Follow:
Keibubapaan, Kesuburan, Tips & Petua Buat Ibu Bapa, Tips Sihat

Tips Mudah Hamil Untuk Elak Soalan Bonus Di Pagi Raya

“Ko suda ada berapa orang anak?”, soalan keramat yang paling sukar dijawab tiap kali tiba Syawal bagi pasangan yang belum dikurniakan zuriat. Ya lah, sejak 5 tahun berkahwin, setiap kali balik kampung dapat soalan yang sama. Walaupun faham soal rezeki tu ditentukan oleh Allah, tapi tetap perit bila menusuk gegendang telinga, berjuta perit lagi menusuk ke jiwa.

Soalan-soalan sebegini biasa diajukan bila tiba Hari Raya. Yang tiada anak akan dapat soalan “bila lagi nak mengandung?” Yang ada anak pula akan dapat soalan “bila lagi mahu tambah rakyat?”

Masalah kesuburan ni memang menjadi satu “beban” kepada pasangan yang telah lama berkahwin.

tips-untuk-mengandung-hamil-awal

Antara penyebab kepada masalah kesuburan suami dan isteri termasuklah:

  • Suami yang mempunyai saluran sperma yang tersumbat yang menghalang sperma daripada bercampur dengan air mani suami
  • Kualiti dan kuantiti sperma suami yang rendah
  • Masalah ejakulasi dan mati pucuk
  • Masalah obesiti samada suami atau isteri
  • Tiub fallapio isteri tersumbat
  • Masalah cyst, fibroid atay endometriosis
  • Rahim terbalik
  • Tekanan atau stress

Dan pelbagai lagi masalah lain.

ubat-subur-untuk-hamil

Namun, selain berdoa, kita perlu berusahakan?

Malam ni kak Aya mahu share satu tips daripada pakar sakit puan terkemuka negara iaitu Dr. Hamid Arsyat. Seperti yang kita tahu, beliau telan membantu ramai pasangan untuk mendapat cahayamata (izin Allah jua).

tips-cepat-hamil-selepas-haid

Tips tingkatkan kesuburan untuk cepat hamil oleh Pakar Sakit Puan Dr. Hamid Arshat

“Seorang pesakit berumur 32 tahun, sudah 11 tahun kahwin dan sudah buat ujian dan berbagai jenis rawatan kesuburan termasuk IUI tapi gagal hamil. Ada seorang anak angkat berumur 7 tahun. Jumpa saya untuk rawatan pada bulan october 2012. Saya beri Adipex untuk pecah lemak, Vit E, Vit C dan Folix Asid. Alhamdulillah dia sudah hamil 7 minggu dan scan sahkan kandungannya baik. Saya pesan dengan dia dan suami buat amal2 untuk tunjuk syukur kepada Allah SWT.” – Dr Hamid Arshat.

Kalau melihat kepada kebanyakan status Facebook Dr. Hamid Arshat, mostly dia akan suggest kepada pemakanan seimbang, amalan rohani dan amalkan suplemen untuk melengkapkan nutrisi yang menyokong badan untuk meningkatkan peluang kehamilan.

Bagaimana Nutrisi Di Dalam Suplemen Boleh Membantu Dalam Masalah Kesuburan?

Empat suplemen yang Dr Hamid cadangkan di atas iaitu Pemecah Lemak, Vit E, Vit C dan Folic Asid ada di dalam range produk semulajadi Shaklee. Produk semulajadi insyaAllah lebih mudah diserap oleh badan dan tidak meninggalkan kesan negatif.

So kak Aya akan terangkan tentang kepentingan setiap suplemen berdasarkan kepada produk Shaklee ya.

Lecithin Pemecah Lemak

Lecithin Shaklee diperbuat menggunakan sumber semulajadi daripada kacang soya non-GMO. Lecithin sangat penting diambil bagi pasangan yang mempunyai masalah obesiti atau berlebihan berat badan untuk menurunkan berat badan secara efisien.

Lecithin berfungsi untuk membantu dalam pemecahan lemak secara semulajadi kepada molekul-molekul kecil untuk penghadaman sekaligus menurunkan berat badan secara efisien.

Harganya yang mampu milik sudah tentu tidak membebankan pasangan yang betul-betul mahu memiliki cahayamata.

Vita E Complex Shaklee

Vitamin E adalah satu vitamin anti-oksida yang sangat baik untuk melindungi sel daripada mengalami kerosakan. Istimewanya Vita E Shaklee kerana dilengkapi dengan Selenium dan Ekstrak Biji Anggur untuk menambahkan lagi kuasa anti-oksidannya.

makanan-subur-buat-suami

Kajian Vita E dan Selenium yang membuktikan mampu membantu meningkatkan kualiti sperma

 

Antara manfaat Vita E adalah untuk meningkatkan kesuburan dengan mengurangkan radikal bebas yang boleh merosakkan sperma.

Gabungan Vita E dan Selenium pula berkuasa untuk meningkatkan kualiti sperma dan meningkatkan pergerakan sperma, laju gittew.

Vita C Plus Shaklee

Vita C Shaklee berbeza dengan Vitamin C di pasaran kerana diperbuat daripada sumber semulajadi ekstrak kanji jagung yang mempunyai sistem pelepasan yang konsisten agar lebih berkesan.

sebab-susah-hamil

Melalui kajian, Vita C memainkan peranan yang penting untuk meningkatkan peluang untuk hamil, menjaga kualiti sperma, memberi keseimbangan hormon dan meningkatkan sistem imun tubuh serta support kehamilan yang sihat.

Suami isteri amalkan memang cun sangat ni.

Asid Folic di Dalam B-Complex Shaklee

Asid folic ataupun Folat/B9 vitamin terkandung di dalam B-Complex Shaklee. Ia sangat penting diambil ketika merancang untuk hamil, ketika hamil dan selepas melahirkan bayi.

Asid Folic (B9) adalah satu vitamin yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak. Jadi ia sangat penting dalam proses kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan penting disaat telur “ditanam” di dalam rahim.

Untuk suami pula, asid folik turut membantu mengatasi masalah kesuburan. Ia akan mengurangkan kecacatan dalam kromosom sperma suami. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom dan jika disenyewakan akan menghasilkan janin yang tidak sihat dan tidak dapat hidup lama. So, kalau isteri balik-balik keguguran pun ini antara satu puncanya. Jadi, pihak suami pun kenalah amalkan B-Complex ya.

Nampaknya sangat besar fungsi Asid Folik ni, patutlah Dr. Hamid duk ulang-ulang makan folic asid, makan folic asid. Hihi…

makanan-untuk-cepat-hamil

Bila doktor pun suggest, mestilah bertambah yakin dengan Nutrisi Kesuburan Shaklee kan.. kak Aya pun planning dapat anak keempat dengan set ni tau. Alhamdulillah sekarang babynya suda berusia 2 tahun lebih 😀

Panjang lebar kak Aya explain ni. Kalau tak paham, boleh wasap kak Aya terus. Kak bukan apa, sebenarnya tadi baru dapat whatsapp dari kawan meluah perasaan almaklumlah minggu depan sudah nak raya kan. Sebelum ni Kak Aya pesan amik set ni dan try petua mempercepatkan kehamilan secara moden dan tradisional ni, tapi biasalah manusia memang degil, huhu…. Lagi seminggu raya baru order, terlepas lah peluang untuk jadi baby Ramadhan, tapi insyaAllah boleh jadi baby Syawal, hihi… Kita usaha dan doa bebanyak ja la kan.

Kak Aya belanja 2 testimoni customer kak Aya yang sudah hamil dengan mengambil nutrisi kesuburan shaklee.

tips-cepat-mengandung-selepas-haid

“The greatest gift ever bila nampak 2 line yang ditunggu-tunggu sudah muncul! Hehe, tidak juga la lama suda berkahwain, cuma kami try-try dan rancang mau dapat baby tapi belum dapat rezeki. Sampai beratus-ratus duit habis check di hospital, beli pregnancy test la semua, semua sia-sia jak. Sampai saya nampak iklan di Facebook pada ni set kesuburan untuk husband and wife, dan nampak testimoni yang sangat positive, tanpa mengira harga tu supliment dengan perasaan kecewa time tu, kami terus beli di hari 1st saya period juga. Nah! tidak sampai 1 bulan ja saya makan tu Shaklee, hari ni saya positive. Thanks God, tq kak..”

cara-cepat-hamil-selepas-haid

Customer kak Aya yang ni pun memang beli sewaktu period. Alhamdulillah dipermudahkan untuk beliau untuk hamil anak ke-3.

 

Kalau mahu order set ni (jangan jadi macam kawan kak Aya tu, bertahun baru nak try, ), klik gambar BUY NOW di bawah untuk pembelian secara online menggunakan Debit/Credit Card atau hubungi kak Aya melalui whastapp http://ayachalo.wasap.myubat-supaya-subur-mudah-hamil

Luv,
Kak Aya Chalo
013.863.3224
Sedia membantu untuk lebih subur

Share on
Previous Post Next Post

Artikel ini pun menarik tau

8 Comments

  • Reply Jesz

    Kesian jika ditanya soalan perit begitu.. tapi usaha memang penting jika nak hamil .. tidak salah jika ikhtiar sehingga berjaya . Semoga dimudahkan urusan mereka yg sukar hamil😇
    Jesz pun ada entry best yang bertajuk Air Paip Di Rumah Kotor ? Tiap Bulan Borong Air Mineral Berkotak-Kotak ? Baca Sini Cara Bersihkan Air Di Rumah AndaMy Profile

    June 21, 2017 at 11:03 pm
  • Reply Mezra

    Ikhtiar dengan nutrisi juga perlu dicuba untuk pasangan yang ada masalah kesuburan. Sesuai ambi set kesuburan ni
    Mezra pun ada entry best yang bertajuk Produk Penjagaan Muka Terbaik, Selamat Dan BerkesanMy Profile

    June 21, 2017 at 5:57 pm
  • Reply Illa

    Illa pun guna set kesuburan vit e dan b complex dulu. Alhamdulillah sejak tu recommend selalu kat kengkawan yang ikhtiar juga.

    June 21, 2017 at 11:47 am
  • Reply Kakda

    Kakda pun ada pengalaman menarik mengamalkan nutrisi shaklee. Lepas keguguran kandungan ketiga, kakda berjaya Pregnant balik lepas sekali period.

    Dan paling best sebab kakda pregnant twins.hehe
    Kakda pun ada entry best yang bertajuk Perlukah Pakai Makeup Remover Walaupun Kita Tak Pakai Makeup?My Profile

    June 21, 2017 at 10:21 am
  • Reply Asyrafiah

    Wahhhh Asy pun sedang ikhtiar juga tapi masih belum rezeki lagi.
    Asyrafiah pun ada entry best yang bertajuk 10 Cara Tradisional Merawat Kaki MerekahMy Profile

    June 21, 2017 at 7:52 am
  • Reply Byte Jannate

    Ikhtiar yang terbaik. Sistem badan perlu dipulihkan dahulu. In sha Allah boleh hamil. Yang penting kena usaha.
    Byte Jannate pun ada entry best yang bertajuk 4 CARA KECUTKAN JERAWAT DENGAN MUDAH DAN BERKESANMy Profile

    June 21, 2017 at 7:51 am
  • Reply jida

    Seperti kawan saya, 8 tahun dihujani soalan begini, sampai nak balik kampung pun dah malas katanya. Kadang orang sekeliling sengaja tak nak faham atau buat-buat tak faham masalah yang kita alami.

    June 21, 2017 at 5:46 am
  • Reply Sarinah bte hashim

    Betol tu…
    Try lah dgn vitamin2 shaklee..bagus kesihatan juga kesuburan…
    Sarinah bte hashim pun ada entry best yang bertajuk KENCING BERBUIH PETANDA BUAH PINGGANG TELAH BOCOR .My Profile

    June 21, 2017 at 5:22 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge