Tips Buat Passport Untuk Kanak-kanak

Kurang sebulan lagi sebelum percutian bersama anak-anak dan nenek ke Hong Kong. Excited kak Aya sebab 1st time ni bawa satu family siap dengan nenek dan uncle ke oversea. Tercapai gak salah satu impian kak Aya selama ni. Hihihi…

So, perkara penting yang wajib ada untuk ke oversea adalah Passport Antarabangsa barulah kita bole masuk ke negara orang lain. Jadi, hari ni kak Aya mau share cemana proses permohonan passport Malaysia untuk kanak-kanak. Rasanya sama ja lah untuk dewasa, cuma kali ni kak Aya pi buatkan Rara dan Awal sebab diorang dua lagi yang tiada passport.

Kali ni Kak Aya buat passport di UTC Kota Kinabalu, Sabah. Rasanya UTC ni semua negeri pun ada kan? Yang bestnya UTC ni lengkap dan kak Aya tau jam 9 malam baru tutup, so nda la sampai sana tetiba tutup pula kan. Oh ya, TIADA gambar dalam premis Imigresen yang akan kak Aya tunjuk ok, sebab katanya nda boleh, so kak Aya cerita ja la ya.Cara-buat-passport-kanak-kanak (1)

Sebelum ke UTC, pastikan segala dokumen untuk apply passport sudah lengkap, so sampai sana proses akan smoothnya gitu. Jadi antara dokumen yang diperlukan untuk permohonan passport kanak-kanak antaranya:

  1. Mykid
  2. Surat Beranak
  3. Mykad parents
  4. 1 Salinan Mykid
  5. 1 Salinan Surat Beranak
  6. 1 Salinan Parents (mak & bapa)
  7. RM100 / anak
  8. Jiwa yang cool dan sabar hihi…

Gambar passport tidak perlu disediakan sebab gambar terus boleh diambil di kaunter Imigresen nanti. Cuma ada beberapa peraturan yang perlu dipatuhilah time bergambar tu.

Kak Aya ringkaskan proses yang akan berlaku start daripada melangkah masuk ke UTC KK tu supaya nanti nda la terpinga-pinga apa perlu buat kan. Hihi… so, follow ja step by step cerita kak Aya ni.

1st, selepas masuk ke pejabat Imigresen, cari Kuanter Nombor Giliran. Kalau UTC KK, kaunter hujung sebelah kanan. Bole tengok orang beratur situ.

Apa perlu buat? Follow tips kak Aya ni, sebelum bebaris, pegi dulu ukur ketinggian anak di ruangan ukur ketinggian di hadapan kaunter nombor giliran tu. So bila sudah sampai giliran di kaunter tu nanti, nda perlulah baru sibuk2 mau pi ukur kan.  Jadi sudah ukur sesiap, bila pegawai check dokumen (yg kak Aya listkan di atas tu), dia akan tanya berapa ketinggian anak dan nombor handphone parents so nda perlulah baru terkial-kial pi ukur. Ok?

Bila dokumen lengkap, pegawai akan susun dokumen tu (dia akan ambil mana yang perlu dan bagi balik yang nda perlu), barulah nombor giliran akan diberikan. So tunggu sampai nombor giliran sampai untuk proses berikutnya.

Setelah nombor dipanggil, bolelah pergi ke kuanter. Di situ nanti gambar akan diambil oleh pegawai. Sebelum datang tu pastikan pakai baju gelap, rambut sisir balah tengah ka, belah siring ka yang penting jangan tutup dahi, telinga mesti jelas, jangan pakai kontek lens, yang pakai tudung, pakai la kaler gelap, jangan banyak bunga kaler kuning-kuning lagi, confirm kena suh balik hahaha.. pakai kaler gelap dan serlahkan keayuanmu itteww… ok memelalut suda. Terlupa kejap mau cerita pasal anak ba kan? 😂😂

Ok tuk kanak-kanak, pepandailah pujuk dan puji supaya anak bagi kerjasama time ambil gambar. Pastikan kasi minyak rambut supaya kemas dan bukan macam rambut k-pop yang tutup dahi tu, dahi mesti terbuka luas2 aaa.. telinga nda tertutup, kepala jangan senget, baju gelap. Macam Rara tadi alahai demand betul nda mau dengan pegawai lelaki, mau juga dengan pegawai kakak yang baik hati dan cun, tapi alhamdulillah, 1x gambar trus ngam, phewww.. habis liur mama puji-puji dia cakap cantik la, good girl la, syukur la menjadik. Hoho…

So cemena gaya rambut yang ngam nanti refer gambar yang kak Aya bagi di bawah ni aaa… dan, selepas amik gambar, pegawai akan bagi 1 kertas summary yang tercatat segala info kita macam alamat, no surat beranak anak dan nama penjamin. Nama penjamin ni kamu bincanglah laki bini mau letak nama siapa. Macam kami, memang kami bagi-bagi.. Rara dengan mama, Awal dengan papa. Haa sonang. Memasing ada tanggungjawab. Haha… Dokumen ni nanti kalau segala info sudah lengkap dan tepat, anak kena turunkan cap jari dan penjamin pun kena sign dan cap jari juga. Settle.

Gambar-buat-passport-antarabangsa

Rules yang kena dipatuhi semasa ambil gambar. Sumber: google.

Ok, selesai di situ, kita tunggu pula dipanggil untuk buat pembayaran. Untuk kanak-kanak, bayaran membuat passport adalah sebanyak RM100 seorang untuk tempoh 5 tahun. Untuk jadikan ianya berbaloi, silalah bawa anak travel oversea setiap tahun hokeyyy… (tu impian kak Aya tu, hihi)

Ini pula info kadar pembayaran passport untuk 5 tahun ok?

  • Permohonan Biasa Dewasa – RM200
  • Warga Emas (60 Tahun ke atas) – RM100
  • Kanak-kanak Dibawah 12 Tahun – RM100
  • Pelajar Mengikuti Program Ijazah Diluar Negara Dibawah 21 Tahun – RM100
  • Jemaah Haji – RM100
  • Orang Kelainan Upaya (OKU) – Percuma

Sekarang ni dah tiada passport untuk 2 tahun ya, semuanya untuk tempoh 5 tahun.

Settle bayaran, maknanya tinggal 1 step ja lagi iaitu tunggu passport siap. Bila passport sudah ready, pegawai akan panggil nama dan minta anak kita untuk turunkan cap jari lagi di passport baru tu.

Haaa gitu jak prosesnya, senangkan? Tadi nda ramai sangat di UTC so prosesnya cuma 1 jam. Fuhh… syukur, sebab lepas tu sempatlah kak Aya berlari ke Shaklee Branch untuk beli order customer. Bz buat passport alhamdulillah masuk gak order, hihi…

Kak Aya share lagi beberapa info yang kak Aya dapat dari pegawai imigresen tadi. Memandangkan passport kak Aya akan expired pada Jan 2019, so kak tanyalah, ok kah kalau renew awal? Pegawai tu cakap better renew 6 bulan sebelum expired date tu, sebab kalau nda, rugi lah tempoh yang belum digunakan tu. Ya la, sebab bebaru ni ada juga tanya-tanya geng travel ni, ada yang cakap date tu disambung terus, ada yang kata ikut date kita renew, yang betulnya adalah, date passport baru tu dia akan follow tarikh kita buat ditambah dengan 5 tahun 6 bulan. Haa gittew, kalau nda faham nda pa, sila la renew passport tu 6 bulan sebelum expired ya. Hihi.. insyaAllah lepas tu akan faham, haha! Zalim pula.

So, alhamdulillah selesai part Passport. Sekarang ni anak-anak kak Aya semua sudah berpassportlah. Doakan perjalanan kami sekeluarga termasuk nenek dan uncle Hapik ke Hong Kong dipermudahkan dan dilindungi dari pergi sehingga balik.

Booking bilik hotel di Hollywood Disney Hotel sudah settle, booking 2-Day Pass ke Disneyland Park sudah settle, booking AirBnB untuk lagi 3 malam juga sudah settle. Add on luggage & Meal AirAsia blum buat, study mana mau pegi yang lagi 3 hari tu belum finalized. Doakan dipermudahkan yaaa…

Jumpa lagi di-entry akan datang. Nanti kak Aya share itinerary percutian dengan anak-anak ke Hong Kong pula. Emmuahh! Take care kamurang!

Luv,
Aya Chalo

2 thoughts on “Tips Buat Passport Untuk Kanak-kanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge