Follow:

Cara Naikkan Bacaan Hb Darah Dengan Vitamin Pranatal

Anemia merupakan “penyakit’ biasa yang dialami oleh ibu hamil. Selalunya, semakin besar kandungan, semakin tinggi risiko bacaan darah semakin rendah (Low Hb/Low Hemoglobin) sebab lebih banyak darah yang diperlukan oleh baby untuk membesar, tapi badan ibu pula sukar untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi.

Kebiasaanya, bacaan Hb yang normal bagi ibu hamil adalah 11g/dL hingga 12g/dL. Bacaan yang lebih rendah daripada itu masuk dalam kategori Low Hb.

Mengapa darah yang cukup sangat penting? Sebab darah diperlukan untuk mengangkut Oksigen dan “nutrisi/makanan” kepada baby dan agar fikizal baby terbentuk dengan sempurna dan membesar dengan sihat di dalam perut ibu.

Sebab tu kalau low Hb, sepanjang tempoh mengandung ibu akan pucat, pitam, mudah penat dan sewaktu bersalin pula ia boleh menyebabkan tumpah darah ketika kelahiran dan kelahiran premature. Bahaya tau.

Kesan ke atas baby pula antaranya adalah tidak cukup berat (sebab kurang dapat nutrisi iaitu makanan dibawa oleh darah tidak mencukupi), lahir pre-mature, ia turut boleh menyebabkan kematian akibat kegagalan jantung baby kerana berkerja keras melebihi yang sepatutnya untuk mengepam darah untuk pastikan oksigen cukup dan makanan mencukupi.

Thats why, low Hb ni bukan benda remeh. Bila Hb sukar naik dan kurang daripada 8g/dL, dan kandungan semakin membesar, doktor akan offer untuk beri suntikan Inferon untuk masukkan zat besi dalam badan agar penghasilan darah boleh berlaku dengan lebih pantas.

Biasaanya suntikan ini akan diberikan dalam beberapa hari mengikut dos yan ditetapkan. Ada ibu yang perlu disuntik selama 10x dalam tempoh 10 hari. Ia akan diberikan secara bergilir-gilir di kedua-dua punggung. Menurut ibu tersebut, suntikan ni sangat menyakitkan. Huhu…

suntikan-inferon-untuk-ibu-anemia-sakit

pengalaman-suntikan-inferon-low-hb-anemia

Tips Hilangkan Nafas Berbau

Selalunya, untuk naikkan bacaan HB, darah perlukan lebih banyak Zat Besi, Protein dan Folate untuk pembinaan sel darah merah yang sihat dan Vitamin C diperlukan sekali untuk memastikan Zat Besi diserap sepenuhnya ke dalam sel badan.

So bagaimana cara naikkan bacaan Hb dengan vitamin pranatal ni? Apa vitamin WAJIB yang perlu diambil?

Seperti yang kak kongsikan tadi, untuk melancarkan pembinaan sel darah merah di dalam badan, ibu perlukan Zat Besi, Protein, Folate dan Vitamin C. Jadi, kak cadangkan mengambil vitamin semulajadi di bawah;-

1. Vitalea With Iron Formula:  merupakan multivitamin dan multimineral yang lengkap dengan zat besi. Zat besi bergabung dengan protein untuk pembentukan hemoglobin di dlm sel darah merah.

2. B-Complex With Acid Folic: Asid folik (atau Folate B12) penting di dalam pembentukan sel darah merah. Folate dan Vita C bergabung utk bantu sistesiskan protein dan menghasilkan protein baru yang digunakan dlm pembentukan sel darah merah.

3. Vita-C Plus: Vitamin C sangat penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi ataupun iron. Lebih banyak iron diserap, lebih lancarlah penghasilan sel darah merah dan semakin normallah bacaan Hb ibu.

4. ESP (Energizing Isolated Protien) – Hemoglobin sendiri terdiri daripada protein. Sel Darah Merah juga terdiri daripada Protein. Jadi, sangat penting untuk mengambil protein berkualiti yang mencukupi kerana ianya sangat penting dalam penghasilan sel darah merah yang sihat.

tips-atasi-masalah-anemia-low-hb-ketika-hamil

Sebenarnya kak Aya pun punyai pengalaman dengan anemia ni, paling rendah 8.7g/dL tau. Ibu boleh baca sharing kak tentang pengalaman naikkan bacaan Hb 2 minggu sebelum bersalin dalam entry tersebut.

petua-naikkan-bacaan-darah-low-hb-anemia

Testimonial terkini dari customer Anemia kak Aya. Hb naik dari 9.3 ke 9.8 dalam 2 minggu. Akhirnya tak jadi suntik Inferon sebab dah naik. Alhamdulillah. Happy dapat membantu 😀

Bosan dan penat kan untuk naikkan bacaan Hb ni? Jangan tunggu sampai perlu disuntik, jom amalkan vitamin yang insyaAllah dapat membantu ni, hihi…

Dapatkan produk-produk ni daripada kak Aya melalui dua cara;-

  1. Buat pembelian produk yang dipilih secara online di E-Sell Shaklee, (bayaran Debit Card & Credit Card diterima) atau
  2. Whatsapp kak Aya melalui link ini http://ayachalo.wasap.my (0138633224) atau klik ja “waving hand” kat tepi ni.

Disclaimer: Segala konsultasi pemakanan dan rahsia pengambilan produk untuk naikkan bacaan Hb secara berkesan terhad kepada customer kak Aya sahaja. 

Jumpa di next entry! Semoga ikhtiar anda untuk naikkan bacaan Hb darah berhasil, insyaAllah!

Luv,
Kak Aya Chalo
0138633224
Your Trusted Shaklee Distributor

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply