Tips Travel Ke Seoul Korea Tanpa Tour Guide

Beginilah jadinya bila hati Kak Aya tidak keruan tengok gambar-gambar dedaun berguguran di musim luruh Seoul, laju jak jari ni klik apps Traveloka.

Tetiba pula ternampak tiket yang mampu milik, apa lagi, teruslah tanya suami, mahu pergi atau tidak? Dia pula kata ok jak. Kemudian call nenek bebudak ni pula, request tuk jaga anak-anak sewaktu ke sana, hihi.. nasib baik mak pun bagi greenlite, Alhamdulillah! Tanpa membuang masa, kak Aya terus beli tiket tu. Hoho.. memang kerja gila! Tapi nasib baik memang ada Tabung Travel, hihi… (penat kak Aya kumpul tau)

Kak Aya pergi hari tu  pada musim bunga tahun 2014, kali ni mau datang untuk menikmati Autumn pula.. musim luruh selalu ada dalam mimpi kak Aya, autumn in my heart gittew… hihi…

Sebenarnya sejak balik dari sana pada tahun 2014, kak Aya pasang impian mahu datang pada setiap musim terutamanya ke Nami Island.

Teringat sewaktu pregnant Rara tempoh hari selalu jak teringat “ikan asam pedas” yang kitorang makan di Myeongdong. Sampai terkadang cakap dengan laki, ok kah kalau turun semata-mata pergi makan ikan asam pedas tu? hihihi, time tu laki hanya mampu geleng kepala… nasib time tu bini dia ni waras sket, sekarang ni yang kurang waras. Hahaha…

tips-makan-di-korea

Sampai sekarang teringat-ingat Ikan Asam Pedas ni. bambamnya ahkak tahun 2014, hihi…

So, memandangkan sudah terbeli tiket ke Seoul dan tarikhnya pula lagi beberapa hari, dan kali ni kak Aya decide untuk jalan sendiri tanpa pemandu pelancong sebab tidak mau terkejar-kejar itinerary tour guide (sebab mau golek-golek puas2 bawah dedaun oren, kihkih), maka, kak Aya pun terpaksalah buat study sendiri supaya di sana nanti tidak sesat, hehe… bila buat study dan research untuk ke Seoul tanpa pemandu pelancong ni, barulah kak Aya sedar, sesungguhnya sangat mudah untuk jalan di Seoul ni. Boleh la datang untuk kali ke-3, ke-4, ke-5, ke-6, kesimpulannya banyak kali pun boleh. Lepas ni kak Aya janji, mau bawa mak dan anak-anak ke Winter Seoul pula. Doakan ya.

So, sebelum kak Aya lupa apa persediaan yang kak Aya buat untuk trip tanpa tour guide ni, maka kak Aya kongsikan lah dalam entry ni…

Antara perkara yang kak Aya kena fikirkan sebelum decide stay di area mana untuk memudahkan perjalanan ke mana-mana tempat yang kak Aya mau pergi adalah:-

Adakah Area Penginapan Tu Berhampiran Dengan Bas Station Dari Incheon Airport?

Ok. Ini sangat penting sebab nanti dari airport kak Aya akan bawa luggage besar. So sangat penting untuk decide mahu tinggal area mana dan hotel apa. Kena pastikan hotel/tempat penginapan tersebut berhampiran dengan station bas untuk memudahkan perjalanan sampai dan balik nanti, dan kena tahu bas number berapa yang perlu diambil dari airport ke hotel.

So, tidaklah nanti terlalu jauh untuk tarik luggage dan mesti ingat tau, di Seoul ni area berbukit-bukit. Pastikan baca review hotel/penginapan sebelum booking. Tips memilih tempat tinggal kak Aya share di bawah. Teruskan pembacaan.

Oh ya, dari airport ada 3 cara untuk ke bandar Seoul: naik train, bas dan teksi, dan bas lebih murah. Tu sebab kak Aya pilih bas.

Subway Info

Di Seoul, jaringan subwaynya sangat efficient, ada 18 line, wow sangat kan?

So senang untuk travel ke tempat yang mahu dituju. Yang penting, 1st thing kena install apps Subway ni. Ini penting untuk memudahkan kita check dan tahu Station mana yang berhampiran dengan Hotel/Hostel/Guesthouse yang akan kita tempah nanti. Pastikan pilih area penginapan yang berhampiran dengan line subway yang hampir dengan area yang kita akan pergi nanti. Banyakkan kena fikir? tapi InsyaAllah kalau dah pening di Malaysia, sampai Korea nanti dipermudahkan, hihi..

So lepas sudah install apps ni, maka mudahlah nak plan perjalanan kan? Kak Aya memang jadikan priority tempat penginapan yang berhampiran dengan Subway supaya senang berjalan. Apps ni penting juga ketika sampai di Seoul nanti. Sebelum terlupa, nanti bila sudah sampai airport, jangan lupa amik Info Tourism such as map Seoul, subway map etc untuk digunakan jika tetiba handphone tidak dapat digunakan, untuk tujuan emergency. Sesampainya di airport nanti, perlu beli T-Money di kedai serbaguna. T-Money ni boleh guna tuk naik subway dan bas sekitar Seoul.

apps-penting-travel-sendiri-ke-seoul-korea-laluan-subway

Apps Subway Korea berikan info tentang Subway Map. Boleh gunakan info-info dari Trip Advisor untuk tentukan Station Subway mana yang berhampiran dengan tempat penginapan. Macam kak Aya, kak Aya pilih Guesthouse berhampiran Changmuro. Sebab Station Changmuro ni menghubungkan 2 line iaitu line 3 dan 4. Means, lebih mudah untuk jalan! 😀

Mahu Menginap di Mana?

Kalau datang ke Seoul ni, tidak perlulah stay di hotel. Sebab banyak sangat pilihan penginapan yang murah-murah (banding hotel, sini mahal gilos), kak Aya cadangkan cari range harga RM150-RM250 satu malam. InsyaAllah boleh tidur lena, lagipun kita datang melancong untuk lihat tempat orangkan, bukannya lihat hotel orang, hehe…

Antara pilihan penginapan samada Hostel, Guesthouses atau Hotel. Boleh guna apps Airbnb untuk skodeng-skodeng bilik, yang ni boleh direct contact host. Tapi kak Aya tetap yakin dengan Agoda.com dan pastikan baca review orang-orang yang pernah menginap tu menggunakan TripAdvisor sebelum buat booking. Baca semua review keadaan bilik, perkhidmatan, ada wifi atau tiada, kalau sudah puas hati baru booking ok?

Dan jangan lupa sebelum pilih tempat mau stay kena pertimbangkan beberapa perkara seperti berhampiran dengan Subway (baca dari review di TripAdvisor), dekat dengan perhentian bas dari Airport, senang cari makan dan lagi best kalau dekat dengan tempat yang kita mau pegi.

Kali ni kak Aya pilih Guesthouse area Myeongdong. Sebab utama sebab dekat dengan stesen yang menghubungkan 2 line, so senang mau jalan. Lagi satu, ikan asam pedas tu ada di area ni, hihihihi… bijak kan kak Aya pilih tempat? haha..

Ke Mana Nak Dituju?

Penginapan settle, kak Aya cerita pula dimana kak Aya plan jalan-jalan nanti. Kak Aya planning untuk pergi ke beberapa tempat kali ni. Memandangkan pegi kejap jak, dan tujuan utama adalah untuk menikmati autumn dan makan, hihi… maka, prioritynya haruslah dua benda tu kan? So ini antara tempat yang kak Aya mahu pegi kali ni.

1- Banpo Bridge Rainbow Fountain

1st time turun Seoul hari tu, tidak sempat ke sini. So kali ni kak Aya kena pegi. Nasib baik kak Aya datang dalam bulan Oktober ni, sebab dalam bulan November hingga Mac tiada persembahan bridge fountain ni, mungkin sebab sudah masuk musim sejuk, air membeku, hehe. Dan, yang istimewanya, ini adalah the world’s longest bridge fountain. Rugi datang jauh-jauh tidak amik kesempatan pegi tengok kan? Entry akan datang kak Aya share cemana mau ke sini dengan menaiki subway ya 😀

tempat-mesti-pergi-ke-seoul-banpo-bridge-rainbow-fountain

2- Nami Island

Antara satu sebab utama kak Aya kembali ke Seoul ni sebab impian kak Aya untuk melihat Nami Island pada setiap musim. 2014 tu kak Aya sudah datang pada musim Spring,  so kali ni datang untuk musim Luruh pula. Kalau tengok gambar-gambar Autumn pulau Nami ni memang mengasyikkan lah… hihi.. dan kak Aya impikan juga datang pada musim Salji pula. Kali ni mesti bawa anak-anak dan mak.

Lagi satu sebab kenapa kena datang sini kali ni, hari tu kak Aya tidak sempat pusing satu pulau sebab kak Aya bizi main basikal ala-ala pelakon Winter Sonata, hihi… so kali ni mau pusing dan amik gambar banyak2, apatah lagi dedaun pokok suda bertukar warna ke kuning, oren, merah. Mesti mengancam! O ya, kak Aya mau guling-guling atas dedaun juga, harap-harap tidak hujan la. Doakan kak Aya dapat cuaca paling best sekali time di Nami Island tu.

tips-ke-nami-island-menggunakan-itx-train

Nami Island musim bunga. Daun-daun pokok botak. Hihi, meh kita tengok tahun ni pokok kaler apa.. tazabar…

3- Namsan Tower & Namsan Park

Last time kak Aya sudah pergi Namsan Tower ni, tapi, bila google, google kata kawasan Namsan ni tersangatlah lawa pada musim autumn, lagipun ia cuma di kawasan bandar, dekat area guesthouse yang kak pilih tu, hihi… So, kak Aya rasa mau pergi la lah, hihi.. yaa.. harus ingat tujuan datang sebab mau tengok fall foliage kan? so haruslah hunting daun-daun ittew.

cara-ke-namsan-tower-tempat-mesti-pergi-ke-seoul

Namsan Tower & Namsan Park. Amacam, ada tergugat perasaan? hihi…

4- Haneul Park

Satu lagi tempat kak Aya plan mau pegi adalah taman rumput ni, hihi.. walaupun hanya ada rumput tapi katanya bila musin autumn, area ni lawa sangat. Tu sebab kak Aya plan (kalau larat) untuk jalan-jalan sini. Lagipun taman ni agak jauh dari Myeongdong. Kalau ada rezeki, insyaAllah sampai la ke sini. hihi…

cara-pergi-ke-haneul-park-autum-mesti-pergi-di-seoul

Haneul Park. Lawakannn? unik 😀

Ok, setakat hari ni kak Aya confirm pegi Nami Island sebab yang ni kena confirmkan cepat-cepat sebab kena beli tiket ITX train ke sana, takut full. Haa.. nanti kak Aya share tips beli tiket train ke Nami Island yaaa.. hihi…

Jadi kesimpulannya, kalau mau travel sendiri tanpa tour guide ni kenalah fikir mahu stay area mana? apa station subway berhampiran? dekat dengan bas station airport kah? dekat dengan tempat makan? haaa… ini yang penting tau. Kak Aya start cari tempat penginapan dulu dan baca semua review di Trip Advisor. Dari review-review tu kak Aya dapat info yang kak mahukan seperti subway station dan bas station. Then, barulah kak Aya booking tempat penginapan..

So, itu jak update takat ni. Nanti kak Aya share lagi, tempat makan belum sempat share lagi. Semoga dapat membantu sedikit sebanyak buat anda yang bercadang ke korea tanpa tour guide.

Nantikan next tips….

Luv,
Aya Chalo
#ayachalostories

6 thoughts on “Tips Travel Ke Seoul Korea Tanpa Tour Guide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge