Follow:
Penyakit, Peppermint-Ginger Plus, Tips Sihat

Tips Atasi Kembung Perut Dengan Mudah Dan Pantas

Masuk raya kedua ni, perut pun start meragam sebab makan macam-macam kan. Kak Aya pun sama. Siang tadi pegi beraya ada pula Kambing Golek, makanan sedap-sedap, kuih raya pun banyak, pastu makan tapai pula, fuhhhh… sedap sangat, tapi menjelang petang, perut start rasa tidak selesa, acah-acah kembung pun ada.

ubat-kembung-perut-yang-berkesan

Selalunya penyebab kembung perut antaranya makan terlalu cepat dan telan makanan sebelum ianya lumat. Kalau beraya selalu makan terkejar-kejar sebab perlu beraya beberapa buah rumah kan? Lagipun rasa mau try semua makanan kan? tu yang makan laju-laju tu. Selain tu, minum minuman berkarbonat juga menyumbang kepada perut kembung. Haa, yang ni sah-sah la kan kak Aya buat, hihih… tidak dilupakan juga makanan berlemak, punnnn boleh sebabkan kembung perut.

Jadi, bila kembung perut ni kena buat apa? Kak Aya pun google-google dan dapat beberapa tips untuk atasi kembung perut ni, antaranya:

  • Makan perlahan-lahan, kunyah sampai lumat barulah telan.
  • Elakkan mengambil minuman gas, lagi-lagi kalau perut sensitif tu kan.
  • Jangan la makan banyak sangat. Ambil sikit-sikit sekadar rasa. Banyak lagikan rumah lepas ni.
  • Elakkan makanan penggalak asid di perut seperti makanan bergoreng dan berlemak, sayur kobis, kekacang, brokoli dan bunga kobis.
  • Kalau ada gastrik yang teruk tu, kena hati-hati juga memilih makanan dan kena jaga waktu makan dan apa yang dimakan.
  • Banyakkan minum air kosong.

Satu lagi tips atasi kembung perut style kak Aya adalah dengan menggunakan pil buang angin dan sebu bernama Peppermint Ginger Plus

Pil ni diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan cuma ditabletkan untuk mudah ditelan. Pil ni boleh dimakan begitu sahaja atau dibuat teh. Dua-dua beri kesan pantas mengurangkan kembung perut. Kadang kala ia buat sendawa dan kentut, kadang kala tanpa sedar perut dah lega.

ubat-buang-angin-dengan-mudah-dan-pantas

Fungsi dan kegunaan Peppermint Ginger Plus Shaklee.

Peppermint Ginger Plus terdiri daripada:

  1. Halia yang baik untuk sistem penghadaman dan mengelakkan kembung perut.
  2. Daun Pudina yang wangi untuk mengurangkan rasa mual dan loya.
  3. Jintan Manis baik untuk kesihatan perut, elak perut berasid berlebihan dan berangin.
  4. Bunga Lawang secara semulajadinya mengurangkan kembung perut.
manfaat-peppermint-ginger-plus-shaklee

Bahan utama dalam Peppermint Ginger Plus Shaklee. All natural. InsyaAllah selamat dan berkesan.

 

Kak Aya tidak pernah tinggal Peppermint ni kalau Hari Raya atau apa-apa event pun. Kalau travel pun wajib bawa sebab banyak benda boleh sebabkan kembung perut kan, so kena sediakan payung sebelum hujan. Seksa tu kalau sendawa tidak boleh, kentut tidak boleh. Perut terasa sakit! Mesti uolls pun pernah alami kan?

ubat-loya-dan-kembung-perut

Share Shaklee Effect Puan Yati ni, 2-3 hari perut tak selesa, banyak angin dan lihatlah kesan selepas beliau menelan Peppermint Ginger Plus tu, katanya asyik keluar angin atas bawah (sendawa dan buang angin), dan beliau rasa lega sangat. Memang serius lega kan bila perut dah kempis. Beliau puas hati, kak Aya pun sama!

Tu sebab kena jadikan Peppermint Ginger ni suplemen must have dalam handbag, anytime anywhere boleh telan. Peppermint ni sesiapa saja boleh telan. Kalau anak kembung perut pun boleh la jadikannya teh dan bagi minum sikit-sikit. InsyaAllah akan membantu.

Harganya cuma RM50.35 sebotol. Dalam ada 90 biji. Murah dan berbaloi buat anda yang kerap kembung-kembung ni, untuk yang gastrik or morning sickness pun sesuai sangat. Hubungi kak Aya jika berminat keh, klik ja link ni > http://ayachalo.wasap.my untuk direct whatsapp kak Aya.

Esok sambung beraya, jangan lupa apply tips di atas!

Luv,
Kak Aya 
2 Syawal 
Share on
Previous Post Next Post

Artikel ini pun menarik tau

12 Comments

  • Reply Jesz

    Beraya sakan kak aya~ hihi nasib baik ada papermint ..
    Jesz pun ada entry best yang bertajuk Hilangkan Jerawat Dengan Hanya Menggunakan Bawang Putih ! Terbukti Sangat BerkesanMy Profile

    June 27, 2017 at 10:42 pm
    • Reply Aya Chalo

      Hihi raya kan sekali setahun ??

      June 27, 2017 at 11:33 pm
  • Reply Falinah

    Memang bagus makan peppermint ginger plus ni bila kembung perut.

    June 27, 2017 at 8:03 pm
  • Reply Wahidah Haron

    Wah mesti cuba ni. Kadang2 pandai datang tu kembung perut yang susah betul angin mau keluar. Sengsara oo. Haha
    Wahidah Haron pun ada entry best yang bertajuk Resepi Biskut Chocolate ChipMy Profile

    June 27, 2017 at 12:53 pm
  • Reply Byte Jannate

    terima kasih info ini kak aya. tahan-tahan juga mau makan. takut sebu perut. susah nanti. hehe
    Byte Jannate pun ada entry best yang bertajuk KENAPA WANITA SUKA BERSOLEKMy Profile

    June 27, 2017 at 12:18 pm
    • Reply Aya Chalo

      Hihihi… makan ja. Rugi nda makan. Tp kena pastikan ada “bantuan kecemasan” dalam henbag ?

      June 27, 2017 at 11:32 pm
  • Reply Lydia Pius

    kalau banyak makan memang banyak gas dalam perut.terus kena kembung perut

    June 27, 2017 at 8:01 am
    • Reply Aya Chalo

      Hihi.. tu la kan. Tau bole bikin kembung tp mulut nda stop makan ?

      June 27, 2017 at 11:31 pm
  • Reply Lydia Pius

    perut pun kembung lepas makab banyak time raya ni

    June 27, 2017 at 7:56 am
  • Reply Collen

    Collen pun selalu kembung perut kalau makan cepat sangat.. Pepperming ginger plus memang sangat membantu saat perut tidak selesa..

    June 27, 2017 at 7:25 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge