5 Restoren Halal di Seoul Korea Wajib Try Kalau Ke Sana

Kak Aya teruja bila bercerita pasal makanan ni. Lebih-lebih lagi makanan kampung sendiri di Seoul tu kan, jangan nda tau kak ni orang Korea sesat, hihih… Antara salah satu sebab mengapa kak Aya balik-balik rindu kampung adalah makanannya. Dari Dakgalbi, ke Bulgogi, ke Kimbap, ke Lamb BBQ, ke Tteokbokki ke food street di Myeongdong memang boleh buat gila bayang.

restoren-halal-di-seoul-korea

Gara-gara rindu kak Aya siap try buat sendiri Danmuji (jeruk lobak putih), Kimbap, Bulgogi dan beberapa jenis makanan korea lagi. Step by step buat Danmuji dan Tuna Kimbap kak kongsikan dalam entry ni. Resipi Bulgogi pun ada. Try la, sedap 😀

So malam ni kak akan share beberapa restoren halal atau yang diyakini di Seoul yang kak Aya sudah try sendiri. Untuk info, kebanyakan restoren di Seoul menghidangkan banchan dan air putih secara percuma. Banchan tu adalah side dish contohnya kimchi, seaweed, danmuji, ikan bilik, dan macam-macam lagi.

Restoren Halal Wajib Try Jika Ke Seoul Korea

  1. Nami-Ok Restaurant

Jika ke Nami Island, bolehlah singgah lunch sebentar ke Restoren Nami-Ok. Restoren ni adalah restoren halal (kat luar kedai ada logo halal). So bolehlah makan ayam atau daging dengan gembira.

Menu yang famous di sini adalah Chicken Dakgalbi. Dakgalbi ni acah-acah nasi goreng. Tapi menggunakan paste Gochujang. Rasanya pedas-pedas manis dan memang heaven lah. Selalunya pelayan restoren akan sediakan bahan-bahannya seperti nasi, rice cake, kobis, marinated chicken, seaweed dan kita yang akan “goreng” nasi tu.

cara-pergi-ke-nami-ok-halal-dakgalbi-seoul

Husband ku kaki selfie, haha.. nampak logo halal tu?

Satu lagi menu yang biasa dicuba dalah Stir-Fried Squid, tapi kak Aya tidak sempat try hari tu. Oh ya, kak pergi Seoul dah 2 kali. 1st dengan personal tour guide, yang kedua backpack jak dengan Husband. Restoren ni kak pergi semasa travel backpack tu.

Dari Seoul ke Gapyeong boleh menaiki bas atau ITX. Kak prefer ITX sebab laju dan santai. Boleh baca sini untuk Tips ke Nami Island menaiki ITX.

nami-ok-halal-makanan-korea-dakgalbi

Halal Chicken Dalgalbi. Yeehaa! Jom makan!

Sedikit Travel Tips dari kak, rancang perjalanan ke Nami Island ni, ambil ITX sebelah pagi (9am gitu) dan sebaik saja sampai, terus ke Nami-Ok sebelum ke Nami Island. So bila sudah kenyang, masuk ke Nami Island terus boleh round satu pulau. Kalau lapar lagi, di Nami Island ada 2 restoren halal juga iaitu Asian Cuisine dan nasi goncang di Drama Cafe, makanan ringan seperti jagung dan ubi manis panas-panas pun ada dijual kat sana.

Alamat: South Korea, Gyeonggi-do, Gapyeong-gun, Gapyeong-eup, 읍내리 786-2
Waktu Operasi: 9am – 7pm
Phone: +82 10-2181-1686
Price: Chicken Dakgalbi – 12000won seorang

2. Yang Good Halal BBQ Lamb Restaurant

Kalau ke korea, tidak aci kalau tidak try Lamb BBQ halal ni, sedap weh. Haha.. 1st time datang ke Seoul, kak guide ada bawa kak Aya kat sini, tapi bukan rezeki, restoren tutup. Kali kedua ni kak Aya datang sendiri dengan husband. Alhamdulillah ada rezeki dan makanannya memang sedap ya ampunnnn… Lamb grill ja pun but the feeling tu yang buat rasa best. Dah la boleh bancuh free flow coffee maxim (korean coffee) secara free. Bayangkan weather di luar sejuk, di dalam restauran hangat. Best!

yang-good-korean-bbq-lamb-halal-seoul

Lepas turun bukit, jalan sikit boleh nampak signage kuning ni. Nampak tu logo halal besar gedabak di atas map Aussie?

Kalau makan sini kenalah try makan Lamb Rack dan Soybean Paste Stew. Oh ya, restoren ni pun ada sijil Halal tau. So makanlah lamb ittew tanpa was-was.

Alamat: 서울특별시 강남구 논현로95길 15 (Seoul, Gangnam-gu, Nonhyeon-ro, 95 gil, 15)
Waktu Operasi: 4pm – 2am

Phone: 02-567-7060
Price: Lamb Rack – 22000won, Soybean Paste Stew – 3000won

yang-good-halal-seoul-bbq

Lamb Rack yang telah dipotong-potong. Best sangat sebab grill sendiri. Hehe…

Tips, restoren ni hanya buka pada jam 4 petang. So datang untuk Dinner. Macamana nak ke Yang Good Restaurant ni? Kak Aya ke sini dengan  menaiki Subway. Naik Subway sampai Station Yeoksan (Line 2), dan keluar ke Exit 6. Jalan terus sampai hujung, nanti jumpa KFC sebelah kiri. Masuk simpang kiri tu. Belok kanan, jalan naik ke arah bukit dan jumpa simpang pertama sebelah kiri, masuk simpang tu dan jalan sikit (turun bukit pula) dan akan jumpa restoren ni (sebelah kiri), bangunan yang ada map Australia besar gedabak.

3. Busan Jib Halal Restaurant

Ok, restoren ketiga pula. Yang ni kak Aya tak rekomen sangat sebab mahal gilos. Kak makan dalam kesenduan. Hihi.. tapi yang best sebab dia halal di tengah-tengah kebizian Myeongdong.

makan-halal-di-myeongdong-busan-jib

Restoren Halal di tengah-tengah Myeongdong. Agak pricey dengan makanan yang sebegitu. Kalau mau budget sket boleh jalan terus sehingga ke hujung lorong ni dan ada restoren Yooganae depan tu. Boleh makan Dakgalbi Seafood. Sedap gak.

Makanan yang kak Aya try disini adalah Asam Pedas dan Oyster Pancake. Rasanya pun sederhana sahaja. Sebenarnya dulu di barisan deretan kedai ni ada 1 restoren yang kak guide bawa kak Aya. Asam pedasnya ya ampun sedap gilaaaa.. tu sebab kak Aya datang sini konon cari restoren tu tapi malangnya dah tutup, sobs.

asam-pedas-korea-halal-di-myeongdong

Asam pedas korea. Tapi kak tetap rindu yang di kedai tutup tu, huhu…

menu-harga-makanan-busan-jib-myeongdong-seoul

Menu yang mencekik darah bagi kak Aya. Apa boleh buat dah terminum air baru buka menu, terpaksa la teruskan order, haha…

Lokasi restoren ni di celah bangunan. Kalau  naik subway dan turun di Myeongdong Station Line 4 (Biru) dan keluar di Exit 6. Pergi ke arah kiri dan jalan terus sehingga jumpa Frisbee Apple (logo Apple Iphone tu) dan belok kanan. Di celah ni la boleh jumpa Busan Jib. Kalau jalan terus akan jumpa restoren Yoogane (kak cerita kat bawah).

Address: 11-4 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, 서울특별시 South Korea
Waktu Operasi: 10am – 10pm
Phone: +82 2-777-8660
Price: Asam Pedas – 20000won, Oyster Pancake – 20000won

4. Mabongnim Halmoeni Tteokbokki di Sindang-Dong

Restoren yang ni tiada logo halal tapi menurut buku Backpack Korea yang ditulis oleh pelajar Malaysia di Korea, restoren ini cuma menghidangkan seafood. So, bagi kak Aya ok jak sebab tiada pun yang meragukan.

Sindang-Dong ni adalah area yang glamour dengan Tteokbokki (Spicy Stir Fry Rice Cake) dan digelar sebagai Tteokbokki Town . Tteokbokki ni adalah makanan korea yang terdiri daripada kek beras, fishcake, sayuran, telur, kadang kala diletak ramen dan diletakkan dengan Gochujang (paste lada besar). Rasanya manis-manis pedas, memang sedap!

Cara ke sini? Kak Aya naik subway jak, turun di Sindang Line 2, Exit 8. Exit 8 ni susah sket mau nampak, so just follow laluan brown-orange Exit 6 sehingga jumpa Exit 8. Bila sampai luar, akan nampak Fire Station, belok kiri dan jalan terus sehingga nampak arch lampu lip lap. Restoren makcik tu cuma sebelah kiri selepas arch tu. Boleh tengok ramai orang restaurant tu.

tteokbokki-halal-sindang-dong-makanan-seoul

Malam-malam dingin mencucuk tulang pun kak Aya sampai tau demi makan, haha.. Restoren Tteokbokki belah kiri tu, yang ada hijau-hijau, betul-betul di belakang arch ni.

Cara order? cakap ja nak Tteokbokki, ahjumma tu dah faham dah sebab ramai juga orang Malaysia datang sini. Kena try la sekali. So balik Malaysia boleh banding dengan mana-mana restoren Korean sini pula.

Rasanya? Sungguh tidak mengecewakan sebab acah-acah makanan kita juga (cuma tidak berempah ratus lah), manis, pedas, memang ngam dengan tekak kak Aya dan husband. Licin kitorang makan, hahaha…

tteokbokki-halal-di-seoul-korea

Hehe, muka puas hati hajat tercapai… tengah tunggu makanan mendidih dan masak.

sindang-dong-tteokbokki-halal-korea

Slurppp… tengok gambar pun boleh terliur ni, haha…serius sedap.

Alamat: 5, Dasan-ro 35-gil, Jung-gu, Seoul
Waktu operasi: 9am – 12am
Phone: +82-2-2232-8930
Price: Tteokbokki – 11000won/2 orang

5. Yoogane Myeongdong

Restoren ni menawarkan pelbagai Dakgalbi (nasi goreng korea). Ok, ni pun sama status dengan restoren Tteokbokki tadi. Logo halal tiada, so maksudnya tidak boleh makan makanan yang ada daging or ayam, tapi kat sini tiada v*vi tu ya. So apa yang boleh dimakan? tentunya seafood.

lokasi-yoogane-myeongdong-seoul

Nampak signage putih-oren-kuning ni, itulah restoren Yoogane. Merata-rata kat Seoul.

So boleh order Seafood Dakgalbi. Sama macam di Nami-Ok tadi. Waitress akan serve nasi, seaweed, sayuran, octopus dan Gochujang paste untuk dimasak. Yang ni diorang yang akan masakkan. So tunggu ja la. Di sini ada kaunter banchan, so sila amik sendiri, free flow juga.

yoogane-seafood-dakgalbi-myeongdong

Muka happy jumpa makanan

Yoogane ni banyak cawangan. So mana-mana cawangan pun sama. Di Myeongdong ni ada 2 cawangan tidak silap. Kak Aya pegi yang berhampiran dengan Busan Jib tu. So mau ke sini follow jak macam arahan kak bagi untuk Busan Jib.

Address: 8 Myeongdong 4-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, Seoul, South Korea
Waktu operasi: 10am – 1am
Phone: +82 2-3789-2492
Price: 11000won/2pax

Myeongdong Food Street

Ok, selain 5 restoren di atas, sebenarnya di Myeongdong Street pun sangat banyak makanan “food street” yang mengenyangkan. Selalunya sebelah malam area ni sangat happening, penuh gerai dan penuh juga dengan pelancong. Ini antara makanan yang boleh dimakan tanpa ragu-ragu.

street-food-roti-telur-halal-di-myeongdong-street

Korean Egg Muffin. Rasanya sedap, dalamya ada telur. Rasa manis-manis sket.

pancake-pisang-halal-korea

Pancake pisang

pancake-ikan-myeongdong-halal-food-street

Pastry Ikan. Filling dia ada macam-macam.

makanan-tepi-jalan-di-myeongdong

Seafood tempura. Yang ni kak Aya beli 2x. Haha.. sedap dimakan bersama sos yang disediakan. Pedasss…

makanan-halal-di-myeongdong-kentang

Kentang ni sedap. Tapi Malaysia pun ada kan? hihi…

lobster-cheese-myeongdong-makanan-halal

Lobster Cheese, nyums!

kuih-tradisi-korea-di-myeongdong

Yang ni kuih tradisional korea, iaitu Gula Tarik (tidak tau korean name dia apa) diperbuat daripada madu dan diletakkan filling memacam. Boleh pilih.

kimbap-halal-di-myeongdong-seoul

Kimbap! Sebenarnya rindu kimbap di SInchon Hostel tapi tidak sempat ke sana. So tapau ini jak balik Malaysia. Octopus ni pedassss.

kimbap-halal-di-seoul-myeongdong

Berliur pula tengok ni, haha!

mochi-korea-strawberry-myeongdong

Yang ni kak Aya lupa apa nama dia, tapi acah-acah mochi, kuih pulut dalamnya ada red bean paste. Yang ni special sikit, sebab selain red bean paste dalamnya ada juga sebiji strawberry. Serius sangat refreshing. Gabungan manis masam-masam, sedap!

susu-pisang-korea-onigiri

Snack untuk mengisi perut kosong sementara tunggu sampai ke restoren atau bila-bila masa. Boleh beli susu pisang pelbagai perisa di 7E, boleh juga beli Tuna Onigiri sekali (pinjam nama dalam bahasa Jepun, lupa sudah korea panggil apa). Tips untuk beli Onigiri tu, tanya dulu tau kalau ragu-ragu, sebab ada macam-macam jenis juga. Carilah yang seafood.

Fuhh.. terdera emosi (dan perut) kak Aya siapkan entry ni. Tapi info bebanyak simpan sorang-sorang buat apa kan? Bila kongsi tu jadi lebih bermanfaat terutamanya buat traveller muslim yang akan ke Seoul, mudahlah mencari makanan halal kan?

Ok lah, cukup ini saja entry kali ni. Siapa mau tau restoren dan makanan best di Bangkok pula? Entry akan datang kak Aya share ya. Jumpa lagi!

Luv,
Kak Aya Chalo
Korea dihatiku

Makanan Halal Mesti Cuba Jika Melancong Ke Hong Kong

Makan adalah satu elemen penting dalam travel. Betulkah tidak? Kalau travel, kenalah mencuba makanan local kan? Dalam beberapa negara yang kak Aya sudah jejaki, negara yang paling kak gemari adalah negara yang mempunyai banyak makanan sedap (di tekak kak Aya lah) antaranya Seoul Korea, Jakarta Bandung, Indonesia dan Bangkok, Thailand.

Kali ni kak Aya mahu share 3 restoren makanan halal mesti dicuba jika melancong ke Hong Kong. Bukan makanan arab tau, tapi makanan local chinese muslim Hong Kong. Rasanya ramai dah pergi tempat ni tapi kak Aya pun mau juga share pengalaman uolls.

Makanan di Hong Kong ni sangat mahal. Jadi, kak Aya ingatkan supaya sediakanlah budget lebih-lebih sikit untuk makan. Macam kak, kitorang hanya makan di luar untuk lunch sahaja. Selebihnya lagi best masak di apartment Airbnb. Jimat gittew kan?

makanan-halal-hong-kong-itik-dim-sum-lamb-ghoulash

Kenangan di SkyTerrance Victoria Peak. Inilah 1st trip satu family siap bawa mak dan adik. All sponsored by orang kaya-kaya kak Aya. Haha… (gurau bah) Alhamdulillah ada rezeki lebih, kenalah bahagiakan orang tersayang kan 😀

3 Restoren Halal Mesti Cuba Jika Melancong ke Hong Kong

  1. Wai Kee Duck Rice Halal Restaurant

Sebenarnya restoran ni tidak di dalam list lunch kak Aya pun, tapi sudah rezeki dapat try Itik yang sedap. Memula kak Aya plan untuk makan dim sum di Canteen Masjid Ammar & Osman Ramju tapi wrong timing kerana datang ketika waktu rehat. Kebetulan uncle empunya kantin pun on the way balik, so dia offer untuk bawa dan tunjukkan jalan ke gerai Wai Kee ni.

harga-makanan-halal-di-hong-kong

Menu di Wai Kee Duck Rice Restaurant. Wajib try menu Roast Duck tau. Sedap gilak.

Menurut uncle kantin dim sum (lupa pula tanya nama pakcik, huhu), Wai Kee Restaurant ni adalah restoren halal yang wujud sejak berbelas tahun, tidak silap sudah 17 tahun. Makanan yang famous di sini adalah Roast Duck.

Memandangkan kami lapar gila selepas turun dari Victoria Peak, kak pun order sajalah Half Roast Duck dan Curry Beef. Rasanya? Sangat sedap! Ya ampun, tidak sangka licin anak-anak kak makan itik tu. Walhal first time tu, kaa diorang ingatkan ayam. Syukurlah semua spesis piranha macam maknya. Kikiki… Beef Curry tu pula memang lain dari kari daging yang selalu kak Aya makan tu. Semua orang makan licin, nasib mangkuk tidak ditelan sekali, haha…

tempat-makan-halal-di-hong-kong

Alhamdulilah, akhirnya jumpa makanan halal setelah frust Canteen Masjid Ammar tutup, hihi.. rezeki anak-anak makan itik hari ni.

Sebenarnya kak hampir lupa bila terakhir makan itik, tapi masyaAllah sedap gila itik goreng di sini, teringat-ingat sampai sekarang atau mungkin sebab kami dah kebuluran. Haha… dan jumlah makanan di sini cuma HKD 273 (RM150) untuk 4 dewasa dan 4 kanak-kanak riang.

wai-kee-halal-duck-rice-hong-kong

Inilah Roast Duck dan Beef Curry. Maafkan gambar comot mungkin sebab dah hilang akal kerana kelaparan. Haha… (Nasib ingat amik gambar, lol)

Lokasi Wai Kee Duck Rice: 21, Bowrington Rd, Wan Chai, Hong Kong.
Waktu Operasi: 11.00 pagi – 7.00 petang

Kak tambah sikit, lokasi Wai Kee Duck Rice ni di dalam bangunan pasar kering area Bowrington Road. Di bawah bangunan pasar banyak gerai-gerai macam pasar malam. Refer gambar agar untuk info tambahan lokasi. Hihi… Untuk ke sini cuma perlu berjalan kaki selama lebih kurang 10-15 minit daripada Masjid Ammar & Osman Ramju tadi.

wai-kee-location-halal-food-in-hong-kong

Kena masuk lorong-lorong di area Bowrington Road tu dan bangunan sebelah kanan tu adalah Pasar Kering. Boleh nampak signage atas tu “Cooked Food Centre”. Tabah betul uncle dim sum hantar sampai depan kedai, siap bagitau dengan tokey itik.

lokasi-wai-kee-roasted-duck

Naik kat tingkat 1. Tapi kalau suda sampai kat sini, insyaAllah senang ja jumpa. Tanya ja Wai Kee Halal Roast Duck Rice, confirm pakcik makcik dalam ni tau.

owner-wai-kee-duck-rice-hong-kong

Bergambar dengan owner Wai Kee Restaurant. Apasal muka “makcik” sangat tu, hahahhaa… ni muka penat dan kekenyangan selepas kelaparan. hihi…

  1. Halal Dim Sum at Canteen Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre

Kali kedua datang ke sini (dengan strategi yang betul, bangun awal, gerak awal) akhirnya kak dan family dapat juga merasa dim sum halal yang famous itu. Kenapa famous? Sebab uncle dim sum tu kata sejak masuk rancangan Halal Oriental, tidak putus-putus customer dari Malaysia, Indonesia dan Brunei datang. Alhamdulillah uncle, itu namanya rezeki. Dan sebenarnya sangat memudahkan pelancong muslim untuk merasa sendiri makanan tempatan Hong Kong.

Makanan-halal-di-hong-kong-dim-sum-masjid-ammar

Dim Sum ini dijual di Canteen Masjid Ammar. Ada 30 jenis Dim Sum yang boleh dicuba, di sini juga menyediakan lauk pauk sama seperti restoran lain. Berapa kak Aya bayar untuk makanan ni? Kak lupa, hihi… tapi yang bestnya kak Aya suka tengok Dim Sum tu, memang comel sangat.

dim-sum-halal-di-hong-kong-masjid-ammar

Ikut nafsu mau jak amik bebanyak ni, haha.. nasib baik la waras sikit sebab masa ni belum kebulur sikit, hihi..

Harga dimsum di Masjid Ammar ni. Mahal ka murah? double dari Malaysia untuk satu bekas tu. Tu sebab untuk budget makanan sila estimate double ok?

 

menu-dimsum-halal-masjid-ammar-hong-kong

Selain Dim Sum, Canteen Islamic Centre HK juga ada menu nasi, mee dan lauk pauk.

Kiosk Dim Sum di Canteen Masjid Ammar. Just tulis nombor dim sum macam dalam menu dan berikan ke makcik ni. Banyak sangat pilihan, best gila

manfaat-vivix-shaklee

Haippp, apa dia buat di sini ni? Dia pun ikut ke Hong Kong? betul-betul la Vivix bertuah, haha…

Lokasi Dim Sum Masjid Ammar: 5th Floor, Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 40 Oi Kwan Road, Wan Chai, Hong Kong.
Waktu Operasi: 10 pagi – 3 petang, pastu tutup jam 6 petang buka balik

Cara untuk sampai ke sini? Kak Aya google maps jak, hahahahah.. Alhamdulillah sampai nda sesat pun, kitorang anak beranak jalan kaki dari Causeway Bay Station. Tabah kan?

Lagi satu tips, kalau berniat mahu naik teksi, pastikan screenshot alamat atas tu dan tunjukkan kepada pemandu teksi. Pemandu teksi di sini tidak speaking sangat.

  1. Ma’s Restaurant

Penutup tirai untuk trip family kali ni kak Aya ajak family makan di sini. Kenapa kak Aya pilih restoren ni? Sebab satu dekat dengan airbnb kami berhampir Prince Edward Station. Jalan kaki ja sampai (suka betul jalan kaki kan?) hihi… salah satu menu wajib yang mesti dicuba adalah Lamb Gaulash. Kak Aya ingatkan Lamb Gaulash ni sejenis puff yang berintikan Lamb macam di Malaysia ni, rupa-rupanya dia adalah sejenis dim sum diluarnya pastry dalamnya ada lamb berkuah. Susah mau explain, tengok gambar la ya.

ma's-restaurant-halal-di-hong-kong

Restoren ketiga wajib try. Sepanjang kak Aya makan di kedai ni, memang full house tau. 😀

menu-makanan-ma's-restaurant-halal-hong-kong

Menu dan harga Dim Sum dan makanan di Ma’s Restaurant. Wajib try Lamb Goulash dan Lamb Roll.

makanan-sedap-di-hong-kong

Kalau malas nak fikir, pilih ja pakej ni.

Untuk lunch terakhir ni kak Aya memang tidak pandang harga dah, main order ja ni lagipun ada refund octopus card dalam HKD 600, so, boleh la makan sakan kan? hihi

So kami pun decide untuk ambil Set of 6 berharga HKD855, muahahhaa, pastu tambah lagi beberapa menu tiada dalam ni.. inilah makanan paling mahal kak Aya pernah order. Tidak apalah, kononnya mau bagi kenangan buat mak khennn, Hihi…

Lokasi Ma’s Restaurant Hong Kong: 21-25 Cheung Sha Wan Road, Hong Kong.
Waktu Operasi: 11.30 pagi – 11.00 malam

Lamb-Gaulash-must-try-food-hong-kong

Lamb Gaulash yang glemer tu. Kak Aya sudah try! Not bad. Unik dan sedap.

Lamb-Gaulash-ma's-restaurant-hong-kong

Uniknya sejenis dim sum ini. Nampak basah kan? sedappppp…

tips-melancong-bersama-anak-di-hong-kong

Fuhh, penuh meja. Sesuai la dengan harga, huhu… Bismillahh.. jemput makan 😀

ma's-restaurant-halal-oreintel-hong-kong

Sempat lagi diorang ni posing sementara tunggu van datang ambil dan hantar ke airport. Yeay, kami sudah kenyang!

Alhamdullah, selesai makan kami terus bergerak ke airport. Jam 7.30 malam lebih kurang macam tu flight balik ke Kota Kinabalu Sabah. Pengalaman best berholiday dengan anak-anak, mak dan adik. Dah tu jalan sendiri tanpa travel agent. Best tauu.. suka hati ko mau buat apa tanpa terikat masa ikut jadual guide, hihi.. InsyaAllah tahun depan kita ke Perth pula.

Buat kamu yang baca entry ni, bila lagi mau ke Hong Kong? Hehe…

Luv,
Kak Aya Chalo
Travel-Preneur 

 

Tips Menaiki Airport Limousine Bus Dari Incheon Airport dan T-Money (Seoul Part 3)

Setelah melalui malam yang panjang, tanpa tidur yang proper (siapa suruh tidak booking hotel kan), kak Aya dan husband decide untuk boarding awal dan tunggu di gate yang ditetapkan.

Pintu pelepasan antarabangka KLIA2 di tingkat 3 LCCT KL

Pelepasan Antarabangsa KLIA2. Kena lalui pemeriksaan Imegresen dan scan hand luggage. Kalau mau cepat, boleh skip kaunter pemeriksaan manual Imegresen dan pegi ke auto-gate checking.

Ini kali pertama kak Aya masuk ke International Departure Hall KLIA2 ni. Not bad. Macam shopping mall hihi.. tapi sebab kak Aya pegi ni pepagi buta, banyak lagi kedai yang tutup.

Tips Ibu Menyusu Travel di mana boleh pum susu

Ginilah nursing mommy kalau travel, breast pump jangan tinggal. Di airport KLIA2 ni memang nursing friendly. Cari ja toilet yang ada nursing room dan bolelah lepak situ.

Agak menarik juga sebab 3x scan hand luggage. Ketat betul pemeriksaan di Malaysia ni ya. Tempat last sekali tu, staff di kaunter pemeriksaan tu minta kak Aya buka beg sebab katanya ada cecair.

Ya memang ada cecair tapi kak Aya bgtaulah cecair ni semua 100ml ke bawah. Dia pun angguk-angguk dan lepaskan kak Aya. Kalau incase kak Aya tidak tahu pasal rules ni, rasanya dia dah buang dah perfume, dengan listerin kak Aya tu. Nasib baik lepas. Fuhh… Jadi pengajarannya, jangan bawa apa-apa liquid more than 100ml dalam hand luggage tau. Kalau mau bawa juga, agih-agihkan dalam bottle kecik 100ml each.

Tips travel backpack ke seoul korea

Kak Aya prefer tunggu 30-45 minit awal di departure hall berbanding terkejar-kejar. Hehe…

Settle checking, kami terus ke gate P6. Sesampainya di sana, sempatlah bersihkan diri dan husband menunaikan solat subuh.

Tepat jam 8.00am kami terbang ke Incheon. Penerbangan mengambil masa 6 jam 20 minit kalau tidak silap. Timing di Korea ni 1 jam lebih awal. Dalam flight selain makan, kak Aya tidur jak la. Hihi.. penat weh nda tidak satu malam.

Airasia fly thru dari kota kinabalu ke incheon seoul korea

Langit cerah di Seoul, tapi sejuknya, hanya Kak Aya yang tahu. Hehe

Alhamdulillah, perjalanan smooth tanpa ada turbulence teruk. Tepat jam 3.00pm selamat mendarat di Incheon. Yeay! Sewaktu pramugari annouce waktu tempatan sebelum landing tu, pastikan terus settingkan jam ikut waktu tempatan untuk memudahkan pergurusan masa. Dan.. perjalanan mencari dedaun autumn dan makan pun bermula. Yippie!

pergi-ke-seoul-menaiki-air-asia-lebih-jimat

Alhamdulillah sampai juga ke kampung halaman 😆

Di mana boleh beli T-Money di Incheon Airport.

Perkara pertama kena buat selepas keluar dari arrival hall adalah kena cari kedai serbaguna yang jual T-Money. T-Money ni adalah 1 kad pra-bayar yang akan digunakan untuk naik Subway, Teksi, Bas sekitar Seoul sepanjang berada di Seoul ni.

cara-membeli-t-money-seoul-korea-dan-cara-top-up

Hamboi excitednya gambar T-Money ni, macam hati kak Aya yang excited jak. Kihkih…

Kedai Serbaguna ni senang jak cari. Kalau keluar dari Arrival Hall Exit C, belok kiri, jalan sehingga jumpa Starbuck, kedai tu ada disebelah jak iaitu kedai serbaguna CU. Harga T-Money dalam 4000 won sekeping. Kak Aya beli 2 T-Money dan terus top up 24000 won each untuk kegunaan beberapa hari ni. Selain tu, T-Money ni juga dijual di 7 Eleven, Mini Shop, GS 25, With Me dan Buy The Way.

Selain T-Money, kak Aya lebih teruja bila terlihat susunan Susu Pisang di kedai serbaguna tu. Jadi, kak Aya belilah 3 susu pisang untuk bekalan di dalam bas. Sebotol susu pisang berharga 1300 won. Ada 5 perisa, asli, strawberry, light, honeydew dan coffee.

pisang-susu-korea-sedap-pelbagai-perisa-halal-diminum

Awak, awak… awak tau kah kita rindu nak minum awak. Hihi.. minta maaf buat awak tunggu dua tahun, hihi

Selesai beli T-Money, kak Aya keluar melalui pintu di hadapan kedai serbaguna tu untuk mencari bas. Depan arrival hall tu berderet bas dan pastikan tahu apa nombor bas yang lalu di area hotel anda.

airport-bas-ke-myeongdong-daripada-airport-6015

Pastikan study tau apa nombor airport bas yang sampai ke hotel sebelum sampai ke sini. So tidak la kelang kabut bila sampai ke sini. Info bas seperti yang tertera. Bas setiap 10 minit. Mantapkan? On time pula tu. Ini yang suka dengan kampung halaman ai ni. Hihi…

Alhamdulillah, tempat pertama kak Aya pegi tu memang cun-cun tempat Airport Bas Limousine bernombor 6015 ke hotel. Memula macam ragu-ragu juga sebab di signage tulis nama PJ hotel, yang kak Aya catat dalam buku cuma Chungmuro Station. So kak Aya ringankan mulut ja bertanya denga pakcik yang ada di situ, dan memang betul di situlah pickip point bas ke hotel kak Aya.

tips-naik-bas-dari-lapangan-terbang-ke-seoul

Di tepi signage tadi, akan ada benda ni di lantai. So beratur di sini.

Kalau travel sendiri ni, jangan takut bertanya. Kalau tidak pasti, tanya ja terus. Jangan stress-stress, hihi. Pastikan tahu nama panggilan dlm bahasa local seperti Pakcik (Ajussi), Makcik (Ajumma) dan juga beberapa perkataan penting seperti Annyeong (Hai) dan Kamsahamnida (Terima Kasih).

Airport Bas Limousine di Seoul ni sangat efisien. Jadualnya perjalanannya pun sangat kerap iaitu 8-12 minit. So kak Aya tunggu kejap ja bas pun sampai. Jadi Ajussi tadi tu tolong letak beg kami di bahagian bawah bas dan berikan tiket untuk setiap beg. Tambang bas pula dibayar kepada driver bas sebanyak 15000 seorang. T-Money tidak boleh digunakan utk airport bas ni.

tips-menaiki-bas-dari-airport-incheon-ke-seoul

Dalam bas akan ada paparan tv ni. Nanti boleh tengok map perjalanan di sini dan pastikan alert dengan pengumuman bas supaya tidak terlepas station.

Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit sebab jem yang panjang. Driver bas tu pun surrender, bila dari jauh nampak deretan kereta, dia pun kata “aigoooooo…” (alamak in korean). Kihkihkih.. kak Aya rileks jak, sebab kak Aya ada mobile wifi yang super laju. Boleh la layan anak cucu bisnes sesambil minum susu pisang. Hehe..

tips-menaiki-airport-bas-dari-lapangan-terbang-incheon-ke-bandaraya-seoul

Dalam jem sempat lagi ambil gambar Bridge ni. Lawakan? Terus kak Aya teringat Golden Bridge Gate di San Francisco hari tu. Warnanya lebih kurang macam ni.

Lebih kurang 20 minit lalu bridge ni kak Aya pun sampai ke PJ Hotel/Chungmuro Station. Turun-turun jak dari bas, sejuk gila dan berangin pula tu. Jari jemari kebas sebab kena check email untuk lokasi hotel.

Review RoadHouse Myeongdong Guesthouse dan cerita food hunting di Myeongdong Street kak Aya sambung di entry selepas ni ok? Sebab banyak mau share ni. Hihi…

tips-memilih-hotel-di-seoul-korea

Antara cerita yang kak Aya kongsikan di entry Seoul Part 5, review hotel, food street di Myeongdong, Seafood Galbi di Yoogane dan Rose LED Garden di DDP. Pastikan follow entry kak Aya.

Bagi yang mau follow travelog kak Aya dari part 1 dan part 2, boleh baca sini Terbang ke Seoul Korea Dari Kota Kinabalu Menaiki Air Asia (Seoul Part 1) dan Tempat Lepak Best di KLIA2 Jika Tidak Check-In Hotel (Seoul Part 2).

Bah, jumpa di entry part 4 lepas ni.

Seoul Travelog kak Aya Chalo | Dalam Flight Incheon-Kuala Lumpur | 0930am | 2 Nov 16

Tips Travel Ke Seoul Korea Tanpa Tour Guide

Beginilah jadinya bila hati Kak Aya tidak keruan tengok gambar-gambar dedaun berguguran di musim luruh Seoul, laju jak jari ni klik apps Traveloka.

Tetiba pula ternampak tiket yang mampu milik, apa lagi, teruslah tanya suami, mahu pergi atau tidak? Dia pula kata ok jak. Kemudian call nenek bebudak ni pula, request tuk jaga anak-anak sewaktu ke sana, hihi.. nasib baik mak pun bagi greenlite, Alhamdulillah! Tanpa membuang masa, kak Aya terus beli tiket tu. Hoho.. memang kerja gila! Tapi nasib baik memang ada Tabung Travel, hihi… (penat kak Aya kumpul tau)

Kak Aya pergi hari tu  pada musim bunga tahun 2014, kali ni mau datang untuk menikmati Autumn pula.. musim luruh selalu ada dalam mimpi kak Aya, autumn in my heart gittew… hihi…

Sebenarnya sejak balik dari sana pada tahun 2014, kak Aya pasang impian mahu datang pada setiap musim terutamanya ke Nami Island.

Teringat sewaktu pregnant Rara tempoh hari selalu jak teringat “ikan asam pedas” yang kitorang makan di Myeongdong. Sampai terkadang cakap dengan laki, ok kah kalau turun semata-mata pergi makan ikan asam pedas tu? hihihi, time tu laki hanya mampu geleng kepala… nasib time tu bini dia ni waras sket, sekarang ni yang kurang waras. Hahaha…

tips-makan-di-korea

Sampai sekarang teringat-ingat Ikan Asam Pedas ni. bambamnya ahkak tahun 2014, hihi…

So, memandangkan sudah terbeli tiket ke Seoul dan tarikhnya pula lagi beberapa hari, dan kali ni kak Aya decide untuk jalan sendiri tanpa pemandu pelancong sebab tidak mau terkejar-kejar itinerary tour guide (sebab mau golek-golek puas2 bawah dedaun oren, kihkih), maka, kak Aya pun terpaksalah buat study sendiri supaya di sana nanti tidak sesat, hehe… bila buat study dan research untuk ke Seoul tanpa pemandu pelancong ni, barulah kak Aya sedar, sesungguhnya sangat mudah untuk jalan di Seoul ni. Boleh la datang untuk kali ke-3, ke-4, ke-5, ke-6, kesimpulannya banyak kali pun boleh. Lepas ni kak Aya janji, mau bawa mak dan anak-anak ke Winter Seoul pula. Doakan ya.

So, sebelum kak Aya lupa apa persediaan yang kak Aya buat untuk trip tanpa tour guide ni, maka kak Aya kongsikan lah dalam entry ni…

Antara perkara yang kak Aya kena fikirkan sebelum decide stay di area mana untuk memudahkan perjalanan ke mana-mana tempat yang kak Aya mau pergi adalah:-

Adakah Area Penginapan Tu Berhampiran Dengan Bas Station Dari Incheon Airport?

Ok. Ini sangat penting sebab nanti dari airport kak Aya akan bawa luggage besar. So sangat penting untuk decide mahu tinggal area mana dan hotel apa. Kena pastikan hotel/tempat penginapan tersebut berhampiran dengan station bas untuk memudahkan perjalanan sampai dan balik nanti, dan kena tahu bas number berapa yang perlu diambil dari airport ke hotel.

So, tidaklah nanti terlalu jauh untuk tarik luggage dan mesti ingat tau, di Seoul ni area berbukit-bukit. Pastikan baca review hotel/penginapan sebelum booking. Tips memilih tempat tinggal kak Aya share di bawah. Teruskan pembacaan.

Oh ya, dari airport ada 3 cara untuk ke bandar Seoul: naik train, bas dan teksi, dan bas lebih murah. Tu sebab kak Aya pilih bas.

Subway Info

Di Seoul, jaringan subwaynya sangat efficient, ada 18 line, wow sangat kan?

So senang untuk travel ke tempat yang mahu dituju. Yang penting, 1st thing kena install apps Subway ni. Ini penting untuk memudahkan kita check dan tahu Station mana yang berhampiran dengan Hotel/Hostel/Guesthouse yang akan kita tempah nanti. Pastikan pilih area penginapan yang berhampiran dengan line subway yang hampir dengan area yang kita akan pergi nanti. Banyakkan kena fikir? tapi InsyaAllah kalau dah pening di Malaysia, sampai Korea nanti dipermudahkan, hihi..

So lepas sudah install apps ni, maka mudahlah nak plan perjalanan kan? Kak Aya memang jadikan priority tempat penginapan yang berhampiran dengan Subway supaya senang berjalan. Apps ni penting juga ketika sampai di Seoul nanti. Sebelum terlupa, nanti bila sudah sampai airport, jangan lupa amik Info Tourism such as map Seoul, subway map etc untuk digunakan jika tetiba handphone tidak dapat digunakan, untuk tujuan emergency. Sesampainya di airport nanti, perlu beli T-Money di kedai serbaguna. T-Money ni boleh guna tuk naik subway dan bas sekitar Seoul.

apps-penting-travel-sendiri-ke-seoul-korea-laluan-subway

Apps Subway Korea berikan info tentang Subway Map. Boleh gunakan info-info dari Trip Advisor untuk tentukan Station Subway mana yang berhampiran dengan tempat penginapan. Macam kak Aya, kak Aya pilih Guesthouse berhampiran Changmuro. Sebab Station Changmuro ni menghubungkan 2 line iaitu line 3 dan 4. Means, lebih mudah untuk jalan! 😀

Mahu Menginap di Mana?

Kalau datang ke Seoul ni, tidak perlulah stay di hotel. Sebab banyak sangat pilihan penginapan yang murah-murah (banding hotel, sini mahal gilos), kak Aya cadangkan cari range harga RM150-RM250 satu malam. InsyaAllah boleh tidur lena, lagipun kita datang melancong untuk lihat tempat orangkan, bukannya lihat hotel orang, hehe…

Antara pilihan penginapan samada Hostel, Guesthouses atau Hotel. Boleh guna apps Airbnb untuk skodeng-skodeng bilik, yang ni boleh direct contact host. Tapi kak Aya tetap yakin dengan Agoda.com dan pastikan baca review orang-orang yang pernah menginap tu menggunakan TripAdvisor sebelum buat booking. Baca semua review keadaan bilik, perkhidmatan, ada wifi atau tiada, kalau sudah puas hati baru booking ok?

Dan jangan lupa sebelum pilih tempat mau stay kena pertimbangkan beberapa perkara seperti berhampiran dengan Subway (baca dari review di TripAdvisor), dekat dengan perhentian bas dari Airport, senang cari makan dan lagi best kalau dekat dengan tempat yang kita mau pegi.

Kali ni kak Aya pilih Guesthouse area Myeongdong. Sebab utama sebab dekat dengan stesen yang menghubungkan 2 line, so senang mau jalan. Lagi satu, ikan asam pedas tu ada di area ni, hihihihi… bijak kan kak Aya pilih tempat? haha..

Ke Mana Nak Dituju?

Penginapan settle, kak Aya cerita pula dimana kak Aya plan jalan-jalan nanti. Kak Aya planning untuk pergi ke beberapa tempat kali ni. Memandangkan pegi kejap jak, dan tujuan utama adalah untuk menikmati autumn dan makan, hihi… maka, prioritynya haruslah dua benda tu kan? So ini antara tempat yang kak Aya mahu pegi kali ni.

1- Banpo Bridge Rainbow Fountain

1st time turun Seoul hari tu, tidak sempat ke sini. So kali ni kak Aya kena pegi. Nasib baik kak Aya datang dalam bulan Oktober ni, sebab dalam bulan November hingga Mac tiada persembahan bridge fountain ni, mungkin sebab sudah masuk musim sejuk, air membeku, hehe. Dan, yang istimewanya, ini adalah the world’s longest bridge fountain. Rugi datang jauh-jauh tidak amik kesempatan pegi tengok kan? Entry akan datang kak Aya share cemana mau ke sini dengan menaiki subway ya 😀

tempat-mesti-pergi-ke-seoul-banpo-bridge-rainbow-fountain

2- Nami Island

Antara satu sebab utama kak Aya kembali ke Seoul ni sebab impian kak Aya untuk melihat Nami Island pada setiap musim. 2014 tu kak Aya sudah datang pada musim Spring,  so kali ni datang untuk musim Luruh pula. Kalau tengok gambar-gambar Autumn pulau Nami ni memang mengasyikkan lah… hihi.. dan kak Aya impikan juga datang pada musim Salji pula. Kali ni mesti bawa anak-anak dan mak.

Lagi satu sebab kenapa kena datang sini kali ni, hari tu kak Aya tidak sempat pusing satu pulau sebab kak Aya bizi main basikal ala-ala pelakon Winter Sonata, hihi… so kali ni mau pusing dan amik gambar banyak2, apatah lagi dedaun pokok suda bertukar warna ke kuning, oren, merah. Mesti mengancam! O ya, kak Aya mau guling-guling atas dedaun juga, harap-harap tidak hujan la. Doakan kak Aya dapat cuaca paling best sekali time di Nami Island tu.

tips-ke-nami-island-menggunakan-itx-train

Nami Island musim bunga. Daun-daun pokok botak. Hihi, meh kita tengok tahun ni pokok kaler apa.. tazabar…

3- Namsan Tower & Namsan Park

Last time kak Aya sudah pergi Namsan Tower ni, tapi, bila google, google kata kawasan Namsan ni tersangatlah lawa pada musim autumn, lagipun ia cuma di kawasan bandar, dekat area guesthouse yang kak pilih tu, hihi… So, kak Aya rasa mau pergi la lah, hihi.. yaa.. harus ingat tujuan datang sebab mau tengok fall foliage kan? so haruslah hunting daun-daun ittew.

cara-ke-namsan-tower-tempat-mesti-pergi-ke-seoul

Namsan Tower & Namsan Park. Amacam, ada tergugat perasaan? hihi…

4- Haneul Park

Satu lagi tempat kak Aya plan mau pegi adalah taman rumput ni, hihi.. walaupun hanya ada rumput tapi katanya bila musin autumn, area ni lawa sangat. Tu sebab kak Aya plan (kalau larat) untuk jalan-jalan sini. Lagipun taman ni agak jauh dari Myeongdong. Kalau ada rezeki, insyaAllah sampai la ke sini. hihi…

cara-pergi-ke-haneul-park-autum-mesti-pergi-di-seoul

Haneul Park. Lawakannn? unik 😀

Ok, setakat hari ni kak Aya confirm pegi Nami Island sebab yang ni kena confirmkan cepat-cepat sebab kena beli tiket ITX train ke sana, takut full. Haa.. nanti kak Aya share tips beli tiket train ke Nami Island yaaa.. hihi…

Jadi kesimpulannya, kalau mau travel sendiri tanpa tour guide ni kenalah fikir mahu stay area mana? apa station subway berhampiran? dekat dengan bas station airport kah? dekat dengan tempat makan? haaa… ini yang penting tau. Kak Aya start cari tempat penginapan dulu dan baca semua review di Trip Advisor. Dari review-review tu kak Aya dapat info yang kak mahukan seperti subway station dan bas station. Then, barulah kak Aya booking tempat penginapan..

So, itu jak update takat ni. Nanti kak Aya share lagi, tempat makan belum sempat share lagi. Semoga dapat membantu sedikit sebanyak buat anda yang bercadang ke korea tanpa tour guide.

Nantikan next tips….

Luv,
Aya Chalo
#ayachalostories