Tips Atasi Sakit Pinggang, Kejang & Kebas Ibu Hamil

Seksanya rasa bila mengandung dan terpaksa menanggung kesakitan pinggang dan tulang belakang. Lain lagi cerita bila balik-balik diserang kebas-kebas jari, lengan, kaki sewaktu tidur. Kekadang cramp pula datang menyerang, bilalah seksaan ini akan berakhir?

Tips-atasi-sakit-pinggang-kejang-kebas-ibu-hamil

Tahukah anda, sebenarnya masalah ini boleh diselesaikan? Kak Aya pun dulu pernah melalui keadaan yang sama terutama ketika hamil anak pertama. Sakit pinggang sampai susah untuk bangun, duduk kejap pun rasa mencucuk-cucuk, kekejangan kaki di waktu malam, alahai seksa sangat.

Tapi, sewaktu kehamilan ke-4 kak Aya mula rasai kelainan. Malahan mengandung anak keempat kak Aya tidak pernah diserang cramp yang sangat sakit tu.

Mahu tahu apa rahsia kak Aya menghilangkan sakit pinggang?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya menghilangkan sakit belakang?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya untuk atasi kebas-kebas?
Mahu tahu apa rahsia kak Aya mengelakkan cramp?

Sebenarnya tiadalah rahsia sangat. Hihi… Kak Aya cuma mengamalkan pil putih yang sangat berkesan untuk menghilangkan sakit pinggang, sakit belakang, kebas-kebas, cramp dan tambah satu lagi, iaitu pil putih ni bantu kak Aya elakkan sembelit. Bahaya tau sembelit ketika mengandung ni, boleh menyebabkan buasir!

Sebelum kak cerita dengan panjang lebar, kak kongsikan dulu pengalaman ibu-ibu hamil yang turut merasi benda yang sama macam kak Aya alami. Kak Aya mahu korang tahu kak bukan buat-buat cerita tau, tapi orang lain yang mengamalkan pil putih ni pun turut merasai kesan yang sama.

Testimonial-ostematrix-shaklee-ibu-hamil

Testimonial Puan Huda: Alhamdulillah, setelah seminggu lebih amalkan produk Shaklee, tidak sangka tiap-tiap hari membuang, sedangkan dulu 3-4 hari baru membuang”. Puan Huda berjaya mengatasi masalah sembelit ketika hamil yang beliau hadapi. Bayangkan 3-4 hari baru membuang, seksa…

Jenis-Kalsium-selamat-dan-berkesan-untuk-ibu-mengandung

Puan Honey pula “Saya start makan masa mengandungkan anak yang kedua. Masa mengandungkan anak pertama, alah saya memang teruk sampai muntah kuning, memang pahit sungguh. Anak yang kedua ni saya kena juga tapi tidak lama, sebab kakak saya suruh saya amalkan B-Complex, Vita C, Vitalea dan Ostematrix. Alhamdulillah kurang morning sickness, yang paling berbeza masa mengandung anak pertama dan kedua adalah masalah kebas-kebas di kaki. Memang langsung tiada“. Bestkan kesan yang puan Honey rasai 😀

Tips-elak-kaki-cramp-kejang

Puan Shida: Salam semua, saja nak share produk ostematrix, saya ni pregnant 7 bulan. Memang kerap la malam-malam cramp dekat betis dan perut yang berulang-ulang setiap hari. Baru 3 hari amalkan ostematrix 4 biji, macam tak percaya pula, malam tadi tak kena langsung, walhal hujan lebat dan cuaca sejuk sangat. Bangun pagi betapa lancarnya “usus dicuci”. Pasni tidur lena dah, tak payah bangun malam nak hilangkan cramp-cramp“. Kejang dah tiada, proses pembuangan pun lancar. Alhamdulillah puan Shida sudah boleh tidur lena.

Rawatan-sakit-belakang-ibu-hamil

Ini pula testimoni Set Mengandung iaitu Vitalea, B-Complex, Vita C, Ostematrix dan ESP. Apa kesan baik yang ibu ni dapat: 1. Berat badan terkawal 2. Muka tak kembang sangat 3. Simpul mengkarung (bengkak urat) tidak pernah lagi datang menyinggah. 4. Muka glowing…

Bagaimana Ostematrix Membantu Dalam Menyelesaikan Masalah Sakit Pinggang, Sakit Belakang, Kebas, Kejang dan Sembelit?

Perasankah persamaan keempat-empat testimoni di atas? Semua ibu-ibu ni mengamalkan Ostematrix kan? Jom kita lihat macamana Ostematrix membantu.

Ostematrix adalah mineral penting yang perlu diambil oleh semua wanita terutamanya ibu mengandung dan menyusukan. Ia terdiri daripada Kalsium, Magnesium, Boron, Vitamin D, Kuprum, Zinc dan Mangan.

Kesemua nutrisi ini penting dan perlu digabungkan sekali untuk memaksimumkan penyerapan di dalam badan. Perlu tahu bahawa kalsium sahaja tanpa magnesium, vitamin D dan lain-lain menjadikannya susah diserap di dalam badan. Takut-takut pula tertinggal di buah pinggang. So kena pilih kalsium yang benar-benar selamat untuk dimakan ya.

Bagi ibu yang tidak boleh menelan susu atau loya apabila minum susu, memang wajib la telan pil kalsium Shaklee ni untuk mengelakkan kekurangan mineral yang kak Aya sebutkan di atas.

Selain baik untuk tulang, nutrisi di atas sangat penting untuk memelihara kesihatan otot, saraf dan saluran darah.

Kekurangan mineral seperti kalsium dan magnesium mengundang berlakunya kekejangan semasa hamil. Selain itu, tekanan pada saraf juga boleh menyebabkan cramp, sakit belakang dan kebas-kebas. Sebab itu ibu mengandung perlu mengamalkan Ostematrix untuk memastikan tulang, otot, saraf dan saluran darah berfungsi sebaiknya,

Selain itu, dengan adanya magnesium di dalam Ostematrix, ia meransang lebih banyak aliran air ke dalam saluran usus sekaligus melembutkan najis. Tu sebab ibu-ibu semuanya lancar membuang tu, hihi…

Banyak sangat manfaat amalkan Ostematrix ni kan, lagi penting sebab ianya boleh mengurangkan seksaan ibu mengandung, aduh teringat pula sakitnya sembelit dan cramp kaki, huhu… So, kalau mahu try, boleh order dengan meng-klik gambar di bawah (bayaran menggunakan Debit atau Kredit Card) atau hubungi kak Aya untuk konsultasi dan tempahan.

Pengedar-Shaklee-Sabah-Kota Kinabalu

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

 

Pengedar Shaklee Perak, Kedah & Pulau Pinang

Senarai Pengedar Shaklee Pollux yang berada di Perak, Kedah dan Pulau Pinang.

Anda boleh menghubungi terus Shaklee Independent Distributor (SID) di bawah untuk pertanyaan tentang Produk Shaklee, Peluang Perniagaan atau Tempahan Produk Shaklee.

pengedar-shaklee-perak-kedah-dan-pulau-pinang

Pengedar Shaklee Perak

  1. Adznizah Mizuan 6014-3570461 (Tanjung Malim)
  2. Azmirah Hana Ayub 6017-5133520 (Teluk Intan)
  3. Nur Amalina Abdul Ghani 6013-5943847 (Ipoh)

Pengedar Shaklee Kedah

  1. Nur Amalina Abdul Ghani 6013-5943847 (Alor Setar)

—————–

Jika anda tidak dapat menghubungi Agen Shaklee Perak, Kedah dan Pulau Pinang yang dinyatakan di atas, sila hubungi 013-863 3224 (Puan Aya) untuk mendapat bantuan.

Berminat menjadi sebahagian daripada Keluarga Shaklee #Pollux Family? Ketahui Cara Paling Mudah Join Ahli Shaklee dan daftar ahli Shaklee secara online.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
ID 889835
Master Coordinator Shaklee Malaysia (Sept 2013)
The Founder of Pollux Family
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar

National Conference Shaklee 2016 dan Air Mata

Alhamdulillah, saya selamat kembali ke Kota Kinabalu semalam selepas menghadiri National Conference 2016 di Sunway Convention Centre, Sunway Pyramid 28 Mei tu.

Aura National Conference Shaklee kali ini memang lain macam sedikit. Ini kali ketiga saya menghadiri Shaklee NC, tapi kali ni, banyak sangat moment-moment penting yang meresap ke dalam jiwa saya yang menjadikan saya lebih jelas tentang apa sebenarnya yang saya mahukan melalui bisnes ini.

Suasana National Conference 2016

Suasana National Conference 2016 di Sunway Pyramid Convention Centre

Pengakuan ikhlas Adibah Noor yang merupakan Emcee kali ini pun membuat saya sedar dan bertambah yakin bisnes ni lain daripada MLM lain. Ini antara apa yang diucapkan oleh beliau dan saya tahu, beliau ikhlas mengatakan ini kerana kata-katanya menusuk terus ke dalam kalbu, sebak bah…

“… What i saw there, is ketaksuban terhadap wang ringgit. Wang ringgit itu seolah-oleh Tuhan. Mereka bersorak, mereka macam taksub sangat dengan kejayaan dari segi wang ringgit. Tapi, although i was skeptical when i was here, in Shaklee, but i’m not a member yet, what i see today, that u people sharing experiences from your soul. Which is soo Ohsem!

Kebebasan kewangan itu hanyalah BONUS sahaja, dan bukan merupakan matlamat utama, matlamat sebenar yg saya nampaklah, dari my observation the whole day from morning is, YOU PUNYA KEINGINAN UNTUK MENGECAPI KEBAHAGIAAN DEMI INSAN-INSAN YANG TELAH BERKORBAN UNTUK ANDA. Wow! That really touched me ”
– Adibah Noor.

Saksikan Pengakuan ikhlas Adibah Noor terhadap Shaklee di sini.

Adibah Noor di National Conference Shaklee 2016

Emcee of the day – Adibah Noor, ohsem man… terbaik dan menghiburkan.

O ya, excited mau kongsikan cerita sehingga lupa cerita apa benda Shaklee NC (National Conference) ni? NC ni merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Shaklee Malaysia untuk memberi penghargaan kepada ejen-ejen Shaklee yang memenuhi kriteria Star Achiever.

Time ni la segala usaha keras tahun sebelumnya diiktiraf dan dihargai. Best sangat sebab dapat naik pentas amik award. Dan bezanya Shaklee, disebabkan ianya bisnes keluarga, anda boleh lihat ramai yang naik pentas bersama anak-anak. Last year saya naik pentas bertiga dengan baby Rara, tapi tahun ni saya pergi berdua dengan suami, insyaAllah next year saya mahu naik pentas bersama 4 orang anak dan suami. Doakan saya ya.

Alhamdulillah, thank u Shaklee

Alhamdulillah, thank u Shaklee!

Terdapat pelbagai aktiviti sepanjang NC ni berlangsung. Ada pameran, ada demo produk, ada penjualan item premium Shaklee, dan yang bestnya ada Promosi Istimewa sempena NC (ramai yang berbaris 2-3 jam, huhu), nasib baik saya beli awal, hehe..

Lagi best sebab Shaklee turut menyediakan Child Care yang lengkap dengan free flow minuman kesukaan kanak-kanak Mealshakes serta popcorn buat anak-anak. Bapa-bapa pun ramai lepak sambil tengok movie di layar besar yang disediakan. Seronok kan? Alhamdulillah, Shaklee memang sangat memahami keperluan ejen-ejennya.

Mak bapa bz conference, anak pula bz main :D

Mak bapa bz conference, anak pula bz main 😀

Seronokkann?? :D

Child Care di Shaklee NC 2016. Seronokkann?? 😀

NC kali ni juga banyak perkongsian tentang #ShakleeEffect. Antaranya kisah pengorbanan Ibu kerana anak yang menghidap penyakit yang sukar diubati, namun setelah berikhtiar dengan Shaklee dan anak sembuh, si anak pula membalas jasa baik ibunya. Sayu sangat dengar sharing Master Alice Koh dan Master Daniel Loo. Saya hurai kisah mereka di post ini #ShakleeEffect Pesakit SLE Lupus.

Perkongsian daripada SLE Survivor

Perkongsian daripada SLE Survivor. Alhamdulillah kini beliau bebas daripada penyakit Lupus. Semoga kekal sihat agar dapat membantu lebih ramai pesakit SLE ya Master.

Sesi Forum juga penuh dengan linangan air mata. Bagaimana seorang surirumah, yang hanya mempunyai taraf pendidikan SPM, berjaya menghadiahkan suami sebuah kereta Toyota dan tiket percuma ke Umrah (Video perkongsian beliau di sini Kisah Surirumah Jana 5 Angka).

Barisan Forumer yang menyebabkan ramai menitiskan air mata mendengar kisah mereka

Barisan Forumer yang menyebabkan ramai menitiskan air mata mendengar kisah mereka

Juga satu lagi perkongsian bagaimana seorang Nose Cancer Survivor, yang dikatakan hanya mampu hidup dalam tempoh 3 bulan, namun akhirnya sembuh dari cancer (Nanti saya update link, dari pagi upload video tapi line slow).

Banyak lagi perkongsian lain seperti kisah mentor saya, Master Lyna Noh, yang dulunya seorang Jurutera Oil & Gas namun akhirnya resign dan berikan tumpuan 100% menjadi Shaklee Independent Distributor. Rakaman video beliau ada di sini Ada apa dengan Shaklee?

Tidak kurang juga kisah Master Farihah, yang suaminya tiba-tiba mengambil keputusan untuk resign 24 jam dari agensi kerajaan dan mengajaknya berpindah ke kampung untuk berbakti kepada ayah yang sakit.

Perkongsian yang best daripada Master Farihah

Perkongsian yang best daripada Master Farihah

Jika, mereka ini tidak bersungguh-sungguh berniaga Shaklee, agak-agak dapatkah mereka memilih untuk meninggalkan pekerjaan mereka? Kerana berniaga Shakleelah, mereka ini punyai pilihan. Kita pun boleh memilih jika kita sanggup komited terhadap perniagaan sendiri.

Sungguh menginspirasikan kisah Shaklee Effect ni kan?

Itu antara pengisian event, dan kali ni saya juga mendapat Award. Tapi, award tu tidaklah penting sangat berbanding apa yang telah saya dapat melalui bisnes ni. Dan yang paling best adalah, aura yang ditiupkan ke dalam diri dan dapat bertemu upline, sidelines yang dirindui, hihihi..

Keluarga besar iReach Family

Keluarga besar iReach Family

Interprem jap

Interprem jap

Sideline, Downline and Uplines. Kami satu family dan kami adalah Fighters.

Sideline, Downline and Uplines. Kami satu family dan kami adalah Fighters.

Rombongan Pollux Family yang terbang jauh dari Sabah.

Rombongan Pollux Family yang terbang jauh dari Sabah. Tahniah my leader Alexandra Brigett dan Hidayah Kassim.

Soooo.. jika anda (yg sedang baca ni) adalah seorang SID (ejen Shaklee), pastikan NC2017 anda hadir untuk merasai dan mendengar sendiri kisah-kisah Shaklee Effect yang dikongsikan.

Kedua, kalau anda (yang sedang membaca ni) belum lagi menjadi Ejen Shaklee or Ahli Shaklee, silalah hubungi akak untuk join dan sama-sama mengubah hidup menjadi lebih sihat dan lebih baik dari sebelum ini.

Let’s be part of Shaklee Effect!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

“Zulkifli Will Go Home Well” – Testimonial Stroke Dan Vivix

.. Zulkifli Ismail will go home well..
I am touched with the goal/aim written by doctor on his white board here at Cardiothoracic Ward 7th Floor QEH II
.. Doctors and nurses here are so optimistic and positive which indirectly makes me feel soooo happy…
.. Yes sayang…you will go home well!!

~ Puan Wati (Isteri kepada pesakit) ~

Testimonial Vivix Strok Darah Tinggi

Status ringkas tetapi cukup membuatkan saya melafazkan Alhamdulillah. Kali ni saya mahu kongsikan testimonial Customer saya sendiri yang suaminya mengalami stroke akibat saluran jantung pecah. Keadaan ni buatkan suami beliau koma tahap dua iaitu masih boleh membuka mata, namun anak mata hanya mampu memandang ke atas dan tidak memberikan tindak balas.

Suami beliau juga mengalami tekanan darah yang tinggi, jangkitan pada darah, komplikasi buah pinggang, tiada eye contact, tidak dapat mendengar, tidak dapat bercakap, tidak dapat menelan dan badan lemah longlai.

Hampir 53 hari terlantar di CICU (Cardiac Intensive Care Unit) akhirnya pada 12 Feb 2016 lepas suami beliau dipindahkan ke wad biasa. Kata doktor fasa kritikal sudah berakhir, kini bermula proses penyembuhan dan pemulihan fikizal. Seawal dua hari selepas mengambil Vivix, suami beliau menunjukkan perubahan yang amat positif, Alhamdulillah…

Saya kongsikan “chatting” saya bersama customer saya yang sangat cekal hatinya mahu melihat suaminya sihat kembali. Kita doakan semoga suami beliau En. Zulkifli cepat-cepat sembuh dan sihat seperti sediakala 😀

30 Jan 2016 (Day 1):

Customer memaklumkan suaminya diberikan ubat Warfarin iaitu sejenis ubat pencair darah untuk darah tinggi, saya nasihatkan beliau untuk mulakan sahaja pengambilan Vivix kerana Vivix masih selamat diambil walaupun mengambil ubat pencair darah.

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

 31 Jan 2016 (Day 2):

Mesej pertama dari Customer selepas memulakan Vivix pada 30 Jan 2016. Yes, positif progress.

“As salam Aya..
Allah hu akhbar, abang dah boleh gerakkan kaki kiri dengan kuat.. masa kakak reflex kaki dia, dia menendang dan nurse bagitau kakak masa dorang buat physio, abang dapat tahan badan dia sendiri tanpa dibantu..”

Alhamdulillah… Vivix serasi dengan badan suami customer.

2a

2 Feb 2016 (Day 3):

Hari ke-tiga, Customer naikkan dosage Vivix dari setengah sudu teh ke 1 sudu teh dan alhamdulillah tekanan darah turun normal dan suami beliau kelihatan sihat walaupun belum dapat bercakap.

2

4 Feb 2016 (Day 5):

Customer update lagi progress suaminya dan syukur, sangat banyak perubahan positif yang dialami antaranya:

1. Tekanan darah kembali normal dan ubat darah tinggi diberhentikan.

2. Ketika sesi fisio, suami beliau sudah boleh angkat dan tahan berat badan sendiri. Sebelum ni longlai jak.

3. Kaki kiri dan boleh bergerak. Sebelum ni totally unresponsive.

4. Suami beliau boleh menelan. Sebelum ni tidak boleh menelan, air liur terpaksa disedut untuk elak terbatuk.

5. Jangkitan kuman di darah berkurangan.

6. Buah pinggang berfungsi dengan baik setelah ada komplikasi sebelum ini.

Saya sangat happy ketika dapat feedback customer ni, bahagia rasanya berpeluang membantu 😀

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

testimonial koma strok tekanan darah tinggi vivix shaklee

Besar sungguh ujian yang dihadapi oleh Puan Wati, tapi saya sangat kagum dengan kekuatan beliau menghadapi dan terus berusaha agar suaminya sihat seperti sediakala.

Kalau nak tahu Bagaimana Resveratrol Membantu Pesakit Diabetes, Kanser & Jantung? – Kajian Saintifik Membuktikannya boleh refer artikel ini.

Dapatkan Vivix Shaklee daripada Aya Chalo 0138633224

Dapatkan Vivix Shaklee daripada Aya Chalo 0138633224 atau klik ORDER SHAKLEE untuk order terus dari website shaklee.

Nasihat saya, jika anda mempunyai ahli keluarga yang berisiko tinggi seperti berat badan berlebihan, tidak mengamalkan pemakanan sihat, merokok, darah tinggi, diabetes dan pelbagai komplikasi kesihatan, usah tunggu lagi, melaburlah untuk kesihatan anda dengan Vivix kerana ianya terbukti mampu mengurangkan risiko penyakit di atas.

USAH TUNGGU, BERTINDAKLAH SEKARANG SEBELUM TERLAMBAT!

Hubungi saya untuk konsultasi atau klik sini untuk ORDER VIVIX:

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

8 Panduan Kenali Tanda Bersalin Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

8 Panduan Kenali Tanda Bersalin Yang Anda Perlu Tahu

Setiap ibu yang bakal bersalin akan mengalami tanda-tanda bersalin. Ada yang sama, dan ada juga yang berbeza bagi setiap anak. Buat pasangan yang bakal menimang cahayamata pertama, adalah sedikit sukar untuk mengenalpasti bagaimanakah tanda bersalin yang sebenar. Aya sendiri mengalami tanda yang berbeza walaupun sudah beranak 4. Anak pertama dan keempat Aya mengalami bloody show, anak kedua leaking dan anak ketika pula kontraksi rahim. Jom kita ketahui bagaimana cara untuk mengenali tanda bersalin.

Oh ya, Aya kena pesan ni, walaupun mungkin ada di antara tanda-tanda ini cumalah tanda awal kelahiran, tetapi ibu mesti segera ke hospital terutamanya jika anda merasakan pergerakan bayi kurang. Sebagai info, dalam tempoh 12 jam, bayi perlu bergerak sekurang-kurangnya 10 kali. Jika didapati bayi kurang bergerak, segeralah ke hospital.

tanda-tanda mahu bersalin

Apakah tanda-tanda bersalin yang perlu ibu ketahui?

Tanda Bersalin 1: Sakit Belakang

Sakit belakang merupakan sakit yang paling kerap dialami oleh ibu hamil. Ia juga merupakan salah satu tanda awal kelahiran yang akan ibu alami. Sakit belakang ini akan semakin lama semakin kerap dan kuat dirasai di bahagian bawah belakang. Keadaan ini berlaku kerana bayi bergerak menurun dan menolak tulang belakang.

Untuk mengurangkan sakit belakang, ibu boleh meminta suami untuk mengurut bahagian bawah belakang secara lembut.

Tanda Bersalin 2: Kontraksi Rahim

Ia merupakan tanda terpenting yang menunjukkan isyarat sudah tiba masa untuk bersalin. Kontraksi adalah rasa tegang pada bahagian tengah perut sehingga ke ari-ari. Sekiranya tanda ini muncul, ibu perlu mencatat jarak masa dan memerhati kekerapan sakit yang dialami. Kontraksi sebenar berlaku secara teratur pada jarak yang konsisten. Jika semakin lama semakin panjang tempoh kontraksi (tempoh sakit perut mengeras) iaitu dalam masa 20 hingga 45 saat dan semakin kerap dirasai, segeralah ke hospital. Terdapat juga kontraksi palsu (Braxton Hicks). Cara mengenalpastinya adalah ianya kurang menyakitkan, tidak teratur dan lama kelamaan hilang.

Aya teringat sewaktu menunggu hari nak bersalinkan baby Rara. 3 hari sebelum bersalin Aya dah turun tanda Bloody Show iaitu lendir coklat-coklat. Kebetulan hari tu hari check-up dengan Gynea. So, doktor pun ada buat VE (cek bukaan). Dua hari sebelum bersalin  Aya memang mengalami Braxton Hicks yang agak sakit. Sepanjang malam Aya monitor kekerapan, dan sakit pun dah hampir 20-30 saat. Tapi kata hati Aya masanya belum tiba lagi, memang benar, lepas beberapa jam tu sakit tu stop pula.

Keesokan harinya, Aya mengalami kontraksi lagi, asal malam ja datang sakit tu, hihi… tapi kali ni memang rasa agak kuat berbanding sebelumnya, dan kali ni memang kuat instict kata dah nak bersalin. Apa lagi, tepat jam 1 pagi Aya dan Husband gerak ke hospital. Kali ni Aya memilih untuk bersalin di KPJ Sabah. Sepanjang perjalanan memang terasa kuat kontraksi, sehingga kalau kereta terhenjut-henjut pun terasa sakitnya. Selepas check in hospital jam 2 pagi, akhirnya Aya selamat bersalin jam 7.34 pagi. Alhamdulillah untuk kelahiran ke-empat ni sangat dipermudahkan. Sakit  kontraksi tak kaw-kaw berbanding anak ketiga (siap nangis waktu tu), sekali push baby dah keluar. Jam 6 pagi tu masih aktif ber-whatsapp dengan family Shaklee yang turut excited tunggu baby girl keluar, doktor sampai jam 7 pagi, dan jam 7.34 pagi dah dapat kiss pipi baby Rara. Memang pengalaman bersalin paling mudah seperti abang sulungnya. Alhamdulillah… ok sambung ke tanda berikutnya 😀

Tanda Bersalin 3

Terdapat segelintir ibu hamil yang mengalami tanda ni (Aya 2 kali tanda gini, hihi). Ia merupakan tanda berupa lendir pekat bercampur darah yang keluar melalui faraj. Lendir ini merupakan “gam” yang keluar daripada laluan pintu rahim apabila serviks mula menipis. Tanda ini menunjukkan bayi sudah bersedia untuk bergerak ke saluran peranakan. Jika ibu mengalami tanda sebegini, ibu tidak perlu tergesa-gesa ke hospital kerana tanda seperti ini mengambil masa beberapa hari untuk bersalin. Kalau pengalaman Aya, dalam 3-4 hari akan bersalin. So enjoy dulu, hihi…

Tanda Bersalin 4: Pecah Ketuban

Pecah air ketuban berlaku apabila ada lelehan air yang banyak yang mengalir keluar dari faraj tanpa mengalami rasa ingin membuang air kencing. Air ketuban selalunya berwarna jernih dan tidak berwarna. Sekiranya air ketuban didapati berwarna hijau, itu menandakan bayi telah pun membuang air besar di dalam kandungan. Jika ibu mengalami tanda ni, sebaik-baiknya berangkatlah segera ke hospital untuk pemeriksaan.

Terdapat satu situasi lagi iaitu “leaking”. Perbezaan leaking dgn pecah air ketuban adalah kuantiti air yang lebih sedikit. Kedua-dua situasi ini tidak boleh dibiarkan lama. Ibu perlu segera ke hospital kerana ia boleh menyebabkan jangkitan kuman. Menurut kajian kebanyakan ibu tidak tidak mengalami pecah air ketuban sehingga saat-saat akhir bersalin dan yang kerap berlaku adalah doktor yang akan memecahkan ketuban untuk mempercepatkan proses bersalin.

Tanda Bersalin 5: Serviks Terbuka

Apabila kontraksi bermula, pangkal rahim akan menjadi lembut dan menipis. Pemeriksaan bukaan pangkal rahim dijalankan dengan melakukan prosedur VE (vagina examination) iaitu doktor akan memasukkan jari dan mengukur bukaan pangkal rahim dalam skala 1cm sehingga ke 10cm.

Pengalaman Aya, jika 4 cm tu tandanya dah nak kena sorong ke Labour Room, 10cm pula dah boleh meneran. Prosedur VE ni paling Aya tak suka. Lebih-lebih lagi kalau bersalin kat hospital kerajaan, bukan doktor saja yang nak cek, bidan pun sama. Bukan sekali, tapi berkali-kali. Ibu kena banyak-banyak bersabar dan turutkan sajalah prosedur yang ditetapkan untuk kelancaran proses bersalin.

Tanda Bersalin 6: Perut Memulas

Oleh kerana bayi sudah mula turun ke bawah, ia akan memberi tekanan kepada saluran membuang air besar. Sesetengah ibu akan mengalami rasa hendak membuang air besar. Ibu dinasihatkan agar berhati-hati untuk mengelakkan ter-bersalin di dalam tandas.

Tanda Bersalin 7: Kerap Membuang Air Kecil

Apabila bayi mula bergerak turun, susah pasti ia akan menekan pundi kencing. Atas sebab ni ibu akan kerap merasa ingin kencing.

Tanda Bersalin 8: Perut “Turun”

Apabila memasuki minggu ke-38 pada tempoh kehamilan, perut yang membuncit akan perlahan-lahan turun. Ini menjadikan ruangan abdomen sebelah atas seakan-akan kosong. Keadaan ini menunjukkan yang bayi sudah mula turun ke bawah dan memasuki saluran peranakan.

So Aya dah kongsikan 8 tanda bersalin. Aya nak ingatkan juga, ketika menunggu hari (38 minggu dan ke atas), ibu perlulah sentiasa monitor pergerakan bayi untuk mengelakkan bayi lemas di dalam kandungan. Ibu kena pastikan bayi bergerak sekurang-kurangnya 10 kali dalam tempoh 24 jam. Cara mengira pula seperti apa yang pihak klinik maklumkan iaitu satu sesi pergerakan dikira sebagai sekali gerakan. Ertinya, bila bayi bergerak ke kiri, siku sana, siku sini kemudian berhenti, itu dikira 1 kali. Jika ibu mendapati bayi kurang bergerak, jangan teragak-agak untuk terus ke hospital.

Aya doakan semua ibu-ibu hamil yang membaca entry ni dipermudahkan bersalin nanti. Aya ada kongsikan teknik semulajadi untuk kurangkan sakit bersalin kat sini dan kalau ada diantara ibu yang ada masalah anemia yang tak naik-naik walaupun dah hampir nak bersalin, Aya ada berkongsi rahsia mengatasi masalah anemia sebulan sebelum bersalin yang Aya sendiri alami sewaktu hamil anak ketiga. Ibu baca ok?

Moga bermanfaat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

7 Sebab Anda Mengidam Makan Macam-Macam Walaupun Tidak Mengandung

Mengapa anda mengidam macam-macam walaupun tidak mengandung?

Pernahkah anda teringin sangat nak makan kek coklat? ataupun terbayang-bayang keharuman dan keenakan coffee sehingga hari-hari nak minum, kalau tak minum rasa tidak sempurna hari anda? (macam bunyi iklan dah), dan yang semakin tragis, walaupun anda mengidam macam-macam tapi anda bukanlah termasuk dalam kategori ibu mengandung. Tentu pelikkan?

Tapi realitinya, itu merupakan signal dari tubuh yang “memberitahu” kepada anda bahawa anda sedang mengalami kekurangan mineral tertentu yang menyebabkan badan tidak dapat menjalankan fungsinya secara maksimum.

Aya pun sangatlah tergolong di dalam kategori ni. Yang Aya perasan, selepas hari raya tempoh hari, ada seminggu tu Aya asyik rasa nak  makan benda manis saja. Mungkin kesan daripada makan macam-macam sewaktu beraya tu kan? Banyak makan kuih raya, minum manis-manis sehingga kurang nutrisi dalam badan ni haaa…

cara mengatasi mengidam

So, hari ni Aya hendak share tentang info ni. Sebenarnya Aya pun baru saja dapat info ni tadi bila geng #360 bincang di dalam group whatsapp (geng ni bukan gangstar ke apa, cuma group mak-mak satu bisnes jek, hihi). Info yang sangat lah best tu yang tidak sabar-sabar nak share kat sini.

Jadi, apakah 7 sebab musabab yang menyebabkan anda mengidam sebegitu rupa? Aya kongsikan kat bawah, baca sampai habis tau 😀

7 Sebab Anda Mengidam Makan Macam-Macam Walaupun Tidak Mengandung

#1 – Mengidam Manis-Manis

Pabila anda secara tiba-tiba, asyik teringin nak makan makanan manis-manis seperti kek, gula-gula atau seumpamanya, sebenarnya badan anda benar-benar memerlukan mineral Kromium, Karbon, Fosforus, Sulfur dan Tryptophan.

mengidam makan kek

Sekadar perhiasan, jangan pula gi order lepas ni. Hihi…

Makanan berkhasiat yang anda boleh diambil adalah:-

  • Kromium – Brokoli, anggur, keju dan ayam
  • Karbon – Buah-buahan segar
  • Fosforus – Ayam, daging, asid lemak ikan, telur, produk tenusu, kekacang, sayuran dan bijirin.
  • Sulfur – Cranberries, kubis dan bunga kubis.
  • Tryptophan – Keju, kismis, ibu manis dan bayam.

#2 – Mengidam Makan Roti, Pasta atau apa jua jenis Karbohidrat

Ini merupakan tanda bahawa badan anda kekurangan Nitrogen.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Nitrogen – Makanan tinggi protein seperti daging, minyak ikan, kekacang seperti soya, walnuts, pecan, chia seeds, oatmeal, bayam dan cendawan juga boleh.

#3 – Mengidam Makanan Berminyak

Tetiba teringin nak makan fries, tau tak ini merupakan tanda bahawa badan anda kekurangan Kalsium.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Kalsium – Susu, almonds, bayam, buah oren, brokoli, sesame seed, keju dan juga sayuran berdaun hijau.

#4 – Mengidam Coffee

Haaa.. minah kopi, tau tak kenapa anda berulang kali craving for coffee? Hehe.. Aya pun ada musim mengidam coffee ni. Kekadang terasa rindu nak minum sebab dah 2 tahun sejak amalkan suplement Aya berjaya kawal diri dari minum dengan kerap sebab takut vitamin-vitamin yang dimakan setiap hari tu, tidak menyerap dengan maksimum, susah pula nak cantik nanti, ahaks.. gurau jek.

mengidam dan ketagih minum kopi

So apa yang menyebabkan anda mengidam kopi? Jawapannya kerana badan anda kekurangan Phosphate, Sulfer dan Zat Besi.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Kekacang, bebawang seperti bawang merah, bawang besar, bawang putih, bayam, black cherries dan red peppers.

#5 – Mengidam Minuman Bergas

Ini juga merupakan tanda badan anda kekurangan kalsium sama seperti jika anda mengidam makanan berminyak.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Kalsium – Susu, almonds, bayam, buah oren, brokoli, sesame seed, keju dan juga sayuran berdaun hijau.

#6 – Mengidam Makanan Masin

Untuk yang teringin nak makan masin-masin seperti keropok, itu menandakan badan anda sedang mengalami kekurangan mineral Klorida.

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Klorida – Minyak ikan, susu kambing, kekacang seperti pecan, hazelnut dan gajus.

#7 – Mengidam Coklat

Jika anda asyik teringin nak makan coklat, kek coklat, minuman coklat dan apa saja yang berasaskan coklat, badan anda sedang memerlukan Magnesium.

mengidam chocolate coklat

Makanan berkhasiat yang boleh diambil adalah:-

  • Magnesium – Buah-buahan, sayuran, kekacang seperti hazelnut, pecan serta almond, ubi manis, avocado, koko, telur dan juga brokoli.

Sekarang dah tahu kan, jika tekak tu teringin makan apa yang Aya senaraikan kat atas, cuba-cubalah berfikir secara sedar. Jangan buat-buat tak sedar diri pula. Hihihi.. badan kita yang sangat kompleks ni sebenarnya “bijak” dalam menghantar signal-signal ke otak namun seringkali disalah tafsirkan.

So, mulai hari ini, tanganilah keinginan untuk makan itu secara berhemah. Jangan bila dah naik berat baru nak menyesal. (Peringatan untuk diri sendiri sebenarnya T_T). Semoga info ini bermanfaat buat anda. Terima kasih sudi singgah! 😀

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like Page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Pengedar Shaklee Sabah

Senarai Pengedar Shaklee Pollux yang berada di Sabah.

Anda boleh menghubungi terus Shaklee Independent Distributor (SID) di bawah untuk pertanyaan tentang Produk Shaklee, Peluang Perniagaan atau Tempahan Produk Shaklee.

pengedar shaklee sabah
Pengedar Shaklee Sabah

Senarai Pengedar Shaklee Sabah 

(Klik nama pengedar untuk direct ke Facebook Timeline SID tersebut)

Pengedar Shaklee Sepanggar

  1. Aya Chalo 6013-8633224
  2. Sintina Tina 6016-8252573
  3. Bethly Cathey 6010-5390584
  4. Noryn Joe 6017-8617949
  5. Izzia Myrini 6010-9307368
  6. Dayang Suhana 6014-9520607

Pengedar Shaklee Kota Kinabalu

  1. Ujye Rohimin 6012-8125280
  2. Dzu Amri 6019-2432888
  3. Suzane Lim Bibie 6017-8335628
  4. Bethly Cathey 6010-5390584
  5. Joy Alfira 6016-8153259
  6. Emma Francisca Luis 6013-8722714
  7. Evelyn Cyrill 6014-5652485
  8. Amanda Gabby Peter 6010-9524902
  9. Ruzy Min 6017-8631190

Pengedar Shaklee Inanam

  1. Wenny Yanggai 6012-8246966

Pengedar Shaklee Menggatal

  1. Bronica Stephen 6019-8093317

Pengedar Shaklee Lintas/Luyang

  1. Suzu Raini 6016-8116579
  2. Eva G. Vinsha 6016-7192885

Pengedar Shaklee UMS/Kingfisher Sulaman

  1. Nija Ami 6013-8748191
  2. Adethlyn Malubin 6013-5497637

Pengedar Shaklee Telipok

  1. A Sumarni Parawangi 6016-8105537
  2. Hidayah Kassim 6019-4794947
  3. Judith Saikeh 60105321086
  4. Ferhana Satiman 6019-5330709
  5. Fredeline Lipaun 6011-31583106
  6. Nancy Lai  6016-5857822

Pengedar Shaklee Putatan

  1. Siti Wazanah 6014-3741797
  2. Ibae Zaini 6014-3794493
  3. Diana Danias 6016-8222603
  4. Jamiah Mia Annrain 6016-8102697

Pengedar Shaklee Penampang

  1. Sylvia Yong 6014-3559395
  2. Erica Hill Ginajil 6016-8450605
  3. Maglynna Andrew 6013-8110690
  4. Edna Ongkol 6014-6720073

Pengedar Shaklee Tamparuli

  1. Adznizah Mizuan 6014-3570461
  2. Rosini Simpun 6019-8635867

Pengedar Shaklee Tuaran

  1. Shela J Bouniu 6014-3747879
  2. Suzane Lim Bibie 6017-8335628

Pengedar Shaklee Kepayan

  1. Linda Misz 6013-8108013
  2. Lydia Pius 6012-8137087

Pengedar Shaklee Kinarut

  1. Norlelawati Tabam 6019-5883424
  2. Roslin Sia 6016-8405759

Pengedar Shaklee Membakut

  1. Sintina Tina 6016-8252573

Pengedar Shaklee Beaufort

  1. Zuminah Kunin 6016-8227844
  2. Fazella Nazerra 6016-8193744

Pengedar Shaklee Papar

  1. Sumariana Danah 6016-8195317
  2. Selena Sam 6014-6547647
  3. Nur Alwasi 016-8129418

Pengedar Shaklee Keningau

  1. Claire Francis Iggau 6019-8326048
  2. Aevanny Nicholas 6011-16007736

Pengedar Shaklee Tenom

  1. Ann Annie Sail 6014-8741151

Pengedar Shaklee Kota Marudu

  1. Shela J Bouniu 6014-3747879
  2. Nadia Abd Halim 6011-31481714
  3. Abby Laime Jm 6019-8434293
  4. Berallaine Webley 6011-31598793

Pengedar Shaklee Kota Belud

  1. Jayrose Ghannang 6011-28939527
  2. Anejan Egu 6019-5385464
  3. Jenny Chian 6016-7707926
  4. Felsia Pins 6016-8046294
  5. Jacqueline Jaumin 6014-3719339

Pengedar Shaklee Ranau

  1. Alexandra Brigett 6012-8895717
  2. Edna Fatica Luis 6013-8859084
  3. Joy Alfira 6016-8153259
  4. Emma Francisca Luis 6013-8722714
  5. Anie Adinie 6010-7907731
  6. Noryn Joe 6017-8617949
  7. Neena Azimin 609-8519739
  8. Mar Lina 6011-36473668

Pengedar Shaklee Kundasang

  1. Alezra Alez 6014-6737421

Pengedar Shaklee Sandakan

  1. Irene Mekail 6014-6599152
  2. Juraidah Nasif 6010-8176797
  3. Lysa Dymensi Arniza 6012-8430603
  4. Onna Omitzerl 6013-8682860

Pengedar Shaklee Lahad Datu

  1. Malia Emma Lam 6013-8584367

Pengedar Shaklee Kunak

  1. Nur Qaisarah Thien Abdullah 6013-8600311

Pengedar Shaklee Semporna

  1. Vonnette E Von 6013-5442668

Pengedar Shaklee Tawau

  1. Andy Rahma 6017-8291880
  2. Ratna Tna 6019-8131301
  3. Arsanti Abd Rasid 6013-8865281
  4. Sue Nursyirah 6013-8014077
  5. Aini Labeddu 6016-8301904
  6. Rosniy Danial 6011-25289491
  7. Phylicia Levis 6013-5594991

Pengedar Shaklee Labuan

  1. Bie Beatrice 6014-8738880
  2. Irayanti Mohamed 6016-8315405
  3. Analie Ann 6014-9217074
  4. Aliesia Paul 6010-8157311

—————–
Jika anda tidak dapat menghubungi Agen Shaklee Sabah yang dinyatakan di atas, sila hubungi 013-863 3224 (Puan Aya) untuk mendapat bantuan segera.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
ID 889835
Master Coordinator Shaklee Malaysia (Sept 2013)
The Founder of Pollux Family
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar

Pengedar Shaklee Kedah

Senarai Pengedar Shaklee Pollux yang berada di Kedah. Anda boleh menghubungi terus Shaklee Independent Distributor (SID) di bawah untuk pertanyaan tentang Produk Shaklee, Peluang Perniagaan atau Tempahan Produk Shaklee.

pengedar shaklee kedah

Pengedar Shaklee Kedah

Pengedar Shaklee Kedah

Nama: Diany Petrus 
Facebook : Nur Azyanie Petrus
No. ID Shaklee: 1090657
No. Telefon: 6013-898 3296

Kawasan: Sungai Petani

——-
Jika anda tidak dapat menghubungi Agen Shaklee Kedah yang dinyatakan di atas, sila hubungi 013-863 3224 (Puan Aya) untuk mendapat bantuan segera.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
ID 889835
Master Coordinator Shaklee Malaysia (Sept 2013)
The Founder of Pollux Family
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar

Pengedar Shaklee Sarawak

Senarai Pengedar Shaklee Pollux yang berada di Sarawak. Anda boleh menghubungi terus Shaklee Independent Distributor (SID) di bawah untuk pertanyaan tentang Produk Shaklee, Peluang Perniagaan atau Tempahan Produk Shaklee.

Pengedar Shaklee Sarawak

Pengedar Shaklee Sarawak

Senarai Pengedar Shaklee Sarawak

(Klik nama pengedar untuk direct ke Facebook Timeline SID tersebut)

Pengedar Shaklee Kuching

  1. Falinah Fazlina 6019-8287830
  2. Elizabeth Nyabit Ayu 6014-6904856

Pengedar Shaklee Miri

  1. Melissa Cha 6019-8758339
  2. Corina Enjai Megit 6013-5796166

Pengedar Shaklee Limbang

  1. Egbert Abang 6013-8483330

—————–
Jika anda tidak dapat menghubungi Agen Shaklee Sarawak yang dinyatakan di atas, sila hubungi 013-863 3224 (Puan Aya) untuk mendapat bantuan segera.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
ID 889835
Master Coordinator Shaklee Malaysia (Sept 2013)
The Founder of Pollux Family
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar