7 Sebab Mengapa Ramai Amalkan Vitamin C

Dalam banyak-banyak vitamin, rasanya yang paling glemer sekali adalah Vitamin C kan? Apatah lagi ia sinonim dengan perempuan, orang kata Vitamin Cantik kerana fungsinya yang boleh mencerahkan dan juga sangat penting untuk awet muda. Ada juga yang amalkan Vitamin C untuk maintainkan kesihatan supaya tidak mudah diserang selesema, batuk dan demam.

Disebabkan fungsinya yang pelbagai, bukan setakat untuk kulit yang cantik, dan meningkatkan sistem imun, tu sebab la rata-rata orang amalkan Vitamin C.

manfaat-dan-kelebihan-vitamin-c-shaklee

Fungsi Vitamin C

Dengan jolokan nama “The All Do Vitamin”, Vitamin C memang mempunyai pelbagai fungsi dan ia merupakan salah satu Essential Vitamin (nutrisi perlu dimakan setiap hari) yang tidak dihasilkan oleh badan dan larut air. Jadi, ini bermaksud, setaip kali Vitamin C masuk ke dalam badan melalui pemakanan, jika tidak digunakan, ia akan keluar bersama urin. Tu sebab, jika mahu amalkan Vitamin C, pilihlah Vitamin C yang mempunyai sistem pelepasan (sustained release), dalam erti kata lain, ia mempunyai timing supaya tidaklah Vitamin C tu terbazir melalui air kencing.

Vitamin C berfungsi untuk?

1. Melawan Jangkitan dan Tingkatkan Sistem Imun. Terutama seseorang yang kerap jatuh sakit seperti selesema, demam, batuk. Jadi Vitamin C membantu meningkatkan daya tahan badan secara semulajadi. Sekarang ni lagi kecoh tentang Virus Zika kan? Inilah masanya untuk protect diri anda.

2. Mencantikkan Kulit kerana Vitamin C membantu penghasilan kolagen. Kolagen akan dihasilkan oleh badan dengan natural. Tapi bila usia meningkat, penghasilan kolagen akan berkurang. So, kalau anda mau amalkan Kolagen di pasaran, pastikan pilih produk kolagen yang ada Vitamin C atau makanlah bersama-sama Vitamin C untuk meningkatkan keberkesanan dan penyerapan ke dalam badan.

3. Memusnahkan Radikal Bebas. Radikal bebas sangat jahat yang masuk ke dalam badan setiap hari atau terbentuk di dalam badan. Radikal bebas ni yang memusnahkan sel badan dan akhirnya menyebabkan penuaan pramatang (tua sebelum usia), penyakit seperti cancer, sakit jantung, ketumbuhan bukan cancer dan boleh dikatakan pencetus penyakit. Jadi Vitamin C adalah vitamin anti-oksida dan mampu memusnahkan radikal bebas dalam badan kita. Kalau dikelilingi oleh perokok, anda juga terdedah dengan radikal bebas, dan andalah orang yang betul-betul perlukan Vitamin C.

4. Membantu Membaiki Tisu Penghubung. Vitamin C penting untuk bantu membaiki tisu penghubung. So ia banyak berkaitan dengan kesihatan sendi, Vitamin C bantu untu repair sel-sel tulang rawan, ligamen dan sebagainya.

5. Melindungi Saluran Darah. Memandangkan Vitamin C adalah anti-oksida yang baik, so ia turut membantu menjadikan saluran darah lebih anjal. Kalau saluran darah sihat, peredaran darah juga akan menjadi normal.

6. Bantu Meningkatkan Penyerapan Zat Besi. Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat. So, kalau anda ibu pregnant yang mengalami low Hb atau Anemia, sangat disarankan untuk menambah Vitamin C di dalam suplement anda. Baca sini Rahsia saya naikkan bacaan Hb ke normal sebulan sebelum bersalin.

7. Membantu dalam Penyembuhan Luka dan Penting untuk Kulit, Tulang dan Gigi. Vitamin C juga memainkan peranan dalam penyembuhan luka. Kekurangan Vitamin C juga akan menyebabkan tubuh badan mudah lebam, luka serta menjadikan tulang dan gigi kurang kuat.

Memperkenalkan Vita-C Sustained Release Shaklee.

Shaklee mempunyai produk Vitamin C yang berbeza dengan yang ada di pasaran. Saya kongsikan perbezaannya di sini supaya kalau anda tercari-cari Vitamin C di pasaran, anda boleh bandingkan dengan Vita-C SR Shaklee ni.

perbezaan-dan-keistimewaan-vitamin-c-shaklee

Anda dapat semua manfaat di atas hanya dengan RM 0.51 sehari. Berbaloi ka tidak? Mestilah berbaloi kann… Harga sebotol saya letak di bawah nunnn 😀

Bagaimana Vita-C SR ni berbeza dengan Vitamin C yang ada di pasaran?

1.Vita-C SR diperbuat dari sumber semulajadi iaitu daripada Ekstrak Jagung. Ini bermakna, ia selamat diambil oleh pesakit gastrik. Vitamin C di pasaran biasanya menggunakan buah-buahan citrus yang masam dan lebih berasid, ini boleh menyebabkan gastrik bertambah teruk.

2. Vita-C SR berkepekatan tinggi iaitu 1 tablet membekalkan 500mg Vitamin C. Ia umpama memakan 7.5 biji buah Oren tau.

3. Ia juga ditambah dengan 120mg Citrus Bioflavonoids Complex yang merupakan bestfriend Vitamin C. Gabungan dua-dua ni akan meningkatkan fungsi dan keberkesanan Vitamin C. So sebelum beli Vitamin C di pasaran, check dulu tau :D, tapi kalau susah-susah order jak Vita-C SR Shaklee ni.

4. Ada Sistem Pelepasan Berperingkat (Sustained Release). Macam saya cerita diawal tadi, Vitamin C ni vitamin larut air. Kalau kita ambil dalam kuantiti yang banyak sekaligus, tidak semua Vitamin C ni boleh diserap oleh badan dan yang tidak diserap akan dikeluarkan melalui air kencing. So kencing kita jadi mahal uolls, kencing Vitamin C, hihi.. tu sebab kena pilih Vitamin C yang ada Sustained Release ni sebab vitamin c akan dilepaskan 100mg setiap jam dan badan boleh menyerap dengan lebih optimum.

Sebenarnya inilah Rahsia mengapa Vita-C SR berkesan tau, sebab dah la semulajadi (badan senang serap), Sustained Release pula tu. So tidak perlu telan banyak-banyak sangat sebab insyaAllah menyerap dengan baik punya.

Dalam dunia ni, kita ada banyak pilihan, kengkadang kita pun keliru mana satu yang terbaik. Tapi, bagi saya, kalau mahu amalkan makanan tambahan (suplemen), pilih la yang semulajadi, lulus KKM dan halal serta mempunyai keistimewaan yang tidak ada pada produk lain.

Di luar sana ada pelbagai jenama kan? saya tidak cakap jenama lain tidak bagus, but kita sebagai pengguna pepandai lah pilih.

Kalau teringin try Vita-C SR Shaklee ni, boleh jak. Harganya pun sangat berpatutan iaitu RM 92.50, kuantitinya 180 biji lebih kurang RM 0.51 sen sebiji. Murahkan? Beli oren 8 biji suda rm10 ba. Hihih…

Cara makan? Offcos la cara makan tu Exclusive untuk customer saya jak. Nanti saya boleh kongsikan sekali cara makan Vitamin C untuk kesan sama seperti suntikan Vitamin C. Teruja kan? Bah Order sekarang 😀

Luv,
Aya Chalo || WA 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di Pengedar Shaklee Sabah

 

Penyebab, Tanda Jangkitan dan Tips Pencegahan Penyakit Pneumokokal

Penyebab, Tanda Jangkitan dan Tips Pencegahan Penyakit Pneumokokal

Setiap 20 saat, 1 kanak-kanak mati akibat pneumonia ataupun dikenali sebagai jangkitan kuman di paru-paru. Pneumonia merupakan antara satu daripada empat Penyakit Pneumokokal.

Minggu lepas, anak Aya sendiri iaitu Faeq yang berusia 7 tahun, mendapat jangkitan Pneumonia. Ini merupakan pengalaman kedua bagi saya. Bermula dengan batuk dan selesema, kemudian batuk seolah-olah tidak cukup nafas, merupakan tanda-tanda terkena jangkitan dan terus saya meminta suami membawa anak ke emergency hospital sebelum terlambat.

Naluri ibu selalu betulkan? memang anak Aya dah kekurangan oksigen, dan kuman dah pun menyerang, setelah neb 3x namun Faeq masih bernafas laju, lalu x-ray dilakukan dan akhirnya warded kemudian terus diberi rawatan oksigen dan antibiotik.

Bayangkan lah, dah la balik raya rumah mertua dan ada baby kecil yang menyusu badan, tak dapat temankan anak yang bertarung nyawa di hospital. Sakit jiwa T_T. Tapi memang salah saya pun, saya lupa bawa vitamin minyak ikan Omega Guard dan vitamin c yang biasa anak-anak makan untuk elakkan selesema dan batuk yang berlarutan.

Apa yang menakutkan apabila anak mendapat jangkitan ni adalah, ia boleh menjadi serius dalam masa yang singkat dan kadar kematian juga amat tinggi, Nauzubillah. Sebab tu, ibu perlu alert tentang penyakit Pneumokokal ni.

Penyebab, Punca, Tanda jangkitan pneumonia paru-paru

Apakah Penyakit Pneumokokal?

Penyakit Pneumokokal berpunca dari sejenis bakteria yang biasa menyebabkan jangkitan tekak dan telinga dan juga boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius seperti radang paru-paru dan radang selaput otak dan saraf tunjang yang boleh membawa maut.

Ia berpunca dari bacterium Streptococcus Pneumoniae yang terdapat pada lapisan hidung dan tekak orang yang sihat (pembawa kuman) dan boleh merebak melalui batuk dan sentuhan orang yang berada di sekeliling secara terus.

Terdapat hampir 90 jenis serotip pnuemokokal. Kebanyakkannya mengakibatkan jangkitan ringan namun ada segelintir yang mampu menyebabkan jangkitan lebih teruk.

Jenis-jenis Penyakit Pneumokokal

#1: Pneumonia 

Juga dikenali sebagai radang paru-paru atau jangkitan kuman di paru-paru. Ia boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan ruang pleural, keradangan kantung yang mengelilingi jantung dan pembentukan abses paru-paru.

Tanda-tanda jangkitan:
Kesukaran bernafas, pernafasan laju (boleh lihat anak tarik nafas hingga ke perut), batuk berkahak atau tanpa kahak, rasa tidak sihat dan kerap merengek, demam, sakit dada dan seram sejuk.

#2: Meningitis

Merupakan radang selaput otak dan saraf tunjang. Antara komplikasinya adalah serebral palsi, epilepsi, kerosakan otak, penyakit buah pinggang, kehilangan pendengaran, amputasi anggota badan, kelewatan perkembangan dan kematian.

Tanda-tanda jangkitan:
Leher kejang, demam, sakit kepala, tidak berupaya untuk makan, meragam serta kelesuan.

#3: Otitis Media

Merupakan jangkitan di bahagian telinga tengah. Otitis Media boleh menyebabkan jangkitan Meningitis dan mastoiditis iaitu jangkitan di tulang mastoid yang terletak di belakang dan di atas cuping telinga.

Tanda-tanda jangkitan:
Sakit telinga, sukar tidur, demam dan kerengsaan.

#4: Bakteraemia

Merupakan bakteria dalam aliran darah. Ia memberi kesan kepada neurologi dan sepsis dan keadaan ini boleh mengancam nyawa.

Tanda-tanda jangkitan:
Demam, kerengsaan, bintik merah pada kulit, kekeliruan atau perubahan mental.

Siapakah yang berisiko tinggi dijangkiti Penyakit Pneumokokal?

  • Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun
  • Kanak-kanak yang mempunyai masalah penyakit kronik
  • Kanak-kanak yang dihantar ke pusat asuhan

Apakah langkah pencegahan untuk mengelak Penyakit Pneumokokal?

Mengamalkan cara hidup yang sihat, memastikan kebersihan diri dan persekitaran, penyusuan susu ibu serta pengambilan vaksin atau imunisasi boleh mencegah dan melindungi kanak-kanak daripada jangkitan Penyakit Pneumokokal ini.

Jika anak batuk dan selesema, ibu perlulah memastikan anak mendapat rehat yang secukupnya, minum air mencukupi, menjaga dan mengawal makan minum anak agar selesema dan batuk tidak berlarutan serta mendapatkan rawatan daripada doktor. Sekiranya anak mempunyai tanda-tanda jangkitan segeralah ke hospital kerana jika ia dapat dikesan dari awal dan diberikan rawatan yang sewajarnya, penyakit ini dapat dikawal.

punca dan rawatan jangkitan paru-paru

Setelah 3 kali nebulizer dan 1 kali x-ray akhirnya Faeq admitted kerana nafas terlalu laju dan kekurangan oksigen. Sobs

tanda-tanda jangkitan paru-paru pneumonia

Kesian anakku. Oksigen sedang diberikan. Penat dan sakit dada katanya.

cara merawat pneumonia

Nasib baik sudah beli Mesin Nebulizer ni time Awal kena serangan setahun lalu. So boleh buat rawatan sendiri di rumah. Saya sendiri request ke dokter untuk berikan ubat Ventolin kerana kesan lebih laju berbanding Salbutamol yang perlu diminum.

Namun, setelah dua orang anak saya diserang penyakit yang sama, hampir fobia dibuatnya bila anak sukar bernafas, macam-macam terlintas di fikiran. Jadi terfikir pula untuk berikan anak-anak saya ni suntikan vaksin Pneumokokal selain ikhtiar untuk tingkatkan sistem immune diorang dengan vitamin kanak-kanak Shaklee seperti multivitamin, minyak ikan dan vitamin c. Sehingga hari ini anak saya masih meneruskan rawatan antibiotik dan neb di rumah. Doakan dia cepat sembuh seperti biasa 😀

Jika anak anda mengalami tanda-tanda di atas, dan perlukan bantuan, jangan segan untuk menghubungi saya. InsyaAllah saya akan membantu. Saya doakan anak-anak kita dilindungi dari penyakit yang boleh membawa maut ini.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo.com – Parenting From The Heart

Tips & Trick Mengatasi Masalah Susu Ibu Merundum

Mindset ibu-ibu yang merasakan mereka tidak mempunyai susu yang mencukupi adalah antara punca utama kegagalan penyusuan susu ibu. Ibu perlu ketahui asas penyusuan seperti teori permintaan dan bekalan, tanda bayi mendapat cukup susu ibu dan juga perlu mengetahui sebab-sebab kekurangan susu ibu sebelum ibu memutuskan untuk memberikan susu formula kepada bayi anda.

Ketahuilah bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak-anak. Selagi mampu, usahakanlah, don’t gibab mommies. 😀

Tips Atasi Masalah Susu Ibu Merundum dengan Set Ibu Menyusu Shaklee

Jom kita lihat apa tips & trick untuk mengatasi masalah susu ibu yang merundum. Namun, sebelum itu, ibu perlu tahu tanda bayi mendapat cukup susu ibu sebelum mengatakan yang anda mempunyai masalah susu merundum dan saya juga kongsikan tips mengatasi masalah ini buat ibu 😀

Tanda Bayi Mendapat Cukup Susu Ibu

  1. Bayi kelihatan kenyang dan tenang selepas menyusu. Biasanya bayi akan tertidur dan melepaskan sendiri payudara ibu.
  2. Kulit bayi tegang dan lembap.
  3. Berat bayi bertambah mengikut umur iaitu 0-4 bulan purata kenaikan 170 gram, 4-6 bulan 130 gram, dan 6 hingga setahun adalah 60-110 gram.
  4. Kekerapan kencing dan membuang air besar mencukupi seperti rajah di bawah.

    kekerapan bayi kencing dan membuang air besar

    Ibu boleh merujuk gambarajah ini untuk memastikan bayi anda mendapat susu yang cukup dan juga mengenali saiz perut bayi.

  5. Payudara ibu penuh menjadi lembik apabila bayi selesai menyusu.
  6. Ibu berasa haus dan berpeluh selepas sesi penyusuan susu ibu.

Tips Menghasilkan Lebih Banyak Susu

  1. Perhatikan cara penyusuan. Betulkan posisi dan lekapan sekiranya bayi tidak melekap dengan betul. Posisi dan lekapan yang betul akan mengembalikan aliran susu ibu.
  2. Menyusukan bayi dengan lebih kerap. Penyusuan lebih kerap terutamanya pada hari-hari terawal kelahiran akan membantu penghasilan lebih banyak susu ibu.
  3. Pastikan bayi disusukan setiap dua hingga tiga jam dan mengikut yang dikehendaki oleh bayi.
  4. Pada waktu malam pula, pastikan jarak menyusu tidak melebihi empat hingga lima jam.
  5. Semakin kerap bayi disusukan bermakna lebih isyarat yang dihantar kepada badan untuk menghasilkan lebih banyak susu.
  6. Mengosongkan payudara antara sesi penyusuan amat penting agar protein perencat susu ibu tidak terkumpul di dalam payudara dan menyebabkan susu berkurangan.
  7. Mengosongkan payudara selepas sesi penyusuan adalah salah satu cara yang sangat berkesan bagi meningkatkan penghasilan susu ibu.
  8. Memerah selepas sesi penyusuan memang memberikan hasil yang tidak banyak, namun, badan mendapat syarat bahawa lebih banyak susu yang diperlukan.
  9. Untuk mengumpul stok susu yang banyak, perahlah selepas sejam sesi penyusuan.
  10. Mengurut payudara dapat memberikan stimulasi yang hebat kepada payudara untuk menghasilkan susu.
  11. Ransangan pada puting ibu dapat menggalakkan refleks ejeksi susu (let down reflex) dan lebih banyak susu dapat dikeluarkan daripada payudara.

Selain daripada tips & trick di atas, ibu juga perlu makan makanan seimbang, minum air mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari dan boleh mengambil makanan, suplemen dan ubatan penggalak susu.

Antara makanan penggalak susu yang boleh diamalkan adalah lobak putih, sup betik, kurma, soya, sayur-sayuran hijau, longan kering, herba seperti fenugreek, milk thistle, alfalfa dan macam-macam lagi. Walaupun tidak banyak kajian saintifik yang dijalankan, tetapi ia sudah diamalkan secara turun temurun. Bagi ubat-ubatan pula, antaranya adalah Metoclopromide (Reglan) dan Domperidone (Motilium).

Saya nak kongsi makanan tambahan yang saya dan ramai ibu-ibu bekerjaya di luar sana amalkan. Cara makan yang mudah, berkesan serta selamat untuk bayi menyebabkan ramai ibu-ibu memilih Set Ibu Menyusu Shaklee ni. Jom kita baca apa kata mereka 😀

tips banyakkan susu ibu dengan set ibu menyusu shaklee

#1 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Assalam, ni just nak share tentang Set Berpantang & Set Ibu Menyusu Shaklee. Selama ni just baca orang punya, hihihi… saya start makan alfalfa baru 1 week. Pagi tadi pukul 5.30am after susukan baby, saya gi pump balance susu untuk buat stock, then after selesai, saya ambil 1 cawan esp dan alfalfa. After 1 hour, saya dapat rasa miss B start to fulfil. So..so..so.. amazing”

cara mengatasi masalah susu merundum dengan set ibu menyusu shaklee

#2 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Salam semua, Hari ni rasa nak senyum-senyum kambing je. Kenapa? sebab tadi suami cakap ‘eh betullah kan, muka baby macam dah nampak vibrant (berseri-seri) dan makin cerah.. kesan baby ambil vitamin shaklee la tu…

Hehehe.. saya baru sebulan guna… ambil Set Ibu Menyusu 3M dan Vitamin E. Sejak ambil Set Ibu Menyusu ni dah boleh simpan stok EBM.. kalau dulu, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tak dapat pun simpan stok, dan lagi, bonus la ni kulit makin ada perubahan. Hihi..

Tak sabar nak tunggu 3 bulan. Macamana nanti perubahannya” 

vitamin banyakkan susu ibu set ibu menyusu shaklee

#3 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Stok EBM untuk Saffiys sebelum masuk kerja hari ini. Sekadar berkongsi untuk beri semangat kepada ibu-ibu menyusu. Dengan mengamalkan Set Ibu Menyusu 3M, Lecithin, Omega, Zinc dan Vitamin E”

cara hasilkan susu ibu selepas melahirkan bayi dengan bantuan set menyusu shaklee

#4 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Assalamualaikum.. saya nak share pengalaman sendiri. Alhamdulillah rezeki untuk anak. Mula-mula biasalah selepas bersalin susu tak keluar, dan pelbagai usahanya antaranya pengambilan Set Ibu Menyusu Shaklee semasa pantang sehingga sekarang yang membantu saya dalam penghasilan susu. Before this pakai pump manual, dari 6oz sekarang 18oz dengan bantuan pam elektrik snow bear juga dapat buatkan breast jadi kosong.

Betul kata orang, makan B-Complex juga boleh tambah kepekatan susu ibu. Saya pernah cuba. Mudah-mudahan saya dapat menyusukan anak sehingga 2 tahun. Wish me luck”

testimonial set ibu menyusu shaklee

#5 – Testimonial Set Ibu Menyusu Shaklee

“Salam, teringin nak share testimonial sendiri. Saya bermula dengan ESP, mula-mula rasa tak yakin, just nak try je. Bila nampak kesan baru la jatuh cinta dengan Shaklee. Mula-mula minum ESP stretch mark kat perut dah nampak pudar, seronok sangat, badan pun rasa ringan, lagi-lagi bila opismate puji “patutlah akak slim, makan shaklee rupanya…”, bangga pun ada. Lepas tu saya try Set Ibu Menyusu dengan tujuan nak bagi susu banyak nutrisi.

Alhamdulillah, sampai sekarang masih lagi breastfeeding (anak dah 7 bulan lebih, compate anak 1st 3 bulan lebih dah campur Formula Milk). Syukur sangat-sangat, suami pun puji “sayang best la sekarang ni”, saya pun senyum je lah. Sekarang tengah try Ostematrix pula. Setakat ni alhamdulillah, rasa sengal-sengal badan dah kurang. InsyaAllahh akan terus setia dengan Shaklee. TQ Shaklee”

Memperkenalkan Set Ibu Menyusu Shaklee

Apa yang istimewanya Set Ibu Menyusu Shaklee ni?

  1. Vitalea merupakan Multivitamin dan Multimineral yang membekalkan nutrisi kepada ibu dan juga bayi.
  2. Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun ibu dan bayi, ia juga penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Vitamin C memang sangat membantu ketika bayi selesema. Dengan hanya menelan double dosage Vitamin C, selesema bayi saya boleh sembuh tanpa ubat.
  3. B-Complex memberi ketenangan kepada ibu, elakkan stress dan kemurungan. Stress dan kemurungan juga mempengaruhi penghasilan susu ibu. Semakin stress, semakin merundumlah susu ibu.
  4. ESP sebagai Energy Booster agar ibu kekal bertenaga, memudarkan stretch mark, memekatkan susu ibu dan memberi rasa kenyang yang lama kepada ibu sekaligus mengurangkan nafsu makan.
  5. Alfalfa yang merupakan herba turun menurun untuk Milk Booster dan juga penting untuk memelihara “dalaman” ibu, kalau nak mengembalikan hubungan suami isteri selepas bersalin, memang sangat digalakkan untuk mengambil Alfalfa ni 😀
Set Ibu Menyusu Shaklee

Set Ibu Menyusu Shaklee terdapat dalam Set Lengkap dan Set Budget. Kalau nak tahu mana satu yang sesuai boleh hubungi saya ya 😀

Walaupun ibu mengambil Set Ibu Menyusu ni dan apa jua makanan, herba, suplemen atau ubat yang untuk membanyakkan susu ibu, perlu ditekankan bahawa ia bukanlah “ubat ajaib” yang memberi kesan serta merta. Konsep supply & demand perlu dipatuhi. Apa jua yang ibu makan tidak akan memberi kesan sekiranya ibu tidak menyusu dan mengosongkan payudara dengan lebih kerap dan efektif. Diharap tips dan info ini membantu ibu untuk menjayakan penyusuan susu ibu.

Jika ibu berminat nak ikhtiarkan dengan Set Ibu Menyusu Shaklee ni, saya menyediakan Set Lengkap dan Set Budget mengikut keperluan dan budget ibu. Hubungi nombor yang tertera di bawah ya. 😀

Pssttt… kalau ada ibu menyusu yang menunaikan ibadah Puasa 6 boleh baca tips banyakkan susu ibu walaupun berpuasa di sini.

Semoga membantu mommies!

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sepanggar – Kota Kinabalu – Sabah
Like page kami di AyaChalo.com – Parenting From The Heart

Petua Mempercepatkan Kehamilan Secara Moden & Tradisional

Petua Penting Dalam Meningkatkan Kehamilan Secara Moden & Tradisional Yang Mungkin Membantu Anda Mendapatkan Zuriat.

Masih “kosong” selepas beberapa bulan berkahwin sering kali mengundang keresahan buat ramai pasangan. Tekanan semakin terasa apabila bulan bertukar tahun, namun cahayamata yang dinanti-nantikan masih belum menjadi. Apatah lagi ditambah “garam” dengan pertanyaan ahli keluarga, saudara mara dan rakan-rakan. Terasa sungguh #sakitnyatudisini kan? Bagaimana perkara ini boleh terjadi? Adakah terdapat cara untuk meningkatkan kesuburan suami mahupun isteri sekaligus mempercepatkan kehamilan? dan adakah masih ada peluang untuk bergelar ibu dan ayah?

tips cepat hamil

 

Secara umumnya, cepat atau lambat kehamilan bergantung kepada tahap kesuburan suami dan isteri.

Kesuburan isteri berkait rapat dengan kemampuannya mengeluarkan telur. Telur ini hanya akan keluar sekali dalam satu kitaran haid dan disebut sebagai waktu subur. Bagi isteri yang mempunyai kitaran haid teratur, selalunya telur akan keluar pada hari ke-13 atau ke-14. Selain itu, isteri boleh menggunakan teknik mengukur suhu badan menggunakan ovulation thermometer.

Bagi suami, masalah kesuburan lelaki selalunya berkaitan dengan sperma yang tidak normal, jangka hayat sperma terlalu singkat atau terdapat masalah dengan ejakulasi. Ketidaknormalan ini berlaku disebabkan beberapa faktor. Antaranya berlaku keradangan pada testis, masalah pembengkakan saluran darah testis, saluran testis tersumbat akibat jangkitan kuman, pengambilan alkohol dan merokok, hormon yang tidak normal, terdedah kepada bahan kimia beracun dan pemakaian seluar yang terlalu ketat.

Walaupun wujud pelbagai masalah kesuburan, ini bukanlah pengakhiran buat pasangan yang belum dikurniakan zuriat. Ada pelbagai cara untuk meningkatkan kesuburan sekaligus meningkatkan peluang untuk cepat hamil.

 Tips Meningkatkan Kesuburan Suami

#1 – Amalkan memakan buah Betik

Buah betik kaya dengan Vitamin C dan merupakan antioksida yang baik untuk tubuh badan. Buah ini juga dikatakan mampu meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma. Kekurangan Vitamin C di dalam badan boleh mengurangkan tahap kesuburan sperma. Mengambil sebanyak 500mg Vitamin C setiap hari amatlah digalakkan.

#2 – Banyakkan pengambilan Zink

Mineral Zink dikatakan mampu mengaktifkan serta meningkatkan kualiti sperma. Ini adalah kerana, mineral ini dijumpai paling banyak di dalam sperma. Makanan sumber zink adalah daging merah, bijirin dan kekacang, makanan laut, prosuk tenusu dan boleh diambil dalam bentuk suplemen.

#3 – Berhenti Merokok

Merokok didapati mampu merosakkan membran sperma dan mempengaruhi kelajuan sperma untuk sampai ke telur. Merokok juga boleh membunuh Vitamin C di dalam badan sekaligus mengurangkan kualiti sperma yang terhasil. Kalau suami kaki rokok, pastikan suami mengambil Vitamin C lebih tinggi berbanding lelaki biasa.

#4 – Pastikan kebersihan makanan yang diambil

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar sangat digalakkan. Akan tetapi, racun serangga yang digunakan untuk mengawal serangan makhluk perosak pada buah dan sayuran mampu menjejaskan tahap kesuburan. Pastikan buah dan sayuran dibasuh sempurna sebelum dimakan.

#5 – Minum banyak air kosong

Pengambilan air kosong sebanyak dua hingga tiga liter sehari dikatakan mampu meningkatkan kesuburan dan kesihatan sperma.

Tips Meningkatkan Kesuburan Isteri

#1 – Kawal berat badan

Usahakan untuk mendapat berat badan yang ideal. Obesiti boleh menganggu pengeluaran telur.

#2 – Jaga pemakanan

Elakkan mengambil makanan dan minuman yang tidak menyihatkan seperti makanan ringan, jeruk, makanan segera, minuman berkarbonat dan minuman beralkohol. Banyakkan mengambil makanan bernutrisi terutama yang tinggi yang kaya dengan asid folic, Vitamin C dan B-Complex.

#3 – Berhati-hati dalam mengambil ubat-ubatan

Kebanyakan ubat seperti anti-kemurungan, pil tahan sakit dan antibiotik akan memberi kesan kepada tahap kesuburan. Oleh itu, cuba elakkan mengambil ubat-ubatan jika merancang untuk hamil dan berbincanglah dengan doktor.

#4 – Periksa rahim anda

Masalah rahim seperti endometriosis, fibroid atau cyst boleh menjejaskan peluang untuk hamil. Sekiranya ada tanda-tanda seperti haid yang tidak teratur, sengugut teruk, haid yang banyak, sakit perut yang melampau, segeralah berjumpa doktor.

#5 – Amalkan senaman berkala

Bersenam secara tetap dan teratur. Ia bukan sahaja menyihatkan namun membantu mengekalkan berat badan ideal.

Bagaimana Set Kesuburan Shaklee Boleh Meningkatkan Peluang Anda Untuk Hamil?

Testimonial-set-Kesuburan-Shaklee
Nasihat Pakar Sakit Puan Dr. Hamid Arshat buat pasangan yang mahu mendapat zuriat. Antara nasihat beliau adalah ikhtiar dengan pengambilan suplemen Multivitamin, Vitamin E, Vitamin C dan Asid Folic.
cara meningkatkan kesuburan suami isteri agar segera hamil
Set Kesuburan Shaklee terdiri daripada Vitalea (multivitamin), B-Complex lengkap dengan Asid Folic, Vitamin C, GLA, Zink dan Vitamin E.

Anda boleh ikhtiar dengan cuba amalkan pemakanan suplemen yang penting untuk meningkatkan kesuburan serta meningkatkan peluang untuk hamil seperti yang terdapat di dalam Set Kesuburan Shaklee di atas. Set ini boleh membantu anda, suami dan isteri untuk meningkatkan kesuburan serta mempercepatkan kehamilan dengan;-

1. Menstabilkan hormon isteri dengan GLA terutama jika isteri mempunyai masalah haid yang tidak teratur atau cyst. GLA juga mampu menghasilkan satu cecair yang boleh memanjangkan jangka hayat sperma di dalam rahim isteri sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyewakan.

2. Menambah kualiti dan kuantiti sperma suami serta meningkatkan fungsi organ seks lelaki. Terdapat 10 kali ganda zink di dalam prostat lelaki berbanding organ lain. Ini membuktikan zink sangat penting untuk kesuburan lelaki.

3. Kajian mendapati pengambilan Vitamin E yang lengkap dengan selenium akan meningkatkan kualiti air mani dan mobiliti sperma.

4. Vitamin Asas: Multivitamin, Asid Folic dan Vitamin C turut membantu dalam membekal vitamin penting kepada tubuh badan untuk mengoptimumkan fungsi badan, sebagai persediaan untuk kehamilan dan mengelakkan kecacatan bayi serta meningkatkan kesuburan sperma.

Set ini mampu bertahan dua hingga empat bulan mengikut jenis vitamin. Harganya pula insyaAllah pasti berbaloi untuk anda berdua. Jom kita baca, apa kata pengguna yang berjaya hamil dengan set ini.

Testimonial Pasangan Yang Berjaya Hamil

testimonial set cepat hamil shaklee

Testimonial Set Kesuburan Shaklee 1 
 

Testimonial 1

“Actually lama dah nak share testi sendiri since hampir 2 bulan consume. Pada Awalnya beli GLA dan B-Complex untuk nak hamil sekaligus nak kurangkan rasa sakit masa period datang. Selepas seminggu makan saya ke klinik untuk membuat pemeriksaan lain, tetapi doktor mendapati saya mempunyai rahim yang terbalik. Masa itu doktor kata orang yang ada rahim terbalik susah untuk hamil, tapi dengan izin Allah kita tidak tahu.

So selepas sebulan suami pula try makan vitamin E, Zink dan ESP. Orang lelaki susah sikit nak makan vitamin tapi selepas dipujuk dan bagitau akan dapat kesan kesihatan yang superb dia pun makan.

Alhamdulillah selepas hampir sebulan setengah makan GLA, saya rasa badan saya tak selesa, tiba-tiba sakit bontot ingatkan sebab jatuh, tapi pagi tu selepas membuat test upt syukur ada tanda blur positif dan setiap hari saya buat upt test sebab teruja nak tengok line yang betul-betul positif.

So inilah masa yang dinanti hamil setelah berusaha untuk hamil. Suami masih lagi makan vitamin tu sebab kesan pada kulit dan tenaga yang sangat luar biasa. Saya pula terus makan set kehamilan, wow, sangat sangat best”

testimonial set kesuburan shaklee

Testimonial Set Kesuburan Shaklee 2

 Testimonial 2

“Asslm. Just nak share experience. Saya start consume GLA complex on January 2013 sebab ada masalah period paid dan cycle period panjang. saya dah kawin lebih kurang 4 tahun 6 bulan. Baru-baru ni saya check upt positif. Doktor cakap sudah 6 weeks. Doakan saya selamat bersalin”

testimonial-gla-tingkatkan-kesuburan-isteri
Testimonial Set Kesuburan Shaklee 3

Testimonial 3

“As salam, ingin berkongsi kegembiraan member opis ni, dia dah 6 tahun berkahwin, 2 kali keguguran puncanya adalah cyst. Cyst ni dapat dikesan dengan saiz 9.7cm. Alhamdulillah selepas 6 bulan, cyst mengecil dan terus mengecil dan kini cyst tu dah tiada. Ajaibkan berkat pengambilan 2 botol GLA secara konsisten dan juga mengamalkan diet karbohidrat. Sekarang member dah pregnant 5 minggu. Happy sangat-sangat.”

cara cepat hamil untuk haid tidak teratur

Testimonial Set Kesuburan Shaklee 4

Testimonial 4

“Salam Syawal warga GBS. Nak share sikit dengan anda semua. Alhamdulillah syukur pada Allah, 8/8/13 genap usia kandungan saya 5 bulan. Masih berbaki 4 bulan sebelum si precious ni keluar. Terima kasih Allah sebab ditemukan dengan Shaklee dan diberi rezeki setelah 2 tahun tunggu. 

Awal bulan 2 2013 saya dan suami start makan Set Kesuburan + ESP, lepas disahkan hamil pada 2 2013, saya sambung dengan pengambilan Set Hamil Trimester 1 (Vitalea, B-Complex, Vita C, Ostematrix dan ESP) dan sambung dengan Set Hamil Trimester 2/3 dengan hanya menambah Omega Guard. Saya langsung tak ambil ubat dari doktor. 100% Shaklee. Bulan 12 ni insyaAllah saya bersalin.Bolehlah ambil Set Berpantang Shaklee pula.”

Harga Set Kesuburan Shaklee Premium adalah seperti berikut:

1. Vitalea: RM88.75 / 120 biji (Percuma jika join ahli)
2. B-Complex: RM53.75 / 120 biji
3. Vitamin C: RM92.50 / 180 biji
4. GLA: RM91.25 / 60 biji
5. Zinc: RM33.75 / 120 biji
Jumlah: RM360.00

Highly recommended add-on:
6. Vitamin E: RM126.14 / 120 biji
Jumlah: RM486.14

Set lengkap ni berjumlah RM360.00 (excluding add-on) tidak termasuk kos penghantaran. Penggunaannya 2-4 bulan, jimat kan? Tak perlu beli setiap bulan. Kalau nak dapat harga murah, anda boleh pertimbangkan untuk join ahli Shaklee.

Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat konsultation seumur hidup daripada saya. Kalau join bulan ni sehingga Oktober 2015 pula, anda boleh dapatkan VITALEA SECARA PERCUMA. Jimat RM88.75 dan dapat harga ahli pula tu. Berganda-ganda jimat!

Alhamdulillah. Dengan izin Allah ramai yang berjaya hamil dengan Set Kesuburan Shaklee. Customer Aya sendiri dah lebih 5 orang yang berjaya hamil. Usaha, yakin dan makan dengan konsisten insyaAllah akan berhasil. Harga set ni pun tidaklah mahal sangat berbanding prosedur hospital yang menelan ribuan ringgit. Berbalik lah kepada asas yang diperlukan oleh badan.

Jika anda mengalami masalah ketidaksuburan, sukar hamil, period tidak teratur, sudah tiba masanya anda menghubungi Aya di 0138633224. Aya akan bantu anda tentang konsultasi produk dan masalah yang dihadapi. Aya juga akan kongsikan Cara Pemakanan Vitamin Yang Berkesan seperti customer-customer Aya yang dah hamil tu. Rahsia pemakanan ni KHAS untuk pelanggan Aya sahaja.

Jangan tunggu lagi. Umur semakin meningkat, risiko makin tinggi.

Luv,
Aya Chalo | 013-8633224
Pengedar Shaklee Sabah – Kota Kinabalu – Sepanggar
Like Page kami di MyLittleMomo By AyaChalo

[June Promo] Miliki Kulit Cantik, Bebas Jeragat Dan Jerawat

Bulan ni ada promo best tau. Ada vitamin untuk Kulit Cantik lagi-lagi nak dekat raya ni kan, dan Multivitamin Kanak-kanak yang memberikan 100% nutrisi lengkap buat si manja.

Saya kongsikan perkongsian pengalaman Cik Farizan dalam mengatasi masalah jerawat yang teruk di bahagian muka selepas 7 tahun terseksa.

Hubungi Aya untuk info lanjut tentang Produk Shaklee. Oh ya, kalau nak beli sebotol pun boleh. Jangan malu-malu nak whatsapp. Confirm i layan. hehe…

Kalau nak tengok lebih bannnyak info tentang produk Shaklee, jemput singgah ke MyLittleMomo.

Luv,
Aya Chalo | 013-863 3224
Parenting From The Heart

Promosi Vitalea For ChildrenPromosi Vitamin C dan Vitamin E ShakleePromosi Vitamin C dan Vitamin E Shaklee

Luv,
Aya Chalo | 013-863 3224
Parenting From The Heart