Tips Ke Nami Island Menaiki ITX dan Lunch di Nami-Ok, Restoran Halal Korea (Seoul Part 4)

Nami Island adalah salah satu tempat wajib yang mesti dilawati bila sampai di Seoul. Ia adalah pulau buatan yang cantik dan Nami Island terkenal sebab disinilah lokasi penggambaran drama Winter Sonata.

Cara-ke-nami-island-menaiki-itx-dan-review-restoren-nami-ok

Autumn di Nami Island. Cantik sangat kan?

Tips-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-dan-cara-booking-online-letskorail

Target kak Aya mesti datang sini untuk semua musim kecuali summer. So, kita tunggu winter sonata pula. Hihi

percutian-musim-luruh-di-pulau-nami-seoul-korea

Autumn ni memang padat betul Nami Island dengan tourist.

Winter Sonata merupakan antara 1st drama korea yang kak Aya layan pada tahun 2002 nda silap. Sebelum tu kak Aya layan drama jepun. Rupa-rupanya drama korea lagi best! Hihi.. so start dari sana, sampai la ke hari ini, kak Aya memang suka layan drama korea dan movie korea, berbanding drama melayu. Tapi Ejaz kak Aya layan gak… hahah..

tips-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-dan-lunch-di-nami-ok

Acah-acah winter sonata, ahaks… pinjam gambar Spring 2014 dulu, hihi…

Ok sambung. So bagaimana cara untuk sampai ke Nami Island? Kak Aya pergi ke Nami Island menaiki ITX. ITX ni salah satu train yang ada di Seoul. ITX cuma stop di beberapa station saja dan salah satunya di station Gapyeong yang berhampiran dengan Nami Island. Untuk membeli tiket ITX ada 2 cara. Pertama beli di kaunter ITX di Yongsan Station. Kedua, beli secara online melalui letskorail.com.

Tips-membeli-tiket-ITX-ke-nami-island

Pembelian tiket ITX secara online boleh dibuat melalui website ni letskorail.com. Beli advance sebulan pun boleh.

Kak Aya cadangkan kalau memang planning ke Nami Island, belilah tiket secara online. Sebab apa? Sebab seat dalam train adalah limited. Kalau beli sesiap, insyaAllah bolehlah lepak duduk-duduk sambil layan FB dan coaching rakan bisnes sepanjang 55 minit perjalanan. Bukan apa, sebab ramai gila kak Aya nampak orang yang duduk di lantai train gara-gara seat dah full. Siap ada yang bawa baby lagi. Tu sebab kak Aya cadangkan belilah tiket sesiap ok?

Tips-membeli-tiket-ITX-ke-nami-island-dari-yongsan-station

Kalau booking dan beli tiket ITC secara online sesiap, boleh la duduk lepak minum-minum kopi sepanjang perjalanan ke Gapyeong Station. Hehe…

Prosesnya membeli tiket sangat mudah. Hanya perlu booking masa perjalanan, bayar menggunakan Debit Card dan print resit tiket untuk ditukar kepada tiket sebenar di kaunter ITX nanti. Korang decide la mau pergi ke Nami Island bila, kak Aya suggest pergi pada hari bekerja sebab hujung minggu sangatlah ramai orang. Huhu… Ok, jom kita baca step by step beli tiket ITX ke Nami Island.

Tips-membeli-tiket-ITX-ke-nami-island-dari-yongsan-station

Autumn memang high-peak katanya. Kak Aya pegi hari isnin dan lihatlah barisan manusia. Hihi… banyak gila tourist dari pelbagai negara. Kak Aya acah-acah wakil Malaysia. Ni berbaris untuk naik feri ke tanah besar. On da way balik.

Cara Booking Tiket ITX Secara Online

Untuk booking tiket, sila pergi ke website letskorail.com dan klik Booking Online. Dalam website ni, tiket yang dijual hanyalah one-way tiket. So, kena ulang proses yang sama untuk beli tiket balik pula. Means kena 2 kali bayar la ya. Harga tiket dewasa one-way adalah 5200 won.

Tips-melancong-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station

Layari letskorail.com dan isi seperti yang kak Aya pilih ni.

Langkah 1: Cara isi form di Booking Online

Travel Category: Normal Type
Travel Type: Direct
Departure time: Pilih Tahun, Bulan, Hari dan Masa bila mahu pergi tu
Departure/Arrival: Yongsan – Gapyeong (Boleh juga naik dari Station Cheongnyangni)
Train: ITX-Cheongchun
Passangers: Pilih berapa tiket Dewasa dan Kanak-kanak

Langkah 2: Pilih Arrival Time

Langkah seterusnya adalah pilih Masa Ketibaan Train yang anda mahukan. Sebaiknya pergilah awal supaya puas round satu pulau, hihi…

Tips-membeli-tiket-itx-ke-nami-island

Klik Select untuk pilih masa yang dimahukan.

Kak Aya pilih jam 9.00 pagi dan balik jam 4.28 petang. Masa perjalanan adalah selama 55 minit. Bagi kak Aya biar pegi awal sikit sebab plan untuk singgah makan di Restoren Dakgalbi Halal Nami-Ok sebelum ke Nami Island. Pastikan anda tiba di station Yongsan 30-45 minit lebih awal daripada jadual sebab nanti kena beratur untuk tukar tiket ITX pula. Kalau ramai orang beratur memang boleh buat nervous juga, hihi…

Langkah 3: Isi Info Peribadi

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Isikan info yang diperlukan untuk membeli tiket ITX. Pastikan segala info betul terutamanya Nombor Passport pembeli tiket.

Passport diperlukan untuk buat booking ni ya. Dah settle booking, sila print resit (klik My Reservation) untuk dibawa ke Seoul nanti. Jangan lupa tau, sebab tanpa resit ni, anda tidak boleh tukar tiket ITX.

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Kaunter untuk menukar resit booking kepada tiket ITX sebenar. Jangan lupa sediakan Passport seperti dalam booking form ok. Tengok dari jauh mak aihhh ramainya orang beratur. Tu sebab kena datang 45 minit awal tau.

Langkah 4: Tukar resit ke Tiket ITX Sebenar

Untuk proses penukaran resit booking ITX ke tiket sebenar, anda perlu keluar dari station asal (subway dari hotel) dan pergi ke ITX Ticket kaunter seperti gambar di atas tu.

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Jangan lupa tukar terus tiket pergi balik.

Pastikan bawa sekali resit booking dan passport yang digunakan untuk booking. Tukar tiket termasuk tiket balik sekali. So di station Gapyeong nanti tidak perlu berbaris semula untuk tukar tiket kembali ke Yongsan.

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Ok! Tiket dah ready. Hikhik… Pastikan anda cari coach yang betul, contoh macam ni, gerabak (car) no.1, seat no. 8A. Ada juga gerabak dua tingkat tau. Just refer tiket. Kalau dua tingkat dia ada tulis UP, DOWN tidak silap.

Settle tukar tiket ITX, tunggu train di line yang ditetapkan dan duduk di nombor seat seperti dalam tiket. Cerita seat ni pun lawak juga, rupa-rupanya kak Aya duduk di seat ajumma ni. Almaklumlah tidak terfikir pula tengok nombor coach tu, tu yang terduduk di seat orang, huhu… Time ajumma tu datang, dia siap jeling-jeling lagi, so kak Aya tunjuk la tiket, nombar seat sama, tapi rupa2nya kak Aya silap coach. Ajumma tu kata, “no.1” sambil tunjuk-tunjuk belakang. Hahaha.. sorry ajumma. Hikhik… kami pun pindahlah ke coach kami. Best juga ada pengalaman silap coach ni, boleh la kak Aya share dengan uolls kan?

Tips-ke-nami-island-dengan-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Tracks ITX Cheongchun. Atas tu nama-nama station perhentian ITX.

Selain Yongsan, station ITX yang singgah ke Gapyeong juga terdapat di Cheongnyangni. Anda bole pilih station mana satu yang berhampiran hotel anda.

Dari Road-House Myeongdong GuestHouse, Kak Aya naik Metro subway dari Chungmuro Station Exit 7, naik train Line 4: Oido, transfer di Seoul Station ke Line 1: Incheon/Sindang dan akhirnya sampai ke Yongsan Station. Untuk melancarkan perjalanan, silalah install apps Subway dan buat homework ok?

Tips-menaiki-itx-ke-nami-island-nami-ok

Train di track no 1. Jom tunggu di bawah.

Sesampainya di Gapyeong Station, cari exit dan keluar. Di hadapan station terdapat perhentian bas dan teksi. Kak Aya naik teksi ja sebab mau pergi makan chicken Dakgalbi di restoren halal Nami-Ok. Untuk ke Nami Island, naik teksi boleh, naik bas pun boleh.

Tips-ke-nami-island-menaiki-itx

Bus stop dan teksi pickup point ada di hadapan Gapyeong Station. Pastikan berbaris ya. Di Korea ni pemandu teksi sangat strict, kalau potong queue confirm dia tidak dibenarkan naik. Hihi…

Tips-naik-bas-ke-nami-island

Selain teksi, boleh juga naik bas ni ke Nami Island. Kalau kak Aya tidak silap, jika mahu pergi ke Petite France pun naik bas ni. Petite France tu yang tempat shooting My Love From The Star, part Do Min Joon “tunjuk” yang dia tu “alien”, hehe… sempat lagi selitkan bah, haha!

Lupa mau cerita, semasa di station Yongsan, kak Aya terserempak dengan seorang gadis lone ranger, Medi. Pergh, salute dengan dia berani jalan sorang-sorang. Tapi di Seoul ni kak Aya rasa lebih selamat banding Malaysiaku, huhu… So kak Aya ajaklah Medi makan sekali di Nami-Ok. Kami janji jumpa balik di luar station Gapyeong dan sama2 naik teksi ke Nami-Ok. Hihi…

Untuk ke Restoren Nami-Ok, naik teksi dan inform ja ajussi teksi tu mahu ke Nami-Ok. Driver teksi disini maklum sangat la tu ramai orang Malaysia datang restoran Nami-Ok tu sebab halal dan sedap! Caj teksi 4200 won.

review-makan-di-nami-ok-restoran-halal-korea-dakgalbi

Bila jumpa Restoran Halal di Korea means bolehlah kita makan ayam, daging dan sewaktu dengannya. Kalau tiada halal, pilihlah kedai yang tidak menghidangkan makanan jelas haramnya. Selain itu, boleh pilih restoran seafood dan vegetarian. Gitulah tipsnya supaya tidak kebulur di negara orang. Kalau mau cari halal jakim memang tiada la kan. Hihi..

 Naik teksi dari Gapyeong Station dan bagitau ajussi untuk hantar ke Nami-Ok, Halal Restaurant.

Naik teksi dari Gapyeong Station dan bagitau ajussi untuk hantar ke Nami-Ok, Halal Restaurant.

Review-makan-di-restoren-halal-korea-nami-ok-dakgalbi-ayam-halal

Excited kak Aya mentang-mentang tukang bukak kedai hari ni kan. Kehkeh.. dengar-dengar kalau lunch time jam 1-2pm, restoren ni penuh dengan pelancong. Time kami siap makan, memang betul datang 1 bas pelancong. Hihi glemer gitu.

Sesampainya di Nami-Ok, kami merupakan pelanggan pertama. Ahjumma sudah maklum, confirm datang mau makan Dakgalbi Halal kan? So dia tanya, Halal? halal? Kami pun angguk2.
Seminit kemudian ajumma datang dengan membawa periuk leper dakgalbi tu. Dakgalbi ni macam biasa, ko panaskan sehingga rice cake tu lembut, ayam masak dan sedia untuk dihidang. Kebiasaannya orang akan minta ramen (mee kuning) untuk ditambah ke dalam dakgalbi, tapi kami minta nasik. Lapar oo.. hihi… so kami pun makan sampai kenyang. Harga dakgalbi ni 11000 won seorang.

makanan-halal-korea-nami-ok

Bertuah betul peniaga korea ni, pelanggan masak sendiri, hihihi.. kak Aya admire la dengan pan dia ni, kena beli satu tuk masak di rumah ni, haha…Ok, apa rasa dakgalbi ni? Dakgalbi ni ala-ala nasi goreng (boleh juga letak ramen), tapi bahan asas ada korean chilli paste, kobis, ayam, rice cake, dan sayuran lain. Rasanya pula gabungan pedas, manis, masin sikit. Side dish seperti kimchi dan salad turut disediakan. Ermm.. sedap lah, sukar diterangkan. Datanglah korea dan try sendiri ok? Kak Aya kasik 5 bintang.

Selesai makan, ajumma offer tuk panggilkan teksi. Tapi malangnya tiada teksi yang available ke Nami-Ok. Haaaa, sudah! Cemana mau pi Nami Island ni? Kami bincang-bincang dan decide untuk jalan kaki ke area yang ada teksi lalu lalang.

Makanan-halal-korea-di-restoran-nami-ok-nami-island

Selesai makan, kena berjalan pula. Hoho..ini kalilah, tapi best pula dapat merasai suasana pinggir bandar (ka pekan?) Gapyeong. Lalu pula tepi kebun cili ni. Tapi semua sudah kering. Hehe…

Agak jauh juga kami jalan menuruni bukit, memang lenggang betul jalanraya area situ, sudah la sejuk gila, huhu… Last-last terjumpa dengan pakcik ni, kak Aya pun approach dia dan sapa, “Annyeong Ajussi, teksi?” sambil buat sign sedang bertelepon. Haaa cakap gitu pun pakcik ni sudah paham. Dia terus call teksi. Tidak sampai 5 minit teksi pun sampai. Fuhh legaaaaa. Punya la excited time tu, nda terbayang kalau kena jalan kaki sampai Nami Island ni, hahahah… Rasa mau peluk ja pakcik. Hahah, sempat gak la selfie. Kamsahamnida Ajussi ❤️

review-makan-di-nami-ok-restoran-halal-korea-dakgalbi

Penyelamat kami. Hihi.. Kamsahamnida Ajussi ❤️

Ok, teruskan perjalanan ke Nami-Island, sebenarnya tidak sampai 10 minit pun naik teksi tu, bayaran cuma 6400 won. Approaching kaunter tiket Nami Island, barulah perasan banyak gila bas pelancong beratur dan teksi pun banyak gila di situ. So memang confirmlah ramai orang kan? Hihi… patutpun tiada teksi ke Nami-Ok, semua busy di sini. Beli 2 tiket masuk ke Nami Island, 8000won each. Tiket ni termasuk bayaran feri pergi dan balik.

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Nampak steel structure tinggi tu? Berdekatan situlah terletaknya kaunter penjualan tiket ke Nami Island.

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Selain menaiki feri, boleh juga ke Nami Island melalui Zip-Wire ala-ala flying fox. Eh betul ka flying fox? 😂 Ajak encik Shuben, dia nda mau. Isk…

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Beratur untuk beli tiket. Pastikan beli tiket pergi dan balik. Harga tiket termasuk feri.

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Tu dia… ramaikan Malaysian? Hihi…

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Pintu masuk untuk menaiki Feri. Nasib baik barisan tidak panjang.

Selepas beli tiket, ngam-ngam feri sedang menunggu. So kami pun naik la feri. Kak Aya lepak di luar ja. Mau merasa sejuk yang mencucuk tu. Kehkeh.. di dalam Feri ada heater. So kalau tidak tahan sejuk, boleh la lepak di dalam. Sorry gambar feri nda dijumpai.

Dalam kurang 10 minit naik feri, sampai lah ke Nami Island. Orang yang beratur untuk balik, ramai gila. Memang sah la high peak Nami Island ni di musim Luruh. Dulu kak Aya pegi sewaku musim Bunga, tiada pack macam ni. Rileks jak semua orang. Hihi… Oh ya, ramai gila orang Malaysia disini. So, anda tidak akan keseorangan.

 

Tips-melancong-ke-nami-island-menaiki-itx

Di Nami Island ada juga tourism center, kalau perlukan apa-apa info ada volunteer tunggu di depan bangunan tu.

Kali ni kak Aya cuma mau bergambar dengan pokok kuning. So kak Aya teda bergambar satu pun dengan benda-benda yang berkaitan dengan Winter Sonata. Boleh solat jamak dan qasar di Surau di area Library.

 

Tips-travel-ke-nami-island-menaiki-itx-dari-yongsan-station-ke-gapyeong

Nampak sangat ramai Malaysian datang sini kan? Ada satu patung lagi tulis “apa kabar?”

musim-luruh-dan-surau-di-nami-island-seoul-korea

Surau berada di bangunan kuning ni. Restoren Asian Cuisine tu pun halal, tapi kak Aya belum berpeluang untuk try lagi. Last time datang sini kak Aya makan nasi goncang, (nasi goreng goncang kak Aya bagi 2 bintang jak). hohoho…

musim-luruh-autumn-di-nami-island

Ok, mission accomplised. Walaupun cuaca agak mendung sepanjang hari di Nami Island ni, tapi kak Aya happy, sebab lawa gila scenery dia. Next time kak Aya datang lagi, sebab ada 1 port lagi sebenarnya kak Aya nda sempat pegi. Kalau mau tau port apa, kena tunggu entry Winter Sonata pula, hihihi…

musim-luruh-di-nami-island-seoul-korea

Pokok maple yang comel. Rendang-rendang ja semua. Yang ni daun kemerah-merahan, oren pun ada. Cantiknya ciptaan Allah.

apa-yang-best-di-nami-island-korea

Antara yang ada di Nami Island. Kalau 1st time datang sini, silalah tawaf satu pulau. Sewa basikal pun boleh. So lagi “laju” lah tuk tawaf pulau ni.

apa-yang-best-di-musim-luruh-nami-island-korea

Kalaulah langit membiru kan best… hihih… (Aya, sila bersyukur sebab nda hujan, huhu)

 

tips-bercuti-di-nami-island-di-musim-luruh

Sebenarnya kak Aya mau share banyak-banyak gambar, so buat macam ni la senang, hehehe..

tips-bercuti-di-nami-island-di-musim-luruh

Jagung tu sangat sedap. Apa nda sedap, cuaca sejuk gila lepas tu layan jagung panas-panas, tu sebab berganda sedap, hihi…

Tepat jam 3.15 petang kak Aya dan husband kembali ke entrance Nami Island untuk kejar train ITX jam 4.28 petang. Memandangkan tadi ramai gila orang, so memang kena awal sejam keluar dari Nami Island ni sebab kena beratur naik Feri, kemudian beratur lagi untuk naik teksi. Bayaran teksi 3100 won. Berdebar jugalah sebab naik teksi pun panjang gila barisan, siap ada tourist potong queue lagi, nasib baik Ajussi teksi suh orang tu turun balik. Debar tau takut tertinggal train, haha…

apa-yang-best-di-musim-luruh-nami-island-korea

See you soon Nami Island, winter nanti kak Aya datang balik. Tahunnya nda tau bila, hihi.. ada rezeki cepatla tu sampai.

Tepat jam 4.10 kami sampai ke Station Gapyeong dan terus naik ke atas tunggu train ke Yongsan. Time tu sejuk gila, nda silap 6 darjah, mengigil, haha… beberapa minit kemudian train ITX pun sampai.

Entry akan datang kak Aya kongsikan review dinner di restoran halal Busan-Jib dan food street di Myeongdong pula. Buat yang pertama kali follow travelog Seoul 2016 kak Aya ni, bolehlah baca Part 1, Part 2 dan Part 3 di bawah nunnn, macam novel pula kan? haha…

Jangan lupa tinggalkan la komen. Hehe… tata…

Luv,
Kak Aya Chalo | Seoul 2016 Travelog

Terbang ke Seoul Korea Dari Kota Kinabalu Menaiki Air Asia (Part 1)

Tempat Lepak Best di KLIA2 Jika Tidak Check-In Hotel (Seoul Part 2)

Tips Menaiki Airport Limousine Bus Dari Incheon Airport dan T-Money (Seoul Part 3)

2 thoughts on “Tips Ke Nami Island Menaiki ITX dan Lunch di Nami-Ok, Restoran Halal Korea (Seoul Part 4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge