Follow:

Sabun Mandi Terbaik Untuk Anak Kulit Sensitif Dan Kering

Lately semakin ramai anak yang memiliki kulit yang sensitif. Ia banyak dikaitkan dengan penggunaan sabun mandi, syampu, sabun pencuci pakaian, bahan pencuci rumah yang mempunyai bahan kimia yang tinggi.

Selain itu terdapat juga penyebab lain seperti pemakanan, bakteria pada pakaian, air yang tidak bersih, keadaan kebersihan persekitaran dan juga sebab-sebab yang tidak diketahui.sabun-mandi-terbaik-untuk-anak-kulit-sensitif-dan-kering

Jika anak terdedah kepada penyebab ni, kulit anak akan menjadi kering, gatal dan menyebabkan anak tidak selesa, kerap menggaru dan akhirnya boleh menyebabkan kulit luka. Kitaran ini akan berulang-ulang sehinggalah penyebab tadi dikawal.

Kulit anak lebih nipis berbanding dewasa, mempunyai tahap pH sekitar 6-7 manakala bagi dewasa, pH kulit adalah 4-6. Tahap pH kulit anak perlu dijaga untuk mengelakkan terjadi reaksi semulajadi kulit yang boleh menyebabkan pertumbuhan kuman dan bakteri. Apabila pH kulit tidak terjaga dan menyebabkan pertumbuhan kuman dan bakteria, ini yang menyebabkan kulit bayi menjadi sensitif dan mula naik gatal-gatal.

Tips Memilih Sabun Mandi Yang Sesuai Untuk Anak Berkulit Sensitif

 1. Mempunyai pH yang seimbang untuk mengelakkan pertumbuhan kuman dan bakteria.
 2. Hindari sabun yang mempunyai bahan kimia Paraben (butylparaben, ethylparaben) sebagai bahan pengawet. Paraben berbahaya kerana ia akan masuk ke dalam badan dan menyebabkan anak baligh lebih awal kerana ia boleh meniru hormon lain yang menyebabkan sistem endoktrin berfungsi dengan sempurna.
 3. Jauhi sabun yang mempunyai SLS (Sodium Laureth Sulfate) dan SLES (Sodium Lauryl Sulfate). SLS dan SLES banyak digunakan dalam produk berbuih termasuk sabun. Bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan kepala. Nanti startlah naik kulit kering dan gatal.
 4. Elakkan sabun yang diletakkan pewangi dan warna tiruan.
 5. Sabun yang mengandungi bahan organik dan natural adalah yang terbaik.
 6. Pilih sabun yang terkandung minyak dari tumbuh-tumbuhan semulajadi, lebih baik jika sabun mempunyai vitamin daripada bahan semulajadi.
 7. Elakkan sabun yang mengandungi minyak mineral seperti jeli petroleum dan minyak paraffin, kerana ia akan boleh memusnahkan lapisan pertahanan semulajadi kulit. Minyak mineral ni akan menghalang kulit untuk menyerap nutrien dan untuk bernafas yang akan mengakibatkan proses penuaan pra-matang kulit dengan lebih awal.

Disebabkan kulit anak adalah sensitif, kak kongsikan satu set Sabun Mandian yang menggunakan bahan-bahan Selamat, Lembut dan Organik untuk dijadikan sebagai produk penjagaan kulit terbaik untuk anak iaitu Shaklee Baby.

Hello Shaklee Baby

Shaklee Baby adalah satu produk penjagaan kulit dirumus khas buat bayi dan kanak-kanak yang terdiri daripada Gentle Wash, Soothing Lotion dan Massage Oil.

Setiap set Shaklee Baby didatangkan dengan Handy Baby Toiletry Bag dan Plush Microfiber Towel selagi stok masih ada.

sabun-mandi-bayi-baby-untuk-kulit-sensitif

Shaklee Baby terdiri daripada Gentle Wash, Soothing Lotion dan Massage Oil.

Apa Keistimewaan Shaklee Baby?

Shaklee Baby adalah produk skincare organik terbaik made in USA yang selamat dan lembut untuk digunakan. Antara perbezaan dan keistimewaan Shaklee Baby yang menjadikannya berbeza dengan produk penjagaan kulit bayi di pasaran adalah:-

 • Ia mengandungi bahan semulajadi dan bahan yang disahkan organik.
 • Mempunyai pH seimbang.
 • Ia diuji secara klinikal.
 • Iainya Hipoalergenik iaitu jaminan tidak akan menimbulkan alahan.
 • Sesuai untuk kulit sensitif
 • Diuji oleh Pakar Pediatrik dan dijamin selamat buat bayi.
 • Ia diformulasikan TANPA Paraben, 1,4-dioxan, SLS, pewarna tiruan, pewangi tiruan, Phthalates, BPA dan Formaldehid yang digunakan meluas di dalam produk mandian bayi.

sabun-berkesan-untuk-bayi-kulit-sensitif

sabun-anak-untuk-kulit-sensitif

The best baby Skincare which one of its kind 😀

Gentle Wash Shaklee Baby (Sabun Mandian)

Gentle Wash mengandungi chamomile, lavender dan aloe vera organik merupakan mandian yang lembut dan melegakan kulit. Ia mempunyai pH yang seimbang, tidak menimbulkan alahan, dan diuji untuk sensitiviti. Gentle wash juga adalah sabun yang tidak memedihkan mata. Wangian ala-ala essential oil semulajadi yang segar menjadikan sabun ni kegemaran anak dan ibu.

sabun-mandi-untuk-anak-kulit-sensiitif

Soothing Lotion (Losyen)

Losyen Shaklee Baby direka dengan lembut secara semulajadi untuk kulit sensitif. Ia mengekalkan kelembapan kulit secara optimum, mengembalikan nutrien kulit dan menenang serta melegakan kulit.

Losyen yang rich pekat ni menjadikan kulit sentiasa moist dan sekaligus elak kulit menjadi kering. Ia mengandungi chamomile, lavender, minyak rosemary, minyak vanilla, minyak biji jojoba, minyak biji matahari dan shea butter organik.

This one favourite kak Aya dan Rara tau. Kalau sapu losyen tu bau-baunya essential oilnya sangat menenangkan. Wangi!

Tips Penyusuan Bayi Buat Ibu Baru

losyen-anak-untuk-kulit-sensitif

Massage Oil (Minyak Urut Bayi)

Massange Oil Shaklee Baby merupakan minyak urut yang sangat lembut dan boleh digunakan pada bila-bila masa untuk berikan sentuhan kepada bayi. Ia boleh dijadikan sebagai pelembap selepas mandi. Pasti si manja gembira bila kulit dibelai-belai.

Minyak urut Shaklee Baby ni mengandungi lavender, chamomile, minyak biji bunga matahari yang merupakan campuran minyak organik khas. Ia melembapkan dan melegakan kulit.

massage-oil-untuk-kulit-kering-sensitive

Kak Aya sendiri telah menggunakan Shaklee Baby since penghujung 2017. Alhamdulillah masalah kulit kering Rara di celah siku akhirnya selesai. Sebelum ni kak gunakan jenama untuk kulit sensitif juga yang dibeli di Guardian/Watsons, tapi lately kulit jadi kering. So, syukur Shaklee Baby launch pada Oktober last year dan kak terus tukar sabun Rara.

So mommies, kalau mencari-cari skin care baby for your little tots, why not Shaklee Baby kan? Penggunaannya pun sangat menjimatkan tau.

sabun-mandi-untuk-baby-ekzema

Pembelian 1 Set Shaklee Baby akan dapat PERCUMA beg dan tuala microfiber Shaklee Baby. Jom order!

Mommies boleh dapatkan Shaklee Baby daripada kak Aya melalui dua cara;-

 1. Buat pembelian produk yang dipilih secara online di E-Sell Shaklee, (bayaran Debit Card & Credit Card diterima) atau
 2. Whatsapp kak Aya melalui link ini http://ayachalo.wasap.my (0138633224) atau klik ja “waving hand” kat tepi ni.

Disclaimer: Segala konsultasi penggunaan berkesan Shaklee Baby terhad kepada customer kak Aya sahaja. PERCUMA Step-by-Step Panduan Urutan Bayi.

Jumpa di next entry! Semoga ikhtiar usaha mommies untuk berikan anak sabun yang terbaik berhasil, insyaAllah!

Luv,
Kak Aya Chalo
0138633224
Your Trusted Shaklee Distributor

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply