Berkhasiatkah Makanan Frozen Diberikan Kepada Bayi?

Berkhasiatkah Makanan Sejuk Beku Untuk Diberikan Kepada Bayi?

Di barat, makanan bayi yang disediakan di rumah dan disejukbekukan menjadi pilihan buat ibu bapa. Ini adalah kerana, kesibukan ibu pada hari ini menyebabkan ramai di kalangan ibu yang tidak sempat menyediakan sendiri makanan untuk anak. Disebabkan permintaan ini juga, terdapat pelbagai makanan bayi segera yang dijual di pasaraya seperti bijirin bayi atau makanan tersedia di dalam botol. Adakah makanan segera ini berkhasiat kepada bayi?

Menurut Pakar Pemakanan, makanan segera  seperti bubur segera, makanan dalam jar, tidak digalakkan diberikan kepada bayi kerana mempunyai 60% gula atau garam atau kedua-duanya sekali yang lebih tinggi dan tidak selamat buat bayi.

Oleh itu, untuk memastikan anak mendapat makanan berkhasiat walaupun ibu sibuk bekerja, ibu bapa perlu merancang makanan harian si manja dan mendalami ilmu pengetahuan tentang pemakanan bayi daripada proses penyediaan, cara menyimpan sehinggalah cara memasak. So, Aya akan kongsikan info penting yang sangat berguna buat ibu bapa serta soalan yang kerap kali diajukan kepada saya sendiri 😀

makanan frozen bayi

Berapa lama ketahanan makanan sejuk beku ini?

Jangka hayat makanan yang disejukbekukan bergantung kepada jenisnya. Sayur-sayuran perlu disediakan seminggu sekali dalam bentuk puri, protein seperti ayam, ikan dan daging boleh bertahan dalam sebulan, manakala buah-buahan sebaiknya tidak perlu dipurikan terlebih dahulu untuk mengekalkan khasiatnya.

Tips penting yang perlu dititikberatkan semasa penyediaan makanan sejuk beku.

  1. Ibu bapa perlu memastikan tangan dibersihkan sebelum memegang sebarang makanan.
  2. Peralatan juga perlu dibersihkan dan dinyahkuman (rendam air panas dalam beberapa minit)
  3. Gunakan peralatan mengisar puri khas untuk bayi, jangan campur adukkan untuk mengisar bahan masakan lain.
  4. Gunakan bekas menyimpan khas yang bersih serta BPA free. Ada dijual dalam bentuk bekas kecil-kecil, bekas plastik sejuk beku atau seperti bekas kiub ais. Aya sendiri gemar menggunakan bekas kiub ais ni kerana mudah diagihkan kepada kuantiti sekali makan.
  5. Untuk menyejukbekukan sayur-sayuran, celur atau stim sayur sehingga masak. Masukkan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga menjadi puri. Sejukkan dalam suhu bilik kemudian masukkan ke dalam bekas kiub ais atau bekas kecil. Masukkan ke dalam bahagian sejuk beku peti ais.
  6. Untuk menyejukbekukan buah-buahan pula, bersihkan, potong dan simpan di dalam bekas kecil, ia dicairkan pada suhu bilik sebelum dipurikan dan segeralah diberikan kepada anak.
  7. Jika disediakan dan disimpan dengan cara yang betul, makanan sejuk beku boleh disimpan selama satu hingga dua bulan, dan maksimum tiga bulan. Ini banyak dipengaruhi oleh peti ais anda.
  8. Jika makanan diletakkan pada ruang sejuk peti ais, jangka hayatnya kurang daripada 48 jam.
  9. Pastikan peti ais berada dalam keadaan baik iaitu pada suhu beku kurang 0°C.

bekas puri bayi beku

Info harus tahu tentang makanan sejuk beku.

  1. Makanan sejuk beku adalah pilihan kedua terbaik selepas pengambilan makanan segar.
  2. Walaupun makanan disejukbekukan, ia tetap mengekalkan nutrien yang terkandung di dalamnya.
  3. Semua jenis buah dan sayur, jenis ubi, kekacang yang sesuai, ayam, ikan daging boleh dibekukan.
  4. Telur tidak boleh disejukbekukan.
  5. Makanan yang telah dicairkan dan dipanaskan, tidak boleh dipanaskan semula untuk mengelakkan pencemaran.
  6. Makanan yang telah cair, jangan pula disejukbekukan semula.
  7. Sangat digalakkan untuk menghabiskan makanan sejuk beku dalam tempoh sebulan.

Bagaimana cara memanaskan makanan sejuk beku ni?

  1. Makanan yang beku perlu dikeluarkan dalam kuantiti yang diperlukan dan diletakkan di bahagian peti ais ruangan sejuk semalaman.
  2. Ketika mahu dipanaskan, gunakan mangkuk kaca.
  3. Dua cara memanaskan makanan iaitu dengan menggunakan microwave, cara kedua pula adalah kaedah “double boil”
  4. Untuk kaedah Microwave, masukkan makanan ke dalam mangkuk kaca dan panaskan selama 30 saat. Pastikan makanan betul-betul telah sejuk sebelum memberikan kepada anak. Memanas menggunakan ketuhar gelombang micro akan menyebabkan pemanasan yang tidak sekata kepada makanan. Sebab tu ibu perlu mengacau makanan sehingga sebati dan sejuk.
  5. Bagi kaedah kedua iaitu “double boil”, didihkan air dan letakkan mangkuk kaca di atas air yang mendidih tu. Pastikan menggunakan mangkuk yang tahan panas.

Pengalaman Aya memberikan makanan frozen buat Baby Rara.

Aya adalah seorang Work At Home Mom, duduk di rumah tetapi memang sibuk kerana menguruskan bisnes Shaklee dan juga organisasi Pollux Family (group Shaklee dibawah naungan Aya). So, memang Aya putuskan untuk berikan Rara makanan yang bernutrisi yang dimasak di rumah. Cuma sekali baby Rara makan makanan segera Heinz tu konon nak mudah ketika on the go, kali kedua dia dah refuse, siap nangis mengamuk, hoho… So, setiap kali jalan-jalan ke shopping mall Aya memang akan bawa makanan di dalam Thermos, dan alhamdulillah memang licin dia makan.

Mengapa Aya suka frozen solid food? Sebab Aya boleh sediakan sekaligus makanan untuk 3-5 hari, dan walaupun Aya sibuk, Rara tetap mendapat pelbagai nutrisi selain dari susu ibu. Sejak usia 6 bulan Rara memang akan makan 1 lauk (ayam/ikan/ikan bilis) dan 3-4 jenis sayuran. Aya pernah terbaca, untuk mengelakkan anak yang picky eater, maknya haruslah pelbagaikan makanan sejak dari bayi. Setelah Aya gagal untuk anak 1st sehingga 3rd, kali ni memang Aya cuba pelbagai makanan untuk baby Rara.

makanan bayi 8 bulan

Untuk resipi makanan bayi, Aya just follow Resipi Bubur, Puri, Stok Ayam dan Sayuran sebagai asas penyediaan makanan baby Rara dan Idea Menu Makanan Bayi 6 Hingga 12 Bulan.

Alhamdulillah, kini baby Rara berusia 9 bulan, dia tak pernah lagi sembelit, demam tak pernah, batuk dan selesema baru 2 kali. Tu pun kejap dah sembuh, syukur sangat.

Kalau mommies nak tahu lebih lanjut tentang frozen solid food ni, ibu boleh baca kat artikel Tips Memulakan Pemakanan Pertama Bayi ni atau 20 Petua Penyediaan Makanan Bayi Yang Mak Mesti Tahu atau jangan segan silu untuk hubungi Aya. InsyaAllah, Aya akan berkongsi tips dan pendapat berkenaan topik ni.

Semoga info ini berguna buat mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo Stories – Parenting From The Heart

Tips Memulakan Pemakanan Pertama Bayi Buat Ibu Muda

Hari ni genap usia baby Rara 4 bulan. Lagi dua bulan bolehlah mula berikan dia makanan pejal. Walaupun Rara ni anak keempat, tapi nak juga buat research sikit tentang pemakanan pertama bayi, well, setiap anak tu Aya rasa macam lahirkan anak pertama, hehe… Saya kongsikan apa info yang penting untuk mommies ya.

Sebaiknya jangan mulakan makanan pertama bayi sebelum usianya 6 bulan. Memulakan pemakanan lebih awal sangat tidak digalakkan kerana sistem pencernaan bayi belum matang dan ia akan meningkatkan risiko alergi makanan. Selain itu, ia juga meningkatkan risiko bayi mengalami sembelit.

So mommies jangan excited sangat tau. Fikirkan kesan jangka masa panjang baby.

Pemakanan Pertama Bayi 6 Bulan, Info Makanan Bayi, Makanan Pejal Bayi

Bagaimana nak tahu yang bayi anda bersedia untuk makan?

Selalunya tanda-tanda “mahu makan” ini akan bermula dari 4 bulan sehingga 6 bulan. Namun, mommies perlu tahu yang tanda-tanda ini berbeza antara bayi. Mungkin ada bayi yang menunjukkan satu, dua tanda, atau kesemua tanda yang ada di dalam senaraikan ini. Mommies boleh perhatikan tanda-tanda seperti;-

  • Bayi menunjukkan respon “masih lapar” walaupun sudah minum susu dengan cukup.
  • Permintaan sesi menyusu bayi bertambah kerap.
  • Bayi mula bangun pada tengah malam selepas satu tempoh penyusuan biasa.
  • Bayi menunjukkan minat ketika melihat orang lain sedang makan. Kekadang sampai menitik-nitik air liur, hihihi..
  • Bayi mampu menegakkan kepala dan leher ketika dalam posisi duduk.

Untuk kesihatan dan keselamatan bayi, mulakan pemakanan pejal bila bayi memasuki usia 6 bulan ok 😀

Bagaimana memulakan makanan pertama bayi ketika 6 bulan?

Mulakan makanan pejal pertama bayi anda dengan puri apple, pear, lobak, ubi kentang, ubi manis yang dilenyek halus dan cair. Mommies boleh tambah campuran buah dan sayur ke dalam bubur bayi.

Jangan fikirkan yang bayi anda mampu makan dengan banyak pada minggu pertama. Berikan makanan pejal ini sehari sekali dan pilihlah masa yang anda berdua tenang agar sesi pengenalan berjalan lancar. Anda mungkin perlu berikannya susu ibu setelah selesai.

Kadang-kala sesi memulakan makanan pertama bayi ini mungkin gagal. Ini disebabkan bayi masih belum bersedia. Bertenang mommies, anda boleh saja mencuba semula selang beberapa hari selepas cubaan gagal.

Makanan Pertama Bayi

Makanan Pertama Bayi: Pisang dan Papaya tidak perlu dimasak.

Buah dan Sayur Pertama Bayi Anda

Makanan pertama bayi haruslah makanan yang mudah dihadam dan yang tidak akan menyebabkan reaksi alergi.

Sayuran berakar seperti lobak merah, ubi manis, lobak putih, kentang sering kali menjadi pilihan sebagai makanan pejal pertama bayi kerana ia mempunyai rasa manis semulajadi dan mempunyai tekstur halus setelah menjadi puri.

Buah-buahan terbaik untuk dijadikan makanan pertama bayi pula adalah apple, pear, pisang dan papaya. Sangat penting untuk memilih buah-buahan yang mudah dimasak dan mempunyai rasa yang enak. Mommies jangan lupa untuk mencuba sendiri makanan bayi barulah berikan kepada bayi tau.

Tips Penting Setelah Memulakan Makanan Pejal Kepada Bayi

Ramai yang mengatakan apabila memperkenalkan makanan kepada bayi, jarakkan jenis makanan yang berbeza selama tiga hari untuk melihat reaksi alergi. Anda boleh melakukan sebegini jika bayi anda sejarah alergi, namun, jika tidak ada, anda boleh memperkenalkan makanan baru pada setiap hari yang penting anda mencatat jadual pemakanan bayi anda.

Mommies kena ingat, memperkenalkan makanan pejal kepada bayi bukan bererti mengurangkan pengambilan susu bayi. Susu bayi tak kira lah susu ibu atau susu formula tetap penting dalam pertumbuhan dan perkembangan bayi anda.

Mommies juga perlu berhati-hati dalam memberikan makanan masam seperti oren, nenas, beri dan kiwi kerana dikhuatiri tidak sesuai dengan bayi. Sebaiknya mommies boleh meluaskan lagi menu makanan pejal kepada bayi agar si comel dapat pelbagai khasiat dan nutrisi yang penting semasa membesar.

Akan datang saya akan kongsikan resipi makanan bayi pula. Saya harap perkongsian ini berguna buat mommies. Tak sabar menunggu hari pertama baby Rara makan nanti <3

Take Care!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Parenting From The Heart
Visit our Page at Facebook AyaChalo.com – Parenting From The Heart