Follow:

Kesan Buruk Anak Picky Eater Dan Cara Hadapinya

Berhadapan dengan anak cerewet makan atau picky eaters merupakan satu situasi yang sangat mencabar bagi setiap ibu. Bayangkan sahajalah meja makan menjadi seperti medan perang. Setiap hari berpeluh untuk pastikan anak makan sehingga habis. Situasi ni bukan sahaja memberikan rasa tertekan kepada ibu, tapi kepada anak jua.

Kak Aya pernah terbaca satu artikel yang mengatakan, “makanan awal kanak-kanak banyak mempengaruhi apa yang disukai atau tidak disukainya kelak”. Jadi, sebenarnya tanggungjawab kita sebagai ibu amat berat bermula seawal 6 bulan usia anak. Kita kena pastikan anak mendapat makanan yang pelbagai, mengikut fasa-fasa pemakanan bagi memenuhi pola pemakanan anak.

Resipi Bubur, Puri, Stok Ayam Dan Sayuran Untuk Bayi 6 Bulan

kesan-anak-cerewet-makan

Jika masalah anak cerewet makan tidak diatasi sejak kecil, ia akan berlarutan sehingga anak memasuki alam persekolahan. Tahukah ibu bahawa masalah cerewet makan ni turut mempengaruhi keperluan khasiat makanan untuk pembelajaran? Jika masalah ini berlarutan, ia akan memberikan banyak kesan ke atas anak.

Kesan Anak Cerewet Makan

Setiap tahun kita sibuk memikirkan sekolah terbaik buat anak-anak agar anak mendapat pendedahan ilmu sebaiknya, namun kita seringkali lupa tentang keperluan fizikal dan mentalnya yang memerlukan sumber makanan berkhasiat.

Kekurangan karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin dan mineral dalam diet harian akan memberi kesan negatif terhadap potensi anak-anak di sekolah mahupun kehidupan seharian.

Antara kesan buruk cerewet makan kepada anak-anak adalah:-

  1. Tubuh badan yang lebih kecil dan lemah berbanding rakan-rakan sebaya.
  2. Tidak mendapat tenaga dan nutrein yang cukup daripada makanan harian.
  3. Kehilangan kecergasan dan tenaga yang biasa kita jangkakan dari kanak-kanak.
  4. Dikhuatiri mengalami masalah fisiologi seperti kurang darah atau anemia.
  5. Sukar fokus atau hilang tumpuan semasa di kelas.
  6. Penyertaan aktiviti fizikal dan bermain bersama rakan menjadi terhad kerana sentiasa lemah dan mudah penat.
  7. Berasa terasing dan rendah diri kerana kurang penyertaan aktiviti bersama rakan.
  8. Kerap jatuh sakit dan sukar sembuh.

Sedihkan bila anak mengalami kesan seperti yang kak listkan ni?

Cara Mengatasi Masalah Anak Cerewet Makan

Habit memilih makan anak memang sesuatu yang mencabar. Disebabkan itu, jika ibu berjumpa dengan pakar kanak-kanak pun, doktor akan mencadangkan agar anak mengambil makanan tambahan (suplemen) agar kekurangan nutrisi anak boleh dikembalikan seperti sediakala sesambil ibu cuba untuk menambat semula selera anak dengan mengubahsuai menu makanan hariannya.

Bagi kak Aya, Mealshakes dan Vitalea For Children merupakan produk suplemen yang sangat sesuai kerana ia direka khas untuk memenuhi keperluan harian nutrisi kanak-kanak. Kedua-dua produk ini dihasilkan melalui ujian klinikal dan diperbuat daripada 100% bahan semulajadi yang berkesan dan selamat dimakan oleh kanak-kanak.

Bagaimana Mealshakes Shaklee Boleh Membantu Memenuhi Keperluan Nutrisi Anak?

Mealshakes merupakan minuman berkhasiat berperisa Vanilla yang sedap dan berkrim serta kaya dengan khasiat kalsium, protein dan serat. Ia sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa.

Apa keistimewaan Mealshakes?

  • Mengandungi 19 vitamin dan mineral yang diperlukan dalam tumbesaran anak.
  • Mealshakes merupakan sumber terbaik bagi serat dan protein.
  • Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan.
  • Penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak.
  • Membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.
  • Kaya dengan kalsium dan zink.
  • Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat.
  • Zink memainkan peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan anak.
vitamin-naikkan-selera-anak

Order Mealshakes di sini.

Bagaimana pula Vitalea For Children Shaklee Boleh Membantu Memenuhi Keperluan Nutrisi Anak?

Kanak-kanak memerlukan vitamin dan mineral mencukupi untuk kesihatan dan menyokong tumbesaran optimum mereka. Usah risau walaupun anak memilih makan, Vitalea For Children dicipta khas dengan 18 jenis vitamin dan mineral penting. Setiap hidangan VFC menyediakan 100% keperluan kesemua 8 jenis vitamin B, vitamin C, vitamin D dan vitamin E yang memainkan perasanan penting untuk tubuh badan yang kuat.

Apa keistimewaan VFC?

  • Tanpa tambahan pengawet
  • Tanpa pemanis dan perasa tiruan
  • Mengandungi pemanis semulajadi xylitol yang selamat untuk gigi
  • Bebas gluten
  • Berperisa anggur lazat
  • Boleh dikunyah
cara-atasi-anak-picky-eater

Order Vitalea For Children di sini.

So ibu-ibu, kini tidak perlu risau lagi kerana dua suplemen ni sangat berkesan untuk membantu masalah anak yang cerewet makan. Bantu anak anda untuk mengatasi masalah picky eater dan berikan suplemen 100% semulajadi agar mudah diserap ke dalam badan dan berkesan.

Dapatkan produk ni daripada kak Aya melalui dua cara;-

  1. Buat pembelian Mealshakes dan Vitalea For Children secara online di E-Sell Shaklee, (bayaran Debit Card & Credit Card diterima) atau
  2. Whatsapp kak Aya melalui link ini http://ayachalo.wasap.my (0138633224) atau klik ja “waving hand” kat tepi ni.

Setiap pembelian produk Shaklee daripada kak Aya akan disertakan dengan 24/7 Free Consultation tentang Cara Makan Suplemen dengen berkesan dan konsultasi sepanjang pengambilan produk.

Cari kak Aya tau 😀

Luv,
Aya Chalo
013.863.3224
Pengedar Sah Shaklee
Share on
Previous Post Next Post

11 Comments

  • Reply 5 Petua Merawat Selesema Bayi Tanpa Perlu Ke Klinik | Aya Chalo Stories

    […] Kesan Buruk Anak Picky Eater Dan Cara Hadapinya […]

    March 17, 2018 at 2:41 am
  • Reply Hidayah Ak

    susah kalau picky eater ni. berat pun susah mau naik. tp lepas amal mealshakes berat pun naik sekali dengan selera diorg

    January 17, 2018 at 2:22 pm
  • Reply falinah

    Anak saya dulu picky eater.Sejak bagi mealshakes dan vfc ni mereka lebih berselera makan dan sudah boleh mkn sayuran

    January 16, 2018 at 11:21 pm
  • Reply Ratna

    Memang bagus dua vitamin anak ni. Sebab ada kawan amal kn utk anak2

    January 16, 2018 at 10:51 pm
  • Reply Norkarlina

    Syukur jumpa shaklee kalau ndak pingsan..anak xmau mkn mcm mo di cubit2 ja..

    January 16, 2018 at 10:29 pm
  • Reply Diana

    Vitamin kegemaran anak2 saya ni..

    January 16, 2018 at 9:39 pm
  • Reply FATIMAHWATI HAMZAH

    Anak2 perlu nutrisi yg cukup

    January 16, 2018 at 1:20 pm
  • Reply Eva

    Memang Eva suka mealshakes dan VFC ni. Sora yg picky eater berselera makan bila makan ni vitamin

    January 16, 2018 at 12:31 pm
  • Reply Alezra Alez

    dua supplement wajib untuk anak-anak sy, sy pling suka tu mealshake, kesan dia mmg cpt .

    January 16, 2018 at 10:13 am
  • Reply EMMA FRANCISCA LUIS

    risau pula sy akan berdepan dengan anak picky eater ni. mudah-mudahan my son tidak la picky eater. tapi syukur..if picky eater pun.. shaklee kan ada.. hihihi

    January 16, 2018 at 9:10 am
  • Reply Nija

    Saya setuju ni mealshakes dan Vitalea sangat membantu untuk anak picky eater. AN tu picky eater tapi saya cukupkan nutrisi dengan dua vitamin ni, yg bestnya skrg dah byk makan hehe

    January 16, 2018 at 7:57 am
  • Leave a Reply