Follow:

Pentingkah Vitamin dan Suplemen Kepada Ibu Mengandung?

Adakah setiap ibu mengandung wajib mengambil suplemen atau vitamin mengandung? Apakah kepentingannya? Apa pula kesannya jika tidak mengamalkan apa-apa suplemen atau vitamin sepanjang tempoh hamil? Bahaya atau tidak? Jawapannya ada di dalam artikel ni.

Sesungguhnya ia sangatlah penting… nak tahu kenapa? kena terus baca sampai habis.

Kelahiran pra-matang, kecacatan bayi, tumpah darah serta kematian adalah mimpi ngeri setiap ibu, nauzubillah… Sebab tu keperluan nutrisi bagi ibu mengandung adalah sangat penting bukan sahaja bermula ketika hamil tetapi sebaik-baiknya bermula sejak 3-6 bulan sebelum kehamilan.

ayachalo.com

Dalam entry ni kak Aya akan berkongsi suplemen atau vitamin apa yang perlu diambil dan mengapa ibu hamil perlu mengambil suplemen tersebut serta apa pilihan suplemen yang boleh kita pertimbangkan sepanjang tempoh kehamilan.

Sebenarnya cara terbaik untuk mendapat nutrisi yang diperlukan semasa mengandung adalah daripada makanan seimbang untuk memastikan bayi mendapat mineral dan vitamin yang diperlukannya untuk membesar dengan sihat dan sempurna.

Namun, semasa mengandung pelbagai perubahan akan dialami oleh ibu termasuklah loya-loya, hilang selera makan, muntah teruk, alahan, pening, keletihan dan sebagainya.

So, untuk mengisi lompong kekurangan nutrisi yang dialami ibu, maka suplemen atau vitamin amat digalakkan untuk mengurangkan risiko semasa kelahiran seperti, kelahiran pra-matang, kecacatan bayi atau kekurangan berat bayi ketika lahir dan juga elakkan masalah kepada ibu seperti tumpah darah, kurang darah, tekanan darah rendah dan sebagainya.

Apakah Suplemen Kesihatan yang penting untuk ibu hamil?

1. Asid Folik

Asid folik diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak bayi. Proses pembentukan ni bermula antara HARI ke 15-28 hari selepas persenyewaan.

Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan tiub neural bayi. Sebab tu ibu digalakkan mengambil asid folik 3-6 bulan SEBELUM hamil. Bila dah hamil tu lagilah wajib ambil kan.

Pengambilan asid folik yang mencukupi juga mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

Pilih Asid Folik yang mudah diserap iaitu dalam bentuk semulajadi.

2. Zat Besi (Iron)

Zat besi sangat penting kepada ibu untuk membantu penghasilan sel darah merah untuk menyokong keperluan oksigen kepada ibu dan bayi. Semasa hamil, ibu perlukan 30% sehingga 50% lebih banyak darah berbanding biasa.

Zat Besi juga perlu diamalkan untuk mengurangkan risiko anemia (kurang darah ketika hamil) dan ia sangat penting untuk merendahkan risiko kelahiran pra-matang dan berat bayi yang rendah kerasa bayi menerima kurang nutrisi kerana sel darah yang tidak mencukupi untuk membawa oksigen dan makanan kepada bayi.

Rendahkan risiko kecacatan Spina Bifida dengan mengamalkan Asid Folik sebelum dan ketika hamil.

3. Vitamin C

Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi dan asid folik. Ia juga penting untuk pertumbuhan otot, tulang serta pembentukan tisu penghubung.

Pilihlah Vitamin C yang lengkap dengan sistem pelepasan masa (sustained release) agar ianya dapat menyerap sepenuhkan ke dalam badan dan tidak dibazirkan melalui air kencing.

4. Protein

Protein memberikan ibu tenaga untuk kecergasan sepanjang hari. Protein membekalkan asid amino yang merupakan blok binaan asas sel dan membantu dalam pembentukan pesat sel-sel sistem dan organ bayi agar lebih sempurna.

Pilih protein daripada sumber tumbuhan kerana rendah kolestrol dan tidak menyumbang kepada masalah GDM (kencing manis ketika mengandung) kerana Gisemik Indeks yang rendah.

Protein Terbaik di Pasaran? Klik Sini. http://purevitamin.blogspot.com/2019/01/cara-dapatkan-harga-promo-esp-soya-protein-2019.html?m=1

5. Kalsium

Apabila hamil, bayi memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang, gigi yang kuat, penghasilan saraf, otot dan jantung yang sihat.

Kalsium juga membantu ibu untuk mengurangkan kekejangan otot beserta sakit-sakit belakang, serta berikan rasa tenang serta mengelakkan masalah sukar tidur.

Kalsium yang lengkap dengan magnesium pula mengelakkan sembelit dan mengurangkan risiko buasir buat ibu hamil.

Sekiranya ibu tidak mengambil kalsium yang cukup semasa hamil, bayi akan mengambil kalsium daripada anda dan ia akan menjejaskan kesihatan ibu di belakang hari.

6. Asid Lemak Omega 3

Minyak ikan penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf bayi. Ia juga menggalakkan tempoh penuh kehamilan serta mengelakkan kelahiran pra-matang.

Kajian juga menunjukkan, ibu yang mengamalkan asid lemak omega 3 semasa hamil boleh mengurangkan risiko bayi mengalami alahan/eczema ketika lahir nanti.

Dari mana ibu boleh dapat suplemen ni? Jenis suplemen mana yang terbaik?

Untuk suplemen Sintetik (bukan semulajadi), ia boleh diperolehi daripada Klinik Kesihatan Ibu dan Anak atau jika ke Hospital Swasta, Doktor akan suggestkan vitamin yang diperlukan dan ibu boleh membelinya di Farmasi.

Jika mahukan suplemen 100% daripada bahan semulajadi, lulus KKM serta jaminan selamat dan berkesan pula, ibu boleh pertimbangkan untuk mengamalkan Set Pra-Natal (Set Mengandung) Shaklee.

Kak Aya sendiri mengamalkan vitamin ibu mengandung ni sewaktu kehamilan ke-4, dan Alhamdulillah inilah kehamilan yang paling “sihat” berbanding sebelumnya. Sebenarnya 3 kehamilan sebelum ni kak mengalami Anemia teruk tapi kehamilan ke-4 ni langsung tiada masalah anemia or masalah-masalah lain, syukur!

So, sebagai ibu, semestinya mahu suplemen yang selamat buat diri sendiri dan bayi serta memberikan kesan seperti yang dimahukan, betul kan?

Hubungi Kak Aya di 013-8633224 atau klik link ini http://ayachalo.wasap.my 

Jadi jom kak kongsikan Manfaat dan Kelebihan Set Mengandung Shaklee ni, dan serius rugi kalau ibu-ibu tak merasa pregnant dengan vitamin hamil shaklee ni.

Sebab mengapa kena amalkan produk dalam Set Mengandung Shaklee?

  1. Ianya diperbuat 100% daripada bahan semulajadi
  2. Halal dan Diluluskan KKM
  3. Dijamin selamat untuk ibu dan bayi
  4. Mudah diserap dan berkesan meningkatkan kesihatan ibu dan bayi
  5. Mudah ditelan
  6. Lengkap dengan semua nutrisi yang diperlukan oleh ibu dan bayi ketika tempoh kehamilan

Berikut pula Manfaat dan Kelebihan Setiap Produk dalam Set Mengandung ni.

1. Vitalea (Zat Besi)

Merupakan Multivitamin dan Multimineral yang lengkap dengan 28 vitamin dan mineral termasuk Zat Besi. Suplemen ni membantu ibu untuk mengisi lompong-lompang kekurangan nutrisi akibat alahan, muntah, etc sepanjang kehamilan.

Ia juga lengkap dengan Zat Besi untuk mengurangkan risiko Anemia yang mendedahkan ibu kepada pelbagai risiko buat bayi dan ibu.

2. B-Complex (Asid Folik)

Lengkap dengan 8 jenis vitamin B termasuk Asid Folik. Ianya diformulasikan dengan sistem penyerapan bioaktif berpaten yang mana menjaminkan iainya mudah diserap di dalam badan.

Asid Folik sebaiknya diambil 3-6 bulan sebelum hamil dan jangan skip ketika mengandung untuk merendahkan risiko kecacatan tulang belakang dan otak bayi.

3. ESP (Protein)

Protein lengkap yang membekalkan tenaga kepada badan sehingga berjam-jam, ianya daripada Kacang Soya Non-GMO berperisa Vanilla yang enak.

Ibu hamil yang kurang berselera makan ataupun yang mengalami anemia cenderung untuk merasa letih, lemah, pucat dan kurang bertenaga.

ESP membantu pembentukan sel-sel darah merah yang lebih sihat serta mengatasi masalah penat, kurang bermaya dan lemah sepanjang mengandung.

4. Vita-C Plus (Vitamin C)

Vita-C Plus Shaklee adalah vitamin c semulajadi yang dibebaskan setiap sejam (sistem sustained release). Sistem pelepasan ini berfungsi untuk memaksimumkan kesan vitamin c di dalam badan dan meningkatkan penyerapan Asid Folik dan Zat Besi.

Vita-C Plus juga meningkatkan sistem imun ibu agar tidak mudah sakit sepanjang tempoh kehamilan.

5. Ostematrix (Kalsium)

Ostematrix Shaklee lebih dari sekadar kalsium. Ia membekalkan 1000mg kalsium dari sumber semulajadi yang mudah diserap. Ia mengurangkan risiko kekejangan dan sakit-sakit tulang serta berikan rasa tenang kepada ibu.

Ia juga lengkap dengan magnesium yang sangat membantu untuk mengelakkan sembelit dan merendahkan risiko buasir.

Testimonial Ostematrix Shaklee: Sebelum ni masalah cramp / kejang di betis dan perut berulang-ulang, selepas mengamalkan Ostemtrix selama 3 hari, cramp dah tak ada. Bangun pagi usus lancar.

6. Omega Guard (Asid Lemak Omega 3)

Omega Guard Shaklee membekalkan minyak ikan semulajadi yang tulen dan pekat termasuk DHA dan EPA dan berkepekatan tinggi berbanding jenama lain.

Ia membantu perkembangan otak dan retina mata bayi.

Minyak ikan Shaklee melalui penyulingan proprieteri 3 molekul yang menjadikannya asli dan menyingkirkan segala logam berat dan bahan berbahaya agar ianya selamat buat ibu dan bayi.

Lihat betapa pentingnya setiap vitamin dan suplemen yang diperlukan sepanjang tempoh kehamilan.

Kak kongsikan beberapa testimonial daripada pengguna Set Kehamilan Shaklee ni. Semoga boleh membantu ibu-ibu untuk membuat pilihan suplemen mana yang nak diamalkan untuk kesan terbaik buat ibu dan bayi.

Testimonial Pengguna Set Mengandung Shaklee

Testimonial Set Mengandung Shaklee: Terasa sangat perbezaan selepas makan Shaklee, dulu cepat mengah, semput, tidur tak lena, batuk pun luka ceaser terasa sakit, ngilu, tapi sekarang alhamdulullah, rasa segar, alahan pun dah hilang, tak rasa nak muntah-muntah, tidur pun dah lena. Walaupun baru seminggu tapi perubahan ketara di rasai.
Testimonial Set Mengandung Shaklee: Shaklee the best! Memang ada perbezaan makan vitamin yang doktor bagi dengan makan vitamin dari Shaklee. Saya bandingkan anak 1st-makan vitamin doktot berbanding anak ke 2 – makan Shaklee sepenuhnya dari awal kehamilan. Alhamdulullah saya tidak pernah mengalami apa-apa masalah.
Testimonial Set Mengandung Shaklee: Saya mengandung no. 3 ni memang ambil Shaklee sepenuhnya. Selain badan sihat bertenaga, muka berseri (kawan pejabat cakap), tidak pucat lesu macam ibu mengandung lain, sakit pinggag berkurangan, antibodi meningkat dan paling best, total berat naik cuma 10kh sahaja walaupun ini baby no 3.

Alhamdulillah, akhirnya artikel kak siap. Kak harap dapat membantu ibu-ibu untuk ketahui betapa pentingnya nutrisi yang cukup sepanjang pregnant. Inilah masanya kita buat yang terbaik buat janin yang sedang membesar kan?

So ibu-ibu jangan fikir lama. Hubungi kak Aya untuk dapat konsultasi berkenaan produk kehamilan mengikut budget anda.

Produk Suplemen Ibu Mengandung boleh diperolehi daripada kak Aya melalui dua cara;-

  1. Buat pembelian produk yang dipilih secara online di E-Sell Shaklee, (bayaran Debit Card & Credit Card diterima) atau
  2. Whatsapp kak Aya melalui link ini http://ayachalo.wasap.my (0138633224) atau klik ja “waving hand” kat tepi ni untuk consultasi sebelum membuat tempahan.

Disclaimer: Segala konsultasi pemakaian Produk berkesan, terhad kepada customer kak Aya sahaja. 

Jumpa di next entry! Semoga ibu-ibu boleh berikan yang terbaik buat bayi anda.

Luv,
Kak Aya Chalo
0138633224
Your Trusted Shaklee Distributor

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Brigett

    Pentingnya pula pengambilan vitamin masa hamil 😱

    January 9, 2019 at 7:23 am
    • Reply Aya Chalo

      Penting sangat. Kena fikirkan baby dalam perut so tidak boleh skip

      January 10, 2019 at 9:54 pm

    Leave a Reply