghubung. So ia banyak berkaitan dengan kesihatan sendi, Vitamin C bantu untu repair sel-sel tulang rawan, ligamen dan sebagainya.

5. Melindungi Saluran Darah. Memandangkan Vitamin C adalah anti-oksida yang baik, so ia turut membantu menjadikan saluran darah lebih anjal. Kalau saluran darah sihat, peredaran darah juga akan menjadi normal.

6. Bantu Meningkatkan Penyerapan Zat Besi. Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat. So, kalau anda ibu pregnant yang mengalami low Hb atau Anemia, sangat disarankan untuk menambah Vitamin C di dalam suplement anda. Baca sini Rahsia saya naikkan bacaan Hb ke normal sebulan sebelum bersalin.

7. Membantu dalam Penyembuhan Luka dan Penting untuk Kulit, Tulang dan Gigi. Vitamin C juga memainkan peranan dalam penyembuhan luka. Kekurangan Vitamin C juga akan menyebabkan tubuh badan mudah lebam, luka serta menjadikan tulang dan gigi kurang kuat.

Memperkenalkan Vita-C Sustained Release Shaklee.

Shaklee mempunyai produk Vitamin C yang berbeza dengan yang ada di pasaran. Saya kongsikan perbezaannya di sini supaya kalau anda tercari-cari Vitamin C di pasaran, anda boleh bandingkan dengan Vita-C SR Shaklee ni.

perbezaan-dan-keistimewaan-vitamin-c-shaklee

Anda dapat semua manfaat di atas hanya dengan RM 0.51 sehari. Berbaloi ka tidak? Mestilah berbaloi kann… Harga sebotol saya letak di bawah nunnn 😀

Bagaimana Vita-C SR ni berbeza dengan Vitamin C yang ada di pasaran?

1.Vita-C SR diperbuat dari sumber semulajadi iaitu daripada Ekstrak Jagung. Ini bermakna, ia selamat diambil oleh pesakit gastrik. Vitamin C di pasaran biasanya menggunakan buah-buahan citrus yang masam dan lebih berasid, ini boleh menyebabkan gastrik bertambah teruk.

2. Vita-C SR berkepekatan tinggi iaitu 1 tablet membekalkan 500mg Vitamin C. Ia umpama memakan 7.5 biji buah Oren tau.

3. Ia juga ditambah dengan 120mg Citrus Bioflavonoids Complex yang merupakan bestfriend Vitamin C. Gabungan dua-dua ni akan meningkatkan fungsi dan keberkesanan Vitamin C. So sebelum beli Vitamin C di pasaran, check dulu tau :D, tapi kalau susah-susah order jak Vita-C SR Shaklee ni.

4. Ada Sistem Pelepasan Berperingkat (Sustained Release). Macam saya cerita diawal tadi, Vitamin C ni vitamin larut air. Kalau kita ambil dalam kuantiti yang banyak sekaligus, tidak semua Vitamin C ni boleh diserap oleh badan dan yang tidak diserap akan dikeluarkan melalui air kencing. So kencing kita jadi mahal uolls, kencing Vitamin C, hihi.. tu sebab kena pilih Vitamin C yang ada Sustained Release ni sebab vitamin c akan dilepaskan 100mg setiap jam dan badan boleh menyerap dengan lebih optimum.

Sebenarnya inilah Rahsia mengapa Vita-C SR berkesan tau, sebab dah la semulajadi (badan senang serap), Sustained Release pula tu. So tidak perlu telan banyak-banyak sangat sebab insyaAllah menyerap dengan baik punya.

Dalam dunia ni, kita ada banyak pilihan, kengkadang kita pun keliru mana satu yang terbaik. Tapi, bagi saya, kalau mahu amalkan makanan tambahan (suplemen), pilih la yang semulajadi, lulus KKM dan halal serta mempunyai keistimewaan yang tidak ada pada produk lain.

Di luar sana ada pelbagai jenama kan? saya tidak cakap jenama lain tidak bagus, but kita sebagai pengguna pepandai lah pilih.

Kalau teringin try Vita-C SR Shaklee ni, boleh jak. Harganya pun sangat berpatutan iaitu RM 92.50, kuantitinya 180 biji lebih kurang RM 0.51 sen sebiji. Murahkan? Beli oren 8 biji suda rm10 ba. Hihih…

Cara makan? Offcos la cara makan tu Exclusive untuk customer saya jak. Nanti saya boleh kongsikan sekali cara makan Vitamin C untuk kesan sama seperti suntikan Vitamin C. Teruja kan? Bah Order sekarang 😀

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

 

“Zulkifli Will Go Home Well” – Testimonial Stroke Dan Vivix

.. Zulkifli Ismail will go home well..
I am touched with the goal/aim written by doctor on his white board here at Cardiothoracic Ward 7th Floor QEH II
.. Doctors and nurses here are so optimistic and positive which indirectly makes me feel soooo happy…
.. Yes sayang…you will go home well!!

~ Puan Wati (Isteri kepada pesakit) ~

Testimonial Vivix Strok Darah Tinggi

Status ringkas tetapi cukup membuatkan saya melafazkan Alhamdulillah. Kali ni saya mahu kongsikan testimonial Customer saya sendiri yang suaminya mengalami stroke akibat saluran jantung pecah. Keadaan ni buatkan suami beliau koma tahap dua iaitu masih boleh membuka mata, namun anak mata hanya mampu memandang ke atas dan tidak memberikan tindak balas.

Suami beliau juga mengalami tekanan darah yang tinggi, jangkitan pada darah, komplikasi buah pinggang, tiada eye contact, tidak dapat mendengar, tidak dapat bercakap, tidak dapat menelan dan badan lemah longlai.

Hampir 53 hari terlantar di CICU (Cardiac Intensive Care Unit) akhirnya pada 12 Feb 2016 lepas suami beliau dipindahkan ke wad biasa. Kata doktor fasa kritikal sudah berakhir, kini bermula proses penyembuhan dan pemulihan fikizal. Seawal dua hari selepas mengambil Vivix, suami beliau menunjukkan perubahan yang amat positif, Alhamdulillah…

Saya kongsikan “chatting” saya bersama customer saya yang sangat cekal hatinya mahu melihat suaminya sihat kembali. Kita doakan semoga suami beliau En. Zulkifli cepat-cepat sembuh dan sihat seperti sediakala 😀

30 Jan 2016 (Day 1):

Customer memaklumkan suaminya diberikan ubat Warfarin iaitu sejenis ubat pencair darah untuk darah tinggi, saya nasihatkan beliau untuk mulakan sahaja pengambilan Vivix kerana Vivix masih selamat diambil walaupun mengambil ubat pencair darah.

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

 31 Jan 2016 (Day 2):

Mesej pertama dari Customer selepas memulakan Vivix pada 30 Jan 2016. Yes, positif progress.

“As salam Aya..
Allah hu akhbar, abang dah boleh gerakkan kaki kiri dengan kuat.. masa kakak reflex kaki dia, dia menendang dan nurse bagitau kakak masa dorang buat physio, abang dapat tahan badan dia sendiri tanpa dibantu..”

Alhamdulillah… Vivix serasi dengan badan suami customer.

2a

2 Feb 2016 (Day 3):

Hari ke-tiga, Customer naikkan dosage Vivix dari setengah sudu teh ke 1 sudu teh dan alhamdulillah tekanan darah turun normal dan suami beliau kelihatan sihat walaupun belum dapat bercakap.

2

4 Feb 2016 (Day 5):

Customer update lagi progress suaminya dan syukur, sangat banyak perubahan positif yang dialami antaranya:

1. Tekanan darah kembali normal dan ubat darah tinggi diberhentikan.

2. Ketika sesi fisio, suami beliau sudah boleh angkat dan tahan berat badan sendiri. Sebelum ni longlai jak.

3. Kaki kiri dan boleh bergerak. Sebelum ni totally unresponsive.

4. Suami beliau boleh menelan. Sebelum ni tidak boleh menelan, air liur terpaksa disedut untuk elak terbatuk.

5. Jangkitan kuman di darah berkurangan.

6. Buah pinggang berfungsi dengan baik setelah ada komplikasi sebelum ini.

Saya sangat happy ketika dapat feedback customer ni, bahagia rasanya berpeluang membantu 😀

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

Besar sungguh ujian yang dihadapi oleh Puan Wati, tapi saya sangat kagum dengan kekuatan beliau menghadapi dan terus berusaha agar suaminya sihat seperti sediakala.

Kalau nak tahu Bagaimana Resveratrol Membantu Pesakit Diabetes, Kanser & Jantung? – Kajian Saintifik Membuktikannya boleh refer artikel ini.

Dapatkan Vivix Shaklee daripada Aya Chalo 0138633224

Dapatkan Vivix Shaklee daripada Aya Chalo 0138633224 atau klik ORDER SHAKLEE untuk order terus dari website shaklee.

Nasihat saya, jika anda mempunyai ahli keluarga yang berisiko tinggi seperti berat badan berlebihan, tidak mengamalkan pemakanan sihat, merokok, darah tinggi, diabetes dan pelbagai komplikasi kesihatan, usah tunggu lagi, melaburlah untuk kesihatan anda dengan Vivix kerana ianya terbukti mampu mengurangkan risiko penyakit di atas.

USAH TUNGGU, BERTINDAKLAH SEKARANG SEBELUM TERLAMBAT!

Hubungi saya untuk konsultasi atau klik sini untuk ORDER VIVIX:

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

8 Panduan Kenali Tanda Bersalin Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

8 Panduan Kenali Tanda Bersalin Yang Anda Perlu Tahu

Setiap ibu yang bakal bersalin akan mengalami tanda-tanda bersalin. Ada yang sama, dan ada juga yang berbeza bagi setiap anak. Buat pasangan yang bakal menimang cahayamata pertama, adalah sedikit sukar untuk mengenalpasti bagaimanakah tanda bersalin yang sebenar. Aya sendiri mengalami tanda yang berbeza walaupun sudah beranak 4. Anak pertama dan keempat Aya mengalami bloody show, anak kedua leaking dan anak ketika pula kontraksi rahim. Jom kita ketahui bagaimana cara untuk mengenali tanda bersalin.

Oh ya, Aya kena pesan ni, walaupun mungkin ada di antara tanda-tanda ini cumalah tanda awal kelahiran, tetapi ibu mesti segera ke hospital terutamanya jika anda merasakan pergerakan bayi kurang. Sebagai info, dalam tempoh 12 jam, bayi perlu bergerak sekurang-kurangnya 10 kali. Jika didapati bayi kurang bergerak, segeralah ke hospital.

tanda-tanda mahu bersalin

Apakah tanda-tanda bersalin yang perlu ibu ketahui?

Tanda Bersalin 1: Sakit Belakang

Sakit belakang merupakan sakit yang paling kerap dialami oleh ibu hamil. Ia juga merupakan salah satu tanda awal kelahiran yang akan ibu alami. Sakit belakang ini akan semakin lama semakin kerap dan kuat dirasai di bahagian bawah belakang. Keadaan ini berlaku kerana bayi bergerak menurun dan menolak tulang belakang.

Untuk mengurangkan sakit belakang, ibu boleh meminta suami untuk mengurut bahagian bawah belakang secara lembut.

Tanda Bersalin 2: Kontraksi Rahim

Ia merupakan tanda terpenting yang menunjukkan isyarat sudah tiba masa untuk bersalin. Kontraksi adalah rasa tegang pada bahagian tengah perut sehingga ke ari-ari. Sekiranya tanda ini muncul, ibu perlu mencatat jarak masa dan memerhati kekerapan sakit yang dialami. Kontraksi sebenar berlaku secara teratur pada jarak yang konsisten. Jika semakin lama semakin panjang tempoh kontraksi (tempoh sakit perut mengeras) iaitu dalam masa 20 hingga 45 saat dan semakin kerap dirasai, segeralah ke hospital. Terdapat juga kontraksi palsu (Braxton Hicks). Cara mengenalpastinya adalah ianya kurang menyakitkan, tidak teratur dan lama kelamaan hilang.

Aya teringat sewaktu menunggu hari nak bersalinkan baby Rara. 3 hari sebelum bersalin Aya dah turun tanda Bloody Show iaitu lendir coklat-coklat. Kebetulan hari tu hari check-up dengan Gynea. So, doktor pun ada buat VE (cek bukaan). Dua hari sebelum bersalin  Aya memang mengalami Braxton Hicks yang agak sakit. Sepanjang malam Aya monitor kekerapan, dan sakit pun dah hampir 20-30 saat. Tapi kata hati Aya masanya belum tiba lagi, memang benar, lepas beberapa jam tu sakit tu stop pula.

Keesokan harinya, Aya mengalami kontraksi lagi, asal malam ja datang sakit tu, hihi… tapi kali ni memang rasa agak kuat berbanding sebelumnya, dan kali ni memang kuat instict kata dah nak bersalin. Apa lagi, tepat jam 1 pagi Aya dan Husband gerak ke hospital. Kali ni Aya memilih untuk bersalin di KPJ Sabah. Sepanjang perjalanan memang terasa kuat kontraksi, sehingga kalau kereta terhenjut-henjut pun terasa sakitnya. Selepas check in hospital jam 2 pagi, akhirnya Aya selamat bersalin jam 7.34 pagi. Alhamdulillah untuk kelahiran ke-empat ni sangat dipermudahkan. Sakit  kontraksi tak kaw-kaw berbanding anak ketiga (siap nangis waktu tu), sekali push baby dah keluar. Jam 6 pagi tu masih aktif ber-whatsapp dengan family Shaklee yang turut excited tunggu baby girl keluar, doktor sampai jam 7 pagi, dan jam 7.34 pagi dah dapat kiss pipi baby Rara. Memang pengalaman bersalin paling mudah seperti abang sulungnya. Alhamdulillah… ok sambung ke tanda berikutnya 😀

Tanda Bersalin 3

Terdapat segelintir ibu hamil yang mengalami tanda ni (Aya 2 kali tanda gini, hihi). Ia merupakan tanda berupa lendir pekat bercampur darah yang keluar melalui faraj. Lendir ini merupakan “gam” yang keluar daripada laluan pintu rahim apabila serviks mula menipis. Tanda ini menunjukkan bayi sudah bersedia untuk bergerak ke saluran peranakan. Jika ibu mengalami tanda sebegini, ibu tidak perlu tergesa-gesa ke hospital kerana tanda seperti ini mengambil masa beberapa hari untuk bersalin. Kalau pengalaman Aya, dalam 3-4 hari akan bersalin. So enjoy dulu, hihi…

Tanda Bersalin 4: Pecah Ketuban

Pecah air ketuban berlaku apabila ada lelehan air yang banyak yang mengalir keluar dari faraj tanpa mengalami rasa ingin membuang air kencing. Air ketuban selalunya berwarna jernih dan tidak berwarna. Sekiranya air ketuban didapati berwarna hijau, itu menandakan bayi telah pun membuang air besar di dalam kandungan. Jika ibu mengalami tanda ni, sebaik-baiknya berangkatlah segera ke hospital untuk pemeriksaan.

Terdapat satu situasi lagi iaitu “leaking”. Perbezaan leaking dgn pecah air ketuban adalah kuantiti air yang lebih sedikit. Kedua-dua situasi ini tidak boleh dibiarkan lama. Ibu perlu segera ke hospital kerana ia boleh menyebabkan jangkitan kuman. Menurut kajian kebanyakan ibu tidak tidak mengalami pecah air ketuban sehingga saat-saat akhir bersalin dan yang kerap berlaku adalah doktor yang akan memecahkan ketuban untuk mempercepatkan proses bersalin.

Tanda Bersalin 5: Serviks Terbuka

Apabila kontraksi bermula, pangkal rahim akan menjadi lembut dan menipis. Pemeriksaan bukaan pangkal rahim dijalankan dengan melakukan prosedur VE (vagina examination) iaitu doktor akan memasukkan jari dan mengukur bukaan pangkal rahim dalam skala 1cm sehingga ke 10cm.

Pengalaman Aya, jika 4 cm tu tandanya dah nak kena sorong ke Labour Room, 10cm pula dah boleh meneran. Prosedur VE ni paling Aya tak suka. Lebih-lebih lagi kalau bersalin kat hospital kerajaan, bukan doktor saja yang nak cek, bidan pun sama. Bukan sekali, tapi berkali-kali. Ibu kena banyak-banyak bersabar dan turutkan sajalah prosedur yang ditetapkan untuk kelancaran proses bersalin.

Tanda Bersalin 6: Perut Memulas

Oleh kerana bayi sudah mula turun ke bawah, ia akan memberi tekanan kepada saluran membuang air besar. Sesetengah ibu akan mengalami rasa hendak membuang air besar. Ibu dinasihatkan agar berhati-hati untuk mengelakkan ter-bersalin di dalam tandas.

Tanda Bersalin 7: Kerap Membuang Air Kecil

Apabila bayi mula bergerak turun, susah pasti ia akan menekan pundi kencing. Atas sebab ni ibu akan kerap merasa ingin kencing.

Tanda Bersalin 8: Perut “Turun”

Apabila memasuki minggu ke-38 pada tempoh kehamilan, perut yang membuncit akan perlahan-lahan turun. Ini menjadikan ruangan abdomen sebelah atas seakan-akan kosong. Keadaan ini menunjukkan yang bayi sudah mula turun ke bawah dan memasuki saluran peranakan.

So Aya dah kongsikan 8 tanda bersalin. Aya nak ingatkan juga, ketika menunggu hari (38 minggu dan ke atas), ibu perlulah sentiasa monitor pergerakan bayi untuk mengelakkan bayi lemas di dalam kandungan. Ibu kena pastikan bayi bergerak sekurang-kurangnya 10 kali dalam tempoh 24 jam. Cara mengira pula seperti apa yang pihak klinik maklumkan iaitu satu sesi pergerakan dikira sebagai sekali gerakan. Ertinya, bila bayi bergerak ke kiri, siku sana, siku sini kemudian berhenti, itu dikira 1 kali. Jika ibu mendapati bayi kurang bergerak, jangan teragak-agak untuk terus ke hospital.

Aya doakan semua ibu-ibu hamil yang membaca entry ni dipermudahkan bersalin nanti. Aya ada kongsikan teknik semulajadi untuk kurangkan sakit bersalin kat sini dan kalau ada diantara ibu yang ada masalah anemia yang tak naik-naik walaupun dah hampir nak bersalin, Aya ada berkongsi rahsia mengatasi masalah anemia sebulan sebelum bersalin yang Aya sendiri alami sewaktu hamil anak ketiga. Ibu baca ok?

Moga bermanfaat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Berkhasiatkah Makanan Frozen Diberikan Kepada Bayi?

Berkhasiatkah Makanan Sejuk Beku Untuk Diberikan Kepada Bayi?

Di barat, makanan bayi yang disediakan di rumah dan disejukbekukan menjadi pilihan buat ibu bapa. Ini adalah kerana, kesibukan ibu pada hari ini menyebabkan ramai di kalangan ibu yang tidak sempat menyediakan sendiri makanan untuk anak. Disebabkan permintaan ini juga, terdapat pelbagai makanan bayi segera yang dijual di pasaraya seperti bijirin bayi atau makanan tersedia di dalam botol. Adakah makanan segera ini berkhasiat kepada bayi?

Menurut Pakar Pemakanan, makanan segera  seperti bubur segera, makanan dalam jar, tidak digalakkan diberikan kepada bayi kerana mempunyai 60% gula atau garam atau kedua-duanya sekali yang lebih tinggi dan tidak selamat buat bayi.

Oleh itu, untuk memastikan anak mendapat makanan berkhasiat walaupun ibu sibuk bekerja, ibu bapa perlu merancang makanan harian si manja dan mendalami ilmu pengetahuan tentang pemakanan bayi daripada proses penyediaan, cara menyimpan sehinggalah cara memasak. So, Aya akan kongsikan info penting yang sangat berguna buat ibu bapa serta soalan yang kerap kali diajukan kepada saya sendiri 😀

makanan frozen bayi

Berapa lama ketahanan makanan sejuk beku ini?

Jangka hayat makanan yang disejukbekukan bergantung kepada jenisnya. Sayur-sayuran perlu disediakan seminggu sekali dalam bentuk puri, protein seperti ayam, ikan dan daging boleh bertahan dalam sebulan, manakala buah-buahan sebaiknya tidak perlu dipurikan terlebih dahulu untuk mengekalkan khasiatnya.

Tips penting yang perlu dititikberatkan semasa penyediaan makanan sejuk beku.

  1. Ibu bapa perlu memastikan tangan dibersihkan sebelum memegang sebarang makanan.
  2. Peralatan juga perlu dibersihkan dan dinyahkuman (rendam air panas dalam beberapa minit)
  3. Gunakan peralatan mengisar puri khas untuk bayi, jangan campur adukkan untuk mengisar bahan masakan lain.
  4. Gunakan bekas menyimpan khas yang bersih serta BPA free. Ada dijual dalam bentuk bekas kecil-kecil, bekas plastik sejuk beku atau seperti bekas kiub ais. Aya sendiri gemar menggunakan bekas kiub ais ni kerana mudah diagihkan kepada kuantiti sekali makan.
  5. Untuk menyejukbekukan sayur-sayuran, celur atau stim sayur sehingga masak. Masukkan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga menjadi puri. Sejukkan dalam suhu bilik kemudian masukkan ke dalam bekas kiub ais atau bekas kecil. Masukkan ke dalam bahagian sejuk beku peti ais.
  6. Untuk menyejukbekukan buah-buahan pula, bersihkan, potong dan simpan di dalam bekas kecil, ia dicairkan pada suhu bilik sebelum dipurikan dan segeralah diberikan kepada anak.
  7. Jika disediakan dan disimpan dengan cara yang betul, makanan sejuk beku boleh disimpan selama satu hingga dua bulan, dan maksimum tiga bulan. Ini banyak dipengaruhi oleh peti ais anda.
  8. Jika makanan diletakkan pada ruang sejuk peti ais, jangka hayatnya kurang daripada 48 jam.
  9. Pastikan peti ais berada dalam keadaan baik iaitu pada suhu beku kurang 0°C.

bekas puri bayi beku

Info harus tahu tentang makanan sejuk beku.

  1. Makanan sejuk beku adalah pilihan kedua terbaik selepas pengambilan makanan segar.
  2. Walaupun makanan disejukbekukan, ia tetap mengekalkan nutrien yang terkandung di dalamnya.
  3. Semua jenis buah dan sayur, jenis ubi, kekacang yang sesuai, ayam, ikan daging boleh dibekukan.
  4. Telur tidak boleh disejukbekukan.
  5. Makanan yang telah dicairkan dan dipanaskan, tidak boleh dipanaskan semula untuk mengelakkan pencemaran.
  6. Makanan yang telah cair, jangan pula disejukbekukan semula.
  7. Sangat digalakkan untuk menghabiskan makanan sejuk beku dalam tempoh sebulan.

Bagaimana cara memanaskan makanan sejuk beku ni?

  1. Makanan yang beku perlu dikeluarkan dalam kuantiti yang diperlukan dan diletakkan di bahagian peti ais ruangan sejuk semalaman.
  2. Ketika mahu dipanaskan, gunakan mangkuk kaca.
  3. Dua cara memanaskan makanan iaitu dengan menggunakan microwave, cara kedua pula adalah kaedah “double boil”
  4. Untuk kaedah Microwave, masukkan makanan ke dalam mangkuk kaca dan panaskan selama 30 saat. Pastikan makanan betul-betul telah sejuk sebelum memberikan kepada anak. Memanas menggunakan ketuhar gelombang micro akan menyebabkan pemanasan yang tidak sekata kepada makanan. Sebab tu ibu perlu mengacau makanan sehingga sebati dan sejuk.
  5. Bagi kaedah kedua iaitu “double boil”, didihkan air dan letakkan mangkuk kaca di atas air yang mendidih tu. Pastikan menggunakan mangkuk yang tahan panas.

Pengalaman Aya memberikan makanan frozen buat Baby Rara.

Aya adalah seorang Work At Home Mom, duduk di rumah tetapi memang sibuk kerana menguruskan bisnes Shaklee dan juga organisasi Pollux Family (group Shaklee dibawah naungan Aya). So, memang Aya putuskan untuk berikan Rara makanan yang bernutrisi yang dimasak di rumah. Cuma sekali baby Rara makan makanan segera Heinz tu konon nak mudah ketika on the go, kali kedua dia dah refuse, siap nangis mengamuk, hoho… So, setiap kali jalan-jalan ke shopping mall Aya memang akan bawa makanan di dalam Thermos, dan alhamdulillah memang licin dia makan.

Mengapa Aya suka frozen solid food? Sebab Aya boleh sediakan sekaligus makanan untuk 3-5 hari, dan walaupun Aya sibuk, Rara tetap mendapat pelbagai nutrisi selain dari susu ibu. Sejak usia 6 bulan Rara memang akan makan 1 lauk (ayam/ikan/ikan bilis) dan 3-4 jenis sayuran. Aya pernah terbaca, untuk mengelakkan anak yang picky eater, maknya haruslah pelbagaikan makanan sejak dari bayi. Setelah Aya gagal untuk anak 1st sehingga 3rd, kali ni memang Aya cuba pelbagai makanan untuk baby Rara.

makanan bayi 8 bulan

Untuk resipi makanan bayi, Aya just follow Resipi Bubur, Puri, Stok Ayam dan Sayuran sebagai asas penyediaan makanan baby Rara dan Idea Menu Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan.

Alhamdulillah, kini baby Rara berusia 9 bulan, dia tak pernah lagi sembelit, demam tak pernah, batuk dan selesema baru 2 kali. Tu pun kejap dah sembuh, syukur sangat.

Kalau mommies nak tahu lebih lanjut tentang frozen solid food ni, ibu boleh baca kat artikel Tips Memulakan Pemakanan Pertama Bayi ni atau 20 Petua Penyediaan Makanan Bayi Yang Mak Mesti Tahu atau jangan segan silu untuk hubungi Aya. InsyaAllah, Aya akan berkongsi tips dan pendapat berkenaan topik ni.

Semoga info ini berguna buat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

8 Teknik Semulajadi Kurangkan Sakit Dan Cepatkan Bersalin

Bagaimana Cara Untuk Mengurangkan Sakit Dan Mempercepatkan Proses Bersalin?

Ramai ibu hamil risau memikirkan kesakitan yang bakal dilalui pada saat kelahiran. Setiap ibu mempunyai tanda bersalin yang berbeza namun kesemuanya akan melalui satu proses kontraksi agar berlakunya bukaan serviks dan proses kelahiran si manja. Proses kelahiran ini dikira bermula daripada kontraksi pertama yang dirasai ataupun pada saat air ketuban pecah.

Tempoh kelahiran dikatakan lebih panjang bagi anak pertama dan lebih pendek untuk anak berikutnya namun semuanya bergantung kepada “nasib” ibu sendiri kerana realitinya setiap orang adalah berbeza. Secara puratanya, ibu akan mengalami proses kelahiran sekitar 5 jam. Namun dalam keadaan tertentu, proses kelahiran anak pertama mengambil masa lebih daripada 18 jam.

Bagi pihak doktor pula, proses kelahiran aktif bermula daripada pelebaran bukaan serviks dengan ukuran 3 hingga 4 sentimeter. Kalau kat hospital kerajaan, bila bukaan dah mencapai 4 cm, selalunya ibu akan disorong ke labour room dan ibu akan merasai kekerapan kontraksi semakin kerap diikuti dengan kesakitan yang semakin bertambah. Pabila bukaan serviks ibu mencapai 10cm, maka baby bersedia untuk dilahirkan pada bila-bila masa 😀

cara cepatkan bersalin

Terdapat beberapa fakta yang ibu perlu tahu mengapa proses kelahiran bayi menjadi lambat sekaligus menyebabkan ibu merasai sakit bersalin dalam tempoh yang lama, antaranya;

  1. Perasaan tertekan merupakan antara satu sebab kelahiran menjadi lambat, oleh itu sebaiknya ibu bertenang, banyakkan berzikir.
  2. Perasaan takut pula akan menyebabkan hormon kelahiran terganggu.
  3. Proses kelahiran menjadi lambat kerana kedudukan bayi di dalam kandungan yang tidak boleh memasuki saluran peranakan secara betul.
  4. Kontraksi tak begitu kuat turut menyumbang kepada tempoh kelahiran yang lama.
  5. Kelahiran juga boleh menjadi lambat kerana pelvis ibu tidak mempunyai saiz yang sesuai atau pelvis mirip seperti pelvis lelaki yang menyukarkan proses kelahiran.
  6. Masa yang lama diambil untuk serviks melebar pada 5 cm pertama berbanding 5 cm kedua. Namun, semakin kuat kontraksi, semakin cepat serviks melebar.

Terdapat 8 teknik semulajadi yang ibu boleh lakukan untuk mengurangkan sakit dan mempercepatkan proses bersalin iaitu;

  1. Ibu perlu kerap bergerak seperti berjalan kerana pergerakan yang banyak akan membantu menguatkan kontraksi dan membantu mempercepatkan proses kelahiran. Elakkan kerap berbaring. Kalau kat dalam wad pun ibu perlu banyakkan bergerak, kerana ia memang sangat membantu berbanding hanya berbaring di katil.
  2. Jika ibu terasa tidak larat untuk berjalan, ibu boleh menukar ke posisi yang lebih selesa ketika di atas katil.
  3. Seboleh-bolehnya kerapkan membuang air kecil kerana pundi kencing yang penuh akan menghalang penurunan kepala bayi sekaligus melambatkan proses kelahiran.
  4. Sekiranya sakit kontraksi datang, gunakan teknik pernafasan untuk mengurangkan kesakitan. Cara yang Aya praktikkan ketika bersalin baby Rara adalah dengan menarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan menghembuskannya melalui mulut, kalau boleh ketika hembus tu buatlah bunyian seperti “huuuhhhh” atau “aaahhhhh”. Ianya memang sangat membantu memberikan rasa tenang sekaligus mengurangkan rasa sakit.
  5. Ibu boleh mandi menggunakan air suam. Air suam akan memberikan ibu perasaan yang tenang sekaligus mengurangkan keperluan untuk mengambil ubat untuk mempercepatkan proses kelahiran.
  6. Minta suami anda untuk memberikan urutan di bahagian pinggul serta bahagian yang ibu rasakan sakit atau lenguh akibat menahan sakit kontraksi. Pengalaman semasa Aya bersalin sememangnya paha akan menjadi sangat lenguh kerana menahan sakit, ada sekali tu kaki dah rasa nak krem. Huhuhu… sebab tu sewaktu Aya bersalin baby Rara, Aya telan sesiap kalsium sebelum masuk labour room, hihi.. serius ia sangat membantu.
  7. Semasa kontraksi, gerakkan punggung dan membongkok ke depan untuk membantu rahim menolak bayi ke saluran peranakan dengan betul.
  8. Cuba dengar bacaan surah-surah Al-Quran atau muzik yang menenangkan serta makan atau minum jika perlu, namun bergantung kepada hospital bersalin anda. Sewaktu bersalin anak pertama, betapa hausnya Aya rasa. Sehingga menunggu bukaan penuh sempat lagi minta air dengan nurse, nasib baik dilayan. Sebab tu untuk kelahiran berikutnya Aya dah ready angkut air minum ke labour room dan sewaktu bersalin baby Rara, Aya siap bawa minuman tenaga lagi. Hasilnya sekali push baby Rara dah keluar, alhamdulillah 😀

Aya yakin, setiap ibu mempunyai pengalaman berbeza walaupun dah bersalin lebih dari sekali. Bagi Aya sendiri, walaupun dah 4 kali bersalin, setiap kelahiran tu berikan Aya pengalaman yang berbeza-beza. Ramai yang kata anak pertama mengambil masa kelahiran yang panjang, namun Aya sebaliknya. Sungguh mudah bersalin anak pertama, sehingga anak kedua dan ketiga terasa sangatlah sakitnya, hihihihi… namun alhamdulillah, anak keempat proses bersalin Aya dipermudahkan sangat, sekali push dah keluar.

Walau apapun pengalaman yang bakal ibu lalui, nasihat Aya cuma satu, sentiasa berfikiran positif dan yakinlah bahawa semua kesakitan itu tetap akan berakhir. Oleh itu ibu perlu kuat demi si manja dan jangan lupa amalkan tips yang Aya kongsikan ni 😀

Chuppp.. kalau anda adalah ibu yang mengalami masalah anemia atau kurang darah semasa mengandung, Aya kongsikan pengalaman bagaimana Aya naikkan bacaan Hb hanya dalam masa 2 minggu sebulan sebelum bersalin dalam entry ni.

Happy reading!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Peluang Percutian Percuma Ke Bangkok Takkan Nak Tolak?

Bila peluang percutian antarabangsa PERCUMA ke Bangkok ditawarkan, takkan nak tolak kan?

Sejak kecil Aya memang selalu berangan-angan nak melancong ke seluruh dunia. Selalu terbayang dapat cabutan bertuah dapat melancong percuma ke luar negara. Tapi realitinya, tak pernah bertuah sebegitu dan nak melancong kena lah kumpul duit kan? Dengan gaji yang cukup-cukup makan (sebelum resign hari tu), memang hanya mampu bercuti-cuti dalam negara saja lah. Kalau nak pergi ke luar negara pun kena tunggu tiket AirAsia RM0 dan percutian budget sajalah. Setuju tak?

Tapi Shaklee menawarkan Percutian Percuma ke Bangkok dan ianya terbuka kepada anda semua. Apa? tak percaya? Baca sampai habis, manalah tau andalah calon yang layak untuk percutian PERCUMA tersebut.

Mengapa Aya kata terbuka kepada anda semua? Aya terangkan kat bawah hokey?

cara layak ke percutian bangkok shaklee

Apakah Shaklee Bangkok Star Asia Trip ni?

Shaklee Malaysia buat pertama kalinya memperkenalkan lawatan antarabangsa khusus untuk Supervisor dan Senior Supervisor. Lawatan selama 4 hari 3 malam ke Bangkok yang terkenal dengan tempat bersejarah, makanan yang enak serta merupakan surga membeli-belah ini diberikan secara PERCUMA. Selain lawatan, majlis Gala Dinner yang hebat di Bangkok turut diadakan. Bestkan?

Yang seronoknya lagi, pangkat Supervisor tu merupakan pangkat pertama daripada tujuh pangkat yang ada di dalam sistem perniagaan Shaklee. Tersangat mudah, kalau tak rebut peluang sekali seumur hidup ni memang anda pasti menyesal.

Bila bermulanya tempoh kelayakan Bangkok Star Asia Trip ni?

Tempoh kelayakan bagi program ini bermula pada 1 September 2015 sehingga 30 April 2016. Peluang hanya beberapa bulan ni sahaja.

Apa Kriteria Kelayakan untuk join program ni?

Dalam tempoh September 2015 sehingga Januari 2016, anda wajib naik rank (pangkat) paling minimum ke rank Supervisor atau lebih tinggi dan efektif (maintain) dalam mana-mana 4 bulan sepanjang tempoh kelayakan (Sept 15 – April 2016).

Disebabkan antara kriteria kelayakan adalah anda perlu maintain selama 4 bulan, maka tarikh terakhir untuk join ahli adalah pada 31 Januari 2016. Naik rank Supervisor di bulan Januari 2016 dan dengan hanya efektif (maintain rank) pada bulan Febuari-Mac-April 2016 anda layak ke Bangkok!

Kalau nak lebih faham lagi boleh Whatsapp Aya sekarang juga ditalian 013-863 3224. Nak tanya-tanya saja dulu pun boleh. Aya ok jek.

Jom kita layan dulu video yang pihak Shaklee sediakan ni untuk ambil feel 😀

Apa macam, nak rebut peluang tak? Aya bagitau sesiap, kalau percutian yang ditaja sepenuhnya oleh Shaklee ni memang bukan alang-alang orang kata. Hotel pun insyaAllah yang terrrbest sekali kat Bangkok tu. Ogos last year Aya ke US, hotel yang Shaklee sediakan untuk kitorang adalah Hilton dan Marriot. Tak best gitu? 😀

DCIM285GOPRO

Delegasi Malaysia Ke US Shaklee Global Conference Ogos 2014, stay kat Hilton Long Beach California.

DCIM286GOPRO

Yang ni dah masuk bab cuti-cuti selepas conference. Ni dah kat San Francisco 😀

Apa langkah seterusnya untuk melayakkan diri merebut peluang keemasan ni?

Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan Mendaftar Sebagai Ahli atau Pengedar Shaklee barulah anda layak untuk menyertai Bangkok: Star Asia Trip ni.

Untuk menjadi Ahli, anda cuma perlu untuk Whatsapp Aya di 013-863-3224. Secara ringkasnya hanya ada 3 langkah mudah untuk menjadi Ahli Shaklee iaitu;

  1. Hubungi Akak di 013-8633224 [prefer Whatsapp atau Telegram] 😀
  2. Berikan info pendaftaran dan buat bayaran keahlian RM69 dan kos postage jika perlu. Daftar sehingga 31 Oktober 2015 anda layak dapat sebotol Vitalea Percuma.
  3. Tunggu Kit Beg ahli baru sampai kepada anda.

shaklee free bangkok trip

Mudahkan? Semudah ABC… Selebihnya tentang pelan pemasaran, tips pemasaran, produk dan segala-galanya akan Aya kongsikan di dalam group coaching and mentoring #ProjectBangkok nanti dan Aya juga akan bantu anda untuk mengatur strategi sehingga layak tiket ke Bangkok.

Peluang dah terbentang di depan mata, takkan nak tolak kan? Manalah tahu dengan hanya invest yuran keahlian RM69 anda ke Bangkok dengan PERCUMA pula tu. Jangan tunggu lagi, masa itu emas.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

20 Tips Elak Kematian Bayi Secara Mengejut Ketika Tidur

20 Tips Yang Boleh Ibu Lakukan Untuk Elak Kematian Bayi Secara Mengejut Ketika Tidur

Pernah tak ibu mendengar tentang Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) ni? Tahu tak ibu bahawa SIDS kerap berlaku kepada bayi berusia di bawah setahun? Mengikut statistik di negara Barat, lebih 9O% kes SIDS berlaku kepada bayi berusia di bawah 7 bulan. Sangat menakutkan, nauzubillah…

Kebanyakkan kes, SIDS berlaku kepada bayi yang sebelumnya sihat namun tanpa sebarang tanda, bayi ditemui mati di tempat tidur. Antara punca yang dikenalpasti menyumbang kepada kematian mengejut ini disebabkan oleh masalah kesihatan dan juga kelalaian ibu bapa itu sendiri.

tips elak bahaya ketika bayi tidur SIDS

So hari ni Aya nak share bagaimana ibu boleh mengelakkan bahaya ketika bayi tidur. Ibu harus ingat, malang tak berbau, jadi seeloknya kita mengambil langkah berjaga-jaga dan tanamkan di minda, bahawa semua yang berada di sekeliling kita termasuk diri sendiri boleh menjadi ancaman termasuk ibu yang menyusukan yang tidur bersama-sama bayi.

20 Langkah Yang Boleh Diambil Untuk Elak Bahaya Ketika Bayi Tidur

  1. Pastikan tempat tidur bayi anda selamat.
  2. Elakkan terlalu banyak aksesori berada di sekitarnya. Patung-patung memang comel, tapi ia juga boleh menjadi ancaman kepada bayi.
  3. Pastikan muka bayi tidak ditutupi sesuatu seperti bantal, selimut mahupun mainan lembut.
  4. Jangan tidurkan bayi secara meniarap atau mengiring. Sebaiknya adalah secara menelentang.
  5. Ubah posisi bayi setiap kali ibu melihatnya meniarap atau mengiring.
  6. Jika bayi ditidurkan di katil bayi, pastikan kedudukan kakinya berada di hujung katil untuk mengelakkannya bergerak ke bawah.
  7. Jika bayi memakai selimut sewaktu di katil bayi, selitkan selimut di bawah tilam – kiri, kanan dan hujung.
  8. Pilih katil yang mempunyai aras tilam yang dalam untuk mengelakkan bayi memanjat keluar.
  9. Letakkan katil bayi di tempat yang jauh dari tingkap, pintu dan apa-apa bukaan serta terlindung dari sinaran matahari.
  10. Jika bayi sudah pandai berdiri, alihkan semua mainan bergantung pada katil bayi.
  11. Pastikan hiasan katil bayi tidak berlebihan dan jika terdapat tali, ikat tali dengan kemas dan tidak berjuntaian.
  12. Elakkan meletakkan mainan kecil di katil bayi. Bayi anda mungkin akan memasukkannya ke dalam mulut.
  13. Sentiasa perhatikan sekeliling katil bayi bebas dari mainan kecil terutamanya sekiranya bayi sudah mempunyai abang atau kakak yang suka memberikannya mainan.
  14. Pilih tilam yang mempunyai permukaan rata, mendatar dan mantap.
  15. Elakkan meletakkan bayi pada tilam yang lembut kerana boleh menyebabkan bayi lemas terustamanya ketika bertiarap.
  16. Sebaiknya bayi tidak perlu baring beralaskan bantal. Tidur di atas tilam sahaja lebih selamat.
  17. Pastikan bayi tidak dibiarkan menghisap botol sendirian. Ini boleh menyebabkan bayi tersedak dan sukar bernafas.
  18. Pastikan ibu sentiasa peka terhadap bayi ketika memberi susu ibu. Sebaiknya berikan dalam posisi duduk berbanding dalam posisi baring.
  19. Gunakan baju yang sesuai ketika malam agar bayi tidak perlu diselimutkan.
  20. Gunakan selimut bayi yang ringan agar bayi tidak mudah lemas.

Walaupun tips di atas kelihatan simple, tapi ibu dan bapa perlu ambil berat kerana si kecil masih belum mampu untuk mengawal situasi tidur mereka sendiri. Tambahan pula, si manja sudah semestinya belum memahami erti bahaya dan tidak berupaya untuk mengelak situasi bahaya. Jadi, langkah berjaga-jaga itu sudah semestinya perlu diambil sebelum perkara buruk terjadi.

Semoga ibu mendapat manfaat dari perkongsian ringkas ni. Jom kita buat spot check katil dan tempat tidur si manja selepas ni 😀

Luv,
Kak Aya
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

12 Makanan Berkhasiat Yang Wajib Dimakan Ketika Berpantang

12 Makanan Berkhasiat Yang Wajib Dimakan Ketika Berpantang

40 hari berpantang merupakan satu tempoh yang penuh cabaran yang perlu dilalui oleh ibu selepas bersalin. Pelbagai makanan dikatakan mampu mengembalikan kecergasan dan bentuk badan, mengelakkan urat kembang, menghilangkan angin  serta menyembuhkan luka-luka dalaman sekaligus memberikan kesihatan menyeluruh kepada ibu berpantang. Namun, tidak kurang juga terdapat beberapa makanan yang dikatakan panas, tajam, sejuk dan sebagainya yang mampu membuatkan ibu bentan.

Makanan yang seimbang dan bernutrisi tinggi serta pengambilan air yang mencukupi sangat penting sepanjang tempoh berpantang untuk kekal cergas.

 

Aya nak kongsikan 12 makanan yang sebaiknya diambil oleh ibu berpantang agar badan segera sembuh dan mengembalikan semula kecergasan selepas bersalin.

makanan untuk pantang selepas bersalin1

Antara makanan berkhasiat yang sebaiknya dimakan ketika berpantang adalah;-

  1. Jamu – Kebanyakan ibu-ibu berpantang mengamalkan pemakanan jamu bagi memulihkan semula tenaga dan memperbaiki bentuk badan agar kembali asal. Namun, jamu tidak sesuai dimulakan di awal waktu berpantang kerana mengandungi bahan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi yang disusukan.
  2. Rempah Ratus – Rempah ratus yang digunakan di dalam masakan dikatakan mampu mengurangkan berat badan dan memulihkan tahap kesihatan ibu.
  3. Bawang Putih – Berfungsi untuk mengembalikan tenaga yang hilang ketika bersalin, mampu membuang angin dan juga melancarkan peredaran darah di dalam tubuh.
  4. Halia Muda – Halia bagus ditambah ke dalam masakan kerana ianya boleh memecahkan angin di dalam badan, memanaskan badan dan melancarkan proses penghadaman.
  5. Kunyit – Kunyit sering dijadikan sebagai minuman kerana dikatakan mampu mengecutkan rahim dan mencuci darah.
  6. Asam Jawa – Membantu dalam mengatasi masalah membuang air besar selain menyegarkan tubuh.
  7. Sayur dan ulam-ulaman – Sayur dan ulaman membantu ibu untuk mengelakkan sembelit dan membekalkan vitamin serta mineral untuk membantu mengembalikan kecergasan ibu berpantang.
  8. Sawi – Sayur sawi dipercayai dapat membuang angin di dalam tubuh ibu.
  9. Pegaga – Daun pegaga dipercayai mampu menambahkan ingatan dan merehatkan minda. Ia dapat mengatasi masalah kemurungan dan kerap lupa selepas bersalin.
  10. Peria – Peria sangat membantu untuk mengatasi masalah sembelit. Ibu berpantang perlu menjaga pemakanan untuk mengelakkan buasir yang mudahh menyerang ketika berpantang. Peria juga dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu ibu serta melancarkan peredaran darah.
  11. Ikan tenggiri dan haruan – Pemakanan ikan tenggiri dan haruan dapat membantu menyembuhkan luka dalaman dan luaran serta membantu menegangkan kulit tubuh. Ia juga menaikkan seri wajah.
  12. Ayam dan daging – Ia merupakan sumber protein haiwan yang penting untuk memulihkan tenaga ibu selepas bersalin.

Kongsi Pengalaman Aya Berpantang

Sewaktu Aya berpantang anak pertama, Aya kurang ilmu tentang berpantang ni. Tambahan pula ibu Aya juga tidak mengamalkan tradisi pantang yang ketat. Cukup sekadar memakan makanan berkhasiat agar cepat sembuh dan cergas seperti biasa. Ketika itu, Aya kononnya nak mengamalkan jamu. Ya la, haruslah terpengaruh dengan iklan kat majalan Pa & Ma tu kan.

Tapi malangnya Aya tak dapat meneruskan pengambilan jamu dari awal kerana baby Aya jaundis. Mak Aya pun suruh stop, badan pula rasa berat sangat. Nasib baik lah ada juga kawan sekerja yang cadangkan untuk berurut, maka selepas berurut tu barulah badan terasa ringan, namun, terasa badan lambat sangat cergas. Naik stress dibuatnya dengan baby yang nak menyusu sepanjang masa, mungkin susu cair dan tak kenyang.

Pengalaman yang hampir sama Aya lalui ketika berpantang anak kedua. Kali ni pula berpantang selepas bersalin ceaserian. Tuhan saja yang tahu peritnya, time ni memang tak ready jamu or apa-apa suplemen pun, luka lambat sangat sembuh. Memang relakan jek diri terseksa gittew. 100% bergantung kepada makanan sahaja. Sehingga setahun juga barulah rasa sengal-sengal kat bekas jahitan tu hilang. Badan pula kerap penat lebih-lebih lagi menguruskan 2 budak kecil yang lahir berturutan, tahun 2008 dan 2009. Cuba bayangkan? Jam 9 malam memang dah pengsan. 😀

Namun, ketika Aya berpantang anak ketiga, Aya cuma teruskan pengambilan vitamin yang Aya makan untuk naikkan bacaan Hb sekaligus menyelesaikan masalah Anemia Aya dan cuma tambah beberapa vitamin untuk mencukupkan keperluan semasa berpantang.

Perasaan amazing tu Aya dah rasakan sejak hari pertama berpantang. Beza memang sangat berbeza. Tak nak percaya tak pa. Tapi bukan Aya seorang yang rasa macam ni. Yang bestnya lagi, dah la badan terasa sihat semacam, tiada sembelit, susu meriah, muka pun tak pucat, muka berseri-seri lepas pantang dan naik kerja pula semua orang kata kurus, hihih…

Bersambung pula sewaktu Aya berpantang anak keempat, Aya masih setia mengamalkan vitamin ini sebab Aya percaya, badan Aya ni akan segera pulih dan sembuh sepenuhnya dengan pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi selain daripada apa yang diperolehi melalui pemakanan berpantang dan penjagaan pantang seperti berurut, bertungku, mandi herba, bertangas dan berbengkung. Luar dan dalam kena jaga kan mommies?

So apa vitamin yang Aya makan ketika berpantang yang menjadikan Aya kekal bertenaga, luka cepat sembuh dan susu meriah? Aya mengamalkan Set Berpantang Shaklee.

Aya belanja 4 testimonial ibu berpantang yang mengamalkan Set Berpantang Shaklee ni ketika berpanjang dan dilanjutkan untuk menyusukan bayi pula.

Testimonial Set Berpantang Shaklee

Testimonial 1:

“Salam, nak share tentang Set Pantang Shaklee. Mula-mula beli dulu macam tak percaya, ye lah, selalunya pantang ni mesti lah kena makan jamu untuk panaskan badan dan kurus. Vitamin shaklee ni pendapat saya macam suplemen sampingan je, maksudnya untuk kita lebih sihat. Tapi selepas bersalin, terus makan set pantang, alhamdulillah rahim saya kecut dalam masa tiga hingga lima hari, selepas baby elok kuning, saya makan alfalfa. Berpeluh-peluh sampai lenjun baju, badan rasa panas dan kepala rasa ringan. ESP pula selain pekatkan susu, kulit hitam saya masa preggy semua menggelupas macam daki, dah putih balik.tips berpantang tanpa jamu

Testimonial 2:

“Salam semua. Hari ni nak kongsi pengalaman saya dengan shaklee. Mula saya ambil set berpantang: Zinc, Vitalea, Vitamin C, B-Compleks dan ESP. Yang saya perasan saya lebih bertenaga, tak letih berbeza dengan bersalin sebelum ni. Pastu anak kuning sikit je. Dan yang paling gembira sebab cepat kurus. Dulu anak 1st & 2nd susah nak kembali ke berat ideal. Tapi dengan amalkan set pantang ni cepat kurus.

Lagi satu nak share, selalu bersalin mesti sembelit. Lepas pantang saya just amik alfalfa saje. Saya mengalami sembelit yang teruk sebab dalam pantang saya amalkan ubat farmasi. Bila berenti makan terus je sembelit teruk. Sampai menangis-nangis & ambil masa di dalam toilet. Jadi solution saya, saya kembali ambil Zinc dan Ostematrix. Hanya 4 hari saja saya pulih dari sengsara sembelit. Alhamdulillah dengan izin Allah saya tidak mengalami mimpi ngeri lagi”

testimonial set berpantang shaklee cepat sembuh

Testimonial 3:

“Alhamdulillah hari ni hari ke 15 saya berpantang. Nak share testimoni menggunakan Set Berpantang, ESP dan Omega.

  1. Saya rasa bertenaga. Takde rasa letih sangat macam bersalin anak pertama.
  2. Darah nifas juga cepat kering. Arini dah sangat-sangat sikit darah nifas. Sebelum ni nak dekat sampai habis pantang baru habis. Luka pun dah baik, dah boleh jalan laju-laju.
  3. Susu macam biasa. Masih belum banyak lagi tapi cukup untuk baby. Yang penting, hari pertama tu susu dah keluar dan dah rasa bengkak.
  4. Berat badan saya lagi sikit nak kembali ke berat asal. Last timbang sebelum bersalin 63kg, sekarang tinggal 55kg. Lagi 3kg nak kembali ke berat asal. Memang sangat cepat, mana taknya tak sampai sebulan lagi dah turun berat banyak tu.

Saya tidak makan alfalfa lagi sebab baby masih tak stabil jaundicenya. Kalau dah makan alfalfa mesti lebih lancar pembuangan, ni tinggal nak touch up kat bahagian perut je lagi sikit.”

testimonial set pantang shaklee

Testimonial 4:

“Semasa dalam pantang, saya ambil set shaklee untuk berpantang. Hasilnya bila masuk kerja selepas bercuti pantang 2 bulan, ramai kawan-kawan tegur cepatnya kurus, muka nampak kecil, alhamdulillah back to normal. Sebelum pregnant 52kg, 9 bulan pregnant 59kg. Selepas 2 bulan selepas bersalin berat badan 52kg.”

cara turunkan berat badan pantas selepas bersalin dan sewaktu berpantang

Apa Manfaat Set Berpantang Shaklee ni?

Set berpantang Shaklee mempunyai manfaat serta gabungan suplemen yang terdiri daripada;-

  1. ESP – Minuman berasaskan protein soya berperisa vanilla yang bermanfaat untuk membaiki sel-sel dalaman yang luka ketika bersalin, memberikan tenaga berpanjangan, memekatkan susu ibu agar bayi cepat kenyang sekaligus kurang meragam serta mengurangkan sembelit.
  2. Vitalea – Multivitamin dan multimineral yang membekalkan nutrisi lengkap untuk mengembalikan kesihatan menyeluruh tubuh serta membantu membina darah yang hilang ketika bersalin agar ibu cepat naik seri, sihat dan cergas.
  3. B-Complex – Bermanfaat untuk memberikan perasaan tenang kepada ibu agar menghindari kemurungan, meroyan, melancarkan penghasilan susu ibu serta membantu ibu agar lebih bertenaga.
  4. Vitamin C – Meningkatkan sistem imun ibu dan bayi yang menyusu susu ibu. Ia juga berfungsi untuk menyembuhkan luka dengan lebih cepat serta membantu dalam memaksimumkan penyerapan zat besi untuk penghasilan semula darah di dalam badan.
  5. Zinc Complex – Manfaat utama zinc untuk mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran serta mengelakkan rambut gugur dengan banyaknya selepas bersalin.

set berpantang shaklee untuk ibu berpantang selepas bersalin ceaserian

Harga Set Berpantang Shaklee:

1. Vitalea: RM94.08 / 120 biji
2. B-Complex: RM56.98 / 120 biji
3. Vitamin C: RM98.05 / 180 biji
4. ESP: RM159.00 / 850g
Jumlah: RM408.11

Set lengkap ni berjumlah RM408.11 tidak termasuk kos penghantaran. Penggunaannya sehingga 2-4 bulan dan masih boleh digunakan walaupun dah habis berpantang. Kalau nak dapat harga lebih murah, ibu boleh pertimbangkan untuk join ahli Shaklee.

Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat consultation seumur hidup daripada saya. Berganda-ganda jimat!

Jika anda sedang sarat mengandung atau menunggu hari dan sedang mencari-cari Set Berpantang yang boleh sembuhkan luka dengan cepat, bertenaga, susu ibu meriah dan nak kembalikan berat badan dengan pantas, sudah tiba masanya untuk menghubungi Aya di 013-8633224. Jangan pula dah bersalin nanti dan dah tak larat ataupun sembelit dan buasir baru nak cari tau. Takut menyesal pula.

Aya akan bantu ibu dan guide tentang cara pemakanan berkesan seperti mana yang Aya amalkan ketika berpantang. Rahsia pemakanan ni eksklusif hanya kepada pelanggan Aya.

Jumpa lagi di entry akan datang!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart