Shaklee Business Leaders National Conference 2017, Built To Last

Agak terlewat kak Aya share aktiviti dua minggu lepas. Ni semua gara-gara terlebih makan pulut mangga di Bangkok (juga 2 minggu lepas), hihi…

17 Februari lepas, kak Aya fly dari Kota Kinabalu ke KL untuk menghadiri Shaklee  Business Leaders Conference 2017. Kak bukan turun seorang, tapi dengan berbelas-belas Leader #PolluxFamily dari Borneo. Aumm gittew.

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Touchdown KLIA, naik Grab ke hotel dengan my leaders.

Ini merupakan 1st time Shaklee anjurkan BLNC sejak wujud di Malaysia 25 tahun lepas, bertuah la kan terjebak sama. Jadi hanya Leader Shaklee yang layak ja dijemput hadir untuk menghadiri BLNC yang best gila sebab makan free dan banyak free gift juga, kihkih…

Shaklee Leaders National Conference 2017

Tu dia, semua leader-leader hebat Shaklee Malaysia. Aumm!

Banyak perkara yang super-best sepanjang berlangsungnya conference ni antaranya:

  • Bertemu dan mendengar amanat CEO Shaklee Corporation Mr. Roger Barnett, yang terbang jauh dari US semata-mata untuk bertemu dengan Malaysian Shaklee Leaders. Banyak yang beliau kongsikan. Antaranya tentang Forum Ekonomi Dunia dan bertemu dengan Menteri Kesihatan Malaysia yang mempunyai matlamat mencegah lebih baik dari mengubati. Cerah peluang berniaga Shaklee di Malaysia ya. Hihi…
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

CEO Mr. Roger Barnett yang turut hadir bersama-sama BLNC pertama ni.

  • Roundtable forum tentang kepentingan suplemen. Speakernya terdiri daripada Saintis Shaklee, Dr. Bruce Daggy (terbang khas dari US, Doktor selebriti Dato Dr. Rajbans Singh dan Dietition (lupa pula nama). Best forum ni sebab Dr. Rajbans sebagai doktor sendiri mengakui beliau tidaklah pakar dalam bidang Nutrisi berbanding drugs. See? So bukan mau kata jangan percaya kata doktor kalau bercakap tentang suplemen, tapi berjumpalah dengan Nutritionist.
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Do Suplement Works? Eh offcos. Sekarang suplemen sudah jadi keperluan tau, bukan lagi hobby. Banyak faktor seperti makanan tidak sihat, lifestyle, pencemaran, kekurangan nutrisi pada makanan dan banyak lagi

  • Pengumuman tentang Incentive Trip untuk FY2018. Wohoo… no more melancong dalam negeri, tapi dua-duanya ke Oversea. Bole la kumpul koleksi stamp imiggration. Ahaks.. Kita ada trip to Bangkok dan Mediterranean Cruise ~ singgah 3 negara, Italy, Spain & France, 7 bandar. Aummm… #KakAyaHappy

Presiden Shaklee Malaysia Madam Helen Lam mengumumkan Incentive Trip FY2018. Perghhh… kak Aya mesti tidur dalam cruise tu 7 malam. Hihi…

  • Lagi, Bahagian Marketing present the New Starter Kit untuk keahlian baru mulai April 2017. Gila gojess Starter Kit baru ni. Info pula tip top.. confirm kalau bawa time meeting orang nda lari, hihihi… ya la, bawa briefcase ni kan tipical MLM, orang takut weh 😂
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

The new Starter Kit Shaklee. Bila belek satu-satu memang superb lah. Lepas ni semua yang join ahli bole terus mengorak langkah hanya dengan refer kit ni jak. Terbaiklah Shaklee!

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Pabila puan Presiden menggayakan Starter Kit Baru. Comel jak. Hihi

  • Selain Starter Kit baru, Shaklee juga mengumumkan beberapa produk dan sales aid baru yang lebih mengujakan dan sangat menarik. Serius, besttt…tapi biarlah rahsia. Yang satu ni ja kak Aya share sebab nda sabar suda iaitu Shaklee Baby 😍😍. Memandangkan kak Aya sudah decide tuk tutup kilang, maka, kak Aya putuskan sabun ni nanti baby besar yang pakai, hahaha…
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Bak pesanan Ee Ling ~ Suka takkk??? Offcos kak Aya sukaaa 😂😂

  • Haaa… hampir terlupa. Yang lagi best sebenarnya time BLNC ni leader-leader yang layak ke Jepun (Incentive Trip Cycle ni), dijemput untuk fitting Yukata. Yukata ni ala2 kimono tapi simple sket la, kengkonon sebagai kenang-kenangan untuk trip Jepun Mei ni. Kak Aya, Masta Sam dan Awal insyaAllah pegi trip kali ni. Jadi sesiap ukur Yukata dulu la. Hikhik..
Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Yukata Fitting untuk Qualifier Jepun 2017 😍

Overall itu ja la yang menarik dengan #BLNC2017 ni. Berkumpul dengan Leaders saya, bertemu dengan geng-geng sidelines, serap-serap aura, makan-makan, dapat free gift dan dapat tips best dari CEO Shaklee.

Lepas ni, memang sangat jelaslah halatuju Shaklee Malaysia. Support company tu pentingkan untuk pastikan organisasi kita tahan lama? Tu sebab wajib join event Shaklee gittew.

Ok jom layan gambar pula.

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Barisan #PolluxLeader yang berikan 200% komitmen dengan empayar Shaklee masing-masing. Kami terbang dari Borneo ok?

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Makan percuma memang best, hihi…

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Kengkonon mau bagitau yang kami biz Shaklee 90% secara online. Biz di hujung jari gittew…

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Pengasas Pollux Family ~ Master Aya & Sam. Mau jadi salah seorang leader kami? Cari kak Aya di http://bit.ly/pm_ayachalo (direct wasap). Hihi

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Wajib We-fie

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Aktiviti keesokan harinya pula. Roadshow LandMark Study bersama Dr. Bruce Daggy.

Shaklee_Leaders_National_Conference_2017

Hasil ber-Conference. Lumayan!

Bah, bah, bah… cukup lah kan gambar. Sebelum kak say goodbye, kak Aya mau pesan jak, kalau ko mau join Ahli Shaklee dan mau berada dalam group yang betul, pilihlah #PolluxFamily, insyaAllah kak guide sampai jadi.

Sejak 2012, ramai sudah yang dapat income stabil dalam Shaklee, cuma, pastikan join group yang betul dan mentor yang sedia membantu.

Kita mau biz bukan takat 1-2 hari, tapi kita biz untuk diwariskan ke anak cucu.

We build to last!

Salam sayang,
Master Aya Chalo
Cari kak di http://bit.ly/pm_ayachalo
Founder Of Pollux Family
Group Paling Aktif di Sabah

Tips Elak Sembelit, Luka Lambat Kering dan Meroyan Ketika Berpantang

Untunglah orang yang berpantang ada mak disisi kan, boleh lah ajak datang ke rumah dan mak uruskan kesemua keperluan semasa berpantang. Tapi, hakikatnya, ramai jak yang berpantang sorang-sorang sebab ada mak yang sudah uzur, ataupun mak ada kekangan untuk menjaga.

So, cemana mahu survive sorang-sorang dengan tubuh badan yang masih belum pulih daripada proses kehamilan dan bersalin. Suami pula bukannya dapat bercuti 40 hari untuk menjaga ibu dan baby. Mahu tidak mahu, ibu berpantang kena “paksa” diri untuk kuat walhal luka bersalin, tenaga serta emosi ibu masih belum stabil lebih-lebih lagi rutin harian pun berubah dengan kehadiran si manja.

Oleh itu, (semangat pula mau cerita ni), hehe.. So macamana mau pastikan berpantang tanpa sembelit, tanpa terpaksa melalui sakit luka yang bernanah dan bengkak, serta bagaimana mau elakkan meroyan apatah lagi berpantang sorang-sorang?

Kak Aya mau bagi tips ni, pertama sekali, kak Aya sangatlah mencadangkan agar ibu menjaga makan minum dengan mencuba 12 makanan berkhasiat yang wajib dimakan semasa berpantang ni dan kedua, untuk pastikan ibu tidak menghadapi masalah yang kak Aya sebutkan di atas, jalan terbaik adalah dengan mengamalkan makanan tambahan yang ada di dalam Set Berpantang Shaklee untuk membantu ibu sihat dengan lebih cepat.

Mengapa Kak Aya cadangkan Set Berpantang ni?

  1. Sebab ia merangkumi semua keperluan tubuh badan untuk pulih selepas melahirkan baby. Mesti mahu cepat sembuh kan? Lebih-lebih lagi badan akan rasa lebih bertenaga sampai orang cakap seperti bukan ibu berpantang, muka naik seri dan yang paling best, susu badan insyaAllah meriah. [Produk Cadangan Vitalea & ESP]
  2. Lepas bersalin samaada Pembedahan atau Normal, mesti ada luka bersalin kan? Untuk memastikan luka bersalin cepat kering dan sembuh, ia mestilah dirawat dari dalam. So, “nutrisi” yang boleh menggalakkan penyembuhan luka agar boleh cepat-cepat kering dan kurangkan bengkak sangat penting. Set ni memang membantu mengelakkan luka bernanah dan bengkak dalam tempoh yang lama. [Produk Cadangan Vitamin C & ESP]
  3. Ketakutan ibu berpantang yang paling utama adalah Sembelit. Mostly ramai sangat yang kena Buasir semasa berpantang. So dengan set ni, insyaAllah sesi pembuangan ibu berpantang akan lebih lancar tanpa rasa sakit di bahagian jahitan. [Produk Cadangan Ostematrix]
  4. Risiko baby blues atau meroyan adalah tinggi semasa berpantang. Apatah lagi kalau berpantang sorang-sorang kan? Ia sangat bahaya buat ibu apatah lagi baby. Sudah tentu ibu tidak mahu perkara kemurungan terjadi kan? So pengambilan set ini dapat berikan nutrisi secukupnya untuk mengelak rasa tertekan dan stress sepanjang berpantang.  [Produk Cadangan B-Complex]
  5. Lagi satu yang paling penting, bila berpantang sorang-sorang ni kengkadang masak pun tidak sempat sebab baby menempek ja kan? Lebih-lebih kalau ada anak dua tiga orang yang perlu dijaga, memang haru sebab sampai menggigil-gigil kelaparan (kak Aya mcm ada pengalaman jak kan? hihi), so memang sangat pentinglah ada “Makanan Segera” yang penuh nutrisi, mengenyangkan serta membekalkan tenaga berpanjangan dan memeriahkan susu ibu. [Produk Cadangan ESP, bancuh-bancuh kenyang gittew]
set-berpantang-murah-dan-berkesan

Set Berpantang Shaklee

Kak Aya bebel bestnya Set Berpantang ni macam syiok sendiri ja kan? Sebenarnya kak Aya berpantang 2 kali dengan Set ni, hihihi.. dan, meh kak Aya share pengalaman ibu-ibu yang berpantang dengan set ni, so cerita atas ni bukan kisah dongeng semata tau.

Testimonial Ibu Yang Berpantang Dengan Set Berpantang Shaklee

Testimonial 1:

berpantang-elak-buasir-cepat-sembuhkan-luka

“Mula saya ambil set berpantang iaitu Zinc, Vitalea, Vita c, B-Complex dan ESP, yang saya perasan saya lebih bertenaga tak letih berbeza dengan bersalin sebelum ni. Pastu anak kuning sikit je dan yang paling gembira cepat kurus. Dulu anak 1st & 2nd saya susah kembali ke berat ideal, tapi dengan amalkan set pantang ni cepat kurus, hehe”

“Lagi satu nak share, selalu lepas bersalin mesti sembelit. Saya mengalami sembelit yang teruk sebab dalam pantang saya amalkan ubat farmasi. Bile berenti makan ubat terus jadi sembelit teruk sampai menangis-nangis dan ambil masa yang lama dalam toilet. Jadi solution saya, saya kembali ambil Zinc dan Ostematrix. Hanya 4 hari saja saya pulih dari sengsara sembelit. Alhamdulillah dengan izin Allah saya tak mengalami mimpi ngeri lagi”

Testimonial 2:

set-berpantang-terbaik-dan-berkesan

“Salam, nak share tantang Set Pantang Shaklee. Mula-mula beli dulu macam tak percaya, ye lah, selalunya pantang mestilah kena makan jamu untuk panaskan badan dan kurus. Vitamin Shaklee ni pendapat saya macam supplement sampingan je, maksudnya untuk kita jadi lebih sihat. Tapi selepas bersalin terus makan set pantang. Alhamdulillah rahim saya kecut dalam masa 3 ke 5 hari. Lepas baby elok kuning makan Alfalfa, berpeluh-peluh sampai lenjun baju. Badan rasa panas dan kepala pun rasa ringan. ESP pula selain pekatkan susu, kulit hitam saya semasa preggy semua menggelupas macam daki, dah putih balik”

Testimonial 3:

testimonial-luka-cepat-sembuh-berpantang

“Alhamdulillah…hari ni hari ke 12 saya berpantang. Kali ke-3 operation, berpantang dengan Set Pantang Shaklee. Sangat-sangat membantu, luka cepat kering, cepat sembuh. Walaupun mula-mula sakit sikit tapi berkat amalkan dengan konsisten sekarang banyak perbezaan. Badan segar, badan tak letih, sentiasa rasa kenyang, pergi klinik pun orang tegur kenapa jalan laju sangat, tak nampak macam orang bersalin operation pun. Syukur sangat-sangat kali ni luka cepat sembuh banding anak no 1 dan no 2 dulu. Susu pun sangat meriah. Thanks Shaklee kerana membuat saya rasa segar bugar, tak letih, bertenaga sepanjang hari. Rasa rugi lambat tahu pasal Shaklee” (kan Kak Aya dah kata memang rugi lambat tahu, sebab kak Aya pon sama, hihi)

Hmm, so amacam, bestkan Set Pantang Shaklee. Kalau dah rasa effect dia nanti pasti tersenyum-senyum sepanjang tempoh berpantang tu, hihi…

Mesti tertanya-tanya berapa Harga Set Berpantang Shaklee ni kan, ok, jangan suspen, harga semua ada kat sini (ce klik) ORDER SET BERPANTANG SHAKLEETapi ini cadangan jak tau, kalau nak sesuaikan dengan Budget, bolehlah kontek kak Aya untuk konsultasi atau boleh pilih vitamins tu ikut budget ibu (klik jak link atas tu).

Macam biasa, kak Aya boleh berikan konsultation berkenaan apa saja tentang Set ini KECUALI Cara pengambilan vitamin yang paling berkesan sebab yang ni istimewa Khas buat Customer kak Aya jak tauuu.. so, pastikan dapatkan Set Berpantang Shaklee yang dijamin Selamat, Berkesan dan 100% Natural ini dari kak Aya.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Like Page kami di MyLittleMomo By AyaChalo

“Zulkifli Will Go Home Well” – Testimonial Stroke Dan Vivix

.. Zulkifli Ismail will go home well..
I am touched with the goal/aim written by doctor on his white board here at Cardiothoracic Ward 7th Floor QEH II
.. Doctors and nurses here are so optimistic and positive which indirectly makes me feel soooo happy…
.. Yes sayang…you will go home well!!

~ Puan Wati (Isteri kepada pesakit) ~

Testimonial Vivix Strok Darah Tinggi

Status ringkas tetapi cukup membuatkan saya melafazkan Alhamdulillah. Kali ni saya mahu kongsikan testimonial Customer saya sendiri yang suaminya mengalami stroke akibat saluran jantung pecah. Keadaan ni buatkan suami beliau koma tahap dua iaitu masih boleh membuka mata, namun anak mata hanya mampu memandang ke atas dan tidak memberikan tindak balas.

Suami beliau juga mengalami tekanan darah yang tinggi, jangkitan pada darah, komplikasi buah pinggang, tiada eye contact, tidak dapat mendengar, tidak dapat bercakap, tidak dapat menelan dan badan lemah longlai.

Hampir 53 hari terlantar di CICU (Cardiac Intensive Care Unit) akhirnya pada 12 Feb 2016 lepas suami beliau dipindahkan ke wad biasa. Kata doktor fasa kritikal sudah berakhir, kini bermula proses penyembuhan dan pemulihan fikizal. Seawal dua hari selepas mengambil Vivix, suami beliau menunjukkan perubahan yang amat positif, Alhamdulillah…

Saya kongsikan “chatting” saya bersama customer saya yang sangat cekal hatinya mahu melihat suaminya sihat kembali. Kita doakan semoga suami beliau En. Zulkifli cepat-cepat sembuh dan sihat seperti sediakala 😀

30 Jan 2016 (Day 1):

Customer memaklumkan suaminya diberikan ubat Warfarin iaitu sejenis ubat pencair darah untuk darah tinggi, saya nasihatkan beliau untuk mulakan sahaja pengambilan Vivix kerana Vivix masih selamat diambil walaupun mengambil ubat pencair darah.

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

 31 Jan 2016 (Day 2):

Mesej pertama dari Customer selepas memulakan Vivix pada 30 Jan 2016. Yes, positif progress.

“As salam Aya..
Allah hu akhbar, abang dah boleh gerakkan kaki kiri dengan kuat.. masa kakak reflex kaki dia, dia menendang dan nurse bagitau kakak masa dorang buat physio, abang dapat tahan badan dia sendiri tanpa dibantu..”

Alhamdulillah… Vivix serasi dengan badan suami customer.

2a

2 Feb 2016 (Day 3):

Hari ke-tiga, Customer naikkan dosage Vivix dari setengah sudu teh ke 1 sudu teh dan alhamdulillah tekanan darah turun normal dan suami beliau kelihatan sihat walaupun belum dapat bercakap.

2

4 Feb 2016 (Day 5):

Customer update lagi progress suaminya dan syukur, sangat banyak perubahan positif yang dialami antaranya:

1. Tekanan darah kembali normal dan ubat darah tinggi diberhentikan.

2. Ketika sesi fisio, suami beliau sudah boleh angkat dan tahan berat badan sendiri. Sebelum ni longlai jak.

3. Kaki kiri dan boleh bergerak. Sebelum ni totally unresponsive.

4. Suami beliau boleh menelan. Sebelum ni tidak boleh menelan, air liur terpaksa disedut untuk elak terbatuk.

5. Jangkitan kuman di darah berkurangan.

6. Buah pinggang berfungsi dengan baik setelah ada komplikasi sebelum ini.

Saya sangat happy ketika dapat feedback customer ni, bahagia rasanya berpeluang membantu 😀

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

Besar sungguh ujian yang dihadapi oleh Puan Wati, tapi saya sangat kagum dengan kekuatan beliau menghadapi dan terus berusaha agar suaminya sihat seperti sediakala.

Kalau nak tahu Bagaimana Resveratrol Membantu Pesakit Diabetes, Kanser & Jantung? – Kajian Saintifik Membuktikannya boleh refer artikel ini.

Dapatkan Vivix Shaklee daripada Aya Chalo 0138633224

Dapatkan Vivix Shaklee daripada Aya Chalo 0138633224 atau klik ORDER SHAKLEE untuk order terus dari website shaklee.

Nasihat saya, jika anda mempunyai ahli keluarga yang berisiko tinggi seperti berat badan berlebihan, tidak mengamalkan pemakanan sihat, merokok, darah tinggi, diabetes dan pelbagai komplikasi kesihatan, usah tunggu lagi, melaburlah untuk kesihatan anda dengan Vivix kerana ianya terbukti mampu mengurangkan risiko penyakit di atas.

USAH TUNGGU, BERTINDAKLAH SEKARANG SEBELUM TERLAMBAT!

Hubungi saya untuk konsultasi atau klik sini untuk ORDER VIVIX:

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

8 Teknik Semulajadi Kurangkan Sakit Dan Cepatkan Bersalin

Bagaimana Cara Untuk Mengurangkan Sakit Dan Mempercepatkan Proses Bersalin?

Ramai ibu hamil risau memikirkan kesakitan yang bakal dilalui pada saat kelahiran. Setiap ibu mempunyai tanda bersalin yang berbeza namun kesemuanya akan melalui satu proses kontraksi agar berlakunya bukaan serviks dan proses kelahiran si manja. Proses kelahiran ini dikira bermula daripada kontraksi pertama yang dirasai ataupun pada saat air ketuban pecah.

Tempoh kelahiran dikatakan lebih panjang bagi anak pertama dan lebih pendek untuk anak berikutnya namun semuanya bergantung kepada “nasib” ibu sendiri kerana realitinya setiap orang adalah berbeza. Secara puratanya, ibu akan mengalami proses kelahiran sekitar 5 jam. Namun dalam keadaan tertentu, proses kelahiran anak pertama mengambil masa lebih daripada 18 jam.

Bagi pihak doktor pula, proses kelahiran aktif bermula daripada pelebaran bukaan serviks dengan ukuran 3 hingga 4 sentimeter. Kalau kat hospital kerajaan, bila bukaan dah mencapai 4 cm, selalunya ibu akan disorong ke labour room dan ibu akan merasai kekerapan kontraksi semakin kerap diikuti dengan kesakitan yang semakin bertambah. Pabila bukaan serviks ibu mencapai 10cm, maka baby bersedia untuk dilahirkan pada bila-bila masa 😀

cara cepatkan bersalin

Terdapat beberapa fakta yang ibu perlu tahu mengapa proses kelahiran bayi menjadi lambat sekaligus menyebabkan ibu merasai sakit bersalin dalam tempoh yang lama, antaranya;

  1. Perasaan tertekan merupakan antara satu sebab kelahiran menjadi lambat, oleh itu sebaiknya ibu bertenang, banyakkan berzikir.
  2. Perasaan takut pula akan menyebabkan hormon kelahiran terganggu.
  3. Proses kelahiran menjadi lambat kerana kedudukan bayi di dalam kandungan yang tidak boleh memasuki saluran peranakan secara betul.
  4. Kontraksi tak begitu kuat turut menyumbang kepada tempoh kelahiran yang lama.
  5. Kelahiran juga boleh menjadi lambat kerana pelvis ibu tidak mempunyai saiz yang sesuai atau pelvis mirip seperti pelvis lelaki yang menyukarkan proses kelahiran.
  6. Masa yang lama diambil untuk serviks melebar pada 5 cm pertama berbanding 5 cm kedua. Namun, semakin kuat kontraksi, semakin cepat serviks melebar.

Terdapat 8 teknik semulajadi yang ibu boleh lakukan untuk mengurangkan sakit dan mempercepatkan proses bersalin iaitu;

  1. Ibu perlu kerap bergerak seperti berjalan kerana pergerakan yang banyak akan membantu menguatkan kontraksi dan membantu mempercepatkan proses kelahiran. Elakkan kerap berbaring. Kalau kat dalam wad pun ibu perlu banyakkan bergerak, kerana ia memang sangat membantu berbanding hanya berbaring di katil.
  2. Jika ibu terasa tidak larat untuk berjalan, ibu boleh menukar ke posisi yang lebih selesa ketika di atas katil.
  3. Seboleh-bolehnya kerapkan membuang air kecil kerana pundi kencing yang penuh akan menghalang penurunan kepala bayi sekaligus melambatkan proses kelahiran.
  4. Sekiranya sakit kontraksi datang, gunakan teknik pernafasan untuk mengurangkan kesakitan. Cara yang Aya praktikkan ketika bersalin baby Rara adalah dengan menarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan menghembuskannya melalui mulut, kalau boleh ketika hembus tu buatlah bunyian seperti “huuuhhhh” atau “aaahhhhh”. Ianya memang sangat membantu memberikan rasa tenang sekaligus mengurangkan rasa sakit.
  5. Ibu boleh mandi menggunakan air suam. Air suam akan memberikan ibu perasaan yang tenang sekaligus mengurangkan keperluan untuk mengambil ubat untuk mempercepatkan proses kelahiran.
  6. Minta suami anda untuk memberikan urutan di bahagian pinggul serta bahagian yang ibu rasakan sakit atau lenguh akibat menahan sakit kontraksi. Pengalaman semasa Aya bersalin sememangnya paha akan menjadi sangat lenguh kerana menahan sakit, ada sekali tu kaki dah rasa nak krem. Huhuhu… sebab tu sewaktu Aya bersalin baby Rara, Aya telan sesiap kalsium sebelum masuk labour room, hihi.. serius ia sangat membantu.
  7. Semasa kontraksi, gerakkan punggung dan membongkok ke depan untuk membantu rahim menolak bayi ke saluran peranakan dengan betul.
  8. Cuba dengar bacaan surah-surah Al-Quran atau muzik yang menenangkan serta makan atau minum jika perlu, namun bergantung kepada hospital bersalin anda. Sewaktu bersalin anak pertama, betapa hausnya Aya rasa. Sehingga menunggu bukaan penuh sempat lagi minta air dengan nurse, nasib baik dilayan. Sebab tu untuk kelahiran berikutnya Aya dah ready angkut air minum ke labour room dan sewaktu bersalin baby Rara, Aya siap bawa minuman tenaga lagi. Hasilnya sekali push baby Rara dah keluar, alhamdulillah 😀

Aya yakin, setiap ibu mempunyai pengalaman berbeza walaupun dah bersalin lebih dari sekali. Bagi Aya sendiri, walaupun dah 4 kali bersalin, setiap kelahiran tu berikan Aya pengalaman yang berbeza-beza. Ramai yang kata anak pertama mengambil masa kelahiran yang panjang, namun Aya sebaliknya. Sungguh mudah bersalin anak pertama, sehingga anak kedua dan ketiga terasa sangatlah sakitnya, hihihihi… namun alhamdulillah, anak keempat proses bersalin Aya dipermudahkan sangat, sekali push dah keluar.

Walau apapun pengalaman yang bakal ibu lalui, nasihat Aya cuma satu, sentiasa berfikiran positif dan yakinlah bahawa semua kesakitan itu tetap akan berakhir. Oleh itu ibu perlu kuat demi si manja dan jangan lupa amalkan tips yang Aya kongsikan ni 😀

Chuppp.. kalau anda adalah ibu yang mengalami masalah anemia atau kurang darah semasa mengandung, Aya kongsikan pengalaman bagaimana Aya naikkan bacaan Hb hanya dalam masa 2 minggu sebulan sebelum bersalin dalam entry ni.

Happy reading!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Peluang Percutian Percuma Ke Bangkok Takkan Nak Tolak?

Bila peluang percutian antarabangsa PERCUMA ke Bangkok ditawarkan, takkan nak tolak kan?

Sejak kecil Aya memang selalu berangan-angan nak melancong ke seluruh dunia. Selalu terbayang dapat cabutan bertuah dapat melancong percuma ke luar negara. Tapi realitinya, tak pernah bertuah sebegitu dan nak melancong kena lah kumpul duit kan? Dengan gaji yang cukup-cukup makan (sebelum resign hari tu), memang hanya mampu bercuti-cuti dalam negara saja lah. Kalau nak pergi ke luar negara pun kena tunggu tiket AirAsia RM0 dan percutian budget sajalah. Setuju tak?

Tapi Shaklee menawarkan Percutian Percuma ke Bangkok dan ianya terbuka kepada anda semua. Apa? tak percaya? Baca sampai habis, manalah tau andalah calon yang layak untuk percutian PERCUMA tersebut.

Mengapa Aya kata terbuka kepada anda semua? Aya terangkan kat bawah hokey?

cara layak ke percutian bangkok shaklee

Apakah Shaklee Bangkok Star Asia Trip ni?

Shaklee Malaysia buat pertama kalinya memperkenalkan lawatan antarabangsa khusus untuk Supervisor dan Senior Supervisor. Lawatan selama 4 hari 3 malam ke Bangkok yang terkenal dengan tempat bersejarah, makanan yang enak serta merupakan surga membeli-belah ini diberikan secara PERCUMA. Selain lawatan, majlis Gala Dinner yang hebat di Bangkok turut diadakan. Bestkan?

Yang seronoknya lagi, pangkat Supervisor tu merupakan pangkat pertama daripada tujuh pangkat yang ada di dalam sistem perniagaan Shaklee. Tersangat mudah, kalau tak rebut peluang sekali seumur hidup ni memang anda pasti menyesal.

Bila bermulanya tempoh kelayakan Bangkok Star Asia Trip ni?

Tempoh kelayakan bagi program ini bermula pada 1 September 2015 sehingga 30 April 2016. Peluang hanya beberapa bulan ni sahaja.

Apa Kriteria Kelayakan untuk join program ni?

Dalam tempoh September 2015 sehingga Januari 2016, anda wajib naik rank (pangkat) paling minimum ke rank Supervisor atau lebih tinggi dan efektif (maintain) dalam mana-mana 4 bulan sepanjang tempoh kelayakan (Sept 15 – April 2016).

Disebabkan antara kriteria kelayakan adalah anda perlu maintain selama 4 bulan, maka tarikh terakhir untuk join ahli adalah pada 31 Januari 2016. Naik rank Supervisor di bulan Januari 2016 dan dengan hanya efektif (maintain rank) pada bulan Febuari-Mac-April 2016 anda layak ke Bangkok!

Kalau nak lebih faham lagi boleh Whatsapp Aya sekarang juga ditalian 013-863 3224. Nak tanya-tanya saja dulu pun boleh. Aya ok jek.

Jom kita layan dulu video yang pihak Shaklee sediakan ni untuk ambil feel 😀

Apa macam, nak rebut peluang tak? Aya bagitau sesiap, kalau percutian yang ditaja sepenuhnya oleh Shaklee ni memang bukan alang-alang orang kata. Hotel pun insyaAllah yang terrrbest sekali kat Bangkok tu. Ogos last year Aya ke US, hotel yang Shaklee sediakan untuk kitorang adalah Hilton dan Marriot. Tak best gitu? 😀

DCIM285GOPRO

Delegasi Malaysia Ke US Shaklee Global Conference Ogos 2014, stay kat Hilton Long Beach California.

DCIM286GOPRO

Yang ni dah masuk bab cuti-cuti selepas conference. Ni dah kat San Francisco 😀

Apa langkah seterusnya untuk melayakkan diri merebut peluang keemasan ni?

Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan Mendaftar Sebagai Ahli atau Pengedar Shaklee barulah anda layak untuk menyertai Bangkok: Star Asia Trip ni.

Untuk menjadi Ahli, anda cuma perlu untuk Whatsapp Aya di 013-863-3224. Secara ringkasnya hanya ada 3 langkah mudah untuk menjadi Ahli Shaklee iaitu;

  1. Hubungi Akak di 013-8633224 [prefer Whatsapp atau Telegram] 😀
  2. Berikan info pendaftaran dan buat bayaran keahlian RM69 dan kos postage jika perlu. Daftar sehingga 31 Oktober 2015 anda layak dapat sebotol Vitalea Percuma.
  3. Tunggu Kit Beg ahli baru sampai kepada anda.

shaklee free bangkok trip

Mudahkan? Semudah ABC… Selebihnya tentang pelan pemasaran, tips pemasaran, produk dan segala-galanya akan Aya kongsikan di dalam group coaching and mentoring #ProjectBangkok nanti dan Aya juga akan bantu anda untuk mengatur strategi sehingga layak tiket ke Bangkok.

Peluang dah terbentang di depan mata, takkan nak tolak kan? Manalah tahu dengan hanya invest yuran keahlian RM69 anda ke Bangkok dengan PERCUMA pula tu. Jangan tunggu lagi, masa itu emas.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

12 Makanan Berkhasiat Yang Wajib Dimakan Ketika Berpantang

12 Makanan Berkhasiat Yang Wajib Dimakan Ketika Berpantang

40 hari berpantang merupakan satu tempoh yang penuh cabaran yang perlu dilalui oleh ibu selepas bersalin. Pelbagai makanan dikatakan mampu mengembalikan kecergasan dan bentuk badan, mengelakkan urat kembang, menghilangkan angin  serta menyembuhkan luka-luka dalaman sekaligus memberikan kesihatan menyeluruh kepada ibu berpantang. Namun, tidak kurang juga terdapat beberapa makanan yang dikatakan panas, tajam, sejuk dan sebagainya yang mampu membuatkan ibu bentan.

Makanan yang seimbang dan bernutrisi tinggi serta pengambilan air yang mencukupi sangat penting sepanjang tempoh berpantang untuk kekal cergas.

 

Aya nak kongsikan 12 makanan yang sebaiknya diambil oleh ibu berpantang agar badan segera sembuh dan mengembalikan semula kecergasan selepas bersalin.

makanan untuk pantang selepas bersalin1

Antara makanan berkhasiat yang sebaiknya dimakan ketika berpantang adalah;-

  1. Jamu – Kebanyakan ibu-ibu berpantang mengamalkan pemakanan jamu bagi memulihkan semula tenaga dan memperbaiki bentuk badan agar kembali asal. Namun, jamu tidak sesuai dimulakan di awal waktu berpantang kerana mengandungi bahan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi yang disusukan.
  2. Rempah Ratus – Rempah ratus yang digunakan di dalam masakan dikatakan mampu mengurangkan berat badan dan memulihkan tahap kesihatan ibu.
  3. Bawang Putih – Berfungsi untuk mengembalikan tenaga yang hilang ketika bersalin, mampu membuang angin dan juga melancarkan peredaran darah di dalam tubuh.
  4. Halia Muda – Halia bagus ditambah ke dalam masakan kerana ianya boleh memecahkan angin di dalam badan, memanaskan badan dan melancarkan proses penghadaman.
  5. Kunyit – Kunyit sering dijadikan sebagai minuman kerana dikatakan mampu mengecutkan rahim dan mencuci darah.
  6. Asam Jawa – Membantu dalam mengatasi masalah membuang air besar selain menyegarkan tubuh.
  7. Sayur dan ulam-ulaman – Sayur dan ulaman membantu ibu untuk mengelakkan sembelit dan membekalkan vitamin serta mineral untuk membantu mengembalikan kecergasan ibu berpantang.
  8. Sawi – Sayur sawi dipercayai dapat membuang angin di dalam tubuh ibu.
  9. Pegaga – Daun pegaga dipercayai mampu menambahkan ingatan dan merehatkan minda. Ia dapat mengatasi masalah kemurungan dan kerap lupa selepas bersalin.
  10. Peria – Peria sangat membantu untuk mengatasi masalah sembelit. Ibu berpantang perlu menjaga pemakanan untuk mengelakkan buasir yang mudahh menyerang ketika berpantang. Peria juga dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu ibu serta melancarkan peredaran darah.
  11. Ikan tenggiri dan haruan – Pemakanan ikan tenggiri dan haruan dapat membantu menyembuhkan luka dalaman dan luaran serta membantu menegangkan kulit tubuh. Ia juga menaikkan seri wajah.
  12. Ayam dan daging – Ia merupakan sumber protein haiwan yang penting untuk memulihkan tenaga ibu selepas bersalin.

Kongsi Pengalaman Aya Berpantang

Sewaktu Aya berpantang anak pertama, Aya kurang ilmu tentang berpantang ni. Tambahan pula ibu Aya juga tidak mengamalkan tradisi pantang yang ketat. Cukup sekadar memakan makanan berkhasiat agar cepat sembuh dan cergas seperti biasa. Ketika itu, Aya kononnya nak mengamalkan jamu. Ya la, haruslah terpengaruh dengan iklan kat majalan Pa & Ma tu kan.

Tapi malangnya Aya tak dapat meneruskan pengambilan jamu dari awal kerana baby Aya jaundis. Mak Aya pun suruh stop, badan pula rasa berat sangat. Nasib baik lah ada juga kawan sekerja yang cadangkan untuk berurut, maka selepas berurut tu barulah badan terasa ringan, namun, terasa badan lambat sangat cergas. Naik stress dibuatnya dengan baby yang nak menyusu sepanjang masa, mungkin susu cair dan tak kenyang.

Pengalaman yang hampir sama Aya lalui ketika berpantang anak kedua. Kali ni pula berpantang selepas bersalin ceaserian. Tuhan saja yang tahu peritnya, time ni memang tak ready jamu or apa-apa suplemen pun, luka lambat sangat sembuh. Memang relakan jek diri terseksa gittew. 100% bergantung kepada makanan sahaja. Sehingga setahun juga barulah rasa sengal-sengal kat bekas jahitan tu hilang. Badan pula kerap penat lebih-lebih lagi menguruskan 2 budak kecil yang lahir berturutan, tahun 2008 dan 2009. Cuba bayangkan? Jam 9 malam memang dah pengsan. 😀

Namun, ketika Aya berpantang anak ketiga, Aya cuma teruskan pengambilan vitamin yang Aya makan untuk naikkan bacaan Hb sekaligus menyelesaikan masalah Anemia Aya dan cuma tambah beberapa vitamin untuk mencukupkan keperluan semasa berpantang.

Perasaan amazing tu Aya dah rasakan sejak hari pertama berpantang. Beza memang sangat berbeza. Tak nak percaya tak pa. Tapi bukan Aya seorang yang rasa macam ni. Yang bestnya lagi, dah la badan terasa sihat semacam, tiada sembelit, susu meriah, muka pun tak pucat, muka berseri-seri lepas pantang dan naik kerja pula semua orang kata kurus, hihih…

Bersambung pula sewaktu Aya berpantang anak keempat, Aya masih setia mengamalkan vitamin ini sebab Aya percaya, badan Aya ni akan segera pulih dan sembuh sepenuhnya dengan pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi selain daripada apa yang diperolehi melalui pemakanan berpantang dan penjagaan pantang seperti berurut, bertungku, mandi herba, bertangas dan berbengkung. Luar dan dalam kena jaga kan mommies?

So apa vitamin yang Aya makan ketika berpantang yang menjadikan Aya kekal bertenaga, luka cepat sembuh dan susu meriah? Aya mengamalkan Set Berpantang Shaklee.

Aya belanja 4 testimonial ibu berpantang yang mengamalkan Set Berpantang Shaklee ni ketika berpanjang dan dilanjutkan untuk menyusukan bayi pula.

Testimonial Set Berpantang Shaklee

Testimonial 1:

“Salam, nak share tentang Set Pantang Shaklee. Mula-mula beli dulu macam tak percaya, ye lah, selalunya pantang ni mesti lah kena makan jamu untuk panaskan badan dan kurus. Vitamin shaklee ni pendapat saya macam suplemen sampingan je, maksudnya untuk kita lebih sihat. Tapi selepas bersalin, terus makan set pantang, alhamdulillah rahim saya kecut dalam masa tiga hingga lima hari, selepas baby elok kuning, saya makan alfalfa. Berpeluh-peluh sampai lenjun baju, badan rasa panas dan kepala rasa ringan. ESP pula selain pekatkan susu, kulit hitam saya masa preggy semua menggelupas macam daki, dah putih balik.tips berpantang tanpa jamu

Testimonial 2:

“Salam semua. Hari ni nak kongsi pengalaman saya dengan shaklee. Mula saya ambil set berpantang: Zinc, Vitalea, Vitamin C, B-Compleks dan ESP. Yang saya perasan saya lebih bertenaga, tak letih berbeza dengan bersalin sebelum ni. Pastu anak kuning sikit je. Dan yang paling gembira sebab cepat kurus. Dulu anak 1st & 2nd susah nak kembali ke berat ideal. Tapi dengan amalkan set pantang ni cepat kurus.

Lagi satu nak share, selalu bersalin mesti sembelit. Lepas pantang saya just amik alfalfa saje. Saya mengalami sembelit yang teruk sebab dalam pantang saya amalkan ubat farmasi. Bila berenti makan terus je sembelit teruk. Sampai menangis-nangis & ambil masa di dalam toilet. Jadi solution saya, saya kembali ambil Zinc dan Ostematrix. Hanya 4 hari saja saya pulih dari sengsara sembelit. Alhamdulillah dengan izin Allah saya tidak mengalami mimpi ngeri lagi”

testimonial set berpantang shaklee cepat sembuh

Testimonial 3:

“Alhamdulillah hari ni hari ke 15 saya berpantang. Nak share testimoni menggunakan Set Berpantang, ESP dan Omega.

  1. Saya rasa bertenaga. Takde rasa letih sangat macam bersalin anak pertama.
  2. Darah nifas juga cepat kering. Arini dah sangat-sangat sikit darah nifas. Sebelum ni nak dekat sampai habis pantang baru habis. Luka pun dah baik, dah boleh jalan laju-laju.
  3. Susu macam biasa. Masih belum banyak lagi tapi cukup untuk baby. Yang penting, hari pertama tu susu dah keluar dan dah rasa bengkak.
  4. Berat badan saya lagi sikit nak kembali ke berat asal. Last timbang sebelum bersalin 63kg, sekarang tinggal 55kg. Lagi 3kg nak kembali ke berat asal. Memang sangat cepat, mana taknya tak sampai sebulan lagi dah turun berat banyak tu.

Saya tidak makan alfalfa lagi sebab baby masih tak stabil jaundicenya. Kalau dah makan alfalfa mesti lebih lancar pembuangan, ni tinggal nak touch up kat bahagian perut je lagi sikit.”

testimonial set pantang shaklee

Testimonial 4:

“Semasa dalam pantang, saya ambil set shaklee untuk berpantang. Hasilnya bila masuk kerja selepas bercuti pantang 2 bulan, ramai kawan-kawan tegur cepatnya kurus, muka nampak kecil, alhamdulillah back to normal. Sebelum pregnant 52kg, 9 bulan pregnant 59kg. Selepas 2 bulan selepas bersalin berat badan 52kg.”

cara turunkan berat badan pantas selepas bersalin dan sewaktu berpantang

Apa Manfaat Set Berpantang Shaklee ni?

Set berpantang Shaklee mempunyai manfaat serta gabungan suplemen yang terdiri daripada;-

  1. ESP – Minuman berasaskan protein soya berperisa vanilla yang bermanfaat untuk membaiki sel-sel dalaman yang luka ketika bersalin, memberikan tenaga berpanjangan, memekatkan susu ibu agar bayi cepat kenyang sekaligus kurang meragam serta mengurangkan sembelit.
  2. Vitalea – Multivitamin dan multimineral yang membekalkan nutrisi lengkap untuk mengembalikan kesihatan menyeluruh tubuh serta membantu membina darah yang hilang ketika bersalin agar ibu cepat naik seri, sihat dan cergas.
  3. B-Complex – Bermanfaat untuk memberikan perasaan tenang kepada ibu agar menghindari kemurungan, meroyan, melancarkan penghasilan susu ibu serta membantu ibu agar lebih bertenaga.
  4. Vitamin C – Meningkatkan sistem imun ibu dan bayi yang menyusu susu ibu. Ia juga berfungsi untuk menyembuhkan luka dengan lebih cepat serta membantu dalam memaksimumkan penyerapan zat besi untuk penghasilan semula darah di dalam badan.
  5. Zinc Complex – Manfaat utama zinc untuk mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran serta mengelakkan rambut gugur dengan banyaknya selepas bersalin.

set berpantang shaklee untuk ibu berpantang selepas bersalin ceaserian

Harga Set Berpantang Shaklee:

1. Vitalea: RM94.08 / 120 biji
2. B-Complex: RM56.98 / 120 biji
3. Vitamin C: RM98.05 / 180 biji
4. ESP: RM159.00 / 850g
Jumlah: RM408.11

Set lengkap ni berjumlah RM408.11 tidak termasuk kos penghantaran. Penggunaannya sehingga 2-4 bulan dan masih boleh digunakan walaupun dah habis berpantang. Kalau nak dapat harga lebih murah, ibu boleh pertimbangkan untuk join ahli Shaklee.

Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat consultation seumur hidup daripada saya. Berganda-ganda jimat!

Jika anda sedang sarat mengandung atau menunggu hari dan sedang mencari-cari Set Berpantang yang boleh sembuhkan luka dengan cepat, bertenaga, susu ibu meriah dan nak kembalikan berat badan dengan pantas, sudah tiba masanya untuk menghubungi Aya di 013-8633224. Jangan pula dah bersalin nanti dan dah tak larat ataupun sembelit dan buasir baru nak cari tau. Takut menyesal pula.

Aya akan bantu ibu dan guide tentang cara pemakanan berkesan seperti mana yang Aya amalkan ketika berpantang. Rahsia pemakanan ni eksklusif hanya kepada pelanggan Aya.

Jumpa lagi di entry akan datang!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

7 Sebab Anda Mengidam Makan Macam-Macam Walaupun Tidak Mengandung

Mengapa anda mengidam macam-macam walaupun tidak mengandung?

Pernahkah anda teringin sangat nak makan kek coklat? ataupun terbayang-bayang keharuman dan keenakan coffee sehingga hari-hari nak minum, kalau tak minum rasa tidak sempurna hari anda? (macam bunyi iklan dah), dan yang semakin tragis, walaupun anda mengidam macam-macam tapi anda bukanlah termasuk dalam kategori ibu mengandung. Tentu pelikkan?

Tapi realitinya, itu merupakan signal dari tubuh yang “memberitahu” kepada anda bahawa anda sedang mengalami kekurangan mineral tertentu yang menyebabkan badan tidak dapat menjalankan fungsinya secara maksimum.

Aya pun sangatlah tergolong di dalam kategori ni. Yang Aya perasan, selepas hari raya tempoh hari, ada seminggu tu Aya asyik rasa nak  makan benda manis saja. Mungkin kesan daripada makan macam-macam sewaktu beraya tu kan? Banyak makan kuih raya, minum manis-manis sehingga kurang nutrisi dalam badan ni haaa…

cara mengatasi mengidam

So, hari ni Aya hendak share tentang info ni. Sebenarnya Aya pun baru saja dapat info ni tadi bila geng #360 bincang di dalam group whatsapp (geng ni bukan gangstar ke apa, cuma group mak-mak satu bisnes jek, hihi). Info yang sangat lah best tu yang tidak sabar-sabar nak share kat sini.

Jadi, apakah 7 sebab musabab yang menyebabkan anda mengidam sebegitu rupa? Aya kongsikan kat bawah, baca sampai habis tau 😀

7 Sebab Anda Mengidam Makan Macam-Macam Walaupun Tidak Mengandung

#1 – Mengidam Manis-Manis

Pabila anda secara tiba-tiba, asyik teringin nak makan makanan manis-manis seperti kek, gula-gula atau seumpamanya, sebenarnya badan anda benar-benar memerlukan mineral Kromium, Karbon, Fosforus, Sulfur dan Tryptophan.

mengidam makan kek

Sekadar perhiasan, jangan pula gi order lepas ni. Hihi…

Makanan berkhasiat yang anda boleh diambil adalah:-

  • Kromium – Brokoli, anggur, keju dan ayam
  • Karbon – Buah-buahan segar
  • Fosforus – Ayam, daging, asid lemak ikan, telur, produk tenusu, kekacang, sayuran dan bijirin.
  • Sulfur – Cranberries, kubis dan bunga kubis.
  • Tryptophan – Keju, kismis, ibu manis dan bayam.

#2 – Mengidam Makan Roti, Pasta atau apa jua jenis Karbohidrat

Ini merupakan tanda bahawa badan anda kekurangan Nitrogen.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Nitrogen – Makanan tinggi protein seperti daging, minyak ikan, kekacang seperti soya, walnuts, pecan, chia seeds, oatmeal, bayam dan cendawan juga boleh.

#3 – Mengidam Makanan Berminyak

Tetiba teringin nak makan fries, tau tak ini merupakan tanda bahawa badan anda kekurangan Kalsium.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Kalsium – Susu, almonds, bayam, buah oren, brokoli, sesame seed, keju dan juga sayuran berdaun hijau.

#4 – Mengidam Coffee

Haaa.. minah kopi, tau tak kenapa anda berulang kali craving for coffee? Hehe.. Aya pun ada musim mengidam coffee ni. Kekadang terasa rindu nak minum sebab dah 2 tahun sejak amalkan suplement Aya berjaya kawal diri dari minum dengan kerap sebab takut vitamin-vitamin yang dimakan setiap hari tu, tidak menyerap dengan maksimum, susah pula nak cantik nanti, ahaks.. gurau jek.

mengidam dan ketagih minum kopi

So apa yang menyebabkan anda mengidam kopi? Jawapannya kerana badan anda kekurangan Phosphate, Sulfer dan Zat Besi.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Kekacang, bebawang seperti bawang merah, bawang besar, bawang putih, bayam, black cherries dan red peppers.

#5 – Mengidam Minuman Bergas

Ini juga merupakan tanda badan anda kekurangan kalsium sama seperti jika anda mengidam makanan berminyak.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Kalsium – Susu, almonds, bayam, buah oren, brokoli, sesame seed, keju dan juga sayuran berdaun hijau.

#6 – Mengidam Makanan Masin

Untuk yang teringin nak makan masin-masin seperti keropok, itu menandakan badan anda sedang mengalami kekurangan mineral Klorida.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Klorida – Minyak ikan, susu kambing, kekacang seperti pecan, hazelnut dan gajus.

#7 – Mengidam Coklat

Jika anda asyik teringin nak makan coklat, kek coklat, minuman coklat dan apa saja yang berasaskan coklat, badan anda sedang memerlukan Magnesium.

mengidam chocolate coklat

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Magnesium – Buah-buahan, sayuran, kekacang seperti hazelnut, pecan serta almond, ubi manis, avocado, koko, telur dan juga brokoli.

Sekarang dah tahu kan, jika tekak tu teringin makan apa yang Aya senaraikan kat atas, cuba-cubalah berfikir secara sedar. Jangan buat-buat tak sedar diri pula. Hihihi.. badan kita yang sangat kompleks ni sebenarnya “bijak” dalam menghantar signal-signal ke otak namun seringkali disalah tafsirkan.

So, mulai hari ini, tanganilah keinginan untuk makan itu secara berhemah. Jangan bila dah naik berat baru nak menyesal. (Peringatan untuk diri sendiri sebenarnya T_T). Semoga info ini bermanfaat buat anda. Terima kasih sudi singgah! 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Risiko Kehamilan Ibu Berbadan Besar Dan Tips Kekal Sihat

Risiko kehamilan bagi ibu berbadan besar dan cara memantaunya agar kekal sihat sepanjang kehamilan

risiko berat badan berlebihan bagi ibu hamil

Pemakanan yang sihat semasa hamil sangat penting untuk mengelakkan risiko menghidapi beberapa jenis komplikasi kehamilan yang membahayakan ibu dan bayi. Berat badan ketika hamil perlu dipantau terutamanya anda yang bertubuh gempal. Namun, ibu perlu menjaga pemakanan dan bukannya mengehadkan pemakanan sehingga melampaui batasan kerana ia mungkin membahayakan bayi.

Ibu dikategorikan sebagai memiliki berat badan berlebihan jika BMI pada minggu-minggu awal kehamilan diantara 25 sehingga 29.9. Bagi BMI 30 atau lebih, ibu memasuki ketegori obes. Namun usah risau, ibu hanya perlu menjaga pemakanan seharian untuk mengelak risiko komplikasi kehamilan.

Sebagai langkah pertama, ibu perlu mengetahui berat badan yang seharusnya bertambah disepanjang kehamilan. Bagi ibu yang mempunyai BMI 25-29.9, ibu perlu memastikan berat badan ibu bertambah sekitar 7 – 11kg ataupun 0.9 – 1.3kg sebulan. Manakala ibu obes pula 5 – 9kg disepanjang kehamilan.

Apakah risiko kehamilan ibu bertubuh gempal?

1. Diabetes

Masalah ini disebabkan peningkatan gula dalam darah sepanjang kehamilan dan badan tidak dapat mengawal kandungan glukos dalam darah. Ibu perlu menjalani ujian darah (MGTT) untuk menentukannya.

Diabetes boleh menyebabkan keguguran, jangkitan kuman di bahagian sulit yang kerap, air ketuban berlebihan, pre eklampsia, kegagalan buah pinggang, berat badan bayi melebihi 4kg, kecacatan saraf tunjang dan jantung bayi, hypoglycaemia (kurang glukos dalam darah) dan lemas semasa lahir.

Walaupun ibu menghidap diabetes, ibu masih boleh menjalani kehamilan yang sihat asalkan mengikuti saranan doktor dan mematuhi temujanji pemeriksaan antenatal dan rawatan yang ditetapkan. Ibu juga perlu menjaga pemakanan seharian.

2. Tekanan Darah Tinggi

Jika ibu mengalami tekanan darah tinggi selepas minggu ke-20 tetapi di dalam ujian air kencing tiada protein, ibu didiagnos sebagai gestational hypertension ataupun hipertensi. Tekanan darah tinggi jika tidak dikawal boleh menyebabkan sawan kepada ibu, pra eklampsia, uri terpisah dari rahim ataupun placenta abruption, strok, sesak nafas, fungsi buah pinggang dan hati terjejas, serta darah gagal membeku.

ubat tekanan darah tinggi ketika hamil

Bacaan tekanan darah biasa bagi ibu sihat adalah antara 110/70 dan 120/80. Jika tekanan darah meningkat ke 140/90 ibu perlu berhati-hati dan doktor seharusnya menjalankan pemeriksaan lanjutan.

Kesan kepada bayi pula antaranya tumbesaran terbantut di dalam kandungan, kelahiran pramatang, kelahiran kurang berat badan dan juga boleh menyebabkan kematian di dalam kandungan.

3. Pra Eklampsia

Masalah ini adalah masalah kompleks yang didiagnosis jika anda menghidap tekanan darah tinggi dan juga terdapat kandungan protein di dalam urin selepas minggu ke-20. Pra Eklampsia boleh menyebabkan saluran darah menyempit, lalu meningkatkan tekanan darah dan mengurangkan pengaliran darah ke seluruh tubuh ibu.

Dalam kes-kes tertentu, ia boleh menyebabkan ibu mengalami kerosakan organ, perkembangan bayi terbantut kerana kesukaran menerima zat pemakanan, air ketuban kurang dan juga uri terpisah dari rahim yang boleh menyebabkan bayi meninggal di dalam kandungan.

4. Neural Tube Defect (NTD)

NTD merupakan masalah berkaitan dengan perkembangan otak dan saraf tunjang bayi. Walaupun risikonya cuma 0.1% namun jika berbadan besar, risiko keatas bayi tetap ada.

Bagi mengelakkan masalah ini terjadi, ibu perlu mengamalkan suplemen asid folic sebaiknya 3 bulan sebelum dan sepanjang kehamilan. Ibu boleh meminta doktor menjalankan ujian darah triple-screen pada minggu ke-15, ujian imbasan dan amniosentesis untuk mengenalpasti NTD.

Agak fobia part ni sebab bayi rakan baik sendiri mengalami anencephaly. Baby hanya bertahan selama 2 jam kemudian meninggal. So please jangan skip pengambilan asid folic ya mommies.

5. Bayi Besar

Bayi berisiko besar jika ibu menghidap diabetes atau melepasi tarikh jangkaan bersalin. Ibu boleh membuat ujian imbasan untuk memantau berat bayi dan mengetahui jangkaan berat bayi.

Apa yang ibu boleh lakukan adalah pastikan ibu melakukan ujian tahap gula dalam darah mengikut apa yang diarahkan oleh doktor dan juga berbincang dengan doktor tentang pilihan bersalin yang ada.

Tips kekal sihat sepanjang hamil walaupun berat berlebihan

  1. Jangan skip sarapan

    Mulakan hari dengan sarapan yang sihat. Sarapan perlulah seimbang dan mengandungi protein, lemak dan karbohidrat. Mengambil sarapan akan membuatkan ibu bertenaga dan selesa sepanjang hari.

  2. Makan sedikit

    Makanlah dalam jumlah yang sikit tetapi kerap. Sebaiknya makan 6 kali sehari berbanding 3 kali makan utama. Ini akan membantu mengawal gula di dalam darah.

  3. Protein

    Pastikan setiap hidangan mengandungi protein dan elakkan makanan yang dihasilkan daripada gula halus dan tepung putih. Ia berupaya membantu menstabilkan paras gula di dalam darah dan mengurangkan rasa lapar.

  4. Buah dan sayur

    Ibu boleh berkreativiti dalam menyediakan hidangan buah dan sayur. Ibu boleh membuat salad dengan mencampurkan sayur, telur dan buah serta sos yang enak. Aya dah try satu sos salad ni memang sedaplah, hingga anak yang tak suka sayur boleh minta maknya ni buatkan salad. Cuba tau 😀

  5. Lemak baik

    Gunakan minyak seperti minyak kanola, minyak kacang tanah atau minyak zaitun menggantikan minyak kelapa sawit dalam masakan. Ia akan membantu mengawal jumlah kalori harian dan mengelakkan lemak jahat meningkat di dalam badan.

  6. Asid Folik

    Utamakan folat dalam pemakanan seharian. Berdasarkan kajian, ibu berbadan besar memerlukan lebih asid folik. Oleh itu, amatlah penting agar ibu mengambil sama ada suplemen atau makanan mengandungi asid folik yang tinggi seperti brokoli.

  7. Diari makanan

    Amalkan mencatat apa jua yang ibu makan di dalam buku khas atau di dalam telefon pintar anda. Ini dapat membantu ibu mengenalpasti jumlah kalori yang diambil setiap hari dan mengetahui mood serta mudah jika ditanya oleh doktor kelak.

makanan sihat ibu hamil dan ibu mengandung

Walaupun berbadan gebu, tidak semestinya ibu akan mendapat penyakit yang disenaraikan di atas. Aya turut tergolong di dalam kategori ibu hamil berbadan gempal ni, namun, alhamdulillah Aya tidak pernah mengalami masalah di atas melainkan masalah Anemia. Hihihi… kat sini Aya kongsikan rahsia mengatasi masalah anemia dalam sebulan sebelum bersalin sewaktu mengandung anak ketiga tempohari.

Sebenarnya tidak kira ibu hamil berbadan besar atau tidak, risiko penyakit di atas tetap ada. Cuma, bagi yang ibu bertubuh gempal, perlu sentiasa berhati-hati dan mengawal pemakanan agar kekal sihat sepanjang tempoh hamil. Anda sihat, baby pun sihat, insyaAllah.

Take care mommies, jumpa di next entry 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

10 Perkara Perlu Tahu Oleh Ibu Hamil Apabila Kontraksi Bermula

10 Perkara Yang Perlu Diketahui Oleh Bakal Ibu Apabila Kontraksi Bermula

Detik kelahiran merupakan satu saat indah buat seorang ibu walaupun melalui detik-detik mencemaskan, mendebarkan serta tempoh panjang yang meletihkan. Namun, selepas memandang wajah comel bayi yang dilahirkan, segala kesakitan dan keletihan hilang sekelip mata. Bagi ibu yang pernah melaluinya tentu tahu kan?

beza kontraksi palsu dan kontraksi sebenar 1

Apabila tiba saat kelahiran iaitu bermula dengan kontraksi, ibu akan mengalami beberapa tanda yang memberi penunjuk bahawa masanya hampir tiba. Selepas bermulanya kontraksi, ibu akan melalui fasa kelahiran yang mungkin ada disenaraikan di bawah. Aya kongsikan 10 perkara ini untuk rujukan ibu hamil terutamanya anda yang bakal melaluinya untuk pertama kali.

Perkara Yang Bakal Ibu Perlu Tahu & Lakukan Apabila Kontraksi Bermula

1. Memeriksa semula keperluan ketika mendaftar di Hospital

Sebelum bergerak ke hospital, ibu harus memeriksa dan membawa bersama dokumen penting untuk kemasukan ke hospital bersalin. Dokumen tersebut adalah Buku Rekod Semasa Hamil, Kad Pengenalan Suami dan Kad Pengenalan anda, serta wang untuk deposit hospital dan sebagainya.

Barang keperluan selepas bersalin nanti juga jangan lupa tau.

2. Kenalpasti Kontraksi Palsu atau Kontraksi Sebenar

Kontraksi Palsu mempunyai jarak kontraksi yang tidak teratur dan tidak tetap. Contohnya kontraksi pertama 10 minit, kemudian diikuti 3 minit dan 7 minit.

Kontraksi sebenar pula apabila jarak masa kontraksi yang tetap dan semakin kerap. Contohnya 10 minit, 7 minit, 5 minit, 3 minit dan sebagainya.

Kesakitan ketika kontraksi berpunca daripada pengecutan rahim. Kesakitan ini akan berterusan dan bertambah sakit apabila bukaan pangkal rahim semakin aktif. Kesakitan juga akan ibu rasai apabila bayi mulai turun dan sampai dalam vagina dan bersedia untuk keluar.

Bakal ibu dinasihatkan untuk segera ke hospital jika mengalami tanda-tanda awal seperti keluarnya darah bercampur lendir ataupun pecah air ketuban.

Pengalaman Aya bersalinkan 4 orang anak, 3 kali keluar tanda “bloody show” iaitu darah bercampur lendir. Satu kali pula disebabkan “leaking”. Leaking terjadi apabila keluar lelehan air dari faraj, tetapi kuantiti air yang keluar tu tidak lah sebanyak apabila pecah air ketuban. Jika berlaku leaking, ibu harus pergi ke hospital untuk pemeriksaan bagi mengelakkan risiko bayi lemas dan jika perlu, ibu akan diberikan antibiotik.

Apabila ibu mengalami tanda-tanda ni, tak payah tunggu lama, pergi saja ke hospital. Jika bukaan masih sikit atau servikc masih tebal, ibu akan diarahkan untuk pulang. Bagi Aya, biarlah banyak kali ke hospital untuk pemeriksaan, asalkan bayi selamat. Tidak berani tanggung risiko 😀

3. Pergerakan bayi

Walaupun masa bersalin hampir tiba, namun ibu jangan sesekali lalai untuk mengira pergerakan atau tendangan bayi. Jika ibu mengesyaki bayi kurang bergerak, segeralah ke hospital kerana bimbang bayi lemas di dalam kandungan. Pastikan bayi bergerak 10 kali dalam tempoh 12 jam. Ibu harus memahami cara pengiraan pergerakan bayi agar dapat mengira pergerakan dengan tepat.

4. Overdue atau terlebih dari tarikh jangkaan bersalin

Overdue adalah situasi dimana tarikh bersalin lewat daripada tarikh jangkaan bersalin. Sekiranya bayi lewat 7 hari daripada tarikh jangkaan, ibu akan diberikan ubat cetusan atau “induce” kerana bayi perlu dikeluarkan segera untuk dapat mengelakkan sebarang komplikasi.

Aya sendiri pernah overdue 5 hari sewaktu hamil anak yang ketiga, namun berjaya melahirkan baby tanpa diberikan ubat pencetus. Tetapi sewaktu baby selamat dilahirkan, wajahnya kering seakan-akan terbakar terutama di kawasan “T” muka. Rakan Aya maklumkan situasi ini adalah normal kerana beliau sendiri mengalaminya. Ada tak mommies berpengalaman macam ni? Tapi alhamdulillah, sekarang kulit anak dah normal dan jarang pula naik ruam atau apa-apa penyakit kulit 😀

Antara penyebab overdue berlaku antaranya apabila saiz kepala bayi besar berbanding saiz pelvik, baby tersekat, tiada kontraksi atau boleh juga disebabkan mempunyai genetik kehamilan yang panjang.

5. Ubat membuang najis

Sebaik ibu tiba di bilik bersalin, ibu biasanya akan diberikan ubat ini. Jika ibu mengalami cirit-birit atau telah membuang air besar sebelum itu, ibu perlu memaklumkannya kepada jururawat. Ubat ini diberikan atas tujuan untuk mengelakkan najis terkeluar bersama ketika proses meneran kelak.

6. Induce atau Ubat Cetusan

Induce selalu diberikan untuk ibu yang mempunyai kandungan “overdue” iaitu tarikh bersalin lewat daripada jangkaan sebenar. Means dah melebihi tarik EDD lah. Selalunya doktor akan memberikan ubat ini jika terdapat risiko kematian bayi yang tidak dijangkakan di dalam kandungan. Suntikan ubat induce ini mampu mempercepatkan proses bersalin, sekaligus menyelamatkan nyawa bayi.

7. Entonoks (gas dan udara)

Entonoks adalah campuran gas nitrus oksida dan oksigen untuk menahan rasa sakit tetapi tidak sepenuhnya seperti epidural. Prosedur ini memerlukan ibu memakai topeng untuk menghidu gas terutamanya ketika sakit kontraksi datang. Kesan hidu gas ni, ibu akan merasa ngantuk.

Aya berpengalaman menggunakan Entonoks sewaktu melahirkan anak ketiga. Bagi Aya tiada beza pun, hihihi.. sakit tu memang sakit juga, malahan time push tu badan menjadi lemas kesan menggunakan entonoks.

Antara keempat-empat anak Aya, kelahiran ketiga ni memang mencabar. Push-push tak juga keluar, sakit kontraksi pula sangat kuat sehinggakan request epidural pun dilayan (selalunya hospital kerajaan tak layan sangat melainkan jika perlu). Tetapi apabila pakar bius datang dan brief tentang risiko (sempat lagi), Aya terpaksa tolak sebab takut dengan risikonya iaitu antaranya risiko menjadi lumpuh (nauzubillah). Waktu tu, pakar vakum pun dah bersiap sedia. Namun Aya memang tekad untuk melahirkan secara normal (kelahiran kedua emergency caesar sebab baby dah berak).

Akhirnya bila midwife lain datang tengok, rupa-rupanya kepala baby senget, lepas dia putarkan sikit kepala baby memang sekali push baby meluncur keluar. Ya Allah penatnya.. hihih.. tapi best juga pengalaman ni. Boleh kongsi dengan ibu kan? 😀

8. Epidural

Epidural adalah sejenis ubat bius yang melegakan rasa sakit dengan menjadikan bahagian bawah badan berasa kebas seketika. Ia berkesan untuk mengurangkan kesakitan ketika kontraksi dan juga kesakitan terutamanya pada bahagian pinggang belakang. Yang ni Aya tak pernah ambil, so tak dapat kongsi pengalaman.

9. Kelahiran bantuan: Pembedahan Ceasarean, Forsep dan Vakum

Selain bersalin normal, terdapat juga kelahiran bantuan yang boleh membantu memudahkan kelahiran bayi anda. Antaranya adalah pembedahan ceasarean, forsep dan vakum.

Pembedahan ceasarean dilakukan dengan melahirkan bayi dari dinding abdomen. Forsep pula ialah alat yang digunakan untuk menarik kepala bayi keluar jika ibu sudah keletihan untuk terus meneran. Vakum pula adalah proses menyedut kepala bayi menggunakan cawan logam yang bersambung pada vakum.

Aya turut mempunyai pengalaman bersalin melalui pembedahan Ceasarean sewaktu melahirkan anak kedua. Bukaan dah 6cm, tetapi tetiba denyutan jantung baby mulai perlahan, apabila doktor membuat pemeriksaan bukaan vagina, cecair sudah bertukar menjadi kekuningan. Ini menandakan bayi sudah berak di dalam perut. Apa lagi, serta merta lah Aya disorong ke bilik pembedahan. Merasa juga laaa kena belah perut. Hihi…

10. Episiotomi

Episiotomi merupakan guntingan kecil antara faraj dan anus yang akan dilakukan jika terdapat komplikasi seperti saiz kepala bayi besar. Bahagian tersebut akan dibius sebelum digunting. Kesan luka bahagian itu akan memberikan rasa tidak selesa dalam tempoh beberapa minggu selepas bersalin sehinggalah jahitan sembuh. Luka ini juga boleh menyebabkan kesakitan terutamanya apabila mengalami sembelit.

Oleh itu, ibu perlu mengambil makanan yang boleh mempercepatkan luka bersalin sembuh dan makanan tinggi serat agar tidak sembelit, serta mengambil air yang secukupnya. Ibu perlu pastikan luka kering dan tidak bengkak. Jika ibu merasa sakit di bahagian luka, segeralah berjumpa dengan doktor.

Aya kongsikan bagaimana ibu ini, berjaya mengatasi masalah sembelit ketika berpantang.

Fuhhh selesai. Banyak sangat perkara yang bakal dilalui oleh bakal ibu ketika proses kelahiran.

Nasihat Aya, ibu perlu positifkan minda, jangan panik, rileks, jangan lupa makan sebelum ke hospital dan bawalah makanan yang boleh memberikan tenaga untuk meneran nanti.

Bagi ibu muslim, jangan lupa amalkan Doa Nabi Yunus, “La ilaha illa anta subhanaka inni kuntum minaz zolimin” yang bermaksud “Bahawa tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sesungguhnya aku adalah termasuk dalam orang-orang yang zalim.” InsyaAllah proses kelahiran bayi dipermudahkan.

Untuk risiko dan penjagaan diri selepas bersalin, ibu boleh baca entry 7 Tanda Bakal Hadapi Masalah Berbahaya Selepas Bersalin ni, agar dapat mengambil tindakan sewajarnya jika mengalami tanda-tanda seperti yang saya kongsikan di dalam artikel tersebut.

Semoga ibu mendapat manfaat dari perkongsian ini.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart