Berbaloikah Berhenti Kerja Untuk Fokus Berniaga Shaklee?

Wah, kerlas tajuk entry kak Aya hari ni. Hari ni kita sempoi-sempoi jak la ya memandangkan sebenarnya kak Aya tengah packing baju ni, esok mau balik raya, hihi… tapi boleh lah menyelit update blog ni kan.

Cerita pasal packing-packing ni, rindu pula dengan trip melancong Shaklee yang super-duper-best-gilak tu. Sejak terjebak dengan bisnes ni sejak Oktober 2012, memang tersangatlah banyak perubahan dalam hidup kak Aya.

Dari sekadar ikhtiar untuk mengatasi masalah anemia sebulan sebelum bersalin,  sehinggalah naik ke rank tertinggi Shaklee dalam masa 11 bulan dan mengambil keputusan untuk berhenti kerja sebagai pensyarah di institusi pengajian awam, sekarang, alhamdulillah satu persatu impian kak Aya tercapai dan banyak pengalaman hidup yang tidak mungkin kak Aya lupakan termasuklah berpeluang berjumpa dengan Angkasawan Twins NASA yang glemer ittew Mark & Scott Kelly. Serius rasa bagaikan mimpi!

So, kak sajikan gambar-gambar kenangan (sikit jak ni), sebagai “cerita” perjalanan Shaklee kak Aya yang baru setahun jagung ni.

perniagaan-untuk-surirumah-shaklee

BIG WHY kak Aya. Anak-anak 😀

Rutin, beli stock di Kota Kinabalu Shaklee Branch, COD, pos, coaching, mentoring, bebeling my team #PolluxBiz #PolluxFamily, haha… Itu semua kerja seorang pengedar shaklee dan leader shaklee.

stokis-shaklee-kota-kinabalu-sabah

Walaupun bisnes kali hampir 85% secara online (class, webinar,  mentoring, coaching etc) tapi kelas offline pun best juga. Dapat laga-laga pipi dengan anak cucu Shaklee <3

ejen-shaklee-sabah-ready-stock-vivix

Ini pun sesi laga-laga pipi dengan my team #PolluxFamily. Dinner tahunan yang kami buat since tahun 2013. Even ni kami namakan PAG – Pollux Appreciation Gala. Tahun ni kitorang buat PAG RAYA, weee….

ejen-shaklee-sabah-kota-kinabalu

Kenangan Master Celebration pada tahun 2014. Acah-acah sanding kali kedua katanya. All sponsored by Shaklee. Dulu kawin pun buat di Kampung jak, haha…

sabah-kota-kinabalu-shaklee-leader

Wakil Shaklee Malaysia ke Global Conference Shaklee Orlando USA 2016. Bangga kak nama bergema satu convention hall, lagi bangga sebab pegang jalur gemilang, hihi…

shaklee-mark-scott-kelly-nasa

Abaikan muka terlebih excited kak tu. Haha… Yeay dapat bergambar dengan Astronaut Celebrity NASA, Mark & Scott Kelly, diorang ni kembar. Best gila dengar sendiri pengalaman beliau sejak kecik sehinggalah menjadi angkasawan, sungguh menginspirasikan.

saintis-shaklee-dr-bruce-daggy

Ini pula Saintis Shaklee iaitu Dr. Bruce Daggy. Beliau ni umpama ketua saintis lah. Bestkan dapat we-fie 😀

pengedar-shaklee-tawau-roger-barnett

Ini pula CEO Shaklee Mr. Roger Barnett, Billionaire ni. Gambar ni kat Orlando sewaktu menghadiri Global Conference tahun 2016.

Ini pula gambar kenangan dengan Presiden Shaklee Malaysia yang baru iaitu Madam Helen Lam. Kak Aya pernah “dating” dengan beliau di Cafe berdekatan dengan Shaklee KK Branch, best sangat bercerita dengan dia, aura positive kuat, rasa debar ja dada, meresappp.. haha.. next time try borak-borak dengan beliau, memang best!

master-shaklee-aya-chalo

Walaupun kak Aya bekas pensyarah, tapi kak Aya segan tau bercakap di pentas di hadapan ribuan orang. Tapi, di Shaklee, beberapa kali kak Aya dijemput sebagai Speaker jemputan dan yang paling mendebarkan sekali pada tahun 2015 ketika dijemput sebagai Speaker National Conference Shaklee, fuhhhhhhhhhhhh… debar weh. Tapi memang satu pengalaman yang tidak mungkin kak Aya lupakan sampai bila-bila. Ingat senang mau dijemput sebagai Speaker, hehe…

ejen-shaklee-aktif-di-sabah

Gambar kenangan bersama Leader-leader Pollux Family kak Aya sewantu Business Leader National Conference awal tahun 2017 ni. Blue wave gittew…

ejen-shaklee-indah-permai

Rindunya trip percuma Shaklee ni. Ini trip terkini iaitu bulan Mei 2017. Yang bestnya bisnes Shaklee, kita bukan saja boleh bawa suami, tapi kita boleh bawa anak dan ibu bapa sekali. Kejayaan dikongsikan dengan orang tersayang lebih seronokkan?

pelan-perniagaan-shaklee-melancong-percuma

Ini Disneyland ketiga kak Aya yang disponsor oleh Shaklee. Berbaloi usaha bila kena rewards boleh bergembira main macam kanak-kanak, hihi…

ejen-shaklee-vivix-kota-kinabalu-sabah

Posing di dalam Colosseum Rome. Ini trip percuma Shaklee tahun 2015 ke Italy. Rinduuuuuuuu….

Ok lah, cukup la kan, kalau ikut hati kak Aya mau ja tempek gambar bebanyak, tapi next time pula la kak Aya share, hihi… kena sambung packing semula ni. Besok mau balik raya, weee…

Oh ya, menjawab persoalan berbaloi ka tidak kak Aya resign kerja dan fokus berniaga Shaklee di atas tu, semestinya kak kata sangat berbaloi. Cuma, kita kena pastikan untuk sentiasa fokus, kerja keras, jangan lalai, bantu downline untuk sama-sama berjaya dan kita kena yakin, rezeki Allah itu luas, kita boleh jana pendapatan melalui pelbagai cara, dan kak Aya pilih Shaklee.

So, kalau cik kak berminat mahu tahu dengan lebih lanjut tentang perniagaan Shaklee, jangan segan untuk kontek kak Aya tau. Klik ja ini untuk direct wasap 013.863.3224. Jumpa lagi!

Luv,
Kak Aya Chalo
Syioknya kerja dari rumah

Bahaya Keputihan Semasa Hamil Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

Lelehan keputihan yang berlebihan semasa hamil adalah sesuatu yang normal selagi ianya berwarna putih. Namun ianya bertukar menjadi abnormal sekiranya lelehan bertukar warna menjadi kekuningan atau kehijauan.

punca-keputihan-teruk-semasa-hamil

Lelehan berlebihan ini disebabkan oleh perubahan hormon Estrogen yang membantu aliran darah ke bahagian pelvik dan meransang selaput lendir iaitu Leukorrhea atau Keputihan semasa hamil. Leakorrhea berfungsi untuk melindungi saluran kelahiran daripada terkena jangkitan dan mengekalkan keseimbangan flora bakteria baik di dalam faraj.

Jika lelehan faraj sudah berwarna kuning kehijauan, berbau kuat dan disertai dengan gatal di bahagian luar faraj, ini bermaksud anda sedang mengalami jangkitan faraj.

Selalunya jangkitan faraj ini disebabkan Jangkitan Yeast atau Candidiasis atau jangkitan kuman penyakit kelamin seperti syphilis, chlamydia atau gonorrhea. Jangkitan ini perlu segera dirawat untuk elak kesan yang buruk kepada janin.

Sepanjang mengandungkan 4 orang anak, Kak Aya pernah terkena jangkitan faraj sekali sewaktu hamil anak pertama.

Mula-mula cuma ada lebihan lelehan berwarna putih, lama kelamaan ia bertukar menjadi kekuningan dan kehijauan. Lepas tu gatal ya ampun. Memang tidak sedar tangan ni asyik menggaru sampai tahap luka kulit tu, huhu… sampai satu tahap kak Aya tidak dapat tahan, barulah kak pergi ke Klinik dan dapatlah ubat untuk dimasukkan ke faraj.

Ubat pertama ni kurang berkesan. Kejap jak bertahan. Kemudian dijangkiti semula. Kali kedua kak Aya inform nurse di KKIA, so doktor check guna “mulut itik” acah-acah papsmear untuk ambil sample lelehan. Ya… memang lelehan tu sudah berwarna kehijauan, patutlah gatal gila!

cara-mengubati-keputihan-ketika-mengandung

Jangkitan yis semasa hamil.

 

Selepas result lab keluar, kak Aya pun diberikan ubat yang sesuai dengan jangkitan yang kak hadapi, ubat ni untuk dimasukkan ke dalam faraj. Kak lupa berapa hari kena masukkan ubat, tapi yang kak ingat memang setiap pagi sewaktu kencing, akan keluar semua putih-putih tu dari faraj. Alhamdulillah kali ni berkesan. Kegatalan tidak kembali dan lelehan pun terkawal.

Selepas kes ni, barulah kak Aya study pasal keputihan. Rupa-rupanya antara satu risiko jangkitan faraj ni boleh menyebabkan mata bayi buta, huhuhu… insaf mak, nasib baik anak sihat walafiat. Ya lah, bayangkan kalau kak Aya biarkan keadaan tu sebab malas pergi klinik kan? Nauzibillah min zalik, huhu…

Mengambil pengajaran dari pengalaman ni, setiap kali mengandung kak Aya betul-betul jaga kebersihan agar tidak mendapat jangkitan faraj. Sewaktu hamil anak keempat, kak Aya amalkan suplemen untuk elak jangkitan kuman dan kuatkan antibodi. Almaklumlah anak keempat baru berkenalan dengan suplemen kan. Dan hasilnya? Alhamdulillah tiada jangkitan sehingga melahirkan.

Ok, memandangkan keputihan ni masalah biasa dikalangan ibu hamil, dan seringkali dianggap perkara remeh, kak Aya share apa risiko keputihan semasa hamil jika tidak dirawat dengan segera.

Antara Risiko Keputihan Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

1. Sawan

Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida Albican boleh meningkatkan risiko epilepsi atau sawan terhadap bayi.

2. Gangguan Pernafasan Kepada Bayi

Jangkitan keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian bayi.

3. Kelahiran Pra-Matang

Keputihan yang disebabkan oleh Chlamydia boleh menyebabkan kelahiran pra-matang kerana menyebabkan selaput ketuban pecah sebelum cukup bulan.

4. Jangkitan mata

Keputihan yang berpunca oleh Neisserea Gornorrnoeae boleh menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan mata bayi buta.

Tips Mencegah Jangkitan Faraj

  1. Pakai seluar dalam daripada material kapas yang longgar.
  2. Jangan mencuci faraj menggunakan sabun. Ia akan membunuh bakteria baik yang melindungi faraj anda.
  3. Sentiasa pastikan faraj bersih dan kering. Lapkan punggung dari hadapan ke belakang selepas masuk tandas.
  4. Elakkan penggunaan pantiliner yang kerap. Gunalah jika perlu sahaja.
  5. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi gula sebab ketika hamil faraj mengandungi gula yang tinggi disebuk glikogen, inilah yang menggalakkan pertumbuhan kulat.
  6. Basuh faraj dengan bersih sebelum dan selepas berjimak.
  7. Amalkan suplemen anti-fungus dan penggalak sistem imun untuk melawan jangkitan kuman.

Untuk tips ke-7, kak Aya mau kongsikan sket tentang suplemen yang boleh membantu ibu-ibu sepanjang tempoh kehamilan.

Dua suplemen yang kak Aya amalkan sewaktu hamil anak keempat adalah Garlic dan Nutriferon. Dua-duanya diperbuat daripada bahan semulajadi yang disimplify untuk memudahkan diambil.

Apa fungsi Garlic Complex dan Nutriferon ni?

#1 – Garlic

Ianya dibuat daripada Bawang Putih premium yang ditanam secara organik yang bebas daripada racun berbahaya. Berbeza dengan produk garlic di pasaran, Garlic Complex Shaklee menggabungkan manfaat bawang putih dengan herba rosemary sebagai antioksida. Untuk mengurangkan bau bawang putih, Garlic Complex ditambah dengan Spearmint, tu yang wangi sangat tablet garlic shaklee ni.

rawatan-keputihan-semasa-mengandung

Fungsinya? Ia merupakan Antibiotik semulajadi yang menghalang penyakit berjangkit seperti jangkitan yis candida, jangkitan virus, jangkitan kuman dan ia juga meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Ia juga berfungsi untuk menstabilkan glukos. Ingat lagi tadi gula boleh menggalakkan pertumbuhan kulat? Inilah fungsi garlic dalam memberikan perlindungan secara semulajadi.

#2 – Nutriferon

Nutriferon adalah produk berpaten yang dibuat daripada ekstrak 4 tumbuhan iaitu Biji Labu, Bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan Biji Plantago. Nutriferon ni merupakan satu formula eksklusif dan dipaten oleh Shaklee, so memang tidak akan jumpa di kedai-kedai, kena beli dengan kak Aya jak, hihi…

Nutriferon berfungsi untuk meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Apabila sistem pertahanan imun kita lemah dan jika kita diserang oleh kuman, mikrofaj yang banyak melalui pernafasan, sentuhan, makanan, persekitaran dan sebagainya, badan kita akan mudah sakit, stress, alergi, kena jangkitan dan sebagainya.

Pada saat kehamilan, sistem imun kita berada pada tahap terendah, tu sebab kena juga amalkan immune booster untuk pastikan badan sentiasa kuat untuk melawan jangkitan termasuklah serangan kulat, virus dan sebagainya.

ubat-keputihan-teruk-semasa-hamil

So, agak lengkap juga penerangan kak Aya tentang keputihan semasa mengandung ni kan? Ingat ibu-ibu, jangan pandang remeh keputihan ni terutama kalau sudah jadi abnormal tu. Sebab kita bukan tahu “siapa” yang menyerang kita kan. Takut-takut ja virus/bakteria yang paling jahat sekali yang boleh beri kesan terhadap baby dalam kandungan, huhu…

Jadi, nasihat kak Aya, amalkan semua tips yang kak cadangkan di atas. Kalaulah lelehan tu sudah pelik lain macam, tolonglah berjumpa doktor dengan segera. Jangan gadaikan nyawa anak dan diri kita sendiri sebab anggap benda ni remeh temeh.

Kalau mahu melindungi diri sebelum terkena jangkitan, bolehlah amalkan suplemen yang kak cadangkan. Wasap kak Aya untuk konsultasi, klik ja link kat bawah tu ATAU klik icon BUY NOW dibawah untuk tempahan Garlic dan Nutriferon (atau salah satu) secara online dan pembayaran boleh menggunakan Debit/Kredit Kad. Mudah sangats 😀

ubat-keputihan-semasa-mengandung-5-bulan

Luv,
Kak Aya Chalo
Direct wasap klik 013-8633224
Say No To Keputihan Semasa Hamil

Pengedar Vivix Shaklee Ready Stock Di Kota Kinabalu Sabah

Dua tiga hari ni banyak kak Aya dapat panggilan dari customer yang bertanyakan tentang Vivix. Ada yang sanggup tunggu, ada yang mahu cepat, so ada baiknya kak Aya senaraikan beberapa ejen Vivix Ready Stock under Pollux Family so bolehlah anda hubungi diorang terus untuk dapatkan produk Top Shaklee ni iaitu Vivix.

Sebenarnya kak Aya ada ramai lagi ejen untuk team #PolluxBiz di seluruh Malaysia, boleh refer info diorang ni di ruangan komen ya 😀

Bagi yang masih blur-blur apakah benda Vivix ni, bolehlah baca penerangannya di artikel Mengapa Anda Perlu Amalkan Vivix Setiap Hari ni. Setiap hari semakin ramai orang amalkan Vivix, so jangan ketinggalan uolls.

beli-vivix-kota-kinabalu-sabah

Inilah Vivix, si sirap merah yang powerful!

So, kalau perlukan Vivix dengan kadar segera, bolehlah berhubung terus dengan ejen Vivix Shaklee Kota Kinabalu yang kak Aya senaraikan di bawah atau di ruangan komen.

Pengedar Vivix Shaklee di Kota Kinabalu Sabah

#1 – Sue Anna

Phone: 601125353733
Facebook : Sue Anna
Instagram: @sue_anna86
Blog: mysimplysupplement.blogspot.my
Direct Whatsapp: http://www.wasap.my/601125353733

Untuk order secara online (boleh bayar guna Debit/Kredit Card, klik gambar Sue Anna di bawah)

beli-vivix-melalui-ejen-sah-vivix-kota-kinabalu

Ejen Vivix Ready Stock Kota Kinabalu, Sue Anna. Klik gambar untuk Order secara online.

#2 – Nowa Nija

Phone: 60138748191
Facebook : Nowa Nija
Instagram: @nijabagitips
Blog: mommynowa.blogspot.my
Direct Whatsapp: http://www.wasap.my/60138748191

Untuk order secara online (boleh bayar guna Debit/Kredit Card, klik gambar Nowa Nija di bawah)

cara-beli-vivix-di-sabah-kota-kinabalu

Ejen Vivix Ready Stock Kota Kinabalu, Noah Nija. Klik gambar untuk Order secara online.

#3 – Knur Surayati Razali

Phone: 60168429181
Facebook : Knur Surayati Razali
Instagram: @my_happyvitamins
Blog: ladyjelita.blogspot.my
Direct Whatsapp: http://www.wasap.my/60168429181

Untuk order secara online (boleh bayar guna Debit/Kredit Card, klik gambar Knur di bawah)

harga-vivix-sabah-kota-kinabalu

Ejen Vivix Ready Stock Kota Kinabalu, Noah Nija. Klik gambar untuk Order secara online.

#4 – Easter Marcus

Phone: 60198952315
Facebook : Easter Marcus
Instagram: @easter_vits
Direct Whatsapp: http://eastervivix.wasap.my

Untuk order secara online (boleh bayar guna Debit/Kredit Card, klik gambar Easter di bawah)

vivix-ready-stock-kota-kinabalu-sabah

Ejen Vivix Ready Stock Kota Kinabalu, Easter Marcus. Klik gambar untuk Order secara online.

#5 – Aya Chalo

Phone: 60138633224
Facebook : Aya Chalo
Instagram: @ayachalo_vits
Blog: ayachalo.com
Direct Whatsapp: http://ayachalo.wasap.my

Untuk order secara online (boleh bayar guna Debit/Kredit Card, klik gambar kak Aya di bawah)

pengedar-shaklee-jual-vivix-sabah

Ejen Vivix Ready Stock Kota Kinabalu kak Aya. Klik gambar untuk Order secara online.

Ok, cukup 5 info Pengedar Vivix di kawasan Kota Kinabalu, selebihnya anda boleh dapatkan contact number ejen berhampiran kawasan anda di ruangan komen.

Kalau mau juga beli Vivix dari kak Aya, boleh la hubungi kak Aya terus di 013.863.3224 atau klik link ni untuk terus masuk ke whatsapp kak Aya, http://ayachalo.wasap.my.

Info lanjut tentang kebaikan, manfaat, keistimewaan Vivix kak ceritakan dalam entry Mengapa Vivix Menjadi Top Produk Shaklee Malaysia ni.

Luv,
Kak Aya Chalo
Vivix Trusted Seller Since 2012

8 Produk Shaklee Jepun Kalau Masuk Pasaran Malaysia Mesti Best Gila

Sebenarnya kak Aya teruja dengan entry hari ni. Sebab kak mau share beberapa produk Shaklee Japan yang sangat best yang kak Aya dapat atau beli bulan lepas sewaktu menghadiri incentive trip ke sana.

Shaklee sebenarnya ada di 8 buah negara termasuklah Jepun. Produk Shaklee pun sebenarnya sangat banyak dan berbeza di setiap negara bergantung kepada permintaan atau kelulusan pihak berkuasa. Produk yang masuk ke Malaysia pula sangat istimewa sebab dibuat di kilang berbeza dengan produk lain yang diluluskan Halal oleh Islamic Service Of Amerika (ISA). Badan ini diiktiraf oleh JAKIM sejak tahun 1983.

So hari ni kak Aya akan kongsikan beberapa produk Shaklee Jepun yang kak dah try.

Kalaulah semua produk ni masuk Malaysia kan besttttt… cuma kenalah dapatkan sijil halal dan kelulusan masuk Malaysia. Oh ya, produk yang kak beli ni kak sudah check (staff Shaklee pun dah checkkan), insyaAllah tiada bahan-bahan yang meragukan, sebab kat Jepun, produknya ada juga menggunakan porcine, hihi… so kalau nak ke Jepun dan beli produk Jepun, kena hati-hati tau.

vivix-ready-stock-sabah-indah-permai

8 Produk Shaklee Jepun Yang Kalau Masuk Malaysia Mesti Best Gila

  1. ESP Pelbagai Perisa

    Semua pun tahunESP merupakan salah satu produk Top 10 di Malaysia. Yang ada di sini cumalah perisa Vanilla. Di Jepun pula ada pelbagai perisa iaitu Choco, Pecan, Coffee, Peach, Regular dan Vanilla. Mana satu yang sedap? Sejujurnya kak Aya suka kesemua perisa yang ada. Semua sedap! Tapi yang kak paling suka sekali adalah Peach sebab wangiiii sangat.

    ejen-shaklee-kk-sabah

    Instant Protein Assorted Pack. Ni best gila kalau ada di Malaysia, senang nak bawa balik kampung, senang bawa travel, boleh tukar-tukar taste. hihi… Doakan masuk Malaysia suatu hari nanti. Tinggi permintaan ni.

    Manfaatnya? sama macam ESP Shaklee yang ada disini. Untuk gebu-gebu, untuk cantikkan kulit, kuku, rambut, untuk sustained energy dan untuk kenyang yang lebih lama. Banyak lagilah manfaat ESP ni.

2. Shaklee Fiber

Shaklee Fiber ni dulu tidak silap memang ada di Malaysia. Tapi kak Aya no idea kenapa dihentikan pada pertengahan 2013. Alhamdulillah merasa juga yang dari Jepun ni.

Shaklee Fiber ni adalah satu serbuk fiber semulajadi tanpa perisa yang boleh di tambah ke dalam minuman seperti ESP, Instant Protein, jus, Vivix atau Performance Drink. Minum macam tu saja pun boleh.

pengedar-shaklee-kota-kinabalu-ready-stock

Shaklee Fiber ni kak Aya dapat sebagai gift semasa Dinner bersama Dr. Kojima (Inventor Nutriferon Shaklee) di Imperial Jepun tempoh hari. Dapatlah 3 kotak, kak 1, Awal 1, papanya 1. Alhamdulillah merasa gak. Sekarang ni setiap kali sahur kami minum ni, anak-anak pun kak Aya bagi sebab ia bantu juga untuk rasa kenyang yang lebih lama.

Antara manfaat Shaklee Fiber termasuklah untuk kesihatan usus, mudah lawas, elak sembelit dan buasir. Kak Aya minum ni memang rasa best jak membuang, puas gittew, hihihihi… jadi kalau Shaklee Fiber ni masuk Malaysia, boleh la kita “geng”kan dengan Herblax untuk pastikan membuang dengan lancar setiap hari. Selain tu terdapat pelbagai manfaat fiber yang lain termasuklah kesihatan jantung dan merendahkan kolestrol.

3. Shaklee Bifidus

Produk yang direka untuk berdasarkan tiga idea untuk persekitaran usus yang baik iaitu probiotik, prebiotik, biogenics. Ia menggabungkan bifidobakteria dan bakteria asid laktik, oligosakarida dan laktoferin yang membantu meningkatkan fungsinya.

Dengan mengamalkan Shaklee Bifidus ni, kita sediakan usus dengan bakteria baik yang sangat bagus untuk kesihatan.

pengedar-shaklee-di-sabah

Shaklee Malaysia tiada produk yang ada probiotics ni. So memang sangat baguslah kan kalau produk ni masuk. Dengar-dengar untuk penghidap eczema, antara satu cara untuk control adalah dengan mengamalkan probiotik ni.

Memandangkan Shaklee Bifidus belum ada di Malaysia, kak suggest untuk dapatkan persekitaran usus yang kaya dengan bakteria baik, amalkanlah minuman kultur. Hehe…

4. Shaklee Kids: All In One Shake

Yang ni sedap sangat, anak-anak kak Aya memang suka. Memang berlainan sikit dengan Mealshakes sebab berperisa Strawberry dan acah-acah yogurt gitu. Add air biasa or dalam susu. Dua-dua pun sedap.

Kandungannya lebih kurang dengan Mealshakes iaitu multivitamin yang lengkap dengan fiber dan beberapa nutrien lain yang penting untuk perkembangan pesat anak-anak.

pengedar-shaklee-sepanggar-sabah

Yang ni kak Aya dapat as welcome gift (suprise kat bilik) sebab kak bawa Awal Syahmi sekali ke trip Jepun. Kawan-kawan yang tiada bawa anak tak dapat ni. Untunglahhhh Awal Syahmi boleh abang adik merasa sekali. hihi…

5. Shaklee Collagen Powder

Haa, yang ni tak hairan kan sebab ada kat Malaysia. Tapi kak Aya mau story ni, Collagen Shaklee Jepun dia add on nutrien untuk meningkatkan moisture dengan lebih effective. Double moist gittew. Patutlah minum beberapa hari rasa kulit muka ni best jak.

ejen-vivix-sabah-kota-kinabalu

Lagi satu, Collagen Shaklee ni dikilangkan di Jepun so, harganya jauh lebih murah, ce teka berapa harga sekotak? hihihi… harganya kurang RM100 dari Collagen Powder Malaysia. Menggoda bak hang! Kak Aya tergoda sampai beli 5 kotak uolls. Hihi… ya lah, umur dah masuk 35 ni, collagen sangat perlu tau. Nak juga ada effect toing-toing sana sini.

Kalau mahu gebu gebas, tegangkan sana sini dan kecikkan liang roma yang semakin membesar tu, boleh la usha harga Collagen Powder Malaysia sini.

6. NutriFeron Shaklee

Yang ni pun tidak hairan sebab ada di Malaysia. Tapi, jangan tak tau, NutriFeron dicipta oleh pakar imunologi terkemuka dunia Dr. Yasuhiko Kojima yang berasal dari Jepun. Jadi NutriFeron yang datangnya dari Jepun sangatlah special. Malaysia punya datang dari US.
ubat-bengkak-tonsil-teruk

Fungsinya sama iaitu sebagai immune booster semulajadi yang meningkatkan sistem pertahanan badan secara semulajadi. Kalau mudah sakit, kerap tonsil, eczema, dan apa-apa yang berkaitan dengan sistem imun, eloklah amalkan Nutriferon ni.

Dr-yasihiko-kojima-pencipta-nutriferon-shaklee

Gambar kenangan bersama Pakar Immunology terkenal Dunia yang menemui interferon, Dr. Yasuhiko Kojima sewaktu trip Shaklee ke Tokyo Mei 2017 lepas. Bangga tau dapat jumpa beliau sendiri sebab kak Aya memang tidak tinggal NF ni sebab dulu-dulu kak kerap kena tonsel. Fuhh.. serik kalau boleh nda mau kena lagi.

7. Premium Mask 3D

Wow! Sebenarnya ini antara kegemaran kak Aya iaitu produk special care Shaklee Jepun Premium Mask 3D.

Pemenang Gold Medal Monde Selection tiga tahun berturutan (2014, 2015, 2016) ni bukti keberkesanan produk ni tiada tandingan. Kak Aya yang baru pakai sekali pun rasa kelainan di kulit muka apatah lagi kalau habis sekotak kan? mesti kalah Rita Rudaini ni, ahaks.

masker-shaklee-kota-kinabalu-sabah

Sebenarnya kak jarang pakai mask-mask ni, selalu buat masker jak. Bukan apa, takut mencuba brand lain, almaklumlah dulu muka teruk sangat. So bila nampak Shaklee Jepun ada produk ni, kak Aya pun teruslah order. Mahal belakang kira yang penting yakin selamat. 😀

Serius best pakai mask ni, nasib jak nda nangis, hahaha… berbaloi beli walaupun harga boleh tahan gak dengan 6 keping sekotak. Mask ni baiki struktur muka, jadikan glowing, melembapkan dan menghilangkan garis halus wajah. Bak kata dalam website Shaklee Japan “We deliver prominent moisture, and it looks beautiful and shiny like after aesthetic. It prepares the texture and makes fine wrinkles less pronounced by drying”

Efficiency assessment tested tau kesan dia. Patutlah menang award kan. Kalau tengok Monde Selection tu bukan benda memain, world class tau. Kak beli ni 2 kotak, kemain kan? hihi… cantik punya pasal.

8. Refuncell UV Cut Bass Lasting BB (spf 30) dan Treatment Powder Foundation

BB Cream ni pun tiada kat Malaysia, please lah masukkan Make Up produk masuk pasaran Malaysia. InsyaAllah sentiasa licin! Haha.. ya la, bukan senang kan nak dapat produk makup natural dan organik ni.

BB Cream ni khas untuk warna kulit wajah yang tidak sekata dan berpori. Dia tutup cela uolls. Memang licin dan nampak glowing pakai cream ni. Kak Aya sebelum ni guna BB Cream MEK (bukan nama sebenar), BB Cream Shaklee ni rasa lebih ringan, murah diserap dan mudah dibersihkan menggunakan makeup remover Nutriwhite.

vitamin-jerawat-jeragat-shaklee-kota-kinabalu-sabah

Treatment Powder Foundation ni pula bedak muka yang dikhaskan untuk menutup cela dan kelihatan natural pada wajah. Ia lengkap dengan bahan yang melembapkan kulit. Yang ni pun kak Aya suka. Serius rasa cerah dan sekata ja kulit wajah tu. Pakai pun jimat-jimat ni takut habis. Kang terpaksa terbang ke Tokyo semata-mana nak beli bedak, hihi…

Fuhh, selesai 8 produk kak kongsikan.

So, mana satu produk yang menggiurkan? Haha… sewaktu di Jepun tempoh hari sempat juga lepak dengan Presiden Shaklee Malaysia, Madam Helen, dan sempat jugalah tanya tentang produk Jepun untuk dimasukkan ke Malaysia ni. Beliau kata memang ada niat nak bawa masuk, cuma ya lah, kena ikut prosedur dan kena dapatkan Halal certification, penting tu.

Jadi, kita tunggu jak lah. Kalau rasa-rasa tak sabar tunggu, boleh la terbang ke Jepun, dan ajak uncle-aunty Jepun jadi ahli kat sana dan belilah dengan diorang, huhu… Bagi yang sudah jadi ahli Shaklee di Malaysia ni, boleh juga beli Ambassador Pack dan cari downline kat sana. Bolelah dia uruskan pembelian nanti. Bijak tak kak Aya, siap bagi tips ni. Hihi…

Ok lah, itu ja perkongsian hari ni. Jangan lupa follow blog kak Aya ni untuk jadi orang pertama dapat new updates tau. Take care! Jangan mimpi pakai masker 3D pula ya, hihi…

Luv,
Kak Aya Chalo
Kak Suka Produk Jepun!

Penawar Sakit Gastrik Yang Teruk Di Bulan Ramadhan

“2 tahun yang lalu saya kena gastrik for the 1st time ever. Serius sengsara okay, sungguh tidak selesa, makan itu ini kena kontrol. Waktu tu hanya rajin telan ubat doktor & beli dari farmasi. Beberapa minggu sebelum masuk bulan puasa, keadaan masih belum kembali normal. Saya ingat lagi waktu tu, dalam hati saya cakap, Tuhan tolonglah saya sembuhkan masalah gastrik saya ni, supaya saya boleh berpuasa nanti…” ~ Suzu.

Ini sebahagian dari cerita salah seorang kawan travel Kak Aya iaitu Suzu. Macamana beliau akhirnya boleh berpuasa tanpa diserang gastrik pada ketika itu? haa, tu nanti kak Aya sambung di bawah ya. Kak cerita dulu tentang gastrik ni.

Masalah Gastrik ni selalunya dikaitkan dengan masalah pedih atau sakit di bahagian perut atau sakit di bahagian ulu hati. Tanda gastrik menyerang antaranya apabila mula muntah berhari-hari sehingga demam, muntah darah, kembung perut melampau, sendawa yang kerap, sakit, pedih, lemah, sengsara kerana perut sakit atau pedih ulu hati. Ada yang menahan kesakitan sehingga seperti udang, ada yang siap pengsan, huhu.. tidak terbayang azabnya.

Mengapa perlu menahan azab kalau boleh cuba petua hilangkan gastrik yang bakal kak Aya kongsikan ni?

Bila suda diserang gastrik buat pertama kalinya, bermulalah episode bergantung kepada ubat klinik atau farmasi seperti Gaviscon, atau ubat tahan sakit yang boleh menyebabkan lapisan perut terhakis yang boleh menyebabkan gastrik bertambah teruk. Takkan mahu bergantung kepada ubat kapur putih seumur hidup?

Serangan gastrik berulang kali boleh menyebabkan lapisan perut melecet, luka, timbul tompok-tompok merah dan boleh berlaku pendarahan. Disebabkan ini, najis boleh kelihatan kehitaman. Gastrik juga boleh menyebabkan lemah, letih, lesu dan kadang kala pitam kerana komplikasi pendarahan di perut serta kekurangan sel darah merah.

Mengapa tidak cuba rawatan gastrik secara semulajadi yang boleh mengembalikan hidup tanpa gastrik tanpa perlu menanggung azab yang boleh berlarutan berpuluh tahun?

Kak Aya kongsikan kisah Puan Fara yang menghidap penyakit gastrik kronik selama lebih 10 tahun. Dengar sendiri perkongsian beliau.

Puan Fara sudah lebih 10 tahun menghidap gastrik kronik, namun, setelah mengamalkan Set Berpantang Shaklee yang kebetulan dalamnya ada ESP, Ostematrix dan Peppermint Ginger, secara tidak sengaja set ini membantu mengatasi masalah gastrik beliau, sehingga skip makan pun gastrik tidak menyerang. Alangkah seronoknya beliau bila dapat kembali nikmat hidup bebas gastrik selepas mengamalkan Set Berpantang termasuklah ESP, Ostematrix dan Peppermint Ginger.

Kini tidak perlu bergantung kepada ubat, tidak perlu menahan sakit dan kini bila skip makan pun gastrik tidak menyerang.

Ubat-gastrik-ketika-berpuasa

Testimonial Gastrik sejak berusia 10 tahun. Amalkan ESP, Mealshakes, PD setiap kali sahur dan sebelum tidur membantu beliau untuk berpuasa dengan lebih bertenaga tanpa gastrik.

Rawatan-gastrik-secara-semulajadi

Testimonail dari Puan Suzu, beliau juga berjaya berpuasa tanpa masalah gastrik dan berjaya mengawal masalah gastrik beliau sepanjang tahun bukan seperti sebelum ini. Selain daripada mengamalkan suplemen, beliau juga jaga makan. Kena balance la kan 😀

Bagaimana Set Gastrik Shaklee boleh membantu?

Setiap suplemen di dalam set ini membantu mengatasi masalah gastrik dan memasing ada fungsi tersendiri, jadi kak Aya sangat sarankan untuk mengambil satu set lengkap untuk kesan yang maksimum.

Set Gastrik ini terdiri daripada ESP, Ostematrix, Peppermint Ginger dan Alfalfa. Jom kita baca apa fungsi setiap produk ni.

Set-berpuasa-set-gastrik-shaklee-ramadhan

Set vitamin yang boleh membantu masalah gastrik di bulan ramadhan ataupun hari biasa.

ESP: Energizing Soy Protein Berperisa Vanilla

Esp adalah minuman protein yang sangat baik dalam memberikan rasa kenyang yang lebih lama kepada pesakit gastrik. Selain itu, ia juga membantu untuk membaiki tisu yang sudah rosak di bahagian lapisan perut yang luka akibat jus gastrik.

Jika permukaan perut yang telah terhakis oleh asid perut semakin teruk dan menyebabkan kecederaan semakin besar ia berpotensi menjadi ulser. Salah satu cara merawat ulser adalah melalui pembedahan. Ngeri pula kan. Jadi, ESP yang merupakan protein tumbuhan adalah sangat bermanfaat untuk mempercepatkan penyembuhan dan pembaharuan sel dinding perut yang lebih sihat.

Ostematrix

Ostematrix yang terdiri daripada kalsium, zink, magnesiam yang sangat membantu dalam meneutralkan asid berlebihan di dalam perut. Ini boleh mengelakkan asid perut terus menghakis lapisan perut dan menyebabkan serangan gastrik. Zink di dalam ostematrix pula berfungsi untuk penyembuhan luka dengan lebih berkesan. Sifat alkali di dalam Ostematrix juga boleh mengelakkan jus perut memasuki esofagus yang boleh menyebabkan pedih ulu hati.

Peppermint Ginger Plus

Mengandungi pelbagai herba seperti pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis yang sangat baik dalam melegakan ketidakselesaan perut dan juga usus. Ia turut membantu melegakan kembung perut dan pedih ulu hati. Peppermint Ginger juga membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman yang sihat dengan melegakan perut.

Alfalfa

Alfalfa merupakan suplemen yang kaya dengan serat yang juga bersifat alkali dan membantu dalam masalah penghadaman. Alfalfa juga sangat bagus sebagai ejen anti-inflamasi iaitu mengurangkan bengkak dan radang di dinding perut yang mana jika dibiarkan boleh mengakibatkan ulser pada perut.

Kalau anda salah seorang yang mengalami masalah gastrik dan sudah bosan sakit dan bergantung kepada ubat penahan sakit atau kapur putih, boleh la ikhtiarkan dengan Set Gastrik Shaklee ni pula. Klik gambar di bawah untuk pembelian;

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota Kinabalu

Mahu jimat sehingga 25%?, anda masih boleh mendapatkannya dengan harga istimewa dengan menjadi ahli. Klik di bawah untuk mendaftar dan nikmatilah penjimatan sehingga 25%.

Pengedar-Shaklee-Malaysia-Sabah

Jika nak konsultasi sebelum pembelian, hubungi kak Aya (klik no hp di bawah untuk direct whatsapp). InsyaAllah kak Aya akan membantu dan kak doakan, anda tidak menderita lagi.

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

Pengedar Shaklee Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya

Senarai Pengedar Shaklee Pollux yang berada di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Anda boleh menghubungi terus Shaklee Independent Distributor (SID) di bawah untuk pertanyaan tentang Produk Shaklee, Peluang Perniagaan atau Tempahan Produk Shaklee.

pengedar-shaklee-selangor-pengedar-shaklee-kuala-lumpur-pengedar-shaklee-putrajaya

Pengedar Shaklee Selangor/Kuala Lumpur/Putrajaya

(Klik nama pengedar untuk direct ke Facebook Timeline SID tersebut)

  1. Ujie Ibrahim 6019-2665284 (Putrajaya)
  2. Azmira Hana 6017-5133520 (Jalan Tun Razak, Puchong)
  3. Fatimahwati Hamzah 6017-5438337 (Meru, Klang)
  4. Neena Azimin 6019-8519739 (Serdang)
  5. Mezra Rausip 6013-8994478 (Bandar Baru Bangi)
  6. Atie Aidilfitri 6019-6647904 (Bangi Avenue)
  7. Bonda Iman 6011-11974567 (Bangsar & Petaling Jaya)
  8. Salfarina Kutam 6016-8246277 (Bandar Sunway)

——-
Jika anda tidak dapat menghubungi Agen Shaklee Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang dinyatakan di atas, sila hubungi 013-863 3224 (Puan Aya) untuk mendapat bantuan segera.

Berminat menjadi sebahagian daripada Keluarga Shaklee #Pollux Family? Ketahui Cara Paling Mudah Join Ahli Shaklee dan daftar ahli Shaklee secara online.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
ID 889835
Master Coordinator Shaklee Malaysia (Sept 2013)
The Founder of Pollux Family
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar

7 Sebab Mengapa Ramai Amalkan Vitamin C

Dalam banyak-banyak vitamin, rasanya yang paling glemer sekali adalah Vitamin C kan? Apatah lagi ia sinonim dengan perempuan, orang kata Vitamin Cantik kerana fungsinya yang boleh mencerahkan dan juga sangat penting untuk awet muda. Ada juga yang amalkan Vitamin C untuk maintainkan kesihatan supaya tidak mudah diserang selesema, batuk dan demam.

Disebabkan fungsinya yang pelbagai, bukan setakat untuk kulit yang cantik, dan meningkatkan sistem imun, tu sebab la rata-rata orang amalkan Vitamin C.

manfaat-dan-kelebihan-vitamin-c-shaklee

Fungsi Vitamin C

Dengan jolokan nama “The All Do Vitamin”, Vitamin C memang mempunyai pelbagai fungsi dan ia merupakan salah satu Essential Vitamin (nutrisi perlu dimakan setiap hari) yang tidak dihasilkan oleh badan dan larut air. Jadi, ini bermaksud, setaip kali Vitamin C masuk ke dalam badan melalui pemakanan, jika tidak digunakan, ia akan keluar bersama urin. Tu sebab, jika mahu amalkan Vitamin C, pilihlah Vitamin C yang mempunyai sistem pelepasan (sustained release), dalam erti kata lain, ia mempunyai timing supaya tidaklah Vitamin C tu terbazir melalui air kencing.

Vitamin C berfungsi untuk?

1. Melawan Jangkitan dan Tingkatkan Sistem Imun. Terutama seseorang yang kerap jatuh sakit seperti selesema, demam, batuk. Jadi Vitamin C membantu meningkatkan daya tahan badan secara semulajadi. Sekarang ni lagi kecoh tentang Virus Zika kan? Inilah masanya untuk protect diri anda.

2. Mencantikkan Kulit kerana Vitamin C membantu penghasilan kolagen. Kolagen akan dihasilkan oleh badan dengan natural. Tapi bila usia meningkat, penghasilan kolagen akan berkurang. So, kalau anda mau amalkan Kolagen di pasaran, pastikan pilih produk kolagen yang ada Vitamin C atau makanlah bersama-sama Vitamin C untuk meningkatkan keberkesanan dan penyerapan ke dalam badan.

3. Memusnahkan Radikal Bebas. Radikal bebas sangat jahat yang masuk ke dalam badan setiap hari atau terbentuk di dalam badan. Radikal bebas ni yang memusnahkan sel badan dan akhirnya menyebabkan penuaan pramatang (tua sebelum usia), penyakit seperti cancer, sakit jantung, ketumbuhan bukan cancer dan boleh dikatakan pencetus penyakit. Jadi Vitamin C adalah vitamin anti-oksida dan mampu memusnahkan radikal bebas dalam badan kita. Kalau dikelilingi oleh perokok, anda juga terdedah dengan radikal bebas, dan andalah orang yang betul-betul perlukan Vitamin C.

4. Membantu Membaiki Tisu Penghubung. Vitamin C penting untuk bantu membaiki tisu penghubung. So ia banyak berkaitan dengan kesihatan sendi, Vitamin C bantu untu repair sel-sel tulang rawan, ligamen dan sebagainya.

5. Melindungi Saluran Darah. Memandangkan Vitamin C adalah anti-oksida yang baik, so ia turut membantu menjadikan saluran darah lebih anjal. Kalau saluran darah sihat, peredaran darah juga akan menjadi normal.

6. Bantu Meningkatkan Penyerapan Zat Besi. Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat. So, kalau anda ibu pregnant yang mengalami low Hb atau Anemia, sangat disarankan untuk menambah Vitamin C di dalam suplement anda. Baca sini Rahsia saya naikkan bacaan Hb ke normal sebulan sebelum bersalin.

7. Membantu dalam Penyembuhan Luka dan Penting untuk Kulit, Tulang dan Gigi. Vitamin C juga memainkan peranan dalam penyembuhan luka. Kekurangan Vitamin C juga akan menyebabkan tubuh badan mudah lebam, luka serta menjadikan tulang dan gigi kurang kuat.

Memperkenalkan Vita-C Sustained Release Shaklee.

Shaklee mempunyai produk Vitamin C yang berbeza dengan yang ada di pasaran. Saya kongsikan perbezaannya di sini supaya kalau anda tercari-cari Vitamin C di pasaran, anda boleh bandingkan dengan Vita-C SR Shaklee ni.

perbezaan-dan-keistimewaan-vitamin-c-shaklee

Anda dapat semua manfaat di atas hanya dengan RM 0.51 sehari. Berbaloi ka tidak? Mestilah berbaloi kann… Harga sebotol saya letak di bawah nunnn 😀

Bagaimana Vita-C SR ni berbeza dengan Vitamin C yang ada di pasaran?

1.Vita-C SR diperbuat dari sumber semulajadi iaitu daripada Ekstrak Jagung. Ini bermakna, ia selamat diambil oleh pesakit gastrik. Vitamin C di pasaran biasanya menggunakan buah-buahan citrus yang masam dan lebih berasid, ini boleh menyebabkan gastrik bertambah teruk.

2. Vita-C SR berkepekatan tinggi iaitu 1 tablet membekalkan 500mg Vitamin C. Ia umpama memakan 7.5 biji buah Oren tau.

3. Ia juga ditambah dengan 120mg Citrus Bioflavonoids Complex yang merupakan bestfriend Vitamin C. Gabungan dua-dua ni akan meningkatkan fungsi dan keberkesanan Vitamin C. So sebelum beli Vitamin C di pasaran, check dulu tau :D, tapi kalau susah-susah order jak Vita-C SR Shaklee ni.

4. Ada Sistem Pelepasan Berperingkat (Sustained Release). Macam saya cerita diawal tadi, Vitamin C ni vitamin larut air. Kalau kita ambil dalam kuantiti yang banyak sekaligus, tidak semua Vitamin C ni boleh diserap oleh badan dan yang tidak diserap akan dikeluarkan melalui air kencing. So kencing kita jadi mahal uolls, kencing Vitamin C, hihi.. tu sebab kena pilih Vitamin C yang ada Sustained Release ni sebab vitamin c akan dilepaskan 100mg setiap jam dan badan boleh menyerap dengan lebih optimum.

Sebenarnya inilah Rahsia mengapa Vita-C SR berkesan tau, sebab dah la semulajadi (badan senang serap), Sustained Release pula tu. So tidak perlu telan banyak-banyak sangat sebab insyaAllah menyerap dengan baik punya.

Dalam dunia ni, kita ada banyak pilihan, kengkadang kita pun keliru mana satu yang terbaik. Tapi, bagi saya, kalau mahu amalkan makanan tambahan (suplemen), pilih la yang semulajadi, lulus KKM dan halal serta mempunyai keistimewaan yang tidak ada pada produk lain.

Di luar sana ada pelbagai jenama kan? saya tidak cakap jenama lain tidak bagus, but kita sebagai pengguna pepandai lah pilih.

Kalau teringin try Vita-C SR Shaklee ni, boleh jak. Harganya pun sangat berpatutan iaitu RM 92.50, kuantitinya 180 biji lebih kurang RM 0.51 sen sebiji. Murahkan? Beli oren 8 biji suda rm10 ba. Hihih…

Cara makan? Offcos la cara makan tu Exclusive untuk customer saya jak. Nanti saya boleh kongsikan sekali cara makan Vitamin C untuk kesan sama seperti suntikan Vitamin C. Teruja kan? Bah Order sekarang 😀

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

 

Orlando Trip The Best Shaklee International Trip Ever (Part 1)

Alhamdulillah, 13hb Ogos 2016, jam 12.15am selamat saya dan suami sampai ke rumah dan berjumpa dengan anak-anak setelah hampir 10 hari mengikuti Shaklee International Trip ke Orlando, Florida, USA. Rindu gila dengan bebudak ni terutama budak kecik Rara 😀

Ini kali kedua saya layak untuk trip ke US, dan insyaAllah berkali-kali lagi akan datang ke sini almaklumlah Visa 10 tahun kan, haha…

Kenangan di Orlando masih terasa, rinduuuuu.. apa tidaknya, layanan VVIP yang diberikan oleh Shaklee, 10 hari nda payah masak tau, haha (itu kebahagiaan tahap tinggi seorang surirumah :P)

Meh ai cerita pengalaman di sana…

Day 1: Kuala Lumpur to Orlando

2 Ogos 2016: Seawal jam 10 pagi kami terbang dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur. Jam 4.30 petang kena berkumpul di KLIA untuk check in dan dapat meal allowance. Part paling gembira bab terima duit elaun makan tu, seorang dapat 300usd tau (bersamaan +- RM1200, so total RM2400), suami bukan main hepi dapat duit tu, boleh shopping katanya. Duit elaun makan ni Shaklee berikan untuk waktu2 makan ketika berada di Walt Disney World Epcot, Vineland Premium Outlet dan masa-masa waktu makan yang kitorang dilepaskan untuk berjimba-jimba. Pi la makan sendiri. Hihi..

Kali ni naik Emirates lagi (owh i likeee emirates, ke Italy hari tu pun naik emirates), dan ada 2 flite iaitu KUL – Dubai (7 jam) dan kemudian Dubai-Orlando (16 jam). Perjalanannya, fuhhh… krem punggung, haha.. tapi memandangkan naik Emirates yang super best itu, dengan makanan yang sedap dan mewah (walaupun kelas ekonomi), ada beratus movie (yg latest2 pula tu) dan yang paaaling best, ada Free wifi (10mb) dan boleh beli wifi 500mb dengan hanya 1usd. Heaven! Siap bole online, coaching anak cucu lagi tau, tidak terasa duduk 16  jam tu 😀

Ops lupa mau cerita, sebelum trip Shaklee bagi Luggage Beryl Smith dua bijik, tapi sebab ai mau shopping banyak gila nanti, saya bawa luggage US 2014 dan Italy 2015 jak, yang tu besar gedabak, hehe..

Shaklee Trip Orlando 2016 Aya Chalo

Free Luggage, Elaun Makan, Emirates Airline & Makanan inflight yang sedap. I am blessed 😀

Day 2: Sampai di Orlando, Florida, USA

3 Ogos 2016: Perjalanan yang panjang iaitu 23 jam terbang. Landing di Orlando lebih kurang jam 9 pagi tak silap. Tapi kena melalui pemeriksaan Imegresen yang sangat ketat (tau-tau lah, this is USA ok), hampir 2 jam setengah beratur dan akhirnya selesai. Kemudian kami dibawa terus ke hotel untuk Welcome Lunch. Makanan special dan semestinya Halal. Shaklee memang terbaik part ni 😀

Selepas lunch, kami terus dibawa ke Target untuk shopping kejap memandangkan bilik belum ready lagi. Amboi, baru sampai teru shopping, hihi.. Time ni beli minuman Starbuck Coffee dalam bottle tu ja sebab super murah, 4 botol dalam 4usd, dan beli Almond Milk, kat Malaysia mahal. Cukuplah bekalan untuk seminggu lebih di sini.

Selepas shopping kami balik ke hotel, sebelum masuk bilik sempat lagi kutip Gift untuk conference (wrist band and charms, sling bag Shaklee, Shaklee pouch untuk suami). Sesampainya ke bilik pula, lugagge dah ready, yippie, tidak perlu sorong lugagge, memang bawa diri jak, hehe.. atas katil ada surprise lagi, ada Gift lagi (malar gift kann), dapat Pillbox Shaklee pula. Alhamdulillah 😀 Pastu mandi, solat dan rehat, pheww..penat, esok nda sabar-sabar mau conference.

Malamnya pula Shaklee bawa dinner ke Maggiano’s 9101 Little Italy. Makan italian food pula. Ingatkan dinner biasa-biasa ja tau, rupa-rupanya Shaklee buat KEJUTAN lagi. Bayangkan setiap seorang yang hadir malam tu Shaklee bagi Sebotol Vivix New-Improved Formula yang belum masuk ke Malaysia tau dan bagi delagasi non-muslim pula, diorang dapat sekotak Life Plan. Tau ka harga untuk Vivix tu mencecah RM400 dan Life Plan pula lebih kurang RM800++, perghhh.. memang happy gila. Hihihi, thanks Shaklee. Tapi yang paling best suami dapat sekotak Collagen pula sebab menang challenge menari di depan, hahahaha.. nyaris-nyaris hampir lupa diri menari gangnam style, adoilah lakiku, hahaha… Ok la cukup itu tuk hari pertama, fuhh..

Welcome to Orlando :D Senyum tetap senyum walaupun hakikatnya sudah hampir 2 hari nda mandi, hehe...

Welcome to Orlando 😀
Senyum tetap senyum walaupun hakikatnya sudah hampir 2 hari nda mandi, hehe…

Aya Chalo Shaklee Trip US 2016

Sempat lalu atas Greenland uolls. Ai is 1st time tahu, haha.. Kalau mau tau apa tu Greenland boleh google ya 😀 Yang lain-lain tu Welcome Lunch dan hasil jalan2 di Target

Aya Chalo Shaklee Trip US 2016 Orlando

Dinner malam tu. Ehhh mana gambar vivix itteww. Lupa pula letak dalam sini. Nda pa la yang penting rupa sama ja, cuma power Vivix free lebih 13x ganda berbanding Vivix yang ada di pasaran Malaysia (10x ganda). Tepi tu muka excited suami berjaya memenangi Collagen Powder worth almost RM300 juga tau. Hahaa.. thanks papa!

Day 3: Conference

4 Ogos 2016: Hari yang ditunggu-tunggu (selain shopping :P), Shaklee Live 2016 😀 Memang mengujakan dengan opening speech oleh CEO Shaklee iaitu Mr. Roger Barnett. Banyak info yang beliau sampaikan dari segi perkembangan bisnes antaranya Sales Shaklee Global sebanyak 2.8 Billion USD, pergh… kemudian Vivix yang terjual hampir 222 Juta Serving, Vitalea yang merupakan multivitamin pertama di dunia pula terjual lebih kurang 930 Juta Bottle. Ai la tu penyumbang statistik, haha..

Lagi satu, perkara terpenting semasa conference, CEO Shaklee Mr Roger umumkan untuk invest 1 Billion USD (1000 juta usd) salah satu untuk Research & Development. Mana mau cari MLM company yang sanggup invest banyak macam ni, boleh nampakkan keikhlasan Shaklee untuk hasilkan produk yang membantu tingkatkan kesihatan dan disamping tingkatkan income sendiri? Tu sebab memang semakin lama kenal Shaklee, serius makin jatuh cinta dan rasa best sangat menjadi salah satu Distributor Shaklee Malaysia 😀

Sesi conference yang pertama ni, saya awal-awal sudah shopping untuk merchandise Shaklee untuk hadiahkan buat leaders #PolluxFamily yang maintain last cycle. Kena lah menghargai usaha keras diorang kann… sempat juga round2 area pameran Shaklee dan sempat gak bergambar dengan Botol Vivix yang diorang angkut dari Home Office Shaklee di Pleasonton, California, dapat tengok Botol Vitalized Minerals yang berusia 101 tahun tu (skrg kita sebut Vitalea). Inilah yang best kalau ke Global Conference ni, banyak benda kita boleh lihat sendiri, memang pengalaman yang sukar digambarkan lah 😀

Selepas tamat sesi conference Shaklee bawa kami untuk dinner di Paramount Fine Food iaitu makanan Mediterranean. Sedap sangat dan selepas tu kami berpeluang untuk meronda-ronda kawasan sekitar dan kebetulan restoren tu terletak berhampiran dengan Coca Cola Orlando Eye (macam Eye On Malaysia tu).

Shaklee buat conference di Orlando kali ni sebab mau sambut Birthday ke 60 tahun yang sama dengan Birthday Disney ke 60 tahu.

Shaklee buat conference di Orlando kali ni sebab mau sambut Birthday ke 60 tahun yang sama dengan Birthday Disney ke 60 tahu.

Hari pertama conference. Sempat amik gambar Olympian yang dikuasakan oleh Shaklee

Hari pertama conference. Sempat amik gambar Olympian yang dikuasakan oleh Shaklee

Global COnference Paramount Orlando 2016

Dinner Mediterranean Cuisine dan jalan-jalan tepi restaurant.

Ok, sudah panjang berjela cerita walaupun baru hari kedua. Hihi.. maaflah sebab memang excited gila dan mau share semua supaya kamu pun boleh la fefeling macam join trip juga kan? Ataupun paling tidak, join lah saya ke US 2018 nanti. Boleh kita story-story pengalaman di negara orang.

So, nantikan Part 2 pula. 😀

Luv,
Aya Chalo || 013.863.3224
Pengedar Shaklee Sabah
Shaklee Biz Mentor juga

Psssttt… kalau mahu saya ajar cemana caranya untuk ke US 2018, whatsapp tau 😀

National Conference Shaklee 2016 dan Air Mata

Alhamdulillah, saya selamat kembali ke Kota Kinabalu semalam selepas menghadiri National Conference 2016 di Sunway Convention Centre, Sunway Pyramid 28 Mei tu.

Aura National Conference Shaklee kali ini memang lain macam sedikit. Ini kali ketiga saya menghadiri Shaklee NC, tapi kali ni, banyak sangat moment-moment penting yang meresap ke dalam jiwa saya yang menjadikan saya lebih jelas tentang apa sebenarnya yang saya mahukan melalui bisnes ini.

Suasana National Conference 2016

Suasana National Conference 2016 di Sunway Pyramid Convention Centre

Pengakuan ikhlas Adibah Noor yang merupakan Emcee kali ini pun membuat saya sedar dan bertambah yakin bisnes ni lain daripada MLM lain. Ini antara apa yang diucapkan oleh beliau dan saya tahu, beliau ikhlas mengatakan ini kerana kata-katanya menusuk terus ke dalam kalbu, sebak bah…

“… What i saw there, is ketaksuban terhadap wang ringgit. Wang ringgit itu seolah-oleh Tuhan. Mereka bersorak, mereka macam taksub sangat dengan kejayaan dari segi wang ringgit. Tapi, although i was skeptical when i was here, in Shaklee, but i’m not a member yet, what i see today, that u people sharing experiences from your soul. Which is soo Ohsem!

Kebebasan kewangan itu hanyalah BONUS sahaja, dan bukan merupakan matlamat utama, matlamat sebenar yg saya nampaklah, dari my observation the whole day from morning is, YOU PUNYA KEINGINAN UNTUK MENGECAPI KEBAHAGIAAN DEMI INSAN-INSAN YANG TELAH BERKORBAN UNTUK ANDA. Wow! That really touched me ”
– Adibah Noor.

Saksikan Pengakuan ikhlas Adibah Noor terhadap Shaklee di sini.

Adibah Noor di National Conference Shaklee 2016

Emcee of the day – Adibah Noor, ohsem man… terbaik dan menghiburkan.

O ya, excited mau kongsikan cerita sehingga lupa cerita apa benda Shaklee NC (National Conference) ni? NC ni merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Shaklee Malaysia untuk memberi penghargaan kepada ejen-ejen Shaklee yang memenuhi kriteria Star Achiever.

Time ni la segala usaha keras tahun sebelumnya diiktiraf dan dihargai. Best sangat sebab dapat naik pentas amik award. Dan bezanya Shaklee, disebabkan ianya bisnes keluarga, anda boleh lihat ramai yang naik pentas bersama anak-anak. Last year saya naik pentas bertiga dengan baby Rara, tapi tahun ni saya pergi berdua dengan suami, insyaAllah next year saya mahu naik pentas bersama 4 orang anak dan suami. Doakan saya ya.

Alhamdulillah, thank u Shaklee

Alhamdulillah, thank u Shaklee!

Terdapat pelbagai aktiviti sepanjang NC ni berlangsung. Ada pameran, ada demo produk, ada penjualan item premium Shaklee, dan yang bestnya ada Promosi Istimewa sempena NC (ramai yang berbaris 2-3 jam, huhu), nasib baik saya beli awal, hehe..

Lagi best sebab Shaklee turut menyediakan Child Care yang lengkap dengan free flow minuman kesukaan kanak-kanak Mealshakes serta popcorn buat anak-anak. Bapa-bapa pun ramai lepak sambil tengok movie di layar besar yang disediakan. Seronok kan? Alhamdulillah, Shaklee memang sangat memahami keperluan ejen-ejennya.

Mak bapa bz conference, anak pula bz main :D

Mak bapa bz conference, anak pula bz main 😀

Seronokkann?? :D

Child Care di Shaklee NC 2016. Seronokkann?? 😀

NC kali ni juga banyak perkongsian tentang #ShakleeEffect. Antaranya kisah pengorbanan Ibu kerana anak yang menghidap penyakit yang sukar diubati, namun setelah berikhtiar dengan Shaklee dan anak sembuh, si anak pula membalas jasa baik ibunya. Sayu sangat dengar sharing Master Alice Koh dan Master Daniel Loo. Saya hurai kisah mereka di post ini #ShakleeEffect Pesakit SLE Lupus.

Perkongsian daripada SLE Survivor

Perkongsian daripada SLE Survivor. Alhamdulillah kini beliau bebas daripada penyakit Lupus. Semoga kekal sihat agar dapat membantu lebih ramai pesakit SLE ya Master.

Sesi Forum juga penuh dengan linangan air mata. Bagaimana seorang surirumah, yang hanya mempunyai taraf pendidikan SPM, berjaya menghadiahkan suami sebuah kereta Toyota dan tiket percuma ke Umrah (Video perkongsian beliau di sini Kisah Surirumah Jana 5 Angka).

Barisan Forumer yang menyebabkan ramai menitiskan air mata mendengar kisah mereka

Barisan Forumer yang menyebabkan ramai menitiskan air mata mendengar kisah mereka

Juga satu lagi perkongsian bagaimana seorang Nose Cancer Survivor, yang dikatakan hanya mampu hidup dalam tempoh 3 bulan, namun akhirnya sembuh dari cancer (Nanti saya update link, dari pagi upload video tapi line slow).

Banyak lagi perkongsian lain seperti kisah mentor saya, Master Lyna Noh, yang dulunya seorang Jurutera Oil & Gas namun akhirnya resign dan berikan tumpuan 100% menjadi Shaklee Independent Distributor. Rakaman video beliau ada di sini Ada apa dengan Shaklee?

Tidak kurang juga kisah Master Farihah, yang suaminya tiba-tiba mengambil keputusan untuk resign 24 jam dari agensi kerajaan dan mengajaknya berpindah ke kampung untuk berbakti kepada ayah yang sakit.

Perkongsian yang best daripada Master Farihah

Perkongsian yang best daripada Master Farihah

Jika, mereka ini tidak bersungguh-sungguh berniaga Shaklee, agak-agak dapatkah mereka memilih untuk meninggalkan pekerjaan mereka? Kerana berniaga Shakleelah, mereka ini punyai pilihan. Kita pun boleh memilih jika kita sanggup komited terhadap perniagaan sendiri.

Sungguh menginspirasikan kisah Shaklee Effect ni kan?

Itu antara pengisian event, dan kali ni saya juga mendapat Award. Tapi, award tu tidaklah penting sangat berbanding apa yang telah saya dapat melalui bisnes ni. Dan yang paling best adalah, aura yang ditiupkan ke dalam diri dan dapat bertemu upline, sidelines yang dirindui, hihihi..

Keluarga besar iReach Family

Keluarga besar iReach Family

Interprem jap

Interprem jap

Sideline, Downline and Uplines. Kami satu family dan kami adalah Fighters.

Sideline, Downline and Uplines. Kami satu family dan kami adalah Fighters.

Rombongan Pollux Family yang terbang jauh dari Sabah.

Rombongan Pollux Family yang terbang jauh dari Sabah. Tahniah my leader Alexandra Brigett dan Hidayah Kassim.

Soooo.. jika anda (yg sedang baca ni) adalah seorang SID (ejen Shaklee), pastikan NC2017 anda hadir untuk merasai dan mendengar sendiri kisah-kisah Shaklee Effect yang dikongsikan.

Kedua, kalau anda (yang sedang membaca ni) belum lagi menjadi Ejen Shaklee or Ahli Shaklee, silalah hubungi akak untuk join dan sama-sama mengubah hidup menjadi lebih sihat dan lebih baik dari sebelum ini.

Let’s be part of Shaklee Effect!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart