Follow:

Penyebab Sukar Hamil dan Fungsi Vitamin Dalam Meningkatkan Kesuburan

Lately kak Aya banyak terima whatsapp daripada pembaca entry Petua Mempercepatkan Kehamilan Secara Moden dan Tradisional tentang fungsi vitamin dalam meningkatkan kesuburan.

So, dalam entry kali ni kak Aya akan kongsikan apa sebenarnya penyebab sukar hamil atau penyebab tidak subur dan apa yang dikatakan tentang ketidaksuburan. Kak Aya juga akan menerangkan fungsi vitamin dalam meningkatkan kesuburan.

penyebab-susah-hamil

Bestnya kalau ada Baby…

Mengapa kak cerita tentang vitamin pula? Haaa… jangan pula anggap kak cuma mahu menjual tau, Pakar Sakit Puan otai Dr. Hamid Arshat sendiri pun menyarankan penggambilan suplemen sebagai salah satu cara untuk meningkatkan kesuburan.

Tips Atasi Kembung Perut Bayi

Ketahuilah bahawa sperma dan ovum kita perlukan vitamin dan mineral untuk melindungi selnya agar tidak mudah rosak, untuk memperkasakan selnya, memastikan sel sihat dan untuk memastikan persenyewaan berlaku dengan sempurna.

vitamin-untuk-mudah-hamil

Terharu baca status doktor ni. 8 tahun mencuba dapatkan baby tau.

Fakta Masalah Kesuburan dan Sukar Hamil

 1. Setiap 3 daripada 10 wanita mempunyai kitaran haid yang tidak teratur yang menyebabkan sukar untuk hamil.
 2. 1/3 masalah kesuburan berpunca daripada lelaki, 1/3 masalah kesuburan berpunca daripada wanita manakala 1/3 lagi disebabkan persekitaran.
 3. Antara masalah kesuburan lelaki adalah seperti:- Penghasilan sperma yang tidak normal, masalah alat kelamin yang menyukarkan penetrasi, gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, mengambil alkohol serta pengambilan ubat-ubatan akibat penyakit.
 4. Bagi wanita pula, sukar hamil disebabkan oleh;- Kitaran haid yang tidak teratur, PCOS, Endometriosis, Tiub Fallopio tersumbat atau rosak, fibroids, berlebihan berat badan, terlalu kurus, menapous awal dan radang pelvik.
 5. Masalah persekitaran seperti terdedah kepada radiasi yang boleh menyebabkan kesuburan menurun, mengambilan ubat-ubatan atau rawatan berulang, terdedah kepada racun merbahaya juga boleh menyebabkan kecacatan janin dan keguguran.
 6. Peratus peluang kehamilan akan berkurangan mengikut usia. Pada usia 30-34 tahun peluang adalah 63%, manakala usia 35 -39 tahun, peluang kehamilan hanya tinggal 52%.
 7. Hanya 20% kadar kejayaan hamil dalam tempoh sebulan. Manakala 85% berjaya hamil setelah mencuba selama setahun.
 8. Penurunan berat badan dalam 5-10% akan meningkatkan peluang ovulasi dan kehamilan.
 9. 7 daripada 10 lelaki Malaysia berusia 40 tahun ke atas mengalami mati pucuk.
 10. Andropause iaitu penurunan testosteron secara beransuran berlaku kepada lelaki berumur 30 tahun ke atas.

Bagaimana Vitamin Boleh Meningkatkan Peluang Kehamilan?

Antara vitamin yang dicadangkan oleh Dr Hamid Arshat adalah Multivitamin, Vitamin E, Asid Folic. Tidak kisahlah apa jenama vitamin, tapi offcos kak Aya akan cadangkan suplemen Shaklee kerana iaitu 100% Natural, terbukti berkesan dan diluluskan KKM.dr-hamid-arshat-tips-mudah-hamil

Selain vitamin yang dicadangan di atas, Kak Aya ingin menambah dua lagi iaitu GLA Complex dan CoQTrol Plus yang sangat bermanfaat untuk meningkatkan kesuburan suami dan isteri agar cepat hamil.

Apa manfaat vitamin ni dalam meningkatkan kesuburan?

1. Multivitamin ~ Vitalea Shaklee

Cara-tingkatkan-kuantiti-sperma

 • Multivitamin adalah suplemen yang lengkap dengan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh sistem tubuh agar mampu menjalani proses seharian tanpa sekatan.
 • Multivitamin Shaklee iaitu Vitalea terdiri daripada 28 vitamin dan mineral perlu (essential vitamin) seperti zink, vitamin c dan beta kerotin untuk meningkatkan fungsi antioksida.
 • Zink di dalam Vitalea berfungsi untuk meningkatkan kualiti sperma dan mengelakkan kecacatan sperma. Kuantiti dan kesempurnaan sperma memainkan peranan besar agar isteri boleh hamil.

2. Vitamin E ~ Vitamin E Complex Shaklee

 • Vitamin E Shaklee menyediakan 400IU vitamin E berasaskan sumber natural, ia juga lengkap dengan 65mcg Selenium untuk memaksimumkan fungsi vitamin E dan mengandungi 39.4mg Grape Seed Extract yang berfungsi sebagai antioksida.
 • Vitamin E berfungsi untuk meningkatkan kecergasan pergerakan sperma. Vitamin E umpama GPS kepada sperma untuk sampai ke Ovum.
 • Selenium pula berfungsi untuk melindungi daripada pembengkakan prostat.

3. Asid Folic ~ B-Complex Shaklee

asid-folik-untuk-subur

 • B-Complex Shaklee lengkap dengan 8 jenis Vitamin B yang sangat penting untuk tubuh badan termasuklah 184.30mcg Asid Folik.
 • Asid folic adalah sangat kritikal dan diperlukan dalam pembentukan tiub neural bayi yang kemudiannya membentuk tulang belakang, tengkorak dan otak.
 • Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan tiub neural yang selalunya berlaku di antara 15-28 hari selepas persenyewaan. Sebab tu adalah disarankan untuk memulakan pengambila Asid Folik sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil agar ia menyerap ke dalam sel.
 • Asid Folik juga penting untuk mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

4. GLA – GLA Complex Shaklee

cara-stabilkan-kitaran-haid-teratur

 • GLA Complex Shaklee adalah gabungan Gamma Linolenik , Asid Linolenik (LA) dan Vitamin E.
 • Sumber GLA Shaklee adalah daripada Borage Oil yang mempunyai kepekatan GLA 25% lebih tinggi berbanding EPO (Evening Primrose Oil terdapat banyak di pasaran dan kepekatan GLAnya hanya 8%).
 • Asid Linolenik (LA) pula daripada Minyak Biji Bunga Matahari dan Borage Oil.
 • GLA sangat bermanfaat dalam menstabilkan kitaran haid dan mengurangkan PMS ketika period. Kitaran haid yang teratur akan meningkatkan peluang untuk hamil.
 • GLA juga sangat penting untuk meningkatkan kesuburan kerana keupayaannya untuk menghasilkan satu cecair yang membolehkan sperma hidup lebih lama di dalam rahim dan sekaligus meningkatkan peluang persenyewaan.

5. CoQ10 ~ CoqTrol Plus Shaklee

suplemen-coq10-tingkatkan-kualiti-sperma

 • CoQ10 iaitu Coenzyme Q10 adalah satu nutrien larut lemak yang terdapat hampir pada kesemua sel dalam badan kita. Ia berfungsi untuk penghasilan tenaga dan memberikan perlindungan antioksidan semulajadi.
 • CoQ10 sangat penting dalam memberi perlindungan antioksidan kepada sperma. Ia menghalang sperma daripada rosak dan meningkatkan jumlah sperma.
 • CoQ10 juga bermanfaat dalam meningkatkan tenaga sperma. Semakin banyak CoQ10 dalam mitokondria di dalam sperma, semakin cepat pergerakan sperma untuk sampai ke ovum sekaligus meningkatkan peluang persenyewaan.
 • Selain memberi manfaat kepada sperma, kepekatan CoQ10 yang tinggi di dalam ovum juga akan meningkatkan tenaga, memberi kualiti ovum yang lebih baik untuk pembahagian sel.

Selain daripada pengambilan Suplemen, kak Aya cadangkan kepada setiap pasangan yang ingin menimang cahayamata untuk lakukan perkara ini iaitu:-

 • Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Dapatkan berat badan ideal.
 • Jaga pemakanan dan makanlah makanan berzat dan segar tanpa dicemari bahan kimia.
 • Jauhi makanan berproses, makanan bergula.
 • Banyakkan makan sayur dan buah.
 • Tenangkan jiwa dan emosi.
 • Suplemen jangan lupa.

Bawah ni pula makanan cadangan daripada Doktor Hamid Arshat buat anda yang berjaya hamil nanti. Kak doakan semua yang baca entry kak Aya ni didatangkan rezeki anak yang sihat dan soleh/solehah. Aminn…

cara-agar-cepat-mengandung

So, berapa harga setiap Vitamin yang kak Aya cadangkan di atas?

Berdasarkan pengalaman kak selama hampir 6 tahun, kebanyakan customer kak Aya yang dah hamil mengambil sekurang-kurangnya Vitalea, B-Complex, GLA dan Vita E.

Ok kak listkan satu-satu berapa harga setiap produk yang telah kak terangkan di atas, anda boleh memilih mana satu yang sesuai ataupun hubungi kak Aya untuk konsultasi lanjut serta guidance pemilihan vitamin yang tepat.

Untuk harga setiap produk, klik List Harga Set Kesuburan / Mudah Hamil Shaklee ni.

Dapatkan produk-produk ni daripada kak Aya melalui dua cara;-

 1. Buat pembelian produk yang dipilih secara online di E-Sell Shaklee, (bayaran Debit Card & Credit Card diterima) atau
 2. Whatsapp kak Aya melalui link ini http://ayachalo.wasap.my (0138633224) atau klik ja “waving hand” kat tepi ni.

Disclaimer: Segala konsultasi pemakanan dan rahsia pengambilan produk berkesan, terhad kepada customer kak Aya sahaja. 

Jumpa di next entry! Semoga ikhtiar anda untuk menimang cahayamata dirahmati Allah dan berhasil, insyaAllah!

Luv,
Kak Aya Chalo
0138633224
Your Trusted Shaklee Distributor

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply 10 Manfaat ESP Shaklee - VITAMINSOHO

  […] INGIN HAMIL? JOM TINGKATKAN KESUBURAN. […]

  January 10, 2019 at 5:02 pm
 • Leave a Reply