Follow:

Cara Hilangkan Resdung Dengan Mudah Dan Selamat

Resdung adalah salah satu masalah kesihatan yang paling kerap dialami. Walaupun ianya tidaklah seteruk penyakit lain, namun, ia sangat memberi kesan yang sangat besar terhadap aktiviti seharian.

Gelaja resdung seperti hidung gatal, hidung kerap tersumbat, bersin teruk, lelehan mucus yang tidak boleh dikawal, jerawat pada muka, mata gatal, telinga gatal dan beberapa lagi gejala lain adalah sangat mengganggu dan menyeksakan.

Bayangkan setiap malam tidur hidung tersumbat dan terpaksa bernafas menggunakan mulut. Bayangkan juga setiap pagi bersin berkali-kali-kali. Hanya pesakit resdung sahaja yang memahaminya.

Secara amnya, terdapat beberapa penyebab resdung iaitu antaranya adalah jangkitan kuman (virus atau bakteria), jangkitan kulat, alahan, kelemahan sistem imun ataupun ketumbuhan di dalam hidung seperti yang sudah kak kongsikan dalam artikel Penyebab Resdung dan Cara Mengatasinya Tanpa Rawatan Asap.

Seperti yang kak kongsikan dalam artikel di atas, terdapat beberapa rawatan yang boleh dibuat untuk mengatasi masalah ini seperti penggunaan ubat-ubatan, berjumpa Pakar ENT atau buat pembedahan.

Sekiranya masalah resdung cuma biasa-biasa (tiada ketumbuhan atau bukan resdung kronik yang menyebabkan nanah terkumpul di dalam hidung), terdapat juga option lain yang lebih selamat seperti pengambilan suplemen yang boleh membantu mengurangkan masalah alahan dan meningkatkan sistem imun.

Kak faham bukan semua orang suka bergantung kepada ubat-ubatan yang mempunyai banyak kesan sampingan jika diambil dalam jangka masa panjang.

Jadi, pengambilan suplemen anti-histamin, anti-radang, dan makanan tambahan yang boleh meningkatkan sistem pertahanan badan secara natural juga merupakan satu pilihan yang boleh dipertimbangkan.

Suplemen atau makanan tambahan yang kak Aya cadangkan untuk merawat masalah alahan, elergi yang disebabkan oleh resdung adalah Suplemen Shaklee.

Mengapa Shaklee? Offcos kerana ianya 100% natural dan dijamin selamat serta berkesan walaupun diambil dalam jangka masa panjang.

Antara suplemen Shaklee yang boleh diambil untuk mengurangkan masalah Resdung adalah:-

1. Alfalfa Complex

Alfalfa Complex merupakan Formula Unik Shaklee yang dibangunkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee pada tahun 1950an.

Alfalfa Shaklee menggunakan daun Alfalfa semulajadi yang telah matang (usia 2 tahun) dan yang paling penting ianya ditanam secara organik tanpa semburan racun serangga atau apa-apa bahan berbahaya yang boleh meningkatkan alahan dan berikan reaksi elergi kepada penghidap resdung.

ALFALFA memberikan manfaat anti-histamin semulajadi yang boleh merawat masalah sinus dan elergik.

Alfalfa memberi manfaat sebagai anti-histamin semulajadi. Anti-histamin sangat bagus untuk merawat masalah elergik (alahan) dan resdung (sinus).

So, why not kita makan makanan tambahan dari tumbuhan semulajadi daripada bergantung kepada ubat-ubatan anti-histamin kan?

Selain itu, Alfalfa juga memberikan manfaat anti-radang, serta bersifat alkali yang banyak memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan terutamanya bagi penghidap resdung/sinus. 

2. Vita-C Plus

Vita C Plus Shaklee adalah vitamin c daripada sumber semulajadi (ekstrak jagung) dengan sistem perlepasan perlahan-lahan dan yang membolehkan vitamin c berada di dalam darah selama 5 jam dan ini meningkatkan kadar penyerapannya ke dalam sel dan menjadikannya sangat berkesan. 

Bukan semua Vitamin C di pasaran ada sistem pelepasan ni. Tanpa sistem pelepasan ni, hanya 100mg sahaja vitamin c yang boleh diserap ke dalam darah dalam tempoh sejam kemudian selebihnya akan keluar melalui air kencing.

Membazir tau. So wajib pilih vitamin c yang ada sistem pelepasan ni (sustained release).

Vitamin C menyokong aktiviti normal sel-sel imun agar boleh meningkatkan kekuatan badan daripada serangan virus dan bakteria yang boleh menyebabkan resdung.

3. Nutriferon

Nutriferon adalah campuran fitonutrient dengan mineral dan ekstrak tumbuhan seperti biji labu, safflower, biji plantago dan japanese honeysuckle. Ianya 100% daripada bahan semulajadi.

Formula Nutriferon ni memberikan perlindungan imun setiap hari pada tahap yang tertinggi.

Nutriferon terbukti secara klinikal, dipaten khas untuk Shaklee dan sangat selamat diambil dalam jangka masa panjang. Ia tiada dijual di kedai-kedai atau farmasi tau.

Nutriferon berfungsi untuk meransang penghasilan Interferon secara semulajadi serta mengaktifkan sel-sel imun untuk memusnahkan pencerobohan asing ke dalam badan.

Ingat lagi punca Resdung? Antaranya adalah sistem imun yang lemahkan? So nutriferon boleh membantu sebagai immune booster untuk menguatkan sistem pertahanan badan kita.

Suplemen penting untuk atasi masalah RESDUNG. Untuk tempahan whatsapp kak Aya di 0138633224 atau klik http://ayachalo.wasap.my
Nutrisi penting untuk atasi masalah RESDUNG. Untuk tempahan whatsapp kak Aya di 0138633224 atau klik http://ayachalo.wasap.my

Okey, settle kak Aya kongsikan 3 suplemen yang boleh diambil untuk mengatasi masalah resdung ni.

Untuk kesihatan yang lebih menyeluruh, kak Aya juga cadangkan untuk amalkan Minyak Ikan Omega 3 yang sangat bagus dalam fungsi anti-radang.

Baca artikel ni juga, Kenapa Vivix Menjadi Pilihan Ramai

Kak kongsikan pula beberapa Testimonial Alfalfa Complex, Vita-C Plus dan Nutriferon dalam merawat masalah resdung.

Testimonial ALFALFA untuk masalah Resdung: Makan Alfalfa ketika berpantang, masalah resdung berkurangan dan mata dah tak gatal-gatal macam dulu. Lelah pun dah kurang.
Testimonial ALFALFA untuk masalah Resdung dan Alahan: “Setiap kali nak makan sedap kena pastikan Alfalfa ada sekali”. Alfalfa boleh kurangkan gejala resdung.
Testimonial untuk masalah Resdung hingga sakit-sakit kepala: Walaupun belum baik sepenuhnya, tapi amat jauh beza sebelum consume Shaklee. Dulu sakit-sakit kepala dan bengkak-bengkak kelenjar, mesti ada clarityne atau zyrtec kat rumah ni, sekarang bukan keperluan dah. Saya teruskan tambah Nutriferon untuk kuatkan sistem imun dan teruskan Alfalfa, Vita C dan lain-lain. Memang berbezalah, Alhamdulillah”
Testimonial untuk masalah Resdung dan Bersin Teruk: “Rasanya resdung saya semakin kurang dengan Nutriferon. Selalunya subuh mesti hidung tersumbat, masuk dapur mesti bersin apatah lagi habuk mesti bersin. Bila bersin tahap gaban mesti rasa nak demam. Terus ambil Alfalfa, Nutriferon, Vita C dan 3 Gems, masuk pengambilan ke 3, saya perasan hidung tidak sumbat dah bila bangun sahur. Anak pun dah tak berair hidungnya. Alhamdulillah.”
Testimonial untuk masalah Resdung: “Selepas amalkan Vitamin C, dia tak berdengkur, tidak ada gatal mata, resdung atau sakit kepala”
ubat-resdung-orang-kampung
Testimonial ALFALFA dengan penghidap Resdung Kronik: “Saya adalah penghidap resdung kronik sehingga sentiasa bergantung pada ubat & nasal spray sebab hidung sentiasa tersumbat. Dengan amalkan alfalfa berterusan resdung saya dah semakin berkurangan. Syukur sangat-sangat.

Alhamdulillah rasanya dah lengkap info dan manfaat suplemen resdung serta elergi yang kak kongsikan ni. Kak harap sedikit sebanyak ia boleh membantu anda untuk bebas daripada gejala-gejala resdung yang merimaskan dan mengganggu keselesaan harian.

Alangkah bestnya kalau dapat bebas daripada masalah resdung, alahan, elergi, bersin melampau, gatal mata dan macam-macam masalah disebabkan resdung ni kan?

Hubungi kak untuk dapatkan produk-produk Suplemen Resdung melalui dua cara;-

  1. Buat pembelian produk yang dipilih secara online di E-Sell Shaklee, (bayaran Debit Card & Credit Card diterima) atau
  2. Whatsapp kak Aya melalui link ini http://ayachalo.wasap.my  (0138633224) untuk konsultasi sebelum membuat tempahan.

Disclaimer: Segala konsultasi pemakanan Produk yang berkesan, terhad kepada customer kak Aya sahaja. 

Jumpa di next entry! Semoga masalah resdung dan elergi anda boleh diatasi, insyaAllah!

Luv,
Kak Aya Chalo
0138633224
Your Trusted Shaklee Distributor Since 2012

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply